Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 16 mai 2001  cu privire la natura, continutul, originea, prezentarea, compozitia, calitatea si etichetarea mierii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 16 mai 2001 cu privire la natura, continutul, originea, prezentarea, compozitia, calitatea si etichetarea mierii

EMITENT: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 610 din 27 septembrie 2001

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentele norme se referã şi se aplica produsului "miere", asa cum este definit la cap. II.
ART. 2
Mierea se comercializeazã cu respectarea definitiilor şi regulilor stabilite în prezentele norme.

CAP. 2
Natura, conţinutul şi originea mierii

ART. 3
(1) În sensul prezentelor norme, prin miere se înţelege alimentul care este obţinut de albine din nectarul florilor sau din sucurile dulci ale pãrţilor vii ale plantelor şi pe care albinele le colecteazã, le transforma, le combina cu substantele lor specifice, le depoziteaza şi le lasa la maturat în fagurii de miere. Acest aliment poate fi fluid, vascos sau cristalizat.
(2) Tipurile de miere, în funcţie de origine, sunt:
a) mierea de flori - mierea obţinutã predominant din nectarul florilor;
b) mierea de mana - mierea obţinutã predominant din sucurile dulci ale altor pãrţi vii ale plantelor; culoarea ei variaza de la maro deschis sau maro verzui la aproape negru.
(3) Tipurile de miere, în funcţie de modul de prezentare, sunt:
a) mierea de faguri - mierea depozitata de albine în celulele fagurilor abia formati, fãrã puieţi, şi vândutã în faguri întregi capaciti sau în bucãţi de faguri de acest fel;
b) mierea cu bucãţi de fagure - mierea care conţine una sau mai multe bucãţi de fagure de miere;
c) mierea scursa - mierea obţinutã prin scurgerea fagurilor fãrã puieţi, decapaciti;
d) mierea extrasa - mierea obţinutã prin centrifugarea fagurilor fãrã puieţi, decapaciti;
e) mierea presata - mierea obţinutã prin presarea fagurilor fãrã puieţi, cu sau fãrã aplicarea încãlzirii moderate.

CAP. 3
Prezentarea

ART. 4
(1) Termenul "miere" se aplica numai produsului definit la art. 3 alin. (1) şi este utilizat în comerţ la desemnarea acelui produs, fãrã a aduce prejudicii prevederilor art. 9 alin. (1) privind informaţiile obligatorii de pe ambalajele, recipientele sau etichetele mierii.
(2) Denumirile menţionate la art. 3 alin. (2) şi (3) sunt aplicate numai produselor definite în acestea.
ART. 5
Nici un alt produs în afarã de miere nu poate fi adãugat la mierea comercializata ca atare.
ART. 6
(1) La comercializarea mierii se respecta condiţiile privind compozitia şi calitatea enumerate la art. 7 alin. (4)-(10). Este permisã, fãrã a respecta prevederile art. 7 alin. (5) lit. b):
a) comercializarea mierii obţinute din Calluna vulgaris, cu un conţinut de umiditate maxim de 25%, atunci când aceasta este obţinutã în condiţii naturale de producţie;
b) comercializarea "mierii de panificatie" sau "mierii industriale" cu un conţinut de umiditate nu mai mare de 25%, atunci când aceasta este obţinutã în condiţii naturale de producţie.
(2) Fãrã respectarea prevederilor alin. (1) şi ale art. 7 alin. (1)-(3), mierea poate fi comercializata ca "miere de panificatie" sau ca "miere industriala" atunci când, deşi buna pentru consumul uman:
a) nu respecta cerinţele menţionate la art. 7 alin. (2) lit. a), b) şi c); sau
b) activitatea sa diastazica sau conţinutul de hidroximetilfurfurol nu respecta limitele stabilite în prezentele norme.

CAP. 4
Condiţii privind compozitia şi calitatea

ART. 7
(1) Mierea nu trebuie sa conţinã corpuri organice sau neorganice strãine de compozitia sa, cum ar fi: mucegaiul, insectele, fragmentele de insecte, puieţi sau impuritati, când mierea este comercializata ca atare sau utilizata în alt produs pentru consumul uman.
(2) Mierea are urmãtoarele caracteristici:
a) nu are gusturi sau mirosuri strãine;
b) nu este începutã fermentatia sau fierberea;
c) nu este incalzita atât de mult încât enzimele sale naturale sa fie distruse sau inactivate;
d) nu are o aciditate modificatã artificial.
(3) Mierea nu trebuie sa conţinã substanţe peste limitele prevãzute de legislaţia în vigoare, pentru a nu periclita sãnãtatea umanã.
(4) Conţinutul aparent de zahãr calculat ca zahãr invertit este:


a) la mierea de flori - minimum 65%;
b) la mierea de mana şi la amestecurile
din miere de flori şi miere de mana - minimum 60%.
(5) Conţinutul de umiditate este:
a) în general - maximum 21%;
b) la mierea de Calluna vulgaris
şi la mierea de trifoi - maximum 23%.
(6) Conţinutul aparent de zaharoza este:
a) în general - maximum 5%;
b) la mierea de mana şi la
amestecurile din miere de mana
şi miere de flori, miere de
salcam, de levantica şi de
Banksia menziesii - maximum 10%.
(7) Conţinutul de substanţe insolubile
în apa este:
a) în general - maximum 0,1%;
b) la mierea presata - maximum 0,5%.
(8) Conţinutul de minerale (cenusa) este:
a) în general - maximum 0,6%;
b) la mierea de mana şi
amestecurile din miere de
mana şi miere de flori - maximum 1%.
(9) Aciditatea - maximum 40
miliechivalenti
acid per 1.000 g.


(10) Activitatea diastazica şi conţinutul de hidroximetilfurfurol (HMF) determinat dupã procesare şi amestecare sunt:
a) activitatea diastazica (Scara Schade) este în general de minimum 8 şi de minimum 3 la mierea cu conţinut scãzut de enzime naturale, de exemplu de chitru, şi cu conţinut de HMF ce nu depãşeşte 15 mg/kg;


b) conţinutul de HMF - maximum
40 mg/kg.


ART. 8
Metodele de prelevare a probelor şi de analiza necesare pentru verificarea compoziţiei şi caracteristicilor mierii sunt conforme cu STAS 784/3-89 "Miere de albine. Metode de analiza".

CAP. 5
Etichetarea

ART. 9
Cerinţele privind etichetarea vor fi în concordanta cu legislaţia în vigoare, având urmãtoarele menţiuni specifice:
1. Singura informaţie obligatorie de pe ambalajele, recipientele sau etichetele mierii trebuie sa fie vizibila, uşor lizibila, sa nu permitã ştergerea şi sa conţinã urmãtoarele:
a) termenul "miere" sau una dintre denumirile enumerate la art. 3 alin. (2) şi (3); "mierea de faguri" şi "mierea cu bucãţi de fagure" sunt descrise ca atare; în cazurile menţionate la art. 6 alin. (1) lit. b) şi în primul paragraf al art. 6 alin. (2) denumirea produsului este "miere de panificatie" sau "miere industriala";
b) greutatea neta, care este exprimatã în grame sau kilograme;
c) denumirea sau denumirea comercialã şi adresa sau sediul înregistrat al producãtorului, al ambalatorului sau al vânzãtorului.
2. Termenul "miere" menţionat la pct. 1. lit. a) sau una dintre denumirile menţionate la art. 3 alin. (2) şi (3) are optional:
a) o trimitere referitoare la originea ei, fie ca este vorba de flori sau de plante, cu menţiunea ca produsul provine, în principal, din sursa indicatã şi are caracteristicile organoleptice, fizico-chimice şi microscopice corespunzãtoare;
b) o denumire regionala, teritorialã sau topografica, cu menţiunea ca produsul provine în totalitate din zona indicatã.
3. Când mierea se gãseşte în ambalaje sau recipiente cu o greutate neta egala sau care depãşeşte 10 kg şi nu este oferitã spre vânzare cu amãnuntul, informaţia menţionatã la pct. 1 lit. b) şi c) apare numai pe documentele de însoţire.
4. Se menţioneazã ţara de origine în cazul produselor importate.

CAP. 6
Dispoziţii finale

ART. 10
Prezentele norme sunt compatibile cu reglementãrile comunitare în domeniu şi sunt armonizate cu prevederile Directivei Consiliului CEE 74/409 din 22 iulie 1974 privind armonizarea legilor statelor membre, referitoare la miere.



──────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016