Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 16 aprilie 2002  cu privire la natura, continutul, originea, fabricarea, ambalarea, etichetarea, marcarea si calitatea vinurilor aromatizate, a bauturilor aromatizate pe baza de vin si a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole, destinate comercializarii pentru consumul uman    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 16 aprilie 2002 cu privire la natura, continutul, originea, fabricarea, ambalarea, etichetarea, marcarea si calitatea vinurilor aromatizate, a bauturilor aromatizate pe baza de vin si a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole, destinate comercializarii pentru consumul uman

EMITENT: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 536 din 23 iulie 2002

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentele norme se referã la vinurile aromatizate, bãuturile aromatizate pe baza de vin şi la cocteilurile aromatizate din produse vitivinicole şi stabilesc regulile generale privind definirea, desemnarea şi prezentarea, precum şi condiţiile legate de natura, compozitia, originea, ambalarea, etichetarea şi marcarea acestora în vederea comercializãrii.
ART. 2
În sensul prezentelor norme se definesc:
A. Vin aromatizat
Vinul aromatizat este bãutura:
- obţinutã din unul sau mai multe produse vinicole, inclusiv vinurile de calitate definite de reglementãrile în vigoare, excluzând vinul de masa "retsina", cu sau fãrã adaos de musturi de struguri şi/sau musturi de struguri proaspete oprite din fermentatia alcoolicã;
- la care s-a adãugat alcool prin utilizarea unuia sau mai multora dintre produsele menţionate la art. 3 pct. 4;
- care a fost supusã aromatizarii cu ajutorul substanţelor aromatizante naturale şi/sau preparatelor aromatizante naturale, definite la art. 1 alin. (2) lit. b) prima liniuta şi lit. c) din Normele privind aromele utilizate în alimente şi sursele materiale pentru producerea lor, şi/sau plantelor aromatice şi/sau condimentelor şi/sau alimentelor cu proprietãţi aromatizante. Utilizarea la obţinerea vinurilor aromatizate a substanţelor şi preparatelor identice din punct de vedere chimic cu cele naturale se face numai cu respectarea prevederilor normelor ce stabilesc cazurile şi condiţiile de utilizare a acestor substanţe şi preparate aromatizante, emise de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor şi Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei;
- care a fost supusã, în general, unei indulciri şi eventual unei colorari cu caramel;
- care are o concentraţie alcoolicã dobandita minima egala sau mai mare de 14,5% în volume şi de maximum 22% în volume şi o concentraţie alcoolicã totalã minima egala sau mai mare de 17,5% în volume. Pentru produsele care poarta menţiunea "sec" sau "extrasec" concentratia alcoolicã totalã este de minimum 16% în volume, respectiv 15% în volume.
Vinurile şi/sau musturile de struguri proaspete, oprite din fermentaţie, utilizate la fabricarea vinurilor aromatizate, trebuie sa fie prezente în produsul finit într-o proporţie de minimum 75%.
Denumirea "vin aromatizat" poate fi înlocuitã cu cea de "aperitiv pe baza de vin". Utilizarea termenului "aperitiv" în acest context nu limiteazã utilizarea acestuia pentru a defini alte produse care nu se supun prevederilor prezentelor norme.
Utilizarea unei substanţe aromatizante identice cu vanilina naturala, definitã conform prevederilor legale, este autorizata la fabricarea vinurilor aromatizate.
Utilizarea amestecurilor de substanţe aromatizante identice cu cele naturale, care prezintã aroma şi/sau gust de migdala, caisa sau ou, este autorizata, respectiv în completarea migdalelor, caiselor sau oualor utilizate la fabricarea vinurilor aromatizate, numai în urmãtoarele condiţii:
- dacã amestecurile respecta prevederile legale în vigoare referitoare la aromele utilizate în alimente, precum şi condiţiile de aplicare;
- denumirea sub care se vinde produsul trebuie sa facã referire la produsele menţionate mai sus;
- societãţile producãtoare trebuie sa ţinã un registru separat referitor la utilizarea substanţelor aromatizante identice cu cele naturale.
Acest registru va conţine informaţii precise referitoare la aroma identicã cu cea naturala utilizata, natura şi cantitatea aromei identice cu cea naturala, existenta în societatea comercialã, locul de depozitare şi indicaţiile asupra utilizãrii sale complementare în bãutura în comparatie cu aroma principala. Fiecare operaţie de manipulare se înregistreazã în registru. O data pe an registrele trebuie verificate de cãtre autoritãţile competente, respectiv de reprezentanţii Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.
B. Bãutura aromatizata pe baza de vin
Bãutura aromatizata pe baza de vin este bãutura:
- obţinutã din unul sau mai multe produse vinicole, inclusiv vinurile de calitate definite de reglementãrile în vigoare, excluzând vinurile fabricate cu adaos de alcool şi vinul de masa "retsina", cu sau fãrã adaos de musturi de struguri şi/sau musturi de struguri parţial fermentate;
- care a fost supusã aromatizarii cu substanţe aromatizante şi/sau preparate aromatizante naturale şi/sau identice cu cele naturale, definite la art. 1 alin. (2) lit. b) prima şi a doua liniuta şi lit. c) din Normele privind aromele utilizate în alimente şi sursele materiale pentru producerea lor, şi/sau plante aromatice şi/sau condimente şi/sau alimente cu proprietãţi aromatizante. Utilizarea la obţinerea bãuturilor aromatizate pe baza de vin a substanţelor obţinute prin sinteza chimica, dar care nu sunt identice cu cele naturale se face numai cu respectarea prevederilor normelor ce stabilesc cazurile şi condiţiile de utilizare a acestor substanţe şi preparate aromatizante, emise de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor şi de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei;
- care a fost supusã, în general, unei indulciri;
- la care nu este permis adaosul de alcool, cu urmãtoarele excepţii:
a) pentru bãuturile definite la art. 5 pct. 3;
b) bãuturile aromatizate pe baza de vin, obţinute din vin alb, indulcite, caracterizate prin adaosul unui distilat de struguri sec şi aromatizat exclusiv cu extract de cardamom;
c) bãuturile aromatizate pe baza de vin, obţinute din vin roşu, care au fost supuse procesului de indulcire şi la care s-au adãugat preparate aromatizante, precum cele definite în actele normative în vigoare. Aceste preparate au fost obţinute exclusiv din condimente, din ginseng, din nuci, portocale şi plante aromatice;
- care are o concentraţie alcoolicã dobandita egala sau mai mare de 7% în volume şi de maximum 14,5% în volume.
Vinurile utilizate la fabricarea bauturii aromatizate pe baza de vin trebuie sa fie prezente în produsul finit într-o proporţie de minimum 50%.
C. Cocteil aromatizat din produse vitivinicole
Cocteilul aromatizat din produse vitivinicole este bãutura:
- obţinutã din vin şi/sau musturi de struguri;
- care a fost supusã aromatizarii cu ajutorul substanţelor aromatizante şi/sau preparatelor aromatizante naturale şi/sau identice cu cele naturale, definite la art. 1 alin. (2) lit. b) prima şi a doua liniuta şi lit. c) din Normele privind aromele utilizate în alimente şi sursele materiale pentru producerea lor, şi/sau plantelor aromatice şi/sau condimentelor şi/sau alimentelor cu proprietãţi aromatizante. Utilizarea la obţinerea cocteilurilor aromatizate pe baza de vin a substanţelor aromatizante obţinute prin sinteza chimica, dar care nu sunt identice cu cele naturale se face numai cu respectarea prevederilor normelor ce stabilesc cazurile şi condiţiile de utilizare a acestor substanţe şi preparate aromatizante, emise de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor şi de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei;
- care a fost supusã unei eventuale indulciri şi unei eventuale colorari.
La obţinerea cocteilului aromatizat din produse vitivinicole nu este permis adaosul de alcool.
Cocteilul aromatizat din produse vitivinicole are o concentraţie alcoolicã dobandita de maximum 7% în volume.
Vinurile şi/sau musturile de struguri utilizate la fabricarea cocteilului aromatizat din produse vitivinicole trebuie sa fie prezent în produsul finit într-o proporţie de minimum 50%.
Utilizarea termenului "cocteil" în acest context nu limiteazã utilizarea acestui termen pentru a defini şi alte produse care nu se supun prevederile prezentelor norme.

CAP. 2
Definiţii

ART. 3
În sensul prezentelor norme, termenii folosiţi se definesc dupã cum urmeazã:
1. Indulcire - operatia care consta în utilizarea la prepararea vinurilor aromatizate, bãuturilor aromatizate pe baza de vin şi cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole a unuia sau mai multora dintre urmãtoarele produse: zahãr semialb, zahãr alb, zahãr alb rafinat, dextroza, fructoza, sirop de glucoza, zahãr lichid, zahãr lichid invertit, sirop de zahãr invertit, must de struguri concentrat, must de struguri concentrat rectificat, must proaspãt de struguri, zahãr caramelizat, miere, sirop de roscove, precum şi alte produse glucidice naturale având un efect analog cu cel al produselor menţionate mai sus.
Prin zahãr caramelizat se înţelege produsul obţinut exclusiv prin încãlzirea controlatã a zaharozei fãrã adaos de baze, de acizi minerali sau de alţi aditivi chimici.
2. Aromatizare - operatia care consta în utilizarea la prepararea vinurilor aromatizate, bãuturilor aromatizate pe baza de vin şi a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole a uneia sau mai multor arome şi/sau a plantelor aromatice şi/sau a condimentelor şi/sau a alimentelor cu proprietãţi aromatizante, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Adãugarea acestor substanţe conferã produsului finit caracteristici organoleptice diferite de cele ale vinului.
3. Colorare - operatia care consta în utilizarea la fabricarea vinurilor aromatizate sau a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole a unuia sau mai multor coloranti, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
4. Adaugare de alcool - operatia care consta în folosirea la fabricarea vinurilor aromatizate şi, dupã caz, a unor bãuturi aromatizate pe baza de vin a unuia sau mai multora dintre urmãtoarele produse:
a) alcool etilic de origine viticolã;
b) alcool etilic de origine agricolã;
c) alcool de vin sau de stafide;
d) distilat de vin sau de stafide;
e) distilat de origine agricolã;
f) rachiu de vin sau de tescovina;
g) rachiu de stafide.
Produsele folosite trebuie sa corespundã reglementãrilor legale în vigoare şi îndeosebi caracteristicile alcoolului etilic utilizat trebuie sa corespundã prevederilor Standardului Roman nr. 14/1998, alcool etilic rafinat tip A.
5. Concentratia alcoolicã dobandita în volume - numãrul de volume de alcool pur, la temperatura de 20°C, conţinut în 100 volume din produsul considerat la aceeaşi temperatura.
6. Concentratia alcoolicã potenţiala în volume - numãrul de volume de alcool pur, la temperatura de 20°C, ce pot fi obţinute prin fermentarea totalã a zaharurilor conţinute în 100 volume din produsul considerat la aceeaşi temperatura.
7. Concentratia alcoolicã totalã în volume - suma concentratiilor alcoolice dobandita şi potenţiala, în volume.
8. Concentratia alcoolicã naturala în volume - concentratia alcoolicã totalã în volume a produsului considerat înaintea oricãrei îmbogãţiri.
ART. 4
Definirea diferitelor categorii de vinuri aromatizate a cãror denumire poate sa înlocuiascã denumirea "vin aromatizat" este urmãtoarea:
1. Vermut - vin aromatizat obţinut din vinurile definite conform reglementãrilor legale în vigoare, care au fost supuse unei aromatizari cu substanţe din speciile de pelin Artemisia sau cu substanţe derivate din acestea. Indulcirea se realizeazã numai cu zahãr caramelizat, zaharoza, must de struguri, must de struguri concentrat şi must de struguri concentrat rectificat.
2. Vin aromatizat amar - vin aromatizat obţinut din vinurile definite conform reglementãrilor în vigoare, care au fost supuse unei aromatizari amare caracteristice. Denumirea "vin aromatizat amar" este urmatã de numele principalei substanţe aromatizante. Denumirea "vin aromatizat amar" poate fi urmatã sau înlocuitã de expresii ca:
a) "vin cu chinina", în cazul în care aromatizarea principala este obţinutã cu aroma principala chinina;
b) "Bitter vino", în cazul în care aromatizarea principala este facuta cu aroma naturala de gentiana şi când bãutura a fost supusã unei colorari galbene şi/sau roşii cu ajutorul unor coloranti alimentari autorizaţi; folosirea termenului "bitter" nu prejudiciazã în acest context folosirea acestui termen pentru a defini produsele care nu se supun prevederilor prezentelor norme;
c) "Americano", în cazul în care aromatizarea este datoratã prezentei substanţelor aromatizante naturale provenind din pelin şi din gentiana şi când bãutura a fost supusã unei colorari galbene şi/sau roşii cu ajutorul unor coloranti autorizaţi, conform reglementãrilor legale în vigoare.
3. Vin aromatizat cu ou - vin aromatizat obţinut din vinurile definite conform reglementãrilor legale în vigoare, cu adaos de galbenus de ou de calitate sau cu substanţe derivate din acesta, al cãrui conţinut în zahãr exprimat în zahãr invertit este de minimum 200 g, iar conţinutul în galbenus de ou este de minimum 10 g/l de produs finit.
Termenul "cremovo" poate însoţi termenul "vin aromatizat cu ou" atunci când vinul aromatizat cu ou conţine vin Marsala într-o proporţie de minimum 80%.
Termenul "cremovo zabaione" poate însoţi termenul "vin aromatizat cu ou" atunci când vinul aromatizat cu ou conţine vin Marsala într-o proporţie de minimum 80% şi are un conţinut în galbenus de ou de minimum 60 g/l.
4. Vakeva Viiniglogi/Starkvinsglogg - vin aromatizat obţinut din vinurile definite conform reglementãrilor legale în vigoare, al cãrui gust caracteristic este obţinut prin utilizara cuisoarelor împreunã cu alte mirodenii. Aceasta bãutura poate fi indulcita cu substantele prevãzute la art. 3 pct. 1.
5. Bitter - vin aromatizat obţinut din vinuri definite conform reglementãrilor legale în vigoare, al cãrui gust caracteristic este obţinut prin utilizarea unor extracte de plante, predominante fiind gentiana, anghinarea şi centaura.
6. Floris - vin aromatizat obţinut din vinuri definite conform reglementãrilor legale în vigoare, al cãrui gust caracteristic este obţinut prin utilizarea unor extracte de plante, predominante fiind migdalele şi malinul.
ART. 5
Definirea diferitelor categorii de bãuturi aromatizate pe baza de vin, a cãror denumire poate sa înlocuiascã sau sa completeze denumirea "bãuturi aromatizate pe baza de vin", este urmãtoarea:
1. Sangria - bãutura obţinutã pe baza de vin, aromatizata prin adaos de extracte sau esente naturale de citrice, cu sau fãrã sucul acestor fructe, eventual cu un adaos de mirodenii, indulcita, cu adaos de bioxid de carbon şi având o concentraţie alcoolicã dobandita de maximum 12% în volume.
Bãutura poate conţine particule solide provenind din pulpa sau din coaja citricelor şi culoarea sa trebuie sa provinã în exclusivitate din materiile prime folosite.
Denumirea "Sangria" trebuie în mod obligatoriu sa fie însoţitã de menţiunea "fabricat în...", urmatã de numele statului membru producãtor sau al unei regiuni mai restrânse, exceptându-se cazul în care este produsã în Spania sau Portugalia.
Denumirea "Sangria" poate înlocui denumirea "bãutura aromatizata pe baza de vin" numai în cazul în care bãutura a fost fabricata în Spania sau Portugalia.
2. Clarea - bãutura pe baza de vin alb obţinutã în aceleaşi condiţii cu cele prevãzute pentru bãutura "Sangria".
Denumirea "Clarea" trebuie în mod obligatoriu sa fie însoţitã de menţiunea "fabricat în...", urmatã de numele statului membru producãtor sau al unei regiuni mai restrânse, în afarã de cazul în care este fabricata în Spania.
Denumirea "Clarea" poate înlocui denumirea "bãutura aromatizata pe baza de vin" numai în cazul în care bãutura a fost fabricata în Spania.
3. Zurra - bãutura obţinutã prin adaos de brandy sau rachiu de vin, definite conform reglementãrilor legale în vigoare, în bãuturile definite la pct. 1 şi 2 şi eventual cu adaos de bucãţi de fructe. Concentratia alcoolicã dobandita trebuie sa fie egala sau mai mare de 9% şi de maximum 14% în volume.
4. Bitter soda - bãutura aromatizata obţinutã din bitter vino, al carei conţinut în produsul final trebuie sa fie de minimum 50% în volume, cu adaos de bioxid de carbon sau apa gazoasa şi eventual cu aceiaşi coloranti ca pentru bitter vino. Concentratia alcoolicã dobandita trebuie sa fie egala sau mai mare de 8% şi de maximum 10,5% în volume. Folosirea termenului "bitter" în acest context nu prejudiciazã folosirea acestui termen pentru a defini produsele care nu se supun prevederilor prezentelor norme.
5. Kalte Ente - bãutura aromatizata obţinutã prin amestecul de vin, vin petiant sau de vin petiant cu adaos de bioxid de carbon cu vin spumant sau vin spumos cu adaos de bioxid de carbon, la care se adauga substanţe naturale de lamaie sau extracte din aceste substanţe. Conţinutul produsului finit în vin spumant sau vin spumos cu adaos de bioxid de carbon trebuie sa fie de minimum 25% în volume.
6. a) Gluhwein - bãutura aromatizata obţinutã exclusiv din vin roşu sau vin alb şi zahãr, aromatizata în special cu scortisoara şi cuisoare; în afarã cantitãţilor de apa utilizate în procesul de indulcire conform prevederilor art. 3 pct. 1, adaosul de apa este interzis. În cazul în care bãutura "Gluhwein" a fost fabricata din vin alb, denumirea sub care se vinde produsul "Gluhwein" trebuie completatã cu expresia "din vin alb".
b) Viiniglogi/Vinglogg - bãutura aromatizata obţinutã exclusiv din vin roşu sau vin alb, aromatizata în special cu scortisoara şi cuisoare.
7. Maiwein - bãutura aromatizata obţinutã din vin cu adaos de plante de Asperula odorata sau din extracte ale acesteia, astfel încât gustul de Asperula odorata sa fie predominant.
8. Maitrank - bãutura aromatizata obţinutã din vin alb sec în care au fost macerate plante de Asperula odorata sau cãreia i s-au adãugat extracte din aceste plante, cu adaos de portocale şi/sau alte fructe, eventual sub forma de suc, de concentrate sau extracte, şi care a fost supusã unei indulciri cu maximum 5% zaharuri.
ART. 6
Definirea diferitelor categorii de cocteiluri aromatizate din produse vitivinicole, a cãror denumire poate sa înlocuiascã sau sa completeze denumirea "cocteil aromatizat" din produse vitivinicole, este urmãtoarea:
1. Cocteil pe baza de vin - bãutura aromatizata în care mustul de struguri concentrat este de maximum 10% din volumul total al produsului finit şi conţinutul în zahãr, exprimat în zahãr invertit, este de maximum 80 g/l.
2. Petiant din struguri aromatizat - bãutura fabricata exclusiv din must de struguri, cu o concentraţie alcoolicã dobandita de maximum 4% în volume şi cu anhidrida carbonica provenind exclusiv din fermentatia mustului de struguri.
3. Cocteil aromatizat pe baza de vin perlant - bãutura fabricata din vin aromatizat cu extracte naturale din plante, impregnat cu bioxid de carbon, având o concentraţie alcoolicã dobandita de maximum 7% în volume.
ART. 7
Denumirile "vin aromatizat", "bãutura aromatizata pe baza de vin" şi cele menţionate la art. 4 şi 5 pot fi completate în funcţie de conţinutul în zahãr invertit, dupã cum urmeazã:
1. extrasec - pentru produsele al cãror conţinut în zahãr este de maximum 30 g/l inclusiv;
2. sec - pentru produsele al cãror conţinut în zahãr este de maximum 50 g/l inclusiv;
3. demisec - pentru produsele al cãror conţinut în zahãr este între 50 şi 90 g/l inclusiv;
4. demidulce - pentru produsele al cãror conţinut în zahãr este între 90 şi 130 g/l inclusiv;
5. dulce - pentru produsele al cãror conţinut în zahãr este de minimum 130 g/l.
Menţiunile "demidulce" şi "dulce" pot fi înlocuite prin înscrierea conţinutului de zahãr invertit exprimat în g/l.
În cazul în care denumirea sub care se vinde produsul pentru bãuturile aromatizate pe baza de vin conţine termenul "spumos" cantitatea de vin spumos utilizata trebuie sa fie de minimum 95%.
ART. 8
(1) La fabricarea bãuturilor definite în prezentele norme este permisã utilizarea aditivilor alimentari autorizaţi, cu respectarea reglementãrilor legale în vigoare.
(2) La fabricarea bãuturilor definite în prezentele norme adãugarea apei, eventual a apei distilate sau demineralizate, este permisã fãrã modificarea naturii bauturii şi cu respectarea reglementãrilor legale în vigoare.
(3) Alcoolul etilic folosit pentru diluarea sau dizolvarea aromelor, substanţelor colorante sau a aditivilor autorizaţi utilizaţi la fabricarea bãuturilor definite în prezentele norme trebuie sa fie alcool etilic de origine agricolã şi sa aibã caracteristicile organoleptice şi fizico-chimice în conformitate cu Standardul Roman nr. 14/1998. Alcoolul etilic de origine agricolã va fi utilizat în doza stricta necesarã pentru diluarea sau dizolvarea aromelor, substanţelor colorante sau a oricãrui alt aditiv autorizat.
ART. 9
Tratamentele şi practicile oenologice aplicate vinurilor şi musturilor trebuie sa corespundã reglementãrilor legale în vigoare.
ART. 10
Caracteristicile organoleptice şi fizico-chimice ale bãuturilor definite în prezentele norme trebuie sa corespundã standardelor romane, standardelor profesionale şi standardelor sau specificatiilor tehnice ale firmelor, precum şi normelor sanitare în vigoare.
ART. 11
(1) Pentru bãuturile care nu corespund prevederilor art. 2, 4, 5, 6, 7 şi 8 nu se pot utiliza denumirile menţionate în aceste articole.
(2) Denumirile geografice cum ar fi : "Nurnberger Gluhwein", "Vermouth de Chambery", "Vermouth di Torino" pot sa înlocuiascã denumirile categoriilor de bãuturi aromatizate menţionate la art. 2 sau sa le completeze, rezultând denumiri compuse.
(3) Denumirile de origine sunt rezervate bãuturilor care îşi dobândesc caracteristicile şi calitãţile definitive în procesul de fabricare în zona geograficã invocatã, în vederea evitãrii inducerii în eroare a consumatorului asupra materiei prime utilizate.
(4) Denumirile sub care se vand produsele definite în prezentele norme nu pot sa fie completate cu indicaţii geografice la care au dreptul produsele vitivinicole.
ART. 12
(1) În denumirile sub care se vand bãuturile aromatizate conţinând produse din sectorul vitivinicol şi arome, care au o concentraţie alcoolicã de minimum 1,2% în volume şi care nu corespund prevederilor prezentelor norme, nu este permisã nici o referinta la produsele din sectorul vitivinicol.
(2) Bãuturile aromatizate care nu corespund prevederilor prezentelor norme nu se comercializeazã pentru consumul uman în asociere cu termeni cum ar fi: "gen", "tip", "mod", "stil", "marca", "gust" sau cu alte menţiuni asemãnãtoare la una dintre denumirile prevãzute în prezentele norme.
ART. 13
(1) Etichetarea, prezentarea şi publicitatea bãuturilor prevãzute în prezentele norme se fac cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
(2) În cazul în care alcoolul utilizat la fabricarea bãuturilor provine dintr-o singura materie prima (alcool din cereale, alcool din vin, alcool din melasa), natura acestuia poate fi indicatã pe eticheta. În cazul în care alcoolul provine din diferite materii prime, nu se va indica pe eticheta natura acestuia.
(3) Alcoolul etilic utilizat la diluarea sau dizolvarea aromelor, substanţelor colorante sau a aditivilor autorizaţi nu este considerat ingredient.
ART. 14
(1) Marcarea bãuturilor prevãzute în prezentele norme se face cu respectarea reglementãrilor legale în vigoare emise de Ministerul Finanţelor Publice.
(2) Prevederile prezentelor norme se aplica şi bãuturilor aromatizate provenite din import.
ART. 15
Verificarea calitãţii loturilor de produse se face pe baza nivelului de calitate acceptabil, denumit şi AQL, şi a Standardului Roman 184/1-25.



──────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016