──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ingredientul Limita admisã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Tomate Conform anexei nr. 5 la normã
Suc de tomate, suc filtrat de tomate, pastã Conform anexei nr. 5 la normã
de tomate, piure sau pulpã de tomate
Sare, zahãr invertit, dextrozã, sirop de Stabilitã prin tehnologia de
glucozã, sirop deshidratat de glucozã fabricaţie
Produse vegetale naturale, cum ar fi ceapa, Maximum 10% m/m din produs
ardeii, ţelina
Plante aromatice, esenţe din plante aromatice, Stabilitã prin tehnologia de
condimente fabricaţie
Aditivi alimentari:
a) Agenţi acidifianţi: acid acetic - E 260, a) Stabilitã prin tehnologia
acid citric - E 330, acid lactic - E 270, de fabricaţie
acid malic - E 296, acid L-tartric - E 334
b) Agenţi de întãrire: clorurã de calciu - b) Stabilitã prin tehnologia
E 509, citrat de calciu - E 333, lactat de de fabricaţie
calciu - E 327
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Denumirea Criteriul de admisibilitate
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Aspectul exterior al Curat, ermetic închis, nebombat, sã nu prezinte
recipientului fisuri, sã nu prezinte pete de ruginã la exteriorul
sau în interiorul recipientelor ori pelicula de lac
desprinsã de pe interiorul cutiei, cu eticheta
curatã, vizibil imprimatã cu toate elementele de
identificare, lipitã simetric în planul
recipientului; la cutiile metalice se admit uşoare
deformãri la corp dar nu la falţ
Aspectul conţinutului:
1. Culoare 1. Caracteristica tomatelor fierte sau fierte în
amestec cu ingredientele şi aditivii alimentari
utilizaţi. Decolorãrile sau brunificãrile anormale
sunt considerate defecte.
2. Gust şi miros 2. Caracteristice tomatelor fierte sau fierte în
amestec cu ingredientele utilizate; nu se admit
gust şi miros strãine (de fermentat, de mugegai
etc.)
3. Corpuri strãine 3. În conţinutul produselor nu se admite prezenţa
materiilor prime vegetale strãine (frunze,
pedunculi, calice etc.) şi fragmentelor cu texturã
durã şi fibroasã.
4. Uniformitatea 4. Minimum 80% (m/m) tomate întregi sau aproape
unitãţilor întregi(din masa netã fãrã lichid)
(la produsele
cu tomate întregi)
5. Defecte admise: 5.a) Maximum 3,5 cm^2 per kilogram de produs finit
a) malformaţii ale (suprafaţã cumulatã pentru media eşantioanelor)
culorii sau texturii
tomatelor
(valoare medie)
b) prezenţa pieliţelor 5.b) Maximum 15 cm^2 per kilogram de produs finit
în cazul tomatelor (suprafaţã cumulatã pentru media eşantioanelor)
depelate
c) lipsa pieliţei în 5.c) Maximum 30 cm^2 per kilogram de produs finit
cazul tomatelor (suprafaţã cumulatã pentru media eşantioanelor)
nedepelate
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Denumirea caracteristicii Condiţiile de Metodele de analizã
admisibilitate
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Conţinutul de tomate raportat Minimum 50% Calculatã ca procent din masa
la masa netã sau la masa netã (m/m) volumului de apã distilatã
fãrã lichid conţinutã de recipientul
complet umplut şi închis,
mãsuratã la temperatura de
20°C
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Gradul de umplere admis pentru Minimum 90% Calculatã ca procent din
un recipient cu produs volumul de apã distilatã
conţinutã de recipientul
complet umplut şi închis,
mãsurat la temperatura de 20°C
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────