Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 15 septembrie 2004  cu privire la natura, continutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea si transportul castravetilor conservati    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 15 septembrie 2004 cu privire la natura, continutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea si transportul castravetilor conservati

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 967 din 21 octombrie 2004
CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta normã prevede cerinţele minime de siguranţã alimentarã, igienã alimentarã, calitate şi identificare a produsului, care trebuie respectate la fabricarea şi/sau comercializarea castraveţilor conservaţi pe teritoriul României, pentru a putea garanta cã aceştia nu prezintã nici un risc pentru consumul uman şi sunt prezentaţi corect, conform principiilor de bazã privind protecţia consumatorului.
ART. 2
Reglementãrile prezentei norme nu se aplicã castraveţilor conservaţi preparaţi în gospodãrii individuale pentru consumul propriu şi nici produselor care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar, ca bunuri care tranziteazã ţara, dacã nu prezintã un pericol pentru sãnãtatea umanã sau pentru mediu.
ART. 3
Prezenta normã nu se aplicã produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în Turcia ori care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al Acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestor produse în statul respectiv sã asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevãzut în prezenta normã.

CAP. II
Naturã. Conţinut

ART. 4
Castraveţi conservaţi este denumirea de produs finit, fabricat în scopul vânzãrii, datã în general alimentelor preparate din castraveţi din soiurile de culturã ale speciei Cucumis sativus L., care sunt ambalaţi cu sau fãrã lichid de conservare, cu sau fãrã ingrediente auxiliare, în recipiente care se închid ermetic, conservaţi prin lactofermentare naturalã sau controlatã ori marinaţi pânã ajung la un pH de 4,5 sau mai mic, înainte sau dupã introducerea lor în ambalaj, pasteurizaţi, refrigeraţi sau cu adaos de conservanţi chimici, dupã caz.
ART. 5
Denumirea fiecãrui produs trebuie sã indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie sã includã cel puţin urmãtoarele informaţii:
a) denumirea grupei de produse: "Castraveţi conservaţi", "Castraveţi muraţi", "Cornişon în oţet" etc.;
b) denumirea caracteristicii care conferã specificitate produsului, de exemplu: "Castraveţi proaspeţi în oţet cu mãrar" (sau numele plantei aromatice) etc., conform specificaţiilor prevãzute în anexa nr. 1;
c) descrierea modului de prezentare, de exemplu: "întregi", "felii" etc., conform specificaţiilor prevãzute în anexa nr. 1.

CAP. III
Fabricare

ART. 6
Alimentul "Castraveţi conservaţi", definit şi descris în prezenta normã, trebuie sã fie sãnãtos, salubru, corespunzãtor pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sãnãtoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienã impuse de reglementãrile în vigoare.
ART. 7
Materia primã folositã la fabricarea castraveţilor conservaţi trebuie sã îndeplineascã cerinţele specificate în anexa nr. 1 şi cerinţele privind calitatea şi siguranţa alimentarã pentru legume şi fructe proaspete, prevãzute de reglementãrile în vigoare.
ART. 8
Ingredientele utilizate la fabricarea castraveţilor conservaţi, definite şi descrise în anexa nr. 2, trebuie sã corespundã reglementãrilor în vigoare şi sã nu depãşeascã limitele maxime admise.
ART. 9
Spaţiile în care se fabricã castraveţii conservaţi, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie sã îndeplineascã cerinţele de igienã alimentarã, iar personalul trebuie sã îndeplineascã cerinţele de sãnãtate şi calificare, stabilite de reglementãrile în vigoare.

CAP. IV
Calitate. Siguranţã alimentarã

ART. 10
Castraveţii conservaţi trebuie sã îndeplineascã cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevãzute în anexa nr. 3, respectiv în anexa nr. 4. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme.
ART. 11
Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie sã nu depãşeascã limitele maxime admise prevãzute de reglementãrile în vigoare.
ART. 12
Se interzic fabricarea şi comercializarea castraveţilor conservaţi care conţin cantitãţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxime admise prevãzute de reglementãrile în vigoare.

CAP. V
Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport

ART. 13
Ambalajele care intrã în contact cu alimentele definite în prezenta normã trebuie sã fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevãzute de reglementãrile în vigoare.
ART. 14
Ambalajele de transport trebuie sã asigure integritatea produsului, sã fie curate, uscate, în stare bunã. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractilã sau din alte materiale care trebuie sã corespundã reglementãrilor în vigoare.
ART. 15
Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie sã se facã cu respectarea reglementãrilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea pe etichetã a tuturor informaţiilor necesare, astfel încât consumatorul sã fie informat corect la momentul cumpãrãrii, şi trebuie sã conţinã cel puţin urmãtoarele informaţii:
1. denumirea sub care este vândut alimentul, conform art. 4;
2. cantitatea netã;
3. cantitatea netã fãrã lichid;
4. lista ingredientelor;
5. condiţiile de depozitare, conform art. 17;
6. data durabilitãţii minimale, care se înscrie sub forma:
"a se consuma, de preferinţã, înainte de .....", cu menţionarea lunii şi a anului;
7. o menţiune care sã permitã identificarea lotului (aceastã menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilitãţii minimale este indicatã prin menţionarea clarã şi necodificatã cel puţin a zilei şi a lunii, în aceastã ordine);
8. numele/denumirea şi sediul/adresa producãtorului sau ale ambalatorului ori ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;
9. ţara de origine a produsului.
ART. 16
Pentru castraveţii conservaţi care se comercializeazã pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie sã fie înscrise în limba românã, indiferent de ţara producãtoare, fãrã a exclude însã prezentarea lor în alte limbi.
ART. 17
Depozitarea produsului definit în prezenta normã se face în încãperi curate, aerisite, ferite de razele solare sau de îngheţ, la o temperaturã de maximum 20 °C şi o umiditate relativã a aerului de maximum 80%.
ART. 18
Transportul castraveţilor conservaţi trebuie sã se facã cu vehicule curate, acoperite, în condiţii care sã asigure integritatea ambalajelor şi menţinerea calitãţii produselor, precum şi protecţia împotriva razelor solare sau îngheţului.
ART. 19
Fiecare transport de castraveţi conservaţi trebuie sã fie însoţit de documente care sã ateste originea, provenienţa şi securitatea alimentarã.

CAP. VI
Dispoziţii finale

ART. 20
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezenta normã.

ANEXA 1
-------
la normã
--------

MATERIA PRIMĂ. DEFINIŢII ŞI DESCRIERE

1. Castraveţii (Cucumis sativus L.) trebuie sã fie întregi, sãnãtoşi, cu aspect proaspãt, tari, curaţi, fãrã umiditate exterioarã anormalã, fãrã miros şi/sau gust strãine, fãrã gust amar.
2. Castraveţii conservaţi pot fi prezentaţi sub urmãtoarele forme:
a) întregi - fructe cu diametrul de maximum 54 mm; în recipiente de capacitate mai mare de 4 l, castraveţii pot avea diametrul de maximum 65 mm. Castraveţii întregi pot fi denumiţi "cornişon" numai în cazul în care au diametrul de maximum 27 mm;
b) întregi curbaţi - fructe cu diametrul de maximum 54 mm şi având unghiul curburii de cel puţin 35°;
c) jumãtãţi - fructe tãiate longitudinal în douã pãrţi aproximativ egale;
d) "julienne" - fructe tãiate longitudinal sub formã de felii cu dimensiuni aproximativ egale;
e) rondele - fructe tãiate perpendicular pe axa longitudinalã în rondele având diametrul de maximum 54 mm şi grosimea de 10-40 mm;
f) felii - fructe tãiate perpendicular pe axa longitudinalã în felii având grosimea de maximum 10 mm şi diametrul de 54 mm;
g) batoane ("Asier") - fructe de dimensiuni mari, decojite, tãiate longitudinal. Jumãtãţile astfel obţinute sunt tãiate perpendicular pe axa longitudinalã, în batoane cu lãţimea de aproximativ 10 mm;
h) orice alte forme de divizare, cu condiţia ca produsele respective sã fie distincte de cele de mai sus şi sã se deosebeascã între ele, sã îndeplineascã criteriile de calitate şi siguranţã alimentarã cuprinse în prezentele norme.
3. Castraveţii conservaţi pot fi preparaţi din:
a) castraveţi proaspeţi;
b) castraveţi muraţi sau marinaţi anterior, pânã la un pH de 4,5 desãraţi, în vederea aplicãrii unui tratament ulterior.
4. Castraveţii conservaţi pot fi fabricaţi în gama sortimentalã prezentatã în tabelul urmãtor:

SORTIMENTELE DE CASTRAVEŢI CONSERVAŢI ŞI CARACTERISTICILE FIZICE




───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Substanţa
Materia Aciditate uscatã
Nr. Sortimentul Gustul caracteristic primã totalã NaCl solu-
crt. utilizatã (g acid (%) bilã
acetic/ (exclusiv
100 g) adaosul
de sare)
(%)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Castraveţi ("cornişon") mãrarului şi/sau esenţei castraveţi 0,4-2,0 1,0-4,5 -
cu mãrar de mãrar proaspeţi
sau muraţi
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Castraveţi ("cornişon") plantei aromatice castraveţi 0,4-2,0 1,0-4,5 -
cu "plante aromatice" şi/sau esenţei acesteia proaspeţi
(numele plantei (altele decât mãrarul sau muraţi
aromatice) şi/sau esenţa de mãrar)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Castraveţi ("cornişon") acru pronunţat castraveţi 0,7-3,5 1,0-5,0 -
în oţet proaspeţi
sau muraţi
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Castraveţi ("cornişon") dulce-acrişor castraveţi 0,5-2,0 0,5-3,0 1,5-14
dulce-acrişori proaspeţi
sau muraţi
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Castraveţi ("cornişon") dulce pronunţat castraveţi 0,5-2,5 0,5-3,0 minimum
dulci proaspeţi 14
sau muraţi
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Castraveţi ("cornişon") sosului de muştar, castraveţi 0,5-3,0 1,0-3,0 -
cu muştar seminţelor de muştar proaspeţi
şi/sau esenţei de muştar sau muraţi
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Castraveţi ("cornişon") sãrat pronunţat castraveţi 0,5-3,5 5,0-10,0 -
sãraţi în oţet proaspeţi
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Castraveţi ("cornişon") specific, nici dulce, castraveţi 0,4-0,7 1,0-3,5 -
"mild" nici acrişor proaspeţi
sau muraţi
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Castraveţi ("cornişon") piperat pronunţat castraveţi 0,5-3,0 1,0-3,0 -
piperaţi proaspeţi
sau muraţi
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 2
-------
la normã
--------




INGREDIENTE. LIMITE MAXIME

─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ingredientul Limita admisã
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Castraveţi conform anexei nr. 1 la normã
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Apã, oţet, clorurã de sodiu, uleiuri stabilitã prin tehnologia de fabricaţie
vegetale, zaharuri (carbohidraţi),
boia iute, plante aromatice uscate,
condimente
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Legume maximum 5% din cantitatea netã, cu excepţia
sortimentului "Castraveţi («cornichon») cu
muştar" în care se admit în proporţie de
maximum 30%
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Aditivi alimentari:
Stabilizatori se pot utiliza simpli sau în amestec
Polisorbat 80 (monooleat de
polioxietilen sorbitan) - E 433
Gumã Xantan - E 415
Gumã arabicã - E 414 stabilitã prin tehnologia de fabricaţie
Alginat de calciu - E 404, alginat
de amoniu - E 403,
alginat de sodiu - E 401, alginat
de potasiu - E 402,
Caragenan - E 407
Conservanţi se pot utiliza şi în amestec, concentraţia
maximã fiind de 2.000 mg/kg, dupã caz

Dioxid de sulf - E 220 maximum 100 mg/kg (exprimat în SO(2))
Acid benzoic - E 210 şi sãruri de maximum 2.000 mg/kg (fãrã conţinut de acid)
sodiu - E 211 sau potasiu - E 212
ale acestuia
Sorbat de potasiu - E 202 1.000 mg/kg (individual sau în combinaţie)
Coloranţi
Riboflavinã - E 101 i
Complex cupru-clorofilã - E 141 i stabilitã prin tehnologia de fabricaţie
Beta-caroten - E 160 a ii
Caramel simplu - E 150 a
Caramel tratat cu sulfit de amoniu -
E 150 d
Agenţii de îngroşare admişi prin
reglementãrile în vigoare stabilitã prin tehnologia de fabricaţie
se utilizeazã doar în cazul
"Castraveţilor «cornişon» cu muştar"
Acidifianţi
Acid acetic - E 260, acid lactic -
E 270, stabilitã prin tehnologia de fabricaţie
acid malic - E 296, acid citric -
E 330
Aromatizanţi naturali şi identic stabilitã prin tehnologia de fabricaţie
naturali
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 3
-------
la normã
--------





CERINŢE ORGANOLEPTICE PENTRU CASTRAVEŢII CONSERVAŢI
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Caracteristica Condiţiile de admisibilitate
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Aspectul exterior al recipientului curat, ermetic închis, nebombat, sã nu prezinte
fisuri, sã nu prezinte pete de ruginã la
exteriorul sau în interiorul recipientului ori
peliculã de lac desprinsã de pe interiorul
cutiei; eticheta sã fie curatã, vizibil
imprimatã cu toate elementele de identificare,
lipitã simetric în planul recipientului; la
cutiile metalice se admit uşoare deformãri la
corp, dar nu la falţ
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Aspectul conţinutului culoarea trebuie sã fie caracteristicã soiului,
Culoare tipului de conservare şi sortimentului fabricat
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Gust şi miros gustul şi mirosul trebuie sã fie plãcute, acru,
acru-dulceag, caracteristice sortimentului
fabricat şi condimentelor folosite; fãrã gust
amar, fãrã miros de mucegai, rânced sau alt
gust şi miros strãine
─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────
Corpuri strãine: nisip, pãmânt sau maximum 0,08 % (m/m) impuritãţi minerale
orice impuritate mineralã ce
afecteazã comestibilitatea
produsului şi care se gãseşte
în lichidul de acoperire sau aderã
la coaja ori la pulpa castraveţilor
─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────
Aspectul castraveţilor
─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────
Aspectul general castraveţii trebuie sã fie uniformi ca
dimensiune, fermi, crocanţi, fãrã zbârcituri,
pãrţi sau exemplare moi
─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────
Cerinţe privind forma, uniformitatea, sub limitele prevãzute în tabelele nr. 1 şi 2
pete, defecte mecanice, prezenţa
codiţelor, textura necorespunzãtoare,
culoare anormalã, goluri
─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────
Uniformitatea dimensiunii
castraveţilor*1)
"întregi" şi "julienne" lungimea celui mai lung castravete nu trebuie
sã depãşeascã cu mai mult de 50% pe al celui
mai scurt;
diametrul celui mai mare castravete nu trebuie
sã depãşeascã cu mai mult de 50% pe al celui
mai mic
"rondele" şi "felii" pentru cel puţin 80% (m/m) din unitãţile cele
mai uniforme ca dimensiune, conţinute într-un
recipient sau unitate eşantion, diametrul
celei mai mari unitãţi nu trebuie sã depãşeascã
cu mai mult de 50% pe al celei mai mici
─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────


---------
*1) Aceste specificaţii nu se aplicã castraveţilor conservaţi, ambalaţi în recipiente cu capacitate mai mare de 4 l.

Acceptarea lotului
O probã de castraveţi conservaţi care nu îndeplineşte una sau mai multe dintre cerinţele organoleptice este consideratã "necorespunzãtoare".
Un lot de castraveţi conservaţi va fi considerat corespunzãtor calitativ dacã numãrul recipientelor "necorespunzãtoare" nu depãşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate", nivel de calitate acceptabil, NCA = 6,5, din Codex alimentarius.


Tabelul nr. 1

Toleranţele defectelor pentru castraveţii "întregi",
"întregi curbaţi", "jumãtãţi" şi "julienne"
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Limita maximã*1)
(nr. de bucãţi)
──────────────────────────
Defecte "întregi", "jumãtãţi",
"întregi "julienne"
curbaţi"
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) Castraveţi curbaţi (exceptând modul
de prezentare "curbaţi") 3 2
b) Castraveţi diformi 2 1
c) Castraveţi pãtaţi 3 3
d) Defecte mecanice 2 3
e) Codiţe 3 2
f) Texturã necorespunzãtoare 1 3
g) Culoare anormalã 1 2
h) Castraveţi ce prezintã goluri 1 -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Total maxim admisibil a)...h) 7 11
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


------------
*1) Unitatea eşantion standard la care se aplicã toleranţele defectelor prezentate în tabelul nr. 1 este de 20 de bucãţi pentru castraveţii "întregi", respectiv 40 de bucãţi pentru castraveţii "jumãtãţi" şi "julienne".



Tabelul nr. 2

Toleranţele defectelor pentru castraveţii sub formã de
"rondele", "felii" şi "batoane"
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Defecte Limita maximã*2)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) Pete 15 g
b) Defecte mecanice 30 g
c) Texturã necorespunzãtoare 10 g
d) Culoare anormalã 10 g
e) Goluri 30 g
f) Codiţe 2 buc. pentru fiecare eşantion
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Total maxim admisibil a)...e) 75 g
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


-----------
*2) Unitatea eşantion standard la care se aplicã toleranţele defectelor prezentate în tabelul nr. 2 este de 300 g castraveţi (fãrã lichid de acoperire).


ANEXA 4
-------
la normã
--------


PROPRIETĂŢILE FIZICO-CHIMICE ALE CASTRAVEŢILOR CONSERVAŢI

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Denumirea caracteristicii Condiţii de admisibilitate Metode de
analizã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Gradul de umplere pentru:
a) sortimentele de castraveţi minimum 55% castraveţi muraţi calculate ca
"întregi" şi "întregi curbaţi" minimum 53% castraveţi proaspeţi procent din
b) alte moduri de prezentare minimum 57% pentru castraveţi volumul total
muraţi al recipi-
minimum 55% pentru castraveţi entului
proaspeţi
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Gradul de umplere admis calculat ca
pentru un recipient cu produs minimum 90% procent din
(inclusiv lichidul de volumul de
acoperire) apã distilatã
conţinut de
recipientul
complet umplut
şi închis,
mãsurat la
temperatura
de 20°C
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Acceptarea lotului
Se considerã criteriul gradului de umplere îndeplinit dacã media rezultatelor obţinute în urma analizei recipientelor reprezentative pentru un lot nu este mai micã decât minimul impus şi nici unul dintre recipiente nu prezintã o umplere insuficientã.
---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016