Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 14 martie 2003  privind conditiile tehnice de calitate ale orzului pentru fabricarea berii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 14 martie 2003 privind conditiile tehnice de calitate ale orzului pentru fabricarea berii

EMITENT: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 199 din 27 martie 2003

CAP. 1
Domeniu de utilizare

ART. 1
(1) Prezenta norma se aplica orzului care se livreaza în vederea fabricãrii berii.
(2) În sensul prezentei norme, termenii folosiţi se definesc dupã cum urmeazã:
1. corpuri strãine - suma urmãtoarelor categorii:
a) corpuri inerte minerale - praf, pãmânt, nisip, pietriş etc.;
b) corpuri inerte organice - paie, frunze, ariste, larve, insecte moarte;
c) seminţe de alte plante de cultura;
d) seminţe de buruieni;
e) seminţe cu defecte: atacate, incoltite, mucegaite, putrezite;
f) sparturi mai mici decât jumãtatea semintei şi seminţele la care lipseşte embrionul;
g) seminţe golase;
2. seminţe cu defecte:
2.1. atacate de boli - seminţe întregi sau fragmente de seminţe care prezintã semne vizibile de vãtãmare datoritã atacului bolilor în perioada de vegetaţie;
2.2. atacate de daunatori - seminţe întregi sau fragmente ale acestora, care prezintã orificii, rosaturi sau galerii produse de insecte, acarieni, rozatoare, nematozi sau oricare alţi daunatori animali;
2.3. atacate de Fusarium - seminţe vãtãmate, având tegumentul de culoare alba, roz-cenusiu, uneori cu aspectul de sistavire, la care endospermul este transformat parţial sau total într-o masa de micelii de Fusarium; au aspect cretos şi se sfarama;
3. seminţe incoltite - seminţe care prezintã tegumentul plesnit în zona embrionului şi coltul ieşit din invelis, uneori acesta fiind rupt; nu se considera incoltite seminţele la care zona din dreptul embrionului este proeminenta sau are tegumentul plesnit, dar coltul nu a ieşit; de asemenea, nu se considera incoltite seminţele la care embrionul lipseşte ca urmare a faptului ca a fost consumat de daunatori;
4. seminţe mucegaite - seminţe sau fragmente de seminţe care prezintã semne vizibile de mucegaire;
5. seminţe putrezite - seminţe întregi sau fragmente de seminţe degradate complet, având culoarea şi structura modificate datoritã unor procese de alterare;
6. seminţe golase - seminţe la care lipseşte mai mult de un sfert din invelisul semintei în zona embrionului;
7. seminţe nedezvoltate - seminţe întregi care trec prin ciurul indicat în standardele de produs.

CAP. 2
Condiţii tehnice de calitate

ART. 2
(1) Orzul folosit la fabricarea berii trebuie sa corespundã normelor sanitare în vigoare şi sa prezinte siguranta alimentara.
(2) Orzul trebuie sa corespundã indicilor calitativi prezentaţi în tabelele prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta norma.
(3) Condiţiile microbiologice pentru orz trebuie sa corespundã reglementãrilor sanitare în vigoare.
(4) Conţinutul de substanţe toxice, reziduuri de pesticide sau alţi contaminanti care pot afecta sãnãtatea umanã trebuie sa corespundã reglementãrilor în vigoare.

CAP. 3
Depozitare, pãstrare, transport

ART. 3
(1) Depozitarea orzului se face în încãperi curate, uscate, la temperatura de maximum 20°C şi umiditatea relativã a aerului de maximum 75%.
(2) Celelalte condiţii privind depozitarea, pãstrarea şi transportul orzului pentru fabricarea berii trebuie sa corespundã STAS 6534-91 Seminţe pentru consum. Depozitare, pãstrare şi transport.

CAP. 4
Esantionare şi metode de analiza

ART. 4
(1) Esantionarea se face conform SR ISO 13690-2000 Cereale şi produse de macinis. Esantionare pentru loturi statice.
(2) Terminologia defectelor - conform STAS 7522-89 Seminţe pentru consum. Defecte. Terminologie.
(3) Metodele de analiza sunt:
1. examenul organoleptic - conform STAS 6253/80 Seminţe agricole pentru consum. Determinarea caracteristicilor organoleptice;
2. determinarea corpurilor strãine - conform STAS 1069/77 RS 3/86 Seminţe agricole pentru consum. Determinarea conţinutului de corpuri strãine şi de seminţe cu defecte;
3. determinarea proteinei - conform STAS 6283/4-84 Cereale. Determinarea conţinutului de proteina bruta;
4. determinarea germinatiei - conform SR 1634:1999 Seminţe pentru insamantare. Determinarea germinatiei;
5. determinarea umiditatii - conform SR ISO 712:99 Cereale şi produse cerealiere. Determinarea umiditatii;
6. determinarea stãrii sanitare - conform SR 6280:1995 Seminţe pentru insamantare. Determinarea stãrii sanitare;
7. determinarea viabilitatii - conform SR 12511:1999 Determinarea viabilitatii cu saruri de tetrazoliu;
8. determinarea puritatii soiului - conform SR 7713:1999 Seminţe pentru insamantare. Determinarea puritatii fizice şi a componentei botanice.

ANEXA 1
-------
la norma
--------



Tabelul Nr. 1

PROPRIETĂŢI ORGANOLEPTICE
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Caracteristici Condiţii de admisibilitate
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Aspect Boabe mari, pline, invelis subtire
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Culoare Galben ca paiul, fãrã pete sau varfuri negre
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Miros Specific, placut, proaspãt
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Gust Specific dulceag
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────






Tabelul Nr. 2

PROPRIETĂŢI FIZICE ŞI CHIMICE
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Caracteristici Condiţii de admisibilitate
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Corpuri strãine, % maximum 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Umiditate, % maximum 14
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Boabe mai mari de 2,5 mm, % minimum 82
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Energia de germinare (dupã 72 de ore), % minimum*) 92
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Viabilitate, % minimum 95
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Substanţe proteice, % maximum 12
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Infestare cu daunatorii depozitelor (exemplare
adulte vii) nu se admite
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Puritatea soiului, % minimum**) 90
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



-------------
*) Determinarea energiei de germinare se face dupã cel puţin 45 de zile de la recoltare; se poate utiliza şi metoda Schonfeld.
**) Puritatea soiului se determina la cerere.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016