Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA*) din 14 iunie 2005  de metrologie legala NML 033-05 Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA*) din 14 iunie 2005 de metrologie legala NML 033-05 "Analizoare de gaze, altele decat cele de esapament"

EMITENT: BIROUL ROMAN DE METROLOGIE LEGALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 664 bis din 26 iulie 2005
____________
*) Aprobata de <>Ordinul nr. 115/2005 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 664 bis din 26/07/2005.

1. Domeniul de aplicare
1.1. Prezenta norma de metrologie legala stabileste cerintele metrologice si tehnice precum si modalitatile de atestare a legalitatii, specifice analizoarelor de gaze altele decat cele pentru analiza gazelor de esapament, cu masurare continua sau intermitenta, aparate care servesc la masurarea compozitiei amestecurilor de gaze/vapori, utilizate in activitati de supraveghere a unor marimi importante pentru protectia mediului, in actiuni de constatare a contraventiilor si infractiunilor la legislatia privind protectia mediului, in activitati de supraveghere a unor marimi importante pentru sanatate si protectia muncii.
1.2. Prezenta norma se refera la gazanalizoarele destinate determinarii calitatii aerului (masurarea compusilor poluanti din aer la imisii sau la nivelul emisiilor, realizate, de regula, in varianta stationara) la gazanalizoarele destinate determinarii pericolului de explozie, numite si explozimetre, la gazanalizoarele pentru determinarea concentratiei in aer a unor gaze/vapori toxici, denumite si toximetre, realizate, de regula, in varianta portabila si la gazanalizoarele pentru determinarea compozitiei amestecurilor de gaze rezultate in urma proceselor termochimice de combustie din cazane, denumite si analizoare pentru gaze de ardere realizate, de regula, ca analizoare portabile de gaze.
1.3. Nu fac obiectul prezentei norme analizoarele de alcool etilic din aerul expirat si gaz-cromatografele.
1.4. Analizoarele de gaze pot fi aparate de constructie relativ simpla sau constituite din lanturi de masurare complexe. In general, gazanalizoarele sunt constituite dintr-un sistem de prelevare a probei dintr-un spatiu deschis sau dintr-o incinta, sistemul de prelucrare (conditionare) a probei de gaze, analizorul propriu-zis cu unitatea de analiza sau detectorul/detectorii care ofera un semnal electric proportional cu concentratia gazului masurat. Semnalele detectorului sunt prelucrate electronic pentru afisarea si eventual, inregistrarea rezultatelor masurarii.
2. Terminologie
2.1. Concentratie a unui constituent A (concentratie in cantitatea de substanta a unui constituent A), c(A) - catul dintre cantitatea de substanta a constituentului A si volumul amestecului. Se exprima ca raport intre unitatile de masura ale cantitatii de substanta si volum: mol/mc; kmol/mc; mol/dmc, etc.
2.2. Concentratie masica a unui constituent A, ro(A) - catul dintre masa unui constituent A si volumul total al amestecului; Se exprima ca raport intre unitatile de masura de masa si volum: kg/mc; g/mc; mg/mc etc.
2.3. Fractie molara a unui constituent A, x(A) - raportul dintre cantitatea de substanta a constituentului A si cantitatea totala de substanta a amestecului. Denumiri similare: fractie a cantitatii de substanta, raport al cantitatii de substanta. Substantele pure au fractia molara x(A) = 1. Se exprima adimensional (mol/mol).
2.4. Fractia masica a unui constituent A, w(A) - raportul dintre masa constituentului A si masa amestecului. Se exprima adimensional (masa/masa, ca raport kg/kg, g/g etc.). Pentru substanta pura, w(A) = 1.
2.5. Fractia volumica a unui constituent A, Ø'4f(A) - raportul dintre volumul constituentului A si volumul amestecului. Se exprima adimensional (volum-volum, ca raport l/l, ml/ml, etc.). Pentru substanta pura, Ø'4f(A) = 1.
2.6. Analizor stationar de gaz - mijloc de masurare destinat masurarii concentratiilor gazelor/vaporilor montat in locuri fixe, cu alimentare de la reteaua electrica de c.a., de regula protejate fata de variatiile parametrilor de influenta. Sinonim: gazanalizor stationar.
2.7. Analizor portabil de gaze - mijloc de masurare destinat masurarii concentratiilor gazelor/vaporilor, cu alimentare electrica independenta, prin baterii sau acumulatori si utilizate in conditii de teren. Sinonin: gazanalizor portabil.
2.8. Analizor pentru gaze de ardere - mijloc de masurare, de regula portabil, destinat masurarii concentratiilor de gaze rezultate in urma proceselor termochimice de combustie din cazane.
2.9. LIE - limita inferioara de explozie a unui gaz sau compus organic volatil.
3. Cerinte metrologice si tehnice
3.1. Cerinte metrologice
3.1.1. Erori tolerate
3.1.1.1. Erori intrinseci
In conditiile de referinta specificate la punctul 3.1.2, erorile de masurare nu trebuie sa depaseasca valorile erorilor intrinseci tolerate mentionate in tabelul 1 (valori exprimate in fractii volumice, %):

Tabelul 1

Erori intrinseci tolerate


┌──────────────────────────-┬──────────────────────────────┐
│ Domeniul de masurare │ Eroarea intrinseca tolerata │
├──────────────────────────-┼──────────────────────────────┤
│ (1 ... 100] │ ±2% din valoarea masurata │
├──────────────────────────-┼──────────────────────────────┤
│ [1,0000 ... 0,1000) │ ±2,5% din valoarea masurata │
├──────────────────────────-┼──────────────────────────────┤
│ [0,1000 ... 0,0100) │ ±5% din valoarea masurata │
├──────────────────────────-┼──────────────────────────────┤
│ [0,0100 ... 0,0010) │ ±10% din valoarea masurata │
├──────────────────────────-┼──────────────────────────────┤
│ [0,0010 ... 0) │ ±20% din valoarea masurata │
├──────────────────────────-┼──────────────────────────────┤
│ (0 ... 100)% LIE │ ±5% LIE │
└──────────────────────────-┴──────────────────────────────┘



3.1.1.2. Eroarea de justete trebuie sa fie mai mica decat 0,5 din eroarea intrinseca tolerata.
3.1.1.3. Repetabilitatea trebuie sa fie mai mica decat 0,5 din eroarea intrinseca tolerata.
3.1.1.4. Eroarea de histerezis trebuie sa fie mai mica decat 0,8 din eroarea intrinseca tolerata.
3.1.1.5. Valoarea afisata a excesului de aer (lambda) nu trebuie sa se abata cu mai mult de ±2,5% din valoarea respectiva fata de valoarea rezultata din algoritmul de calcul.
3.1.1.6. Valoarea afisata a parametrului CO(2)(calculat) nu trebuie sa se abata cu mai mult de ±0,3% fata de valoarea rezultata din algoritmul de calcul.
3.1.1.7. Valoarea afisata a parametrului randamentul arderii (Eta sau Eff) nu trebuie sa se abata cu mai mult de ±2,5% din valoarea respectiva fata de valoarea rezultata din algoritmul de calcul.
3.1.2. Conditiile de referinta si nominale de functionare sunt prezentate in tabelul 2:

Tabelul 2

Conditii de referinta si nominale


┌────────────────────────────────┬──────────────────────-┬────────────────────-┐
│ Marimea de influenta │ Conditii de referinta │ Conditii nominale │
├────────────────────────────────┼──────────────────────-┼────────────────────-┤
│Temperatura,°C*) │ (+18 ... +25) │ (+5 ... +40) │
├────────────────────────────────┼──────────────────────-┼────────────────────-┤
│Umiditatea relativa, % │ 65 ± 5 │ (30 ... 80) │
├────────────────────────────────┼──────────────────────-┼────────────────────-┤
│Presiunea atmosferica, Pa │ Conditii ambiante │ Valoarea ambianta: │
│ │ stabile: ±750 │ ±2000 │
├────────────────────────────────┼──────────────────────-┼────────────────────-┤
│Alimentarea electrica: │ Tensiunea indicata de │Tensiunea indicata de│
│- curent continuu, V c.c. │ producator ±2% │ producator ±10% │
│- tensiunea retelei, V c.a. │ 220 ± 4,4 │ 178; 240 │
│- frecventa, Hz │ 50 ± 0,5 │ 50 ± 1 │
├────────────────────────────────┼──────────────────────-┼────────────────────-┤
│Prezenta compusilor gazosi │ Nici unul │ Nici unul │
│interferenti │ │ │
└────────────────────────────────┴──────────────────────-┴────────────────────-┘


*) Temperatura ambianta trebuie mentinuta la o valoarea cunoscuta, cu o abatere tolerata de ±1°C si/sau sa fie masurata cu o eroare care sa nu depaseasca ±0,2°C. Daca incercarea are loc la o temperatura diferita decat cea specificata trebuie sa se tina seama de efectul temperaturii ambiante asupra parametrului de incercat.

3.1.3. Instabilitatea in timp a indicatiilor (derivele).
3.1.3.1. Deriva semnalului de zero si de iesire de scurta durata (24 h) nu trebuie sa depaseasca 0,1 din valoarea absoluta a erorii intrinseci.
3.1.3.2. Deriva semnalului de lunga durata (10 zile), pentru un semnal de intrare zero si de 90% din domeniu, nu trebuie sa depaseasca valoarea absoluta a erorii intrinseci.
3.1.4. Efectul marimilor de influenta la variatiile individuale ale factorilor de influenta prevazute in ultima coloana a tabelului 2.
La actiunea individuala a marimilor de influenta in domeniile specificate in ultima coloana a tabelului 2, celelalte marimi de influenta fiind mentinute in conditii de referinta, valoarea erorii de masurare nu trebuie sa depaseasca eroarea intrinseca tolerata.
3.1.5. Timpul total de raspuns al gazanalizorului, la urcare, determinat cu etaloanele de gaze, nu trebuie sa depaseasca 120 de secunde. Timpul total de raspuns la coborare trebuie sa fie de maximum 120 de secunde.
3.1.6. Conditii de mediu mecanic.
3.1.6.1. Producatorul trebuie sa specifice clasa de mediu mecanic in care aparatul este destinat sa functioneze prin indicarea unuia dintre simbolurile M1 sau M2 a caror semnificatie este prezentata la punctul 2.1.3.2 din NML 001-05 "Cerinte metrologice si tehnice specifice mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal".
3.1.6.2. La actiunea marimilor de influenta (vibratii, socuri mecanice) specifice clasei de mediu mecanic prevazute la punctul 3.1.6.1, eroarea de masurare trebuie sa nu depaseasca valoarea erorii tolerate.
3.1.7. Efecte admise ale perturbatiilor - imunitate electromagnetica
3.1.7.1. Producatorul trebuie sa specifice clasa de mediu electromagnetic E1, E2 sau E3 a caror semnificatie este prezentata la punctul si 2.1.3.3 din NML 001-05 "Cerinte metrologice si tehnice specifice mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal".
3.1.7.2. Efectul unei perturbatii electromagnetice asupra unui analizor de gaze trebuie sa fie astfel incat:
- variatia rezultatului masurarii sa nu fie mai mare decat valoarea admisa a variatiei definita la punctul 3.1.7.4, sau
- indicarea rezultatului masurarii sa se faca intr-o asemenea maniera incat acesta sa nu poata fi interpretat ca un rezultat valabil, ci ca o variatie temporara care nu poate fi interpretata, memorata sau transmisa ca rezultat al masurarii.
3.1.7.3. Dupa ce este supus unei perturbatii electromagnetice, analizorul de gaze trebuie sa indeplineasca simultan urmatoarele conditii:
- sa se repuna in functiune in limitele erorilor maxime tolerate;
- sa-si pastreze toate functiile de masurare;
- sa permita recuperarea tuturor informatiilor de masurare prezente anterior perturbatiei.
3.1.7.4. Valoarea admisa a variatiei este 0,5 din valoarea erorii intrinseci tolerate.
3.2. Cerinte tehnice
3.2.1. Gazanalizorul si anexele sale (liniile de prelevare, de transfer, dispozitivele de aspiratie a probei de gaze, aparatele indicatoare de debite, filtrele, uscatoarele, sursele de alimentare cu curent electric, cablurile de alimentare electrica si de legatura, dispozitivele de indicare, inregistrare etc.) trebuie sa fie montate la locul de utilizare sau in conditii de laborator. Se va verifica aspectul exterior, integritatea partilor componente si a ansamblului.
3.2.2. Ca regula generala, incercarile trebuie sa se efectueze pe analizorul cu dotarea completa. Daca gabaritul sau configuratia nu permite incercarea ca intreg sau daca intereseaza numai un dispozitiv particular al aparatului, incercarea se poate face pe componentul respectiv.
3.2.3. Pompa de aspiratie trebuie sa asigure un debit constant de gaz prelevat, in domeniul de debite indicat in intructiunile de utilizare.
3.2.4. Circuitele de transvazare a probei de gaze, de la intrarea si pana la evacuarea ei din analizor, trebuie sa fie etanse.
3.2.5. La sistemele de analiza multiple trebuie sa se verifice integritatea fiecarui analizor component, de la dispozitivele de prelevare pana la sistemele de afisare/inregistrare.
3.2.6. La gazanalizoarele care prezinta functii de avertizare optica si/sau acustica trebuie verificate aceste facilitati.
3.2.7. Aparatura de analiza trebuie sa fie verificata in ceea ce priveste aptitudinile de reglare, etalonare, afisare, inregistrare a rezultatelor masurarilor si de prelucrare a informatiilor de masurare, conform indicatiilor din manualul de utilizare.
3.2.8. Din punct de vedere al inscriptionarii, aparatele trebuie sa aiba una sau mai multe etichete fixata/fixate in mod inamovibil si usor citibila/citibile, cu cel putin urmatoarele date:
a) Marca aprobarii de model;
b) Identitatea producatorului/numele firmei/marca firmei;
c) Denumirea gazanalizorului;
d) Tipul;
e) Anul fabricatiei;
f) Numerele de serie ale gazanalizorului si traductorului/traductoarelor;
g) Compusii gazosi analizati si domeniile de masurare;
h) Simbolul unitati/unitatilor de masura a concentratiei gazului de etalonare;
i) Domeniul necesar de debite de gaze prelevate;
j) Tensiunea, frecventa retelei de alimentare electrica si puterea nominala.
3.2.9. Constructorul gazanalizorului trebuie sa furnizeze pentru fiecare aparat un manual de utilizare.
4. Atestarea legalitatii
4.1. Modalitatile de control metrologic legal aplicabile analizoarelor de gaze altele decat cele de esapament sunt prevazute in Lista Oficiala a mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal in vigoare.
4.2. Atestarea legalitatii unui gazanalizor se realizeaza numai dupa demonstrarea conformitatii acestuia cu cerintele metrologice si tehnice aplicabile prevazute in tabelul 3, pentru fiecare modalitate de control metrologic atunci cand acestea se introduc pe piata, la punerea in functiune sau pentru utilizare.
4.3. Atestarea legalitatii se realizeaza prin aplicarea marcajelor metrologice si eliberarea unor documente specifice (certificat de aprobare de model, buletin de verificare metrologica, etc.).

Tabelul 3

Cerinte metrologice si tehnice aplicabile modalitatilor de control metrologic legal


┌────┬────────────────┬────────────────────────────────────┐
│ │ │ Modalitati de control │
│Nr. │ Cerinta ├──────────-┬────────────────────────┤
│crt.│metrologica sau │Aprobare de│ Verificare metrologica │
│ │ tehnica │ model ├────────────┬──────────-┤
│ │ │ │ initiala │ periodica │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│ 1. │ 3.1.1.1 │ X │ X │ X │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│ 2. │ 3.1.1.2 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│ 3. │ 3.1.1.3 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│ 4. │ 3.1.1.4 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│ 5. │ 3.1.1.5 │ X │ X │ X │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│ 6. │ 3.1.1.6 │ X │ X │ X │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│ 7. │ 3.1.1.7 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│ 8. │ 3.1.3.1 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│ 9. │ 3.1.3.2 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│10. │ 3.1.4 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│11. │ 3.1.5 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│12. │ 3.1.6.1 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│13. │ 3.1.6.2 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│14. │ 3.1.7.1 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│15. │ 3.1.7.2 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│16. │ 3.1.7.3 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│17. │ 3.1.7.4 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│18. │ 3.2.1 │ X │ X │ X │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│19. │ 3.2.2 │ X │ X │ X │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│20. │ 3.2.3 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│21. │ 3.2.4 │ X │ X │ X │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│22. │ 3.2.5 │ X │ X │ X │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│23. │ 3.2.6 │ X │ X │ X │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│24. │ 3.2.7 │ X │ X │ X │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│25. │ 3.2.8 │ X │ X │ X │
├────┼────────────────┼──────────-┼────────────┼──────────-┤
│26. │ 3.2.9 │ X │ X │ X │
└────┴────────────────┴──────────-┴────────────┴──────────-┘





────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016