Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
NORMA din 13 iunie 2001 cu privire la stabilirea calitatii-tip a produselor de baza din industria zaharului
ART. 1 Prezentele norme stabilesc calitatea-tip pentru produsele de baza din industria zahãrului, şi anume: zahãrul alb, zahãrul brut şi melasa, fabricate şi comercializate pe piata. Aceste norme se emit în scopul pregãtirii adoptãrii acquisului comunitar, al adoptãrii mecanismelor specifice organizãrii pieţei zahãrului şi în special pentru introducerea conversiei preţurilor aplicabile calitãţii-tip a acestor produse.
II. Zahãr alb
ART. 2 (1) Zahãrul alb de calitate-tip prezintã urmãtoarele caracteristici: a) calitate sanatoasa, corespunzãtoare şi comercialã, uscat, cu cristale de granulatie omogenã, liber curgator; b) polarizatie de minimum 99,7%; c) umiditate de maximum 0,06%; d) conţinut maxim în zahãr invertit de 0,04%; e) numãrul de puncte determinate conform alin. (2) sa nu depãşeascã totalul de 22 şi nici: - 15 pentru conţinutul de cenusa; - 9 pentru tipul de culoare, determinat numai prin metoda Institutului pentru Tehnologie Agricolã şi Industria Zahãrului Brunswick; - 6 pentru coloratia în soluţie determinata numai prin metoda Comisiei Internaţionale de Uniformizare a Metodelor de Analiza a Zahãrului (ICUMSA). (2) Un punct corespunde: a) la 0,0018% conţinut de cenusa determinat numai prin metoda ICUMSA la 28 grade Brix; b) la 0,5 unitãţi de tip de culoare determinat numai prin metoda Brunswick; c) la 7,5 unitãţi de coloratie în soluţie, determinata numai prin metoda ICUMSA. (3) Metodele de analiza pentru determinarea caracteristicilor prevãzute la alin. (1) lit. b), c) şi d) sunt cele stabilite de ICUMSA.
III. Zahãrul brut
ART. 3 (1) Zahãrul brut de calitate-tip este un zahãr al cãrui randament este de 92%. (2) Randamentul zahãrului brut din sfecla este calculat prin scãderea din polarizatia acestui zahãr: a) de patru ori a conţinutului procentual de cenusa; b) de doua ori a procentului de zahãr invertit; c) a numãrului (cifrei) 1. (3) Randamentul zahãrului brut din trestie este calculat scãzându-se 100 din dublul polarizatiei. (4) Metodele de analiza folosite la determinarile caracteristicilor zahãrului brut sunt cele stabilite de ICUMSA.
IV. Melasa
ART. 4 (1) Melasa de calitate-tip are urmãtoarele caracteristici: a) este sanatoasa şi de calitate comercialã; b) conţinutul total de zahãr este de 48%. (2) Metoda de analiza folositã pentru determinarea caracteristicii prevãzute la alin. (1) lit. b) este cea stabilitã de ICUMSA.
V. Dispoziţii finale
ART. 5 Prezentele norme îşi înceteazã aplicabilitatea în momentul aderãrii la Uniunea Europeanã.
----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email