Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 12 martie 2007  privind dreptul donatorilor de sange de a primi la fiecare donare o alocatie de hrana sub forma tichetelor de masa    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 12 martie 2007 privind dreptul donatorilor de sange de a primi la fiecare donare o alocatie de hrana sub forma tichetelor de masa

EMITENT: MINISTERUL SANATATII PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 248 din 13 aprilie 2007

1. Donatorul de sânge este orice cetãţean român cu domiciliul în România sau orice cetãţean al Uniunii Europene care are reşedinţa în România, în deplinã stare de sãnãtate, care se supune regulilor prelevãrii de sânge total şi componente sanguine de origine umanã.
2. Donarea de sânge se efectueazã în institutele medicale de profil autorizate de Ministerul Sãnãtãţii Publice, respectiv centrele judeţene de transfuzie sanguinã şi Centrul de Transfuzie Sanguinã al Municipiului Bucureşti, denumite în continuare centre de transfuzie sanguinã.
3. Donatorii de sânge au dreptul sã primeascã pentru fiecare donare de sânge o alocaţie de hranã sub forma a 7 (şapte) tichete de masã pentru produse alimentare.
4. Cheltuielile aferente drepturilor prevãzute la pct. 3 se suportã de la bugetul de stat.
5. Tichetele de masã se achiziţioneazã şi se acordã prin centrele de transfuzie sanguinã. Achiziţionarea tichetelor de masã se face pe bazã de contract comercial încheiat, în condiţiile legii, cu unitãţile emitente autorizate potrivit <>Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masã. Valoarea nominalã a unui tichet de masã este cea stabilitã potrivit <>art. 31 alin. (1) şi (4) din Normele de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masã, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 5/1999 .
6. Unitãţile care emit tichete de masã au obligaţia de a asigura circulaţia acestora în condiţii de siguranţã. Fiecare tichet de masã este valabil numai dacã are înscrise urmãtoarele elemente de cãtre unitatea emitentã:
a) seria numericã, în ordine crescãtoare, corespunzãtoare numãrului de tichete de masã comandat de centrele de transfuzie sanguinã în baza contractului de achiziţionare a tichetelor de masã;
b) date care definesc centrele de transfuzie sanguinã:
- denumirea şi sediul;
- numãrul de înmatriculare la oficiul registrului comerţului;
- codul fiscal;
- personalizarea tichetului de masã conform solicitãrii centrelor de transfuzie sanguinã;
c) valoarea nominalã a tichetului de masã, în cifre şi în litere, care este înscrisã de centrele de transfuzie sanguinã în comanda fermã transmisã unitãţii emitente;
d) perioada de valabilitate a tichetului de masã;
e) spaţiu pentru înscrierea codului numeric personal al donatorului de sânge şi componente sanguine îndreptãţit sã utilizeze tichetul de masã;
f) interdicţia de a fi utilizat pentru achiziţionarea de ţigãri şi bãuturi alcoolice, precum şi alte interdicţii stabilite prin contractul încheiat între centrele de transfuzie sanguinã şi unitatea emitentã;
g) denumirea şi sediul unitãţii emitente;
h) spaţiul destinat înscrierii datei şi aplicãrii ştampilei unitãţii de alimentaţie publicã la care donatorul de sânge şi componente sanguine a utilizat tichetul de masã.
7. Tichetele de masã pot fi utilizate în unitãţi de alimentaţie publicã, cantine-restaurant, bufete cu care unitãţile emitente au contractat servicii specializate.
8. Centrele de transfuzie sanguinã care acordã tichete de masã donatorilor de sânge cuprind sumele necesare acoperirii valorii tichetelor de masã în bugetul de venituri şi cheltuieli, la titlul 20 "Bunuri şi servicii", articolul 20.30 "Alte bunuri şi servicii", alineatul 20.30.30 "Alte bunuri şi servicii".
9. Fiecare centru de transfuzie sanguinã este obligat sã organizeze o evidenţã tehnico-operativã proprie, conform formularelor-model prevãzute în anexele nr. 1-3 care fac parte integrantã din prezentele norme.
10. La fundamentarea necesarului de fonduri, centrele de transfuzie sanguinã au în vedere urmãtoarele elemente: numãrul estimat de donatori care au dreptul la tichete de masã, numãrul de donãri, valoarea nominalã a unui tichet de masã şi costul imprimatului.
11. Bugetul alocat achiziţionãrii tichetelor de masã pentru donatorii de sânge şi componente sanguine va fi repartizat fiecãrui centru de transfuzie sanguinã prin Institutul Naţional de Hematologie Transfuzionalã "Prof. Dr. C.T. Nicolau", în calitate de ordonator secundar de credite.
12. Institutul Naţional de Hematologie Transfuzionalã "Prof. Dr. C.T. Nicolau" este împuternicit sã organizeze procedurile legale de achiziţie a tichetelor de masã, în numele şi pentru centrele de transfuzie sanguinã, în condiţiile legii, de la una sau mai multe unitãţi emitente, în funcţie de dispersia în teritoriu a unitãţilor cu care unitatea emitentã a tichetelor de masã are relaţii contractuale.
13. Centrele de transfuzie sanguinã contracteazã achiziţionarea tichetelor de masã direct cu unitãţile emitente, pe baza necesarului anual estimat de fiecare centru.
14. Contractele încheiate între centrele de transfuzie sanguinã şi unitãţile emitente cuprind clauze referitoare, în principal, la:
a) necesarul anual, semestrial sau trimestrial de tichete de masã şi eşalonarea pe luni a acestuia;
b) costul imprimatului reprezentând tichetul de masã;
c) condiţiile în care tichetele de masã neutilizate de cãtre donatorii de sânge şi componente sanguine se restituie unitãţii emitente de cãtre centrele de transfuzie sanguinã;
d) unitãţile de alimentaţie publicã partenere ale unui emitent, la care donatorii de sânge şi componente sanguine pot folosi tichetele de masã;
e) condiţiile privind responsabilitatea pãrţilor şi realizarea contractului;
f) alte clauze considerate necesare de cãtre pãrţi.
15. Unitãţile emitente sunt obligate sã deschidã conturi sau subconturi bancare distincte, prin care se vor derula sumele reprezentând încasãrile şi plãţile aferente valorii nominale a tichetelor de masã, respectiv încasarea de la centrele de transfuzie sanguinã a contravalorii nominale a tichetelor de masã achiziţionate în baza contractelor încheiate cu acestea.
16. Unitãţile emitente nu pot solicita date cu privire la donatori.
17. În vederea decontãrii de cãtre centrele de transfuzie sanguinã a tichetelor de masã livrate, unitãţile emitente vor înscrie în facturã urmãtoarele date:
a) numãrul de ordine dintr-o serie continuã ce caracterizeazã cronologia emisiei de tichete de masã a unitãţii emitente, din care cea corespunzãtoare numãrului de tichete livrate centrelor de transfuzie sanguinã;
b) preţul unitar al imprimatului reprezentând tichetul de masã sau valoarea totalã a imprimatelor;
c) valoarea nominalã a unui tichet de masã, imprimatã pe acesta, din seria livratã;
d) valoarea totalã corespunzãtoare numãrului de tichete de masã livrat;
e) numãrul contului deschis la Trezoreria Statului.
18. Tichetele de masã nu se acordã donatorilor de sânge şi componente sanguine în urmãtoarele condiţii:
a) când donatorul de sânge şi componente sanguine nu efectueazã o donare completã;
b) în cazul autotransfuziei;
c) în cazul în care donatorul de sânge şi componente sanguine, în timpul actului de donare, încalcã legislaţia în vigoare din domeniu.
19. Se interzic donatorului de sânge şi componente sanguine:
a) utilizarea tichetelor de masã pentru achiziţionarea altor produse decât cele alimentare;
b) primirea unui rest de bani la tichetul de masã în cazul în care suma corespunzãtoare produselor alimentare solicitate este mai micã decât valoarea nominalã a tichetului de masã;
c) comercializarea tichetelor de masã.


ANEXA 1
-------
la norme
--------

SITUAŢIA CENTRALIZATOARE
a tichetelor de masã achiziţionate, utilizate şi
returnate de cãtre donatori în luna ....... anul......

Denumirea centrului de transfuzie sanguinã (CTS) .....................
Adresa:
Localitatea .................., str. ............. nr. ...............
codul fiscal .....................................
Semnificaţiile coloanelor din tabelul de mai jos sunt urmãtoarele:
A - Nr. crt.
B - Denumirea unitãţii/unitãţilor emitentã/emitente, numãrul şi data contractului încheiat pentru achiziţionarea tichetelor de masã
C - Explicaţii
D - Conform raportului contractual: angajator - unitate emitentã
E - Tichetele de masã distribuite donatorilor
F - Tichetele de masã returnate unitãţii emitente
G - Stocul final de tichete de masã
H - Observaţii: numãrul şi data documentului de decontare a tichetelor de masã cu unitatea emitentã şi valoarea nominalã a acestora



┌───┬──────┬─────────────────────┬────────────────────────────────────┬─┬─┬─┬─┐
│ A │ B │ C │ D │E│F│G│H│
├───┼──────┼─────────────────────┼───────────┬────────────┬───────────┼─┼─┼─┼─┤
│ │ │ │Contractat │Achiziţionat│ Seriile │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │tichetelor │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ de masã │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ achiziţi- │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ onate │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │(de la ...)│ │ │ │ │
├───┼──────┼─────────────────────┼───────────┼────────────┼───────────┼─┼─┼─┼─┤
│ 1.│ ... │- Numãrul tichetelor │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ de masã │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │- Valoarea nominalã │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │totalã a tichetelor │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │de masã │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼─────────────────────┼───────────┼────────────┼───────────┼─┼─┼─┼─┤
│ 2.│ ... │idem │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼─────────────────────┼───────────┼────────────┼───────────┼─┼─┼─┼─┤
│ │TOTAL:│- Numãrul tichetelor │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ de masã │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │- Valoarea nominalã │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ totalã a tichetelor │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ de masã │ │ │ │ │ │ │ │
└───┴──────┴─────────────────────┴───────────┴────────────┴───────────┴─┴─┴─┴─┘


Conducãtorul unitãţii, Conducãtorul compartimentului
...................... financiar-contabilitate,
.............................



ANEXA 2
-------
la norme
--------

SITUAŢIA ANALITICĂ
a tichetelor de masã distribuite donatorilor în luna ..... anul ......

Denumirea centrului de transfuzie sanguinã (CTS) .................
Adresa:
Localitatea ..........., str. ............. nr. ..................
codul fiscal .....................................................
Semnificaţiile coloanelor din tabelul de mai jos sunt urmãtoarele:
A - Nr. crt.
B - Numele şi prenumele donatorului beneficiar al tichetelor de masã
C - Codul numeric personal
D - Numãrul tichetelor de masã distribuite nominal
E - Seria tichetelor de masã distribuite nominal
F - Semnãtura donatorului


┌───┬─────────────┬──────────────┬──────────────────┬──────────────┬──────────┐
│ A │ B │ C │ D │ E │ F │
└───┴─────────────┴──────────────┴──────────────────┴──────────────┴──────────┘


Conducãtorul unitãţii, Conducãtorul compartimentului
...................... financiar-contabilitate,
.............................



ANEXA 3
-------
la norme
--------

ÎNREGISTRAREA ÎN CONTABILITATE
a operaţiunilor privind achiziţionarea şi
utilizarea tichetelor de masã

Pentru centrele de transfuzie sanguinã care efectueazã operaţiunile de acordare şi utilizare a tichetelor de masã
În contabilitatea centrelor judeţene de transfuzie sanguinã şi a Centrului de Transfuzie Sanguinã al Municipiului Bucureşti:
a) achiziţionarea tichetelor de masã de la unitãţile emitente:

% = 401 - cu valoarea totalã a facturii de livrare a tichetelor de masã
5326 - cu valoarea totalã nominalã a tichetelor de masã achiziţionate
6028/x - cheltuieli privind alte materiale consumabile (costul imprimatelor)
b) decontarea contravalorii tichetelor de masã cãtre unitãţile emitente:
401 = 7701 - cu valoarea totalã a facturii
c) includerea pe cheltuieli a contravalorii tichetelor de masã acordate donatorilor de sânge:
677 = 5326 - cu valoarea nominalã a tichetelor de masã acordate
d) returnarea cãtre unitãţile emitente a tichetelor de masã nefolosite, pe baza facturii:
461 = 5326 - cu valoarea totalã a facturii privind tichetele de masã returnate
7701 = 461 - încasarea valorii facturii privind tichetele de masã returnate
---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016