Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 11 iunie 2001  cu privire la natura, continutul, fabricarea si etichetarea gemurilor din fructe, jeleului, marmeladei si piureului de castane indulcit    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 11 iunie 2001 cu privire la natura, continutul, fabricarea si etichetarea gemurilor din fructe, jeleului, marmeladei si piureului de castane indulcit

EMITENT: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 610 din 27 septembrie 2001

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentele norme se referã şi se aplicã urmãtoarelor produse:
1. gem extra;
2. gem;
3. jeleu extra;
4. jeleu;
5. marmeladã;
6. piure de castane indulcit.
ART. 2
Produsele enumerate la art. 1 se comercializeazã numai dacã acestea corespund definiţiilor şi regulilor stabilite în prezentele norme.

CAP. II
Natura, conţinutul şi fabricarea

ART. 3
În sensul prezentelor norme, materiile prime utilizate la fabricarea gemurilor, jeleurilor, marmeladei şi a piureului de castane indulcit trebuie sã corespundã urmãtoarelor definiţii şi descrieri:
1. Fructe: a) produse proaspete, în stare bunã, nedeteriorate, conţinând toţi constituenţii esenţiali, suficient de coapte pentru a fi utilizate la procesare, bine spãlate, fãrã pete, cu vârfurile şi codiţele îndepartate;
b) prin castanã se înţelege fructul castanului dulce (Castanea sativa);
c) prin ghimbir se înţelege rãdãcina comestibilã a ghimbirului;
d) în sensul prezentelor norme, roşiile, pãrţile comestibile ale tulpinilor de revent, morcovii şi cartofii dulci sunt consideraţi fructe.
2. Pulpa de fruct este partea comestibilã a fructului întreg, acolo unde este cazul, mai puţin coaja, pieliţa, seminţele, sâmburii şi altele asemenea, care a fost tãiatã sau stoarsã, dar care nu a fost fãcutã piure.
3. Piureul de fructe este partea comestibilã a fructului întreg, mai puţin coaja, pieliţa, seminţele, sâmburii şi altele asemenea, din care a fost obţinut un piure prin strecurare sau prin alt procedeu similar.
4. Sucul de fructe este sub formã de suc de fructe, suc de fructe concentrat şi suc de fructe deshidratate, care respectã cerinţele normelor referitoare la sucurile de fructe, şi anumite produse similare.
5. Extractele apoase din fructe sunt obţinute din fructe care, supuse pierderilor necesare apãrute în procesul de fabricaţie corespunzãtor, conţin toţi constituenţii solubili în apã ai fructului utilizat.
6. Coaja de citrice - spãlatã, cu sau fãrã îndepãrtarea endocarpului.
7. Zaharuri, în urmãtoarele tipuri:
a) zahãr semialb;
b) zahãr sau zahãr alb;
c) zahãr alb extra;
d) soluţie de zahãr;
e) soluţie de zahãr invertit;
f) dextrozã monohidratã;
g) dextrozã anhidrã;
h) sirop de glucozã;
i) sirop de glucozã uscatã;
j) fructozã;
k) soluţie apoasã de zaharozã având caracteristicile prezentate la lit. A din anexa nr. 2 care face parte integrantã din prezentele norme.
ART. 4
Materiile prime definite şi descrise la art. 3 sunt tratate dupã una dintre urmãtoarele metode autorizate:
1. Produsele definite la pct. 1-6 pot fi tratate prin:
a) încãlzire, rãcire sau liofilizare;
b) uscare prin liofilizare;
c) concentrare, în mãsura în care din punct de vedere tehnic este posibil.
2. Ghimbirul se usucã sau se conservã în sirop.
3. Caisele folosite la obţinerea produsului "gem" se trateazã şi prin alte procese de deshidratare în afarã de uscarea prin liofilizare.
4. Castanele pot fi înmuiate pentru scurt timp într-o soluţie apoasã de dioxid de sulf sau în sãrurile acestuia: E 221, E 222, E 223, E 224, E 226 şi E 227.
5. Sucul de fructe este supus metodelor de tratare prevãzute în normele specifice sucurilor de fructe; în cazul produselor "jeleu" şi "marmeladã" este admis şi procedeul prin adãugarea dioxidului de sulf sau a sãrurilor acestuia: E 221, E 222, E 223, E 224, E 226 şi E 227.
6. Coaja citricelor se conservã în saramurã.
ART. 5
Produsele enumerate la art. 1, în înţelesul prezentelor norme, sunt definite şi descrise dupã cum urmeazã:
1. Gemul extra este produsul gelificat obţinut prin fierberea cu zahãr a pulpelor de fructe, dupã cum urmeazã:
a) dintr-un singur tip de fructe;
b) din douã sau mai multe tipuri de fructe.
c) sunt excluse de la utilizare: merele, perele, prunele pietroase, pepenii galbeni, pepenii roşii, strugurii, dovleceii, castraveţii şi roşiile;
d) gemul extra din mãceşe se obţine, parţial sau în totalitate, din piure de mãceşe;
e) cantitatea de pulpã de fruct utilizatã la fabricarea a 1.000 g de produs finit este redatã la pct. 1 al lit. B din anexa nr. 2.
2. Gemul este produsul gelificat obţinut prin fierberea cu zahãr a pulpelor de fruct şi/sau a piureului din fructe, dupã cum urmeazã:
a) dintr-un singur tip de fructe;
b) din douã sau mai multe tipuri de fructe;
c) cantitatea de pulpã de fruct şi/sau de piure, utilizatã la fabricarea a 1.000 g de produs finit, este redatã la pct. 2 al lit. B din anexa nr. 2.
3. Jeleul extra este produsul gelificat corespunzãtor, obţinut prin fierberea cu zahãr a sucului de fructe şi/sau a extractelor apoase din fructe, dupã cum urmeazã:
a) dintr-un singur tip de fructe;
b) din douã sau mai multe tipuri de fructe;
c) sunt excluse de la utilizare: merele, perele, prunele pietroase, pepenii galbeni, pepenii roşii, strugurii, dovleceii, castraveţii şi roşiile;
d) cantitatea de suc şi/sau de extracte apoase, utilizatã la fabricarea a 1.000 g de produs finit, este redatã la pct. 3 al lit. B din anexa nr. 2;
e) cantitãţile sunt calculate dupã scãderea cantitãţii de apã utilizate la prepararea extractelor apoase.
4. Jeleul este produsul gelificat corespunzãtor, obţinut prin fierberea cu zahãr a sucului de fructe şi/sau a extractelor apoase din fructe, dupã cum urmeazã:
a) dintr-un singur tip de fructe;
b) din doua sau mai multe tipuri de fructe;
c) cantitatea de suc şi/sau de extracte apoase, utilizatã la fabricarea a 1.000 g de produs finit, este redatã la pct. 4 al lit. B din anexa nr. 2;
d) cantitãţile sunt calculate dupã scãderea greutãţii apei utilizate la prepararea extractelor apoase.
5. Marmelada este produsul gelificat adus la o consistenţa corespunzãtoare, obţinut prin fierberea zahãrului cu unul sau mai multe dintre urmãtoarele produse obţinute din citrice: pulpã, piure, suc, extracte apoase şi coajã. Cantitatea de citrice folositã la prepararea a 1.000 g de produs finit este de minimum 200 g, din care 75 g sau mai mult sunt obţinute din endocarp.
6. Piureul de castane indulcit este un amestec omogen cu consistenţa corespunzãtoare, obţinut prin fierberea zahãrului cu castane prelucrate sub formã de piure. Cantitatea de castane fãcute piure, utilizatã la fabricarea a 1.000 g de produs finit, este de minimum 380 g.
ART. 6
(1) Denumirile prezentate la art. 5 sunt utilizate exclusiv la desemnarea produselor definite mai sus, în mãsura în care conţinutul lor de substanţã uscatã solubilã nu este mai mic de 60%, astfel cum a fost determinat de refractometru.
(2) Este permisã utilizarea denumirilor enumerate la art. 5 pentru produsele cu conţinut de substanţã uscatã solubilã mai mic de 60%, dar care respectã alte prevederi ale acestor norme, cu excepţia celor prevãzute la lit. B din anexa nr. 1 care face parte integrantã din prezentele norme.
(3) Denumirile enumerate la art. 5 pct. 2 şi 4 sunt, de asemenea, utilizate la denumirea produselor definite la pct. 1 şi 3 ale art. 5.
(4) Prezentele norme nu afecteazã utilizarea denumirii "jeleu" conform tradiţiei la desemnarea altor produse care nu pot fi confundate cu cele definite la art. 5.
ART. 7
Numai materiile prime şi substanţele ce corespund definiţiilor prevãzute la art. 3 şi 4 sunt utilizate la fabricarea produselor definite la art. 5.
ART. 8
(1) Produsele definite la art. 5 nu trebuie sã conţinã substanţe care în cantitãţi mari sã punã în pericol sãnãtatea umanã.
(2) Produsele definite la art. 5 nu trebuie sã conţinã, în special, dioxid de sulf în cantitãţi care depãşesc limitele maxime fixate dupã cum urmeazã:
a) 10 mg/kg pentru produsele: gem extra, jeleu extra, piure de castane îndulcit;
b) 50 mg/kg pentru toate celelalte produse.

CAP. III
Etichetarea

ART. 9
(1) Denumirile sub care sunt comercializate produsele definite în prezentele norme sunt identice cu cele utilizate la art. 6.
(2) Aceste denumiri sunt suplimentate cu:
a) o indicaţie privind tipul sau tipurile de fructe utilizate, enumerate în ordinea descrescãtoare a importanţei, pe greutatea materiei prime utilizate; pentru produsele obţinute din 3 sau mai multe tipuri de fructe se utilizeazã denumirea "amestec de fructe" sau o indicaţie privind numãrul de tipuri de fructe folosite;
b) o indicaţie privind ingredientele prezentate la pct. 2 al lit. A din anexa nr. 1.
(3) În cazul în care caisele destinate fabricãrii produsului "gem" sunt uscate prin alt proces decât uscarea prin liofilizare, cuvintele "caise uscate" trebuie sa aparã pe lista ingredientelor.
(4) În cazul adãugãrii sucului de sfeclã roşie la produsele "gem" şi "jeleu" care sunt obţinute din una sau mai multe dintre urmãtoarele fructe: cãpşuni, zmeurã, coacãze, coacãze roşii sau prune, cuvintele "suc de sfeclã roşie pentru întãrirea culorii" trebuie sã aparã pe lista ingredientelor.
(5) Pentru produsele obţinute din 3 sau mai multe tipuri de fructe este permis ca denumirile tipurilor de fructe utilizate în lista ingredientelor sã fie înlocuite doar cu cuvântul "fructe".
(6) Atunci când conţinutul de dioxid de sulf rezidual este mai mare de 30 mg/kg, cuvintele "dioxid de sulf" trebuie sã aparã pe lista ingredientelor, conform procentajului greutãţii reziduului din produsul finit.
ART. 10
Etichetele produselor definite în prezentele norme trebuie sã poarte urmãtoarele informaţii obligatorii:
1. cuvintele "preparat cu ... g de fruct/100 g", cifra indicatã reprezentând cantitãţile pe 100 g de produs finit pentru care au fost utilizate urmãtoarele:
a) pulpã, piure, suc şi extracte apoase la obţinerea produselor: gem extra, jeleu extra sau piure de castane îndulcit, dacã este cazul, dupã scãderea greutãţii apei utilizate la prepararea extractelor apoase;
b) fructe citrice utilizate la obţinerea marmeladei;
2. cuvintele "conţinutul total de zahãr: ... g/100 g", cifra indicatã reprezentând valoarea determinatã de refractometru la 20° C pentru produsul finit, supusã unei toleranţe de ± 3 grade refractometrice;
3. pentru produsele cu conţinut de substanţã uscatã solubilã mai mic de 63%, menţiunea "A se pãstra la rece dupã ce a fost deschis" trebuie sã aparã pe etichetã; aceastã indicaţie nu este obligatorie pentru produsele din recipiente mici, al cãror conţinut este în mod normal consumat dintr-o datã şi pentru produsele la care au fost adãugaţi conservanţi;
4. pentru produsele definite la art. 3 pct. 6 trebuie sã se precizeze:
a) la cele care au coajã, o menţiune privind modul de îndepãrtare a acesteia;
b) la cele care nu au coajã, o menţiune privind indicarea absenţei acesteia.
ART. 11
(1) Menţiunile prezentate la art. 10 trebuie sã aparã în cadrul aceluiaşi câmp vizual cu cele prezentate în actele normative în vigoare care reglementeazã etichetarea şi prezentarea produselor alimentare.
(2) Adãugarea de acid L-ascorbic conform art. 7 şi lit. B din anexa nr. 1 nu autorizeazã referirea la vitamina C.

CAP. IV
Dispoziţii finale

ART. 12
Prezentele norme nu se aplicã:
a) produselor destinate exportului în ţãrile din afarã Comunitãţii Europene;
b) produselor destinate fabricãrii preparatelor fine de panificatie, patiserie şi a biscuiţilor.
ART. 13
Prezentele norme sunt compatibile cu reglementãrile comunitare în domeniu şi sunt armonizate cu prevederile Directivei Consiliului 79/693/1979, amendata prin Directiva 88/593/1988.


ANEXA 1
la norme

SUBSTANŢELE
care pot fi adãugate la produsele definite în norme

A. Ingrediente comestibile, aromatizanţi, substanţe aromatizate
1. Ingrediente care nu trebuie sã fie menţionate în descrierea comercialã a produselor finite



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Denumirea Condiţiile de utilizare
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Apa necesarã Pentru toate produsele definite la art. 5
Sucuri de fructe Pentru "gem"
Sucuri de fructe roşii Pentru "gem extra" şi "gem", atunci când sunt
obţinute din unul sau mai multe dintre urmã-
toarele fructe: mãceţe, cãpşuni, zmeurã,
coacãze, coacãze roşii şi prune
Suc de sfeclã roşie Pentru "gem" şi "jeleu", în cazul în care au
fost obţinute din una sau mai multe dintre
urmãtoarele fructe: cãpşuni, zmeurã, coacãze,
coacãze roşii şi prune
Uleiuri volatile din citrice Pentru "marmeladã"
Uleiuri şi grãsimi Ca agenţi antispumanti pentru toate produsele
comestibile definite la art. 5
Pectinã lichidã (produse Pentru toate produsele definite la art. 5
conţinând pectinã şi derivate
din tescovinã de mere uscate
sau din coji uscate de citrice
ori dintr-un amestec al celor
douã, prin acţionarea acidului
diluat urmatã de neutralizarea
parţialã cu sãruri de sodiu
sau de potasiu)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



2. Ingrediente care trebuie sã fie specificate în descrierea comercialã a produselor finite


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Denumirea Condiţiile de utilizare
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Ingrediente comestibile în cantitãţi
suficiente pentru modificarea aromei:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) suc de citrice în produsele obţinute Pentru "gem extra" şi "gem"
din alte tipuri de fructe
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
b) bãuturi spirtoase Pentru toate produsele definite
la art. 5
c) vin şi lichior
d) nuci, alune, migdale
e) miere
f) plante medicinale
g) mirodenii
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
h) altele Supuse legislaţiei naţionale
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Coaja de citrice
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Frunzele de Pelargonium odoratissimum Pentru produsele: "gem extra",
"gem", "jeleu extra", "jeleu",
în cazul în care sunt obţinute
din gutui
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Vanilie: Pentru produsele: "gem extra",
"gem", "jeleu extra", "jeleu",
a) extract de vanilie în cazul în care sunt obţinute
din mere, gutui sau din
b) vanilinã mãceşe şi în produsul "piure de
castane îndulcit"
c) etilvanilinã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



B. Aditivi


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pectinã şi pectinã amidatã (E 440) Pentru toate produsele definite
la art. 5 conţinutul de pec-
ţinã şi/sau de pectinã amidatã
al produsului finit nu va
depãşi 1%
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Acid lactic (E 270) Pentru produsele definite la
art. 5, în cantitãţile necesare
pentru standardizarea pH
Lactat de sodiu (E 325)
Acid citric (E 330)
Citraţi de sodiu (E 331)
Citraţi de calciu (E 333)
Acid tartric (E 334)
Tartrat de sodiu (E 335)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Lactat de calciu (E 327) Pentru toate produsele definite
la art. 5
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Acidul L-ascorbic (E 300) Pentru toate produsele, în
cantitãţile necesare pentru
efectul antioxidant
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Mono- şi digliceride ale acizilor graşi Pentru toate produsele definite
(E 471) la art. 5
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 2
la norme

A. Caracteristicile fizico-chimice ale soluţiei apoase de zaharozã
1. substanţã uscatã - nu mai puţin de 62% din greutate;
2. conţinut de zahãr invertit - raportul de fructozã la dextrozã 1,0±0,2, dar nu mai puţin de 3% din masa materiei uscate;
3. cenuşã insolubilã - nu mai mult de 0,3% din masa materiei uscate;
4. culoare în soluţie - nu mai mult de 75 de unitãţi ICUMSA;
5. conţinutul de dioxid de sulf rezidual - nu mai mare de 15 mg/kg de substanţã uscatã;
6. ICUMSA - Comisia Internaţionalã pentru Metode Uniforme de Analizã a Zahãrului.

B. Cantitatea minimã de pulpã de fruct utilizatã la fabricarea a 1.000 g de produs finit
1. Gem extra:
a) 450 g ca regulã generalã;
b) 350 g pentru coacãze negre, mãceşe, gutui;
c) 250 g pentru mere anacard;
d) 80 g pentru fructele pasiunii.
2. Gem:
a) 350 g ca regulã generalã;
b) 250 g pentru coacãze negre, mãceşe, gutui;
c) 150 g pentru ghimbir;
d) 60 g pentru fructele pasiunii.
3. Jeleu extra:
a) 450 g ca regulã generalã;
b) 350 g pentru coacãze negre, mãceşe, gutui;
c) 250 g pentru ghimbir;
d) 230 g pentru mere anacard;
e) 80 g pentru fructele pasiunii.
4. Jeleu:
a) 350 g ca regulã generalã;
b) 250 g pentru coacãze negre, mãceşe, gutui;
c) 150 g pentru ghimbir;
d) 160 g pentru mere anacard;
e) 60 g pentru fructele pasiunii.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016