Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 11 august 2003  privind definirea, denumirile sub care se vand, etichetarea si conditiile de calitate ale anumitor sortimente de lapte conservat, partial sau integral deshidratat, destinate consumului uman    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 11 august 2003 privind definirea, denumirile sub care se vand, etichetarea si conditiile de calitate ale anumitor sortimente de lapte conservat, partial sau integral deshidratat, destinate consumului uman

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 665 din 19 septembrie 2003
ART. 1
Prezenta norma se aplica sortimentelor de lapte conservat, parţial sau integral deshidratat, definite în anexa nr. 1 la prezenta norma.
ART. 2
Ministerul Sãnãtãţii poate autoriza adãugarea unor vitamine în produsele definite în anexa nr. 1 la prezenta norma.
ART. 3
(1) Etichetarea, prezentarea şi publicitatea produselor definite în anexa nr. 1 la prezenta norma se fac cu respectarea reglementãrilor în vigoare.
(2) Elemente suplimentare de etichetare:
1. a) denumirea produselor menţionate în anexa nr. 1 la prezenta norma se aplica doar în cazul produselor menţionate în aceasta anexa şi se utilizeazã în cazul comercializãrii, fãrã a se aduce atingere prevederilor lit. b) pentru a le desemna;
b) ca o alternativa la denumirea produselor menţionate la lit. a), anexa nr. 2 la prezenta norma stabileşte lista cu denumirile speciale ale produselor importate din ţãrile comunitare. Aceste denumiri pot fi utilizate în limba şi în condiţiile stabilite de aceasta anexa.
2. Eticheta trebuie sa precizeze conţinutul de grasime din lapte, exprimat în procente din greutatea produsului finit, cu excepţia produselor definite la pct. 1 lit. d) şi g) şi la pct. 2 lit. d) din anexa nr. 1 la prezenta norma, precum şi conţinutul procentual de substanta uscata negrasa lactata pentru produsele definite la pct. 1 din anexa nr. 1 la prezenta norma. Aceste elemente însoţesc denumirile sub care se vand produsele.
3. În cazul produselor definite la pct. 2 din anexa nr. 1 la prezenta norma, eticheta trebuie sa cuprindã instrucţiunile cu privire la modul de diluare sau de reconstituire, incluzând detaliile privind conţinutul de grasime al produsului astfel diluat sau reconstituit.
4. În cazul produselor preambalate, a cãror masa nu depãşeşte 20 g pe unitate şi care au un ambalaj exterior, elementele stabilite în prezentul articol trebuie sa apara doar pe ambalajul exterior, cu excepţia precizãrilor necesare conform pct. 1.
5. Eticheta produselor definite la pct. 2 din anexa nr. 1 la prezenta norma trebuie sa precizeze faptul ca produsul "nu este destinat sugarilor cu varsta sub 12 luni".
(3) Toate elementele prezentate prin etichetare trebuie sa fie clare, lizibile şi sa nu permitã ştergerea.
ART. 4
(1) Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor şi al ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 128/300/2001 pentru aprobarea Normelor privind natura, conţinutul, fabricarea, compozitia şi etichetarea anumitor tipuri de lapte conservat, parţial sau integral deshidratat, destinat consumului uman, se abroga cu efect de la 1 ianuarie 2004.
(2) Trimiterile la normele aprobate prin acest ordin comun se interpreteazã ca trimiteri la prezenta norma.
ART. 5
(1) Se autorizeaza comercializarea produselor definite în anexa nr. 1 la prezenta norma, dacã sunt conforme definitiilor şi condiţiilor stabilite în prezenta norma, începând cu data de 1 ianuarie 2004.
(2) Produsele aflate în stoc sau contractate înainte de data intrãrii în vigoare a prezentei norme pot fi comercializate cu elementele de identificare şi caracterizare marcate iniţial, pana la epuizarea stocurilor, dar nu mai mult de 12 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei norme.
ART. 6
Respectarea prevederilor prezentei norme se verifica de cãtre autoritãţile competente pentru executarea controlului oficial al alimentelor, stabilite prin <>art. 38 alin. (1) şi (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 pentru reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializãrii alimentelor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 57/2002 , iar sancţiunile pentru nerespectarea normei se aplica conform secţiunii a 4-a, art. 41, 42 şi 43 din aceeaşi ordonanta de urgenta.


ANEXA 1
-------
la norma
---------


DEFINIREA ŞI DENUMIREA SUB CARE SE VAND PRODUSELE

1. Lapte parţial deshidratat (lapte concentrat): produsul lichid, indulcit sau nu, obţinut direct prin înlãturarea parţialã a apei din lapte, din lapte total sau parţial degresat sau dintr-un amestec al acestor produse, care poate prezenta un adaos de smantana sau de lapte total deshidratat, ori din amândouã aceste produse, adaosul de lapte total deshidratat nedepasind, în produsul finit, 25% din substanta uscata totalã din lapte.
Sortimente de lapte concentrat neindulcit:
a) lapte concentrat cu conţinut mare de grãsimi: lapte parţial deshidratat cu un conţinut masic de minimum 15% grasime şi de minimum 26,5% substanta uscata totalã din lapte;
b) lapte concentrat: lapte parţial deshidratat cu un conţinut masic de minimum 7,5% grasime şi de minimum 25% substanta uscata totalã din lapte;
c) lapte concentrat parţial degresat: lapte parţial deshidratat cu un conţinut masic de minimum 1% şi mai puţin de 7,5% grasime şi de minimum 20% substanta uscata totalã din lapte;
d) lapte concentrat degresat: lapte parţial deshidratat cu un conţinut masic de maximum 1% grasime şi de minimum 20% substanta uscata totalã din lapte.
Sortimente de lapte concentrat indulcit:
e) lapte concentrat indulcit: lapte parţial deshidratat cu un adaos de zaharoza (zahãr semialb, zahãr alb sau extrlb) şi cu un conţinut masic de minimum 8% grasime şi de minimum 28% substanta uscata totalã din lapte;
f) lapte concentrat indulcit, parţial degresat: lapte parţial deshidratat cu un adaos de zaharoza (zahãr semialb, zahãr alb sau extrlb) şi cu un conţinut masic de minimum 1% şi mai puţin de 8% grasime şi de minimum 24% substanta uscata totalã din lapte;
g) lapte concentrat indulcit, degresat: lapte parţial deshidratat cu un adaos de zaharoza (zahãr semialb, zahãr alb sau extrlb) şi cu un conţinut masic de maximum 1% grasime şi de minimum 24% substanta uscata totalã din lapte.
2. Lapte total deshidratat (lapte praf): produsul solid în care conţinutul de apa nu depãşeşte 5% din masa produsului finit, obţinut direct prin îndepãrtarea apei din lapte, din lapte complet sau parţial degresat, din smantana sau dintr-un amestec al acestor produse, în care conţinutul de apa nu depãşeşte 5% din greutatea produsului finit.
Sortimente de lapte praf:
a) lapte deshidratat cu conţinut ridicat de grasime sau lapte praf cu conţinut ridicat de grasime: lapte deshidratat cu conţinut masic de minimum 42% grasime;
b) lapte deshidratat integral sau lapte praf integral: lapte deshidratat cu conţinut masic de minimum 26% şi mai puţin de 42% grasime;
c) lapte deshidratat parţial degresat sau lapte praf parţial degresat: lapte deshidratat cu conţinut masic mai mare de 1,5% şi mai puţin de 26% grasime;
d) lapte deshidratat degresat sau lapte praf degresat: lapte deshidratat cu conţinut masic de maximum 1,5% grasime.
3. Tratamente
a) Se autorizeaza o cantitate suplimentarã de lactoza de maximum 0,03% din masa produsului finit pentru producerea produselor definite la pct. 1 lit. e)-g).
b) Fãrã a se aduce atingere <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 389/2002 de aprobare a Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea laptelui crud, a laptelui tratat termic şi a produselor pe baza de lapte, conservarea produselor menţionate la pct. 1 şi 2 se realizeazã prin:
- tratament termic (sterilizare, UHT etc.) în cazul produselor menţionate la pct. 1 lit. a)-d);
- adaos de zaharoza, în cazul produselor menţionate la pct. 1 lit. e)-g);
- deshidratare, în cazul produselor menţionate la pct. 2.
4. Adaosuri autorizate
Conform art. 2 din norma, Ministerul Sãnãtãţii poate autoriza adãugarea unor vitamine în produsele definite în prezenta anexa, cu respectarea prevederilor anexei nr. 2 - Norme metodologice privind etichetarea nutritionala a alimentelor - la <>Hotãrârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 147 din 27 februarie 2002.


ANEXA 2
-------
la norma
--------

LISTA
denumirilor speciale pentru anumite produse din anexa nr. 1 la norma

a) Termenul în limba engleza "evaporated milk" se referã la produsul definit în anexa nr. 1 la norma, pct. 1 lit. b), cu un conţinut masic de minimum 9% grasime şi de 31% substanta uscata totalã din lapte.
b) Termenii în limba franceza "lait demi-ecreme" şi "lait demi-ecreme concentre non sucre", termenul în limba spaniola "leche evaporada semidesnatada", termenii în limba olandeza "geOvaporeerde halfvolle melk" şi "halfvolle koffie-melk", precum şi termenul în limba engleza "evaporated semi-skimmed milk" se referã la produsul definit în anexa nr. 1 la norma, pct. 1 lit. c), cu un conţinut masic între 4% şi 4,5% grasime şi de minimum 24% substanta uscata totalã.
c) Termenul în limba daneza "kondenseret kaffeflyrde" şi termenul în limba germanã "kondensierte Keffeesahne" se referã la produsul definit în anexa nr. 1 la norma, pct. 1 lit. a).
d) Termenul în limba daneza "fly rdepulver", termenii în limba germanã "Rahmpulver" şi "Sahnepulver", termenul în limba franceza "crAme en poudre", termenul în limba daneza "roompoeder", termenul în limba suedeza "greddpul-ver", termenul în limba finlandeza "kermajauhe" se referã la produsul definit în anexa nr. 1 la norma, pct. 2 lit. a).
e) Termenul în limba franceza "lait demi-ecreme concentre sucre", termenul în limba spaniola "leche condensada semidesnatada" şi termenul în limba olandeza "gecondenseerde halfvolle melk met suiker" se referã la produsul definit în anexa nr. 1 la norma, pct. 1 lit. f), cu un conţinut masic între 4% şi 4,5% grasime şi de minimum 28% substanta uscata totalã.
f) Termenul în limba franceza "lait demi-ecreme en poudre", termenul în limba olandeza "halfvolle melkpoeder" şi termenii în limba engleza "semi-skimmed milk powder" şi "dried semi-skimmed milk" se referã la produsul definit în anexa nr. 1 la norma, pct. 2 lit. c), cu un conţinut de grasime cuprins între 14% şi 16%.
g) Termenul în limba portughezã "leite em po meio gordo" se referã la produsul definit în anexa nr. 1 la norma, pct. 2 lit. c), cu un conţinut de grasime cuprins între 13% şi 26%.
h) Termenul în limba olandeza "koffiemelk" se referã la produsul definit în anexa nr. 1 la norma, pct. 1 lit. b).
i) Termenul în limba finlandeza "rasvaton maitojuahe" se referã la produsul definit în anexa nr. 1 la norma, pct. 2 lit. d).
j) Termenul în limba spaniola "leche en polvo semidesnatada" se referã la produsul definit în anexa nr. 1 la norma, pct. 2 lit. c), cu un conţinut de grasime cuprins între 10% şi 16%.
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016