Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 1 noiembrie 2004  privind eliberarea permiselor de exercitare pentru personalul operator, personalul de conducere si personalul de pregatire specifica din centralele nuclearoelectrice, reactorii de cercetare si din alte instalatii nucleare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 1 noiembrie 2004 privind eliberarea permiselor de exercitare pentru personalul operator, personalul de conducere si personalul de pregatire specifica din centralele nuclearoelectrice, reactorii de cercetare si din alte instalatii nucleare

EMITENT: COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR NUCLEARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 118 din 7 februarie 2005
CAP. I
Domeniu şi scop

ART. 1
(1) Prezentele norme definesc condiţiile privind eliberarea permisului de exercitare pentru personalul operator, personalul de conducere şi personalul de instruire specificã, care desfãşoarã activitãţi nucleare specifice într-o centralã nuclearoelectricã, într-un reactor de cercetare sau într-o altã instalaţie nuclearã autorizatã, conform prevederilor <>art. 9 alin. (3) din Legea nr. 111/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) În vederea înscrierii unui candidat în procesul de autorizare, prezentele norme stabilesc:
a) cerinţele de calificare pentru personalul operator din camera de comandã, începând cu faza de punere în funcţiune pânã la înlãturarea completã a combustibilului nuclear din zona activã;
b) cerinţele de calificare pentru personalul de conducere, începând cu faza de punere în funcţiune pânã la înlãturarea completã a combustibilului nuclear de pe amplasament;
c) cerinţele de calificare pentru personalul de instruire specificã pentru pregãtirea personalului operator din instalaţia nuclearã;
d) etapele pentru fiecare proces de autorizare prevãzut în prezentele norme;
e) metodologia de emitere a permiselor de exercitare pentru personalul menţionat mai sus.

CAP. II
Definiţii

ART. 2
Termenii şi expresiile utilizate în prezentele norme sunt definite în <>Legea nr. 111/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi în anexa nr. 1.

CAP. III
Dispoziţii generale

Permisul de exercitare - generalitãţi
ART. 3
(1) Permisul de exercitare, eliberat conform prezentelor norme, dã dreptul posesorului sã desfãşoare:
a) activitãţi de operare în camera de comandã a instalaţiei nucleare pentru care acest permis a fost emis;
b) activitãţi de conducere în instalaţia nuclearã pentru care acest permis a fost emis;
c) activitãţi de instruire specificã pentru personalul operator din instalaţia nuclearã, pentru care acest permis a fost emis.
(2) Permisul de exercitare se elibereazã dupã finalizarea procesului de autorizare/reautorizare, conform prezentelor norme.
(3) Examinarea solicitanţilor în vederea emiterii permiselor de exercitare pentru activitãţile specificate la alin. (1) se realizeazã de cãtre Comisia Naţionalã pentru Controlul Activitãţilor Nucleare, denumitã în continuare CNCAN.
(4) Permisul de exercitare sau orice drept acordat de acesta nu poate fi cedat sau transferat altei persoane.
Tipuri de PE
ART. 4
Permisele de exercitare prevãzute pentru activitãţile specificate la art. 3 alin. (1) sunt clasificate astfel:
a) permis de exercitare pentru operator camerã de comandã, care dã dreptul sã se execute activitãţi de operare în camera de comandã a instalaţiei nucleare;
b) permis de exercitare pentru operator principal camerã de comandã, care dã dreptul sã se execute activitãţi decizionale de operare şi control în camera de comandã a instalaţiei nucleare, în condiţiile prevãzute de autorizaţia de funcţionare;
c) permis de exercitare pentru funcţii de conducere, în conformitate cu reglementãrile specifice elaborate de CNCAN pentru instalaţiile nucleare;
d) permis de exercitare pentru instructor pregãtire specificã teoreticã şi/sau practicã, care dã dreptul posesorului sã desfãşoare activitate de pregãtire specificã teoreticã şi/sau practicã în cadrul programelor de pregãtire în vederea autorizãrii/reautorizãrii de cãtre CNCAN a personalului de operare din camera de comandã.
Categorii de personal din obiectivul nuclear, posesor al permiselor de exercitare
ART. 5
(1) Categoriile de personal care trebuie sã deţinã permis de exercitare, conform prevederilor art. 4, sunt urmãtoarele:
(i) a) personal de operare din centralele nuclearo-electrice, autorizat pentru activitãţi de operare din camera de comandã:
1. operator camerã de comandã;
2. operator principal camerã de comandã (dispecer şef de turã);
b) personal de conducere din centralele nuclearo-electrice, autorizat pentru activitãţile de management aferente poziţiilor urmãtoare sau asimilate:
1. director de centralã;
2. director de producţie;
3. director tehnic/director securitate nuclearã;
4. director radioprotecţie;
5. inginer şef exploatare;
6. dispecer pe centralã;
7. director/inginer şef Departament pregãtire şi autorizare personal;
8. director/şef serviciu asigurarea calitãţii;
9. inginer şef securitate nuclearã şi autorizare;
c) instructori autorizaţi pentru activitãţi de pregãtire specificã pentru personal de operare;
(ii) a) personal operator din camera de comandã de la reactorii nucleari de cercetare, autorizat pentru activitãţi de operare:
1. operator camerã de comandã;
2. operator principal camerã de comandã;
b) personal de conducere de la reactorii nucleari de cercetare, autorizat pentru activitãţi de management:
1. director;
2. responsabil reactor de cercetare sau altã instalaţie nuclearã;
3. director tehnic;
4. director securitate nuclearã sau funcţie echivalentã;
5. responsabil radioprotecţie;
6. responsabil pregãtire pentru personalul operator;
c) instructori pentru pregãtirea specificã a personalului operator ce urmeazã a fi autorizat de cãtre CNCAN;
(iii) personal pentru ansambluri critice şi subcritice:
a) personal de operare pentru ansambluri critice şi subcritice;
b) personal de conducere: responsabil al instalaţiei nucleare, responsabil protecţia împotriva radiaţiilor şi securitatea nuclearã;
c) personal de instruire autorizat pentru realizarea pregãtirii personalului operator în vederea autorizãrii de cãtre CNCAN.
(2) Responsabilitãţile personalului menţionat la alin. (1) pct. (i)-(iii) trebuie sã fie descrise în documentele specifice ale instalaţiei nucleare.
Prevederi generale privind valabilitatea PE
ART. 6
(1) Permisul de exercitare pentru activitãţi de operare, obţinut conform prezentelor norme, este valabil o perioadã de 2 ani de la autorizarea iniţialã şi 3 ani de la prima reautorizare.
(2) Termenele de valabilitate se aplicã numai în cazul continuitãţii în activitatea de operare, conform art. 65 alin. (1).
(3) Aceste criterii de stabilire a validitãţii permiselor de exercitare sunt aplicabile pentru permisele de exercitare obţinute conform prezentelor norme sau unei modificãri a acestora.
(4) Valabilitatea unui permis de exercitare pentru personalul de conducere este de 2 ani.
(5) Valabilitatea unui permis de exercitare pentru personalul de instruire specificã pentru personalul operator este de 2 ani.
Prevederi generale privind reînnoirea permiselor de exercitare
ART. 7
La expirarea valabilitãţii permisului de exercitare, titularul de autorizaţie, denumit în continuare titular, poate solicita înscrierea pentru participare la procesul de reautorizare a personalului respectiv, conform art. 65 alin. (2).
Prevederi generale privind modificarea, suspendarea sau retragerea de cãtre CNCAN a permisului de exercitare
ART. 8
Orice permis de exercitare poate fi modificat, suspendat sau retras de cãtre CNCAN, potrivit cap. XII şi XIII, din proprie iniţiativã sau la sesizarea altor instituţii cu atribuţii de control ori a persoanelor de specialitate, dacã se constatã cã activitatea nuclearã prevãzutã în permisul de exercitare nu este desfãşuratã în condiţii de securitate nuclearã, de protecţie a personalului expus profesional, a populaţiei, a mediului şi a proprietãţii.
Prevederi generale privind limita de vârstã pentru solicitanţii şi posesorii PE
ART. 9
(1) Solicitarea iniţialã a permisului de exercitare pentru operator camerã de comandã a unei instalaţii nucleare poate fi efectuatã de un candidat cu vârsta maximã de 50 de ani.
(2) Un operator nuclear sau operator principal poate desfãşura activitate de operare în camera de comandã a instalaţiei nucleare pânã la vârsta maximã de 60 de ani.
Structura unei ture de serviciu în camera principalã de comandã
ART. 10
Componenţa minimã a unei echipe de operatori ce formeazã o turã în camera de comandã a unei instalaţii nucleare este stabilitã de titular, cu aprobarea CNCAN, în procesul de autorizare a instalaţiei nucleare respective.

CAP. IV
Cerinţe de pregãtire pentru obţinerea permisului de exercitare pentru activitãţi de operare

Programe de pregãtire - condiţii de organizare
ART. 11
(1) Candidaţii care solicitã sã înceapã procesul de examinare în vederea autorizãrii iniţiale trebuie sã îndeplineascã cerinţele de pregãtire teoreticã şi practicã, potrivit prezentelor norme.
(2) Pregãtirea candidaţilor pentru susţinerea probelor de examinare în vederea autorizãrii iniţiale sau reautorizãrii este responsabilitatea titularului.
Programe de pregãtire - criterii de evaluare
ART. 12
(1) Pregãtirea candidaţilor trebuie sã aibã la bazã principiul abordãrii sistematice a pregãtirii şi sã se identifice urmãtoarele faze:
a) analiza educaţiei iniţiale a candidatului şi a necesarului de pregãtire, în concordanţã cu cerinţele de pregãtire pentru poziţia solicitatã, actualizate conform alin. (2);
b) proiectarea programelor de pregãtire ca rezultat al fazei de analizã;
c) dezvoltarea şi implementarea programelor de pregãtire;
d) evaluarea cunoştinţelor, a îndemânãrilor şi atitudinilor candidaţilor, obţinute prin pregãtire, evaluarea eficienţei cursurilor de pregãtire şi a capabilitãţilor instructorilor.
(2) Titularul trebuie sã identifice conţinutul pregãtirii specifice teoretice şi practice prin analize sistematice ale necesarului de pregãtire şi ale activitãţilor/sarcinilor efectuate de operatorii autorizaţi.
(3) Titularul trebuie sã stabileascã nivelul de calificare ce acoperã necesarul de cunoştinţe, îndemânãri şi atitudini reprezentative ale solicitanţilor permiselor de exercitare, denumiţi în continuare solicitanţi.
Programe de pregãtire-dezvoltare şi implementare; criterii de acceptare; revizuire
ART. 13
(1) Programele de pregãtire specificã pot fi organizate de compartimentele specializate ale titularului sau de alte instituţii specializate în colaborare cu titularul.
(2) Pentru organizarea şi desfãşurarea programelor de pregãtire specificã de cãtre compartimente specializate ale titularului sau de alte instituţii specializate în colaborare cu titularul, este necesarã atestarea de cãtre CNCAN a centrului/organismului care realizeazã pregãtirea personalului din domeniul nuclear, în conformitate cu prevederile art. 2 lit. g) şi ale <>art. 5 din Legea nr. 111/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Prin excepţie de la alin. (2), se pot organiza cursuri susţinute şi organizate de experţi internaţionali, cu aprobarea CNCAN.
(4) În vederea atestãrii de cãtre CNCAN a centrului/organismului care realizeazã cursuri/programe de pregãtire pentru personalul operator din domeniul nuclear, titularul trebuie sã desemneze personalul de instruire specificã care îndeplineşte cerinţele specificate în prezentele norme.
(5) Orice program sau, dupã caz, curs de pregãtire specificã necesar în vederea autorizãrii iniţiale/reautorizãrii sau a postautorizãrii, ce urmeazã a fi efectuat de cãtre solicitanţi sau de posesori ai permiselor de exercitare, trebuie evaluat de cãtre CNCAN şi acceptat/aprobat înainte de începere, dacã îndeplineşte criteriile de acceptare generale şi specifice.
(6) Orice program sau, dupã caz, curs de pregãtire specificã necesar în vederea autorizãrii iniţiale/reautorizãrii sau a postautorizãrii trebuie sã fie revizuit, dacã au fost identificate:
a) modificãri în instalaţia nuclearã;
b) necesitatea implementãrii bunelor practici pentru îmbunãtãţirea nivelului de securitate nuclearã.
(7) Orice modificare/revizie a unui program sau, dupã caz, curs de pregãtire specificã necesar în vederea autorizãrii iniţiale/reautorizãrii sau a postautorizãrii trebuie transmisã la CNCAN spre evaluare şi aprobare înainte de începerea acestuia.
(8) Revizia periodicã a unui program/curs de pregãtire se realizeazã la începutul fiecãrui ciclu de pregãtire, dacã nu au fost efectuate revizii parţiale.
Programe de pregãtire specificã pentru personalul de operare - criterii de acceptare, implementare şi criterii de finalizare
ART. 14
(1) Pentru evaluarea în vederea acceptãrii aprobãrii unui program de pregãtire specificã a personalului operator, titularul trebuie sã transmitã la CNCAN, cu 30 de zile înaintea începerii programului de pregãtire, un document de referinţã care trebuie sã cuprindã:
a) planul detaliat al programului de pregãtire respectiv;
b) principiile şi structura acestui program;
c) denumirea, obiectivele, conţinutul şi numãrul de ore pentru fiecare curs;
d) nominalizarea personalului de instruire pentru fiecare curs de pregãtire teoreticã specificã din programul de pregãtire pentru personalul operator, personalului de instruire fiindu-i necesar permis de exercitare sau atestat emis de CNCAN, valabil pentru activitatea de instruire teoreticã;
e) nominalizarea instructorilor coordonatori de pregãtire practicã, care trebuie sã posede permise de exercitare pentru activitãţi de operare, în conformitate cu prevederile art. 5 şi 36.
(2) În vederea monitorizãrii implementãrii unui program de pregãtire, organismul atestat de cãtre CNCAN, în conformitate cu prevederile art. 13 alin. (2), va prezenta periodic, anual sau lunar, în funcţie de durata totalã a programului de pregãtire sau la solicitarea CNCAN, rapoarte de activitate cu identificarea deficienţelor întâmpinate.
(3) Orice modificare a conţinutului unui program de pregãtire specificã a personalului operator se efectueazã cu justificare documentatã şi cu aprobarea scrisã a CNCAN, înainte de începerea implementãrii acestei modificãri.
(4) Fiecare etapã a unui program de pregãtire trebuie sã fie verificatã şi sã se desfãşoare în conformitate cu proceduri aprobate de CNCAN.
(5) Abaterile de la cerinţele prezentelor norme şi nerespectarea dispoziţiilor CNCAN legate de un program de pregãtire conduc la suspendarea sau anularea acestuia.
(6) La finalizarea unui program de pregãtire specificã, titularul va transmite la CNCAN, în termen de 10 zile, copiile înregistrãrilor evaluãrilor finale interne pentru fiecare cursant.
(7) Pregãtirea practicã a candidatului se realizeazã în obiectivul nuclear, conform programului de pregãtire practicã aprobat de CNCAN, sub responsabilitatea unui coordonator de pregãtire practicã specificã, posesor al unui permis de exercitare conform prevederilor art. 5, numit de împuternicitul titularului de autorizaţie.
(8) Pentru centralele nuclearoelectrice, pregãtirea practicã specificã se realizeazã pe simulatorul dedicat acestui tip de pregãtire, a cãrui configuraţie software şi hardware trebuie sã corespundã configuraţiei curente a centralei.
(9) Pregãtirea practicã pe simulator include manevre de diagnozã şi de operare pe scenarii validate, lucru în echipã, abilitãţi de comunicare, corespunzãtor programului de pregãtire practicã aprobat de CNCAN.
(10) La încheierea stagiului de pregãtire practicã, candidatul trebuie sã posede acele cunoştinţe, îndemânãri practice şi atitudini reprezentative, specifice activitãţii de operare în obiectivul nuclear în care s-a pregãtit, în conformitate cu cerinţele din fişa postului, descrisã în documentele specifice ale instalaţiei nucleare.
(11) La absolvirea oricãrui program de pregãtire specificã, departamentul/organismul de pregãtire atestat de CNCAN, în colaborare cu titularul, acordã cursanţilor, în funcţie de criteriile de succes stabilite, certificate de absolvire corespunzãtoare.
(12) Certificatul de absolvire a unui program de pregãtire sau de perfecţionare trebuie sã menţioneze numãrul avizului CNCAN acordat la acceptarea programului de pregãtire respectiv şi calificativul obţinut de cursant în urma examinãrii interne finale.
(13) Programele de pregãtire nu au valabilitate în urmãtoarele cazuri:
a) programe de pregãtire neevaluate şi neacceptate de CNCAN;
b) programe de pregãtire care au fost finalizate fãrã certificate de absolvire;
c) programe de pregãtire absolvite de cãtre un cursant cu un rezultat la examinãrile interne finale sub 75% din punctajul maxim al probei de evaluare.
Banca de subiecte şi întrebãri
ART. 15
(1) În vederea evaluãrii cursanţilor şi a cursurilor, titularul va întocmi banca de subiecte, întrebãri şi rãspunsuri, care va acoperi domeniile specificate în anexele nr. 5-8.
(2) Banca de subiecte folositã pentru evaluarea teoreticã şi practicã a cursanţilor va cuprinde subiecte pentru a acoperi cerinţele de pregãtire teoreticã şi practicã, din domeniile specificate în anexele nr. 5-8:
a) întrebãri cu rãspunsuri multiple, tip grilã;
b) întrebãri cu rãspunsuri scurte elaborate de candidat;
c) subiecte tip eseu;
d) timpul acordat pentru elaborarea rãspunsului;
e) punctajul detaliat acordat rãspunsului corect.
(3) Banca de subiecte va fi redactatã în limba românã şi în limba strãinã în care este redactatã documentaţia de operare a instalaţiei nucleare.
(4) Titularul va trimite la CNCAN, în vederea evaluãrii şi aprobãrii, banca de subiecte în douã exemplare, un exemplar pe suport hârtie şi o copie în format electronic.
(5) Circulaţia celor douã exemplare ale bãncii de subiecte va fi controlatã pentru asigurarea confidenţialitãţii şi a unei protecţii fizice adecvate.
Programe de pregãtire - condiţie de finalizare
ART. 16
Programul de pregãtire specificã efectuat de cursanţi în vederea autorizãrii/reautorizãrii personalului operator de cãtre CNCAN trebuie sã fie finalizat cu 10 zile lucrãtoare înaintea datei solicitate pentru desfãşurarea sesiunii de examinare.

CAP. V
Cerinţe de înscriere şi criterii de acceptare în procesul de examinare pentru obţinerea unui permis de exercitare pentru activitãţi de operare

Dosarul individual de înscriere
ART. 17
(1) Dosarul individual al unui candidat pentru înscrierea în procesul de examinare în vederea obţinerii permisului de exercitare pentru activitãţi de operare trebuie sã cuprindã:
a) cerere de înscriere-tip conform anexei nr. 2;
b) copii ale actelor de studii şi ale actelor ce atestã vechimea în muncã şi experienţa dobânditã;
c) copii ale permisului de exercitare nivel 2, pentru personal care desfãşoarã activitãţi cu risc radiologic semnificativ;
d) certificat de cazier judiciar;
e) avizul organelor competente privind siguranţa naţionalã, solicitantul având acces la documente cu caracter secret şi activitatea profesionalã permanentã fiind desfãşuratã în camera de comandã a instalaţiei nucleare;
f) certificat medical, conform anexei nr. 3, emis de cãtre medici de medicina muncii atestaţi de Ministerul Sãnãtãţii pentru examinarea medicalã a solicitanţilor şi stabilirea îndeplinirii criteriilor de acceptare pentru poziţia solicitatã;
g) certificat psihologic emis de personal specializat al unui centru psihologic autorizat de cãtre CNCAN pentru efectuarea serviciilor de testare psihologicã;
h) notificarea scrisã a împuternicitului autorizat al titularului, conform anexei nr. 4;
i) copie a certificatului de cunoaştere a limbii strãine în care este redactatã documentaţia de operare a instalaţiei nucleare respective, emis de o unitate specializatã;
j) declaraţia titularului care certificã faptul cã solicitantul a fost pregãtit şi a finalizat în mod corespunzãtor programele de pregãtire teoreticã şi practicã, aprobate de CNCAN;
k) copii ale ordinelor de platã sau ale chitanţelor care dovedesc achitarea taxelor şi a tarifelor de examinare şi autorizare, în conformitate cu Regulamentul privind taxele şi tarifele, în vigoare.
(2) Dosarul individual conţinând documentaţia de înscriere cerutã conform alin. (1) trebuie depus la CNCAN de cãtre împuternicitul titularului de autorizaţie, cu cel puţin 10 zile înainte de data propusã pentru sesiunea de examinare teoreticã.
Cerinţe privind starea de sãnãtate
ART. 18
(1) Condiţiile de acceptare de cãtre CNCAN a cererii de înscriere, determinate de starea de sãnãtate, sunt urmãtoarele:
a) starea generalã de sãnãtate fizicã şi psihicã a solicitantului nu este de naturã sã producã în activitatea de operare în obiectivul nuclear erori periculoase pentru securitatea nuclearã a instalaţiei, a personalului expus profesional, a populaţiei, a mediului şi a proprietãţii. Orice condiţie fizicã sau mintalã care poate diminua coordonarea motorie sau judecata constituie o cauzã suficientã pentru respingerea cererii;
b) documentele care certificã starea de sãnãtate, certificatul medical emis de unitatea medicalã atestatã de Ministerul Sãnãtãţii, rezultatele testelor medicale şi psihologice sunt în perioada de valabilitate;
c) în cazul în care unitatea medicalã sau CNCAN solicitã examinãri medicale suplimentare, efectuarea acestora şi transmiterea rezultatelor acestor teste suplimentare devin o condiţie obligatorie pentru acceptarea în procesul de examinare;
d) examinãrile medicale suplimentare trebuie sã fie efectuate în unitãţi medicale special autorizate de Ministerul Sãnãtãţii, sub controlul direct al unitãţii care avizeazã certificatul medical.
(2) O cerere de înscriere neacceptatã datoritã stãrii de sãnãtate a solicitantului poate fi reconsideratã numai dupã transmiterea la CNCAN a unor certificate medicale suplimentare cerute de unitatea medicalã sau de CNCAN.
(3) Certificatul medical are o valabilitate de:
a) 6 luni pentru solicitanţii permiselor de exercitare pentru activitãţi de operare;
b) un an pentru solicitanţii permiselor de exercitare pentru activitãţi de management şi de instruire.
(4) Certificatul psihologic are o valabilitate de:
a) un an pentru solicitanţii permiselor de exercitare pentru activitãţi de operare;
b) 2 ani pentru solicitanţii permiselor de exercitare pentru activitãţi de management şi de instruire.
Cerinţe de studii, experienţã şi vechime în muncã
ART. 19
(1) Condiţiile de acceptare a cererii de înscriere, determinate de cerinţele de pregãtire/studii, experienţã şi vechime în muncã pentru solicitantul unui permis de exercitare pentru operator în camera de comandã, sunt urmãtoarele:
a) absolvent al unei facultãţi de ştiinţe exacte sau de inginerie ori de şcoalã tehnicã postlicealã, cu diplomã;
b) vechime minimã în muncã de 4 ani, din care experienţã minimã de 2 ani în obiectivul nuclear pentru care solicitã autorizarea de operare sau în unul similar;
c) posesor al permisului de exercitare nivel 2;
d) absolvent al programului de pregãtire specificã pentru operator, corespunzãtor prevederilor cap. IV şi anexelor nr. 5 şi 7.
(2) Condiţiile de acceptare a cererii de înscriere, determinate de cerinţele de pregãtire/studii, experienţã şi vechime în muncã pentru solicitantul unui permis de exercitare pentru operator principal în camera de comandã, sunt urmãtoarele:
a) absolvent al unei facultãţi de ştiinţe exacte sau inginereşti, cu diplomã de licenţã;
b) vechime minimã în muncã de 6 ani, din care experienţã minimã de 4 ani în obiectivul nuclear pentru care solicitã autorizarea de operare sau în unul similar, cu permis de exercitare pentru poziţia de operator nuclear în camerã de comandã valabil, cu o vechime neîntreruptã ca operator nuclear în camerã de comandã de minimum 2 ani, conform prevederilor art. 65;
c) posesor al permisului de exercitare nivel 2;
d) absolvent al programului de pregãtire specificã pentru operator principal, cu respectarea prevederilor cap. IV şi anexelor nr. 6 şi 8.
Notificarea împuternicitului autorizat al titularului
ART. 20
(1) Evaluarea nivelului de pregãtire al candidatului şi a experienţei acestuia în domeniul nuclear trebuie certificatã prin notificarea scrisã a împuternicitului autorizat al titularului, în conformitate cu cerinţele anexei nr. 4.
(2) La notificarea scrisã vor fi anexate copii ale certificatelor de absolvire a cursurilor de pregãtire urmate de candidat, copii ale înregistrãrilor testãrilor finale cu calificativele obţinute privind pregãtirea specificã teoreticã, practicã sau pe simulator, dupã caz, şi alte înregistrãri privind experienţa nuclearã obţinutã.
Acceptarea dosarului individual
ART. 21
(1) La verificarea dosarelor individuale în vederea acceptãrii cererii de înscriere, CNCAN poate solicita, dupã caz, informaţii suplimentare.
(2) Completãrile solicitate de CNCAN conform alin. (1) trebuie transmise de cãtre titular şi înregistrate la CNCAN cu cel puţin 5 zile înainte de data propusã pentru examinare. În caz contrar, solicitantul se poate înscrie la o altã sesiune de examinare, dupã completarea dosarului individual.
(3) Confirmarea de cãtre CNCAN privind acceptarea cererii de înscriere va fi comunicatã titularului de autorizaţie cu cel puţin 5 zile înainte de data examinãrii.
(4) Împuternicitul titularului poate solicita, în cazuri justificate, amânarea participãrii la sesiunea de examinare a unui solicitant cu cel puţin 5 zile înaintea datei de examinare, prezentând la CNCAN documentele care atestã motivele amânãrii.
(5) Neprezentarea la sesiunea de examinare, neanunţatã cu cel puţin 5 zile înaintea datei de examinare propusã, este consideratã absenţã nemotivatã. Candidatul are dreptul sã se reînscrie la o nouã sesiune de examinare, dacã prezintã o cerere în care precizeazã motivele neprezentãrii şi face dovada reachitãrii taxelor şi a tarifelor respective, conform regulamentului în vigoare.

CAP. VI
Examinarea CNCAN în vederea obţinerii permisului de exercitare pentru activitãţi de operare în camera de comandã a obiectivelor nucleare

Conţinutul şi condiţiile examinãrii
ART. 22
(1) Examinarea CNCAN în vederea eliberãrii permiselor de exercitare pentru activitãţi de operare în camera de comandã constã din:
a) examinare teoreticã, probã scrisã şi oralã, fiecare probã fiind eliminatorie;
b) examinare practicã în camera de comandã sau pe simulator, dupã caz, şi examinare practicã pe amplasament, pentru candidaţii declaraţi admişi la probele teoretice;
c) evaluarea pregãtirii prin copilotare pentru candidaţii care au fost declaraţi admişi la probele precizate la lit. a) şi b).
(2) CNCAN organizeazã sesiuni de examinare pentru:
a) susţinerea probelor de examinare de cãtre candidaţi în vederea autorizãrii/reautorizãrii operatorilor şi operatorilor principali în camera de comandã a instalaţiei nucleare;
b) susţinerea probelor de examinare de cãtre candidaţi în vederea autorizãrii/reautorizãrii instructorilor pentru pregãtirea practicã specificã a personalului operator în camera de comandã a instalaţiei nucleare;
c) modificarea permisului de exercitare, conform prevederilor art. 69.
(3) Sesiunile de examinare sunt organizate de cãtre CNCAN la solicitarea titularului, cu respectarea prevederilor prezentelor norme.
(4) Planificarea sesiunilor de examinare pentru candidaţii ale cãror cereri de înscriere au fost acceptate se realizeazã de cãtre CNCAN, pe baza propunerilor titularului.
(5) CNCAN poate modifica/amâna data unei sesiuni de examinare cu un interval maxim de 30 de zile.
(6) Examinarea se desfãşoarã în limba românã. În cazuri justificate, cu aprobarea CNCAN, examinarea se poate desfãşura în limba strãinã în care este redactatã documentaţia de operare a instalaţiei nucleare respective.
Proba teoreticã
ART. 23
(1) Prin proba teoreticã se verificã cunoştinţele, îndemânãrile şi atitudinile necesare în activitatea de operare, identificate prin analize sistematice ale obligaţiilor specifice activitãţii de operare cuprinse în obiectivele examinabile identificate din programele de pregãtire în care vor fi incluse şi informaţii conţinute în urmãtoarele documente:
a) autorizaţia şi amendamentele la autorizaţie, obţinute de titularul de autorizaţie;
b) raportul final de securitate nuclearã pentru obiectivul nuclear respectiv;
c) principiile şi politicile de exploatare, limitele şi condiţiile tehnice de exploatare;
d) reglementãrile din domeniul nuclear;
e) manualele de descriere a instalaţiilor;
f) procedurile şi manualele de exploatare;
g) rapoartele evenimentelor;
h) pregãtirea în managementul accidentelor;
i) reglementãrile de securitate nuclearã, radioprotecţie şi protecţie fizicã;
j) alte documente tehnice, specificate de cãtre CNCAN.
(2) Titularul trebuie sã transmitã la CNCAN documentaţia de referinţã necesarã pentru desfãşurarea procesului de examinare, cu respectarea condiţiilor de confidenţialitate şi de integritate moralã.
(3) Conţinutul programelor de examinare şi documentaţia de referinţã sunt detaliate în anexele nr. 5-8.
(4) Actualizarea programelor de examinare se va efectua înaintea fiecãrei sesiuni de examinare.
Examinarea scrisã
ART. 24
(1) Prin examinarea scrisã sunt verificate:
a) cunoştinţele, îndemânãrile şi atitudinile candidatului, prin modul de rezolvare a unor situaţii-problemã ce pot apãrea în activitatea de operare;
b) puterea de concentrare în orice condiţii, capacitatea de sintezã şi de transfer pentru realizarea corectã a diagnozelor;
c) timpul şi viteza de reacţie a candidatului.
(2) Subiectele pentru examinarea scrisã vor cuprinde:
a) selecţie reprezentativã de întrebãri cu rãspunsuri scurte, conform anexelor nr. 5a)-8a);
b) selecţie reprezentativã de întrebãri cu rãspunsuri multiple;
c) subiecte de sintezã tip eseu, prin a cãror rezolvare se verificã cunoaşterea instalaţiilor, principiilor şi comenzilor de funcţionare, politicilor şi procedurilor de operare, cerinţelor de reglementare, a scenariilor şi evenimentelor, noţiuni necesare operãrii în siguranţã a instalaţiei nucleare.
Examinarea oralã
ART. 25
(1) Examinarea oralã verificã modul de însuşire şi de înţelegere a cunoştinţelor teoretice, capabilitatea de argumentare tehnicã, promptitudinea şi abilitatea în comunicare, stãpânirea de sine a solicitantului.
(2) În cadrul probei orale se pot solicita explicaţii detaliate în legãturã cu anumite subiecte din lucrarea scrisã.
Subiectele pentru examinarea teoreticã
ART. 26
(1) Subiectele pentru examinarea teoreticã, proba scrisã şi proba oralã trebuie sã acopere toate domeniile prezentate în anexele nr. 5a)-8a), în funcţie de tipul obiectivului nuclear.
(2) Subiectele pentru examinarea teoreticã vor fi selecţionate din programa de examinare aprobatã de CNCAN, cu respectarea documentaţiei de referinţã transmise la CNCAN de cãtre titular.
Examinarea practicã
ART. 27
(1) CNCAN organizeazã sesiuni de examinare pentru susţinerea probei practice, la solicitarea titularului, dupã un interval de 7-45 de zile lucrãtoare de la comunicarea rezultatelor obţinute de candidaţi la examinarea teoreticã.
(2) La proba practicã participã numai candidaţii declaraţi admişi la proba teoreticã.
(3) Proba practicã constã într-un test de operare pe simulator pentru operatorii în camera de comandã a unei centrale nuclearoelectrice sau pe instalaţia nuclearã pentru operatorii reactoarelor de cercetare sau ai ansamblurilor critice şi subcritice.
Testul de operare - selecţionarea subiectelor
ART. 28
(1) Prin testul de operare trebuie verificate cunoştinţele, îndemânãrile, abilitatea de diagnozã, lucrul în echipã şi abilitãţile de comunicare, capacitatea de acţiune a fiecãrui candidat în timpul manevrelor de operare.
(2) Testul de operare pe simulator cuprinde subiecte pentru examinarea staticã - ferestre de alarmã, panouri de control, parametri critici de securitate şi examinare dinamicã - tranzienţi şi proceduri de operare în situaţii anormale pentru scenarii validate, selecţionate din programa de examinare practicã, bazate pe analiza sarcinilor de lucru, conform cerinţelor prevãzute în anexele nr. 5b) şi 6b). În completare cu examinarea pe simulator sau în camera de comandã a instalaţiei nucleare, comisia de examinare poate decide şi examinarea pe amplasament, care este realizatã prin utilizarea metodei "evaluãrile performanţei pentru o poziţie datã".
(3) Testul de operare pe instalaţia nuclearã cuprinde manevre de operare, mãsurare şi control, identificarea şi supravegherea panourilor şi aparatelor de comandã şi control, gestionarea documentelor şi înregistrãrilor în camera de comandã, conform conţinutului programelor de examinare prezentate în anexele nr. 7b) şi 8b)
(4) Topicele şi scopul cunoştinţelor şi îndemânãrilor sunt identificate din analizele sarcinilor de muncã şi poziţiei solicitate, analiza competenţelor pentru poziţia solicitatã, cerinţe ale organismului de reglementare, analize probabilistice de securitate etc. şi selectate de cãtre comisia de examinare.
(5) Toate sarcinile de serviciu identificate în evaluãrile performanţei pentru o poziţie datã trebuie sã fie realizate corect de cãtre candidat în vederea trecerii cu succes a probei de examinare; stabilirea criteriilor de succes este realizatã de comisia de examinare.
(6) Durata probei practice este fixatã de comisia de examinare.
Evaluarea candidaţilor la probele de examinare
ART. 29
(1) Evaluarea rãspunsurilor candidaţilor la probele de examinare este realizatã de comisia de examinare a CNCAN pe baza grilei de corectare, ce cuprinde rãspunsurile corecte şi complete, punctajul acordat pentru fiecare rãspuns şi timpul necesar elaborãrii şi redactãrii rãspunsului complet; grila de corectare se elaboreazã de cãtre comisia de examinare în acelaşi timp cu elaborarea subiectelor pentru proba respectivã de examinare.
(2) Rezultatul fiecãrei probe de examinare este evaluat cu procente 1-100%, punctajul maxim al probei reprezentând 100%.
(3) Punctajul final al unei probe de examinare trebuie calculat ca media aritmeticã a punctajelor acordate de fiecare evaluator.
(4) Un candidat se considerã admis la proba teoreticã în urmãtoarele condiţii:
a) obţinerea a cel puţin 70% din punctajul maxim acordat, pentru fiecare subiect de examinare al probei scrise şi al probei orale;
b) obţinerea a cel puţin 80% din punctajul maxim acordat, pentru fiecare probã teoreticã.
(5) Un candidat se considerã admis la proba practicã dacã a obţinut pentru fiecare subiect al probei cel puţin 90%.
(6) Un candidat care printr-un singur rãspuns sau acţiune ar fi pus în pericol operarea în siguranţã a instalaţiei nucleare este declarat respins.
Pregãtirea prin copilotare
ART. 30
(1) Candidaţii aflaţi în procesul de autorizare iniţialã, care au fost declaraţi admişi la proba practicã, încep pregãtirea prin copilotare în condiţiile îndeplinirii cerinţelor art. 22 alin. (1) lit. c).
(2) Durata stagiului de pregãtire prin copilotare, obligatoriu pentru candidaţii autorizaţi iniţial, este stabilitã de titular conform procedurii interne, în funcţie de pregãtirea, receptivitatea şi de capabilitatea de învãţare a fiecãrui candidat.
(3) Durata minimã a stagiului de pregãtire prin copilotare este de 6 luni pentru operator camera de comandã, respectiv de 3 luni pentru operatori principali camera de comandã din centralele nuclearoelectrice şi de 3 luni pentru operatori/operatori principali camera de comandã de la reactorii de cercetare sau de la ansambluri critice şi subcritice.
(4) Titularul trebuie sã întocmeascã şi sã transmitã la CNCAN programul de pregãtire prin copilotare pentru fiecare candidat, program ce va cuprinde lista activitãţilor obligatorii cu obiective determinate, durata stagiului, coordonatorul autorizat al pregãtirii.
(5) Fiecare candidat trebuie evaluat periodic de cãtre operatorul principal în camera de comandã şi de coordonatorul programului de copilotare desemnat de titular, responsabil de pregãtirea acestuia.
(6) Titularul trebuie sã transmitã la CNCAN pe perioada de copilotare, la intervale de maximum douã luni, rezultatele testelor parţiale şi fişele de monitorizare a pregãtirii, pe mãsurã ce sunt finalizate.
(7) La încheierea programului de pregãtire prin copilotare, coordonatorul acestui stagiu de pregãtire trebuie sã întocmeascã fişa de evaluare finalã prin care sã confirme capabilitatea candidatului de a desfãşura în siguranţã activitãţi de operare în camera de comandã a instalaţiei nucleare.
(8) În urma evaluãrii interne a pregãtirii practice prin copilotare a candidatului, instructorul coordonator desemnat ca responsabil pentru pregãtirea practicã prin copilotare poate solicita, argumentat, suplimentarea duratei acestui stagiu de pregãtire a candidatului cu maximum 3 intervale de 1-2 luni.
(9) Dacã coordonatorul constatã cã pregãtirea candidatului nu este corespunzãtoare dupã perioada suplimentarã acordatã, candidatul este respins şi va relua întregul program de autorizare, în conformitate cu prevederile prezentelor norme.
(10) Programul de pregãtire prin copilotare trebuie sã se desfãşoare conform unor proceduri specifice pentru a asigura emiterea înregistrãrilor, auditarea şi evaluarea pregãtirii candidaţilor.

CAP. VII
Eliberarea permiselor de exercitare pentru funcţii de conducere în obiective nucleare

Personalul de conducere care necesitã permise de exercitare emise de CNCAN
ART. 31
(1) Funcţiile de conducere dintr-un obiectiv nuclear care au implicaţie asupra desfãşurãrii în siguranţã a activitãţilor nucleare pot fi exercitate numai de personal care deţine permise de exercitare emise de CNCAN.
(2) Funcţiile de conducere pentru care sunt necesare permise de exercitare la centrale nuclearoelectrice sunt prezentate la art. 5 alin. (1) pct. (i) lit. b), poziţii denumite astfel sau echivalentul acestora.
(3) Funcţiile de conducere de la reactorii de cercetare şi alte instalaţii nucleare pentru care sunt necesare permise de exercitare sunt prezentate la art. 5 alin. (1) pct. (ii) lit. b) şi alin. (1) pct. (iii) lit. b), poziţii denumite astfel sau echivalentul acestora.
(4) Funcţia de conducere pentru care este necesar permis de exercitare în cazul ansamblurilor critice şi subcritice este funcţia de responsabil ansamblu critic sau subcritic.
Cerinţe pentru obţinerea permiselor de exercitare de cãtre personalul de conducere
ART. 32
(1) Solicitantul unui permis de exercitare pentru funcţii de conducere într-o instalaţie nuclearã, conform prevederilor art. 31 alin. (2) şi (3), trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele cerinţe de studii, experienţã şi vechime:
a) absolvent cu diplomã de licenţã al unei facultãţi de ştiinţe exacte sau inginereşti;
b) vechime minimã în muncã de 8 ani, din care minimum 4 ani în obiectivul nuclear pentru care solicitã funcţia respectivã sau în unul similar;
c) pregãtire şi experienţã corespunzãtoare postului solicitat, în conformitate cu cerinţele rezultate din analiza fişei postului;
d) sã nu fi primit nici o sancţiune pentru activitatea depusã în ultimii 2 ani.
(2) Solicitantul unui permis de exercitare pentru funcţii de conducere într-o instalaţie nuclearã, conform prevederilor art. 31 alin. (2) şi (3), trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele cerinţe de pregãtire:
a) absolvent al unui program de pregãtire echivalent cu programul de pregãtire pentru autorizare iniţialã pentru operator principal, cu excepţia pregãtirii practice şi de copilotare pentru poziţiile 1, 2, 3, 5, 6 şi 9 de la art. 5 alin. (1) pct. (i) lit. b);
b) sã fie sau sã fi fost posesor al unui permis de exercitare pentru operator principal, emis de CNCAN, poziţiile 2, 5 şi 6 de la art. 5 alin. (1) pct. (i) lit. b);
c) cursuri de specialitate specifice instalaţiei nucleare, lucrãri, studii sau comunicãri ştiinţifice publicate sau prezentate, participare la conferinţe şi seminarii interne şi internaţionale, participãri la programe externe de pregãtire în domeniul instalaţiei nucleare;
d) experienţã şi calitãţi manageriale.
(3) Solicitanţii permiselor de exercitare pentru funcţia de responsabil de reactor nuclear trebuie sã fi posedat cel puţin un permis de exercitare valabil, emis de CNCAN, pentru operator principal şi sã nu fi primit nici o sancţiune în ultimii 2 ani.
Dosarul individual de înscriere
ART. 33
(1) Dosarul individual de înscriere pentru evaluare în vederea eliberãrii permisului iniţial de exercitare pentru funcţii de conducere trebuie sã conţinã documentele prevãzute la art. 17 alin. (1) lit. a)-l).
(2) Titularul trebuie sã depunã la CNCAN dosarul individual de înscriere al solicitantului cu cel puţin 15 zile înainte de data propusã pentru evaluare.
Evaluarea personalului de conducere
ART. 34
(1) Prin evaluarea personalului de conducere, comisia de examinare a CNCAN trebuie sã aprecieze pregãtirea tehnicã, experienţa profesionalã dobânditã, abilitãţile de conducere şi coordonare, cunoaşterea reglementãrilor din domeniu, concepţia privind securitatea nuclearã a instalaţiei nucleare, capabilitatea de lucru în echipã şi de comunicare.
(2) Evaluarea scrisã şi/sau oralã constã în interviuchestionar.
Reînnoirea permiselor de exercitare pentru funcţii de conducere
ART. 35
(1) Permisul de exercitare pentru funcţii de conducere într-o instalaţie nuclearã are o valabilitate de maximum 2 ani.
(2) Reînnoirea permisului de exercitare se realizeazã de cãtre CNCAN în urma evaluãrii pregãtirii şi experienţei acumulate, procesul de reînnoire fiind similar cu procesul de autorizare iniţialã.
(3) Dosarul individual de înscriere a unui candidat în procesul de reînnoire a permisului de exercitare pentru funcţia de conducere solicitatã trebuie sã conţinã documentele prevãzute la art. 17 alin. (1) şi un raport detaliat al solicitantului care sã identifice principalele realizãri şi deficienţe în activitatea de management desfãşuratã pe perioada de valabilitate a permisului anterior. Dosarul individual de înscriere trebuie depus la CNCAN cu cel puţin 15 zile înainte de expirarea permisului de exercitare deţinut pentru funcţia solicitatã.
(4) Pe perioada de valabilitate a unui permis de exercitare, personalul de conducere are obligaţia de a participa la programe de perfecţionare specifice funcţiei.
(5) Permisul de exercitare se elibereazã în termen de 5 zile de la data susţinerii interviului.

CAP. VIII
Eliberarea permiselor de exercitare pentru instructori de pregãtire specificã din instalaţiile nucleare

Condiţii şi activitãţi desfãşurate de cãtre personalul de instruire autorizat de cãtre CNCAN
ART. 36
(1) Personalul de instruire care trebuie sã posede permise de exercitare emise de CNCAN este autorizat sã desfãşoare urmãtoarele activitãţi de instruire a personalului operator:
a) activitatea de instructor coordonator pentru pregãtirea în vederea autorizãrii/reautorizãrii unui grup de pregãtire pentru personal operator;
b) activitatea de instructor pentru pregãtirea teoreticã pentru domeniile care includ obiective selectate în programa de examinare în vederea autorizãrii/reautorizãrii, cuprinse în anexele nr. 5-8;
c) activitatea de instructor de pregãtire practicã specificã pe simulator pentru centralele nuclearoelectrice (CNE) şi activitatea de pregãtire practicã specificã pentru reactorii de cercetare.
(2) Pentru a desfãşura activitatea de instructor de pregãtire practicã specificã pe simulator în CNE solicitantul trebuie sã posede sau sã fi posedat permis de exercitare pentru operator în camera de comandã în CNE cu proiect similar.
(3) Pentru activitatea de instructor de pregãtire practicã specificã pentru reactorii de cercetare, solicitantul trebuie sã posede permis de exercitare valid pentru operator principal în camera de comandã.
Cerinţe pentru obţinerea permiselor de exercitare de cãtre personalul de instruire specificã
ART. 37
(1) Solicitantul unui permis de exercitare pentru activitatea de instructor de pregãtire specificã pentru personalul operator, conform prevederilor art. 36, trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele cerinţe de studii, experienţã şi vechime:
a) absolvent cu diplomã de licenţã al unei facultãţi de ştiinţe exacte sau inginereşti, pentru instructor de pregãtire teoreticã specificã;
b) vechime minimã în muncã de 6 ani, din care minimum 4 ani în instalaţia nuclearã în care îşi va desfãşura activitatea pentru care solicitã funcţia respectivã sau într-o instalaţie nuclearã similarã;
c) permis de exercitare în radioprotecţie nivel 2.
(2) Solicitantul unui permis de exercitare pentru instructor de pregãtire specificã într-o instalaţie nuclearã trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele cerinţe de pregãtire:
a) absolvent al unui program de pregãtire similar cu programul de pregãtire pentru autorizare iniţialã pentru operator principal, cu excepţia perioadei de copilotare;
b) absolvent al unor cursuri de psihopedagogie.
(3) Condiţiile de acceptare a solicitantului în procesul de evaluare în vederea obţinerii permisului de exercitare pentru personal de instruire practicã specificã a personalului operator sunt:
a) sã deţinã experienţã în domeniul obiectivului nuclear respectiv sau al unuia similar;
b) sã fi fost posesorul unui permis de exercitare valabil pentru operator camerã de comandã şi sã fi desfãşurat activitate continuã în camera de comandã cel puţin un an;
c) sã nu fi primit nici o sancţiune pentru activitatea depusã în ultimii 2 ani;
d) sã posede capabilitãţi de predare, abilitãţi de comunicare verificate în activitatea de predare a altor cursuri de pregãtire generalã.
(4) În vederea autorizãrii iniţiale ca instructor de pregãtire specificã, permisul de exercitare valabil pentru activitãţi de operare trebuie sã nu fi expirat de un interval mai mare de 2 ani.
Dosarul individual de înscriere
ART. 38
(1) Dosarul individual de înscriere în procesul de autorizare a instructorilor de pregãtire specificã trebuie sã cuprindã documentele cerute conform art. 17.
(2) Împuternicitul titularului de autorizaţie va depune la CNCAN dosarul de înscriere cu cel puţin 30 de zile înainte de data propusã pentru începerea evaluãrii.
Examinarea personalului de instruire
ART. 39
(1) Prin procesul de examinare în vederea obţinerii permisului de exercitare pentru instructor, conform cerinţei art. 36 alin. (1), CNCAN urmãreşte identificarea experienţei tehnice şi profesionale dobândite, a abilitãţilor de predare şi de evaluare a cursanţilor.
(2) Procesul de examinare constã în:
a) proba practicã de verificare a capabilitãţilor de predare, de comunicare, de analizã şi sintezã, de evaluare a cursanţilor, de elaborare a materialelor suport în vederea implementãrii cursului respectiv;
b) proba practicã pe simulator susţinutã numai de instructorii care realizeazã pregãtirea practicã;
c) interviu-chestionar scris şi/sau oral, conform programei de examinare stabilite în concordanţã cu conţinutul cursului.
Reînnoirea permisului de exercitare
ART. 40
(1) Permisul de exercitare pentru instructor de pregãtire specificã pentru operatori/operatori principali dintr-o instalaţie nuclearã are o valabilitate de maximum 2 ani.
(2) Reînnoirea permisului de exercitare se realizeazã în urma unui proces de reautorizare, care este similar cu procesul de autorizare iniţialã. Solicitantul are obligaţia de a participa la programe de perfecţionare specifice, acceptate de CNCAN.
(3) Dosarul individual cu documentele cerute în vederea reînnoirii permisului de exercitare, conform art. 68, va fi transmis cu 30 de zile înainte de expirarea permisului de exercitare deţinut anterior.
(4) Permisul de exercitare pentru personalul de instruire specificã se elibereazã în termen de 5 zile de la data susţinerii examinãrii teoretice şi practice.

CAP. IX
Metodologia procesului de examinare. Responsabilitãţi

Comisia de examinare
ART. 41
(1) Pentru desfãşurarea procesului de examinare, preşedintele CNCAN numeşte prin ordin comisia de examinare în vederea autorizãrii operatorilor camerã de comandã/operatorilor principali camerã de comandã de la reactorii CNE, reactorii de cercetare şi de la alte instalaţii obiective.
(2) Comisia de examinare este constituitã din cel puţin 7 membri, dintre care sunt numiţi: un preşedinte de comisie - membru examinator, un vicepreşedinte de comisie - membru examinator, un secretar de comisie şi 2 supraveghetori la proba scrisã.
(3) În comisia de examinare pot fi cooptaţi ca membri examinatori sau consultanţi specialişti externi CNCAN cu experienţã în domeniu.
Obligaţiile membrilor comisiei de examinare
ART. 42
(1) Membrii comisiei de examinare sunt obligaţi sã pãstreze confidenţialitatea datelor din dosarele candidaţilor, a tuturor documentelor de lucru şi a deciziilor comisiei, în toate etapele de desfãşurare a procesului de examinare.
(2) Membrii comisiei de examinare trebuie sã semneze declaraţiile de confidenţialitate, conform anexei nr. 9a), documentele şi discuţiile din cadrul comisiei de examinare fiind considerate confidenţiale.
Responsabilitãţile membrilor comisiei de examinare
ART. 43
(1) Membrii examinatori ai comisiei de examinare au urmãtoarele responsabilitãţi:
a) asigurã corectitudinea desfãşurãrii procesului de examinare;
b) elaboreazã subiectele şi grilele de corectare pentru probele de examinare, respectând conţinutul actualizat al programelor de examinare obligatoriu, conform anexelor nr. 5-8;
c) evalueazã independent rãspunsurile candidaţilor, conform grilei de corectare; dacã apar diferenţe mai mari de 15% între punctajele acordate pentru un subiect al unei probe de examinare, membrii corectori ai comisiei vor recorecta subiectul respectiv în plenul comisiei de examinare.
(2) Membrii consultanţi ai comisiei de examinare trebuie sã asigure asistenţa tehnicã la elaborarea subiectelor, a grilei de corectare şi la evaluarea rãspunsurilor, fãcând aprecieri şi recomandãri asupra completitudinii şi corectitudinii rãspunsurilor candidaţilor.
Responsabilitãţile preşedintelui şi ale vicepreşedintelui comisiei de examinare
ART. 44
(1) Preşedintele comisiei de examinare are urmãtoarele obligaţii:
a) coordoneazã şi rãspunde de corectitudinea desfãşurãrii sesiunii de examinare;
b) semnaleazã preşedintelui CNCAN orice neconcordanţã şi abateri constatate, luând mãsuri de corectare a acestora;
c) verificã îndeplinirea de cãtre candidaţi a condiţiilor legale de participare la sesiunea de examinare;
d) numeşte supraveghetori dintre membrii comisiei de examinare, dacã cei numiţi iniţial nu sunt disponibili.
(2) Vicepreşedintele comisiei de examinare poate prelua atribuţiile preşedintelui comisiei de examinare, dacã acesta nu este disponibil.
Responsabilitãţile secretarului comisiei de examinare
ART. 45
Secretarul comisiei de examinare are urmãtoarele responsabilitãţi şi atribuţii:
a) asigurã confidenţialitatea desfãşurãrii procesului de examinare;
b) editeazã, manipuleazã şi arhiveazã toate documentele de lucru ale comisiei de examinare;
c) verificã condiţiile de desfãşurare a sesiunii de examinare;
d) informeazã candidaţii asupra obligaţiilor pe care le au în timpul desfãşurãrii examinãrii scrise, conform anexei nr. 10b);
e) asigurã întocmirea corespondenţei şi transmiterea acesteia.
Responsabilitãţile supraveghetorilor la proba scrisã
ART. 46
Supraveghetorii CNCAN la proba scrisã asigurã supravegherea desfãşurãrii probei scrise, în condiţii corespunzãtoare de corectitudine, în conformitate cu atribuţiile specificate în anexa nr. 10a).
Responsabilitãţile observatorilor titularului
ART. 47
(1) Titularul poate solicita în scris CNCAN, cu cel puţin 5 zile înainte de data examinãrii, participarea la sesiunea de examinare a unor reprezentanţi, maximum 2, în calitate de observatori.
(2) Persoanele propuse ca observatori trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele criterii de acceptare:
a) sã fie familiarizate cu procesul de pregãtire a operatorilor;
b) sã aibã experienţã şi atribuţii în privinţa evaluãrii personalului operator;
c) sã deţinã calitatea de salariat al obiectivului nuclear, cu o vechime de minimum 5 ani în unitate;
d) sã fi deţinut sau sã deţinã permis de exercitare eliberat de CNCAN;
e) sã posede cunoştinţe corespunzãtoare de limba strãinã în care este prezentatã documentaţia tehnicã iniţialã a instalaţiei nucleare respective.
(3) Titularul trebuie sã trimitã la CNCAN cel puţin douã nominalizãri, care vor include:
a) funcţiile observatorilor în cadrul unitãţii nucleare;
b) responsabilitãţile observatorilor în programul de pregãtire a candidaţilor.
(4) Acceptarea sau neacceptarea argumentatã a observatorilor propuşi de titularul de autorizaţie va fi comunicatã de cãtre CNCAN titularului de autorizaţie în termen de cel mult douã zile de la data primirii propunerilor pentru observatori.
(5) Observatorii acceptaţi de CNCAN au obligaţia sã respecte cerinţele formulate în declaraţia de confidenţialitate prezentatã în anexa nr. 9b); în cazul nerespectãrii acestor cerinţe, aceştia îşi pierd calitatea de observatori ai procesului de autorizare/reautorizare.
Condiţii de organizare a sesiunii de examinare
ART. 48
Numãrul maxim al candidaţilor care se pot prezenta la o sesiune de examinare este de 8; dacã numãrul candidaţilor este mai mare decât acest numãr maxim, se organizeazã mai multe sesiuni de examinare.
Metodologia stabilirii subiectelor pentru probele de examinare
ART. 49
(1) Pentru fiecare probã de examinare, cu cel mult 3 zile înainte de data planificatã pentru examinare, comisia de examinare elaboreazã subiectele de examinare, stabileşte grila de corectare şi numãrul de subiecte.
(2) La sfârşitul sesiunii de lucru, pentru alegerea subiectelor se întocmeşte un proces-verbal semnat de toţi membrii comisiei de examinare, în conformitate cu formatul-cadru prezentat în anexa nr. 12.
(3) Subiectele selecţionate pentru proba scrisã vor fi trecute în formularul de examinare prezentat în anexa nr. 11a), fiecare formular fiind ştampilat şi semnat de cãtre preşedintele comisiei de examinare.
(4) Toate documentele vor fi pãstrate în condiţii de confidenţialitate, verificate de preşedintele comisiei de examinare a CNCAN.
Metodologia desfãşurãrii examinãrii scrise
ART. 50
(1) Examinarea teoreticã se desfãşoarã la sediul CNCAN din Bucureşti.
(2) Dacã numãrul candidaţilor la sesiunea de examinare este mai mare de 5, cu acordul CNCAN, examinarea teoreticã se poate desfãşura la sediul obiectivului nuclear; în aceastã situaţie titularul va transmite la CNCAN, cu cel puţin 5 zile înainte de data programatã pentru sesiunea de examinare, o declaraţie prin care certificã asigurarea tuturor condiţiilor de desfãşurare a examinãrii.
Cerinţe pentru identificare
ART. 51
(1) La fiecare probã de examinare candidaţii trebuie sã deţinã asupra lor pentru a se legitima un document personal de identificare, buletin de identitate sau, în cazuri justificate, paşaport.
(2) Candidaţii vor lua cunoştinţã, sub semnãturã, de regulile şi îndrumãrile ce trebuie respectate de aceştia în timpul desfãşurãrii lucrãrii scrise, prezentate în anexa nr. 10b).
(3) Abaterile de la aceste reguli vor fi sancţionate de comisia de examinare cu anularea sesiunii de examinare pentru candidatul respectiv.
Cerinţele pentru elaborarea lucrãrii scrise
ART. 52
(1) Redactarea de cãtre candidaţi a lucrãrilor scrise se realizeazã pe coli albe ştampilate, cu antet, conform anexei nr. 11b).
(2) Durata lucrãrii scrise, de maximum 4 ore, este indicatã pe prima paginã a documentelor de examinare, include timpul necesar candidaţilor pentru citirea subiectelor, pregãtirea, redactarea şi verificarea rãspunsurilor şi nu poate fi depãşitã.
(3) În timpul examinãrii candidaţii nu au voie sã deţinã sau sã utilizeze alte documente decât cele care conţin subiectele de examinare şi materialele de referinţã acceptate de CNCAN.
(4) La finalizarea probei scrise candidaţii predau lucrarea scrisã supraveghetorilor CNCAN.
(5) Dupã finalizarea probei scrise, la solicitarea observatorilor titularului, preşedintele comisiei de examinare aprobã furnizarea unei copii a lucrãrilor scrise ale candidaţilor pentru verificare paralelã la solicitarea observatorilor titularului, predarea fãcându-se pe bazã de proces-verbal.
Metodologia desfãşurãrii examinãrii orale
ART. 53
(1) Proba oralã se desfãşoarã dupã susţinerea probei scrise, în aceeaşi zi, durata examinãrii fiind de aproximativ o orã pentru fiecare candidat, susţinerea probei orale nefiind condiţionatã de promovarea probei scrise.
(2) Dacã numãrul candidaţilor este mare, examinarea oralã va continua, dupã caz, a doua şi a treia zi.
(3) Subiectele de examinare la proba oralã sunt prezentate fiecãrui candidat sau pot fi alese de acesta într-un numãr de subiecte selecţionate de comisia de examinare.
(4) În timpul examinãrii orale orice examinator poate solicita candidaţilor explicaţii suplimentare sau detalii pentru subiectele propuse iniţial.
(5) Proba oralã poate fi înregistratã audio şi/sau video.
Evaluarea probei teoretice
ART. 54
(1) Proba teoreticã este evaluatã de cãtre fiecare membru examinator al comisiei de examinare, independent, notându-se fiecare rãspuns, conform grilei de corectare.
(2) Nota finalã la proba teoreticã se va calcula ca medie aritmeticã între notele finale obţinute la proba scrisã şi oralã.
Metodologia desfãşurãrii probei practice
ART. 55
(1) Candidaţii care au obţinut calificativul "admis" la proba teoreticã susţin proba practicã, dupã caz, pe simulator sau pe instalaţia nuclearã la sediul titularului.
(2) Desfãşurarea probei practice pe instalaţia nuclearã se realizeazã sub supravegherea şi responsabilitatea turei de serviciu, în prezenţa şefului reactorului, încheindu-se protocolul privind desfãşurarea probei practice conform anexei nr. 13.
Evaluarea probei practice
ART. 56
(1) Evaluarea probei practice se realizeazã de comisia de examinare, numitã prin ordin al preşedintelui CNCAN conform prevederilor art. 41, în care pot fi cooptaţi şi membri consultanţi, operatori principali cu permis de exercitare valabil, cu funcţii în programul de pregãtire practicã şi cu experienţã ca evaluator.
(2) Desfãşurarea probei practice se poate înregistra audio şi/sau video.
(3) Rezultatele probei practice se transmit de cãtre comisia de examinare în interval de 5 zile lucrãtoare de la data examinãrii.
Pregãtirea prin copilotare
ART. 57
(1) Pregãtirea prin copilotare se efectueazã conform procedurii elaborate de titular şi aprobate de CNCAN.
(2) CNCAN verificã modul de pregãtire în perioada de copilotare şi poate suplimenta aceastã perioadã dacã constatã deficienţe în aplicarea procedurii şi a pregãtirii candidaţilor.
(3) Dupã finalizarea perioadei de copilotare, titularul trebuie sã transmitã la CNCAN o declaraţie care certificã îndeplinirea criteriilor de acceptare de cãtre fiecare candidat pentru aceastã perioadã de pregãtire, cu confirmarea directorului obiectivului nuclear.

CAP. X
Rezultate, contestaţii, reexaminãri, reînscrieri

Rezultatele examinãrilor
ART. 58
(1) Dupã finalizarea fiecãrei sesiuni de examinare, preşedintele comisiei de examinare înainteazã spre aprobare preşedintelui CNCAN procesul-verbal privind desfãşurarea şi rezultatele probei de examinare pentru fiecare candidat, conform anexei nr. 14.
(2) Rezultatul final al procesului de evaluare este determinat de media notelor finale obţinute de candidat pentru fiecare etapã a procesului de examinare, conform art. 29.
(3) Rezultatele finale ale procesului de autorizare, conform anexei nr. 15, vor fi anunţate în cel mult 10 zile de la finalizarea cu succes a perioadei de copilotare.
Aprobarea documentelor de examinare
ART. 59
Preşedintele CNCAN verificã şi aprobã documentele fiecãrei sesiuni de examinare.
Contestaţii
ART. 60
(1) Titularul poate contesta argumentat modul de aplicare a grilelor de corelare, în termen de 3-5 zile de la data comunicãrii rezultatelor examenului.
(2) Observatorii titularului, acceptaţi de CNCAN la procesul de examinare, pot solicita comisiei de examinare, în intervalul de timp specificat la alin. (1), consultãri pentru a clarifica modul de aplicare a grilelor de corectare în evaluarea rãspunsurilor candidaţilor.
(3) Comisia de examinare va analiza contestaţiile şi va prezenta rezultatele finale în interval de 3-5 zile lucrãtoare de la data primirii acestora la sediul CNCAN; dupã aprobarea acestora de cãtre preşedintele CNCAN, vor fi transmise titularului.
(4) Contestaţiile transmise la CNCAN într-un interval mai mare de douã zile de la data comunicãrii rezultatelor nu vor fi luate în considerare.
Reexaminãri
ART. 61
(1) Un candidat poate solicita reexaminarea parţialã pentru un domeniu conform anexelor nr. 5-8, în urmãtoarele condiţii:
a) punctajul obţinut pentru un singur subiect al unei probe teoretice este cuprins între 65-70%;
b) punctajul obţinut pentru un singur subiect al probei practice este cuprins între 80-85%, celelalte subiecte fiind evaluate cu cel puţin 90%.
(2) Un candidat poate solicita reexaminarea pentru toate domeniile pentru o singurã probã de examinare, dacã a obţinut un rezultat cu cel mult 5% sub limita necesarã pentru a fi declarat admis de cãtre comisia de examinare pentru proba respectivã, conform art. 29 alin. (4), (5) şi (6).
(3) Un candidat poate solicita reexaminarea parţialã dupã minimum o lunã şi maximum douã luni de la sesiunea de examinare, dacã a absolvit un program suplimentar de pregãtire pentru domeniul supus reexaminãrii; înregistrãrile evaluãrilor interne trebuie transmise la CNCAN cu 10 zile înaintea datei de reexaminare.
(4) Un candidat poate solicita reexaminarea unei probe de examinare dupã minimum 3 luni şi maximum 6 luni de la sesiunea de examinare, dacã a absolvit un program suplimentar de pregãtire complet şi a transmis la CNCAN înregistrãri ale testãrilor interne finale ale candidaţilor pentru aceste programe de pregãtire, cu cel puţin 10 zile înaintea datei de reexaminare.
(5) În cazul neprezentãrii la reexaminare în intervalul maxim acordat, candidatul pierde acest drept.
Reînscrieri
ART. 62
(1) Candidaţii care au fost declaraţi respinşi la o sesiune de examinare au dreptul sã solicite o nouã înscriere în vederea unei noi examinãri dupã cel puţin 90 de zile de la data ultimului examen susţinut cu CNCAN, dacã au finalizat cu succes un program de pregãtire suplimentar care îndeplineşte cerinţele art. 14 şi au achitat taxele şi tarifele de examinare şi autorizare, în conformitate cu Regulamentul privind taxele şi tarifele, în vigoare.
(2) Candidaţii respinşi a doua oarã vor putea solicita o nouã înscriere în vederea examinãrii, dupã 6 luni de la data comunicãrii rezultatelor oficiale ale sesiunii precedente, respectând condiţiile prevãzute la alin. (1).
(3) Candidaţii respinşi a treia oarã pot solicita reînscrierea la o sesiune de examinare dupã un interval de un an de la ultima sesiune de examinare, respectând condiţiile prevãzute la alin. (1).
(4) Candidaţii respinşi consecutiv la 4 sesiuni de examinare nu mai au dreptul la o altã reînscriere în vederea examinãrii.
(5) Un candidat care a fost respins din cauza unei fraude comise în timpul examinãrii, prin nerespectarea regulilor şi îndrumãrilor conform anexei nr. 10 b), are voie sã se reînscrie dupã un interval de 6 luni, achitând taxele şi tarifele aferente.
(6) Un candidat respins de douã ori din cauza unei fraude comise în timpul examinãrii, prin nerespectarea regulilor şi îndrumãrilor prezentate în anexa 10b), nu mai are dreptul la o altã reînscriere.
Reînscrierea candidaţilor neprezentaţi
ART. 63
(1) În cazul neprezentãrii motivate a unui candidat la o sesiune de examinare, acesta poate solicita reînscrierea la prima sesiune de examinare organizatã de CNCAN pentru obiectivul nuclear respectiv.
(2) În cazul absenţei nemotivate a unui candidat la o sesiune de examinare, solicitantul are dreptul sã se reînscrie la o nouã sesiune de examinare, potrivit alin. (1), dupã achitarea taxelor şi tarifelor de examinare şi autorizare, conform Regulamentului privind taxele şi tarifele, în vigoare.

CAP. XI
Eliberarea, menţionarea şi reînnoirea permiselor de exercitare

Eliberarea permiselor de exercitare
ART. 64
(1) La finalizarea procesului de examinare, dupã aprobarea de cãtre preşedintele CNCAN a documentelor de examinare, se confirmã eliberarea permiselor de exercitare.
(2) Permisele de exercitare se elibereazã în original şi douã exemplare în copie, în conformitate cu prevederile anexei nr. 16.
(3) Exemplarele vor avea urmãtoarea distribuţie:
a) exemplarul original pentru candidat;
b) o copie pentru titularul de autorizaţie;
c) o copie pentru CNCAN.
(4) Pe permisul de exercitare se vor consemna condiţiile şi limitele de valabilitate.
(5) Valabilitatea permisului de exercitare este limitatã, pentru instalaţia nuclearã pentru care a fost emis, la acele activitãţi specificate în autorizaţia de funcţionare a acesteia.
Obligaţiile posesorului unui permis de exercitare
ART. 65
(1) Posesorii permiselor de exercitare au obligaţia sã respecte toate reglementãrile, regulamentele şi ordinele CNCAN.
(2) Valabilitatea permisului de exercitare se menţine în urmãtoarele condiţii:
a) posesorul permisului de exercitare pentru operator în camera de comandã (OCC) sau operator principal în camera de comandã (OPCC) din centralele nuclearoelectrice trebuie sã efectueze activitate de operare în camera de comandã minimum 7 ture a 8 ore sau 5 ture a 12 ore în fiecare trimestru;
b) posesorul permisului de exercitare pentru OCC sau OPCC din reactorii de cercetare trebuie sã efectueze activitate de operare în camera de comandã minimum 4 ore în fiecare trimestru.
(3) Dacã nu sunt îndeplinite condiţiile de mai sus, înainte de a fi reluatã activitatea de operare autorizatã de permisul de exercitare deţinut, titularul notificã urmãtoarele:
a) actualizarea şi validarea calificãrilor operatorului;
b) pregãtirea practicã a operatorului autorizat a fost completatã cu o perioadã de copilotare de minimum 40 de ore pentru centralele nuclearoelectrice sau de minimum 6 ore în cazul reactorilor de cercetare.
(4) Programele de pregãtire suplimentare dezvoltate în aceste cazuri de titular sunt aprobate de CNCAN înainte de aplicare.
(5) Titularul va transmite la CNCAN copii ale înregistrãrilor evaluãrilor finale interne ale operatorilor participanţi la programele de pregãtire.
(6) Operatorul îşi poate relua activitatea de operare pentru care are permis de exercitare numai cu acceptul CNCAN.
Condiţii de menţinere a permisului de exercitare
ART. 66
(1) Posesorul permisului de exercitare trebuie sã posede starea de sãnãtate fizicã şi mentalã corespunzãtoare pentru a desfãşura în siguranţã activitãţile pentru care a fost emis permisul respectiv. Titularul are obligaţia de a informa CNCAN, în termen de 5 zile, despre orice incapacitate ce depãşeşte 15 zile lucrãtoare de inabilitate sau boalã a unui OCC ori OPCC care nu poate desfãşura temporar activitate de operare în camera de comandã.
(2) Posesorul permisului de exercitare trebuie sã posede certificat medical valabil pentru desfãşurarea activitãţilor pentru care este emis permisul respectiv. Titularul are obligaţia sã asigure posesorilor permiselor de exercitare efectuarea examenelor medicale periodice semestriale/ anuale pentru stabilirea stãrii fizice şi psihice.
(3) Posesorul permisului de exercitare nu va folosi, nu va poseda sau nu va vinde substanţe ilegale.
(4) Este interzis posesorului unui permis de exercitare sã efectueze activitãţile autorizate atâta timp cât se aflã sub influenţa alcoolului, drogurilor sau a unor medicamente cu efecte secundare care ar afecta capacitatea fizicã şi mentalã a operatorului de a efectua activitãţile de operare competent şi în siguranţã.
(5) Posesorul permisului de exercitare trebuie sã participe la testãrile de determinare a alcoolemiei şi a consumului de droguri şi sã îndeplineascã şi alte cerinţe sau condiţii pe care le poate impune CNCAN prin dispoziţii de reglementare, pentru a reduce la minimum apariţia erorilor umane şi riscul de expunere la pericole a persoanelor expuse profesional, a populaţiei, mediului şi proprietãţii.
(6) Posesorii permiselor de exercitare pentru activitãţi de operare nu au dreptul sã participe la greve, mitinguri de protest sau la alte mişcãri sociale.
(7) Permisul de exercitare îşi pierde valabilitatea la cererea titularului sau la încetarea relaţiilor de muncã dintre persoana angajatã şi unitatea respectivã.
Condiţii de reînscriere în vederea reautorizãrii
ART. 67
(1) La expirarea valabilitãţii permisului de exercitare conform art. 6 alin. (1), titularul poate solicita CNCAN înscrierea în procesul de examinare în vederea reautorizãrii.
(2) În situaţiile în care documentaţia de înscriere în procesul de reautorizare este transmisã cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea permisului de exercitare, valabilitatea acestuia se prelungeşte pânã când se finalizeazã procesul de reautorizare.
Reînnoirea permiselor de exercitare
ART. 68
(1) Pentru reînnoirea permiselor de exercitare operatorul trebuie sã se înscrie şi sã participe la procesul de reautorizare.
(2) Dosarul de înscriere pentru participare la reautorizare cuprinde urmãtoarele:
a) cerere de înscriere-tip conform anexei nr. 2;
b) certificat medical valabil, conform anexei nr. 3, emis de comisia medicalã agreatã de CNCAN;
c) notificarea scrisã a împuternicitului autorizat al unitãţii nucleare, titularã de autorizaţie, conform anexei nr. 4;
d) copii ale permisului de exercitare de radioprotecţie;
e) certificat de cazier judiciar;
f) copii ale ordinelor de platã sau chitanţelor care dovedesc achitarea în contul CNCAN a taxelor şi tarifelor de examinare şi autorizare, în conformitate cu Regulamentul privind taxele şi tarifele, în vigoare;
g) copii ale înregistrãrilor examinãrilor interne ale programelor de pregãtire la care a participat solicitantul;
h) declaraţia de confirmare a directorului obiectivului nuclear privind îndeplinirea criteriilor de pregãtire de cãtre fiecare candidat.
(3) Dosarul de înscriere în vederea reautorizãrii va fi trimis la CNCAN cu cel puţin 30 de zile înainte de data expirãrii permisului de exercitare, dar nu mai mult de 60 de zile.
(4) Procesul de reautorizare se desfãşoarã în conformitate cu prevederile cap. VI-VIII privind eliberarea permiselor de exercitare şi ale cap. IX privind metodologia desfãşurãrii examinãrii.
(5) Dacã un operator nu începe procesul de reautorizare conform prevederilor art. 64 alin. (2), acesta este considerat proces de autorizare iniţialã.

CAP. XII
Modificarea permiselor de exercitare şi transferul personalului operator

Modificarea permiselor de exercitare
ART. 69
Se considerã modificare a permisului de exercitare solicitarea de cãtre un posesor al unui permis de exercitare valabil pentru anumite activitãţi autorizate a unui alt permis de exercitare în urmãtoarele situaţii:
a) posesorul unui permis de exercitare valabil OCC solicitã permis de exercitare OPCC;
b) posesorul unui permis de exercitare valabil pentru o instalaţie nuclearã solicitã permis de exercitare pentru o instalaţie nuclearã similarã.
Cerinţe pentru modificarea permiselor de exercitare
ART. 70
Pentru a solicita modificarea unui permis de exercitare se transmite la CNCAN o cerere de modificare, având ataşate actele necesare înscrierii în vederea autorizãrii pentru poziţia solicitatã, în conformitate cu cerinţele prezentelor norme, inclusiv dovada achitãrii taxelor şi tarifelor prevãzute de Regulamentul privind taxele şi tarifele, în vigoare.
Cerinţe de pregãtire în vederea modificãrii permiselor de exercitare
ART. 71
(1) Orice schimbare a activitãţii nucleare desfãşurate de operator va fi anunţatã la CNCAN, pentru a se cunoaşte cerinţele de pregãtire şi evaluare în vederea obţinerii unui permis de exercitare valabil pentru activitatea respectivã, conform art. 4 şi 5.
(2) Un permis de exercitare poate fi modificat dacã sunt respectate condiţiile de acceptare a cererii de înscriere în procesul de autorizare în vederea obţinerii permisului de exercitare necesar pentru desfãşurarea activitãţii respective, conform art. 17.
(3) Solicitantul modificãrii permisului de exercitare participã la un program de pregãtire şi examinare, conform prezentelor norme.
(4) Dacã cererea de modificare a permisului de exercitare de la OCC la OPCC este efectuatã în 6 luni de la reînnoirea permisului de exercitare a OCC, cu respectarea prevederilor art. 16, procesul este considerat proces de reautorizare, obţinându-se valabilitate conform art. 6 alin. (1).
(5) O persoanã poate deţine în acelaşi timp permis de exercitare valabil pentru OCC/OPCC şi permis de exercitare pentru activitatea de instructor de pregãtire specificã a operatorilor în programul de pregãtire teoreticã şi practicã sau pentru funcţii de conducere în obiectivul nuclear.
(6) Un posesor al permisului de exercitare valabil OCC poate solicita permis de exercitare pentru activitatea de instructor coordonator de pregãtire specificã a operatorilor, cu îndeplinirea cerinţelor de pregãtire şi examinare specifice personalului de instruire.
Transferul personalului operator
ART. 72
(1) Un operator poate solicita transferul într-o unitate nuclearã similarã, cu modificarea permisului de exercitare, conform prevederilor art. 69-72.
(2) Unitatea nuclearã la care s-a realizat transferul operatorului prezintã la CNCAN pentru aprobare programul de pregãtire identificat din analiza sarcinilor ce trebuie îndeplinite.
(3) Operatorul poate desfãşura activitate de operare în camera de comandã a unitãţii nucleare în care s-a transferat numai dupã finalizarea procesului de examinare de cãtre CNCAN din programul suplimentar de pregãtire, conform prevederilor cap. VI.
(4) Procesul de examinare din programul suplimentar nu modificã perioada de valabilitate a permisului de exercitare deţinut de operator în momentul transferului.

CAP. XIII
Sancţiuni

ART. 73
În conformitate cu prevederile <>art. 12 din Legea nr. 111/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, permisul de exercitare se suspendã sau se retrage de cãtre CNCAN în toate cazurile în care se constatã cã posesorul permisului de exercitare nu a respectat cerinţele prevãzute la art. 5 din aceeaşi lege şi reglementãrile în vigoare.
Suspendarea permiselor de exercitare
ART. 74
CNCAN dispune, fãrã a prejudicia alte sancţiuni prevãzute de lege, suspendarea pe o duratã de cel mult 6 luni a permisului de exercitare valabil în urmãtoarele situaţii:
1. nerespectarea prevederilor art. 65 şi 66;
2. lipsa unor cunoştinţe, îndemânãri şi abilitãţi în activitatea de operare, ce ar putea genera erori de funcţionare/exploatare a unitãţii nucleare, periculoase pentru securitatea nuclearã a instalaţiei, a personalului expus profesional, a populaţiei, a mediului şi a proprietãţii, ca urmare a controlului şi constatãrilor din procesele-verbale de control ale inspectorilor CNCAN;
3. abateri disciplinare grave în activitatea de operare a operatorului, erori de decizie, nerespectarea limitelor şi condiţiilor de autorizare, ce ar pune în pericol exploatarea în siguranţã a centralei nuclearoelectrice.
Acţiuni impuse de suspendarea permisului de exercitare
ART. 75
Suspendarea permisului de exercitare presupune:
a) interzicerea exercitãrii activitãţilor pentru care a fost emis permisul, pe toatã durata suspendãrii;
b) identificarea cauzelor care au condus la suspendare şi luarea mãsurilor corective necesare înlãturãrii acestor cauze care au condus la suspendare;
c) raportarea la CNCAN de cãtre titular a modului de îndeplinire a mãsurilor corective luate.
Revocarea suspendãrii
ART. 76
(1) Suspendarea permisului de exercitare din motive medicale se revocã dacã, prin prezentarea certificatelor medicale corespunzãtoare, comisia medicalã agreatã de CNCAN constatã cã starea de sãnãtate fizicã şi psihicã a operatorului este în conformitate cu cerinţele funcţiei.
(2) Suspendarea permisului de exercitare datoritã lipsei cunoştinţelor, îndemânãrilor, abilitãţilor în activitatea autorizatã se revocã dacã operatorii sancţionaţi au efectuat în perioada de suspendare dispusã programe suplimentare de pregãtire şi au fost examinaţi din nou de CNCAN şi declaraţi admişi.
Retragerea permisului de exercitare
ART. 77
CNCAN dispune, fãrã a prejudicia alte sancţiuni prevãzute de lege, retragerea permisului de exercitare valabil în urmãtoarele situaţii:
1. nerespectarea prevederilor art. 65 şi 66;
2. constatarea cã posesorul permisului de exercitare este consumator de droguri sau de alcool;
3. comisia medicalã stabilitã de Ministerul Sãnãtãţii şi agreatã de CNCAN constatã incapacitate, inabilitate definitivã sau o boalã care afecteazã desfãşurarea în siguranţã a activitãţii autorizate de permisul de exercitare;
4. constatarea cã posesorul permisului de exercitare suportã o condamnare definitivã privativã de libertate datoritã unor delicte în exerciţiul funcţiunii sau în cazul unei sentinţe de condamnare cu privare de libertate care nu a fost judecatã definitiv;
5. constatarea cã posesorul unui permis de exercitare suspendat temporar efectueazã activitãţi autorizate în perioada de suspendare;
6. permisul de exercitre a fost suspendat temporar de douã ori în interval de un an;
7. posesorul permisului de exercitare solicitã retragerea permisului.
Acţiuni impuse de retragerea permisului de exercitare
ART. 78
(1) Retragerea permisului de exercitare presupune:
a) interzicerea exercitãrii activitãţilor pentru care a fost emis;
b) identificarea cauzelor şi luarea mãsurilor corective necesare înlãturãrii acestora;
c) raportarea de cãtre titular a modului de îndeplinire a acestor mãsuri.
(2) Unitatea autorizatã are obligaţia de a informa CNCAN, în termen de 5 zile, despre orice delict sau infracţiune sãvârşitã de un titular al unui permis de exercitare.
ART. 79
O persoanã al cãrui permis de exercitare a fost retras, potrivit situaţiilor prezentate la art. 77 pct. 1, 2, 5, 6 şi 7 se poate înscrie pentru a participa la procesul de autorizare iniţialã în vederea obţinerii unui nou permis de exercitare dupã cel puţin un an de la data retragerii, cu respectarea cerinţelor de înscriere şi acceptare, conform cap. IV.
Condiţii privind contestarea sancţiunilor CNCAN
ART. 80
(1) Sancţiunile prevãzute la art. 72 şi 74 pot fi contestate de cãtre posesorul permisului de exercitare sancţionat, în termen de 15 zile de la data sancţionãrii, la CNCAN.
(2) Consiliul de conducere al CNCAN va analiza contestaţia în termen de 30 de zile, luând decizia finalã de ridicare sau de menţinere a sancţiunii.
(3) Decizia menţionatã la alin. (2) este comunicatã în scris persoanei în cauzã şi poate fi contestatã la instanţa de contencios administrativ.

CAP. XIV
Dispoziţii tranzitorii

Pregãtirea practicã a personalului de operare a CNE pentru faza de punere în funcţiune
ART. 81
Pentru centrale nuclearoelectrice în curs de punere în funcţiune, simulatorul sau sistemul cu program echivalent necesar pregãtirii practice specifice va fi disponibil cu cel puţin un an înaintea începerii încãrcãrii cu combustibil a reactorului, astfel încât personalul de operare sã fie autorizat de cãtre CNCAN înaintea începerii încãrcãrii cu combustibil a reactorului.
Valabilitatea temporarã a permiselor de exercitare
ART. 82
Orice permis de exercitare emis de CNCAN anterior intrãrii în vigoare a prezentelor norme îşi menţine valabilitatea, conform precizãrilor înscrise pe acesta.

CAP. XV
Dispoziţii finale

Dosarul candidaţilor
ART. 83
(1) Dosarele candidaţilor depuse la CNCAN nu se returneazã.
(2) Înregistrãrile examinãrilor vor fi pãstrate în dosarul candidatului timp de 30 de ani.
Anexe
ART. 84
(1) Anexele nr. 1-16 fac parte integrantã din prezentele norme.
(2) Orice dispoziţie contrarã prevederilor prezentelor norme se abrogã cu data intrãrii în vigoare a acestora.


ANEXA 1
-------
la norme
--------

ABREVIERI, DEFINIŢII

● Operator camerã principalã de comandã (OCC)
● Operator principal camerã principalã de comandã (OPCC)
● Dispecer şef de turã (DST) pentru CNE
● Camerã principalã de comandã (CPC)
● Centralã nuclearoelectricã (CNE)
● Reactor de cercetare (RC)
● Permis de exercitare (PE)
● Cunoştinţe, îndemânãri, atitudini (CIA)
● Proces de autorizare - proces desfãşurat în vederea emiterii de cãtre CNCAN a permisului de exercitare specific pentru realizarea activitãţilor specificate
● Proces de autorizare pentru personal operator, personal de conducere, personal de pregãtire specificã - procesul de pregãtire şi examinare în vederea emiterii de cãtre CNCAN a permisului de exercitare, conform prezentelor norme
● Operator camerã principalã de comandã - persoana autorizatã şi responabilã faţã de operatorul principal camerã de comandã pentru operare şi control al instalaţiei nucleare
● Instructor coordonator pentru stagiu de pregãtire teoreticã specificã, pregãtire practicã pe simulator sau prin stadiul de pregãtire prin copilotare - persoana autorizatã de cãtre CNCAN, responsabilã pentru pregãtirea specificã a unui grup de candidaţi aflaţi în pregãtire în vederea autorizãrii
● Examinare dinamicã pe simulatorul integral - evaluarea CIA a unui candidat privind proceduri de operare în situaţii anormale sau regim tranzitoriu
● Examinare statisticã pe simulatorul integral - evaluarea CIA a unui candidat privind parametrii critici de securitate pentru instalaţia nuclearã, panouri de control, ferestre de alarmã
● Copilotare - stagiu de pregãtire realizat pe instalaţia nuclearã, sub supravegherea şi responsabilitatea unui operator principal camerã de comandã, posesor al unui permis de exercitare valid
● Program de pregãtire generalã - program de pregãtire pentru însuşirea cunoştinţelor generale de bazã
● Împuternicit autorizat al instalaţiei nucleare - persoana care este nominalizatã de titularul de autorizaţie sã întocmeascã dosarul individual de înscriere al candidatului
● Comisie medicalã agreatã de CNCAN - comisie medicalã autorizatã de Ministerul Sãnãtãţii sã desfãşoare activitatea specificã solicitatã de cãtre titularul de autorizaţie
● Permis de exercitare - document specific scris care autorizeazã efectuarea activitãţilor specifice, conform prevederilor prezentelor norme
● Dispecer şef de turã în CNE - persoana autorizatã de cãtre CNCAN, echivalent operatorului principal camerã de comandã, cu putere de decizie, responsabilã pentru întreaga activitate de operare potrivit specificaţiilor din autorizaţia de funcţionare a instalaţiei nucleare
● Instructor pentru pregãtirea specificã - persoana autorizatã de cãtre CNCAN, responabilã pentru realizarea pregãtirii specifice, teoreticã sau practicã
● Program de pregãtire specificã - program de pregãtire care realizeazã pregãtirea candidatului pentru a îndeplini activitãţi specifice de operare în instalaţia nuclearã
● Reînnoirea permiselor de exercitare - proces de reautorizare desfãşurat în vederea emiterii unor permise de exercitare valabile pentru aceleaşi activitãţi specifice ca şi cele anterioare
● Titular de autorizaţie - unitatea nuclearã care deţine autorizaţie de funcţionare emisã de cãre CNCAN pentru instalaţia nuclearã


ANEXA 2
-------
la norme
--------

CERERE DE AUTORIZARE


UNITATEA ................
Adresa .................. Tel: .........
Localitatea ............. Fax: .........

Tipul solicitãrii* .................
Autorizãri anterioare .............

NUMELE şi PRENUMELE solicitantului: .......................

DATE PERSONALE

Data naşterii: ......... Locul naşterii: .......... Judeţul ...........
Act de identitate: Seria ..... Nr. ...... eliberat de ..... data ......
localitatea ........ Judeţul .........
Starea civilã: .................

DOMICILIUL STABIL: localitatea ...... str. ........ sector .....
bloc ...... scara ....... ap. ...... Judeţul ......

DOMICILIUL ACTUAL: localitatea ...... str. ........ sector .....
bloc ...... scara ....... ap. ...... Judeţul ......

STUDII EFECTUATE:

┌────┬───────────────────────────────────┬─────────────┬───────────────────┐
│Nr. │ │ │ Media/calificativ │
│crt.│ Studii efectuate/Localitatea │ Perioada │ de absolvire │
├────┼───────────────────────────────────┼─────────────┼───────────────────┤
│ 1. │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────┼─────────────┼───────────────────┤
│ 2. │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────┼─────────────┼───────────────────┤
│ 3. │ │ │ │
└────┴───────────────────────────────────┴─────────────┴───────────────────┘


EXPERIENŢA SOLICITANTULUI: Vechime totalã ..... în domeniul nuclear .....
in unitatea nuclearã ...........

Permise de exercitare deţinute anterior:
┌────┬───────────────────────────────────┬─────────┬──────────────┬────────┐
│Nr. │ │ │ Termen │ Data │
│crt.│ Felul permisului de exercitare │ Numãr │ valabilitate │emiterii│
├────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────────────┼────────┤
│ 1. │ │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────────────┼────────┤
│ 2. │ │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────────────┼────────┤
│ 3. │ │ │ │ │
└────┴───────────────────────────────────┴─────────┴──────────────┴────────┘

Declar cã nu sunt implicat în consum, posesie, trafic sau vânzãri de
substanţe aflate sub incidenţa controlului substanţelor prohibite (droguri,
substanţe radioactive, etc.)

Semnãtura solicitantului
Data

ACORDUL CONDUCĂTORULUI UNITĂŢII** ................
Numele şi prenumele ......... Funcţia ....... Data ........

Semnãtura ...........


* Autorizare/reautorizare/rereautorizare/modificare
** Confirma autenticitatea datelor şi acordul unitãţii


ANEXA 3
--------
la norme
--------
BULETIN de EXAMINARE MEDICALA

pentru recrutare personal operator în camera
de comandã a obiectivelor nucleare
NR. .......



1. DATE PERSONALE (se completeazã de instituţie)

Numele şi prenumele solicitantului ┌──────────────────────────────┐
└──────────────────────────────┘
Data nasterii ┌────┬───┬────┬────┬──────┬────┐
│Anul│ │Ziua│ │ Luna │ │
└────┴───┴────┴────┴──────┴────┘
┌──────────────────────────────┐
Domiciliul │Localitatea │
├──────────────────────────────┤
│Strada Nr. Bl. Ap. │
└──────────────────────────────┘
Specialitatea/meseria ┌──────────────────────────────┐
└──────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────┐
Date profesionale │Locul de │
│munca │
├──────────────────────────────┤
│Ocupatia │
├──────────────────────────────┤
│Perioada │
└──────────────────────────────┘
2. DATE MEDICALE*
(se completeaza de Comisia
medicala)
┌─────────┬──────────┬─────────┐
Antecedente fiziologice │ │ │ │
└─────────┴──────────┴─────────┘
┌──────────────────────────────┐
Antecedente patologice │Eredocolaterale: │
├──────────────────────────────┤
│Personale: │
└──────────────────────────────┘
Examen psihologic ┌──────────────────────────────┐
└──────────────────────────────┘

* Numele şi prenumele
medicului ......... Data ....... Semnãtura şi parafa ............

3. EXAMEN CLINIC GENERAL
┌──────────────┬─────────────────┬──────────────────────┬───────────────┐
│ Înãlţime │ │ Greutate │ │
└──────────────┴─────────────────┴──────────────────────┴───────────────┘
┌───────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐
│ Tegumente şi │ │
│ mucoase │ │
├───────────────────┘ │
│Numele şi prenumele │
│ medicului ............. Data ............. Semnãtura şi parafa │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌───────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐
│ Tesut musculo- │ │
│ adipos │ │
├───────────────────┘ │
│Numele şi prenumele │
│ medicului ............. Data ............. Semnãtura şi parafa │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Ganglioni superficiali │
│Numele şi prenumele │
│ medicului ............. Data ............. Semnãtura şi parafa │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Aparat osteoarticular │
│Numele şi prenumele │
│ medicului ............. Data ............. Semnãtura şi parafa │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Aparat respirator │
│Numele şi prenumele │
│ medicului ............. Data ............. Semnãtura şi parafa │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Aparat cardiovascular │
│Numele şi prenumele │
│ medicului ............. Data ............. Semnãtura şi parafa │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Aparat digestiv │
│Numele şi prenumele │
│ medicului ............. Data ............. Semnãtura şi parafa │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Aparat uro-genital │
│Numele şi prenumele │
│ medicului ............. Data ............. Semnãtura şi parafa │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ S.N.C. │
│Numele şi prenumele │
│ medicului ............. Data ............. Semnãtura şi parafa │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

4. EXAMEN PARACLINIC SI DE LABORATOR

┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Audiograma │
│Numele şi prenumele │
│ medicului ............. Data ............. Semnãtura şi parafa │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ E.E.G. │
│Numele şi prenumele │
│ medicului ............. Data ............. Semnãtura şi parafa │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ E.K.G. │
│Numele şi prenumele │
│ medicului ............. Data ............. Semnãtura şi parafa │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ M.R.F. │
│Numele şi prenumele │
│ medicului ............. Data ............. Semnãtura şi parafa │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ V.D.R.L. │
│Numele şi prenumele │
│ medicului ............. Data ............. Semnãtura şi parafa │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ R.P.S. │
│Numele şi prenumele │
│ medicului ............. Data ............. Semnãtura şi parafa │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────┬────┬────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬──────┐
│H.L.G.│ HB │ HT │ He │ Le │ Gr │ Mo │ Li │ Re │ Tr │ TS │TC │
├──────┼────┼────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┤
│data │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼────┴────┴─────┼─────┼─────┴─────┼─────┴─────┴─────┼─────┴──────┤
│ TGP │ │TGO │ │Creatinemie │ │
└──────┴───────────────┴─────┴───────────┴─────────────────┴────────────┘
┌───────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐
│ Examen urina │ │
├───────────────────┘ │
│Numele şi prenumele │
│ medicului ............. Data ............. Semnãtura şi parafa │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌───────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐
│ Alte investigatii │ │
├───────────────────┘ │
│Numele şi prenumele │
│ medicului ............. Data ............. Semnãtura şi parafa │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

5. EXAMENE DE SPECIALITATE

5.1. NEUROPSIHIATRIE ŞI PROBE DE ECHILIBRU
┌────────────┬────────────────────┬──────────────────┬─────────┬────────┐
│ Nr. fişa │ Diagnostic │ Recomandãri │ Medic │ Data │
│ med. │ │ │ │ │
├────────────┼────────────────────┼──────────────────┼─────────┼────────┤
└────────────┴────────────────────┴──────────────────┴─────────┴────────┘

5.2 O.R.L. ŞI PROBE VESTIBULARE
┌────────────┬────────────────────┬──────────────────┬─────────┬────────┐
│ Nr. fişa │ Diagnostic │ Recomandãri │ Medic │ Data │
│ med. │ │ │ │ │
├────────────┼────────────────────┼──────────────────┼─────────┼────────┤
└────────────┴────────────────────┴──────────────────┴─────────┴────────┘

5.3 OFTALMOLOGIE - CRISTALIN-ACUITATE VIZUALA-SENSIBILITATE CROMATICA
┌────────────┬────────────────────┬──────────────────┬─────────┬────────┐
│ Nr. fişa │ Diagnostic │ Recomandãri │ Medic │ Data │
│ med. │ │ │ │ │
├────────────┼────────────────────┼──────────────────┼─────────┼────────┤
└────────────┴────────────────────┴──────────────────┴─────────┴────────┘

CONCLUZIA FINALA
┌──────────────┐
├──────────────┤ Apt pentru exercitarea profesiei de ...... in
├──────────────┤ UNITATEA .......
├──────────────┤ Apt cu restricţie**
├──────────────┤ Inapt temporar
└──────────────┘ Inapt

Recomandãri*:

** Indicaţi pe scurt cum poate fi corectatã restricţia, pentru a evita
descalificarea)

Semnãtura şi parafa medicilor:
Data:
Valabilitatea acestui certificat medical este cuprinsã intre .......

REZULTATELE TESTĂRII PSIHOLOGICE împreuna cu psihoprofesioarama aferenta
realizate, de o unitate agreata de CNCAN

Valabilitatea acestui certificat psihologic este cuprinsa intre ......

Certificare

● Orice declaraţie, omitere sau fals în acest document sau în documentele
ataşate, vor fi supuse sancţiunilor civile şi penale.

Semnãtura şi parafa medicilor:
Data:
Semnãtura psihologului autorizat:
Data:

● Declar pe propria rãspundere cã informaţiile prezentate sunt reale.

Data: Semnãtura solicitantului:



ANEXA 4
--------
la norme
--------
NOTIFICAREA ÎMPUTERNICITULUI UNITĂŢII NUCLEARE


UNITATEA NUCLEARĂ ...............
Numele şi prenumele împuternicitului .............
Funcţia ...................

SOLICITANTUL: Numele ........ Prenumele .............
Tipul solicitãrii .................
Autorizãri anterioare .............

1. PREGĂTIREA PROFESIONALA

A. Pregãtire teoreticã: Cursuri şi stagii de pregãtire teoreticã specifica
┌────┬───────────┬────────┬───────────┬───────────┬──────────────┬────────┐
│Nr. │ │ │ │ Centrul │ Certificat │ │
│crt.│ Denumirea │ Nivel* │ Perioada/ │ de │de absolvire │ media │
│ │ cursului │(A.M.I) │ Nr.ore │ pregãtire│ (testãri │ │
│ │ absolvit │ │ │ │ finale***) │ │
├────┼───────────┼────────┼───────────┼───────────┼──────────────┼────────┤
│ 1. │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼────────┼───────────┼───────────┼──────────────┼────────┤
│ 2. │ │ │ │ │ │ │
└────┴───────────┴────────┴───────────┴───────────┴──────────────┴────────┘

B. Pregãtire practicã: Cursuri şi stagii de pregãtire practicã specifice
┌────┬───────────────────────┬──────────┬──────────────────────┬────────────┐
│Nr. │ │ │ │ │
│crt.│Stagiu de pregãtire │Perioada/ │Lista de activitãţi** │Înregistrãri│
│ │ practicã │Nr. de ore│însuşite de solicitant│ evaluare***│
│ │(simulator,copilotare, │ │ │ │
│ │ etc.) │ │ │ │
├────┼───────────────────────┼──────────┼──────────────────────┼────────────┤
│ 1. │ │ │ │ │
├────┼───────────────────────┼──────────┼──────────────────────┼────────────┤
│ 2. │ │ │ │ │
└────┴───────────────────────┴──────────┴──────────────────────┴────────────┘

2. ISTORIA ANGAJĂRILOR
┌────┬───────────────┬────────┬───────┬─────────────────────────────────────┐
│Nr. │ │ │ │ Observaţii │
│crt.│ Locul de muncã│Perioada│Funcţia│ Demisie/transfer/calificative anuale│
├────┼───────────────┼────────┼───────┼─────────────────────────────────────┤
│ 1. │ │ │ │ │
├────┼───────────────┼────────┼───────┼─────────────────────────────────────┤
│ 2. │ │ │ │ │
└────┴───────────────┴────────┴───────┴─────────────────────────────────────┘

3. PROFIL MORAL
┌────┬────────────────────────────────┬──────────────────────┬──────────────┐
│ Nr.│ Calitatea │ Calificativ**** │ Comentarii │
│crt.│ │ │ │
├────┼────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────┤
│ 1. │Personalitate │ │ │
├────┼────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────┤
│ 2. │Responsabilitate │ │ │
├────┼────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────┤
│ 3. │Inteligenta │ │ │
├────┼────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────┤
│ 4. │Creativitate │ │ │
├────┼────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────┤
│ 5. │Stabilitate psihica │ │ │
├────┼────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────┤
│ 6. │Capacitatea de a învãţa │ │ │
├────┼────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────┤
│ 7. │Atitudinea fata de securitatea │ │ │
│ │nuclearã │ │ │
└────┴────────────────────────────────┴──────────────────────┴──────────────┘

CONCLUZIA ÎMPUTERNICITULUI UNITĂŢII****

Recomandãri:

Semnãtura ...... Data ........


* A-avansat; M-mediu; l-începãtor
** Se va prezenta lista de activitãţi specifice şi sarcinile obligatorii
pentru poziţia solicitatã
*** Se vor prezenta copii ale testelor finale, fise de monitorizare, etc.
**** I-Inacceptabil; A- Acceptabil; B-Bun; F.B.- Foarte Bun; E-Exceptional.


ANEXA 5a)
-----------
la norme
--------

Conţinutul programei de examinare - proba teoreticã
in vederea autorizãrii/reautorizãrii operatorilor in
camera de comandã la reactorii din centralele nuclearoelectrice

I. Conţinut

Proba de examinare teoreticã pentru operatori conţine o selecţie reprezentativã a întrebãrilor pentru verificarea cunoştinţelor, îndemânãrii şi abilitãţii necesare pentru a îndeplini sarcinile de operator autorizat. CIA vor fi identificate parţial din obiectivele de studiu rezultate în urma analizei sistematice a sarcinilor operatorilor autorizaţi, a programului de pregãtire al acestora, a informaţiilor conţinute în rapoartele de securitate, în manualele ce conţin descrierea sistemelor centralei, a procedurilor de operare, autorizaţia şi acesteia, rapoarte de evenimente şi alte materiale cerute de la unitatea autorizata.

II. Domenii

1. Noţiuni fundamentale de teoria reactoarelor, procesul de fisiune, multiplicarea neutronilor, efectul surselor de neutroni, efectul barelor de control, criticitatea, coeficienţi de reactivitate şi efectul otrãvurilor.
2. Caracteristici generale de proiectare a zonei active, incluzând structura zonei active, elementele combustibile, barele de control, instrumentaţia zonei active, agentul de rãcire.
3. Componentele mecanice şi caracteristicile de proiectare ale sistemului primar al reactorului.
4. Sistemul de rãcire secundar şi sistemele auxiliare.
5. Caracteristicile de funcţionare în timpul operãrii normale şi tranzitorii, chimismul agentului de rãcire, efectele de temperatura şi cauzele acestora, modificãrile presiunii şi reactivitãţii, efectele schimbãrii încãrcãrii, limitele de operare şi motivele acestor limite.
6. Proiectul, componentele şi funcţiile mecanismelor de control ale reactivitãţii şi instrumentaţiei.
7. Proiectul, componentele şi funcţiile sistemelor de control şi de securitate, inclusiv instrumentaţia, semnalizãrile, interblocajele, modurile de defectare, caracteristicile manuale şi automate.
8. Componentele, capacitatea şi funcţiile sistemelor speciale de securitate.
9. Ecranarea contra radiaţiilor, izolarea şi caracteristicile de proiectare, incluzând limitarea accesului, ale sistemului de anvelopare.
10. Transfer de cãldura şi mecanica fluidului
11. Procedurile administrative, de operare normala, de operare anormala şi de urgenta ale unitãţii nucleare
12. Scopul şi funcţionarea sistemelor de monitorizare radiologicã, inclusiv echipamentele de alarmare şi supraveghere.
13. Principiile şi procedurile de securitate radiologicã
14. Procedurile şi echipamentele pentru manipularea şi dispunerea materialelor şi efluenţilor radioactivi;
15. Prevederi ale reglementãrilor de securitate nuclearã Cultura de securitate


ANEXA 5b)
---------
la normele
-----------
Conţinutul programei de examinare - proba practicã
In vederea autorizãrii/reautorizãrii operatorilor in
camera de comandã la reactorii din centralele nuclearoelectrice

I. Conţinut

CIA vor fi identificate din obiectivele de studiu rezultate în urma analizei sistematice a sarcinilor operatorilor autorizaţi, a programului de pregãtire al acestora, a informaţiilor conţinute în rapoartele finale de securitate, manuale care conţin descrierea sistemelor centralei, a procedurilor de operare, autorizaţia şi amendamentele acesteia, rapoarte de evenimente şi alte materiale cerute de la unitatea autorizata.

II. Domenii

Testele de operare vor demonstra:
● înţelegerea de cãtre candidat de a efectua acţiunile necesare;
● abilitatea de diagnoza;
● capacitatea de comunicare şi acţiune în condiţii normale şi anormale;
● abilitatea dea îndeplini sarcini din urmãtoarele domenii:

1. Efectuarea procedurilor de pregãtire pornire, inclusiv operarea acelor comenzi care modifica reactivitatea
2. Manipularea comenzilor pentru aducerea centralei de la starea opritã la puterea cerutã
3. Identificarea mesajelor, alarmelor şi efectuarea acţiunilor corespunzãtoare
4. Identificarea sistemelor de instrumentaţie şi semnificaţia acestora
5. Observarea şi controlul sigur al comportãrii grupului
6. Efectuarea manevrelor de control necesare pentru obţinerea rezultatelor dorite în timpul regimurilor normale, anormale şi de urgenta.
7. Operarea în siguranţã a sistemelor de evacuare a cãldurii, incluzând sistemul primar, sistemele de rãcire de urgenţã, sistemele de evacuare a cãldurii reziduale, precum şi influenţa funcţionãrii corespunzãtoare a acestor asupra centralei
8. Operarea în siguranţã a sistemelor auxiliare şi a sistemelor de urgenţã incluzând operarea acelor controale asociate echipamentelor centralei care afecteazã controlul reactivitãţii sau evacuarea produselor radioactive în mediul înconjurãtor
9. Descrierea folosirii şi funcţiile sistemului de monitorizare radiologica incluzând monitoarele şi dispozitivele de alarmare radiologica fixe, instrumente portabile de supraveghere radiologica.
10. Demonstrarea cunoştinţelor despre riscurile radiologice, incluzând nivelele de iradiere permise în afara celor autorizate şi abilitatea de a efectua alte proceduri pentru reducerea dozelor de radiaţii şi de a proteja personalul expus la radiaţii.
11. Demonstrarea cunoştinţelor despre planul de urgenta al centralei, inclusiv responsabilitãţile operatorilor şi operatorilor principali şi nivelele de decizie.
12. Demonstrarea cunoştinţelor şi abilitãţilor de operare în condiţii de securitate a instalaţiei.
13. Demonstrarea abilitãţilor de lucru în echipã astfel încât sã se facã dovada aderenţei la procedurile în vigoare şi faptul ca limitãrile stipulate de autorizaţie nu sunt depãşite.


ANEXA 6a)
---------
la norme
--------
Conţinutul programei de examinare - proba teoreticã
in vederea autorizãrii/reautorizãrii operatorilor principali
în camera de comandã la reactorii din centralele nuclearoelectrice

I. Conţinut

Conţinutul probei teoretice pentru autorizare/reautorizare operator principal camera de comandã de la reactorii din centralele nuclearoelectrice va conţine subiecte/întrebãri reprezentative din domeniile cerute pentru autorizarea operatorilor centrale nuclearoelectrice, împreuna cu urmãtoarele domenii specifice, aplicabile pentru unitatea nuclearã respectivã.

II. Domenii

1. Condiţionãri şi limitãri ale autorizaţiei.
2. Limitele de operare conform specificaţiilor tehnice şi bazele acestora.
3. Procedurile centralei privitoare la obţinerea dreptului de modificãri de proiect sau de funcţionare în instalaţie.
4. Riscurile radiologice care pot exista în timpul operãrii normale şi anormale, activitãţilor de întreţinere şi diverse situaţii de contaminare
5. Evaluarea stãrii centralei şi selectarea procedurilor corespunzãtoare în timpul operãrii normale anormale şi de urgenţã.
6. Proceduri şi limitãri în încãrcarea iniţialã a zonei active, alterãri ale configuraţiei zonei active, programarea barelor de control şi determinarea efectelor interne şi externe ale reactivitãţii zonei active.
7. Dispozitivele şi procedurile de manipulare a combustibilului.
8. Proceduri privind controlul configuraţiei centralei.


ANEXA 6b)
---------
la norme
--------

Conţinutul programei de examinare - proba practicã
In vederea autorizãrii/reautorizãrii operatorilor principali
in camera de comandã la reactorii din centralele nuclearoelectrice

Cunoştinţe, abilitãţi, aptitudini din: procedurile tehnice şi administrative ale unitãţii nucleare, specificaţiile tehnice; proiectare şi operare, funcţionarea sistemelor în regimuri normale; operarea şi funcţionarea unitãţii în regimurile tranzitorii anticipate şi accidentele baza de proiect, cunoaşterea unitãţii nucleare.

Conţinutul examinãrii

1. Examinare statica: Ferestrele Standard de Alarmare, Panourile de Echipamente, Parametrii Critici de Securitate;
2. Examinare dinamica: scenarii complexe, Proceduri de Exploatare a Centralei în
Condiţii Anormale (APOP), regimuri tranzitorii.

Candidatul trebuie sã cunoascã conţinutul documentelor pe care le utilizeazã în activitatea de operare, locurile de dispunere ale acestora în camera de comandã, echipamentul de calcul aflat la dispoziţie.
a) Monitorizarea
Acest domeniu de competenta trateazã urmãtoarele aspecte:
- capabilitatea de a asigura o informare permanentã asupra stãrii unitãţii nucleare, fie cu ajutorul dispozitivelor adecvate din camera de comandã, fie prin efectuarea verificãrilor necesare fãrã a utiliza procedurile de operare sau prin efectuarea de verificãri relevante care nu sunt menţionate explicit în procedurile de operare deja implementate.
- monitorizarea parametrilor critici de securitate (CPS) şi a parametrilor suport ai acestora, dacã este necesar.
- verificarea, în timp util, a evoluţiei şi stabilizãrii corespunzãtoare a parametrilor sistemelor majore ale centralei.
- monitorizarea, semnalizarea şi indicaţiile panourilor operative, pentru informarea permanenta asupra schimbãrii stãrii de funcţionare a echipamentelor, sistemelor şi a unitãţii nucleare.
- verificarea, în timp util, a efectuãrii acţiunilor automate şi a îndeplinirii funcţiilor cerute, înainte de aplicarea procedurilor specifice de operare.
Acţiunile automate majore, enumerate mai jos, sunt acele acţiuni necesare îndeplinirii funcţiilor unor sisteme sau subsisteme ale centralei:
● declanşarea sistemului de oprire rapida nr. 1 (SOR 1)
● declanşarea sistemului de oprire rapida nr. 2 (SOR 2)
● reducerea lenta de putere
● reducerea rapida de putere
● declanşarea turbogeneratorului
● acţionarea sistemului de rãcire la avarie
● acţionarea sistemelor anvelopei
- verificarea efectuãrii altor acţiuni automate şi a îndeplinirii funcţiilor cerute, conform stãrii centralei.
- verificarea, în timp util, ca acţiunile efectuate au îndeplinit funcţiile cerute.
- verificarea, în timp util, a revenirii la normal a oricãrui parametru critic de securitate care a înregistrat anterior, o deviaţie din domeniul normal de funcţionare.
b) Diagnosticarea stãrii centralei şi luarea deciziilor
c) Verificarea conformitãţii cu procedurile de exploatare a centralei
d) Abilitãţile de comunicare şi interacţiune cu echipa


ANEXA 7a)
---------
la norme
--------

Conţinutul programei de examinare - proba teoreticã
in vederea autorizãrii/reautorizãrii
operatorilor in camera de comandã la reactorii de cercetare

I. Conţinut

Proba de examinare teoreticã pentru operatori conţine o selecţie reprezentativã a întrebãrilor pentru verificarea cunoştinţelor, îndemânãrii şi abilitãţii necesare pentru a îndeplini sarcinile de operator autorizat. CIA vor fi identificate parţial din obiectivele de studiu rezultate în urma analizei sistematice a sarcinilor operatorilor autorizaţi, a programului de pregãtire al acestora, a informaţiilor conţinute în rapoartele de securitate, în manualele ce conţin descrierea sistemelor centralei, a procedurilor de operare, autorizaţia şi amendamentele acesteia, rapoarte de evenimente şi alte materiale cerute de la unitatea autorizatã.

II. Domenii

1. Elemente de fizicã atomicã şi nuclearã
2. Elemente de fizicã a reactoarelor
3. Elemente de tehnica reactoarelor
4. Radioprotecţia şi protecţia mediului înconjurãtor
5. Reactorul TRIGA-cunoaşterea detaliatã a componentelor şi sistemelor: realizare, funcţiuni, operare.
5.1. Zonele active SSR-14 MW
5.2. Sistemele tehnologice.
5.3. Controlul şi instrumentaţia. Calibrarea barelor de control.
5.4. Calibrarea puterii reactorului
5.5. Supravegherea şi controlul barelor de combustibil
5.6. Limite şi condiţii tehnice de funcţionare
6. Asigurarea nivelului cerut de securitate nuclearã. Cultura de securitate
6.1. Prevederi ale reglementãrilor de securitate nuclearã
6.2. Cultura de securitate
7. Protecţia fizicã a materialelor şi instalaţiilor nucleare. Principii şi mod de realizare
8. Incidente şi accidente la reactorul TRIGA. Planul de intervenţii. Evidente şi raportãri.
9. Dispozitive de iradiere. Descriere. Funcţionare. Limite şi condiţii tehnice.
9.1. Bucla A
9.2. Capsule de securitate iradiere
9.2.1. Descriere constructivã şi funcţionalã C1+C2.
9.2.2. Descriere constructivã şi funcţionalã C5.
9.2.3. Descriere constructivã şi funcţionalã C6.
9.2.4. Descriere constructivã şi funcţionalã C9
10. Autorizarea instalaţiilor nucleare şi a operatorilor. Prevederi legale.


ANEXA 7b)
---------
la norme
--------

Conţinutul programei de examinare - proba practicã
In vederea autorizãrii/reautorizãrii
operatorilor în camera de comandã la reactorii de cercetare

1. Predarea şi preluarea schimbului de tura.
2. Identificarea pe teren a elementelor circuitelor primar şi secundar ale reactorului, a problemelor ce apar ţinând cont de experienţa de exploatare, ce se urmãreşte în controlul periodic efectuat de cãtre operatorul de instalaţie şi manevrele ce se efectueazã pe circuitele de rãcire.
3. Identificarea pe teren a elementelor circuitului de aer comprimat, manevrele ce se efectueazã şi cum se face controlul periodic în instalaţie.
4. Identificarea pe teren a pãrţilor componente ale circuitului de purificare, a instalaţiei de colectare deşeuri lichide radioactive, manevrele ce se efectueazã şi cum se face controlul periodic în instalaţie.
5. Identificarea pe teren a elementelor circuitului de ventilaţie, urmãrirea problemelor ce apar în exploatare şi cum se face un control periodic.
6. Identificarea pe teren a elementelor instalaţiei electrice pe partea de 6kV cat şi pe 0.4kV, manevrele ce se pot efectua şi cum se face controlul periodic.
7. Identificarea lanţurilor de mãsurã în instalaţia de dozimetrie, cum se fac mãsurãtorile dozimetrice şi controalele periodice.
8. Identificarea tuturor elementelor dispozitivelor de iradiere, manevrele ce se efectueazã şi controalele periodice efectuate.
9. Identificarea tuturor panourilor şi aparatelor de control şi comanda pentru toate instalaţiile aferente reactorului.
10. Pornirea şi oprirea reactorului.
11. Supravegherea reactorului în funcţie şi a circuitelor aferente pentru a nu se încãlca limitele şi condiţiile tehnice de funcţionare.
12. Admiterea şi închiderea autorizaţiilor de lucru.
13. Gestionarea tuturor documentelor din camera de comandã a reactorului.
14. Masurile tehnice şi administrative ce se iau în situaţii de urgenta la reactor.
15. Identificarea şi modul de folosire a tuturor mijloacelor de prevenire şi stingere a incendiilor în secţia reactor.
16. Modul de folosire a sistemului de protecţie fizicã a reactorului.
17. Modul de folosire a sistemului de comunicaţie din reactor.

ANEXA 8a)
---------
la norme
--------

Conţinutul programei de examinare - proba teoreticã
in vederea autorizãrii/reautorizãrii
operatorilor principali în camera de comandã la reactorii de cercetare

I. Conţinut

Conţinutul probei teoretice pentru autorizare/reautorizare operator principal camera de comandã reactori de cercetare va conţine subiecte/întrebãri reprezentative din domeniile cerute pentru autorizarea operatorilor camera de comandã reactori de cercetare, împreunã cu domeniile specifice, aplicabile pentru unitatea nuclearã respectivã.

II. Domenii

Conţinutul programei de examinare pentru operatori, în plus:
1. Reactorul TRIGA-cunoaşterea detaliatã a componentelor şi sistemelor: realizare, funcţiuni, operare.
1.1. Zonele active ACPR.
1.2. Controlul şi instrumentaţia. Calibrarea barelor de control
1.3. Pulsarea ACPR
1.4. Supravegherea şi controlul barelor de combustibil
1.5. Limite şi condiţii tehnice de funcţionare
2. Dispozitive de iradiere. Descriere. Funcţionare. Limite şi condiţii tehnice.
3. Autorizarea instalaţiilor nucleare şi a operatorilor. Prevederi legale.

ANEXA 8b)
---------
la norme
--------

Conţinutul programei de examinare - proba practicã
in vederea autorizãrii/reautorizãrii
operatorilor principali în camera de comandã la reactorii de cercetare

Conţinutul programei pentru proba practicã pentru operatori camera de comandã la reactorii de cercetare şi proceduri de operare specifice pentru reactor de cercetare TRIGA-ACPR, zona pulsatã


ANEXA 9a)
---------
la norme
--------

Declaraţia de confidenţialitate
a membrilor Comisiei de examinare pentru
autorizare operatori/ operatori principali
in Camera de comandã

Subsemnatul ......., având funcţia de ........., in cadrul ......., CNCAN, posesor al B.I. seria/nr. ........., eliberat de ........ la data de ......., declar prin prezenta cã nu voi divulga sau prezenta conţinutul bãncii de întrebãri şi rãspunsuri privind subiectele de examinare, rãspunsurile la subiectele de examinare şi grilele de notare, nici unei persoane fizice sau juridice, cu excepţia celor care au semnat o declaraţie de confidenţialitate similara.
De asemenea, declar prin prezenta ca, nu voi divulga conţinutul subiectelor de examinare stabilite de Comisia de Examinare, precum şi conţinutul documentelor Comisiei de Examinare sau al discuţiilor care au loc în timpul lucrãrilor Comisiei de Examinare, nici unei persoane fizice sau juridice.
Declar ca am luat cunoştinţa de prevederile Ordinului CNCAN Nr. 10/01.02.2002 , privind regulamentul de desfãşurare al procesului de examinare în vederea autorizãrii operatorilor de cãtre CNCAN şi înţeleg cã nerespectarea cerinţelor prezentei declaraţii de confidenţialitate poate avea ca rezultat anularea sesiunii de examinare şi luarea de acţiuni disciplinare împotriva mea.


Semnãtura: ............
Data: .................


ANEXA 9b)
---------
la norme
--------

Declaraţia de confidenţialitate a
observatorilor titularului de autorizaţie

Subsemnatul .........., având funcţia de ........., in cadrul ......., posesor al B.I. seria/nr. ......., eliberat de ....... la data de ......., declar prin prezenta ca nu voi divulga sau prezenta conţinutul bãncii de date privind subiectele de examinare, rãspunsurile la subiectele de examinare şi grilele de notare, nici unei persoane fizice sau juridice, cu excepţia celor care au semnat o declaraţie de confidenţialitate similara.
De asemenea, declar prin prezenta ca, nu voi divulga conţinutul subiectelor de examinare stabilite de Comisia de Examinare, precum şi conţinutul documentelor Comisiei de Examinare sau al discuţiilor care au loc în timpul lucrãrilor Comisiei de Examinare, nici unei persoane fizice sau juridice.
Declar ca am luat cunoştinţa de prevederile prezentelor Norme şi a Ordinului CNCAN Nr. 10/01.02.2002 şi ca înţeleg ca nerespectarea cerinţelor prezentei declaraţii de confidenţialitate şi a urmãtoarelor responsabilitãţi poate avea ca rezultat anularea sesiunii de examinare şi luarea de acţiuni disciplinare împotriva mea:
a) Sã respect cerinţele de confidenţialitate în conformitate cu prevederile prezentelor norme.
b) Sã nu întreprind nici un fel de acţiuni care pot perturba candidaţii în timpul examinãrii sau care pot afecta obiectivitatea procesului de examinare.
c) Observatorii titularului de autorizaţie, acceptaţi de CNCAN, pot primi subiectele de examinare de la proba practicã în scopul verificãrii apartenenţei acestora la Banca cu subiecte de examinare practicã.
d) La solicitarea expresã a preşedintelui Comisiei de Examinare, pot participa, dacã este cazul, la clarificarea conţinutului întrebãrilor şi a rãspunsurilor de examinare.
e) Sã nu deţin asupra mea documente, rapoarte, desene, sau orice alte materiale care pot afecta desfãşurarea examenului în condiţii de obiectivitate.
f) Sã nu port discuţii cu ceilalţi observatori sau cu candidaţii.
g) Sã nu pãrãsesc sala de examinare decât în condiţii bine justificate şi numai dupã anunţarea prealabilã a preşedintelui Comisiei de Examinare.
h) In timpul desfãşurãrii examenului nu este permisã nici un fel de convorbire telefonicã.
i) In timpul examenului este interzisã contactarea personalului aflat în clãdirea în care se desfãşoarã examenul, la sediile societãţilor-titulare de autorizaţie sau în orice alt loc.


Semnãtura: ..........
Data: .............


ANEXA 10a)
----------
la norme
--------

Reguli de conduita si responsabilitãţile supraveghetorilor

CNCAN COMISIA NAŢIONALĂ PENTRU CONTROLUL ACTIVITĂŢILOR NUCLEARE

EXAMINARE PERSONAL OPERATOR
pentru ..........

Proba: ......... Locul: .................
Data: .......... Ora începerii: .........

Numele si prenumele candidaţilor

Operatori principali Operatori
1. .................... 1. ..............
2. .................... 2. ..............
3. .................... 3. ..............

Responsabilitãţile Supraveghetorilor CNCAN

1. Asigurã condiţiile de aşezare pentru candidaţi şi distanţa corespunzãtoare între aceştia;
2. Identifica persoanele care participa la proba scrisã dupã actele de identitate şi verifica corectitudinea datelor înscrise pe formularele date pentru lucrarea scrisã, conform listei de mai sus;
3. Înainte de înmânarea subiectelor de examinare, se asigurã cã numele tuturor candidaţilor sunt înscrise în lista de mai sus. Orice situaţie specialã a fiecãrui candidat se specificã pe lista de mai sus;
4. Înainte de începerea examinãrii, supraveghetorii CNCAN vor înmâna tuturor candidaţilor formularul cu ghidul ce prezintã obligaţiile ce trebuie respectate în timpul probei scrise de aceştia. Formularul trebuie semnat de fiecare candidat, înainte de începerea probei scrise;
5. Se asigura ca nu exista pentru candidaţi accesul sau posibilitatea sã utilizeze surse neautorizate de informare; nu permit discuţii intre candidaţi, intre candidaţi şi alte persoane din exteriorul sãlii de examinare sau intre candidaţi şi observatorii titularului de autorizaţie;
6. Noteazã ora la care fiecare candidat din lista de mai sus a înmânat lucrarea, scrisã;
7. La finalizarea lucrãrii scrise verificã dacã fiecare candidat a completa corect datele solicitate, notând numãrul paginilor pentru fiecare lucrare;
8. La expirarea duratei de timp prevãzute pentru examinare, se asigura ca toţi candidaţii se opresc imediat sã scrie rãspunsurile, adunã toate lucrãrile candidaţilor şi imediat le închid intr-un plic împreunã cu declaraţia de mai jos;
9. Înmâneazã imediat plicul cu lucrãrile candidaţilor şi declaraţia de mai jos, preşedintelui Comisiei de examinare.

B. DECLARATE:

Am supravegheat aceastã probã de examinare şi declar ca am urmãrit respectarea strictã a responsabilitãţilor mele mai sus prezentate.

Numele şi Numele si
prenumele: ............... prenumele: .............

........... ............
(semnãtura) (semnãtura)

Funcţia: ............ Funcţia: .............


ANEXA 10b)
----------
la norme
--------

COMISIA NAŢIONALĂ PENTRU CONTROLUL ACTIVITĂŢILOR NUCLEARE


REGULI SI ÎNDRUMĂRI PENTRU DESFĂŞURAREA PROBELOR DE EXAMINARE CNCAN ALE
CANDIDAŢILOR, IN VEDEREA AUTORIZĂRII
PERSONALULUI OPERATOR DIN INSTALAŢIILE NUCLEARE

1. Candidatul care copiazã este declarat automat respins la examen.
2. Pe perioada examinãrii, în acelaşi timp, poate pãrãsi sala de examinare pentru a se deplasa în camera de odihnã, numai un singur candidat. La pãrãsirea sãlii de examinare este interzisã candidatului contactarea oricãrei persoane.
3. Pentru redactarea lucrãrii scrise, se va folosi numai cu cerneala sau pasta neagra sau albastra.
4. Se completeazã numele, data, luna şi anul naşterii, numãrul de marca şi poziţia în instalaţia nuclearã, data şi tipul examinãrii, semnãtura candidatului în spaţiul prevãzut în antetul fiecãrei pagini.
5. Se lasã suficient spaţiu între rãspunsuri sau se folosesc pagini separate cu antet pentru rãspunsul la fiecare subiect.
6. Spatele paginilor cu antet destinate rãspunsurilor pot fi folosite pentru ciorne şi calcule intermediare.
7. Utilizarea abrevierilor este permisã numai în cãzul în care sunt folosite obişnuit în instalaţia nuclearã sau dupã definirea acestora.
8. Pot fi creditate rãspunsurile parţiale, de aceea încercaţi sã rãspundeţi la toate componentele întrebãrilor.
9. Daca întrebãrile examinãrii nu sunt clare, adresaţi-vã numai supraveghetorilor CNCAN pentru clarificare.
10. La finalizarea probei scrise:
a) Se trece în formular numele supraveghetorilor examinãrii CNCAN alãturi de numele candidatului;
b) Se predã supraveghetorilor CNCAN paginile cu rãspunsuri şi toate documentele ajutãtoare primite ca parte a întrebãrilor examinãrii.
c) Se pãrãseşte sala de examinare şi nu se rãmâne în vecinãtatea acesteia.


Semnãtura candidatului: ...................

Numele candidatului: .............. Data: ............


ANEXA 11a)
----------
la norme
--------
Formatul cadru al formularului cu subiectele de examinare
la proba scrisã.

COMISIA NAŢIONALĂ PENTRU CONTROLUL ACTIVITĂŢILOR NUCLEARE

LUCRARE SCRISĂ/PROBA ORALĂ-subiecte

Pag. 1 din ....

EXAMINARE PENTRU: OPERATOR PRINCIPAL/ OPERATOR

Timp limita ..........
Data ........ ora începerii probei de examinare .........
Locul ...........

NUMELE şi PRENUMELE CANDIDATULUI: .............

1. CHESTIONAR:

1. ......................
2. ......................
3. ......................
.
.
n. ......................

1. SUBIECTE DE SINTEZA:

Numele si prenumele
candidatului ...................

Poziţia ........................
Semnãtura ......................

Data şi ora ....................


ANEXA 11b)
----------
la norme
--------

Formatul cadru al formularelor de examinare pentru lucrarea scrisã


┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ COMISIA NAŢIONALĂ PENTRU CONTROLUL ACTIVITĂŢILOR NUCLEARE │
│ │
│ Lucrare scrisã Pagina ........ din ...... │
│ Locul: ................. Data: ...... ora începerii: .........│
│ Supraveghetori CNCAN: ...................................................│
│ Numele candidatului: ................ B.I. Seria ....... nr. ............│
│ Semnãtura: ..................... │
│ ....................................................................... │
│ │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



ANEXA 12
--------
la norme
--------

Conţinutul cadru al Procesului Verbal al
Comisiei de Examinare, încheiat la şedinţa de alegere a
subiectelor de examinare la proba teoreticã

COMISIA NAŢIONALĂ PENTRU CONTROLUL ACTIVITĂŢILOR NUCLEARE

PROCES VERBAL

încheiat azi ......., cu ocazia şedinţei de lucru
a Comisiei de Examinare, pentru stabilirea subiectelor
la proba teoreticã/practicã ce urmeazã a se desfãşura în
ziua de ........ la .........

Comisia de examinare, întrunitã azi ......, în şedinţa de lucru, intre orele ......, la sediul CNCAN Bucureşti, a stabilit un numãr de ........ subiecte pentru proba scrisã ce se va desfãşura în data de ......., la ........., astfel:

1. ...... Întrebãri cu rãspuns scurt din topicele/examinare statica ........
2. ...... Întrebãri cu rãspuns tip eseu/examinare dinamica ............

Timp de lucru .............

A. Operator Principal
1. ......................
2. ......................
.
.
n. ......................

B. Operator (Control Room Operator)
1. ......................
2. ......................
.
.
n. ......................

Subiectele de examinare alese au fost înscrise în formularul de examinare, în conformitate cu anexa 11a
Formularele cu subiecte, împreunã cu prezentul Proces Verbal, au fost sigilate într-un plic ce a fost predat preşedintelui Comisiei de Examinare spre pãstrare

MEMBRII COMISIEI DE EXAMINARE Semnãtura Data

1. ............................ ........... ..........
2. ............................ ........... ..........
.
n. ............................ ........... ..........


ANEXA 13
--------
la norme
--------

PROTOCOL
privind desfãşurarea probei practice a examenului
de autorizare operator la Instalaţia
nuclearã ............ Sesiunea ..........

1. Condiţii preliminare.
a) Tura de serviciu pregãteşte instalaţia pentru condiţiile la care poate începe proba propusã candidatului respectiv; în cazul pornirii: au fost executate toate manevrele preliminare, întreg personalul operator din tura respectiva este la post, s-au fãcut toate înregistrãrile prevãzute în proceduri sau instrucţiuni, se poate trece la ridicarea barelor de control, sarcina stabilirii regimului de rãcire revenind candidatului.
b) In camera de comandã sunt prezenţi: Operatorul şi Operatorul Principal din tura de serviciu, Şeful reactorului, Comisia de examinare a CNCAN, Candidatul respectiv.
2. Atributii si rãspunderi
a) Tura de serviciu poarta întreaga rãspundere pentru instalaţie şi operaţiile care se executa.
b) Şeful reactorului aproba subiectele pentru examinarea practicã, propuse de cãtre comisia de examinare. Şeful reactorului rãspunde de desfãşurarea examenului practic în conformitate cu prezentul protocol. Şeful reactorului urmãreşte şi puncteazã desfãşurarea executãrii de cãtre candidat a temei propuse. Şeful reactorului intervine numai în situaţii de urgenta.
c) Membrii Comisiei de examen urmãresc desfãşurarea executãrii de cãtre candidat a temei propuse. Secretarul Comisiei consemneazã în fişa de examinare dialogul operator principal - candidat (dispoziţii şi raportãri).
d) Candidatul primeşte dispoziţii de la ... şi raporteazã numai operatorului principal. Înaintea oricãrei acţiuni sau operaţii, raporteazã despre intenţie şi o va executa numai dupã ce primeşte confirmare sau dispoziţie.
e) Operatorul principal va sesiza şi va corecta orice acţiune sau operaţie necorespunzãtoare sau va confirma (aproba) executarea corecta şi completã a acesteia.
f) La terminarea probei practice membrii Comisiei de examinare pot pune candidatului întrebãri legate de proba respectiva sau de alte proceduri. Întrebãrile şi rãspunsurile vor fi de asemenea consemnate.
g) Comisia de examinare va examina şi evalua rezultatele la proba practicã în vederea includerii lor în rezultatul final.

3. Dispoziţii finale.

Conţinutul prezentului Protocol va fi adus la cunoştinţa tuturor participanţilor, care vor semna de luare la cunoştinţã.

Preşedintele Comisiei de examinare Şef Instalaţie nuclearã
................................. .......................

Comisia de examinare Tura de serviciu

1. .................... 1. ....................
2. .................... 2. ....................
3. .................... 3. ....................
4. .................... 4. ....................
5. .................... 5. ....................
6. .................... 6. ....................
7. .................... 7. ....................


ANEXA 14
--------
la norme
--------

Formatul cadru al Procesului Verbal al
Comisiei de Examinare privind desfãşurarea şi rezultatele
sesiunii de examinare teoreticã/practicã

COMISIA NAŢIONALĂ PENTRU CONTROLUL ACTIVITĂŢILOR NUCLEARE

APROBAT,
PREŞEDINTE

PROCES VERBAL
Nr. .... din ....


privind desfãşurarea şi rezultatele PROBEI TEORETICE/PRACTICE organizate
de CNCAN, în ziua/perioada ....., la ....... ,
pentru acordarea/reînnoirea permisului de exercitare
pentru personalul operator
din Unitatea

In baza Regulamentului de funcţionare al Comisiei de Examinare, numita prin Decizia CNCAN nr. ......., în ziua/perioada ......, la ......., s-a organizat o sesiune de examinare pentru acordarea permiselor de exercitare pentru funcţiile de operator principal (Shift Supervisor) si/sau operator (Control Room Operator).

In urma analizei completitudinii dosarelor candidaţilor propuşi pentru examinare de ...... prin scrisoarea nr. ....... din ......., precum şi în urma analizei îndeplinirii condiţiilor prealabile pentru acceptarea de cãtre CNCAN a sesiunii de examinare, în conformitate cu prevederile NRSN, ediţia 2002, Comisia de Examinare a acceptat participarea la examinare a urmãtorilor candidaţi:

A. Pentru funcţia de Operator Principal

1. Dl. ............. B.I. Seria nr. ..............
2. Dl. ............. B.I. Seria nr. ..............
3. ...
N. Dl. ............. B.I. Seria nr. ..............

B. Pentru funcţia de Operator)
1. Dl. ............. B.I. Seria nr. ..............
2. Dl. ............. B.I. Seria nr. ..............
......
N. Dl. ............. B.I. Seria nr. ..............

Comisia de Examinare nu a acceptat susţinerea examenului, pentru armatorii candidaţi:
1. Dl. ............. B.I. Seria nr. ..............
Motivaţie:
2. Dl. ............. B.I. Seria nr. ..............
Motivaţie: ........................................
Motivele neacceptãrii de cãtre Comisia de Examinare, a candidatilor nominalizaţi mai sus, au fost prezentate prin ......... scrisoarea CNCAN nr. ...... din .....,
Comisia de Examinare a fost constituita din ........ membri, dupã cum urmeazã:
1. .....................
2. .....................
3. .....................
4. .....................
5. .....................

Comisia de Examinare a fost legal constituitã, în conformitate cu prevederile Art. ??? din prezentele norme.
La solicitarea ........, transmisa la CNCAN prin scrisoarea nr. ... din ..., Sesiunea de examinare s-a desfãşurat la ...... în ziua/perioada ........,
La data de ......., toţi membrii Comisiei de Examinare, consultanţii şi membrii Secretariatului au semnat declaraţiile de confidenţialitate, conform anexei 9a.
La solicitarea .........., Titular de autorizaţie, transmisã la CNCAN prin scrisoarea nr. ...... din ......, in conformitate cu prevederile Art. 25 din prezentele norme, au fost acceptaţi ca observatori din partea Titularului de autorizaţie, urmãtoarele persoane:
1. ..................
2. ...................
Observatorii au semnat declaraţiile de confidenţialitate, conform anexei 9b.
Subiectele de Examinare la proba scrisã au fost stabilite de Comisia de Examinare în ziua de ........, întrunitã în şedinţa de lucru. În prezenta tuturor membrilor Comisiei de Examinare, subiectele selectate şi Procesul verbal al şedinţei au fost sigilate intr-un plic în conformitate cu prevederile normelor în vigoare. Plicul a fost înmânat pentru pãstrare preşedintelui Comisiei de Examinare.
In dimineaţa zilei de ......., ziua în care a avut loc examenul, la ora ...., plicul cu subiectele de examinare a fost desigilat în prezenta membrilor Comisiei de Examinare şi a observatorilor, dl. ..... şi dl. ...... . Observatorilor le-au fost prezentate subiectele de examinare pentru verificarea apartenenţei acestora la Banca cu subiecte de examinare.
Observatorii nu au avut obiecţii / au formulat urmãtoarele obiecţii:
a.
b. .................
Comisia de examinare a acceptat/nu a/nu acceptat obiecţiile observatorilor
La propunerea preşedintelui Comisiei de Examinare, Comisia de Examinare a desemnat ca supraveghetori CNCAN la proba scrisã pe:
1. .................
2. .................
La ora ....., candidaţii admişi la examen au fost prezenţi în sala de examinare.
S-a procedat la identificarea candidaţilor şi s-au prezentat acestora obligaţiile ce revin în timpul probei scrise. Candidaţii au semnat formularele, conform anexei 10b.
La ora ...... au fost înmânate candidaţilor subiectele la proba scrisã şi documentele de examinare.
Candidaţii si-au înscris datele personale pe documentele de examinare.
Proba scrisã a inceput la ora ...... şi a durat ........ ore.
Proba scrisã s-a desfãşurat fãrã a se înregistra abateri/ înregistrându-se urmãtoarele abateri de la 28/29 din prezentele norme.
La ora ......, proba scrisã s-a încheiat. Lucrãrile candidaţilor, documentele de examinare şi declaraţiile supraveghetorilor CNCAN au fost sigilate intr-un plic şi înmânate preşedintelui Comisiei da Examinare, în prezenta membrilor Comisiei de Examinare şi a observatorilor, plicul a fost deschis, iar lucrãrile candidaţilor au fost copiate în vederea verificãrii paralele, copiile au fost înmânate observatorilor, conform procesului verbal anexat.
In continuare, Comisia de Examinare s-a constituit în şedinţa de lucru pentru evaluarea preliminarã a rãspunsurilor candidaţilor la proba scrisã.
Proba oralã a început la ora ...... în ziua de ........ , în prezenta Comisiei de Examinare şi a observatorilor ........... .
Au fost examinaţi, în ordine, urmãtorii candidaţi:
1. .............. ora ...........
2. .............. ora ...........
3. .............. ora ...........
Proba oralã s-a încheiat la ora ..... .
In perioada ......., la sediul CNCAN din Bucureşti, Comisia de Examinare a analizat şi evaluat rãspunsurile candidaţilor la proba scrisã şi înregistrãri ale probei orale. Notele acordate de membrii Comisiei de Examinare sunt prezentate în formularele anexate la prezentul Proces Verbal.
In ziua de ........, la sediul CNCAN din Bucureşti, s-a organizat o şedinţa comuna CNCAN/Titular de Autorizaţie pentru compararea rezultatelor notarii paralele a rãspunsurilor candidaţilor. Nu s-au/s-au constatat discrepante semnificative intre notãrile Comisiei de Examinare şi notãrile Titularului de Autorizaţie.
In baza rezultatelor obţinute de cãtre candidaţi, Comisia de Examinare declara admişi urmãtorii candidaţi:
1. ..............
2. ..............
3. ..............
.
.
n.
Pentru urmãtorii candidaţi, Comisia de Examinare solicita programe suplimentare de pregãtire:

Numele Candidatului Domeniul de pregãtire
1. ...................... ......................
2. ...................... ......................
.. ...................... ......................
n. ...................... ......................

In baza rezultatelor obţinute de cãtre candidaţi, Comisia de Examinare declara respinşi urmãtorii candidaţi:
1. ...................... ......................
2. ...................... ......................
.. ...................... ......................
n. ...................... ......................

Activitatea Comisiei de Examinare, pe toata durata procesului de pregãtire, de desfãşurare a sesiunii de examinare şi de evaluare a lucrãrilor candidaţilor s-a desfãşurat în conformitate cu prevederile Normelor Republicane de Autorizare Operatori Nucleari, ediţia 2002 şi Regulamentului de Funcţionare al Comisiei de examinare, aprobat prin Ordin CNCAN Nr. 10 din 01.02.2002 .

Comisia de Examinare Semnãtura Data

1.

Documentele unei sesiuni de examinare trebuie sã cuprindã urmãtoarele:
1. Rezultatele finale ale sesiunii de examinare teoreticã (proba scrisã şi oralã)/practicã.
2. Notele obţinute de fiecare candidat la probele susţinute.
3. Procesele verbale ale şedinţelor Comisiei de Examinare pentru alegerea subiectelor la probele de examinare cerute.
4. Declaraţiile de confidenţialitate semnate de membrii Comisiei de Examinare;
5. Declaraţiile de confidenţialitate ale observatorilor Titularului de autorizaţie;
6. Declaraţiile semnate de supraveghetorii CNCAN la proba scrisã;
7. Reguli şi îndrumãri pentru candidaţii la probele de examinare CNCAN în vederea autorizãrii operatorilor camera de comandã, semnate de fiecare candidat;
8. Proces verbal de predare/primire a copiilor lucrãrilor scrise a candidaţilor;
9. Înregistrãri (ciorne, înregistrãri audio, video) de la proba oralã şi practicã;

Rezultatele obţinute de candidaţi la proba teoreticã/proba practicã

Numele candidatului ...................
Poziţia pentru care candideazã ...........

Locul examinãrii ............
Data examinãrii .............

Notele acordate de Comisia de examinare la probele de examinare
(lucrare scrisã/proba oralã/proba practicã)


┌────┬───────────────────┬───────┬──────┬────────┬─────────────┬──────────────┐
│Nr. │Numele şi prenumele│ sub.1 │sub.2 │...sub.n│ Pctaj maxim/│ Semnãtura │
│crt.│ evaluatorului │ pcte │ pcte │ pcte │ MEDIA │ evaluatorului│
├────┼───────────────────┼───────┼──────┼────────┼─────────────┼──────────────┤
├────┼───────────────────┼───────┼──────┼────────┼─────────────┼──────────────┤
├────┼───────────────────┼───────┼──────┼────────┼─────────────┼──────────────┤
├────┼───────────────────┼───────┼──────┼────────┼─────────────┼──────────────┤
├────┼───────────────────┼───────┼──────┼────────┼─────────────┼──────────────┤
├────┼───────────────────┼───────┼──────┼────────┼─────────────┼──────────────┤
├────┴───────────────────┼───────┼──────┼────────┼─────────────┴──────────────┤
│ MEDIA pe subiecte │ │ │ │MEDIA │
└────────────────────────┴───────┴──────┴────────┴────────────────────────────┘

Rezultatele sesiunii de examinare teoretice desfãşurate în ziua de ... la ..
┌────┬──────────────────────┬───────┬───────┬─────────┬──────────┬───────────┐
│ │ │ │ Media │ Media │ │ │
│Nr. │ Numele şi prenumele │ Poz. │ proba │ proba │ Media │ Concluzii │
│crt.│ candidatului │ │ scrisã│ oralã │ finala │ │
├────┼──────────────────────┼───────┼───────┼─────────┼──────────┼───────────┤
├────┼──────────────────────┼───────┼───────┼─────────┼──────────┼───────────┤
├────┼──────────────────────┼───────┼───────┼─────────┼──────────┼───────────┤
├────┼──────────────────────┼───────┼───────┼─────────┼──────────┼───────────┤
└────┴──────────────────────┴───────┴───────┴─────────┴──────────┴───────────┘

Membrii Comisiei de examinare semnãtura

1. ........................... .............
2. ........................... .............

Rezultatele finale ale procesului de autorizare desfãşurat în perioada

┌────┬──────────────────────┬───────┬─────────┬────────┬──────────┬───────────┐
│ │ │ │ Media │ Media │ │ Concluzii │
│Nr. │ Numele şi prenumele │ Poz. │ proba │ proba │ Media │ Admis/ │
│crt.│ candidatului │ │teoretica│practica│ finala │ respins │
├────┼──────────────────────┼───────┼─────────┼────────┼──────────┼───────────┤
├────┼──────────────────────┼───────┼─────────┼────────┼──────────┼───────────┤
├────┼──────────────────────┼───────┼─────────┼────────┼──────────┼───────────┤
├────┼──────────────────────┼───────┼─────────┼────────┼──────────┼───────────┤
├────┼──────────────────────┼───────┼─────────┼────────┼──────────┼───────────┤
└────┴──────────────────────┴───────┴─────────┴────────┴──────────┴───────────┘

CANDIDAŢII ADMIŞI AU ACORDUL CNCAN PENTRU A ÎNCEPE PERIOADA DE COPILOTARE.

Rezultatele perioadei de copilotare
┌────┬──────────────────────┬──────────┬───────────┬───────────┬───────────┐
│ │ │Perioada │Coordonator│calificativ│ Concluzii │
│Nr. │ Numele şi prenumele │ de │autorizat │ │ │
│crt.│ candidatului │copilotare│ │ │ │
├────┼──────────────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
├────┼──────────────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
├────┼──────────────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
├────┼──────────────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
├────┼──────────────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
└────┴──────────────────────┴──────────┴───────────┴───────────┴───────────┘



ANEXA 15
--------
la norme
--------


Formatul cadru al Procesului Verbal al Comisiei de examinare privind
rezultatele finale ale procesului de autorizare iniţialã /reautorizare

COMISIA NAŢIONALĂ PENTRU CONTROLUL ACTIVITĂŢILOR NUCLEARE


APROBAT,

Preşedinte

PROCES VERBAL
Nr. ... din ...


privind rezultatele procesului de autorizare/reautorizare
.............. desfãşurat în perioada .......... la .........
pentru acordarea permisului de exercitare ..........
pentru personal din Unitatea


În baza Normelor de securitate nuclearã, ediţia 2002 şi a Regulamentului de funcţionare al Comisiei de Examinare, în perioada ........ s-a desfãşurat procesul de autorizare al candidaţilor propuşi prin scrisoarea nr. ...... din ....... de cãtre ....... .

Procesul de autorizare s-a desfãşurat astfel:
● Proba teoreticã (examinare scrisã şi oralã) .........
● Proba practicã (simulator)..........
● Perioada de copilotare ...........

In urma analizãrii rezultatelor etapelor de examinare Comisia de examinare declara admişi urmãtorii candidaţi, pentru funcţia de ...........

1. ................
2. ................
3. ................
Candidaţii admişi vor ridica permisele de exercitare de la CNCAN, dupã .... zile de la comunicarea rezultatelor finale.

Membrii Comisiei de Examinare:
1. ................ .......... .........
2. ................ .......... .........
3. ................ .......... .........

ANEXA 16
--------
la norme
--------

PERMISE DE EXERCITARE
pentru instalaţii nucleare

1. Permis de exercitare pentru activitãţi de operare în camera de comandã:
1.1. permis de exercitare OCC CNE
1.2. permis de exercitare OPCC CNE
1.3. permis de exercitare OCC reactori de cercetare
1.4. permis de exercitare OPCC reactori de cercetare
2. Permis de exercitare pentru funcţii de conducere în instalaţii nucleare
3. Permis de exercitare pentru instructor de pregãtire specificã teoreticã/practicã
--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016