Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA*) din 1 iunie 2005  de metrologie legala NML 032-05 Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA*) din 1 iunie 2005 de metrologie legala NML 032-05 "Mijloace de masurare a concentratiei alcoolice"

EMITENT: BIROUL ROMAN DE METROLOGIE LEGALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 664 bis din 26 iulie 2005 Biroul Roman de Metrologie Legala
____________
*) Aprobata de <>Ordinul nr. 103/2005 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 664 bis din 26/07/2005.

1. Domeniu de aplicare
1.1. Prezenta norma de metrologie legala stabileste cerintele metrologice si tehnice si modalitatii atestare a legalitatii, specifice mijloacelor de masurare a concentratiei alcoolice din solutii apa-alcool etilic, din bere sau vin, in scopul asigurarii corectitudinii tranzactiilor comerciale cu bauturi alcoolice in cadrul carora suma de plata se calculeaza in functie de concentratia alcoolica, in aplicarea legislatiei privind productia de alcool si in masurarile efectuate in laboratoarele de expertiza care emit buletine de analiza oficiale.
Pentru a putea fi introduse pe piata, puse in functiune sau utilizate in masurarile din domeniile de interes public, mijloacele de masurare a concentratiei alcoolice trebuie sa indeplineasca cerintele metrologice si tehnice, prevazute in prezenta norma, precum si cerintele aplicabile din norma de metrologie le NML 001-05 "Cerinte metrologice si tehnice comune mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal". Aplicabilitatea cerintelor din normele mai sus mentionate rezulta din tabelele 5, 6 si 7.
1.2. Prezenta norma de metrologie legala nu se refera la mijloacele de masurare a concentratiei alcoolice utilizate exclusiv in scopuri industriale, de control al calitatii productiei sau de control interfazic.
1.3. Terminologie
In sensul prezentei norme de metrologie legala, termenii specifici utilizati au urmatoarele semnificatii:
1.3.1. Fractie masica: raportul intre masa de alcool etilic pur dizolvat si masa solutiei exprimat in procente cu simbolul "% masa".
1.3.2. Fractie volumica: raportul intre volumul de alcool etilic pur dizolvat si volumul solutiei exprimate in procente cu simbolul "% vol".
1.3.3. Alcoolmetru: mijloc de masurare din sticla, utilizat pentru determinarea concentratiei alcoolice exprimata ca fractie masica sau a concentratiei alcoolice exprimate ca fractie volumica a unui amestec de apa si etanol, gradat la o temperatura de referinta de 20°C in concordanta cu valorile din tabelele alcoolmetrice internationale publicate de Organizatia Internationala de Metrologie Legala.
1.3.4. Ebuliometru: mijloc de masurare folosit la determinarea concentratiei alcoolice exprimata ca fractie volumica a vinului sec.
1.3.5. Analizor de bere/vin: mijloc de masurare folosit la masurarea concentratiei alcoolice din bere/vin, exprimata ca fractie volumica si fractie masica.
2. Unitati de masura
Concentratia masurata trebuie sa fie afisata ca fractie masica, simbol % masa sau ca fractie volumica simbol % vol. Simbolul unitatii de masura trebuie sa fie inscriptionat sau sa fie afisat pe dispozitivul indicator al aparatului.
3. Cerinte metrologice si tehnice specifice alcoolmetrelor din sticla
3.1. Erorile determinate in conditii nominale de functionare trebuie sa fie mai mici decat erorile maxime tolerate prevazute in tabelul 1.
Aparatele sunt impartite in patru clase de exactitate. Producatorul trebuie sa specifice prin inscriptionare clasa de exactitate a alcoolmetrului.

Tabelul 1

Erorile maxime tolerate ale alcoolmetrelor din sticla


┌──────────────────-┬────────────────┬────────────-┬────────────-┬────────────-┐
│ Clasa de │ │ │ │ │
│ exactitate │ I │ II │ III │ IV │
├──────────────────-┼────────────────┼────────────-┼────────────-┼────────────-┤
│Eroare maxima │ │ │ │ │
│ tolerata │1/2 din valoarea│Valoarea unei│Valoarea unei│Valoarea unei│
│(% masa sau % vol.)│ unei diviziuni │ diviziuni │ diviziuni │ diviziuni │
└──────────────────-┴────────────────┴────────────-┴────────────-┴────────────-┘



3.2. Erorile maxime tolerate ale termometrelor incorporate in alcoolmetre sau neincorporate dar utilizate impreuna cu acestea, sunt cele din tabelul 2.

Tabelul 2

Erorile maxime tolerate ale termometrelor


┌────────────────────────────────────┬────────────-┬────────────-┬────────────-┐
│ Valoarea diviziunii, °C │ 0,1 │ 0,2 │ 0,5 │
├────────────────────────────────────┼────────────-┼────────────-┼────────────-┤
│ Eroare maxima tolerata °C │ ±0,10 │ ±0,20 │ ±0,20 │
└────────────────────────────────────┴────────────-┴────────────-┴────────────-┘



3.3. Sticla utilizata la constructia alcoolmetrelor trebuie sa fie transparenta si sa nu prezinte defecte care pot impiedica citirea scarii gradate. Sticla trebuie sa aiba un coeficient de dilatare cubica de (25 ± 2) x 10^-6 ● K^-1.
3.4. Alcoolmetrul trebuie sa aiba o singura scara gradata de tipul celor mentionate la pct. 3.6.
3.5. Inscriptionarile si reperele scarii gradate trebuie sa fie marcate pe un suport care are suprafata opaca si neteda. Acest suport trebuie sa fie fixat rigid in interiorul tijei si sa prezinte reperele de referinta care trebuie realizate astfel incat orice deplasare a scarii si a suportului ei fata de tija sa poata fi observata.
3.6. Alcoolmetrele trebuie sa aiba scara nominala gradata in % masa sau % volum, de alcool.
3.7. Lestul trebuie sa fie fixat in partea inferiora a alcoolmetrului. Dupa ce alcoolmetrul este mentinut timp de 1 ora in pozitie verticala, la temperatura de 80°C si ulterior racit in aceiasi pozitie, acesta trebuie sa pluteasca in pozitie verticala, cu o abatere maxima de la verticalitate de 1 grad si 30 minute.
3.8. Diametrul exterior al tijei nu trebuie sa fie mai mic de 3,5 mm pentru alcoolmetrele clasa IV, de 3,0 mm pentru alcoolmetrele din clasa I sau II si nu trebuie sa fie mai mic de 2,5 mm pentru cele de clasa III.
3.9. Lungimea diviziunii nu trebuie sa fie mai mica:
- de 1,5 mm pentru aparatele din clasa I;
- de 1,05 mm pentru aparatele din clasa II;
- de 0,8 mm pentru aparate din clasa III si IV;
3.10. Intervalul de masurare nominal al scarii gradate pentru alcoolmetrele din clasa I, II, III trebuie sa nu depaseasca 10% masa sau 10% vol.; pentru cele din clasa IV trebuie sa nu depaseasca 30% masa sau 30% vol. Valoarea minima a diviziunii trebuie sa fie de 0,1% masa sau 0,1% vol. pentru clasele I, II, III si 0,2% masa sau vol. pentru clasa IV.
3.11. Inscriptionarile trebuie sa fie clare si sa cuprinda: denumirea sau sigla producatorului; clasa de exactitate; unitatea de masura (% masa sau % volum), temperatura de referinta: 20°C; seria si anul fabricatiei.
4. Cerinte metrologice si tehnice specifice ebuliometrelor
4.1. Erorile determinate in conditii nominale de functionare trebuie sa nu depaseasca valoarea erorii maxime tolerate care este ±0,2%.
4.2. Ebuliometrele trebuie sa cuprinda: cazan de fierbere; refrigerent; termometru; dispozitiv de incalzire; rigla sau disc de calcul.
4.3. Asamblarea dintre cazan, robinet si refrigerent trebuie sa fie etansa.
4.4. Volumul cazanului trebuie sa fie de minim 75 cmc.
4.5. Termometrul din componenta ebuliometrului trebuie sa aiba domeniul de masurare minim (88...101)°C si valoarea maxima a diviziunii de 0,1°C.
4.6. Rigla de calcul sau discul de calcul trebuie sa cuprinda doua scari:
- o scara fixa, gradata in unitati de fractie volumica (% vol.) la 20°C, cu valoarea diviziunii de 0,1% vol.;
- o scara mobila, cu dispozitiv de blocare, gradata in °C, cu valoarea diviziunii de 0,1°C, cu domeniul de masurare (88...101)°C.
4.7. Inscriptionarile trebuie sa fie clare si sa cuprinda: denumirea; seria si anul de fabricatie; denumirea sau sigla producatorului.
5. Cerinte metrologice si tehnice specifice analizoarelor de bere/vin
5.1. Erorile determinate in conditii nominale de functionare si in absenta oricarei perturbatii trebuie sa fie mai mici decat erorile maxime tolerate prevazute in tabelul 3.

Tabelul 3

Erorile maxime tolerate ale analizoarelor de bere/vin


┌────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┬──────────-┐
│ Rezolutie (% masa sau vol.) │ 0,1 │ 0,01 │ 0,001 │
├────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────+──────────-┤
│ Eroare maxima tolerata (% masa sau % vol.) │ ±0,5 │ ±0,1 │ ±0,01 │
└────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┴──────────-┘



5.2. Erorile maxime admise pentru termometrele incorporate in aparate sunt cele din tabelul 4

Tabelul 4

Erorile maxime tolerate ale termometrelor incorporate


┌────────────────────────────────────┬──────────────┬────────────-┬────────────┐
│ Rezolutie (°C) │ 0,1 │ 0,01 │ 0,001 │
├────────────────────────────────────┼──────────────┼────────────-┼────────────┤
│ Eroare maxima tolerata (°C) │ ±0,5 │ ±0,05 │ ±0,005 │
└────────────────────────────────────┴──────────────┴────────────-┴────────────┘



5.3. Domeniul de masurare a concentratiei alcoolice este: (0...20)% vol.
5.4. Tastele si comutatoarele trebuie sa fie inscriptionate astfel incat sa se inteleaga rolul lor si sa nu permita confuzii in manevrare.
5.5. Analizoarele de bere/vin pot fi echipate cu diverse dispozitive auxiliare, de exemplu schimbator automat de probe, cu conditia ca acestea sa nu afecteze functionarea corecta.
5.6. Efectele admise ale conditiilor de mediu climatic
5.6.1. Producatorul trebuie sa precizeze conditiile de mediu climatic in care este destinat sa functioneze analizorul, conform cerintei 2.1.3.1 din norma NML 001-05 "Cerinte metrologice si tehnice comune mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal".
5.6.2. Analizoarele de bere/vin trebuie sa se incadreze in erorile tolerate specificate la punctul 5.1 si 5.2 dupa supunerea la probele specifice aplicabile.
5.7. Inscriptionarile trebuie sa fie clare si sa cuprinda denumirea sau sigla producatorului, tipul analizorului (bere sau vin), seria si anul de fabricatie, tensiunea nominala de alimentare sau limitele domeniului tensiunilor de alimentare.
6. Atestarea legalitatii
6.1. Atestarea legalitatii unui mijloc de masurare a concentratiei alcoolice se realizeaza numai dupa demonstrarea conformitatii acestuia cu cerintele metrologice si tehnice aplicabile prevazute in tabelele 6, 7 si 8.
6.2. Atestarea legalitatii se realizeaza prin aplicarea marcajelor metrologice si emiterea unor documente specifice intocmite conform prevederilor instructiunilor de metrologie legala.
6.3. Marcajele metrologice se aplica conform cerintelor prevazute in certificatele aprobarilor de model.

Tabelul 5

Cerintele metrologice si tehnice aplicabile modalitatilor de control metrologic legal al alcoolmetrelor


┌────┬──────────────────────────-┬────────────────-┬──────────────────────────-┐
│ │ │ │ Modalitati de control │
│ │ │Punctul din norma├────────┬──────────────────┤
│Nr. │ Cerinta metrologica │ de metrologie │ │ Verificare │
│crt.│ sau tehnica │ legala │Aprobare│ metrologica │
│ │ │ │de model├────────┬────────-┤
│ │ │ │ │initiala│periodica│
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 1. │Documentatie │ 1.11/NML 001-05│ X │ │ │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 2. │Informatii inscriptionate │ 3.11/NML 032-05│ X │ X │ X │
│ │pe aparat si informatii │ │ │ │ │
│ │insotitoare (specificatii │ │ │ │ │
│ │ale producatorului) │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 3. │Verificarea constructiei │ 3.3/NML 032-05│ X │ X │ X │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.4/NML 032-05│ X │ X │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.5/NML 032-05│ X │ X │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.7/NML 032-05│ X │ X │ X │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.8/NML 032-05│ X │ X │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.9/NML 032-05│ X │ X │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.10/NML 032-05│ X │ X │ │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 4. │Adecvare │ 2.7.1/NML 001-05│ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 2.7.2/NML 001-05│ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 2.7.5/NML 001-05│ X │ │ │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 5. │Indicarea rezultatului │2.10.1/NML 001-05│ X │ X │ X │
│ │masurarii ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │2.10.2/NML 001-05│ X │ X │ X │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 2/NML 032-05│ X │ X │ X │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.6/NML 032-05│ X │ X │ X │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 6. │Posibilitatea evaluarii │ 2.12/NML 001-05│ X │ │ │
│ │conformitatii │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 7. │Erori in conditii nominale │ 3.1/NML 032-05│ X │ X │ X │
│ │de functionare ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.2/NML 032-05│ X │ X │ X │
└────┴──────────────────────────-┴────────────────-┴────────┴────────┴────────-┘



Tabelul 6

Cerintele metrologice si tehnice aplicabile modalitatilor de control metrologic legal al ebuliometrelor


┌────┬──────────────────────────-┬────────────────-┬──────────────────────────-┐
│ │ │ │ Modalitati de control │
│ │ │Punctul din norma├────────┬──────────────────┤
│Nr. │ Cerinta metrologica │ de metrologie │ │ Verificare │
│crt.│ sau tehnica │ legala │Aprobare│ metrologica │
│ │ │ │de model├────────┬────────-┤
│ │ │ │ │initiala│periodica│
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 1. │Documentatie │ 1.11/NML 001-05│ X │ X │ X │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 2. │Informatii inscriptionate │ 4.7/NML 032-05│ X │ X │ X │
│ │pe aparat si informatii │ │ │ │ │
│ │insotitoare (specificatii │ │ │ │ │
│ │ale producatorului) │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 3. │Verificarea constructiei │ 4.2/NML 032-05│ X │ X │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 4.3/NML 032-05│ X │ X │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 4.4/NML 032-05│ X │ X │ X │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 4. │Caracteristicile │ 4.5/NML 032-05│ X │ X │ X │
│ │termometrului │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 5. │Adecvare │ 2.7.1/NML 001-05│ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 2.7.2/NML 001-05│ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 2.7.5/NML 001-05│ X │ │ │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 6. │Indicarea rezultatului │2.10.1/NML 001-05│ X │ │ │
│ │masurarii ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │2.10.2/NML 001-05│ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 2/NML 031-05│ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 4.6/NML 032-05│ X │ │ │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 7. │Posibilitatea evaluarii │ 2.12/NML 001-05│ X │ │ │
│ │conformitatii │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 8. │Erori in conditii nominale │ 4.1/NML 032-05│ X │ X │ X │
│ │de functionare │ │ │ │ │
└────┴──────────────────────────-┴────────────────-┴────────┴────────┴────────-┘



Tabelul 7

Cerintele metrologice si tehnice aplicabile modalitatilor de control metrologic legal al analizoarelor de bere/vin


┌────┬──────────────────────────-┬────────────────-┬──────────────────────────-┐
│ │ │ │ Modalitati de control │
│ │ │Punctul din norma├────────┬──────────────────┤
│Nr. │ Cerinta metrologica │ de metrologie │ │ Verificare │
│crt.│ sau tehnica │ legala │Aprobare│ metrologica │
│ │ │ │de model├────────┬────────-┤
│ │ │ │ │initiala│periodica│
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 1. │Documentatie │ 1.11/NML 001-05│ X │ X │ X │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 2. │Informatii inscriptionate │ 5.7/NML 032-05│ X │ X │ X │
│ │pe aparat si informatii │ │ │ │ │
│ │insotitoare (specificatii │ │ │ │ │
│ │ale producatorului) │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 3. │Verificarea constructiei │ 5.4/NML 032-05│ X │ X │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 5.5/NML 032-05│ X │ X │ │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 4. │Adecvare │ 2.7.1/NML 001-05│ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 2.7.2/NML 001-05│ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 2.7.5/NML 001-05│ X │ │ │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 5. │Protectie impotriva │ 2.8.1/NML 001-05│ X │ │ │
│ │interventiilor neautorizate├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │si a degradarii informatiei│ 2.8.2/NML 001-05│ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 2.8.3/NML 001-05│ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 2.8.4/NML 001-05│ X │ │ │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 6. │Unitati de masura │ 2/NML 032-05│ X │ X │ X │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 7. │Posibilitatea evaluarii │ 2.12/NML 001-05│ X │ │ │
│ │conformitatii │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 8. │Erori in conditii nominale │ 5.1/NML 032-05│ X │ X │ X │
│ │de functionare fara ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │perturbatii │ 5.2/NML 032-05│ X │ X │ X │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 9. │Domeniul de masurare │ 5.3/NML 032-05│ X │ X │ X │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│10. │Functionarea in prezenta │ 5.6/NML 032-05│ X │ │ │
│ │factorilor de influenta si │ │ │ │ │
│ │a perturbatiilor │ │ │ │ │
│ │electromagnetice │ │ │ │ │
└────┴──────────────────────────-┴────────────────-┴────────┴────────┴────────-┘



--------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016