Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA*) din 1 iunie 2005  de metrologie legala NML 017-05 Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA*) din 1 iunie 2005 de metrologie legala NML 017-05 "Rezervoare de stocare pentru lichide"

EMITENT: BIROUL ROMAN DE METROLOGIE LEGALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 664 bis din 26 iulie 2005 Biroul Roman de Metrologie Legala
____________
*) Aprobata de Ordinul nr. 102/2005 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 664 bis din 26/07/2005.


1. Domeniu de aplicare
1.1. Prezenta norma de metrologie legala stabileste cerintele metrologice si tehnice si modalitatile de atestare a legalitatii aplicabile rezervoarelor de stocare pentru lichide - denumite in continuare "rezervoare" - care sunt utilizate la masurare volumelor (cantitatilor) de lichid continut.
1.2. Ansamblul operatiilor de masurare si calculele necesare determinarii cantitatilor de produse lichide continute in rezervoare fac obiectul unor standarde si proceduri specifice.
1.3. Rezultatele obtinute la masurarea cantitatilor de lichid continute in rezervoare pot fi utilizate la incheierea unor tranzactii comerciale si la determinari oficiale de stocuri din gestiune.
2. Terminologie
In prezenta norma de metrologie legala, termenii specifici utilizati au urmatoarele semnificatii:
2.1. capacitate (a unui rezervor): volumul de lichid continut in rezervor pana la un nivel de umplere specificat.
2.2. capacitate nominala: valoarea rotunjita a volumului maxim de lichid pe care un rezervor poate sa-l contina in conditiile de utilizare prevazute.
2.3. calibrare: ansamblu de operatii efectuate pentru determinarea capacitatii unui rezervor pana la unul sau mai multe nivele de umplere.
2.4. orificiu de masurare a nivelului lichidului din rezervor: deschidere amenajata la partea superioara a rezervorului pentru a permite reperarea nivelului lichidului din rezervor.
2.5. verticala de masurare: linie verticala care trece prin orificiul de masurare a nivelului lichidului din rezervor si care corespunde pozitiei prevazute pentru masurarea manuala sau automata a nivelului.
2.6. punct de referinta inferior: intersectia verticalei de masurare cu suprafata unei placi de referinta sau cu fundul rezervorului, daca placa de referinta nu exista; punctul de referinta inferior constituie originea de masurare a inaltimii lichidului din rezervor.
2.7. punct de referinta superior: punct situat pe verticala de masurare, fata de care sunt masurate distantele golului.
2.8. distanta a golului: distanta masurata pe verticala de masurare, de la nivelul suprafetei libere a lichidului din rezervor pana la punctul de referinta superior.
2.9. inaltime totala martora (H): distanta dintre punctul de referinta inferior si punctul de referinta superior masurata pe verticala de masurare in conditii de referinta.
2.10. tabela de calibrare: tabela de valori care permite stabilirea corespondentei dintre valorile inaltimii lichidului din rezervor sau distantei golului (variabila independenta) si valorile corespunzatoare ale volumului de lichid continut (variabila dependenta).
2.11. limita inferioara a capacitatii exacte: capacitatea partiala a rezervorului sub care incertitudinea extinsa maxima nu se aplica.
2.12. volum minim masurabil: cel mai mic volum, receptionat sau livrat cu rezervorul, a carui masurare se face cu o incertitudine care nu depaseste o valoare specificata.
3. Cerinte metrologice si tehnice
3.1. Cerinte metrologice
3.1.1. Incertitudinea extinsa a valorilor volumelor inscrise in tabela de calibrare, mai mari decat limita inferioara a capacitatii exacte, trebuie sa nu depaseasca:
0,2% din volumul indicat, pentru rezervoarele cilindrice verticale calibrate printr-o metoda geometrica sau mixta;
0,3% din volumul indicat, pentru rezervoare cilindrice, orizontale sau inclinate, calibrate printr-o metoda geometrica si pentru rezervoare de orice forma calibrate prin metoda volumetrica;
0,5% din volumul indicat, pentru rezervoarele sferice sau sferoidale calibrate printr-o metoda geometrica.
3.1.2. Abaterile maxime ale valorilor volumelor din tabela de calibrare, determinate la o verificare periodica, fata de valorile corespunzatoare determinate la verificarea anterioara, trebuie sa nu depaseasca, in modul:
0,4% din volumul indicat, pentru rezervoarele cilindrice verticale calibrate printr-o metoda geometrica sau mixta;
0,6% din volumul indicat, pentru rezervoare cilindrice, orizontale sau inclinate, calibrate printr-o metoda geometrica si pentru rezervoare de orice forma calibrate prin metoda volumetrica;
1,0% din volumul indicat, pentru rezervoarele sferice sau sferoidale calibrate printr-o metoda geometrica.
Nota: Tabela de calibrare poate fi extinsa sub limita inferioara a capacitatii exacte; in aceasta zona cerintele de la punctele 3.1.1 si 3.1.2 nu se aplica.

3.2. Cerinte tehnice
3.2.1. In ceea ce priveste constructia, amplasarea si conditiile de utilizare, rezervoarele trebuie sa satisfaca prescriptiile legale relative la stocarea lichidelor continute in functie de caracteristicile acestora (alimentare, petroliere, chimice, etc.).
3.2.2. Rezervoarele pot fi inzestrate cu accesoriile necesare pentru a impiedica cat mai mult posibil pierderile de produs prin evaporare.
3.2.3. Pentru a putea fi acceptate la verificare, rezervoarele trebuie sa satisfaca urmatoarele cerinte generale destinate sa asigure exactitatea masurarii volumului de lichid continut.
a) Alegerea formelor, materialelor elementelor de intarire si a mijloacelor de asamblare trebuie sa fie astfel facuta incat rezervorul sa fie suficient de rezistent la actiunile agentilor atmosferici si la actiunea lichidului continut si sa nu sufere, in conditii normale de utilizare, deformatii permanente de natura sa-i modifice capacitatea.
b) Punctele de referinta inferior si superior trebuie materializate astfel incat pozitia lor sa fie practic invariabila, oricare ar fi starea de umplere a rezervorului, temperatura, etc. Daca totusi, in particular, la rezervoarele de mari dimensiuni (spre exemplu, cele de peste 1000 mc) este imposibil sa se asigure invariabilitatea punctelor de referinta, efectele umplerii, temperaturii si densitatii lichidului asupra acestor puncte trebuie indicate in certificatul de calibrare, astfel incat sa se poata aplica corectiile necesare la masurarea volumelor.
c) Forma rezervoarelor trebuie sa fie astfel incat sa fie impiedicata formarea pungilor de aer la umplerea rezervorului sau a pungilor de lichid la golirea acestuia.
d) Pentru a putea aplica metodele de calibrare geometrice, rezervoarele nu trebuie sa prezinte deformatii, umflaturi, etc., care sa impiedice efectuarea unor masurari corecte a dimensiunilor si interpolarea intre masurari.
e) Rezervoarele trebuie sa aiba pe fundatia lor o pozitie stabila asigurata eventual prin ancorare sau printr-o perioada de stabilizare cu rezervorul plin, de o durata adecvata, astfel incat inclinarea acestuia sa nu varieze in timp.
f) Rezervoarele cilindrice verticale mai mari de 2000 mc pot fi prevazute cu pana la cinci orificii de masurare, unul fiind amplasat cat mai aproape de centru, iar celelalte repartizate uniform in apropiere peretilor. Orificiul amplasat in pozitia cea mai putin expusa la soare este orificiul de masurare principal.
g) Rezervoarele trebuie supuse la probele de rezistenta la presiune, daca este cazul, si de etanseitate, rezultatele incercarilor fiind consemnate intr-un document ce trebuie prezentat inainte de inceperea calibrarii. Efectuarea acestor probe cade in sarcina constructorului sau a proprietarului rezervorului.
3.2.4. Rezervoarele trebuie sa corespunda conditiilor tehnice privind instalarea si utilizarea mijloacelor de masurare a inaltimii lichidului cu care sunt dotate.
3.2.5. Rezervoarele trebuie sa fie prevazute cu o placa de identificare a calibrarii care sa cuprinda inscriptionate urmatoarele date:
- numarul de identificare al rezervorului;
- inaltimea totala H, in mm, (cu exceptia rezervoarelor echipate cu dispozitiv de masurare cu scara gradata);
- numarul certificatului de calibrare urmat de ultimile doua cifre ale anului in care s-a facut calibrarea si precedat de denumirea sau sigla entitatii care a facut calibrarea;
- capacitatea nominala a rezervorului rotunjita, prin lipsa, la numarul intreg de metri cubi cel mai apropiat.
Placa de identificare a calibrarii trebuie realizata dintr-un metal practic inalterabil in conditiile normale de utilizare. Ea trebuie sa fie fixata pe o parte nedetasabila a rezervorului intr-un loc in care sa fie vizibila, usor de citit si nesupusa deteriorarilor, de asa maniera incat sa nu poata fi indepartata fara ruperea unui sigiliu care poarta marcajul de verificare metrologica.
Se recomanda ca aceasta placa sa fie amplasata in imediata vecinatate a orificiului de masurare principal.
3.2.6. Marcajele de verificare metrologica se aplica pe:
- placa de identificare a calibrarii dupa completarea acesteia cu inscriptiile prevazute la pct. 3.2.5;
- un loc care permite identificarea punctului de referinta superior, daca acesta exista;
- rigla gradata, daca aceasta exista;
- dispozitivul de sigilare al nivelmetrului, daca acesta din urma exista.
3.2.7. Rezervoarele trebuie prezentate la verificare goale si bine curatate. Ele trebuie degazate si astfel pregatite incat sa nu prezinte nici un pericol pentru operatori.
4. Atestarea legalitatii
4.1. Modalitatile de control metrologic legal aplicabile rezervoarelor de stocare pentru lichide sunt cele prevazute in Lista oficiala a mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal, in vigoare.
4.2. Atestarea legalitatii unui rezervor de stocare pentru lichide, pentru fiecare modalitate de control specifica introducerii pe piata sau utilizarii, se realizeaza numai dupa demonstrarea conformitatii acestuia cu cerintele metrologice si tehnice din tabelul 1.

Tabel 1

Cerinte metrologice si tehnice aplicabile modalitatilor de control metrologic legal


┌──-┬────────────────────────┬──────────────────────────-┬────────────────────-┐
│ │ │ │Modalitati de control│
│Nr.│Cerinte metrologice │ Punctul din norma de ├──────────┬──────────┤
│crt│ şi tehnice │ metrologie legala │Verificare│Verificare│
│ │ │ │ initiala │periodica │
├──-┼────────────────────────┼──────────────────────────-┼──────────┼──────────┤
│ 1.│Adecvare │3.2.1; 3.2.2; 3.2.3.c; │ X │ X │
│ │ │3.2.3.d; 3.2.3.f; 3.2.3.g; │ │ │
│ │ │3.2.4 │ │ │
├──-┼────────────────────────┼──────────────────────────-┼──────────┼──────────┤
│ 2.│Durabilitate │3.2.3.a; 3.2.3.b; 3.2.3.e │ X │ X │
├──-┼────────────────────────┼──────────────────────────-┼──────────┼──────────┤
│ 3.│Informatii pe care │3.2.5 │ X │ X │
│ │trebuie sa le prezinte │ │ │ │
│ │mijlocul de masurare │ │ │ │
├──-┼────────────────────────┼──────────────────────────-┼──────────┼──────────┤
│ 4.│Marcaje metrologice │3.2.6 │ X │ X │
├──-┼────────────────────────┼──────────────────────────-┼──────────┼──────────┤
│ 5.│Asigurarea securitatii │ │ │ │
│ │verificatorilor │3.2.7 │ X │ X │
├──-┼────────────────────────┼──────────────────────────-┼──────────┼──────────┤
│ 6.│Abaterea maxima tolerata│3.1.2 │ - │ X │
└──-┴────────────────────────┴──────────────────────────-┴──────────┴──────────┘



Nota: In cazul neindeplinirii cerintei de la nr. crt. 6, se intocmeste un nou certificat de calibrare, care il inlocuieste pe cel eliberat la calibrarea anterioara.

4.3. Atestarea legalitatii se realizeaza si prin aplicarea marcajelor metrologice de verificare (a se vedea pct. 3.2.6) si eliberarea unui buletin de verificare metrologica insotit de un certificat de calibrare.
Numarul certificatului de calibrare va fi inscris in buletinul de verificare. Continutul minim al certificatului de calibrare este indicat in Anexa A (obligatorie).


ANEXA A (obligatorie)

Continutul certificatului de calibrare al unui rezervor

Certificatul de calibrare al unui rezervor trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele:
1. a) numele si adresa unitatii emitente;
b) numarul certificatului de calibrare, care se va reproduce pe toate celelalte documente care insotesc certificatul de calibrare;
c) data eliberarii si perioada de valabilitate;
2. date tehnice referitoare la rezervor:
a) inaltimea totala martora H;
b) pozitia verticalelor de masurare (orificii de masurare, puncte de referinta, inclusiv identificare punctului de referinta principal);
c) capacitatea nominala si limita inferioara a capacitatii exacte;
d) volumul minim masurabil;
3. tabela de calibrare;
4. tabela de interpolare cu intervalele pe care s-a facut interpolarea liniara si volumele pe milimetru corespunzatoare;
5. temperatura de referinta pentru care sunt date valorile volumelor din tabela de calibrare;
6. daca este cazul, densitatea de referinta a lichidului stocat;
7. erorile maxime tolerate cu care au fost determinate valorile volumelor indicate in tabela de calibrare;
8. metoda de calibrare utilizata si reglementarile care constituie baza legala si tehnica a calibrarii;
9. daca este cazul, corectiile pentru marimile de influenta, altele decat cele care au fost aplicate la calculul volumelor indicate in tabela de calibrare;



──────-
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016