Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA DE METROLOGIE LEGALA NML 079-05 din 23 noiembrie 2005  Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA DE METROLOGIE LEGALA NML 079-05 din 23 noiembrie 2005 "Umidimetre" *)

EMITENT: BIROUL ROMAN DE METROLOGIE LEGALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.102 bis din 7 decembrie 2005
---------
*) Aprobatã prin <>Ordinul nr. 299 din 23.11.2005 din Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1102 din 07.12.2005



1. Domeniu de aplicare
1.1. Prezenta norma de metrologie legala stabileste cerintele metrologice si tehnice pe care trebuie sa le indeplineasca mijloacele de masurare utilizate pentru masurarea umiditatii esantioanelor de graunte de cereale si seminte oleaginoase de diferite specii, de lemn de diferite specii si dimensiuni si de tutun de diferite soiuri, denumite in continuare "umidimetre".
1.2. Pentru a putea fi introduse pe piata, puse in functiune sau utilizate in masurarile de interes public, umidimetrele trebuie sa indeplineasca atat cerintele metrologice si tehnice prevazute in prezenta norma, cat si cerintele aplicabile din norma de metrologie legala NML 001-05 "Cerinte metrologice si tehnice comune mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal", Aplicabilitatea cerintelor rezulta din tabelele nr. 1, 2 si 3.
1.3. Prevederile prezentei norme de metrologie legala se aplica numai umidimetrelor cu care se efectueaza masurari asupra unor esantioane statice de graunte si seminte, de lemn si de tutun.

2. Cerinte metrologice si tehnice
2.1. Cerinte comune tuturor umidimetrelor
2.1.1. Constructia umidimetrelor trebuie sa fie robusta si sa nu prezinte deteriorari mecanice care sa influenteze buna functionare.
2.1.2. Comutatoarele, tastele, potentiometrele, elementele dispozitivelor indicatoare trebuie sa fie in buna stare de functionare, conform documentatiei tehnice.
2.1.3. Traductorul de masurare trebuie sa nu prezinte deformari sau deteriorari si trebuie sa fie prevazut cu indicatii clare privind conexiunile necesare (in cazul cand acesta este separat de umidimetru).
2.1.4. Forma si dimensiunile de gabarit ale umidimetrelor trebuie sa fie conform documentatiei tehnice.
2.1.5. Masa umidimetrelor trebuie sa fie conform documentatiei tehnice.
2.1.6. Dispozitivul indicator trebuie sa satisfaca urmatoarele conditii:
2.1.6.1. Diviziunea (digitul) trebuie sa fie egala cu una din urmatoarele valori: 0,1%; 0,2%; 0,5%, astfel incat, oricare ar fi valoarea umiditatii indicata direct sau indirect de umidimetre, acest numar sa ramana <= 1/2 din eroarea maxima tolerata.
2.1.6.2. Umidimetrele al caror principiu de masurare nu este acela al uscarii prin incalzire, trebuie sa fie prevazute cu un dispozitiv care sa permita determinarea unei valori de calibrare.
2.1.6.3. Daca reglajul de zero exista, acesta trebuie sa se poata efectua continuu.
2.1.6.4. In cazul dispozitivelor indicatoare analogice, lungimea diviziunii scarii gradate trebuie sa fie cel putin egala cu 1,25 mm, atat pentru scarile gradate in procente, (%), cat si pentru scarile conventionale. Reperele scarii gradate trebuie sa fie de grosime egala. Acul indicator trebuie sa fie vizibil clar, grosimea lui sa fie cel mult egala cu 1/4 din lungimea diviziunii, iar extremitatea sa trebuie sa acopere cel putin a treia parte din lungimea celor mat scurte repere. Valoarea de calibrare si, eventual, zero-ul trebuie sa poata fi citite cu o eroare egala cu cel mult 1/2 din lungimea diviziunii.
2.1.6.4.1. Indicare directa a umiditatii
Scara gradata trebuie sa fie cifrata la fiecare valoare intreaga a umiditatii, exprimata in procente, (%). Atunci cand acul indicator se deplaseaza, indicatia zero trebuie sa fie marcata clar printr-un reper, iar deplasarea acului indicator pentru reglajul de zero trebuie sa se faca intr-un domeniu total mai mare de 2% din lungimea scarii.
2.1.6.4.2. Indicare indirecta a umiditatii
Valoarea diviziunii scarii conventionale - valoare convertita in unitate de umiditate - trebuie sa fie mai mica sau cel mult egala cu valoarea diviziunii definite la pct. 2.1.6.1. Toate numerele de pe scara conventionala trebuie sa fie cuprinse in tabelele de conversie.
2.1.6.5. Dispozitive indicatoare numerice
Pentru un dispozitiv cu indicare discontinua, cu cifre aliniate, acestea trebuie sa aiba o inaltime de cel putin 10 mm. In cazul unei scari conventionale, toate numerele care apar pe dispozitivul indicator numeric trebuie sa fie cuprinse in tabelele de conversie.
2.1.7. Umidimetrele constituite dintr-un dispozitiv de uscare si un dispozitiv de cantarire trebuie sa corespunda urmatoarelor cerinte.
2.1.7.1. Masa esantionului destinata masurarii umiditatii trebuie sa fie de cel putin 5 g.
2.1.7.2. Exactitatea balantei si a greutatilor trebuie sa fie in concordanta cu clasa de exactitate stabilita de producator.
2.1.7.3. Cupele de uscare si talerele balantei trebuie sa fie din material inoxidabil si sa nu absoarba umiditatea.
2.1.7.4. Atunci cand procedeul de masurare nu este automat, sfarsitul uscarii trebuie sa fie semnalizat de catre un dispozitiv optic sau sonor.
2.1.8. Pe carcasa umidimetrelor sau pe o eticheta aplicata pe aceasta trebuie sa fie inscriptionate urmatoarele:
- denumirea sau marca firmei producatoare:
- denumirea aparatului;
- marcajul aprobarii de model;
- anul de fabricatie,
- seria,
- tensiunea electrica de alimentare.
2.1.9. Cutia care contine partile mecanice, electrice si electronice ale umidimetrelor trebuie sa fie construita astfel incat sa poata fi sigilata sau marcata pentru protectie. Totusi, ea trebuie sa permita, daca este necesar, incarcarea bateriei de alimentare electrica sau schimbarea ei, fara distrugerea sau modificarea sigiliilor.
2.2. Cerinte specifice umidimetrelor pentru graunte de cereale si seminte oleaginoase
Umidimetrele, fie de categorie A, fie de categorie B (conform pct. 2.2.6. si 2.2.7.), apartin uneia din clasele de exactitate, clasa I sau clasa II, pentru care valorile erorilor maxime tolerate sunt specificate mai jos.
2.2.1. Erori maxime tolerate
Erorile maxime tolerate, exprimate ca valori absolute ale indicatiilor umiditatii sunt:
2.2.1.1. Pentru umidimetrele de clasa I
± 0,3% pentru graunte de cereale, altele decat porumbul, orezul si sorgul si seminte oleaginoase, altele decat floarea-soarelui, daca umiditatea este <= 10% si 3% din valoarea umiditatii pentru aceleasi graunte de cereale si seminte oleaginoase in cazul in care umiditatea acestora este > 10%;
± 0,4% pentru porumb, orez, sorg, floarea-soarelui, daca umiditatea este <= 10% si 4% din valoarea umiditatii pentru aceleasi graunte de cereale si seminte oleaginoase in cazul in care umiditatea acestora este > 10%.
2.2.1.2. Pentru umidimetrele de clasa II
± 0,4% pentru graunte de cereale, altele decat porumbul, orezul si sorgul si seminte oleaginoase, altele decat floarea-soarelui, daca umiditatea este <= 10% si 4% din valoarea umiditatii pentru aceleasi graunte de cereale si seminte oleaginoase in cazul in care umiditatea acestora este > 10%;
± 0,5% pentru porumb, orez, sorg, floarea-soarelui, daca umiditatea este <= 10% si 5% din valoarea umiditatii pentru aceleasi graunte de cereale si seminte oleaginoase in cazul in care umiditatea acestora este > 10%.
2.2.2. Erori maxime tolerate datorate variatiei temperaturii mediului ambiant intre 5°C si 40°C si variatiei tensiunii electrice de alimentare intre 187 V si 242 V.
Erorile maxime tolerate, exprimate ca valori absolute ale indicatiilor umiditatii, admise in conditiile de mai sus ale variatiei temperaturii ambiante si a tensiunii electrice de alimentare, sunt egale cu suma dintre erorile maxime tolerate mentionate la pct. 2.2.1. si 0,2%.
2.2.3. Indicare directa sau indirecta a umiditatii
2.2.3.1. Umidimetre cu indicare directa a umiditatii
Atunci cand umidimetrele indica direct umiditatea fara sa fie necesar a se utiliza tabele de conversie pentru diferite specii si atunci cand ele sunt prevazute cu un dispozitiv care permite selectarea speciei de graunte sau de seminte asupra careia se efectueaza masurarea, acesta trebuie sa fie construit astfel incat manevrarea sa sa fie perfect vizibila de catre partile prezente la masurari si ca el sa poata face sa apara in mod clar denumirea speciei selectate.
2.2.3.2. Umidimetre cu indicare indirecta a umiditatii
Atunci cand umidimetrele nu indica direct umiditatea, ele trebuie sa fie insotite de tabel(e) de conversie necesar(e) pentru determinarea umiditatii fiecarei specii de graunte sau seminte supuse masurarii.
2.2.4. Cerinte generale referitoare la tabele de conversie si tabele de corectie
2.2.4.1. Atunci cand un umidimetru necesita utilizarea tabelelor de conversie sau de corectie, trebuie sa fie indeplinite urmatoarele cerinte:
- aceste tabele constituie anexe obligatorii ale aparatului si trebuie sa fie supuse operatiei de incercare/verificare impreuna cu umidimetrul
La verificarea periodica a umidimetrelor de acest tip se va specifica in buletinul de verificare: "... conform tabelelor anexate",
- producatorul trebuie sa inscriptioneze pe o parte vizibila a umidimetrului, in apropierea dispozitivului indicator, o mentiune scrisa care sa indice necesitatea utilizarii acestor tabele;
- daca aceste tabele nu sunt legate solidar de umidimetru de catre producator, ele trebuie sa aiba inscriptiile generale deja aplicate pe aparat;
- umidimetrul trebuie sa fie insotit de un manual de utilizare suficient de clar si detaliat.
2.2.4.2. Atunci cand un umidimetru necesita utilizarea tabelelor de corectie fara oricare tabel de conversie, scara sa de indicatie trebuie sa fie gradata in procente, (%).
2.2.5. Indicatia rezultatului masurarii nu trebuie sa fie niciodata ambigua.
2.2.6. Umidimetre de categorie A
In plus fata de cerintele tehnice generale, la care trebuie sa corespunda toate umidimetrele, umidimetrele de categorie A se supun urmatoarelor cerinte:
2.2.6.1. Umidimetrele de categorie A trebuie sa fie in intregime automate; ele trebuie sa se prezinte sub forma unui singur si unic aparat si toate partile sa serveasca la transformarea unui esantion (macinare, incalzire etc.) sau la masurarea parametrilor fizici sau chimici care intervin in calculul rezultatului final al umiditatii (dispozitiv de cantarire, sonda de temperatura etc.) trebuind sa fie integrate in acelasi aparat. Daca se folosesc dispozitive de triere si de curatire, ele pot fi separate de umidimetru.
2.2.6.2. Ele trebuie sa contina un dispozitiv de imprimare a rezultatelor masurarii; acest dispozitiv trebuie sa fie integrat in umidimetru sau situat in imediata apropiere a acestuia. Rezultatele masurarii trebuie sa fie imprimate in cifre aliniate si rotunjite la valoarea diviziunii cea mai apropiata. Tiparirea trebuie sa repete indicatia daca aceasta este numerica. Indicarea grauntelor sau semintelor trebuie sa fie specificata pe tichetul de tiparire, daca umidimetrul contine un dispozitiv de selectare a speciilor.
2.2.6.3. Sunt obligatorii diferite dispozitive de protectie
a) Protectie a tiparirii
Atunci cand indicatorul este analogic, tiparirea rezultatului nu trebuie sa fie posibila inainte de sfarsitul masurarii.
Atunci cand indicatorul este numeric, indicarea si tiparirea rezultatului nu trebuie sa fie posibile inainte de sfarsitul masurarii.
b) Umidimetrul trebuie sa fie conceput astfel incat sa fie necesar sa se efectueze operatia de golire completa a cavitatii de masurare pentru a fi posibila o noua masurare.
2.2.7. Umidimetre de categorie B
In plus fata de cerintele tehnice generale, la care trebuie sa corespunda toate umidimetrele, umidimetrele de categorie B se supun urmatoarelor cerinte:
Ele pot fi automate, semiautomate sau manuale si sunt prevazute cu mai multe dispozitive separate care necesita manevrari.
2.2.7.1. Atunci cand principiul de masurare al umidimetrului impune turnarea in cavitatea de masurare a unui esantion de graunte sau de seminte de masa fixa, dispozitivul de cantarire utilizat trebuie sa fie robust si trebuie sa permita determinarea masei esantionului cu exactitatea stabilita de producator.
2.2.7.2. Atunci cand principiul de masurare al umidimetrului impune luarea temperaturii esantionului de masurare, acest dispozitiv de masurare a temperaturii trebuie sa fie robust si solidar cu ansamblul partii de masurare. Exactitatea de determinare a temperaturii se stabileste de catre producator.
2.2.7.3. Atunci cand umidimetrul este prevazut cu un dispozitiv de reglaj al zero-ului, acesta poate fi accesibil pentru utilizator, dar el trebuie sa fie conceput astfel incat manevrarea sa sa fie usor de remarcat de catre partile prezente la masurari.
2.2.8. Inscriptii
O placa indicatoare fixa trebuie sa indice:
- categoria in care este clasat modelul;
- clasa de exactitate a aparatului,
- speciile de graunte si seminte pentru care este utilizat umidimetrul si, pentru fiecare dintre ele, domeniul de masurare atunci cand acesta nu apare in mod distinct pe dispozitivul indicator. Atunci cand aceste indicatii sunt prea numeroase pentru a fi inscriptionate in mod clar pe placa indicatoare este suficienta mentiunea urmatoare: "speciile si domeniile de masurare pentru care acest umidimetru este utilizat sunt indicate in documentatia tehnica";
- domeniul de temperatura pentru care este construit umidimetrul
2.3. Cerinte specifice umidimetrelor pentru lemn
2.3.1. Domeniul de masurare a umiditatii trebuie sa fie cuprins cel putin in intervalul (4,0 ... 100,0)%.
2.3.2. Eroarea maxima tolerata, in valoare absoluta, este de ± 2,0%.
2.3.3. Repetabilitatea indicatiilor trebuie sa fie de 1/2 din eroarea maxima tolerata de la pct 2.3.2.
2.3.4. In intervalul de temperatura (5 ... 40)°C, umidimetrele trebuie sa se incadreze in eroarea maxima tolerata de la pct. 2.3.2.
2.3.5. Stabilitatea indicatiei umidimetrelor in intervalul de timp de 1 min trebuie sa fie <= 1 div/digit.
2.4. Cerinte specifice umidimetrelor pentru tutun
2.4.1. Domeniul de masurare a umiditatii trebuie sa fie conform documentatiei tehnice.
2.4.2. Eroarea maxima tolerata, in valoare absoluta, este conform documentatiei tehnice.
2.4.3. Repetabilitatea indicatiilor trebuie sa fie 1/2 din eroarea maxima tolerata de la pct. 2.4.2.
2.4.4. Eroarea datorata variatiei temperaturii mediului ambiant, la functionarea umidimetrelor in conditii nominale, trebuie sa nu depaseasca eroarea maxima tolerata de la pct. 2.4.2.

3. Atestarea legalitatii
3.1. Atestarea legalitatii umidimetrelor se realizeaza numai dupa demonstrarea conformitatii acestora cu cerintele metrologice si tehnice mentionate in tabelele nr. 1, 2 sau 3, pentru fiecare modalitate de control aplicabila la introducerea pe piata si punerea in functiune, respectiv in utilizare.
3.2. Atestarea legalitatii se realizeaza prin aplicarea marcajelor metrologice si prin eliberarea unor documente specifice, conform prevederilor instructiunilor de metrologie legala.

Tabelul nr. 1
Cerinte metrologice si tehnice aplicabile umidimetrelor pentru graunte de cereale si seminte oleaginoase




┌────┬──────────────────────────────────┬────────────────-┬──────────────────────────────-┐
│ │ │ │ Modalitati de control │
│Nr. │ Cerinta metrologica │Punctul din norma├────────┬──────────────────────┤
│crt.│ sau tehnica │ de metrologie │Aprobare│Verificare metrologica│
│ │ │ legala │de model├──────────┬──────────-┤
│ │ │ │ │ initiala │ periodica │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 1 │Durabilitate │ 2.5/NML 001-05 │ x │ - │ - │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 2 │Adecvare │ 2.7/NML 001-05 │ x │ - │ - │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 3 │Protectie impotriva interventiilor│ 2.8/NML 001-05 │ x │ - │ - │
│ │neautorizate si a degradarii │ │ │ │ │
│ │informatiei │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 4 │Informatii pe care trebuie sa le │ 2.9/NML 001-05 │ x │ - │ - │
│ │prezinte mijlocul de masurare si │ │ │ │ │
│ │informatii insotitoare │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 5 │Indicarea rezultatului masurarii │2.10/NML 001-05 │ x │ - │ - │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 6 │Posibilitatea evaluarii │2.12/NML 001-05 │ x │ - │ - │
│ │conformitatii │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 7 │Controlul constructiei │2.1.1/NML 079-05 │ x │ x │ x │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 8 │Controlul comutatoarelor, │2.1.2/NML 079-05 │ x │ x │ x │
│ │tastelor, potentiometrelor, │ │ │ │ │
│ │elementelor dispozitivelor │ │ │ │ │
│ │indicatoare │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 9 │Controlul traductorului de │2.1.3/NML 079-05 │ x │ x │ x │
│ │masurare │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 10 │Forma si dimensiunile de gabarit │2.1.4/NML 079-05 │ x │ - │ - │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 11 │Masa │2.1.5/NML 079-05 │ x │ - │ - │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 12 │Dispozitivul indicator │2.1.6/NML 079-05 │ x │ x │ x │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 13 │Umidimetre constituite dintr-un │2.1.7/NML 079-05 │ x │ x │ x │
│ │dispozitiv de uscare si un │ │ │ │ │
│ │dispozitiv de cantarire │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 14 │Inscriptii generale │2.1.8/NML 079-05 │ x │ x │ x │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 15 │Sigilii │2.1.9/NML 079-05 │ x │ x │ x │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 16 │Erori maxime tolerate │2.2.1/NML 079-05 │ x │ x │ x │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 17 │Erori maxime tolerate datorate │2.2.2/NML 079-05 │ x │ - │ - │
│ │variatiei temperaturii mediului │ │ │ │ │
│ │ambiant si variatiei tensiunii │ │ │ │ │
│ │electrice de alimentare │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 18 │Indicare directa sau indirecta a │2.2.3/NML 079-05 │ x │ x │ x │
│ │umiditatii │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 19 │Cerinte generale referitoare la │2.2.4/NML 079-05 │ x │ x │ x │
│ │tabele de conversie si tabele de │ │ │ │ │
│ │corectie │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 20 │Indicatia rezultatului masurarii │2.2.5/NML 079-05 │ x │ x │ x │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 21 │Umidimetre de categorie A │2.2.6/NML 079-05 │ x │ x │ x │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 22 │Umidimetre de categorie B │2.2.7/NML 079-05 │ x │ x │ x │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 23 │Inscriptii specifice │2.2.8/NML 079-05 │ x │ x │ x │
└────┴──────────────────────────────────┴────────────────-┴────────┴──────────┴──────────-┘



Tabelul nr. 2
Cerinte metrologice si tehnice aplicabile umidimetrelor pentru lemn




┌────┬──────────────────────────────────┬────────────────-┬──────────────────────────────-┐
│ │ │ │ Modalitati de control │
│Nr. │ Cerinta metrologica │Punctul din norma├────────┬──────────────────────┤
│crt.│ sau tehnica │ de metrologie │Aprobare│Verificare metrologica│
│ │ │ legala │de model├──────────┬──────────-┤
│ │ │ │ │ initiala │ periodica │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 1 │Durabilitate │ 2.5/NML 001-05 │ x │ - │ - │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 2 │Adecvare │ 2.7/NML 001-05 │ x │ - │ - │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 3 │Protectie impotriva interventiilor│ 2.8/NML 001-05 │ x │ - │ - │
│ │neautorizate si a degradarii │ │ │ │ │
│ │informatiei │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 4 │Informatii pe care trebuie sa le │ 2.9/NML 001-05 │ x │ - │ - │
│ │prezinte mijlocul de masurare si │ │ │ │ │
│ │informatii insotitoare │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 5 │Indicarea rezultatului masurarii │ 2.10/NML 001-05 │ x │ - │ - │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 6 │Posibilitatea evaluarii │ 2.12/NML 001-05 │ x │ - │ - │
│ │conformitatii │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 7 │Controlul constructiei │2.1.1/NML 079-05 │ x │ x │ x │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 8 │Controlul comutatoarelor, │2.1.2/NML 079-05 │ x │ x │ x │
│ │tastelor, potentiometrelor, │ │ │ │ │
│ │elementelor dispozitivelor │ │ │ │ │
│ │indicatoare │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 9 │Controlul traductorului de │2.1.3/NML 079-05 │ x │ x │ x │
│ │masurare │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 10 │Forma si dimensiunile de gabarit │2.1.4/NML 079-05 │ x │ - │ - │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 11 │Masa │2.1.5/NML 079-05 │ x │ - │ - │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 12 │Dispozitivul indicator │2.1.6/NML 079-05 │ x │ x │ x │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 13 │Umidimetre constituite dintr-un │2.1.7/NML 079-05 │ x │ x │ x │
│ │dispozitiv de uscare si un │ │ │ │ │
│ │dispozitiv de cantarire │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 14 │Inscriptii generale │2.1.8/NML 079-05 │ x │ x │ x │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 15 │Sigilii │2.1.9/NML 079-05 │ x │ x │ x │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 16 │Domeniul de masurare │2.3.1/NML 079-05 │ x │ x │ x │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 17 │Eroarea maxima tolerata │2.3.2/NML 079-05 │ x │ x │ x │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 18 │Repetabilitatea indicatiilor │2.3.3/NML 079-05 │ x │ x │ x │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 19 │Eroarea maxima tolerata datorata │2.3.4/NML 079-05 │ x │ - │ - │
│ │variatiei temperaturii mediului │ │ │ │ │
│ │ambiant │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 20 │Stabilitatea indicatiei │2.3.5/NML 079-05 │ x │ x │ x │
└────┴──────────────────────────────────┴────────────────-┴────────┴──────────┴──────────-┘



Tabelul nr. 3
Cerinte metrologice si tehnice aplicabile umidimetrelor pentru tutun




┌────┬──────────────────────────────────┬────────────────-┬──────────────────────────────-┐
│ │ │ │ Modalitati de control │
│Nr. │ Cerinta metrologica │Punctul din norma├────────┬──────────────────────┤
│crt.│ sau tehnica │ de metrologie │Aprobare│Verificare metrologica│
│ │ │ legala │de model├──────────┬──────────-┤
│ │ │ │ │ initiala │ periodica │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 1 │Durabilitate │ 2.5/NML 001-05 │ x │ - │ - │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 2 │Adecvare │ 2.7/NML 001-05 │ x │ - │ - │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 3 │Protectie impotriva interventiilor│ 2.8/NML 001-05 │ x │ - │ - │
│ │neautorizate si a degradarii │ │ │ │ │
│ │informatiei │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 4 │Informatii pe care trebuie sa le │ 2.9/NML 001-05 │ x │ - │ - │
│ │prezinte mijlocul de masurare si │ │ │ │ │
│ │informatii insotitoare │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 5 │Indicarea rezultatului masurarii │ 2.10/NML 001-05 │ x │ - │ - │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 6 │Posibilitatea evaluarii │ 2.12/NML 001-05 │ x │ - │ - │
│ │conformitatii │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 7 │Controlul constructiei │2.1.1/NML 079-05 │ x │ x │ x │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 8 │Controlul comutatoarelor, │2.1.2/NML 079-05 │ x │ x │ x │
│ │tastelor, potentiometrelor, │ │ │ │ │
│ │elementelor dispozitivelor │ │ │ │ │
│ │indicatoare │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 9 │Controlul traductorului de │2.1.3/NML 079-05 │ x │ x │ x │
│ │masurare │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 10 │Forma si dimensiunile de gabarit │2.1.4/NML 079-05 │ x │ - │ - │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 11 │Masa │2.1.5/NML 079-05 │ x │ - │ - │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 12 │Dispozitivul indicator │2.1.6/NML 079-05 │ x │ x │ x │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 13 │Umidimetre constituite dintr-un │2.1.7/NML 079-05 │ x │ x │ x │
│ │dispozitiv de uscare si un │ │ │ │ │
│ │dispozitiv de cantarire │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 14 │Inscriptii generale │2.1.8/NML 079-05 │ x │ x │ x │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 15 │Sigilii │2.1.9/NML 079-05 │ x │ x │ x │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 16 │Domeniul de masurare │2.4.1/NML 079-05 │ x │ x │ x │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 17 │Eroarea maxima tolerata │2.4.2/NML 079-05 │ x │ x │ x │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 18 │Repetabilitatea indicatiilor │2.4.3/NML 079-05 │ x │ x │ x │
├────┼──────────────────────────────────┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 19 │Eroarea maxima tolerata datorata │2.4.4/NML 079-05 │ x │ - │ - │
│ │variatiei temperaturii mediului │ │ │ │ │
│ │ambiant │ │ │ │ │
└────┴──────────────────────────────────┴────────────────-┴────────┴──────────┴──────────-┘



------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016