Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA DE METROLOGIE LEGALA NML 066-05 din 23 noiembrie 2005  Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA DE METROLOGIE LEGALA NML 066-05 din 23 noiembrie 2005 "Ansambluri de masurare a puterii calorifice a combustibililor"*)

EMITENT: BIROUL ROMAN DE METROLOGIE LEGALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.102 bis din 7 decembrie 2005
----------
*) Aprobatã prin <>Ordinul nr. 290 din 23.11.2005 , care a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.102 din 7 decembrie 2005



1. Domeniu de aplicare
1.1. Prezenta norma de metrologie legala stabileste cerintele metrologice si tehnice si modalitatile de atestare a legalitatii specifice ansamblurilor si sistemelor calorimetrice de masurare a puterii calorifice a gazelor combustibile, ansamblurilor, sistemelor si bombelor calorimetrice de masurare a puterii calorifice a combustibililor solizi-lichizi, precum si instalatiilor radiometrice pentru masurarea in flux, pe banda, a puterii calorifice a combustibililor solizi.
1.1.1. Ansamblul de masurare a puterii calorifice a gazelor combustibile, este alcatuit din: calorimetru cu circulatie de apa, contor de gaze umede, termometre calorimetrice, arzator, umidificator si regulator de presiune joasa. Subansamblurile sale sunt interschimbabile. Modul de lucru este manual.
1.1.2. Sistemul calorimetric automat de masurare continua a puterii calorifice, a indicelui Wobbe si a densitatii relative a gazelor combustibile este un mijloc cu trei functii de masurare, alcatuit dintr-un controller cu microprocesor, un calorimetru cu circulatie de aer, o celula de masurare a densitatii relative, o imprimanta si un program de aplicatii specializat. El are in dotare cel putin un material de referinta (MR) certificat. Dispunerea se face on-line, pe o conducta by-pass. Subansamblurile sale sunt interschimbabile. Din punct de vedere al domeniului de masurare, produsul se poate prezenta in urmatoarele variante:
- in configuratie standard: (50 - 100)% din l.s.i.m.
- cu doua domenii (optional): (20 - 100)% din l.s.i.m.
- cu trei domenii (optional): (0 - 100)% din l.s.i.m.
1.1.3. Ansamblul de masurare a puterii calorifice a combustibililor solizi-lichizi, cu apa, este alcatuit din: termostat calorimetric cu circulatie de apa, izotermic/izoperibolic sau adiabatic, vas calorimetric cu apa, bomba calorimetrica, agitator electric, creuzet, suport vas calorimetric, termometru calorimetric dispozitiv de alimentare electrica si comanda si accesorii optionale. Modul de lucru este manual. Componentele sale nu sunt interschimbabile.
1.1.4. Sistemul calorimetric pentru masurarea puterii calorifice a combustibililor solizi-lichizi, cu apa, are in componenta drept unitate centrala de comanda un controller cu microprocesor care in cursul procesului de masurare poate realiza comunicarea cu celelalte unitati modulare: subansamblu de masurare a puterii calorifice cu apa (avand alcatuirea prezentata la paragraful 1.1.3.), subansamblu de racire (optional la unele sortimente), subansamblu de preparare a apei (optional), subansamblu de umplere cu oxigen si (optional), cu aparatele periferice: balanta analitica, suport probe, imprimanta, calculator extern, in functie de configuratie. Subansamblurile calorimetrului nu sunt interschimbabile.
1.1.5. Sistemul calorimetric aneroid de masurare a puterii calorifice a combustibililor solizi-lichizi, este alcatuit din calorimetru, racitor, instalatie de incarcare cu oxigen si bomba calorimetrica. Sistemul calorimetric are un microprocesor montat in baza bombei calorimetrice la care sunt conectati senzorii de temperatura aflati in corpul acesteia. Subansamblurile sale sunt interschimbabile.
1.1.6. Bomba calorimetrica, utilizata la masurarea puterii calorifice superioare la volum constant a combustibililor solizi-lichizi, poate servi si la determinarea concentratiei unor elemente (clor, sulf, etc.) prezente in combustibili solizi-lichizi si produse petroliere. Este alcatuita din corp, inel de strangere, capac, ecran (optional), electrozi si supape. Componentele sale nu sunt interschimbabile.
1.1.7. Instalatia radiometrica pentru masurare in flux, pe banda, a puterii calorifice a combustibililor solizi este alcatuita din bloc electronic, traductor de cenusa, traductor de umiditate si programul de aplicatii specializat. Ea are in dotare cate un set de materiale de referinta (MR) artificiale (grafit-nisip cuartos) si naturale (carbune). Dispunerea traductoarelor se face on-line, pe o banda transportoare by-pass, cu o imprejmuire de protectie si cu semnalizari corespunzatoare surselor de radiatii. Blocul electronic se dispune intr-o camera de comanda. Subansamblurile sale nu sunt interschimbabile.
1.2. Prezenta norma de metrologie legala nu se refera la:
- ansamblurile, sistemele si bombele calorimetrice utilizate la masurari asupra unor probe din materiale explozive, care nu se ard in oxigen si care genereaza prin ardere presiuni mari si o energie mai mare de 36.000 J/g.
- ansamblurile, sistemele si bombele calorimetrice utilizate la masurarea puterii calorifice superioare la volum constant a gazelor combustibile.
- sistemele calorimetrice, cu calorimetru cu circulatie de aer, utilizate la masurarea puterii calorifice a gazelor combustibile, care nu au in componenta celula de masurare a densitatii relative.
1.3. Pentru a putea fi introduse pe piata, puse in functiune si utilizate la masurarile de interes public, ansamblurile si sistemele de masurare a puterii calorifice a combustibililor specificate la articolul 1.1. trebuie sa indeplineasca atat cerintele metrologice si tehnice prevazute in prezenta norma de metrologie legala, cat si cerintele aplicabile din norma de metrologie legala NML 001-05 "Cerinte metrologice si tehnice comune mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal". Aplicabilitatea acestor cerinte rezulta din tabelele 1 ... 6 din prezenta norma.

2. Terminologie
2.1. Definitii
2.1.1. Conditii de referinta la ardere: Temperatura specificata t(1) si presiunea specificata p(1). Acestea sunt conditiile presupuse in care este ars combustibilul.
2.1.2. Conditii de referinta la masurare: Temperatura specificata t(2) si presiunea specificata p(2) in care se presupune ca este masurata cantitatea de gaz combustibil ce urmeaza a fi ars.
Nota: 25°C este temperatura de referinta internationala pentru termochimie si a fost adoptata ca temperatura de referinta pentru masurarea puterii calorifice.
2.1.3. Conditii conventionale la masurare: Temperatura de 15°C si presiunea de 101.325 Pa, in care se presupune ca este masurata cantitatea de gaz combustibil ce urmeaza a fi ars.
2.1.4. Factori de corectie ai calorimetrului (f(sk) si (f(ik)): Factori calorimetrici pentru putere calorifica superioara, respectiv inferioara in stare normala, tinand seama de umiditatea gazului, ai calorimetrului cu circulatie de apa pentru masurarea puterii calorifice a gazelor combustibile.
2.1.5. Capacitate calorica efectiva a calorimetrului (C): caldura necesara pentru a ridica temperatura apei din vasul calorimetric cu o unitate, in aceleasi conditii specificate pentru masurarea puterii calorifice superioare. Reprezinta semnificatia fizica a factorului calorimetric, care este un factor de calibrare propriu ansamblurilor si sistemelor calorimetrice de masurare a puterii calorifice a combustibililor solizi-lichizi, cu apa.
2.1.6. Abatere medie a variatiilor de temperatura pe minut: media diferentelor dintre valorile variatiilor de temperatura pe minut si valoarea medie a acestor variatii.
2.1.7. Crestere de temperatura corectata (DELTA theta): Variatia temperaturii calorimetrului determinata numai de procesele ce au loc in interiorul bombei calorimetrice, ca urmare a arderii probei.
2.1.8. Curbe de calibrare (C0 ... C9): Caracteristici constructiv-functionale individuale ale fiecarei bombe calorimetrice componente a sistemului calorimetric aneroid determinate cu material de referinta (MR) certificat.
2.2. Unitati de masura: J/g (pentru combustibili solizi); kJ/mc (pentru gaze combustibile).
2.3. Abrevieri
MR: material de referinta.
l.s.i.m.: limita superioara a domeniului de masurare.

3. Cerinte metrologice si tehnice
3.1. Cerinte metrologice si tehnice comune ansamblurilor de masurare a puterii calorifice.
3.1.1. Sistemele calorimetrice de masurare a puterii calorifice a combustibililor, prevazute cu controller si programe de aplicatii specializate, nu trebuie sa aiba optiuni sau posibilitati de introducere a unor date care ar putea facilita utilizarea frauduloasa sau gresita neintentionata.
3.1.2. Ansamblurile de masurare care fac obiectul prezentei norme de metrologie legala, trebuie sa fie insotite de documentatia tehnica, piesele de schimb si accesoriile corespunzatoare pentru toate utilizarile prevazute si in conditiile practice de functionare, fara a impune utilizatorului cerinte exagerate pentru a obtine un rezultat corect al masurarii.
3.1.3. Materialele din care sunt construite ansamblurile de masurare a puterii calorifice a combustibililor trebuie sa fie adecvate conditiilor de utilizare prevazute.
3.1.4. Sistemele de masurare care fac obiectul prezentei norme de metrologie legala, prevazute cu controller si programe de aplicatii specializate, trebuie sa aiba integrate echipamente si optiuni ale programelor informatice care sa permita controlul functiilor de masurare, precum si instructiunile corespunzatoare in manualul de utilizare pentru efectuarea acestor operatii.
3.1.5. Programele de aplicatii specializate ale sistemelor calorimetrice de masurare a puterii calorifice a combustibililor si informatiile de masurare trebuie sa fie protejate corespunzator impotriva degradarii accidentale sau intentionate.
3.1.6. Unitatile de masura folosite si simbolurile lor trebuie sa fie cele ale SI.
3.1.7. Sistemele de masurare care fac obiectul prezentei norme de metrologie legala, prevazute cu controller si programe de aplicatii specializate trebuie sa prezinte rezultatele intr-o forma clara si neambigua pentru a informa utilizatorul asupra semnificatiei rezultatului.
3.1.8. Sistemele calorimetrice de masurare a puterii calorifice a combustibililor, prevazute cu controller si programe de aplicatii specializate, trebuie sa permita asocierea cu o imprimanta pentru prezentarea rezultatelor sub forma unui raport de masurare si sa aiba un spatiu de memorie suficient pentru a le stoca, impreuna cu informatiile privind conditiile de masurare.
3.2. Cerinte metrologice si tehnice specifice ansamblurilor de masurare a puterii calorifice a gazelor combustibile.
3.2.1. Componenta produsului trebuie sa fie conform paragrafului 1.1.1.
3.2.2. Calorimetrul trebuie sa fie confectionat din tabla de alama sau cupru, nichelata sau cromata si lustruita; poate fi vopsit in culori deschise la partea exterioara.
3.2.3. Spatiile prin care circula gazele de combustie si apa in calorimetru trebuie sa fie etanse.
3.2.4. Diferenta dintre temperatura apei la iesirea din calorimetru si cea a apei la intrare trebuie mentinuta in intervalul specificat in manualul de utilizare, (8,5 ± 0,5)°C sau (11 ± 1)°C, corespunzator debitului termic.
3.2.5. Dispozitivul de fixare a arzatorului calorimetrului trebuie sa asigure ca varful acestuia sa fie cu cel putin 38 mm deasupra nivelului cel mai de jos de circulatie a apei.
3.2.6. Gazul combustibil si aerul pentru ardere trebuie sa aiba aceeasi temperatura la intrare.
3.2.7. Gazul combustibil si aerul pentru ardere, la intrarea in arzator, trebuie sa fie saturate cu apa.
3.2.8. Contorul de gaze umede trebuie sa fie rezistent la coroziune si rigid.
3.2.9. Spatiile prin care circula gazul combustibil si camera de masurare a contorului de gaze umede trebuie sa fie etanse.
3.2.10. Contorul de gaze umede trebuie sa aiba un dispozitiv cu cadran circular cu diviziunea de maximum 0,1 dmc si ac indicator care sa se poata fixa in orice pozitie pe axul sau.
3.2.11. Contorul de gaze umede trebuie sa aiba orificii de golire si umplere a camerei de masurare.
3.2.12. Contorul de gaze umede trebuie sa aiba inscriptionate sensurile de circulatie (admisie si evacuare) ale apei de racire si gazului combustibil.
3.2.13. Termometrele folosite pentru masurarea temperaturii apei la intrarea si iesirea din calorimetru trebuie sa aiba valoarea diviziunii de maximum 0,1°C.
Note:
1 - Se recomanda un set de trei termometre din sticla cu mercur care sa aiba domeniile de masurare (5 ... 20)°C, (15 ... 30)°C, (25 ... 40)°C
2 - Se pot utiliza termometre electronice cu exactitate similara.
3.2.14. Producatorul trebuie sa specifice conditiile de mediu in care trebuie utilizat sistemul de masurare: limitele temperaturii ambiante si ale umiditatii relative, variatia temperaturii ambiante, precum si cerintele privind ventilatia, evacuarea gazelor arse si circuitul de racire.
3.2.15. Incertitudinea de masurare la determinarea factorilor de corectie ai calorimetrului trebuie sa fie mai mica de 0,60%.
3.2.16. Factorul de calibrare al contorului trebuie sa fie 1 ± 0,1.
3.2.17. Eroarea relativa de justete a contorului trebuie sa fie mai mica de ±0,60%.
3.3. Cerinte metrologice si tehnice specifice sistemelor calorimetrice automate de masurare continua a puterii calorifice, a indicelui Wobbe si a densitatii relative a gazelor combustibile.
3.3.1. Componenta produsului trebuie sa fie conform paragrafului 1.1.2. si manualului de operare.
3.3.2. Elementele de siguranta, de alarmare si controllerul trebuie sa actioneze corespunzator la disparitia flacarii sau la intreruperea tensiunii de alimentare, iar dupa reaparitia acestora trebuie sa asigure repornirea sistemului in maximum 30 s si desfasurarea continua a procesului de masurare.
3.3.3. Variatia temperaturii in incinta sistemului de masurare trebuie sa fie mai mica de 1°C/h.
3.3.4. Circuitele de alimentare cu gaz de masurare si cu MR trebuie sa fie etanse atat in cursul functionarii normale cat si in timpul perioadei de intrerupere comandate de elementele de siguranta.
3.3.5. Variatia cu 10% a presiunii la intrarea in regulatoarele de presiune joasa (10 bari/18 mbari sau 6 bari/18 mbari) nu trebuie sa determine variatia presiunii la intrarea in distribuitor, indicata de manometrul de control in cursul efectuarii operatiilor nu trebuie semnalate sau inregistrate functionari defectuoase in lista de evenimente.
3.3.6. Rezistenta electrica a izolatiei trebuie sa fie mai mare de 20 MΩ.
3.3.7. Producatorul trebuie sa specifice conditiile de mediu in care trebuie utilizat sistemul de masurare in incapere: limitele temperaturii ambiante si ale umiditatii relative, variatia temperaturii ambiante, cerintele privind ventilatia, admisia aerului proaspat si evacuarea gazelor arse, precum si cerintele in cazul instalarii si functionarii in afara cladirii.
3.3.8. Eroarea relativa de masurare a puterii calorifice trebuie sa fie mai mica de ±1,00% din l.s.i.m.
3.3.9. Eroarea relativa de masurare a indicelui Wobbe trebuie sa fie mai mica de ±1,00% din l.s.i.m.
3.3.10. Eroarea relativa de masurare a densitatii relative trebuie sa fie mai mica de ±0,80% din l.s.i.m.
3.3.11. Incertitudinea de masurare pentru fiecare masurand in parte, evaluata prin abaterea standard experimentala relativa a unui sir de 30 de valori masurate la intervale de doua minute, in conditii de repetabilitate, trebuie sa fie mai mica de 0,50%.
3.3.12. Stabilitatea valorilor masurate in decursul a 8 ore de functionare continua, pentru fiecare masurand in parte, nu trebuie sa depaseasca 0,30% din l.s.i.m. in cazul puterii calorifice si indicelui Wobbe si 0,25% din l.s.i.m. in cazul densitatii relative.
3.3.13. Abaterile valorilor masurate, pentru fiecare masurand in parte, datorate variatiei temperaturii ambiante cu ±5°C fata de temperatura ambianta in cursul calibrarii, trebuie sa fie mai mici decat valorile admise ale erorilor raportate la l.s.i.m. In cursul efectuarii atat a masurarilor cat si a calibrarii, in timpul acestei probe, variatia temperaturii ambiante trebuie sa fie mai mica de 2°C/h.
3.3.14. Persoanele legal desemnate pentru controlul instalarii si punerea in functiune a acestor sisteme calorimetrice de masurare continua trebuie sa urmareasca respectarea cerintelor prevazute la paragrafele 3.3.7., in manualul de operare si in reglementarile specifice domeniului de activitate cu gaze combustibile, astfel incat mijlocul de masurare sa prezinte siguranta in functionare si sa indeplineasca prevederile acestei norme de metrologie legala.
3.4. Cerinte metrologice si tehnice specifice ansamblurilor si sistemelor calorimetrice de masurare a puterii calorifice a combustibililor solizi-lichizi, cu apa.
3.4.1. Componenta produsului trebuie sa fie conform paragrafelor 1.1.3., 1.1.4. si manualului de operare, in ceea ce priveste variantele de configurare prin asocierea subansamblurilor.
3.4.2. Termostatul calorimetric, circuitul de racire si vasul/incinta calorimetrica trebuie sa fie etanse.
3.4.3. Vasul calorimetric trebuie sa aiba forma incintei calorimetrice, iar spatiul dintre ele trebuie sa fie de cca. 10 mm.
Nota: Unele sisteme calorimetrice nu au in componenta vas calorimetric, bomba fiind dispusa in apa, direct in incinta calorimetrica (interiorul termostatului calorimetric).
3.4.4. Rezistenta electrica a izolatiei subansamblului de masurare al sistemelor calorimetrice trebuie sa fie mai mare de 20 MΩ.
3.4.5. Variatia masei apei din vasul calorimetric trebuie sa fie mai mica de ±0,5 g.
Note:
1 - Acest parametru se verifica numai in cazul ansamblurilor si sistemelor calorimetrice care au in componenta vas calorimetric.
2 - Umplerea cu apa a vasului calorimetric poate fi facuta prin cantarire sau cu mijloace volumetrice care asigura o exactitate similara.
3.4.6. Abaterea medie a variatiilor de temperatura pe minut, in vasul sau incinta calorimetrica, atunci cand sistemul se afla in echilibru la 25°C, in modul de operare adiabatic, metoda de lucru automata, trebuie sa fie maximum 0,0005°C/min.
Nota: Acest parametru caracterizeaza corectitudinea functiei adiabatice (Drift Test, Adjustment, etc.) a sistemului calorimetric.
3.4.7. Variatia temperaturii apei din vasul calorimetric, in modul de operare adiabatic, metoda de lucru manuala, in perioada preliminara si finala, trebuie sa fie maximum 0,03°C/min.
3.4.8. Variatia temperaturii apei din mantaua calorimetrului, in modul de operare izoperibolic, metoda de lucru automata, trebuie sa fie maximum 0,1°C.
3.4.9. Durata perioadei preliminare si a celei finale, in modul de operare izoperibolic, metoda de lucru manuala, trebuie sa fie de maximum 5 min.
3.4.10. Durata perioadei principale, in modul de operare izoperibolic, metoda de lucru automata, trebuie sa fie maximum 10 min.
3.4.11. Durata perioadei principale, in modul de operare izoperibolic, metoda de lucru manuala, trebuie sa fie maximum 15 min.
3.4.12. Durata perioadei preliminare, inainte de aprindere, in modul de operare adiabatic, metoda de lucru automata/semiautomata/manuala, trebuie sa fie de maximum 10 min.
Nota: Acest parametru se verifica numai pentru una din metodele de lucru disponibile.
3.4.13. Durata perioadei predeterminate, in modul de operare adiabatic, metoda de lucru automata, trebuie sa fie maximum 10 min.
3.4.14. Durata perioadei predeterminate, in modul de operare adiabatic, metoda de lucru semiautomata/manuala, trebuie sa fie maximum 15 min.
Note:
1 - Acest parametru fie verifica numai pentru una din metodele de lucru disponibile.
2 - Perioada predeterminata (perioada de reechilibrare termica) este un parametru stabilit in cursul operatiilor de determinare a factorului calorimetric (capacitatea calorica efectiva medie a calorimetrului) in modul de operare adiabatic. Aceasta reprezinta media intervalelor de timp care se scurg intre momentul aprinderii si al citirii temperaturii finale si este echivalent cu perioada principala de la modul de operare izoperibolic.
3.4.15. Sistemul de masurare trebuie sa semnaleze vizual sau acustic, sau sa afiseze si/sau sa tipareasca mesaje de eroare in cazul unei functionari defectuoase.
3.4.16. Sistemul de masurare trebuie sa functioneze corect (fara semnale sau mesaje de eroare) pentru fiecare mod de operare sau metoda de lucru, precum si in cazul asocierii cu o imprimanta sau un calculator extern, corespunzator specificatiilor din manualul de operare.
3.4.17. Termometrul ansamblului calorimetric cu apa, manual, folosit pentru masurarea temperaturii apei din vasul calorimetric trebuie sa aiba valoarea diviziunii de maximum 0,01°C.
Note:
1 - La ansamblurile calorimetrice cu apa manuale se pot utiliza termometre din sticla cu mercur tip Beckmann, cu capilar masiv sau cu corp tubular.
2 - Atat la sistemele calorimetrice cu apa cat si la ansamblurile calorimetrice cu apa manuale se pot utiliza termometre electronice cu rezolutie similara.
3.4.18. Producatorul trebuie sa specifice conditiile de mediu in care trebuie utilizate ansamblurile si sistemele de masurare: limitele temperaturii ambiante si ale umiditatii relative, variatia temperaturii ambiante, precum si cerintele privind ventilatia, evacuarea gazelor arse si circuitul de racire.
3.4.19. Incertitudinea de masurare la determinarea factorului calorimetric, pentru unul din modurile de operare, una din metodele de lucru si cu fiecare bomba calorimetrica utilizata, evaluata prin abaterea standard experimentala relativa a mediei unui sir de minimum cinci determinari unice, efectuate in conditii de repetabilitate, in perioade diferite de timp (un numar de 1 ... 2 zile consecutive), trebuie sa fie maximum 0,20%. Amplitudinea imprastierii valorilor capacitatii calorice efective ale calorimetrului trebuie sa fie mai mica de 55 J/°C.
3.4.20. Incertitudinea de masurare a puterii calorifice superioare (a unui MR), evaluata prin abaterea standard experimentala relativa a unui sir de minimum cinci determinari unice, efectuate in conditii de repetabilitate, in perioade diferite de timp (un numar de 1 ... 2 zile consecutiv), trebuie sa fie maximum 0,20%. Valoarea medie nu trebuie sa difere cu mai mult de ±50 J/g fata de valoarea certificata (a MR), recalculata pentru conditiile de lucru.
3.5. Cerinte metrologice si tehnice specifice sistemelor calorimetrice aneroide de masurare a puterii calorifice a combustibililor solizi-lichizi
3.5.1. Componenta produsului trebuie sa fie conform paragrafului 1.1.5. si manualului de operare.
3.5.2. Elementele indicatoare de stare, de atentionare si de avertizare a producerii unei erori, trebuie sa functioneze corespunzator specificatiilor din manualul de operare.
3.5.3. Elementele indicatoare de functionare si de stare a racitorului si a elementelor Peltier, precum si tastele de control, trebuie sa functioneze corespunzator specificatiilor din manualul de operare.
3.5.4. Circuitul de alimentare cu apa al racitorului trebuie sa fie etans atat in cursul functionarii normale cat si in timpul perioadelor de intrerupere comandate de elementele de atentionare si de avertizare a producerii unei erori.
3.5.5. Instalatia de umplere cu oxigen trebuie sa asigure pozitionarea bombei calorimetrice corespunzator specificatiilor din manualul de operare.
3.5.6. Instalatia de umplere cu oxigen trebuie sa asigure umplerea bombei calorimetrice intr-un interval de timp de (50 ± 20) s.
3.5.7. Sistemul de masurare trebuie sa semnaleze si/sau sa afiseze mesaje de eroare sau de avertizare in cazul unei functionari defectuoase sau a unui parametru existent/introdus incorect.
3.5.8. Sistemul de masurare trebuie sa functioneze corect (fara semnale sau mesaje de eroare) pentru fiecare mod de lucru, fara/cu calculator extern (utilizand programul de aplicatii specializat), corespunzator specificatiilor din manualul de operare.
3.5.9. Producatorul trebuie sa specifice conditiile de mediu in care trebuie utilizat sistemul de masurare: limitele temperaturii ambiante si ale umiditatii relative, variatia temperaturii ambiante, precum si cerintele privind ventilatia, evacuarea gazelor arse si circuitul de racire.
3.5.10. Incertitudinea de masurare a puterii calorifice superioare (a unui MR), evaluata prin abaterea standard experimentala relativa a unui sir de minimum cinci determinari unice, efectuate in conditii de repetabilitate, in perioade diferite de timp (un numar de 1 ... 2 zile consecutive), trebuie sa fie maximum 0,20%. Valoarea medie masurata nu trebuie sa difere cu mai mult de ±50 J/g fata de valoarea certificata (a MR); recalculata pentru conditiile de lucru.
3.6. Cerinte metrologice si tehnice specifice bombelor calorimetrice
3.6.1. Componenta produsului trebuie sa fie conform paragrafului 1.1.6. si manualului de operare.
3.6.2. Durata de incarcare cu oxigen a bombei calorimetrice trebuie sa fie de (50 ± 20) s.
3.6.3. Durata de evacuare a produselor de ardere in stare gazoasa trebuie sa fie de (70 + 20) s.
3.6.4. Toate asamblarile filetate trebuie sa asigure etanseitatea la presiunea pneumatica de 40 bari.
3.6.5. Toate asamblarile filetate trebuie sa asigure etanseitatea la presiunea hidraulica de 200 bari.
3.6.6. Corpul bombei calorimetrice trebuie sa reziste la presiunea hidraulica de 200 bari. Deformatiile peretelui, fundului si ale inelului de strangere, nu trebuie sa depaseasca 0,1 mm.
Nota: In cazul in care inelul de strangere al bombei calorimetrice nu are suprafata superioara de forma plana, nu se efectueaza verificarea deformatiilor sale.
3.6.7. Corpul bombei calorimetrice trebuie sa reziste la presiunea dezvoltata prin arderea unei probe de 2 g de MR. Deformatiile peretelui sau nu trebuie sa depaseasca 0,1 mm.
3.6.8. Rezistenta de izolatie a bornei electrice trebuie sa fie mai mare de 1 MΩ in stare uscata si mai mare de 25 kΩ in stare umeda.
3.6.9. Tensiunea electrica furnizata in circuitul de aprindere a probei nu trebuie sa depaseasca 24 V.
3.6.10. Rezistenta circuitului de aprindere a bombei calorimetrice trebuie sa fie mai mica de 10 Ω.
3.6.11. Jocul axial al asamblarii filetate corp-inel de strangere trebuie sa fie maximum 0,32 mm.
Nota: In cazul in care inelul de strangere nu are suprafata superioara de forma plana, nu se efectueaza verificarea jocului axial al asamblarii filetate corp-inel de strangere.
3.6.12. Jocul diametral al asamblarii filetate corp-inel de strangere trebuie sa fie max. 0,55 mm.
3.6.13. Suprafetele interioare nu trebuie sa prezinte urme de coroziune sau pori.
3.6.14. Volumul interior poate sa fie (250 ... 525) cmc, in functie de utilizari.
3.6.15. Bombele calorimetrice ale sistemelor aneroide trebuie calibrate cu MR inaintea verificarii cerintelor de la articolul 3.5. Incertitudinea de masurare trebuie sa fie maximum 0,20%.
3.7. Cerinte metrologice si tehnice specifice instalatiilor radiometrice pentru masurari in flux, pe banda, a puterii calorifice a combustibililor solizi
3.7.1. Componenta produsului trebuie sa fie conform paragrafului 1.1.7. si manualului de operare.
3.7.2. Elementele indicatoare de stare, de atentionare si de avertizare a producerii unei erori, trebuie sa functioneze corespunzator specificatiilor din manualul de operare.
3.7.3. Sistemul de masurare trebuie sa semnaleze si sa afiseze mesajele de stare si de eroare prezentate in manualul de operare, in cazul functionarii normale, in cazul functionarii defectuoase sau a unui parametru existent/introdus incorect.
3.7.4. Instalatia trebuie sa functioneze corect (fara mesaje de eroare) pentru fiecare mod de lucru (calibrare sau masurare), corespunzator specificatiilor din manualul de operare.
3.7.5. Producatorul trebuie sa specifice conditiile de mediu in care trebuie utilizate instalatiile radiometrice in cazul masurarii pe MR si pe banda, pentru blocul electronic si pentru traductoare: limitele temperaturii ambiante si ale umiditatii relative a aerului, cerintele privind granulatia materialului de masurat, limitele grosimii stratului de material de masurat, lungimea/raza de investigatie si vitezele de numarare pentru fiecare traductor, viteza benzii, lungimea cablurilor de semnal, precum si cerintele privind radioprotectia.
3.7.6. Eroarea relativa de masurare a continutului de cenusa si a umiditatii totale raportate la starea initiala, in cazul masurarii pe MR, trebuie sa fie mai mica de ±8,0%.
3.7.7. Eroarea relativa de masurare a puterii calorifice inferioare raportata la starea initiala, in cazul masurarii pe MR, trebuie sa fie mai mica de ±10,0%.
3.7.8. Eroarea relativa de masurare a continutului de cenusa si a umiditatii totale raportate la starea initiala, la masurarea pe banda, trebuie sa fie mai mica de ±10,0%.
3.7.9. Eroarea relativa de masurare a puterii calorifice inferioare raportata la starea initiala, la masurarea pe banda, trebuie sa fie mai mica de ±12,0%.
3.7.10. Persoanele legal desemnate pentru controlul instalarii si punerea in functiune a instalatiilor radiometrice pentru masurari in flux, pe banda, a puterii calorifice a combustibililor solizi, trebuie sa urmareasca respectarea cerintelor prevazute la paragraful 3.7.5., in manualul de operare si in reglementarile specifice domeniului activitatii nucleare, astfel incat mijlocul de masurare sa prezinte siguranta in functionare si sa indeplineasca prevederile acestei norme de metrologie legala.

4. Atestarea legalitatii
4.1. Atestarea legalitatii unui mijloc de masurare se realizeaza numai dupa demonstrarea conformitatii acestuia cu cerintele aplicabile prevazute in norma de metrologie legala NML 001-05 "Cerinte metrologice si tehnice comune mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal", precum si cu cele din prezenta norma de metrologie legala. In tabelele 1 ... 6 sunt prevazute cerintele metrologice si tehnice corespunzatoare sortimentelor de mijloace de masurare care fac obiectul prezentei norme de metrologie legala.
4.2. Atestarea legalitatii se realizeaza prin aplicarea marcajelor metrologice (marcajul aprobarii de model si marcajul de verificare metrologica) si emiterea documentelor corespunzatoare (certificate de aprobare de model, buletine de verificare metrologica).

5. Prevederi finale
5.1. Evaluarea conformitatii cu cerintele tehnice si metrologice prevazute in tabelele 1 ... 6 din prezenta norma de metrologie legala se realizeaza prin aplicarea procedurilor de incercare/verificare corespunzatoare sortimentelor de mijloace de masurare care fac obiectul sau.
5.2. Procedurile specificate la articolul 5.1. trebuie sa contina prevederi referitoare la metodele, etaloanele, mijloacele de masurare si auxiliare utilizate pentru incercare/verificare, precum si ansamblurile de operatii utilizate la efectuarea incercarilor sau verificarilor in conformitate cu metodele prevazute.

Tabelul 1
Cerinte metrologice si tehnice aplicabile ansamblurilor de masurare puterii calorifice a gazelor combustibile




┌────┬────────────────────────────────-┬──────────────────┬──────────────────────────────-┐
│ │ │ │ Modalitati de control │
│Nr. │ Cerinta metrologica │Punctul din norma ├────────┬──────────────────────┤
│crt.│ sau tehnica │ de metrologie │Aprobare│Verificare metrologica│
│ │ │ legala │de model├──────────┬──────────-┤
│ │ │ │ │ initiala │ periodica │
├────┼────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 1 │Erori tolerate │3.2.10/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │3.2.13/NML 066-05 │ X │ X │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │3.2.15/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │3.2.16/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │3.2.17/NML 066-05 │ X │ X │ X │
├────┼────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 2 │Adecvare │ 3.1.2/NML 066-05 │ X │ X │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.1.3/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.2.1/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.2.2/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.2.3/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.2.5/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.2.6/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.2.7/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.2.8/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.2.9/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │3.2.11/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │3.2.12/NML 066-05 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 3 │Informatii pe care trebuie sa le │ 2.9/NML 001-05 │ X │ X │ - │
│ │prezinte mijlocul de masurare si ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │informatii insotitoare │ 3.1.6/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.2.4/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │3.2.14/NML 066-05 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 4 │Prelucrarea ulterioara a │ 2.11/NML 001-05 │ X │ - │ - │
│ │informatiilor de masurare pentru │ │ │ │ │
│ │incheierea tranzactiei comerciale│ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 5 │Posibilitatea evaluarii │ 2.12/NML 001-05 │ X │ - │ - │
│ │conformitatii ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 5.1/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 5.2/NML 066-05 │ X │ X │ X │
└────┴────────────────────────────────-┴──────────────────┴────────┴──────────┴──────────-┘



Tabelul 2
Cerinte metrologice si tehnice aplicabile sistemelor calorimetrice automate de masurare continua a puterii calorifice, a indicelui Wobbe si a densitatii relative a gazelor combustibile




┌────┬────────────────────────────────-┬──────────────────┬──────────────────────────────-┐
│ │ │ │ Modalitati de control │
│Nr. │ Cerinta metrologica │Punctul din norma ├────────┬──────────────────────┤
│crt.│ sau tehnica │ de metrologie │Aprobare│Verificare metrologica│
│ │ │ legala │de model├──────────┬──────────-┤
│ │ │ │ │ initiala │ periodica │
├────┼────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 1 │Erori tolerate │ 2.1/NML 001-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.3.8/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.3.9/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │3.3.10/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │3.3.11/NML 066-05 │ X │ X │ X │
├────┼────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 2 │Durabilitate │ 2.5/NML 001-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │3.3.12/NML 066-05 │ X │ X │ X │
├────┼────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 3 │Adecvare │ 2.7/NML 001-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.1.1/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.1.2/NML 066-05 │ X │ X │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.1.3/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.1.4/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.3.1/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.3.2/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.3.3/NML 066-05 │ X │ X │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.3.4/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.3.5/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.3.6/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │3.3.14/NML 066-05 │ X │ X │ - │
├────┼────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 4 │Protectie impotriva interventiilor 2.8/NML 001-05 │ X │ - │ - │
│ │neautorizate si a degradarii ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │informatiei │ 3.1.5/NML 066-05 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 5 │Informatii pe care trebuie sa le │ 2.9/NML 001-05 │ X │ X │ - │
│ │prezinte mijlocul de masurare si ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │informatii insotitoare │ 3.1.6/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.3.7/NML 066-05 │ X │ X │ - │
├────┼────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 6 │Indicarea rezultatului masurarii │ 2.10/NML 001-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.1.7/NML 066-05 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 7 │Prelucrarea ulterioara a │ 2.11/NML 001-05 │ X │ - │ - │
│ │informatiilor de masurare pentru ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │incheierea tranzactiei comerciale│ 3.1.8/NML 066-05 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 8 │Posibilitatea evaluarii │ 2.12/NML 001-05 │ X │ - │ - │
│ │conformitatii ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 5.1/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 5.2/NML 066-05 │ X │ X │ X │
├────┼────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 9 │Efectul conditiilor de mediu │3.3.13/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │climatic │ │ │ │ │
└────┴─────────────────────────────────┴──────────────────┴────────┴──────────┴──────────-┘



Tabelul 3
Cerinte metrologice si tehnice aplicabile ansamblurilor si sistemelor calorimetrice de masurare a puterii calorifice a combustibililor solizi-lichizi, cu apa




┌────┬─────────────────────────────────────-┬──────────────────┬──────────────────────────────-┐
│ │ │ │ Modalitati de control │
│Nr. │ Cerinta metrologica │Punctul din norma ├────────┬──────────────────────┤
│crt.│ sau tehnica │ de metrologie │Aprobare│Verificare metrologica│
│ │ │ legala │de model├──────────┬──────────-┤
│ │ │ │ │ initiala │ periodica │
├────┼─────────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 1 │Erori tolerate │ 3.4.5/NML 066-05 │ X │ X │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │3.4.17/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │3.4.19/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │3.4.20/NML 066-05 │ X │ - │ - │
├────┼─────────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 2 │Adecvare │ 2.7/NML 001-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.1.1/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.1.2/NML 066-05 │ X │ X │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.1.3/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.1.4/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.4.1/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.4.2/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.4.3/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.4.4/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.4.6/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.4.7/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.4.8/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.4.9/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │3.4.10/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │3.4.11/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │3.4.12/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │3.4.13/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │3.4.14/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │3.4.15/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │3.4.16/NML 066-05 │ X │ - │ - │
├────┼─────────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 3 │Protectie impotriva interventiilor │ 2.8/NML 001-05 │ X │ - │ - │
│ │neautorizate si a degradarii ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │informatiei │ 3.1.5/NML 066-05 │ X │ - │ - │
├────┼─────────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 4 │Informatii pe care trebuie sa le │ 2.9/NML 001-05 │ X │ X │ - │
│ │prezinte mijlocul de masurare si ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │informatii insotitoare │ 3.1.6/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │3.4.18/NML 066-05 │ X │ - │ - │
├────┼─────────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 5 │Indicarea rezultatului masurarii │ 2.10/NML 001-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.1.7/NML 066-05 │ X │ - │ - │
├────┼─────────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 6 │Prelucrarea ulterioara a informatiilor│ 2.11/NML 001-05 │ X │ - │ - │
│ │de masurare pentru incheierea ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │tranzactiei comerciale │ 3.1.8/NML 066-05 │ X │ - │ - │
├────┼─────────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 7 │Posibilitatea evaluarii conformitatii │ 2.12/NML 001 -05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 5.1/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 5.2/NML 066-05 │ X │ X │ X │
└────┴──────────────────────────────────────┴──────────────────┴────────┴──────────┴──────────-┘



Tabelul 4
Cerinte metrologice si tehnice aplicabile sistemelor calorimetrice aneroide, de masurare a puterii calorifice a combustibililor solizi-lichizi




┌────┬────────────────────────────────────-┬──────────────────┬──────────────────────────────-┐
│ │ │ │ Modalitati de control │
│Nr. │ Cerinta metrologica │Punctul din norma ├────────┬──────────────────────┤
│crt.│ sau tehnica │ de metrologie │Aprobare│Verificare metrologica│
│ │ │ legala │de model├──────────┬──────────-┤
│ │ │ │ │ initiala │ periodica │
├────┼────────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 1 │Erori tolerate │3.5.10/NML 066-05 │ X │ X │ X │
├────┼────────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 2 │Adecvare │ 2.7/NML 001-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.1.1/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.1.2/NML 066-05 │ X │ X │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.1.3/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.1.4/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.5.1/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.5.2/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.5.3/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.5.4/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.5.5/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.5.6/NML 066-05 │ X │ X │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.5.7/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.5.8/NML 066-05 │ X │ X │ X │
├────┼────────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 3 │Protectie impotriva interventiilor │ 2.8/NML 001-05 │ X │ - │ - │
│ │neautorizate si a degradarii ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │informatiei │ 3.1.5/NML 066-05 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 4 │Informatii pe care trebuie sa le │ 2.9/NML 001-05 │ X │ X │ - │
│ │prezinte mijlocul de masurare si ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │informatii insotitoare │ 3.1.6/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.5.9/NML 066-05 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 5 │Indicarea rezultatului masurarii │ 2.10/NML 001-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.1.7/NML 066-05 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 6 │Prelucrarea ulterioara a │ 2.11/NML 001-05 │ X │ - │ - │
│ │informatiilor de masurare pentru ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │incheierea tranzactiei comerciale │ 3.1.8/NML 066-05 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 7 │Posibilitatea evaluarii conformitatii│ 2.12/NML 001-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 5.1/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 5.2/NML 066-05 │ X │ X │ X │
└────┴────────────────────────────────────-┴──────────────────┴────────┴──────────┴──────────-┘



Tabelul 5
Cerinte metrologice si tehnice aplicabile bombelor calorimetrice




┌────┬───────────────────────────────-┬──────────────────┬──────────────────────────────-┐
│ │ │ │ Modalitati de control │
│Nr. │ Cerinta metrologica │Punctul din norma ├────────┬──────────────────────┤
│crt.│ sau tehnica │ de metrologie │Aprobare│Verificare metrologica│
│ │ │ legala │de model├──────────┬──────────-┤
│ │ │ │ │ initiala │ periodica │
├────┼───────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 1 │Erori tolerate │3.6.14/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │3.6.15/NML 066-05 │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 2 │Adecvare │ 3.1.2/NML 066-05 │ X │ X │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.1.3/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.6.1/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.6.2/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.6.3/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.6.4/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.6.5/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.6.6/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.6.7/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.6.8/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.6.9/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │3.6.10/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │3.6.11/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │3.6.12/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │3.6.13/NML 066-05 │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 3 │Informatii pe care trebuie sa le│ │ │ │ │
│ │prezinte mijlocul de masurare si│ 2.9/NML 001-05 │ X │ X │ - │
│ │informatii insotitoare │ │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 4 │Posibilitatea evaluarii │ 2.12/NML 001-05 │ X │ - │ - │
│ │conformitatii ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 5.1/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 5.2/NML 066-05 │ X │ X │ X │
└────┴───────────────────────────────-┴──────────────────┴────────┴──────────┴──────────-┘



Tabelul 6
Cerinte metrologice si tehnice aplicabile instalatiilor radiometrice pentru masurari in flux, pe banda, a puterii calorifice a combustibililor solizi





┌────┬────────────────────────────────-┬──────────────────┬──────────────────────────────-┐
│ │ │ │ Modalitati de control │
│Nr. │ Cerinta metrologica │Punctul din norma ├────────┬──────────────────────┤
│crt.│ sau tehnica │ de metrologie │Aprobare│Verificare metrologica│
│ │ │ legala │de model├──────────┬──────────-┤
│ │ │ │ │ initiala │ periodica │
├────┼────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 1 │Erori tolerate │ 2.1/NML 001-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.7.6/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.7.7/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.7.8/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.7.9/NML 066-05 │ X │ X │ X │
├────┼────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 2 │Durabilitate │ 2.5/NML 001-05 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 3 │Adecvare │ 2.7/NML 001-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.1.1/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.1.2/NML 066-05 │ X │ X │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.1.3/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.1.4/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.7.1/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.7.2/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.7.3/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.7.4/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │3.7.10/NML 066-05 │ X │ X │ - │
├────┼────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 4 │Protectie impotriva │ 2.8/NML 001-05 │ X │ - │ - │
│ │interventiilor neautorizate si a ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │degradarii informatiei │ 3.1.5/NML 066-05 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 5 │Informatii pe care trebuie sa le │ 2.9/NML 001-05 │ X │ X │ - │
│ │prezinte mijlocul de masurare si ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │informatii insotitoare │ 3.1.6/NML 066-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.7.5/NML 066-05 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 6 │Indicarea rezultatului masurarii │ 2.10/NML 001-05 │ X │ - │ - │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 3.1.7/NML 066-05 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 7 │Prelucrarea ulterioara a │ 2.11/NML 001-05 │ X │ - │ - │
│ │informatiilor de masurare pentru ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │incheierea tranzactiei comerciale│ 3.1.8/NML 066-05 │ X │ - │ - │
├────┼────────────────────────────────-┼──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 8 │Posibilitatea evaluarii │ 2.12/NML 001-05 │ X │ - │ - │
│ │conformitatii ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 5.1/NML 066-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ │ │ 5.2/NML 066-05 │ X │ X │ X │
└────┴────────────────────────────────-┴──────────────────┴────────┴──────────┴──────────-┘



---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016