Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA DE METROLOGIE LEGALA din 29 noiembrie 2005  NML 016-05 Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA DE METROLOGIE LEGALA din 29 noiembrie 2005 NML 016-05 "Planimetre"*)

EMITENT: BIROUL ROMAN DE METROLOGIE LEGALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.115 bis din 9 decembrie 2005
_________
*) Aprobatã de <>Ordinul nr. 326 din 29 noiembrie 2005 publicat În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1115 din 9 decembrie 2005.


1. Domeniu de aplicare
1.1. Prezenta norma de metrologie legala stabileste cerintele metrologice si tehnice si modalitatile de atestare a legalitatii, specifice planimetrelor utilizate pentru masurarea cantitatilor de fluide in cadrul unor tranzactii comerciale, prin determinarea ariilor unor suprafete delimitate de curbele inregistrate pe diagramele de variatie ale unor parametri de curgere a fluidelor.
1.2. Pentru a putea fi puse in functiune sau utilizate in masurarile de interes public, planimetrele prevazute la punctul 1.1 trebuie sa indeplineasca atat cerintele metrologice si tehnice prevazute in prezenta norma, cat si cerintele aplicabile din norma de metrologie legala NML 001-05 "Cerinte metrologice si tehnice comune mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal". Aplicabilitatea cerintelor din norma mai sus mentionata rezulta din tabelul 2.
1.3. Planimetrele se clasifica dupa urmatoarele criterii:
1.3.1. Tip constructiv:
a) planimetre polare (traiectoria de ghidare este un arc de cerc);
b) planimetre liniare (traiectoria de ghidare este o dreapta);
c) planimetre radiate (deplasarea se face in jurul unui punct fix);
d) planimetre de radacina patrata (traiectoria de ghidare este curbilinie).
1.3.2. Exactitate:
a) planimetre de clasa de exactitate I;
b) planimetre de clasa de exactitate II;
c) planimetre de clasa de exactitate III.
1.4. Prezenta norma de metrologie legala nu se refera la planimetrele utilizate in cartografie.

2. Terminologie
In prezenta norma de metrologie legala, termenii specifici utilizati au urmatoarele semnificatii:
2.1. planimetre: aparate de masurat care determina o anumita functie, si o integreaza unor functii cu ajutorul unui dispozitiv integrator;
2.2. planimetre polare, planimetre liniare: planimetre pentru masurarea valorii medii a ariei unei suprafete inscrise in plan;
2.3. planimetre radiale: planimetre pentru determinarea valorii medii a razelor diagramelor circulare;
2.4. planimetre de radacina patrata: planimetre pentru determinarea valorii medii a functiei



___________
√'76R(i) - r(o)



unde R(i) sunt razele diagramelor circulare si r(0) este raza cercului director pe care planimetrul nu integreaza;

2.5. dispozitiv integrator (al planimetrului): dispozitiv de masurare prin integrare, prevazut cu rola integratoare si sistem de afisare al valorii planimetrate (contor mecanic sau dispozitiv integrator electronic);
2.6. brat integrator sau de urmarire: brat care se poate roti intr-o articulatie prinsa intr-o culisa ce aluneca intr-un ghidaj (linear, sau curbiliniu);
2.7. brat polar: brat care se roteste in jurul unui punct fix, denumit pol;
2.8. valoarea diviziunii planimetrului: functie de dimensiunile constructive si de lungimea bratului de urmarire, valoarea diviziunii d este determinata cu relatia d = 2●pi●r●L/1000 = K/1000, unde K este constanta planimetrului, d este valoarea diviziunii dispozitivului integrator, r este raza rolei integratoare (in mm), L este lungimea bratului integrator (in mm).
2.9. aria suprafetei planimetrate: valoarea medie a ariei suprafetei delimitate de o curba inchisa inregistrata pe o diagrama, determinata prin parcurgerea curbei cu ajutorul bratului de urmarire al planimetrului (polar sau liniar);
2.10. rigleta de control: lama metalica nedeformabila, prevazuta cu un ghidaj cu orificii pentru introducerea acului sau a lupei de urmarire a conturului de masurat, utilizata pentru verificarea erorilor indicatiilor planimetrelor liniare, polare sau de radacina patrata;
2.11. diagrama circulara de control: diagrama trasata pe hartie formata din cercuri concentrice, distantele dintre cercuri respectand o functie de definitie (corelata cu traiectoria de ghidare a planimetrului) liniara, patratica, neliniara sau empirica si utilizata ca etalon de referinta pentru verificarea planimetrelor polare, radiale sau de radacina patrata.

3. Cerinte metrologice si tehnice
3.1. Erori maxime tolerate in conditii nominale de functionare
3.1.1. Producatorul trebuie sa specifice valorile masurandului (valoarea diviziunii sau constanta K a planimetrului), tipul diagramei de control (identica diagramei utilizate la calculul traiectoriei de ghidare) si marimile de influenta care asigura conditiile nominale de functionare ale planimetrului.
3.1.2. In lipsa specificatiilor producatorului se pot utiliza urmatoarele conditii de referinta:
- temperatura de referinta (20±5)°C;
- umiditatea relativa de referinta (65±5)%.
3.1.3. In conditii nominale de functionare si in absenta oricarei perturbatii, eroarea de masurare a planimetrului nu trebuie sa depaseasca valoarea erorii maxime tolerate. Functie de eroarea maxima tolerata planimetrele se clasifica in trei clase de exactitate prezentate in tabelul 1.

Tabelul 1
Erori maxime tolerate



| Clasa de exactitate | Eroarea maxima tolerata |
+--------------------------------------+---------------------------------------+
| I | ±0,2% |
+--------------------------------------+---------------------------------------+
| II | ±0,5% |
+--------------------------------------+---------------------------------------+
| III | ±1% |
+--------------------------------------+---------------------------------------+


3.1.4. Erorile tolerate ale valorilor marimilor etalon ale functiei de definitie a etalonului de control (rigleta de control sau diagrama de control), nu trebuie sa depaseasca 1/10 din eroarea maxima tolerata a planimetrului, pentru fiecare clasa de exactitate din tabelul 1.
3.2. Reproductibilitate
In cazul masurarii cu un planimetru a ariei suprafetei inchise de o curba inregistrata pe o diagrama, intr-un loc diferit sau de catre un utilizator diferit, toate celelalte conditii fiind identice, rezultatele masurarilor trebuie sa fie foarte apropiate intre ele. Diferenta intre rezultatele masurarilor determinata ca eroare relativa procentuala, nu trebuie sa depaseasca 0,5 din eroarea maxima tolerata data in tabelul 1.
3.3. Repetabilitate
In cazul masurarii cu un planimetru a ariei suprafetei inchise de o curba inregistrata pe o diagrama, in mod repetat in acelasi loc, de catre acelasi utilizator, in conditii de masurare identice, rezultatele a 10 masurari succesive trebuie sa fie foarte apropiate intre ele. Variatia rezultatelor masurarilor, determinata ca eroare relativa procentuala nu trebuie sa depaseasca 0,5 din eroarea maxima tolerata data in tabelul 1.
3.4. Stabilitate
Un planimetru trebuie sa fie astfel proiectat incat sa mentina o stabilitate a caracteristicilor sale metrologice, adica sa poata masura cu erori mai mici decat eroarea maxima tolerata, timp de un an, fara nici o reglare, daca este calibrat corect, intretinut si utilizat conform instructiunilor producatorului, in conditiile de mediu pentru care a fost destinat.
3.5. Adecvare
3.5.1. Toate suprafetele active trebuie sa aiba un finisaj corespunzator si sa fie protejate impotriva coroziunii. Gradul de uzura a acestora nu trebuie sa influenteze buna functionare sau procesul de masurare. Suprafetele ghidajelor trebuie sa fie slefuite.
3.5.2. Deplasarea tuturor elementelor mobile trebuie sa se faca usor, fara frecari excesive, salturi, patinari sau blocari.
3.5.3. Bratul de urmarire cat si bratul polar trebuie sa fie rigide.
3.5.4. Dispozitivele de reglaj fin si de blocare ale vernierului sau ale riglei pe bratul de urmarire trebuie sa asigure reglarea corespunzatoare si blocarea ferma in orice pozitie functionala.
3.5.5. In orice pozitie a planimetrului, rola integratoare trebuie sa aiba o aderenta suficienta la hartia diagramei, pentru a inregistra orice deplasare de-a lungul curbei de integrare.
3.5.6. Acul de urmarire trebuie sa fie bine finisat si sa permita reglarea pentru apropierea sau departarea de planul suprafetei planimetrate.
3.5.7. In cazul planimetrelor echipate cu dispozitiv integrator mecanic acesta trebuie sa fie prevazut cu disc indicator de ture divizat in 10 parti egale. Valoarea unei diviziuni trebuie sa fie corespunzatoare unei rotatii complete a rolei integratoare. Jocul discului la blocarea rolei integratoare nu trebuie sa depaseasca 1/10 din valoarea unei diviziuni.
3.5.8. Distanta intre vernier si rola integratoare (in cazul planimetrelor prevazute cu dispozitiv integrator mecanic) nu trebuie sa depaseasca 0,1 mm.
3.5.9. Planimetrele trebuie astfel concepute incat sa permita controlul functiilor de masurare dupa ce au fost introduse pe piata si puse in functiune. Eventuale programe informatice, altele decat cele care asigura functiile de masurare, nu trebuie sa le poata influenta pe acestea intr-o maniera inadmisibila (in limitele erorilor tolerate).
3.6. Protectie impotriva interventiilor neautorizate si a degradarii informatiei
3.6.1. Planimetrele trebuie sa fie astfel construite incat sa poata fi sigilate, prin plombe de siguranta, pentru a asigura inviolabilitatea dispozitivului integrator. Masurile de securitate prevazute trebuie sa permita obtinerea de dovezi asupra interventiilor.
3.6.2. Pentru a putea fi utilizat legal, un planimetru supus unei interventii autorizate (reparare, reglare, calibrare) care se efectueaza in intervalul dintre doua verificari metrologice periodice succesive trebuie sa fie sigilat si verificat metrologic imediat dupa interventie.
3.7. Informatii furnizate de mijlocul de masurare si informatii insotitoare
3.7.1. Planimetrele trebuie sa prezinte marcaje si inscriptii cu urmatoarele informatii:
- marca sau numele producatorului;
- seria de fabricatie si anul;
- clasa de exactitate;
- valoarea diviziunii;
plus
- marcajele metrologice.
3.7.2. Planimetrele trebuie sa fie insotite de informatii scrise privind modul lor de functionare. Informatiile, cuprinse intr-un manual de utilizare, pot include, dupa caz:
- conditiile nominale de functionare (obligatoriu tipul diagramei de control utilizata la calibrare si buletinul de constante, conform pct 3.1.1);
- clasele de mediu climatic, mecanic si electromagnetic;
- temperatura limita superioara si inferioara, indicatii privind instalarea, intretinerea, repararea si reglajele admise;
- instructiuni privind utilizarea corecta si conditiile speciale de utilizare (inclusiv eventuale conventii intre producator, distribuitor, utilizator si beneficiar).
3.7.3. Rigleta de control care se livreaza impreuna cu planimetrul trebuie aiba cel putin urmatoarele inscriptii:
- marca producatorului;
- valoarea marimii etalon (valoarea ariei suprafetei, a razei sau a radacinii patrate a razei etalon de control).
3.7.4. Valoarea diviziunii scarii unui planimetru trebuie sa fie de forma 1x10^n, 2x10^n sau 5x10^n unde n este un numar intreg sau zero. Unitatea de masura sau simbolul acesteia trebuie sa insoteasca valoarea numerica, fie afisata impreuna cu aceasta, fie inscriptionata pe instrumentul indicator.
3.7.5. Gradarea planimetrelor trebuie sa prezinte repere si cifre clare, uniforme, fara intreruperi sau stersaturi. Dispozitivul integrator electronic trebuie sa fie prevazut cu afisaj numeric cu cifre distincte, usor lizibile, cu indicatii corespunzatoare scarilor de masurare si cu simbolurile corespunzatoare unitatilor de masura.
3.7.6. Unitatile de masura folosite si simbolurile lor vor fi in concordanta cu reglementarile legale (SI).
3.7.7. Toate planimetrele trebuie sa posede un loc special, vizibil, care sa permita aplicarea marcajului de verificare metrologica, in conditii de siguranta. Aplicarea trebuie sa se faca pe una din partile inactive ale planimetrului utilizand mijloace materiale si metode care sa impiedice interventiile neautorizate asupra aparatului verificat, orice interventie conducand inevitabil la deteriorarea marcajului. In consecinta marcajul de verificare se poate aplica chiar pe sigiliul dispozitivului integrator, care sa nu afecteze exactitatea de masurare si sa nu fie accesibil utilizatorului.
3.7.8. Toate marcajele si inscriptionarile impuse de oricare dintre cerinte trebuie sa fie clare, accesibile, neambigue, netransferabile si sa nu poata fi sterse.
3.8. Indicarea rezultatului masurarii
3.8.1. Indicarea rezultatului masurarii trebuie sa se faca prin intermediul unui instrument indicator si a unui inscris de mana chiar pe hartia diagramei planimetrate pe care au fost inregistrati parametrii de stare (presiune statica, presiune diferentiala, temperatura etc.).
3.8.2. Acest inscris trebuie sa fie usor lizibil si sa nu poata fi sters.
3.8.3. Afisarea rezultatului trebuie sa fie clara, neambigua, usor de citit si insotita de acele marcaje si inscriptii care asigura o informare corecta asupra semnificatiei acestuia.

4. Atestarea legalitatii
4.1. Atestarea legalitatii unui anumit tip de planimetru se realizeaza numai dupa demonstrarea conformitatii acestuia cu cerintele metrologice si tehnice prevazute in tabelul 2, pentru fiecare modalitate de control specifica punerii in functiune sau utilizarii.

Tabelul 2
Cerinte metrologice si tehnice aplicabile planimetrelor



| | | |Modalitati de control |
|Nr. | |Punctul din norma+----------------------+
|crt.|Cerinta metrologica sau tehnica | de metrologie |Verificare metrologica|
| | | legala +-----------+----------+
| | | | initiala |periodica |
+----+--------------------------------+-----------------+-----------+----------+
| 0 | 1 | 2 | 3 | 4 |
+----+--------------------------------+-----------------+-----------+----------+
| 1. |Adecvare, siguranta in | 2.6/NML 001-05 | X | |
| |functionare |2.7.1/NML 001-05 | | |
| | |2.7.2/NML 001-05 | | |
| | |2.7.5/NML 001-05 | | |
| | | 3.5/NML 016-05 | | |
+----+--------------------------------+-----------------+-----------+----------+
| 2. |Protectie impotriva | | X | X |
| |interventiilor neautorizate | 3.6/NML 016-05 | | |
| |si a degradarii informatiei | | | |
+----+--------------------------------+-----------------+-----------+----------+
| 3. |Informatii furnizate de mijlocul| | X | X |
| |de masurare si informatii | 3.7/NML 016-05 | | |
| |insotitoare | | | |
+----+--------------------------------+-----------------+-----------+----------+
| 4. |Indicarea rezultatului masurarii| 3.8/NML 016-05 | X | |
+----+--------------------------------+-----------------+-----------+----------+
| 5. |Posibilitatea evaluarii | 2.12/NML 001-05 | X | |
| |conformitatii | | | |
+----+--------------------------------+-----------------+-----------+----------+
| 6. |Repetabilitate, | 3.2/NML 016-05 | X | X |
| |reproductibilitate | 3.3/NML 016-05 | | |
+----+--------------------------------+-----------------+-----------+----------+
| 7. |Erori in conditii nominale de | 3.1/NML 016-05 | X | X |
| |functionare | | | |
+----+--------------------------------+-----------------+-----------+----------+
| 8. |Stabilitate | 3.4/NML 016-05 | X | X |
+----+--------------------------------+-----------------+-----------+----------+


4.2. Atestarea legalitatii se realizeaza prin aplicarea marcajului de verificare metrologica si eliberarea buletinului de verificare.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016