Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA DE METROLOGIE LEGALA CEE Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA DE METROLOGIE LEGALA CEE "NML CEE-71/349" din 1 aprilie 2002 privind calibrarea rezervoarelor navelor fluviale si de coasta

EMITENT: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 360 din 29 mai 2002
ART. 1
Prezenta norma de metrologie legalã CEE se aplica în scopul calibrarii rezervoarelor navelor fluviale şi de coasta.
Calibrarea CEE reprezintã o calibrare efectuatã de cãtre Biroul Roman de Metrologie Legalã în conformitate cu prevederile prezentei norme de metrologie legalã CEE.
ART. 2
Rezultatele operaţiunilor de calibrare se consemneazã într-un certificat de calibrare CEE, conform modelului prezentat în anexa nr. 3 la prezenta norma de metrologie legalã CEE.
ART. 3
Mijloacele de mãsurare utilizate pentru a determina nivelul lichidului din rezervoarele calibrate conform prevederilor prezentei norme de metrologie legalã CEE trebuie sa fie adaptate special acestui scop.
Aceste mijloace de mãsurare trebuie sa corespundã cerinţelor prevãzute în Norma de metrologie legalã CEE NML CEE-73/362, aprobatã prin <>Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 428/2001 .
ART. 4
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezenta norma de metrologie legalã CEE.

ANEXA 1
-------
la norma de metrologie legalã CEE
----------------------------------

CERINŢE GENERALE
privind calibrarea rezervoarelor navelor fluviale şi de coasta

1. Capacitatea rezervoarelor navelor, denumite în continuare rezervoare, se determina prin:
- transferarea apei sau a altui lichid, al cãrui volum se determina cu mãsuri de capacitate sau sisteme de mãsurare dotate cu contoare special etalonate în acest scop; sau
- calcule bazate pe dimensiunile rezervorului, aceasta operaţiune putând fi completatã, dacã este posibil, cu o verificare mixtã, utilizându-se volume mãsurate de lichid.
2. Operaţiunile de calibrare se executa în asa fel şi cu mijloace de mãsurare de o asemenea exactitate, încât erorile relative în ceea ce priveşte capacitatile declarate în documente sa nu depãşeascã:
a) ca regula generalã: ± 3/1.000 din capacitatea indicatã;
b) în mod excepţional, în cazul rezervoarelor cu forme foarte complicate, care nu pot fi calibrate prin transferarea conţinutului lor: ± 5/1.000 din capacitatea indicatã.
3. Rezultatele operaţiunilor de calibrare se consemneazã într-un certificat de calibrare însoţit de diagrame şi tabele de calibrare care indica volumul de lichid, exprimat în litri, decimetri cubi sau metri cubi, existent în rezervor atunci când suprafata libera a lichidului este situata la o înãlţime data, exprimatã în centimetri sau decimetri, pe suprafata verticala a mãsurii de lungime.
Tabelele de calibrare centimetrice sau decimetrice pot fi completate cu un tabel de interpolare milimetric.
Documentele prevãzute la alin. 1 şi 2 sunt conforme cu prevederile anexelor nr. 2-4 la norma de metrologie legalã CEE.
4. Pe fiecare rezervor lângã orificiul prevãzut pentru mãsura de lungime trebuie sa se monteze o placuta de identificare.
Placuta de identificare trebuie sa poarte urmãtoarele inscripţii:
- numãrul rezervorului;
- înãlţimea totalã de referinta H;
- numãrul certificatului de calibrare.
Placuta de identificare trebuie confectionata dintr-un material rezistent, inalterabil în condiţii normale de utilizare, şi sigilatã prin aplicarea marcajului CEE pe barele de plumb prevãzute în acest scop în vederea sigilarii, astfel încât placuta sa nu poatã fi îndepãrtatã fãrã a distruge sigiliul.
Caracteristicile şi modelul marcajului CEE aplicat în vederea sigilarii sunt cele stabilite pentru marcajul CEE de verificare parţialã la pct. 3.2 din anexa nr. 2 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.055/2001 privind condiţiile de introducere pe piata a mijloacelor de mãsurare.
5. Certificatul de calibrare nu se emite decât dacã rezervoarele şi ţevile de conectare sunt construite şi dispuse astfel încât, în condiţii normale de utilizare a navei, sa poatã fi uşor golite sau umplute complet şi fãrã perne de aer rãmase captive deasupra sau în lichidul al cãrui nivel se mãsoarã, sub nivelul la care rezervorul este considerat plin.
Eventualele excepţii admise sau eventualele mãsuri de precautie luate în scopul de a asigura corectitudinea masurarilor se consemneazã în certificatul de calibrare.
6. Suprafata verticala a mãsurii de lungime, pe care se mãsoarã înãlţimea lichidului, trebuie sa treacã aproximativ prin centrul de greutate al secţiunilor orizontale ale rezervorului în fiecare punct în care este posibil sa apara o suprafata libera de lichid atunci când masurarile se efectueazã în condiţii normale de utilizare.
Dacã aceasta condiţie nu este îndeplinitã din cauza caracteristicilor de construcţie ale rezervorului, trebuie sa se menţioneze în certificatul de calibrare faptul ca nivelul lichidului din rezervor se poate determina numai atunci când nava are atât inclinarea longitudinala, cat şi cea transversala zero.
Poziţia verticala a mãsurii de lungime este determinata de axa unui dispozitiv de ghidare. Acest dispozitiv trebuie sa asigure o pozitionare corecta a mãsurii de lungime, nefiind admise erori sistematice cauzate de modul în care este construit dispozitivul.
Intersectia dintre planul orizontal tangent la marginea superioarã a dispozitivului de ghidare şi axa acestui dispozitiv reprezintã punctul de referinta. Distanta între acest punct şi placa de contact orizontala fixatã în mod permanent sub punctul de referinta, pe aceeaşi verticala cu acesta, se numeşte "înãlţimea totalã de referinta H" şi se înscrie în partea de sus a fiecãrei tabele de calibrare.
Constructorul ia toate mãsurile de precautie necesare astfel încât poziţia punctului de referinta fata de rezervor şi înãlţimea totalã de referinta H sa fie invariabile.
7. Certificatul de calibrare indica eroarea relativã în utilizare a rezervoarelor, la determinarea volumului de lichid conţinut de acestea, având în vedere exactitatea cu care au fost determinate volumele specificate în tabela de calibrare şi exactitatea cu care se poate determina nivelul suprafeţei libere a lichidului în rezervoare.
În cazul menţionat la pct. 2 lit. a) eroarea relativã nu trebuie sa depãşeascã ± 5/1.000 din volumul specificat în tabela de calibrare, iar în cazul menţionat la pct. 2 lit. b) aceasta nu trebuie sa depãşeascã ± 8/1.000 din volumul specificat în tabela de calibrare.
Volumul minim masurabil cu ajutorul rezervorului nu trebuie sa fie mai mic decât volumul corespunzãtor unei înãlţimi de 500 mm.
8. Valabilitatea marcajelor CEE aplicate în vederea sigilarii, a certificatelor de calibrare şi a tabelelor de calibrare înceteazã dupã 12 ani de la data emiterii certificatelor de calibrare sau imediat dupã ce rezervorul s-a deformat, a fost reparat sau reconstruit în asa fel încât caracteristicile metrologice ale acestuia sa se modifice.
Data (anul, luna) la care expira termenul de valabilitate de 12 ani se menţioneazã în partea de sus a certificatului şi a fiecãrei tabele de calibrare.
Certificatele şi tabelele de calibrare trebuie sa fie reactualizate numai dupã efectuarea unei recalibrari.


ANEXA 2
--------
la norma de metrologie legalã CEE
---------------------------------

RAPORT DE CALIBRARE
Raportul de calibrare este emis de Biroul Roman de Metrologie Legalã în doua exemplare, dintre care unul rãmâne la Biroul Roman de Metrologie Legalã, iar celãlalt la beneficiar, şi trebuie sa conţinã urmãtoarele documente:
1. certificatul de calibrare, care include urmãtoarele informaţii:
a) denumirea şi sediul Biroului Roman de Metrologie Legalã;
b) numele şi funcţia celui care a efectuat calibrarea;
c) seria certificatului de calibrare, care se va reproduce pe toate celelalte documente şi pe tabelele de calibrare;
d) data emiterii certificatului de calibrare şi adresa laboratorului din structura Biroului Roman de Metrologie Legalã responsabil cu calibrarea;
e) data expirãrii certificatului de calibrare;
f) datele de identificare a navei, respectiv numele, numãrul de înmatriculare, numele şi adresa proprietarului, anul construcţiei;
g) lista şi tipul documentelor anexate;
h) grupele de rezervoare pentru care se poate folosi aceeaşi tabela de calibrare;
i) indicarea rezervoarelor care au bazine de drenaj sau instalaţii de încãlzire;
j) capacitatea totalã;
k) eroarea tolerata, exprimatã ca eroare relativã, la calibrare;
l) eroarea tolerata, exprimatã ca eroare relativã, în utilizarea rezervoarelor, la mãsurarea volumelor de lichid conţinute de acestea, pe baza utilizãrii raportului de calibrare;
m) volumul minim masurabil cu ajutorul rezervorului, care nu trebuie sa fie mai mic decât volumul corespunzãtor unei înãlţimi de 500 mm;
2. diagrama nr. 1, care indica poziţia rezervoarelor pe nava şi, pentru fiecare rezervor, înãlţimea totalã de referinta H, pozitionarea mãsurii de lungime şi poziţia acesteia fata de peretele despartitor frontal etans al rezervorului şi fata de peretele despartitor etans sau planul median longitudinal;
3. diagrama nr. 2, care prezintã o secţiune transversala prin rezervoare şi ilustreaza raza santinei, convexitatea puntii, înãlţimea putului de nava şi modul de confectionare a dispozitivului de ghidare;
4. în cazul navelor prevãzute cu instalaţii de încãlzire sau cu bazine de drenaj în rezervoare, diagrama nr. 3, care indica volumul dezlocuit de aceste incalzitoare sau bazine de drenaj şi, în cazul bazinelor de drenaj, volumul de lichid conţinut de acestea, de la robinet la robinet;
5. pentru fiecare rezervor sau grup de rezervoare similare, o tabela de calibrare centimetrica sau decimetrica, cu menţionarea inaltimii totale de referinta H şi a datei de expirare a acesteia şi, dacã este disponibil, un tabel de interpolare milimetric.


ANEXA 3
-------
la norma de metrologie legalã CEE
---------------------------------

MODEL DE CERTIFICAT DE CALIBRARE

Autoritatea emitenta .......................................


┌────────────────┐
Ţara ................................. │ Expira la data:│
└────────────────┘

CERTIFICAT DE CALIBRARE Nr. ........
"........................."*)
.................................................................../(laboratorul din structura BRML care efectueazã calibrarea) atesta ca la data de ........ a efectuat, la solicitarea ................, calibrarea rezervoarelor de pe .......... "............", nr. de înmatriculare ............ deţinut de ..........., data construcţiei .............. .
Diagrama nr. 1 indica poziţia rezervoarelor, numerotarea acestora, pozitionarea mijloacelor de mãsurare şi, pentru fiecare rezervor, înãlţimea totalã de referinta H a punctului de referinta, respectiv înãlţimea la care se situeaza marginea superioarã a dispozitivului de ghidare fata de partea superioarã a placii de contact de la baza rezervorului.
Diagrama nr. 2 prezintã rezervoarele în secţiune transversala realizatã prin suprafata verticala a mãsurii de lungime.
Diagrama nr. 3 prezintã dispunerea şi capacitatea bazinelor de drenaj şi a instalaţiilor de încãlzire din rezervoare.
În cazul utilizãrii tabelelor centimetrice anexate, inaltimile lichidului trebuie sa fie determinate fata de suprafeţele verticale ale mãsurii de lungime, conform indicaţiilor din diagrama nr. 1.
Aceeaşi tabela de calibrare este valabilã pentru urmãtoarele rezervoare:
...................................................................
Eroarea tolerata, exprimatã ca eroare relativã, la calibrarea rezervoarelor este:
- ± 3/1.000 (± 3 la mie) din capacitatea indicatã, în cazul rezervoarelor cu nr.
..........................................................;
- ± 5/1.000 (± 5 la mie) din capacitatea indicatã, în cazul rezervoarelor cu nr.
......................................................... .
Eroarea tolerata, exprimatã ca eroare relativã, în utilizarea rezervoarelor la mãsurarea volumelor de lichid conţinute de acestea este:
- ± 5/1.000 (± 5 la mie) din volumul indicat, în cazul rezervoarelor cu nr.
.................................................................;
- ± 8/1.000 (± 8 la mie) din volumul indicat, în cazul rezervoarelor cu nr.
....................................................................,
cu condiţia ca nava sa aibã chila perfect orizontala, iar nivelurile lichidului sa fie corect determinate cu mijloace de mãsurare legale.
Capacitatea totalã .......................................................
Volumul minim masurabil cu ajutorul rezervorului nu trebuie sa fie mai mic decât volumul corespunzãtor unei înãlţimi de 500 mm
........................................................................
(numele şi prenumele celui care a efectuat calibrarea, semnatura şi ştampila)

Întocmit la ...........


*) Tipul navei (de exemplu: slep, vapor, barja) şi numele navei.


ANEXA 4
-------
la norma de metrologie legalã CEE
---------------------------------

MODEL DE TABELA DE CALIBRARE



┌────────────────────┐
Autoritatea emitenta .............. │ Expira la data de: │
Laboratorul ....................... └────────────────────┘

ANEXA LA CERTIFICATUL DE CALIBRARE Nr. ........

"......................"* )
Rezervor nr. .............

Tabela de calibrare indica volumele de lichid conţinut de rezervor, exprimate în decimetri cubi (litri, metri cubi), raportate la înãlţimea lichidului în rezervor, exprimatã în centimetri, fata de baza mãsurii de lungime ilustrata în diagramele nr. ........ .





Capacitatea totalã .......... Înãlţimea totalã de referinta H ............
┌────┬─────┬──────┬─────┬─────┬──────┬──────┬─────┬──────┬─────┬───────┬───────┐
│ m │ cm │Volume│ m │ cm │Volume│ m │ cm │Volume│ m │ cm │Volume │
├────┼─────┼──────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┼─────┼───────┼───────┤
│ 0 │ 00 │ │ 0 │ 50 │ │ 1 │ 00 │ │ 1 │ 50 │ │
├────┼─────┼──────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┼─────┼───────┼───────┤
│ │ 01 │ │ │ 51 │ │ │ 01 │ │ │ 51 │ │
├────┼─────┼──────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┼─────┼───────┼───────┤
│ │ 02 │ │ │ 52 │ │ │ 02 │ │ │ 52 │ │
├────┼─────┼──────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┼─────┼───────┼───────┤
│ │ 03 │ │ │ 53 │ │ │ 03 │ │ │ 53 │ │
├────┼─────┼──────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┼─────┼───────┼───────┤
│ │ 04 │ │ │ 54 │ │ │ 04 │ │ │ 54 │ │
├────┼─────┼──────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┼─────┼───────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼──────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┼─────┼───────┼───────┤
│ │ 05 │ │ │ 55 │ │ │ 05 │ │ │ │ │
├────┼─────┼──────┼─────┼─────┼──────┼──────┴─────┴──────┴─────┴───────┴───────┘
│ │ 06 │ │ │ 56 │ │
├────┼─────┼──────┼─────┼─────┼──────┤
│ │ 07 │ │ │ 57 │ │ (Model de tabela cu volumele
├────┼─────┼──────┼─────┼─────┼──────┤ înscrise în coloane)
│ │ 08 │ │ │ 58 │ │
├────┼─────┼──────┼─────┼─────┼──────┤
│ │ 09 │ │ │ 59 │ │
└────┴─────┴──────┴─────┴─────┴──────┘

┌──────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Înãlţimea│ Volumul pe centimetru de înãlţime │
├────┬─────┼──────┬─────┬─────┬──────┬──────┬─────┬──────┬─────┬───────┬───────┤
│ m │ dm │ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │
├────┼─────┼──────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┼─────┼───────┼───────┤
│ │ 0 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼──────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┼─────┼───────┼───────┤
│ │ 1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼──────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┼─────┼───────┼───────┤
│ │ 2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼──────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┼─────┼───────┼───────┘
│ │ 3 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼──────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┼─────┼───────┘
│ │ 4 │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼──────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┼─────┘
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼──────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┘
│ │ 5 │ │ │ │ │ │ │ (Model de tabela cu
├────┼─────┼──────┼─────┼─────┼──────┼──────┼─────┘ dubla citire)
│ │ │ │ │ │ │ │
└────┴─────┴──────┴─────┴─────┴──────┴──────┘


------------
*) Tipul şi numele navei.
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016