Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA DE METROLOGIE LEGALA CEE din 19 martie 2002  Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA DE METROLOGIE LEGALA CEE din 19 martie 2002 "NML CEE - 71/348 Echipamente auxiliare pentru contoare volumetrice pentru lichide, altele decat apa"

EMITENT: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 306 din 9 mai 2002
ART. 1
Prezenta norma de metrologie legalã CEE se aplica echipamentelor auxiliare pentru contoarele volumetrice pentru lichide, altele decât apa, prevãzute în anexa.
ART. 2
Se admite aplicarea marcajelor CEE pe echipamentele auxiliare pentru contoarele volumetrice pentru lichide, altele decât apa, care îndeplinesc prevederile prezentei norme de metrologie legalã CEE.
ART. 3
Echipamentele auxiliare pentru contoarele volumetrice pentru lichide, altele decât apa, se supun controlului metrologic prin aprobare de model CEE şi verificare iniţialã CEE în acelaşi timp cu contoarele cu care sunt asociate, în conformitate cu prevederile pct. 1.2 din anexa nr. 2 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.055/2001 privind condiţiile de introducere pe piata a mijloacelor de mãsurare şi în condiţiile stabilite în anexa la prezenta norma de metrologie legalã CEE.
ART. 4
Introducerea pe piata şi/sau punerea în funcţiune a echipamentelor auxiliare pentru contoarele volumetrice pentru lichide, altele decât apa, nu poate fi împiedicatã, interzisã sau restrictionata dacã acestea poarta marcajele CEE pentru aprobare de model şi verificare iniţialã, prevãzute la pct. 3.2 din anexa nr. 2 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.055/2001 , sau dacã sunt fabricate într-un stat membru al Uniunii Europene şi poarta marcajele CEE corespunzãtoare.
ART. 5
Anexa face parte integrantã din prezenta norma de metrologie legalã CEE.

ANEXA 1
-------
la NML CEE - 71/348
-------------------

CAP. 1
Dispozitivul de aducere la zero al dispozitivului indicator de volum

1.1. Dispozitivul de aducere la zero este un mecanism care aduce indicatorul de volum la zero fie printr-o operaţiune manualã, fie printr-un sistem automat.
1.2. Dispozitivul de aducere la zero nu trebuie sa modifice rezultatul masurarii.
1.3. În timpul operaţiunii de aducere la zero nu trebuie sa fie posibila indicarea unei noi cantitãţi mãsurate.
1.4. Prevederile pct. 1.2 şi 1.3 nu sunt obligatorii:
1.4.1. pentru cadranele indicatoare de volum care poarta inscripţia "Vânzarea directa pentru public este interzisã" sau alta restrictie echivalenta privind utilizarea;
1.4.2. pentru indicatoarele de volum cu ac indicator, montate pe contoare al cãror debit maxim nu depãşeşte 1.200 l/h; în cazul în care contoarele sunt destinate unor operaţiuni de vânzare/comercializare creşterea în mod manual a cantitãţii indicate nu trebuie sa fie posibila.
1.5. În cazul unui dispozitiv indicator de volum care are o mişcare continua, dupã fiecare operaţiune de aducere la zero abaterea admisã fata de zero nu trebuie sa fie mai mare de jumãtate din eroarea tolerata pentru livrarea minima marcata pe cadranul dispozitivului indicator de volum, fãrã a depãşi o cincime din valoarea diviziunii scãrii.
În cazul dispozitivelor indicatoare de volum care au o mişcare discontinua indicaţia acestora trebuie sa fie zero.

CAP. 2
Totalizatorul de volum
2.1. Un dispozitiv indicator de volum cu dispozitiv de aducere la zero poate fi asociat cu unul sau mai multe totalizatoare de volum, care, dupã totalizare, indica volumele diferite înregistrate succesiv de dispozitivul indicator de volum.
2.2. Totalizatoarele de volum nu trebuie sa conţinã dispozitive de aducere la zero.
2.3. Totalizatoarele de volum pot fi realizate numai sub forma dispozitivelor cu afişare numericã.
2.4. Totalizatoarele de volum pot fi astfel pozitionate încât sa nu fie vizibile.
2.5. Unitatea în care este exprimat volumul total sau simbolul ei trebuie sa fie indicatã şi conformã prevederilor art. 2.1 din anexa la Norma de metrologie legalã CEE "NML CEE - 71/319 Contoare volumetrice pentru lichide, altele decât apa", aprobatã prin <>Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 36 din 18 februarie 2002 .
2.6. Valoarea diviziunii scãrii gradate a primului element, pentru fiecare totalizator de volum, trebuie sa fie de forma 1 x 10^n, 2 x 10^n sau 5 x 10^n, unitãţi de mãsura legale pentru volum, n fiind un numãr întreg, pozitiv sau negativ, ori zero. Aceasta trebuie sa fie egala sau mai mare decât valoarea diviziunii scãrii gradate a dispozitivului indicator de volum cu dispozitiv de aducere la zero.
2.7. Dacã indicaţiile totalizatorului de volum şi cele ale dispozitivului indicator de volum cu dispozitiv de aducere la zero sunt vizibile simultan, cifrele totalizatorului de volum trebuie sa aibã dimensiunile mai mici de jumãtate din dimensiunile corespunzãtoare ale cifrelor de pe dispozitivul indicator de volum cu dispozitiv de aducere la zero.

CAP. 3
Dispozitivul indicator de volum multiplu
3.1. Dispozitivul indicator de volum poate sa aibã mai multe cadrane. La dispozitivul indicator de volum pot fi conectate unul sau mai multe dispozitive indicatoare de volum care repeta indicaţia acestuia.
3.2. Valorile diviziunilor scarilor indicatoarelor de volum pot fi diferite, dar livrarea minima trebuie sa fie aceeaşi la toate indicatoarele de volum şi trebuie sa fie stabilitã în funcţie de valoarea diviziunii scãrii care conduce la cea mai mare valoare pentru aceasta livrare.
3.3. Prevederile prezentei norme de metrologie legalã CEE şi ale Normei de metrologie legalã CEE "NML CEE - 71/319 Contoare volumetrice pentru lichide, altele decât apa", aprobatã prin <>Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 36/2002 , se aplica pentru fiecare indicator de volum şi pentru fiecare cadran.
3.4. Indicaţiile diferitelor cadrane ale dispozitivelor indicatoare de volum nu trebuie sa difere între ele cu mai mult decât eroarea tolerata pentru livrarea minima marcata pe cadrane.

CAP. 4
Dispozitivul indicator de preţ
4.1. Dispozitivului indicator de volum de tip numeric având un dispozitiv de aducere la zero i se poate adauga un dispozitiv indicator de preţ de tip numeric, având un dispozitiv de aducere la zero, al cãrui preţ unitar este preţul unitãţii de volum utilizate pentru indicarea volumului mãsurat.
4.2. Preţul unitar trebuie sa poatã fi modificat. Preţul unitar selectat trebuie sa fie afişat.
4.3. Dispozitivele pentru selectarea şi afişarea preţului unitar trebuie sa fie conectate la dispozitivul indicator de preţ, astfel încât preţul corespunzãtor unei masurari sa fie întotdeauna egal cu produsul dintre preţul unitar selectat şi afişat şi volumul indicat.
4.4. Prevederile referitoare la dispozitivele indicatoare de volum prevãzute în Norma de metrologie legalã CEE "NML CEE - 71/319 Contoare volumetrice pentru lichide, altele decât apa", aprobatã prin <>Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 36/2002 , precum şi prevederile cap. I, II şi III din prezenta anexa se aplica, mutatis mutandis, dispozitivelor indicatoare de preţ, cu excepţia pct. 1.5 referitor la dispozitivul de aducere la zero.
4.5. Unitatea monetara utilizata sau simbolul ei trebuie sa apara pe cadranul dispozitivului indicator de preţ.
4.6. Dimensiunile cifrelor dispozitivului indicator de preţ nu trebuie sa depãşeascã dimensiunile cifrelor dispozitivului indicator de volum.
4.7. Dispozitivele de aducere la zero ale dispozitivului indicator de preţ şi ale dispozitivului indicator de volum trebuie astfel concepute, încât actionarea unuia dintre cele doua dispozitive ale indicatoarelor sa determine automat revenirea celuilalt indicator la zero.
4.8.1. Preţul calculat al unei cantitãţi egale cu eroarea tolerata pentru livrarea minima marcata pe cadranul dispozitivului indicator de volum nu trebuie sa fie mai mic de o cincime din valoarea diviziunii scãrii, fãrã a fi inferior preţului corespunzãtor unui interval de 2 mm pe scara primului element al dispozitivului indicator de preţ, când miscarea acestui element este continua.
4.8.2. Preţul unei cantitãţi egale cu eroarea tolerata pentru livrarea minima marcata pe cadranul dispozitivului indicator de volum trebuie sa fie egal cu cel puţin valoarea a doua diviziuni ale scãrii, când miscarea primului element al dispozitivului indicator de preţ este discontinua.
4.9. În condiţii normale de funcţionare diferenţa dintre preţul indicat şi preţul calculat în funcţie de preţul unitar şi de cantitatea indicatã nu trebuie sa depãşeascã preţul unei cantitãţi egale cu eroarea tolerata la livrarea minima marcata pe cadranul dispozitivului indicator de volum.
4.10. Pentru dispozitive indicatoare de preţ care au o mişcare continua, dupã fiecare aducere la zero abaterea tolerata fata de zero nu trebuie sa fie mai mare de jumãtate din preţul corespunzãtor unei cantitãţi egale cu eroarea tolerata la livrarea minima marcata pe cadranul dispozitivului indicator de volum, fãrã a depãşi o cincime din valoarea diviziunii scãrii.
În cazul dispozitivelor indicatoare de preţ care au o mişcare discontinua indicaţia la aducerea la zero a acestora trebuie sa fie zero.

CAP. 5
Dispozitivul de imprimare
5.1. La dispozitivele indicatoare de volum şi preţ ale contorului poate fi conectat un dispozitiv numeric de imprimare pe bon a cantitãţii şi a altor informaţii, conform prevederilor pct. 5.6 şi 5.11.
5.2. Valoarea diviziunii scãrii imprimate trebuie sa fie de forma 1 x 10^n, 2 x 10^n sau 5 x 10^n, unitãţi de mãsura legale pentru volum, n fiind un numãr întreg, pozitiv sau negativ, ori zero.
5.3. Valoarea diviziunii scãrii imprimate nu trebuie sa fie mai mare decât eroarea tolerata la livrarea minima marcata pe cadranul dispozitivului indicator de volum.
5.4. Valoarea diviziunii scãrii imprimate se marcheaza pe dispozitivul de imprimare.
5.5. Cantitatea imprimata se exprima într-o unitate de mãsura legalã pentru volum.
Cifrele, unitatea de mãsura utilizata sau simbolul ei şi punctul zecimal, acolo unde este necesar, trebuie sa fie imprimate de dispozitivul de imprimare pe bon.
5.6. Dispozitivul de imprimare pe bon poate sa imprime informaţii referitoare la livrare, cum ar fi: numãrul de serie, data, locul masurarii, natura lichidului.
5.7. Dispozitivul de imprimare pe bon poate fi construit astfel încât imprimarea sa poatã fi repetatã. În acest caz înregistrãrile imprimate trebuie sa fie identice şi sa poarte acelaşi numãr de serie.
5.8. Dacã determinarea cantitãţii se face prin diferenţa a doua valori imprimate, dintre care una poate sa fie zero, nu trebuie sa existe posibilitatea extragerii bonului din dispozitivul de imprimare în timpul masurarii.
5.9. Dispozitivul de imprimare pe bon trebuie sa aibã un dispozitiv de aducere la zero, combinat cu cel al dispozitivului indicator de volum, cu excepţia cazului la care se referã pct. 5.8.
5.10. Diferenţa dintre cantitatea indicatã şi cantitatea imprimata nu trebuie sa fie mai mare decât valoarea diviziunii scãrii imprimate.
5.11. Dispozitivul de imprimare pe bon poate imprima, pe lângã cantitatea masurata, fie preţul pentru aceasta cantitate, fie acest preţ şi preţul unitar. De asemenea, poate sa imprime numai preţul de plata, dacã dispozitivul de imprimare este conectat la un dispozitiv indicator al cantitãţilor şi preţurilor calculate, în cazul vânzãrilor directe pentru public.
Cifrele, unitatea monetara utilizata sau simbolul ei şi semnul zecimal, acolo unde este cazul, se imprima de dispozitivul de imprimare pe bon. Cifrele imprimate care reprezintã preţul nu trebuie sa aibã dimensiuni mai mari decât cele ale cifrelor imprimate care reprezintã cantitatea masurata.
5.12. Valoarea diviziunii scãrii pentru preţul imprimat trebuie sa fie de forma 1 x 10^n, 2 x 10^n sau 5 x 10^n, unitãţi monetare, n fiind un numãr întreg, pozitiv sau negativ, ori zero.
Aceasta valoare nu trebuie sa depãşeascã preţul corespunzãtor unei cantitãţi egale cu eroarea tolerata la livrarea minima marcata pe cadranul dispozitivului indicator de volum.
5.13.1. În cazul în care contorul este echipat cu un dispozitiv indicator de preţ, diferenţa dintre preţul indicat şi preţul imprimat nu trebuie sa depãşeascã valoarea diviziunii scãrii imprimate.
5.13.2. În cazul în care contorul nu este echipat cu un dispozitiv indicator de preţ, diferenţa dintre preţul imprimat şi preţul calculat în funcţie de cantitatea indicatã şi preţul unitar trebuie sa fie conformã prevederilor pct. 4.9.

CAP. 6
Dispozitivul de preselecţie
6.1. Contorul poate fi echipat cu un dispozitiv de preselecţie.
Dispozitivul de preselecţie este un mecanism care permite selectarea cantitãţii ce va fi masurata şi care opreşte automat curgerea lichidului când cantitatea selectata a fost masurata.
6.2. Cantitatea selectata este afişatã cu ajutorul unui dispozitiv cu scara şi repere sau al unui dispozitiv numeric.
6.3. Când preselecţia se poate efectua cu ajutorul unor comenzi independente unele de altele, valoarea diviziunii scãrii pentru o comanda trebuie sa fie egala cu intervalul de preselecţie al comenzii pentru decada imediat inferioarã.
6.4. Dispozitivul de preselecţie poate fi astfel conceput încât repetarea unei cantitãţi selectate sa nu necesite o noua actionare a comenzilor.
6.5. Când cifrele afişate ale dispozitivului de preselecţie sunt diferite fata de cifrele dispozitivului indicator de volum şi dacã este posibil sa fie vazute simultan, primele nu trebuie sa aibã dimensiunile mai mari de trei pãtrimi din dimensiunile corespunzãtoare ultimelor.
6.6. În timpul masurarii indicaţia cantitãţii selectate poate fie sa rãmânã nemodificata, fie sa revinã progresiv la zero.
6.7. În condiţii normale de funcţionare diferenţa dintre cantitatea selectata şi cantitatea indicatã nu trebuie sa depãşeascã jumãtate din eroarea tolerata pentru livrarea minima.
6.8. Cantitatea selectata şi cantitatea indicatã de dispozitivul indicator de volum se exprima în aceleaşi unitãţi. Unitatea sau simbolul acesteia se inscriptioneaza pe dispozitivul de preselecţie.
6.9. Valoarea celei mai mici diviziuni a scãrii dispozitivului de preselecţie nu trebuie sa fie mai mica decât valoarea diviziunii primului element al dispozitivului indicator de volum.
6.10. Dispozitivul de preselecţie poate fi prevãzut cu un dispozitiv pentru oprirea rapida a debitului de lichid, dacã este necesar.
6.11. Când dispozitivul de preselecţie este prevãzut cu un dispozitiv pentru reglarea reducerii debitului la sfârşitul masurarii, acestuia i se ataşeazã un dispozitiv de sigilare, dacã acesta din urma este necesar pentru a preveni modificarea eventuala a reglarii efectuate.
6.12. Prevederile pct. 6.7 şi 6.11 nu se aplica dacã dispozitivul de imprimare prevãzut la cap. V este asociat cu un contor pentru a permite imprimarea unui bon sau dacã, în cazul vânzãrilor directe cãtre public, dispozitivul de preselecţie nu este vizibil.
6.13. Contoarele cu dispozitive de indicare a preţului pot, de asemenea, sa fie echipate cu dispozitive de preselecţie pentru preţ. În acest caz curgerea lichidului este opritã în momentul în care cantitatea livrata corespunde preţului selectat. Prevederile pct. 6.1-6.12 se aplica şi în aceasta situaţie.

CAP. 7
Sigilarea
7. Pentru a impiedica demontarea echipamentelor auxiliare şi accesul la componentele de reglare echipamentele trebuie prevãzute cu dispozitive de sigilare.
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016