Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA-CADRU nr. 15 din 19 august 1994  privind ordinul de plata pe suport hartie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA-CADRU nr. 15 din 19 august 1994 privind ordinul de plata pe suport hartie

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 119 bis din 14 iunie 1995
CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Obiectul normelor-cadru
În aplicarea Regulamentului BNR privind ordinul de plata, denumit prescurtat în continuare Regulamentul BNR, Banca Nationala a României adopta prezentele norme-cadru al cãror obiect îl constituie ordinul de plata irevocabil pe suport hârtie pentru, plãţile efectuate în lei pe teritoriul României.
ART. 2
Definiţii
În scopul prezentelor norme-cadru, definiţiile termenilor folosiţi sunt cele din REGULAMENTUL BNR art. 2, la care se adauga urmãtoarele definiţii:
a. ZIUA RECEPŢIEI este ZIUA BANCARĂ la care societatea bancarã recunoaşte şi consemneazã pe un act care rãmâne la emitent ca a efectuat RECEPŢIA cf. art. 2.11 din REGULAMENTUL BNR; ZIUA RECEPŢIEI are în continuarea textului simbolul "R";
b. ZIUA ACCEPTĂRII este ZIUA BANCARĂ pe care societatea bancarã o consemneazã pe OPH ca proba ca a efectuat ACCEPTAREA cf. art. 2.13 din REGULAMENTUL BNR; ZIUA ACCEPTĂRII are în continuarea textului simbolul "A";
c. ZIUA INDICATĂ DE PLĂTITOR PENTRU PLATA LA BENEFICIAR este o ZI BANCARĂ în viitor în care SOCIETATEA BANCARĂ DESTINATARA urmeazã sa facã plata la BENEFICIAR cf. art. 2.5, 2.7, 10.3 şi 10.4 din REGULAMENTUL BNR precum şi art. 4 din prezentele norme-cadru; ZIUA INDICATĂ DE PLĂTITOR PENTRU PLATA LA BENEFICIAR are în continuarea textului simbolul "P".
d. ORDINUL EXPRES este menţiunea înscrisã în mod sistematic şi în cazuri similare, precum şi pe rãspunderea sa, de cãtre PLĂTITOR pe un OPH care urmeazã sa facã obiectul TRANSFERULUI-CREDIT referitoare la ordinul dat de PLĂTITOR cãtre SOCIETATEA BANCARĂ INIŢIATOARE ca aceasta sa foloseascã o anumitã SOCIETATE BANCARĂ INTERMEDIARA în efectuarea transferului-credit; ORDINUL EXPRES dat de EMITENT unei SOCIETĂŢI BANCARE RECEPTOARE referitor la o SOCIETATE BANCARĂ INTERMEDIARA, angajeazã SOCIETATEA BANCARĂ RECEPTOARE numai dacã aceasta nu l-a primit în mod sistematic în cazuri similare cf. art. 11.5 din REGULAMENTUL BNR.

CAP. 2
Conţinutul OPH

ART. 3
Menţiuni obligatorii
Este ordin de plata pe suport hârtie şi se supune prezentelor norme-cadru orice dispoziţie necondiţionatã data în forma scrisã unei societãţi bancare de a plati o anumitã suma de bani, unui beneficiar, care conţine menţiunile obligatorii de la art. 3.1 şi 3.2 din REGULAMENTUL BNR şi de asemenea alte menţiuni obligatorii redactate în scris în limba romana astfel:
a. ordinul necondiţionat de a plati o anumitã suma de bani în cifre şi litere; ordinul trebuie sa fie clar şi precis exprimat şi sa se refere la plata unei sume de bani exprimatã în lei;
b. numele sau denumirea plãtitorului, asa cum figureazã în Registrul Comerţului sau în actul de identitate şi, dupã caz, numãrul contului acestuia la societatea bancarã iniţiatoare conform codificarii acesteia;
c. numele sau denumirea beneficiarului, asa cum figureazã în Registrul Comerţului sau în actul de identitate şi, dupã caz, numãrul contului acestuia deschis la societatea bancarã destinatara conform codificarii acesteia;
d. denumirea societãţii bancare iniţiatoare asa cum figureazã în Registrul Comerţului;
e. denumirea societãţii bancare receptoare asa cum figureazã în Registrul Comerţului;
f. elementul care sa permitã autentificarea emitentului de cãtre societatea bancarã iniţiatoare este semnatura emitentului sau a unei persoane recunoscute de societatea bancarã receptoare ca imputernicita a emitentului; semnatura trebuie sa fie autografa, manuscrisa şi executatã cu cerneala sau alte substanţe chimice de culoare albastra sau neagra care sa nu se degradeze înainte de expirarea perioadei de arhivare;
g. denumirea de "ORDIN DE PLATA" înscrisã în clar şi la vedere pe aceeaşi fata a formularului OPH pe care se afla înscrisã suma;
h. data emiterii, care trebuie sa fie unica, posibila şi certa;
i. informaţii din care sa se poatã reconstitui sirul neintrerupt al circulaţiei OPH pe parcursul efectuãrii transferului-credit pana la finalizarea acestuia, cf. alin. 4 de mai jos.
Societãţile bancare pot executa pe riscul lor OPH cãrora le lipsesc una sau mai multe din menţiunile obligatorii de mai sus.
Banca Nationala a României şi societãţile bancare pot cere la recepţie ca OPH sa poarte ştampila plãtitorului persoana juridicã. Lipsa ştampilei nu anuleazã valabilitatea OPH. Executarea OPH în care ştampila unui plãtitor nu este însoţitã de semnatura lui ca la pct. de mai sus, se face pe riscul persoanei juridice care executa OPH.
OPH va trebui sa conţinã pe partea formularului pe care nu este înscrisã suma de plata, denumita în continuare VERSO, informaţiile de la pct. i de mai sus însoţite de câte o semnatura şi o ştampila pentru fiecare înregistrare operata. Numãrul înregistrãrilor nu poate depãşi spaţiul afectat pe VERSO-ul OPH şi, de asemenea, nu poate fi mai mare de cinci; dacã se depãşeşte numãrul de cinci înregistrãri pe VERSO-ul formularului, societatea bancarã intermediara care opereazã a cincea înregistrare va trimite dupã executare o copie conformã a formularului la sucursala BNR pe raza cãreia se afla unitatea bancarã aparţinând respectivei societãţi bancare intermediare.
Numãrul maxim al societãţilor bancare intermediare diferite cãrora le pot aparţine unitãţile bancare care efectueazã înregistrãri pe VERSO este de doua, inclusiv cea eventual indicatã de plãtitor prin ordin expres.
În cazul în care pe un OPH sunt scrise date codificate conform înţelegerii bãncii receptoare cu emitentul respectiv, Banca Nationala a României şi societãţile bancare vor utiliza în operaţiile lor metode de decodificare (relevare) cu performanţe care sa permitã evitarea riscului de a opera cu menţiuni obligatorii insuficient definite şi nesatisfacatoare pentru cel care se constituie obligat printr-un OPH.
În cazul semnãturii (sau, dupã caz, semnaturilor) pe un OPH, compararea acesteia (acestora) cu specimenul (specimenele) comunicat de emitent este obligatorie.
Standardul aranjarii conţinutului informaţional al OPH este cel din Anexa nr. 1 la prezentele norme-cadru.
ART. 4
Menţiuni suplimentare
În aplicarea art. 4 din Regulamentul BNR, societatea bancarã va putea conveni cu emitentul ca acesta sa completeze pe fata OPH în care este completatã şi suma, menţiuni suplimentare referitoare la:
a. data plãţii care reprezintã ziua bancarã viitoare în care emitentul doreşte ca fondurile sa fie puse la dispoziţia beneficiarului de cãtre societatea bancarã destinatara;
b. adresa beneficiarului în cazul în care emitentul cunoaşte ca acesta nu are cont deschis la banca destinatara;
c. ORDINUL EXPRES al emitentului cf. art. 11.5 alin. 2 din REGULAMENTUL BNR şi cf. art. 2.d din prezentele norme-cadru;
d. referinte privind conţinutul economic al operaţiunii care a determinat emiterea OPH;
e. orice alte menţiuni suplimentare în limita suprafeţei neocupate de menţiunile obligatorii de la art. 1.

CAP. 3
Obligaţiile pãrţilor şi principii de procedura

ART. 5
Obligaţiile emitentului
Obligaţiile emitentului OPH sunt cele din art. 5 din REGULAMENTUL BNR.
În aplicarea art. 5 din REGULAMENTUL BNR emitentul OPH va conveni cu societatea bancarã receptoare a respectivului OPH:
a. proceduri de recepţie;
b. proceduri de recunoaştere de cãtre societatea bancarã receptoare a persoanelor pe care emitentul de OPH le autorizeaza sa semneze autentic, precum şi alte proceduri de autentificare;
c. proceduri de detectare a duplicatelor gresite, erorilor sau neconcordantelor în OPH;
d. orice alte proceduri care sa contribuie la finalizarea transferului-credit.
ART. 6
Acceptarea sau refuzul unui OPH de cãtre societatea bancarã receptoare, alta decât societatea bancarã destinatara
- principii generale -
O societate bancarã receptoare accepta sau refuza la acceptare un OPH dacã acesta a fost receptionat.
La recepţie, pe exemplarul OPH care rãmâne la emitent va fi înscrisã data zilei R sub semnatura şi ştampila unitãţii bancare receptoare.
Calculul zilei reglementare A în care o societate bancarã receptoare este obligatã sa accepte un OPH în condiţiile REGULAMENTULUI BNR are în vedere primul dintre momentele descrise la art. 6.1 a-d din REGULAMENTUL BNR.
O societate bancarã nu poate refuza recepţia OPH transmise de emitenti decât dacã poate face dovada ca exista vicii de redactare şi semnare în conformitate cu prevederile prezentelor norme-cadru şi, acolo unde acestea exista, ale înţelegerilor reciproce în vigoare referitoare la procedurile de refuz la recepţie cf. art. 5.a din prezentele norme-cadru.
La acceptare sau refuz la acceptare se vor aplica prevederile art. 6 din REGULAMENTUL BNR, precum şi art. 5.b-d din prezentele norme-cadru.
În vederea acceptãrii sau refuzului la acceptare, în caz ca pe OPH plãtitorul indica ziua P sau un ordin expres, societatea bancarã receptoare va examina dacã poate aplica prevederile art. 10.3 şi 10.4 din REGULAMENTUL BNR.
În aplicarea art. 6.3 din REGULAMENTUL BNR, efectele unui OPH pe care este menţionatã o zi P sau un ordin expres înceteazã dacã respectivul OPH nu a fost executat sau în absenta unei COMUNICĂRI DE REFUZ LA EXECUTARE (CRE) cf. art. 7 din prezentele norme-cadru, datatã cel târziu în a treia zi de la data emiterii unui astfel de OPH (A+1=R+3).
ART. 7
Obligaţiile societãţii bancare receptoare, alta decât societatea bancarã destinatara
Obligaţiile societãţii bancare receptoare a OPH sunt cele din art. 7 din REGULAMENTUL BNR.
Fata de emitent şi în vederea respectãrii REGULAMENTULUI BNR o societate bancarã receptoare este obligatã sa procedeze la executarea OPH acceptate, în intervalul de timp cerut de art. 10 din REGULAMENTUL BNR şi art. 10 din prezentele norme-cadru.
Dacã, ulterior recepţiei, o societate bancarã receptoare decide ca nu este posibil sa execute un OPH acceptat din motivele de la art. 7.2 din REGULAMENTUL BNR, societatea bancarã receptoare este obligatã sa facã în scris, sub semnatura autorizata, o COMUNICARE DE REFUZ LA EXECUTAREA OPH emitentului.
COMUNICAREA DE REFUZ LA EXECUTAREA OPH va fi prescurtata în continuare în text CRE.
Conţinutul obligatoriu minim de informaţie din CRE trebuie sa fie:
- date care sa permitã identificarea OPH refuzat;
- detalii privind motivul refuzului care sa se încadreze în art. 7.2 din REGULAMENTUL BNR;
- data zilei bancare a comunicãrii de refuz care sa se încadreze în art. 10 din REGULAMENTUL BNR;
- semnatura autorizata a societãţii bancare care a întocmit CRE.
În cazul procesarii OPH prin compensare pot fi stabilite şi alte modalitãţi de comunicare a refuzului la executarea OPH.
Dupã caz, în interesul finalizarii transferului-credit, societatea bancarã receptoare, alta decât cea destinatara, va putea solicita emitentului printr-o menţiune suplimentarã pe CRE sau în alt mod:
- completarea mentiunilor obligatorii, completarea sau corelarea datelor conţinute în OPH cf. art. 7.3 din REGULAMENTUL BNR;
- orice alte instrucţiuni suplimentare astfel încât executarea sa poatã avea totuşi loc în intervalul prevãzut de art. 10 din REGULAMENTUL BNR.
Existenta menţiunii suplimentare prin care societatea bancarã receptoare cere instrucţiuni suplimentare emitentului nu constituie o justificare pentru amânarea intervalului de executare prevãzut la art. 10 din REGULAMENTUL BNR.
Societatea bancarã receptoare datoreazã dobanda emitentului pentru vina de a nu îl fi înştiinţat pe baza de CRE, ca mai sus, cf. art. 7.2, 7.3 şi 13.4 din REGULAMENTUL BNR.
Aceasta dobanda va fi dedusã din dobanda platibila beneficiarului cf. art. 13.1.
ART. 8
Acceptarea sau refuzul unui OPH de cãtre societatea bancarã destinatara
- principii generale -
O societate bancarã destinatara accepta sau refuza un OPH dacã acesta a fost receptionat procedând fata de emitentul OPH ca o societate bancarã receptoare în condiţiile de la art. 6 din prezentele norme-cadru.
ART. 9
Obligaţiile societãţii bancare destinatare
Fata de emitent obligaţiile societãţii bancare destinatare a OPH sunt cele de la art. 9 din REGULAMENTUL BNR, procedând fata de emitent ca societatea bancarã receptoare cf. art. 7 din prezentele norme-cadru.
Fata de beneficiar, dacã procedeazã ca la art. 8.1 d, e sau f din REGULAMENTUL BNR, societatea bancarã destinatara este obligatã sa aducã în scris la cunostinta beneficiarului modalitatea în care i-a pus la dispoziţie sau i-a folosit fondurile bãneşti care fac obiectul OPH, cat, când, în ce mod şi de ce, acolo unde este cazul.
În cazul în care societatea bancarã destinatara a folosit fondurile care fac obiectul unui OPH pe care l-a receptionat în condiţiile de la art. 8.1 e din REGULAMENTUL BNR, ea va comunica acest lucru şi justificarea sa printr-o COMUNICARE DE REUTILIZARE A FONDURILOR, care va fi prescurtata în continuare în text CRF.
CRF se întocmeşte şi se comunica beneficiarului în aceleaşi condiţii în care s-ar comunica o CRE cãtre emitent, cf. art. 7 din prezentele norme-cadru.
ART. 10
Intervalul de timp în care societatea bancarã receptoare trebuie sa execute OPH
Pentru respectarea art. 10 din REGULAMENTUL BNR, o societate bancarã receptoare este obligatã sa execute un OPH, astfel:
a. Pentru OPH care au indicatã ziua P: cel târziu în a doua zi bancarã de la ziua acceptãrii (A + max. una zi bancarã) indiferent dacã P este o zi mai îndepãrtatã (P > A + max. una zi bancarã);
b. Pentru OPH care nu au indicatã ziua P: cel târziu în a doua zi bancarã de la ziua acceptãrii (A + max. una zi bancarã).
În caz de neexecutare a unui OPH, pentru respectarea art. 7 din REGULAMENTUL BNR şi art. 7 din prezentele norme-cadru, o societate bancarã receptoare datoreazã CRE cu data zilei bancare, astfel:
a. Pentru OPH neexecutate care au indicatã ziua P: data comunicãrii este cel târziu data zilei bancare anterioare zilei indicate de plãtitor ca zi P (P - min. una zi bancarã);
b. Pentru OPH neexecutate care nu au indicatã ziua P: data comunicãrii este cel târziu data zilei bancare urmãtoare zilei acceptãrii (A + max. una zi bancarã).
Intervalele stabilite prin prezentul articol nu se referã la procesarea OPH prin compensare.
În cazul procesarii OPH prin compensare, intervalele de timp în care societatea bancarã receptoare trebuie sa execute OPH sunt stabilite prin reglementãri speciale.

CAP. 4
Soluţionarea transferurilor-credit efectuate prin OPH nefinalizate, eronate sau întârziate

ART. 11
Returnarea fondurilor bãneşti
Nu pot fi schimbate printr-un acord intervenit între pãrţi urmãtoarele drepturi şi obligaţii referitoare la returnarea fondurilor în cazul în care un transfer-credit efectuat prin OPH nu este finalizat:
a. Obligaţia societãţii bancare iniţiatoare de a returna plãtitorului orice suma primitã de la acesta în baza OPH respectiv;
b. Obligaţia societãţii bancare iniţiatoare de a achitã plãtitorului dobanda de întârziere pentru perioada cuprinsã între începutul perioadei de executare (A + max. una zi bancarã) şi data returnarii sumei, dacã la restituirea sumei care a fãcut obiectul OPH neexecutat apar din partea plãtitorului pretenţii de dobânzi de întârziere;
c. Dreptul societãţii bancare iniţiatoare şi al fiecãrei societãţi bancare emitatoare de OPH ulterioare, care sa finalizeze transferul-credit initiat prin depunerea de cãtre plãtitor a unui OPH la societatea bancarã iniţiatoare, de a recupera orice fonduri bãneşti plãtite unitãţii bancare receptoare cãtre care au emis astfel de OPH, împreunã cu dobanda de întârziere calculatã cf. art. 11.1 din REGULAMENTUL BNR precum şi în conformitate cu art. 11. a şi b din prezentele norme-cadru.
Dacã neexecutarea OPH nu se datoreazã plãtitorului, societatea bancarã va achitã dobânzile de întârziere datorate cf. art. 11.1 şi 11.2 din REGULAMENTUL BNR din proprie initiativa sau la cererea plãtitorului.
O societate bancarã receptoare nu este obligatã sa returneze fondurile bãneşti care au fãcut obiectul unui OPH receptionat cf. art. 11.1 şi 11.2 din REGULAMENTUL BNR, precum şi art. 11. a şi b din prezentele norme-cadru, dacã societatea bancarã receptoare respectiva dovedeşte ca OPH pe care l-a executat conţinea un ORDIN EXPRES al emitentului, cf. art. 2. d şi 4. d din prezentele norme-cadru, şi, totodatã, dovedeşte ca, la rândul sau, nu poate obţine returnarea respectivelor fonduri de la societatea bancarã intermediara indicatã prin respectivul ORDIN EXPRES.
Societatea bancarã receptoare respectiva va trebui sa producã ca dovada celui în drept cel puţin:
- conţinutul ORDINULUI EXPRES şi
- CRE din partea societãţii bancare intermediare, indicatã prin respectivul ORDIN EXPRES sau un alt act scris din care sa rezulte ca aceasta a suspendat executarea respectivei plati sau este opritã de lege sa efectueze returnarea respectivei sume, cf. art. 11.5 din REGULAMENTUL BNR.
Emitentul care într-un OPH a dat ORDIN EXPRES unei societãţi bancare receptoare privind o societate bancarã intermediara are dreptul de a obţine returnarea fondurilor bãneşti de la societatea bancarã intermediara respectiva.
Orice societate bancarã intermediara sau beneficiara, cu excepţia celor care ar fi afectate prin obligaţiile de mai jos în îndeplinirea unui acord sau a reglementãrilor privitoare la un sistem de transfer de fonduri bãneşti în vigoare şi la care participa, este obligatã:
- sa returneze cu prioritate direct plãtitorului fonduri bãneşti pentru un transfer-credit nefinalizat, cf. art. 11.6 din REGULAMENTUL BNR.
- sa sprijine pe plãtitorul care li se adreseazã în returnarea de fonduri bãneşti, dacã nu au acceptat sau executat încã, dupã caz, OPH corespunzãtor pentru aceasta, cf. art. 11.7 din REGULAMENTUL BNR.
ART. 12
Corectii la plata
O societate bancarã receptoare care, pentru a realiza transferul-credit al unui OPH receptionat anterior, emite un OPH pentru o suma mai mica decât cea înscrisã în OPH receptionat anterior şi diferenţa nu se datoreazã spezelor care i se cuvin, este obligatã sa emita un OPH pentru diferenţa, cf. art. 12.1 din REGULAMENTUL BNR.
Dupã ce un transfer-credit a fost finalizat, o societate bancarã receptoare care a emis un OPH pentru o suma mai mare decât cea înscrisã în OPH receptionat anterior pe baza cãreia fondurile bãneşti au fost puse la dispoziţia altei societãţi bancare receptoare sau a beneficiarului, respectiva societate bancarã receptoare are dreptul sa recupereze diferenţa, iar beneficiarul este obligat sa o restituie la prima cerere a acesteia, cf. art. 12.2 din REGULAMENTUL BNR.
ART. 13
Obligaţia privind plata dobânzii de întârziere şi a penalitãţii de necomunicare
În cazul în care un transfer-credit este finalizat, dar o societate bancarã receptoare nu şi-a respectat obligaţiile cf. art. 7.2 din REGULAMENTUL BNR şi art. 7.2 din prezentele norme-cadru, aceasta este obligatã fata de beneficiar pentru plata unei dobânzi de întârziere calculatã la suma înscrisã pe OPH.
Calculul obligaţiei de plata a dobânzii de întârziere se face:
a. Pentru OPH care au indicatã ziua P: începând din ziua P;
b. Pentru OPH care nu au indicatã ziua P: pe baza intervalelor de timp maxime din prezentele norme-cadru.
Pentru aceasta obligaţie societatea bancarã va emite instrumente de plata distincte.
Stingerea obligaţiei de plata a dobânzii de întârziere are loc în condiţiile art. 13.2 din REGULAMENTUL BNR, intervalele de timp maxime pentru plata respectivei obligaţii fiind aceleaşi pentru orice OPH, dacã nu s-a ales un alt instrument de plata mai rapid, caz în care obligaţiile sunt în consecinta.
Societãţile bancare receptoare care nu sunt obligate, dar care au stins obligaţia privind plata dobânzilor de întârziere cãtre emitentul unui OPH în numele unui terţ obligat, au dreptul sa-şi recupereze cheltuiala în condiţiile art. 13.3 din REGULAMENTUL BNR.
O societate bancarã receptoare care nu face o comunicare cf. art. 7.4 sau 9.2 sau 9.3 din REGULAMENTUL BNR este obligatã sa plãteascã emitentului OPH penalitãţi pentru neconformare la respectivele prevederi ale REGULAMENTULUI BNR, pentru orice suma pe care a primit-o de la acesta cf. art. 5.6 din REGULAMENTUL BNR pentru perioada în care a reţinut suma respectiva peste perioada prevãzutã de art. 10.5 din REGULAMENTUL BNR. Penalitãţile se vor calcula şi plati analog dobânzilor de întârziere, mai puţin în cazurile de la art. 9.1 din REGULAMENTUL BNR, unde, dacã exista, hotãrãşte acordul încheiat, în prealabil, între pãrţi. Orice astfel de acord se va încheia între pãrţi cu respectarea prevederilor art. 13.8 din REGULAMENTUL BNR.
Dobânzile de întârziere, respectiv penalitãţile datorate cf. art. 13.1-13.6 din REGULAMENTUL BNR şi art. 13 din prezentele norme-cadru, se achitã, respectiv, la cererea celor îndreptãţiţi.

CAP. 5
Finalizarea transferului-credit

ART. 14
Cooperarea bancarã
Pana la finalizarea unui transfer-credit, fiecare societate bancarã are obligaţia de a sprijini pe plãtitor sau pe oricare societate bancarã emitatoare anterioarã şi dreptul de a cere sprijinul oricãrei unitãţi bancare receptoare ulterioare în vederea completãrii procedurilor bancare privind respectivul transfer-credit, cf. art. 14 din REGULAMENTUL BNR.
ART. 15
Finalizarea transferului-credit
În cazul în care un OPH a fost emis în scopul stingerii unei obligaţii a plãtitorului fata de beneficiar, aceasta obligaţie este stinsã şi transferul-credit finalizat în momentul în care societatea bancarã destinatara accepta OPH în favoarea beneficiarului, devenind obligatã fata de acesta pentru suma înscrisã pe OPH acceptat, eventual mai mica decât suma înscrisã iniţial de cãtre plãtitor pe OPH datoritã faptului ca una sau mai multe unitãţi bancare receptoare au dedus speze bancare ce pot fi recuperate ulterior de cãtre beneficiar de la plãtitor, cf. art. 15.1-15.3 din REGULAMENTUL BNR.

CAP. 6
Dispoziţii finale

ART. 16
Societãţi şi unitãţi bancare
În scopurile prezentelor norme-cadru, prin societãţi bancare se înţeleg persoanele juridice autorizate de Banca Nationala a României şi, dupã caz, Banca Nationala a României.
Totodatã, prin unitãţi bancare se înţeleg entitãţi organizatorice care desfãşoarã activitate de decontare cu OPH aparţinând respectivelor societãţi bancare.
ART. 17
Arhivarea OPH
Banca Nationala a României şi societãţile bancare au obligaţia sa arhiveze cel puţin OPH pe care le-au emis, pe o perioada de timp egala cu perioada de prescripţie.
ART. 18
Conformare
Prevederile contractuale referitoare la transferurile-credit efectuate de societãţile bancare se vor conformã prezentelor norme-cadru.
Societãţile bancare pot dezvolta produse bancare cu utilizarea de OPH conformându-se prevederilor prezentelor norme-cadru.
ART. 19
Anexe şi numãr minim de exemplare
Anexele fac parte integrantã din prezentele norme-cadru.
OPH va fi confectionat într-un numãr minim de trei exemplare, dintre care un exemplar la plãtitor, un exemplar la societatea bancarã receptoare şi un exemplar la societatea bancarã destinatara, indiferent de circuitele de decontare utilizate.
ART. 20
Intrarea în vigoare
Prezentele norme-cadru se publica în Monitorul Oficial al României şi intra în vigoare la data de 28.02.1995.

GUVERNATORUL
BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI
MUGUR ISARESCU

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016