Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIREA nr. 795 din 2 iulie 1960  privind acordarea echipamentului de protectie si a echipamentului de lucru    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIREA nr. 795 din 2 iulie 1960 privind acordarea echipamentului de protectie si a echipamentului de lucru

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: Colectia de H.C.M. nr. 22 din 2 iulie 1960
Dezvoltarea continua şi cu succes a economiei naţionale a creat posibilitãţile necesare pentru o noua imbunatatire a reglementãrii modului de acordare a echipamentului de protecţie şi a celui de lucru, astfel încît sa corespundã noului stagiu de organizare a producţiei şi sa asigure desfãşurarea activitãţii oamenilor muncii în condiţii din ce în ce mai bune.

În acest scop Consiliul de Miniştri al Republicii Populare Romane hotãrãşte:

1. Angajaţii care lucreazã în condiţii ce pot avea urmãri dãunãtoare asupra sãnãtãţii lor au dreptul sa primeascã echipament de protecţie în vederea inlaturarii posibilitãţilor de accidentare sau imbolnavire profesionalã în condiţiile stabilite de prezenta hotãrîre.
Echipamentul de protecţie aparţine unitãţii şi se acorda angajaţilor în folosinta gratuita de cãtre unitatea unde lucreazã, din prima zi de lucru pe locul de munca pentru care este prevãzut acest echipament.
Unitatea care acorda echipamentul de protecţie este obligatã sa-l întreţinã în perfecte condiţiuni de utilizare, printr-o pãstrare corespunzãtoare, curãţire şi reparare.
2. Angajaţii cãrora li se acorda echipamentul de protecţie au dreptul şi obligaţia de a-l folosi numai în timpul îndeplinirii muncii pentru care este prevãzut acest echipament şi de a-l pãstra în perfecta stare de utilizare pe durata prevãzutã în normativ.
Neacordarea echipamentului de protecţie sau nefolosirea lui în timpul muncii constituie încãlcãri ale normelor de protecţie a muncii.
3. În cazul cînd echipamentul de protecţie a devenit inutilizabil înainte de expirarea termenului de folosinta prevãzut în normativ datoritã unor cauze de care nu poate fi fãcut rãspunzãtor angajatul, unitatea îi va acorda gratuit alt echipament.
În cazul cînd degradarea echipamentului s-a produs din vina angajatului, unitatea îi va acorda al echipament, contra cost, prin reţineri în rate lunare.
4. Angajaţilor care lucreazã în condiţii ce duc la degradarea sau uzarea prematura a imbracamintei sau incaltamintei proprii li se pune la dispoziţie echipament de lucru, prin grija unitãţii, în condiţiile stabilite de prezenta hotãrîre.
Echipamentul de lucru se procura de cãtre unitate, în cadrul normativului mijloacelor circulante aprobate şi fãrã a crea stocuri care sa depãşeascã necesitãţile curente.
Angajaţii care primesc echipament vor suporta numai jumãtate din costul lui, prin reţineri din salariu în trei rate lunare.
Angajaţii care beneficiazã de aceste echipamente sînt obligaţi sa le întreţinã în perfecte condiţiuni de utilizare, printr-o pãstrare corespunzãtoare, curãţire şi reparare.
Aceste echipamente se acorda numai angajaţilor permanenţi din momentul definitivãrii angajãrii lor.
5. Unitãţile sînt obligate de a pune la dispoziţia organelor de îndrumare sau control, a personalului delegat sau detaşat în vederea efectuãrii unor lucrãri şi a elevilor şi studenţilor trimişi la practica, echipament de protecţie pe timpul îndeplinirii sarcinii lor, dacã activitatea acestora se desfãşoarã pe locuri de munca pentru care se prevede în normativ acordarea de echipament de protecţie.
6. Echipamentul de protecţie şi cel de lucru se acorda pe baza normativelor care cuprind locurile de munca sau profesiunile, sortimentele de echipament şi durata de folosinta a acestora, întocmite conform prevederilor Dispoziţiei Consiliului de Miniştri nr. 78/1959.
Sortimentele de echipament sînt cele prevãzute în anexa prezentei hotãrîri.
Aplicarea normativelor se va face numai cu avizul Consiliului Central al Sindicatelor, Ministerul Sãnãtãţii şi Prevederilor Sociale şi al Comitetului de Stat pentru Problemele de Munca şi Salarii.
7. Ministerele şi celelalte organe centrale, în colaborare cu Comitetele Centrale al Uniunilor Sindicatelor de ramuri, au sarcina - ca pe mãsura îmbunãtãţirii condiţiilor de munca şi a proceselor tehnologice prin eliminarea factorilor daunatori sãnãtãţii sau a celor care determina degradarea sau uzura permanenta a imbracamintei şi incaltamintei proprii - sa reducã în mod corespunzãtor echipamentele de protecţie sau de lucru existente.
De asemenea, organele menţionate mai sus au obligaţia de a reexamina normativele în vigoare, ori de cîte ori se realizeazã prototipuri noi de echipamente de protecţie şi de a propune modificãrile corespunzãtoare.
Modificarea normativelor se poate face numai pe baza propunerilor specificate mai sus şi a avizului organelor prevãzute de art. 6 din prezenta hotãrîre.
8. Pentru prototipuri, privind echipamentul de protecţie şi de lucru, este obligatoriu avizul prealabil al Institutului de Cercetãri Ştiinţifice pentru Protecţia Muncii al Consiliului Central al Sindicatelor care va colabora în acest scop cu institutele de cercetãri departamentale.
La propunerea Consiliului Central al Sindicatelor, ministerele sînt obligate sa înscrie în planurile tematice ale institutelor de cercetãri departamentale şi ale unor întreprinderi probleme legate de îmbunãtãţirea calitãţii sortimentelor de echipament de protecţie şi realizarea de noi prototipuri.
9. Ministerele şi celelalte organe centrale, cãrora le sînt subordonate întreprinderile producãtoare de echipament de protecţie şi de echipament de lucru, sînt obligate sa ia mãsurile necesare pentru asigurarea la timp şi în bune condiţii a cantitãţilor necesare. Fabricãrii acestor echipamente li se va da prioritate în toate cazurile.
10. Ministerul Comerţului este obligat sa asigure aprovizionarea întreprinderilor şi instituţiilor cu articole de echipament de protecţie şi de lucru, prevãzute în lista anexa prin întreprinderile sale pentru comerţul cu ridicatã, pe baza necesarelor prezentate de beneficiar.
11. În termen de 60 de zile de la data prezentei hotãrîri, Ministerul Sãnãtãţii şi Prevederilor Sociale cu avizul Consiliului Central al Sindicatelor va stabili locurile de munca sau profesiunile la care unitãţile sînt obligate sa acorde în mod gratuit angajaţilor materiale igienico-sanitare, în vederea prevenirii unor boli profesionale.
Costul acestor materiale se va acoperi de unitãţi din fondurile alocate pentru cheltuieli administrative-gospodãreşti.
12. Angajaţii cãrora li s-a acordat echipament de protecţie sau echipament de lucru, pe baza H.C.M. 355/1955 şi Dispoziţiei Consiliului de Miniştri nr. 73/1959, vor beneficia de echipament prevãzut în normativele elaborate pe baza prezentei hotãrîri numai dupã expirarea duratei de folosinta stabilite de H.C.M. nr. 355/1955 , pentru echipamentul primit.
13. Prezenta hotãrîre intra în vigoare pe data de 1 ianuarie 1960.
Pe aceiaşi data se abroga H.C.M. nr. 355 din 11 martie 1955 şi orice alte dispoziţii care contravin prezentei hotãrîri.

ANEXA 1


ECHIPAMENT DE PROTECŢIE

1. Aparat izolant cu butelie.
2. Amortizor pieptar.
3. Bazma de pinza sau material plastic.
4. Bidon de apa pentru mineri.
5. Bluza şi pantaloni din pinza albita.
6. Bluza de pinza.
7. Bocanci cu talpa de cauciuc sau de piele.
8. Bocanci cu talpa de lemn.
9. Bocanci de piele cu elastic lateral.
10. Bocanci de munte cu masele metalice, pentru geologi.
11. Bocanci cu sandale fãrã accesorii metalice.
12. Boneta (de pinza, tricotata, doc, postav, satin alb, sal material plastic).
13. Burtiera de cauciuc.
14. Burtiera de sirma.
15. Caciula de blana.
16. Caciula de postav cu apãrãtori laterale.
17. Camasa şi indispensabili de pinza sau chiloti.
18. Capison imblanit (pentru lucru în frigorifere).
19. Capison de lina.
20. Casca de protecţie.
21. Cascheta de piele.
22. Cascheta de piele neimblanita pentru aviatori.
23. Cascheta de piele imblanita pentru aviatori.
24. Centura de siguranta şi anexele ei (fringhii sau lant şi cirlig carabina
etc.).
25. Centura de siguranta cu bretele şi anexele ei.
26. Centura de siguranta pentru muncitorii din carierele de piatra şi anexele
ei.
27. Centura de salvare.
28. Ciorapi albi.
29. Ciulci, opinci sau cizme pentru taietori de stuf.
30. Cizme de cauciuc pentru apa şi noroi (scurte, pînã la genunchi sau lungi
pînã la sold).
31. Cizme de cauciuc rezistente la solicitãri deosebite de munca.
32. Cizme de cauciuc rezistente la derivati petrolieri şi grãsimi.
33. Cizme de cauciuc antiacide.
34. Cizme de cauciuc pentru industria laptelui.
35. Cizme-pantaloni (pentru canalagii sau intervenţii).
36. Cizme de cauciuc electroizolante.
37. Cizme de piele pentru tabacari.
38. Cizme de piele pentru aviatori.
39. Cizme de piele (cu talpa de piele, de lemn sau de cauciuc).
40. Cizme de piele imblanite cu fermoar pentru aviatori.
41. Cojoc lung.
42. Cojoc scurt cu mineci.
43. Cojoc pieptar cu vesta vatuita.
44. Coltar cu curele pentru coltari.
45. Combinezon alb fãrã buzunare sau salopeta specialã alba.
46. Combinezoane contra prafului.
47. Combinezon de doc.
48. Combinezoane de material plastic.
49. Combinezoane impermeabile cu gluga.
50. Costum de piele.
51. Costum de azbest.
52. Costum impermeabil tip miner.
53. Costum impermeabil tip pescar.
54. Costum izolant din material plastic.
55. Costum de protecţie contra radiatiilor calorice.
56. Costum antiacid sau din fire sintetice.
57. Costum din lina pentru scafandri.
58. Costum pentru sablori.
59. Costum vatuit.
60. Cotiere de piele.
61. Degetare din piele, din cauciuc sau din fire sintetice.
62. Dispozitiv pentru protecţia auzului (antifon).
63. Filtre de sticla pentru sudare sau tãiere cu gaze (vizor).
64. Filtre de sticla pentru sudare electrica (plãci).
65. Filtre de sticla pentru protecţia la cuptoare (plãci şi vizoare cobalt).
66. Filtre pentru masti de gaze.
67. Filtre pentru masti contra prafului.
68. Flanele şi indispensabili flanelati.
69. Galosi electroizolanti (pentru tensiuni pînã la 1000 V).
70. Genunchere.
71. Ghetre sau jambiere de piele, azbest, prelata sau material plastic.
72. Gluga din azbest, din prelata sau din material plastic.
73. Haina din foaie de cort hidrofobizata.
74. Haina vatuita.
75. Haina vatuita cu aplicaţii impermeabile.
76. Halat de doc.
77. Halat din molton.
78. Halat din satin alb.
79. Halat din tesatura de fire sintetice.
80. Halat din foaie de material plastic.
81. Halat din pinza albita.
82. Haina scurta imblanita, de piele, pentru aviatori.
83. Maieu de bumbac.
84. Manta impermeabila cu gluga.
85. Manusi de azbest.
86. Manusi de bumbac tricotate.
87. Manusi duble de doc.
88. Manusi de doc captusite.
89. Manusi de doc imblanite.
90. Manusi de cauciuc electroizolante (pentru joasa sau inalta tensiune).
91. Manusi de cauciuc industriale.
92. Manusi de cauciuc pentru radiologi.
93. Manusi de cauciuc subtiri (chirurgicale şi de autopsie).
94. Manusi de tesatura de cinepa sau de prelata.
95. Manusi de fire sintetice.
96. Manusi de piele.
97. Manusi de piele imblanite pentru aviatori.
98. Manusi de piele neimblanite pentru aviatori.
99. Manusi de piele pentru sudori.
100. Manusi de postav (simple sau cu intarituri).
101. Manusi termoizolante.
102. Masca contra prafului - cu piese de schimb.
103. Masca de autosalvare.
104. Masca de tifon.
105. Masca de gaze - cu piese de schimb.
106. Masca izolanta cu aductie de aer - cu piese de schimb.
107. Masca izolanta cu aspirare libera a aerului (tub flexibil) - cu piese de
schimb.
108. Masca de protecţie impotriva radiatiilor calorice.
109. Masca pentru apicultori.
110. Masca pentru sudori (de cap sau de mina).
111. Minecute de piele.
112. Minecute din pinza cauciucata, din material plastic sau din fire sintetice.
113. Ochelari de protecţie.
114. Ochelari special pentru aviatori.
115. Palarie pentru protecţia impotriva radiatiilor calorice.
116. Palarie impermeabila, tip miner.
117. Palarie impermeabila, tip pescar.
118. Palmare de piele.
119. Palmare de cauciuc.
120. Pantofi din pinza cu talpa neteda.
121. Papuci de postav.
122. Papuci tip panificatie.
123. Pantaloni de doc cu pieptar.
124. Pantaloni de doc cu pieptar şi intarituri.
125. Pantaloni de postav gros pentru cizme, pentru aviatori.
126. Pantaloni vatuiti.
127. Pantaloni scurti.
128. Pantofi de tenis.
129. Pelerina impermeabila cu gluga.
130. Saboti cu galenti cu talpa de lemn.
131. Salopeta de doc.
132. Salopeta de doc cu intarituri pentru mineri (tip A şi tip B).
133. Salopeta de doc impregnata (ignifugata, hidrofobizata sau impregnata
special).
134. Sandale de piele cu talpa de bovine sau de cauciuc.
135. Sandale de cauciuc, tip popular.
136. Sandale cu fete de pinza.
137. Scurta impermeabila cu gluga.
138. Scurta impermeabila sau din material plastic cu slavuta vatuita.
139. Sapca cu clape.
140. Sort de azbest.
141. Sort de cauciuc cu insertie de pinza sau din material plastic.
142. Sort de cauciuc pentru radiologi.
143. Sort impermeabil rezistent la derivati petrolieri.
144. Sort de pinza.
145. Sort de tesatura de cinepa, de prelata sau doc.
146. Sort de piele.
147. Sort de piele scurt.
148. Sort de piele pentru sudori.
149. Sosoni electroizolanti.
150. Sosoni pislari cu talpa de lemn, cauciuc sau pislari cu talpa de pisla.
151. Suba lungã.
152. Suba scurta.
153. Umerare.
154. Viziere (scuturi de protecţie).


ECHIPAMENT DE LUCRU

1. Bluza de doc.
2. Bocanci cu talpa de cauciuc sau de piele.
3. Bocanci cu talpa de piele şi elastic lateral.
4. Bocanci de tip miner.
5. Bocanci de munte cu masele metalice.
6. Combinezon de doc.
7. Cojocel pieptar sau vesta vatuita.
8. Costum de doc pentru muncitorii din serviciul de salubritate publica.
9. Costum de postav pentru muncitorii din serviciu de salubritate publica.
10. Costum vatuit.
11. Halat de doc.
12. Halat din molton.
13. Halat din pinza colorata.
14. Pantaloni de doc.
15. Pantaloni de doc cu pieptar.
16. Pantaloni golf cu intarituri de piele.
17. Pantaloni vatuiti.
18. Salopeta de doc.
19. Sandale de piele cu talpa de bovine sau cauciuc.
20. Scurta impermeabila cu slavuta vatuita.
21. Scurta impermeabila imblanita.

NOTA:
Modificãri ale sortimentelor din prezenta lista se vor putea face cu avizul Consiliului Central al Sindicatelor, Ministerului Sãnãtãţii şi Prevederilor Sociale şi Comitetului de Stat pentru Munca şi Salarii.

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016