Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE Nr. 62 din 14 octombrie 1996     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE Nr. 62 din 14 octombrie 1996

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 258 din 24 octombrie 1996
Ioan Muraru - preşedinte
Mihai Constantinescu - judecãtor
Ioan Deleanu - judecãtor
Lucian Stangu - judecãtor
Florin Bucur Vasilescu - judecãtor
Romul Petru Vonica - judecãtor
Virgil Firuleasa - procuror
Gabriela Dragomirescu - magistrat-asistent

Pe rol soluţionarea contestaţiilor privind înregistrarea candidaturii domnului Ion Iliescu pentru funcţia de Preşedinte al României, la alegerile din 3 noiembrie 1996, depuse la Biroul Electoral Central, dupã cum urmeazã:
- nr. 417 din 12 octombrie 1996, a domnului Alexandru Ioan Bulai;
- nr. 430 din 13 octombrie 1996, a domnului Drossu Niculina Mircea Ion;
- nr. 427 din 13 octombrie 1996, a domnului Petria Eugeniu Dragos;
- nr. 420 din 12 octombrie 1996, a domnului Paraschiv Constantin.
Contestaţiile au fost înaintate Curţii Constituţionale şi formeazã obiectul dosarelor nr. 284D/1996, nr. 287D/1996, nr. 291D/1996 şi nr. 292D/1996.
Curtea a decis soluţionarea contestaţiilor fãrã citarea pãrţilor, avînd în vedere cerinta legalã a rezolvarii lor în maximum 48 de ore, potrivit prevederilor <>art. 14 din Legea nr. 47/1992 , ale art. 11 alin. (2) şi (3) şi ale <>art. 28 alin. (1) din Legea nr. 69/1992 , raportate la <>art. 85 din Legea nr. 68/1992 şi coroborate cu art. 581 alin. 3 din Codul de procedura civilã.
Magistratul-asistent prezintã obiectul contestaţiilor.
În motivarea contestaţiei domnului Alexandru Ioan Bulai se susţine ca prin înregistrarea candidaturii domnului Ion Iliescu pentru un nou mandat de Preşedinte al României sînt incalcate dispoziţiile art. 81 alin. (4) din Constituţie şi ale <>art. 10 din Legea nr. 69/1992 . Prevederile legale citate nu fac nici o referire la durata mandatului sau a legii în baza cãreia acesta a fost examinat şi apreciazã ca, atît din punct de vedere juridic, cît şi din punct de vedere politic, interzicerea exercitãrii a mai mult de doua mandate ca Preşedinte al României constituie, dupã ani de regim totalitar, un imperativ care trebuie aplicat cu rigoare. În final, contestatorul face "citeva rememorari" cu privire la persoana domnului Ion Iliescu: l-a cunoscut în anul 1956 cînd iniţia înfiinţarea asociaţiilor studenţeşti, recomandind ca alegerile
organelor de conducere sa se facã democratic şi programul de activitate sa fie elaborat independent; în toamna însã, cînd au început miscarile studenţeşti ce au culminat cu Revoluţia din Ungaria, domnul Ion Iliescu, în loc sa se situeze în fruntea "rumorii" din mediile studenţeşti, a preferat "stabilitatea"; în decembrie 1989, deşi numele domnului Ion Iliescu a fost clamat la Timişoara, Domnia sa "a vrut la Cabinetul 1"; votat preşedinte aproape în unanimitate, s-a instalat într-unul dintre palatele care amintesc de regimurile "retrograde" şi s-a inconjurat de o camarila care concureazã cu succes la titlul de "cea mai abjecta" din istoria tarii.
În motivarea contestaţiei depuse de domnul Drossu Niculina Mircea Ion se susţine ca domnul Ion Iliescu candideazã la alegerile din 3 noiembrie 1996 pentru un al treilea mandat neconstitutional la funcţia de Preşedinte al României. Se susţine, de asemenea, ca domnul Ion Iliescu a fost în mod permanent şi stabil în rindul membrilor C.C. al P.C.R., ales de la un congres la altul, în timpul dictaturii instaurate cu începere de la 6 martie 1945; la Congresul al X-lea al P.C.R., fiind în apogeul carierei sale comuniste, aducea osanale lui Nicolae Ceauşescu. În continuarea contestaţiei, domnul Drossu Niculina Mircea Ion arata ca, fiind deţinut politic timp de 45 de ani, a fost supus torturilor, tratamentelor psihiatrice, în scopuri politice şi obligat sa se autoacuze de fapte imaginare; în decembrie 1989 a fost reţinut şi torturat la Militia Capitalei şi la Penitenciarul Jilava; în iunie 1990 a fost maltratat de mineri; în septembrie 1991 a fost impuscat din balconul executivului; de 7 ani este alungat din locuinta fãrã o hotãrîre judecãtoreascã definitiva; solicita ca prezenta contestaţie sa fie soluţionatã cu citarea pãrţilor şi a domnului Ion Iliescu la interogatoriu, pentru a preintimpina o contestaţie în anulare şi a nu fi încãlcat art. 6 al Convenţiei europene a drepturilor omului. Apreciazã ca domnul Ion Iliescu, deşi garant al Constituţiei, este primul care o incalca, situindu-se mai presus de lege, prin aceea ca refuza sa-i rãspundã la numeroasele cereri şi reveniri pe care i le-a adresat. Deşi la data de 3 septembrie 1995, în fata mai multor oficialitati şi ziarişti, a vorbit personal cu domnul Ion Iliescu şi a primit asigurãri ca problemele sale vor fi rezolvate, la data de 7 septembrie 1995 a fost închis, incatusat şi batut în beciul Tribunalului Municipiului Bucureşti. În anii 1990-1996, în zilele de 7 ianuarie şi 3 martie, a încercat sa între la Cotroceni, dar, "în pofida portilor deschise", a fost scos din palat în mod brutal. În martie 1996 i s-a inscenat un accident de masina. Deşi au trecut 7 ani de la adoptarea Constituţiei, instituţia Avocatul Poporului nu exista.
În motivarea contestaţiei, domnul Petria Eugeniu Dragos susţine ca domnul Ion Iliescu s-a complacut în mod suspect în dezastrul în care a adus ţara guvernele Roman; a organizat "tribunalul ilegal care a condamnat la moarte pe sotii Ceauşescu"; este în proces cu cotidianul "Ziua" pentru acuzatia de a fi KGB-ist; sprijinã foarte mult nedemiterea domnului Imre Virgil Astaloszy Magureanu, care a fost demascat de presa pentru atitudini dictatoriale şi ambitii de putere; este acuzat ca a inscenat luptele din Revoluţia din 1989 pentru a confisca puterea în România; nu a demis Guvernul Vacaroiu, care a continuat dezastrul Roman; face parte dintre guvernantii actuali pe care îi susţine. Este ingrijorat de o posibila asasinare preventivã a unor mari patrioti romani; este constient ca-şi risca libertatea şi viata; toţi colaboratorii sãi apropiati şi familia sînt atacati parapsihologic.
În motivarea contestaţiei domnului Paraschiv Constantin se susţine ca, prin participarea la alegerile din 1996, domnul Ion Iliescu incalca prevederile <>art. 10 din Legea nr. 69/1992 . Se mai susţine ca domnul Ion Iliescu "este imoral, criminal, corupt, mincinos".
Deoarece contestaţiile au acelaşi obiect, şi anume înregistrarea candidaturii domnului Ion Iliescu, iar între motive exista o strinsa legatura, preşedintele Curţii Constituţionale, pentru o mai buna administrare a justiţiei, pune în discuţie conexarea dosarelor.
Procurorul este de acord cu conexarea dosarelor.
Curtea dispune conexarea dosarelor nr. 292D/1996, nr. 291D/1996 şi nr. 287D/1996 la Dosarul nr. 284D/1996, care a fost primul înregistrat, urmînd a se pronunţa asupra contestaţiilor printr-o singura hotãrîre.
Procurorul, avînd cuvintul în fond, apreciazã ca motivele invocate sînt neintemeiate, ţinînd seama şi de cele statuate prin hotãrîrile anterioare ale Curţii Constituţionale pronunţate în contestaţiile formulate la înregistrarea candidaturilor pentru funcţia de Preşedinte al României la alegerile preşedinţiale din anul 1996. Celelalte motive invocate în contestaţii nu sînt motive de neeligibilitate, ci consideratiuni personale, economice şi politice de natura campaniei electorale. În concluzie, solicita respingerea contestaţiilor.

CURTEA,

luind în dezbatere contestaţiile înaintate de Biroul Electoral Central, constata ca este competenta sa le soluţioneze în temeiul art. 144 lit. d) din Constituţie, al <>art. 27 din Legea nr. 47/1992 şi al <>art. 11 alin. (3) din Legea nr. 69/1992 .
Analizînd contestaţiile în raport cu prevederile Constituţiei, ale <>Legii nr. 69/1992 pentru alegerea Preşedintelui României şi vazind concluziile reprezentantului Ministerului Public, Curtea retine urmãtoarele:
În legatura cu motivele din contestaţii referitoare la depunerea candidaturii domnului Ion Iliescu pentru un nou mandat, Curtea Constituţionalã s-a pronunţat deja prin mai multe hotãrîri recente, neexistand nici un temei pentru a se reveni asupra celor statuate.
Inevitabil deci considerentele acestor hotãrîri nu pot fi altele decît cele din hotãrîrile anterioare cu privire la examinarea aceloraşi motive de contestare.
Referitor la cererea de publicitate a dezbaterilor, formulatã de domnul Drossu Niculina Mircea Ion, Curtea Constituţionalã a decis soluţionarea contestaţiei fãrã citarea pãrţilor, în condiţiile art. 581 alin. 3 din Codul de procedura civilã, coroborat cu <>art. 16 din Legea nr. 47/1992 . Consecinta faptului ca judecata s-a fãcut fãrã citarea pãrţilor, cererea de chemare la interogatoriu a domnului Ion Iliescu este inadmisibila.
Celelalte motive invocate de contestatori nu reprezintã impedimente juridice pentru ca o persoana sa poatã candida la funcţia de Preşedinte al României, în sensul prevederilor art. 34 alin. (2), art. 16 alin. (3), art. 37 alin. (3), art. 35 alin. (2) şi ale art. 81 alin. (4) din Constituţie, astfel încît nu pot constitui temei legal pentru infirmarea înregistrãrii de cãtre Biroul Electoral Central a candidaturii domnului Ion Iliescu la alegerile preşedinţiale din 3 noiembrie 1996. Sub acest aspect, Curtea Constituţionalã s-a pronunţat prin mai multe hotãrîri, cu prilejul alegerilor din anul 1992 şi al alegerilor din acest an, neexistand temeiuri pentru a se reveni asupra celor statuate.
Prin natura lor, aceste motive exced atribuţiilor Curţii Constituţionale, definite de Constituţie şi de <>Legea nr. 69/1992 , putind fi apreciate, eventual, numai de corpul electoral cu prilejul exprimarii votului.
În consecinta, contestaţiile ce fac obiectul judecaţii de fata urmeazã a fi respinse.
Pentru considerentele arãtate şi vazind dispoziţiile art. 144 lit. d) din Constituţie, ale art. 13 alin. (1) lit. B.a) şi ale <>art. 27 şi 28 din Legea nr. 47/1992 , precum şi ale art. 2 alin. (2) şi ale <>art. 11 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 69/1992 , cu unanimitate de voturi,

CURTEA,
În numele legii
HOTĂRĂŞTE:
Respinge ca neintemeiate contestaţiile privind înregistrarea candidaturii domnului Ion Iliescu la funcţia de Preşedinte al României, formulate de domnii Alexandru Ioan Bulai, Drossu Niculina Mircea Ion, Petria Eugeniu Dragos şi Paraschiv Constantin.
Hotãrîrea este definitiva şi se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. IOAN MURARU

Magistrat-asistent,
Gabriela Dragomirescu

-------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016