Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE Nr. 1715 din 30 decembrie 1971  pentru stabilirea unor masuri in executarea   Decretului nr. 471/1971 *) cu privire la asigurarile de stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE Nr. 1715 din 30 decembrie 1971 pentru stabilirea unor masuri in executarea Decretului nr. 471/1971 *) cu privire la asigurarile de stat

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL NR. 162 din 30 decembrie 1971
*) <>Decretul nr. 471/1971 a fost publicat în Buletinul Oficial nr. 161 din 28 decembrie 1971.
Consiliul de Miniştri al Republicii Socialiste România hotãrãşte:
CAP. 1
Înregistrarea bunurilor, procedura de stabilire şi încasare a primelor de asigurare, de înştiinţare şi constatare a producerii evenimentelor asigurate, în asigurarea prin efectul legii de bunuri
ART. 1
Operaţiunile privind identificarea şi înregistrarea bunurilor aparţinînd persoanelor fizice şi unitãţilor agricole cooperatiste, precum şi cele privind stabilirea, comunicarea, reportarea, încasarea şi evidenta primelor de asigurare pentru aceste bunuri, se efectueazã de cãtre organele financiare de pe lîngã comitetele executive ale consiliilor populare. Pentru unitãţile agricole cooperatiste, aceste operaţiuni vor putea fi efectuate de cãtre unitãţile Administraţiei Asigurãrilor de Stat.
Ministerul Finanţelor are, potrivit legii, dreptul de control şi revizuire a operaţiunilor prevãzute în alineatul precedent.
ART. 2
Bunurile pentru care asigurarea începe dupã data stabilitã pentru înregistrare sau reportare sînt asigurate pe anul în curs fãrã plata primelor.
Pentru bunurile a cãror asigurare înceteazã dupã data stabilitã pentru înregistrare sau reportare nu se scad primele pe anul în curs.
ART. 3
Primele de asigurare datorate de persoane fizice a cãror categorie de încadrare în tariful de prime se schimba dupã data stabilitã pentru înregistrare sau reportare se modifica în raport cu noua încadrare.
ART. 4
Primele de asigurare şi majorãrile datorate pentru bunurile trecute în patrimoniul statului se dau la scãdere, în mãsura în care nu au fost achitate.
ART. 5
Înştiinţãrile fãcute de asiguraţi cu privire la producerea evenimentului asigurat se înregistreazã la comitetele executive ale consiliilor populare comunale, orãşeneşti sau municipale ori, dupã caz, la unitãţile Administraţiei Asigurãrilor de Stat, eliberindu-se dovada înregistrãrii lor.
În cazul producerii mai multor pagube de clãdiri sau alte construcţii ori pieirii mai multor ovine aparţinînd persoanelor fizice, la aceeaşi data, în aceeaşi localitate şi din aceeaşi cauza cuprinsã în asigurare, comitetele executive ale consiliilor populare prevãzute în alineatul precedent sau, dupã caz, unitãţile Administraţiei Asigurãrilor de Stat, trec şi certifica declaraţiile asiguraţilor într-o înştiinţare colectivã, care se semneazã de fiecare asigurat, înãuntrul termenului de înştiinţare.
Comitetele executive ale consiliilor populare comunale, orãşeneşti sau municipale trimit unitãţilor Administraţiei Asigurãrilor de Stat înştiinţãrile cu privire la producerea evenimentului asigurat în termen de 24 ore de la primire, cu excepţia celor privind pieirea animalelor, care se trimit în termen de 3 zile de la data primirii înştiinţãrii.
ART. 6
În caz de paguba la orice bun asigurat, cu excepţia animalelor, procesele-verbale de constatare şi evaluare se întocmeşte de cãtre unitãţile Administraţiei Asigurãrilor de Stat, cu participarea asiguratului sau a unui membru major din familia acestuia ori, dupã caz, a preşedintelui sau directorului unitãţii agricole cooperatiste ori a oricãrui membru din conducerea acesteia, precum şi a unui reprezentant al comitetului executiv al consiliului popular comunal, orasenesc sau municipal şi a doi martori; la cooperativele agricole de producţie, procesele-verbale se întocmesc şi cu participarea contabilului şef şi a inginerului şef, iar la unitãţile economice ale asociaţiilor intercooperatiste agricole, şi cu participarea economistului şef şi a tehnologului şef.
Procesele-verbale de constatare şi evaluare la culturile agricole şi rodul viilor pot fi întocmite, la cererea unitãţilor Administraţiei Asigurãrilor de Stat, de inginerii agronomi angajaţi ai comitetelor executive ale consiliilor populare judeţene, cu participarea tuturor celor prevãzuţi în alineatul precedent.
În procesele-verbale se stabilesc cauza, împrejurãrile şi cuantumul pagubei.
ART. 7
În localitãţile rurale, precum şi în cele urbane în care nu funcţioneazã unitãţi ale Administraţiei Asigurãrilor de Stat, în cazul pieirii animalelor, procesele-verbale de constatare se întocmesc în termen de cel mult 48 ore de la data înştiinţãrii producerii evenimentului asigurat, de cãtre preşedintele sau secretarul comitetului executiv al consiliului popular comunal, orasenesc ori municipal, sau de un membru al comitetului executiv, împuternicit de preşedinte, cu participarea medicului ori tehnicianului veterinar de circumscripţie, sau tehnicianului veterinar comunal sau, în lipsa acestuia, a agentului veterinar comunal.
În localitãţile urbane în care funcţioneazã unitãţi ale Administraţiei Asigurãrilor de Stat, procesele-verbale prevãzute în alineatul precedent se întocmesc, în acelaşi termen, de cãtre medicul veterinar de circumscripţie împreunã cu împuternicitul unitãţii Administraţiei Asigurãrilor de Stat.
În toate cazurile, procesele-verbale se întocmesc cu participarea asiguratului sau a unui membru major din familia acestuia ori, dupã caz, a preşedintelui sau directorului unitãţii agricole cooperatiste ori a oricãrui membru din conducerea acesteia, precum şi a contabilului şef al cooperativei sau a economistului şef al unitãţii economice a asociaţiei intercooperatiste agricole şi a doi martori.
În lipsa justificatã a organelor veterinare în localitãţile rurale, procesele-verbale sînt valabil întocmite fãrã participarea acestora, iar în lipsa medicului veterinar în localitãţile urbane, sînt valabil întocmite de cãtre tehnicianul veterinar.
În procesele-verbale se stabilesc cauza, împrejurãrile şi valoarea animalului pierit.
Comitetele executive ale consiliilor populare comunale, orãşeneşti sau municipale înregistreazã procesele-verbale pe care le întocmesc şi le trimit unitãţilor Administraţiei Asigurãrilor de Stat, împreunã cu înştiinţãrile cu privire la producerea evenimentului asigurat, în termen de 3 zile de la data primirii înştiinţãrii.
ART. 8
Constatãrile şi evaluarile cuprinse în procesele-verbale prevãzute în art. 6 şi 7 lasa deschisã asiguratului, dacã este cazul, calea dreptului comun.
CAP. 2
Alte dispoziţii privind asigurarea prin efectul legii
ART. 9
Primele la asigurarea prin efectul legii a cãlãtorilor se încaseazã şi se deconteazã Administraţiei Asigurãrilor de Stat, de cãtre organizaţiile cãrora le aparţin mijloacele de transport, la termenele şi în condiţiile stabilite în convenţiile încheiate, dupã caz, cu ministere, departamente sau cu organizaţii de transport.
ART. 10
Operaţiunile de stabilire şi de încasare a primelor la asigurarea prin efectul legii de rãspundere civilã, precum şi cele de revizuire a primelor stabilite, în cazul asiguraţilor deţinãtori de autovehicule înmatriculate în Republica Socialistã România, cu excepţia Ministerului Forţelor Armate, Ministerul Afacerilor Interne şi Consiliul Securitãţii Statului, se efectueazã de cãtre organele financiare de pe lîngã comitetele executive ale consiliilor populare sau de cãtre unitãţile Administraţiei Asigurãrilor de Stat.
Organizaţiile socialiste stabilesc, potrivit tarifului, primele de asigurare şi majorãrile datorate şi le plãtesc Administraţiei Asigurãrilor de Stat.
CAP. 3
Dispoziţii privind asigurãrile facultative
ART. 11
Pentru bunurile cu care se garanteazã creditele acordate, procurate din credite sau care fac obiectul unor contractari pentru care se acorda credite ori avansuri, bãncile, Casa de Economii şi Consemnaţiuni şi cooperativele de credit pot cere beneficiarilor de credite sa asigure, potrivit condiţiilor de asigurare, acele bunuri pe intreaga perioada de rambursare a creditelor sau, dupã caz, pe perioada cît bunurile aparţin beneficiarului de credit.
Primele de asigurare sînt în sarcina beneficiarilor de credite.
ART. 12
Pentru încheierea asigurãrilor facultative cu persoanele fizice şi încasarea primelor la aceste asigurãri, Administraţia Asigurãrilor de Stat are dreptul sa angajeze lucrãtori retribuiţi pe baza de cota procentualã, sa utilizeze ca personal retribuit pe baza de tarife angajaţi ai organizaţiilor socialiste, membri ai cooperativelor agricole de producţie sau ai altor unitãţi cooperatiste, pensionari, precum şi alte persoane şi sa încheie convenţii de mandat cu organizaţii socialiste.
ART. 13
Cotele procentuale, tarifele şi taxele de mandat ce se acorda pentru încheierea asigurãrilor facultative şi încasarea primelor la aceste asigurãri se stabilesc de ministrul finanţelor.
Retribuţiile pe baza de cote procentuale şi tarife, celelalte drepturi cuvenite lucrãtorilor prevãzuţi în art. 12, precum şi taxele de mandat, se plãtesc din fondul nescriptic planificat.
ART. 14
Dispoziţiile art. 5 referitoare la înştiinţãrile cu privire la producerea evenimentului asigurat, ale art. 6, 7 şi 8 privind modul de întocmire a proceselor-verbale de constatare şi evaluare, se aplica în mod corespunzãtor şi la asigurãrile facultative, potrivit condiţiilor de asigurare.
CAP. 4
Dispoziţii finale
ART. 15
Ministerele, celelalte organe centrale, comitetele executive ale consiliilor populare, precum şi organizaţiile economice, întreprinderile şi instituţiile subordonate acestora vor acorda sprijin pentru popularizarea asigurãrilor, încheierea asigurãrilor facultative, încasarea primelor la aceste asigurãri şi recrutarea de lucrãtori retribuiţi pe baza de tarife.
Se recomanda Uniunii Generale a Sindicatelor din România, organizaţiilor cooperatiste şi celorlalte organizaţii obşteşti sa acorde sprijin în realizarea acţiunilor prevãzute în alineatul precedent.
Presa centrala şi localã, radioteleviziunea şi cinematografia vor sprijini acţiunile Administraţiei Asigurãrilor de Stat pentru popularizarea asigurãrilor.
Comitetele executive ale consiliilor populare vor sprijini şi activitatea de constatare a producerii evenimentelor asigurate şi de verificare a realitãţii lor la toate asigurãrile. De asemenea, vor repartiza sedii corespunzãtoare unitãţilor Administraţiei Asigurãrilor de Stat.
ART. 16
Medicii legisti, precum şi alţi medici, desemnaţi de ministrul sãnãtãţii potrivit criteriilor stabilite împreunã cu ministrul finanţelor, vor examina - la cererea unitãţilor Administraţiei Asigurãrilor de Stat - asiguraţii care au suferit accidente, în vederea stabilirii gradelor de invaliditate permanenta ce se aplica în materia asigurãrii prin efectul legii a cãlãtorilor şi a asigurãrilor facultative de persoane.
ART. 17
Operaţiunile efectuate în anii 1956 şi 1957 în baza art. 22 din Hotãrîrea Consiliului de Ministeri nr. 478/1956 şi art. 13 din Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 2756/1956 rãmîn preluãri definitive la bugetul statului.
ART. 18
Ministrul finanţelor va emite instrucţiuni pentru executarea prevederilor <>art. 48 alineatul 2 din Decretul nr. 471/1971 *) referitoare la plata unor majorãri de intirziere şi ale art. 1 şi 10 din prezenta hotãrîre, precum şi pentru stabilirea cuantumului de rotunjire, de pînã la 5 lei, a sumelor la care se face asigurarea, rezultate din calculul pentru determinarea acestora, la asigurarea prin efectul legii de bunuri.
ART. 19
În vederea aplicãrii asigurãrii prin efectul legii de rãspundere civilã:
a) se autoriza Comitetul de Stat al Planificarii şi Ministerul Finanţelor, cu avizul Ministerului Muncii, ca, pe baza de cereri justificate, sa suplimenteze planul de munca şi salarii al unitãţilor teritoriale ale Administraţiei Asigurãrilor de Stat, eşalonat pe anii 1972-1973, cu un numãr de cel mult 300 de posturi;
b) numãrul maxim de autoturisme stabilit Administraţiei Asigurãrilor de Stat se suplimenteaza cu 40 de autoturisme;
c) Comitetul de Stat al Planificarii şi Ministerul Finanţelor vor modifica, la propunerea ministerelor, celorlalte organe centrale, a comitetelor executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, indicatorii de plan economic şi financiar pe anul 1972.
ART. 20
Prezenta hotãrîre intra în vigoare la data intrãrii în vigoare a <>Decretului nr. 471/1971 .
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrîri se abroga Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 1384/1957 pentru aplicarea asigurãrilor de stat şi Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 1562/1960 privind unele mãsuri în legatura cu aplicarea asigurãrilor de stat prin efectul legii - cu excepţia prevederilor din aceste hotãrîri referitoare la asigurarea culturilor agricole aparţinînd cetãţenilor, care se abroga pe data de 1 ianuarie 1972 -, <>art. 32 din Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 1865/1958 privind unele mãsuri cu caracter financiar, Hotãrîrea Consiliului de Ministeri nr. 308/1960 privind reglementarea utilizãrii cotei de 15% din încasãrile Administraţiei Asigurãrilor de Stat, ce se vãrsa la bugetele locale pentru prevenirea şi combaterea incendiilor şi epizootiilor, <>art. 5 din Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 1888/1960 pentru aprobarea unor suplimentari şi virari de credite bugetare şi unele mãsuri în legatura cu executarea bugetului pe anul 1960, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
------------------------



Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016