Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE nr. 137 din 4 august 1988  pentru aprobarea Conventiei cu privire, la protectia juridica reciproca a soiurilor de plante de cultura, incheiata la Moscova la 21 ianuarie 1988    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE nr. 137 din 4 august 1988 pentru aprobarea Conventiei cu privire, la protectia juridica reciproca a soiurilor de plante de cultura, incheiata la Moscova la 21 ianuarie 1988

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL NR. 43 DIN 5 /08/88
ART. 1
Prezenta convenţie reglementeazã relaţiile reciproce ale pãrţilor contractante sau instituţiilor împuternicite de ele în domeniul protecţiei juridice reciproce a soiurilor de plante de cultura, inclusiv a hibrizilor şi componentelor acestora, liniilor, clonelor şi portaltoilor tuturor plantelor de cultura (denumite în continuare soiuri), care au parcurs sau parcurg incercarile de stat, folosite în selecţie, încercare de stat, producţie şi comerţ.
ART. 2
1. Pentru înfãptuirea colaborãrii în domeniul protecţiei juridice a soiurilor, pãrţile contractante împuternicesc instituţiile:
din partea - Uniunea economicã "Seminţe de soi şi material

R. P. Bulgaria sãditor", Sofia



din partea - Institutul pentru fitotehnie şi încercarea so-

R. P. Ungare iurilor (I.F.I.S.), Budapesta



din partea - Direcţia centrala pentru încercarea şi omologa-

R. D. Germane rea soiurilor, Nossen



din partea - Centrul pentru încercarea soiurilor de culturi

R. P. Polone agricole, Slupia Velka



din partea - Comisia de stat pentru încercarea şi omologarea

R. S. România soiurilor, Bucureşti



din partea - Comisia de stat pentru încercarea soiurilor de

U. R. S. S. culturi agricole a Comitetului de Stat Agroin-

dustrial al U.R.S.S., Moscova



din partea - Institutul central de control şi încercãri pen-

R. S. Cehoslovace tru agricultura al Republicii Socialiste Cehe,

Praga

- Institutul central de control şi încercãri pen-

tru agricultura al Republicii Socialiste Cehe,

Bratislava



din partea - Comitetul Federal pentru Agricultura, Belgrad.

R. S. F. I.

2. Colaborarea între instituţiile împuternicite menţionate în prezentul articol se realizeazã pe cale bilaterala.
ART. 3
1. Fiecare parte contractantã, în ţara cãreia se efectueazã încercãri de stat, se folosesc sau se inmultesc soiuri ale altor tari ale pãrţilor contractante, recunoaşte dreptul exclusiv al ţãrilor pãrţilor contractante în care au fost create soiurile (denumite în continuare tari de origine) asupra soiurilor, procedurii iniţiale de saminta, producţiei de seminţe şi material sãditor din aceste soiuri şi comercializãrii lor. Transmiterea cãtre alte tari ale pãrţilor contractante a drepturilor asupra soiurilor se face pe baza contractualã cu participarea, în caz de necesitate, a organizaţiilor de comerţ exterior.
2. Seminţele şi materialul sãditor ale soiurilor ţãrilor pãrţilor contractante pot fi transmise în ţãrile terţe de cãtre alte pãrţi contractante sau instituţiile lor împuternicite numai cu acordul ţãrilor de origine sau al instituţiilor împuternicite ale acestora.
3. Pãrţile contractante se obliga sa pãstreze denumirea soiurilor celorlalte tari ale pãrţilor contractante în decursul întregii perioade a încercãrilor de stat şi a folosirii soiurilor. În cazuri excepţionale, instituţiile împuternicite ale pãrţilor contractante se pot înţelege cu privire la folosirea de sinonime pe baza legislatiilor naţionale în vigoare.
4. Soiurile ţãrilor pãrţilor contractante pot fi folosite ca material iniţial în ameliorarea soiurilor noi fãrã acordul ţãrilor de origine sau al instituţiilor împuternicite de acestea. Acordul este necesar în cazul folosirii permanente a soiului în calitate de forma parentala pentru producerea seminţelor de hibrizi din generatia întîi sau în calitate de component al populaţiei.
ART. 4
Ţãrile pãrţilor contractante îşi asuma obligaţia de a asigura protecţia drepturilor ţãrilor de origine sau ale instituţiilor împuternicite de acestea asupra soiurilor lor, începînd cu includerea acestor soiuri în incercarile de stat.
ART. 5
Determinarea caracterului de noutate, a deosebirilor, omogenitatii, stabilitatii şi utilitãţii economice a soiului se face de instituţiile împuternicite ale pãrţilor contractante, în conformitate cu legislaţia nationala.
ART. 6
Cererile pentru acordarea protecţiei juridice a soiurilor se depun în conformitate cu legislaţia nationala a tarii care acorda protecţia, în scris în limba rusa sau în limba tarii în care se solicita protecţia sau în limbile convenite între instituţiile împuternicite.
ART. 7
1. În cazul în care soiurile celorlalte tari ale pãrţilor contractante corespund cerinţelor naţionale ale ţãrilor pãrţilor contractante care au efectuat incercarile de stat ale acestor soiuri, pentru acestea se emite document de protecţie.
2. Protecţia poate fi, de asemenea, realizatã pe baza recunoaşterii reciproce a documentelor de protecţie de cãtre instituţiile împuternicite ale pãrţilor contractante, pe cale bilaterala.
ART. 8
Protecţia juridicã a soiurilor se acorda pe o perioada de 15 ani din momentul emiterii documentelor de protecţie. În cazul în care legislaţia nationala a partii contractante respective prevede termene mai indelungate, vor acţiona aceste termene.
ART. 9
Problemele recompenselor pentru folosirea soiurilor altei tari a pãrţilor contractante se soluţioneazã, de cãtre pãrţile contractante sau instituţiile împuternicite, pe cale bilaterala.
ART. 10
1. Problemele litigioase care apar în legatura cu realizarea prezentei convenţii se soluţioneazã pe baza de tratative.
2. Problemele litigioase care apar în legatura cu realizarea acordurilor de drept civil referitoare la transmiterea drepturilor asupra soiurilor, dacã pãrţile nu vor ajunge la înţelegere privind acestea, se soluţioneazã pe baza "Convenţiei cu privire la soluţionarea pe cale arbitralã a litigiilor de drept civil, care decurg din relaţiile de colaborare economicã şi tehnico-ştiinţificã", din 26 mai 1972.
ART. 11
Funcţiile de depozitar al prezentei convenţii vor fi îndeplinite de Secretariatul Consiliului de Ajutor Economic Reciproc.
Depozitarul va trimite în mod corespunzãtor copii autentificate ale convenţiei tuturor pãrţilor contractante şi, de asemenea, le va face cunoscute neîntîrziat toate înştiinţãrile şi comunicãrile pe care le va primi referitoare la prezenta convenţie.
ART. 12
1. Prezenta convenţie intra în vigoare dupã expirarea a 90 de zile de la data cînd depozitarul primeşte ultimul document privind ratificarea, aprobarea sau adoptarea acesteia de la toate ţãrile pãrţilor contractante, conform legislaţiei ţãrilor cãrora le este necesar acest lucru, şi care fac cunoscut aceasta depozitarului la semnarea convenţiei.
2. Prezenta convenţie se încheie pe termen nelimitat.
ART. 13
1. La prezenta convenţie, cu acordul tuturor pãrţilor contractante, pot adera şi alte tari care recunosc scopurile şi principiile convenţiei, în care scop acestea înainteazã depozitarului cerere scrisã cu privire la aderarea la convenţie.
2. Aderarea se considera intrata în vigoare dupã expirarea a 90 de zile de la data primirii de cãtre depozitar a ultimei instiintari în scris din partea pãrţilor contractante cu privire la acordul privind aderarea.
ART. 14
1. Prezenta convenţie poate fi modificatã sau completatã cu acordul tuturor pãrţilor contractante. Propunerile de modificare şi completare pot fi prezentate de oricare dintre pãrţile contractante pe calea transmiterii lor depozitarului.
2. Modificãrile sau completãrile prezentei convenţii intra în vigoare de la data cînd depozitarul primeşte înştiinţarea în scris cu privire la aprobarea lor din partea tuturor pãrţilor contractante.
ART. 15
1. Fiecare parte contractantã poate renunţa la participarea la prezenta convenţie, instiintind despre acestea, în forma scrisã, pe depozitar. În acest caz, prezenta convenţie îşi înceteazã valabilitatea pentru aceasta parte contractantã dupã expirarea a 90 de zile de la data primirii de cãtre depozitar a acestei comunicãri scrise.
2. Ieşirea uneia dintre pãrţile contractante din prezenta convenţie nu întrerupe acţiunea documentelor emise cu privire la protecţia juridicã a soiurilor, precum şi a celor primite de ea sau de instituţia imputernicita de ea în perioada participãrii ei la convenţie.
Convenţia a fost încheiatã la 21 ianuarie 1988, la Moscova, într-un exemplar în limba rusa.
CLAUZA

pãrţile contractante din Republica Socialistã Federativã Iugoslavia
1. Consiliul Executiv Federal al Scupcinei R.S.F.I., în scopul realizãrii colaborãrii prevãzute de Convenţia referitoare la protecţia juridicã reciprocã a soiurilor de plante de cultura, semnatã cu aceasta clauza, care constituie parte integrantã a prezentei convenţii, va lua mãsurile necesare în cadrul competentei lui constituţionale pentru ca organizaţiile muncii reunite din R.S.F.I. sa-şi îndeplineascã obligaţiile care decurg din prezenta convenţie.
2. Prin încercãri de stat ale soiurilor în sensul prezentei convenţii (al preambulului, art. 1, 2 şi 7) se subintelege încercarea soiurilor în scopul recunoaşterii aprobãrii şi protecţiei soiurilor, aflate în competenta Comitetului Federal pentru Agricultura al R.S.F.I.
3. Pornind de la Constituţia R.S.F.I., care conferã independenta şi responsabilitate organizaţiilor muncii reunite, problemele recompensarii folosirii soiurilor altei tari, prevãzute în art. 9 al prezentei convenţii, sînt soluţionate de organizaţiile muncii reunite din R.S.F.I. pe baza bilaterala cu instituţiile împuternicite ale pãrţilor contractante.
4. Problemele litigioase care apar în legatura cu realizarea acordurilor de drept civil referitoare la transmiterea drepturilor asupra soiurilor cu participarea organizaţiilor R.S.F.I. se soluţioneazã pe baza documentelor dintre R.S.F.I. şi ţara respectiva, iar pentru problemele nereglementate prin documente bilaterale, se va aplica dreptul material al tarii de origine.
---------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016