Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE nr. 1.222 din 26 noiembrie 1990  privind regimul impozitelor si taxelor aplicabile reprezentantelor din Romania ale societatilor comerciale sau organizatiilor economice straine, precum si drepturile si obligatiile legate de salarizarea personalului roman    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE nr. 1.222 din 26 noiembrie 1990 privind regimul impozitelor si taxelor aplicabile reprezentantelor din Romania ale societatilor comerciale sau organizatiilor economice straine, precum si drepturile si obligatiile legate de salarizarea personalului roman

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 132 din 26 noiembrie 1990

   Guvernul României hotărăşte:

    CAP. I
    Impozitele şi taxele datorate de către reprezentantele din România ale societăţilor comerciale şi organizaţiilor economice străine

    ART. 1
    (1) Reprezentantele din România ale societăţilor comerciale şi organizaţiilor economice străine pentru a-si putea desfăşura activitatea sînt obligate sa solicite Ministerului Comerţului şi Turismului eliberarea autorizaţiei de funcţionare. Pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare vor face dovada ca au depus, în devize convertibile, suma de 1.200 dolari S.U.A., reprezentind taxa de timbru aferentă cererii şi eliberării autorizaţiei respective.
    (2) Taxa prevăzută la alin. (1) este aferentă unui an calendaristic. Eliberarea de autorizaţii pe o perioada mai mare de un an se poate face numai cu perceperea taxei prevăzute la alin. (1), proporţional cu numărul de ani prevăzuţi în cererea de autorizare.
    (3) Dacă în cererea de eliberare a autorizaţiei de funcţionare, reprezentantele societăţilor comerciale sau organizaţiilor economice străine solicita sa efectueze sau sa intermedieze activităţi de comerţ exterior şi pentru alte firme străine, taxa prevăzută la alin. (1) se majorează cu 10% pentru fiecare din aceste firme.
    (4) In cazul autorizaţiilor de funcţionare eliberate în cursul anului, pentru perioada pînă la 31 decembrie al acelui an, se percepe partea din taxa anuala prevăzută la alin. (1) corespunzătoare trimestrelor rămase pînă la finele anului, inclusiv trimestrul în curs.
    (5) Respingerea cererii de autorizare sau renunţarea la autorizare înainte de aprobarea eliberării acesteia da dreptul la restituirea a 80% din taxa prevăzută la alin. (1). Renunţarea la autorizaţia aprobată, precum şi retragerea acesteia, nu dau dreptul la restituirea taxei prevăzute la alin. (1).
    (6) Cererile pentru reînnoirea autorizaţiilor, precum şi reînnoirea autorizaţiilor sînt supuse taxei prevăzute la alin. (1) în aceleaşi condiţii.
    ART. 2
    (1) Reprezentantele în România ale societăţilor comerciale şi organizaţiilor economice străine se supun impozitului pe venit, conform anexei nr. 1.
    (2) Venitul impozabil se determina prin scăderea din comisioanele primite de la societăţile comerciale şi organizaţiile economice străine pe care le reprezintă a cheltuielilor efectuate pentru exercitarea activităţii (salarii, chirii, iluminat, telex, telefon, materiale de întreţinere şi altele), dovedite cu acte justificative.
    (3) Impozitul calculat pe venitul stabilit potrivit alin. (2) nu poate fi mai mic decît impozitul aferent veniturilor stabilite prin anexa nr. 2.
    ART. 3
    Stabilirea venitului impozabil se face pe baza declaraţiilor de impunere, depuse la organele financiare pe raza cărora îşi au sediul reprezentantele societăţilor comerciale sau organizaţiilor economice străine, în termen de 15 zile de la eliberarea autorizaţiei de funcţionare şi apoi anual, în cursul lunii ianuarie, precum şi a evidentelor privind veniturile, cheltuielile şi persoanele angajate de reprezentantele societăţilor comerciale sau organizaţiilor economice străine.
    ART. 4
    La începutul fiecărui an impozitul se stabileşte provizoriu asupra venitului impozabil declarat, care nu va fi mai mic decît impozitul definitiv al anului precedent. In luna ianuarie a anului următor şi la încetarea activităţii impozitul se definitivează.
    ART. 5
    (1) Impozitul calculat conform art. 4 sau diferenţele de impozit stabilite în plus de organele financiare se plătesc la termenele prevăzute de reglementările legale în vigoare.
    (2) Pentru depăşirea termenelor de plata se datorează majorări de intirziere, calculate la sumele neachitate în termen, de 2% pentru fiecare luna sau fracţiune de luna de intirziere, dar nu mai mult decît impozitul neachitat la termen.
    ART. 6
    Reprezentantele sînt obligate sa ţină evidentele prevăzute de legislaţia în vigoare.
    ART. 7
    Impozitul pe salariile personalului format din cetăţeni străini şi cetăţeni români se calculează pe baza cotelor prevăzute la anexa nr. 3.
    ART. 8
    (1) Prevederile din prezenta hotărîre referitoare la impozite şi taxe se completează cu cele prevăzute de legislaţia fiscală în vigoare, în măsura în care nu contravin acestora.
    (2) Declararea venitului impozabil, stabilirea, comunicarea şi încasarea impozitului datorat, modalitatea de soluţionare a contestaţiilor şi cererilor cu privire la revizuirea impozitului şi alte norme procedurale cuprinse în reglementările din România, referitoare la impunerea veniturilor persoanelor fizice şi juridice, precum şi la calcularea taxelor şi plata acestora, sînt aplicabile şi reprezentantelor societăţilor comerciale sau organizaţiilor economice străine.
    ART. 9
    (1) Nedeclararea totală sau în parte a veniturilor realizate de reprezentantele din România ale societăţilor comerciale şi organizaţiilor economice străine constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda contravenţională de la 1.000 la 10.000 lei.
    (2) Contravenţiile stabilite prin H.C.M. nr. 68/1970, săvîrşite de salariaţii reprezentantelor din România ale societăţilor comerciale sau organizaţiilor economice străine, se sancţionează cu amenda de la 1.000 la 5.000 lei.
    (3) Amenzile contravenţionale aplicate conform alin. (1) şi (2) de mai sus nu sînt supuse prevederilor Legii nr. 32/1968 în ceea ce priveşte reducerea la 50% din minim.
    ART. 10
    (1) Impozitele, taxele şi eventualele amenzi fiscale datorate se achită în lei proveniţi din schimb valutar la cursul în vigoare la data plăţii.
    (2) Dovada plăţii impozitelor şi taxelor datorate se face cu documentul emis de unitatea bancară la care reprezentanta are deschis contul în valuta. În acest document se va menţiona şi contul în care banca virează contravaloarea în lei a valutei.

    CAP. II
    Drepturile şi obligaţiile salariaţilor

    ART. 11
    (1) Angajarea personalului la reprezentantele din România ale societăţilor comerciale sau organizaţiilor economice străine se face, potrivit legii, numai pe baza de contract individual de munca, prin care se stabilesc principalele drepturi şi obligaţii ale părţilor.
    (2) Contractul se încheie pe durata determinata sau nedeterminată şi se înregistrează la Oficiul muncii.
    (3) Oficiul muncii va urmări ca prin contractele de munca astfel încheiate salariile în valuta, precum şi celelalte drepturi cuvenite, sa fie stabilite în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.
    ART. 12
    Pe lîngă salariile în valuta prevăzute în contracte, reprezentantele societăţilor comerciale sau organizaţiilor economice străine plătesc în valuta şi contribuţia la asigurările sociale pentru cetăţenii români sau străini cu domiciliul în România, în cuantum de 25%, calculată asupra cistigului brut realizat în valuta de către aceştia.
    ART. 13
    Contribuţia pentru pensia suplimentară, drepturile de pensii şi asigurări sociale se calculează la salariile primite de angajaţi echivalente în lei, după scăderea impozitului şi sumelor destinate fondului pentru perfecţionarea pregătirii profesionale a personalului.
    ART. 14
    (1) Din echivalentul în lei al sumelor în valuta reprezentind cistigurile şi alte drepturi de personal, din care s-a scăzut impozitul aferent acestora, o parte, calculată potrivit anexei nr. 4, se vărsa la fondul pentru perfecţionarea pregătirii profesionale a personalului în concordanta cu cerinţele economiei de piaţa, precum şi pentru extinderea relaţiilor economice internaţionale, constituit la Ministerul Învăţămîntului şi Ştiinţei.
    (2) Din diferenţa rezultată după stabilirea cotei reprezentind fondul pentru perfecţionarea pregătirii profesionale a personalului (conform anexei nr. 4) o cota de 10% calculată asupra salariului brut rămîne la dispoziţia angajaţilor, în valuta, la cursul de schimb în vigoare.
    (3) Sumele în valuta primite sub forma de prime şi premii în timpul desfăşurării activităţii sau la încheierea acesteia se supun prevederilor art. 7 şi ale art. 14 alin. (1) separat, pe măsura încasării lor, iar diferenţa rămîne în valuta la dispoziţia personalului, la cursul de schimb în vigoare.
    (4) Contribuţia pentru pensia suplimentară, calculată în conformitate cu prevederile art. 13, se suporta de către cetăţenii români.
    (5) Organele fiscale locale sînt obligate sa comunice reprezentantelor numărul de cont în care trebuie virate impozitele şi taxele datorate şi sa urmărească încasarea în termen a acestora.

    CAP.III
    Dispoziţii finale

    ART. 15
    Prevederile prezentei hotărîri se aplica în mod corespunzător şi cetăţenilor români şi străini angajaţi, cu respectarea reglementărilor în vigoare sau ale înţelegerilor speciale, de către:
    a) filiale ale băncilor străine şi mixte;
    b) birouri ale societăţilor de transport străine (aeriene, maritime, fluviale, cai ferate, rutiere), reprezentantelor (birourilor) unor agenţii de turism străine şi altele asemenea;
    c) reprezentantele unor organizaţii de caritate străine.
    ART. 16
    Dispoziţiile Hotărîrii Consiliului de Miniştri nr. 1466 din 6 noiembrie 1973 pentru modificarea listei actelor şi faptelor supuse taxelor de timbru, precum şi a tarifului taxelor de timbru, stabilită prin Hotărîrea Consiliului de Miniştri nr. 911/1955, precum şi orice alte dispoziţii contrare se abroga.
    ART. 17
    Prezenta hotărîre se aplica începînd cu data de 1 decembrie 1990.

                 PRIM-MINISTRU
                  PETRE ROMAN

    Bucureşti, 26 noiembrie 1990
    Nr. 1.222.


   ANEXA 1

                              COTELE
  de impozit pentru impunerea veniturilor reprezentanţelor societăţilor
             comerciale şi organizaţiilor economice străine

--------------------------------------------------------------------------------
       Venitul anual Impozitul anual
          - lei - - lei -
--------------------------------------------------------------------------------
Pina la 50.000 Scutit
 50.001- 51.200 10% pentru ceea ce depaseste 50.000
 51.201- 53.000 120 lei+15% '' '' '' 51.200
 53.001- 55.000 390 lei+20% '' '' '' 53.000
 55.001- 58.000 790 lei+25% '' '' '' 55.000
 58.001- 65.000 1540 lei+30% '' '' '' 58.000
 65.001- 80.000 3640 lei+35% '' '' '' 65.000
 80.001-100.000 8890 lei+40% '' '' '' 80.000
100.001-130.000 16890 lei+42% '' '' '' 100.000
130.001-145.000 29490 lei+44% '' '' '' 130.000
145.001-160.000 36090 lei+46% '' '' '' 145.000
160.001-175.000 42990 lei+48% '' '' '' 160.000
175.001-190.000 50190 lei+50% '' '' '' 175.000
190.001-205.000 57690 lei+52% '' '' '' 190.000
205.001-220.000 65490 lei+54% '' '' '' 205.000
220.001-235.000 73590 lei+56% '' '' '' 220.000
235.001-250.000 81990 lei+58% '' '' '' 235.000
250.001-265.000 90690 lei+60% '' '' '' 250.000
265.001-280.000 99690 lei+62% '' '' '' 265.000
280.001-295.000 108990 lei+64% '' '' '' 280.000
295.001-310.000 118590 lei+66% '' '' '' 295.000
310.001-325.000 128490 lei+68% '' '' '' 310.000
325.001-340.000 138690 lei+70% '' '' '' 325.000
340.001-355.000 149190 lei+72% '' '' '' 340.000
355.001-370.000 159990 lei+74% '' '' '' 355.000
370.001-385.000 171090 lei+76% '' '' '' 370.000
385.001-400.000 182490 lei+78% '' '' '' 385.000
400.001-415.000 194190 lei+80% '' '' '' 400.000
415.001-420.000 206190 lei+82% '' '' '' 415.000
Peste 420.000 50% din venitul impozabil
--------------------------------------------------------------------------------



    ANEXA 2

                       VENITURILE
   stabilite în funcţie de numărul de persoane care lucrează
                în cadrul reprezentanţei

                                                                     - lei -
--------------------------------------------------------------------------------
     Tipul de reprezentanţă*) Venitul impozabil
--------------------------------------------------------------------------------
   A (1 - 2 persoane) 200.000
   B (3 - 5 persoane) 411.000
   C (6 - 8 persoane) 785.000
   D (peste 8 persoane) 1.600.000
--------------------------------------------------------------------------------

-------
   *) În numărul persoanelor pe baza căruia se stabileşte tipul de reprezentanţă nu se cuprinde: secretară, dactilografă, şofer, stenodactilografă, telexist, curier, muncitor calificat, femeie de serviciu.


    ANEXA 3

                             COTELE
    impozitului pe salariile cetăţenilor străini şi cetăţenilor români

--------------------------------------------------------------------------------
                                             Impozitul pentru veniturile
                                                    din intervale
  Salariul Cota de Impozitul -------------------------------------------
   lunar impozit - lei - Intervale Impozitul pe intervale
 impozabil % de venit creşte
                                      - lei -
--------------------------------------------------------------------------------
   Între Scutit de
1 şi 910 lei impozit
     911 3,20 29 911- 960 de fiecare 10 lei cu 1,00 lei
     960 3,50 34 961- 1060 de fiecare 10 lei cu 1,90 lei
    1060 5,00 53 1061- 1160 de fiecare 10 lei cu 2,20 lei
    1160 6,50 75 1161- 1260 de fiecare 10 lei cu 2,70 lei
    1260 8,10 102 1261- 1360 de fiecare 20 lei cu 4,60 lei
    1360 9,20 125 1361- 1460 de fiecare 25 lei cu 5,50 lei
    1460 10,10 147 1461- 1760 de fiecare 25 lei cu 5,75 lei
    1760 12,20 216 1761- 2060 de fiecare 50 lei cu 9,00 lei
    2060 13,00 270 2061- 3060 de fiecare 50 lei cu 9,50 lei
    3060 15,00 460 3061- 5060 de fiecare 50 lei cu 10,00 lei
    5060 17,00 860 5061- 7060 de fiecare 50 lei cu 10,50 lei
    7060 18,20 1285 7061-10060 de fiecare 50 lei cu 11,00 lei
   10060 19,30 1944 peste 10060 lei, la cota de 19,30 se adauga
                                     cîte un procent pentru fiecare 2500 lei
--------------------------------------------------------------------------------


    NOTĂ:
    Impozitul rezultat din aplicarea cotelor prevăzute în prezenta anexă nu poate depăşi 45 la sută din venitul impozabil.

    ANEXA 4

                          CALCULUL
    cotei reprezentând fondul pentru perfecţionarea pregătirii
               profesionale a personalului

                                                                      - în lei -
--------------------------------------------------------------------------------
                                                          Cota
     Venit net*) ------------------
                                                   fixă + procentuală
--------------------------------------------------------------------------------
Pînă la 5.000 5%
De la 5.001 - 6.000 250+20% din diferenţa ce depăşeşte 5.000
        6.001 - 7.000 450+30% '' '' '' 6.000
        7.001 - 8.000 750+40% '' '' '' 7.000
        8.001 - 9.000 1150+50% '' '' '' 8.000
        9.001 - 10.000 1650+60% '' '' '' 9.000
Peste 10.000 2250+70% '' '' '' 10.000
--------------------------------------------------------------------------------

--------
   *) Prin venit net se înţelege totalul drepturilor băneşti cuvenite în cursul unei luni, mai puţin cele sub forma primelor şi a premiilor menţionate la art. 14 alin. 3, diminuate cu impozitul calculat conform anexei nr. 3.

                              -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016