Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 98 din 6 februarie 1971  pentru aprobarea Acordului comercial pe termen lung dintre Republica Socialista Romania si Uniunea Economica Benelux    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 98 din 6 februarie 1971 pentru aprobarea Acordului comercial pe termen lung dintre Republica Socialista Romania si Uniunea Economica Benelux

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 16 din 7 februarie 1971
Consiliul de Miniştri al Republicii Socialiste România hotãrãşte:

ARTICOL UNIC
Se aproba Acordul comercial pe termen lung dintre Republica Socialistã România şi Uniunea Economicã Benelux, semnat la Bruxelles la 8 decembrie 1970.

p. Preşedintele
Consiliului de Miniştri,
ILIE VERDET


ACORD COMERCIAL PE TERMEN LUNG
între Republica Socialistã România şi Uniunea Economicã Benelux*)

Guvernul Republicii Socialiste România, parte contractantã, pe de o parte, şi guvernul Regatului Belgiei, atât în numele sau cat şi în numele guvernului Marelui Ducat de Luxemburg, în virtutea acordurilor existente, şi guvernul Regatului Olandei-actionand în comun în virtutea tratatului prin care s-a instituit Uniunea Economicã Benelux, semnat la Haga la 3 februarie 1958, parte contractantã pe de alta parte,
animate de dorinta de a favoriza dezvoltarea relaţiilor lor economice,
au convenit, în cadrul reglementãrilor în vigoare, asupra urmãtoarelor:

ART. 1
Schimburile de mãrfuri între pãrţile contractante se efectueazã pe baza listelor de mãrfuri anexate la acord.
Pentru anul 1970, schimburile de mãrfuri între pãrţile contractante sunt cele prevãzute în listele A şi B, fãrã a fi însã limitate la produsele prevãzute în aceste liste.
Pentru fiecare dintre anii urmãtori de validitate a acordului, listele A şi B vor fi stabilite de comun acord, luându-se ca baza listele fixate pentru anul precedent şi ţinându-se seama de dorinta pãrţilor contractante de a creste volumul schimburilor lor comerciale.
ART. 2
Autoritãţile competente ale Uniunii Economice Benelux autoriza importul în Uniunea Economicã Benelux al produselor româneşti care figureazã în lista A anexatã la prezentul acord, cel puţin pana la concurenta cantitãţilor sau valorilor indicate pentru fiecare dintre ele.
La rândul lor, autoritãţile competente ale Republicii Socialiste România autoriza exportul cãtre Uniunea Economicã Benelux a produselor arãtate, cel puţin pana la concurenta cantitãţilor sau valorilor indicate pentru fiecare dintre ele.
ART. 3
Autoritãţile competente ale Republicii Socialiste România autoriza importul în România al produselor belgiene, luxemburgheze sau olandeze care figureazã în lista B anexatã la prezentul acord, cel puţin pana la concurenta cantitãţilor sau valorilor indicate pentru fiecare dintre ele.
La rândul lor, autoritãţile competente ale Uniunii Economice Benelux autoriza exportul cãtre Republica Socialistã România al produselor arãtate, cel puţin pana la concurenta cantitãţilor sau valorilor indicate pentru fiecare dintre ele.
ART. 4
Reglementarea plãţilor aferente schimburilor comerciale între pãrţile contractante se efectueazã conform dispoziţiilor acordului de plati în vigoare între ele, semnat la Bucureşti la 30 septembrie 1960.
ART. 5
Pãrţile contractante convin sa urmãreascã şi sa favorizeze realizarea schimburilor de servicii traditionale, mai ales în materie de transporturi internaţionale.
ART. 6
Pentru a favoriza schimburile comerciale dintre ele, pãrţile contractante convin ca importurile de mãrfuri destinate reexportului sa nu fie imputate asupra contingentelor, cu condiţia sa nu fie modificatã originea acestor mãrfuri şi sa fie respectate reglementãrile interne ale pãrţilor contractante.
ART. 7
În ceea ce priveşte schimburile efectuate în cadrul contractelor privind prelucrarea în Iohn, care vor fi autorizate de autoritãţile competente ale fiecãrei pãrţi contractante, acestea convin sa nu aplice procedee de acordare de licenţe şi formalitãţi de vamuire mai puţin avantajoase decât cele aplicate de cãtre ele unor schimburi de acelaşi fel realizate cu alte tari.
Schimburile efectuate în cadrul contractelor privind prelucrarea în Iohn nu vor fi în principiu imputate asupra contingentelor incluse în listele de mãrfuri.
ART. 8
O comisie mixtã compusa din reprezentanţi ai pãrţilor contractante se va putea reuni în orice moment la cererea uneia dintre pãrţile contractante, pentru a examina situaţia schimburilor de mãrfuri şi eventualele dificultãţi survenite în timpul executãrii acordului.
Comisia mixtã este imputernicita sa prezinte pãrţilor contractante toate propunerile susceptibile sa favorizeze dezvoltarea schimburilor comerciale dintre ele.
ART. 9
Pãrţile contractante îşi exprima dorinta de a facilita în cadrul prezentului acord dezvoltarea cooperãrii economice, industriale şi tehnice între întreprinderile stabilite pe teritoriile lor.
În acest scop, cele doua pãrţi au convenit sa-şi acorde mutual tratamentul cel mai favorabil posibil, pentru realizarea operaţiunilor de cooperare, pe baza reglementãrilor lor respective.
ART. 10
În ceea ce priveşte Regatul Olandei, prezentul acord se va aplica (regatului) atât în Europa cat şi în Surinam şi în Antilele olandeze, dacã în termen de o luna de la intrarea lui în vigoare nu va interveni, în numele guvernului Surinamului şi (sau) al guvernului Antilelor Olandeze, o notificare contrarã a guvernului Regatului Olandei cãtre guvernul Republicii Socialiste România.
ART. 11
Prezentul acord va fi ratificat sau aprobat conform regulilor interne în vigoare în ţãrile respective. Instrumentele de ratificare sau de aprobare vor fi depuse guvernului Regatului Belgiei imediat ce va fi posibil.
ART. 12
Prezentul acord, care înlocuieşte Acordul comercial semnat la Bruxelles la 3 octombrie 1968, este valabil pentru o durata de 5 ani şi va intra în vigoare în ziua depunerii ultimului instrument de ratificare sau de aprobare, cu efect retroactiv de la 1 ianuarie 1970.
Totuşi, pana la intrarea în vigoare a acordului în condiţiile prevãzute în acest articol, pãrţile contractante convin, pentru a evita orice întârziere în executarea sa, sa-l punã în aplicare cu titlu provizoriu începând de la 1 ianuarie 1970.
Fiecare dintre pãrţile contractante poate sa propunã deschiderea de tratative pentru revizuirea acordului în scopul de a-i aduce orice modificãri utile.
Acordul va fi considerat ca perimat în cazul în care astfel de negocieri, care vor trebui duse în spiritul asigurãrii de beneficii egale celor doua pãrţi contractante şi ţinând cont de obiectivele fundamentale ale acordului, nu ar avea rezultat pozitiv în 12 luni socotite de la notificarea revizuirii.
Drept pentru care subscrişii, autorizaţi legal în acest scop, au semnat prezentul acord.
Încheiat la Bruxelles la 8 decembrie 1970, în triplu original în limba franceza.



LISTA A
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Importuri de produse româneşti în Cantitãţi Valori în
Uniunea Economicã Benelux mii franci
belgieni
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Ovine de macelarie 2.500*) capete
2. Fructe şi legume proaspete P.M.
3. Dulceţuri, jeleuri şi marmelade 275 t
4. Dulceţuri fãrã cacao, ciocolata şi alte preparate
alimentare conţinând cacao 200 t
5. Ciment P.M.
6. Benzina de automobil cu destinaţia Uniunea economicã
belgo-luxemburgheza 120.000 t
7. Pacura şi/sau motorina cu destinaţia Uniunea
economicã belgo-luxemburgheza 150.000 t
8. Penicilina P.M.
9. Îngrãşãminte azotoase 2.000 t
10. Coloranti 2.000
11. Produse din impletituri fabricate cu ajutorul rachitei
decojite cantarind mai mult de 2,5 kg bucata, precum şi
cele fabricate cu ajutorul rachitei nedecojite cantarind
mai mult de 1,5 kg bucata, cu excepţia damigenelor
destinate industriei P.M.
12. Plãci brute pentru construcţii numite "hardboard" 5.000 t
13. Fibre textile artificiale discontinui în vrac P.M.
14. Tesaturi din lana sau din par fin, cu excepţia
tesaturilor pentru cuverturi necuprinse la poziţia 62.01;
tesaturi din fire textile sintetice şi artificiale
discontinui conţinând mai puţin de 85% în greutate de
fibre textile sintetice sau artificiale amestecate mai
ales sau numai cu lana sau par fin, cu excepţia
tesaturilor crude; velur, plus, tesaturi buclate
şi tesaturi vipusca, din lana, din par fin
sau groase 1.100
15. Tesaturi din fibre sintetice sau artificiale continui,
cu excepţia tesaturilor crude şi imprimate, crepului şi
tesaturilor pentru bandaje pneumatice; alte tesaturi de
bumbac conţinând cel puţin 85% în greutate bumbac, cu
excepţia testurilor crude nemercerizate şi tesaturilor
imprimate; tesaturi din fibre textile sintetice sau
artificiale discontinui, altele decât cele amestecate mai
ales sau numai cu lana sau par fin, cu excepţia
tesaturilor crude şi imprimate şi crepului 5.800
16. Tesaturi imprimate din fibre textile sintetice sau
artificiale continui, cu excepţia crepului; alte
tesaturi din bumbac conţinând cel puţin 85% în greutate
bumbac, imprimate; tesaturi imprimate din fibre textile
sintetice sau artificiale discontinui, altele decât cele
amestecate mai ales sau numai cu lana sau cu par fin,
cu excepţia crepului 3.000
17. Manusi, (inclusiv cu un deget) şi articole similare de
bonetarie neelastice, necauciucate, din materii textile
sintetice sau artificiale 1.500
duzini
perechi
18. Ciorapi pentru femei, din materii textile sintetice 1.500
duzini
perechi
19. Ciorapi şi sosete din materii prime sintetice, afarã
de ciorapii pentru femei 7.000
duzini
perechi
20. Sosete groase pentru bãrbaţi, tricotate, cu marginile
tricotate, uni, cu o greutate de 80 - 120 gr. perechea,
din materii textile artificiale sau din lana 4.000
duzini
perechi
21. Confecţii de corp şi bonetarie neelastice, necauciucate,
din materii textile sintetice sau artificiale, din bumbac
sau din alte materii textile vegetale 3.300
22. Confecţii şi accesorii ale confecţiilor şi bonetariei
neelastice, necauciucate, din bumbac sau alte materii
textile vegetale 5.500
23. Confecţii (lenjerie de corp) pentru bãrbaţi şi bãieţi,
inclusiv gulere, gulere false, plastroane şi mansete:
din materii textile sintetice sau artificiale şi din
alte materii textile (exceptând cele de mãtase,
deşeuri de mãtase - schappe -, buret de mãtase, lana
sau par fin) ; confecţii (lenjerie de corp) pentru femei,
fete şi copii: idem 3.300
24. Cizme de cauciuc 55.000
perechi
25. Bocanci 20.000
perechi
26. Incaltaminte de piele pentru bãrbaţi 135.000
perechi
27. Incaltaminte de piele pentru bãieţi 110.000
perechi
28. Tuburi de gresie 500 t PA
29. Sticla pentru geamuri 100 t
30. Obiecte de sticla suflata sau presata 770
31. Butelii de sticla 750
32. Vesela şi articole de menaj sau de toaleta din
faianta sau pamanturi fine 50 t
33. Produse siderurgice 5.000 t PA
34. Tuburi de oţel nesudate 630 t
35. Tuburi de oţel sudate 420 t
36. Aluminiu brut 1.000 t
37. Zinc brut 1.200 t
38. Motoare electrice de la poziţiile tarifare 85.01.07/35 2.200
39. Motoare electrice de la poziţia tarifara 85.01.30 3.300
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


--------------
*) De realizat în principiu, de la 1 ianuarie la 31 august; de examinat cu bunavointa posibilitãţile de autorizare a importurilor de la 1 septembrie la 31 decembrie; conform situaţiei pieţei interne.
PM = pro memoria
PA = posibilitãţi de creştere



LISTA B
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Importuri de produse din Valori în
Uniunea Economicã Benelux în România milioane
franci
belgieni
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
I. Material de reproducere şi utilitar de origine animala
şi vegetala
Animale de reproducţie, oua de clocit, pui de o zi, pãsãri de
crescatorie, alte animale vii, plante vii, produse ale
floriculturii şi ale pepinierelor, bulbi şi tuberculi de flori,
rasaduri de cartofi, seminţe agricole şi horticole. 80
II. Produse agricole de consum
Produse lactate, lapte praf, lactoza, peste de mare proaspãt,
refrigerat sau congelat, peste preparat, heringi sarati,
file de peste (sarat, uscat, afumat şi congelat), pãsãri,
fructe şi legume proaspete, hamei indigen, plante medicinale. 50
III. Produse ale industriei alimentare
Uleiuri şi grãsimi vegetale brute, rafinate sau hidrogenate,
conserve de peste, de legume şi de fructe, cacao praf şi unt
de cacao şi alte produse de cacao, inclusiv pentru diabetici,
bãuturi spirtoase, ceai amestecat, cafea solubila, hrana
vitaminata pentru vite, biscuiti, uleiuri şi acizi grasi,
alcooli grasi, glicerina şi acid stearic, grãsimi animale,
condimente, albumine, produse pe baza de tutun, bere. 92
IV. Produse chimice şi farmaceutice
Seleniu, arsenic, oxizi şi saruri de cobalt, oxizi de germaniu,
de cadmiu, oxid de magneziu; clorura ferica, de zinc, de cupru;
sulfat de cupru, de zinc, de plumb şi de nichel; fosfat bicalcic
alimentar, carbonat de zinc; ferocianura de potasiu; perborat
de sodiu, peroxid de hidrogen; peroxid de metiletilcetona,
de ciclohexanona, de lauroil, de benzoil; stiren; tricloretan;
alcooli aciclici şi ciclici; eteri oxizi; plastifianti epoxizi;
stearat de plumb, stabilizatori solizi şi lichizi; poliacizi,
inclusiv ftalati; acid citric; metilamine; clorura de
clorocalciu; dimetilformamida; corpuri chimice diazoice;
hârtie şi filme diazoice; tiocompusi organici, inclusiv
mercaptani; stabilizatori de clorura de polivinil; compuşi
organo - minerali; caprolactama; vitamine, enzime, cafeina,
teobromina, antibiotice; produse farmaceutice, inclusiv
specialitãţi; îngrãşãminte fosfatice, inclusiv fosfat bicalcic
ingrasamant, zgura Thomas, îngrãşãminte compuse; coloranti
organici sintetici, esenta orientala sinteticã şi naturala;
pigmenti; albastru de peruzea, foite de sticla; vopsele,
lacuri verni şi sicative, culori pentru emailare; parfumuri
sintetice, uleiuri esenţiale şi esenta compusa de parfumuri
şi esente pentru intrebuintari alimentare; sulfati de alcooli
grasi, produse auxiliare pentru industria textila, a pielei
şi a hârtiei; emulsifianti; demulsifianti, gelatine, pulbere
şi cartuse de vanatoare; produse sensibile pentru fotografie,
cinema, arte grafice şi raze X, suporturi de filme, catalizatori;
pesticide, fungicide, ierbicide şi insecticide; materii plastice
artificiale, eteri şi esteri ai celulozei, rasini artificiale
şi lucrãri în aceste materii; rasini schimbatoare de ioni,
acoperitoare de parchet 310
V. Piei brute, piei şi articole din piele
Piei de bovine, inclusiv piei de vitel, piei şi piei lacuite
sau metalizate, piei preparate, manusi de protecţie, curele
de transmisie, curele, articole tehnice, piele de talpa şi de
curele, piei de caputa, marochinarie, incaltaminte. 17
VI. Lucrãri în cauciuc
Curele transportoare şi de transmisie, pneumatice (anvelope şi
camere de aer. 12
VII. Lucrãri în lemn 16
VIII. Hârtii şi cartoane, produse din hârtie şi carton, articole
de librarie
Hârtie cretata şi baritata, hârtie şi carton pai, pergament
vegetal 15
IX. Materii textile
Lana spalata şi pieptanata, deşeuri şi resturi de lana şi lana
zdrentuita, în melitat, fibre artificiale şi sintetice,
inclusiv rasucite, zdrente, par pentru palarii şi alt par 75
X. Produse din materii textile
Fire din mãtase acetata şi triacetata, fire din fibre
artificiale şi sintetice, pure şi amestecate, inclusiv rasucite,
fire pentru tesaturi pentru pneuri, ata de cusut din fibre
textile sintetice şi artificiale, bumbac şi în, inclusiv
cele condiţionate pentru vânzarea cu amãnuntul; fire de lana
pura sau amestecata, inclusiv fire de lana de tricotat;
tesaturi din lana din fibre sintetice sau artificiale,
pure sau amestecate, cuverturi, pasla, acoperitoare de parchet
pe suport de carton pasla, sfori legatoare, corzi şi franghii
inclusiv cabluri mixte, articole de bonetarie şi alte articole
confectionate, closuri pentru palarii, tesaturi din bumbac
pentru mobila, tesaturi pentru perdele, furtun de incendiu
din fibre sintetice rezistand la ulei, saltele pneumatice. 78
XI. Sticle şi obiecte din sticla, produse ceramice, obiecte de piatra
Geam turnat, geam slefuit, geamuri duble, geam şi sticla securit,
oglinzi, sticla de laborator, produse din fibre de sticla,
fibre şi fire de sticla, tesaturi din fibre de sticla, produse
refractare şi alte produse ceramice; pietre prelucrate şi pietre
de pavaj din silex, lame de tronsonaj, pietre de ascutit;
pietre de moara; obiecte de azbest, plãci de azbociment
decorative şi izolante nefabricate în România. 35
XII. Produse siderurgice 120+PA
XIII. Metale neferoase şi produse din aceste metale
Semifinite din cupru, inclusiv foi de cupru electrolitic;
aluminiu aliat în lingouri; semifinite din aluminiu, sarma
de zinc; plãci de zinc pentru arte grafice; germaniu 40
XIV. Produse ale industriei construcţiilor metalice, mecanice
şi electrice
Material de echipament şi de instalaţii şi uzine complete;
produse din metale comune; maşini, aparate şi unelte mecanice,
maşini şi aparate electrice şi obiecte servind la utilizãri
electronice; vehicule pentru transportul rutier, vehicule
speciale, maşini şi material pentru cãile ferate, vapoare şi
echipamentele lor, avioane; instrumente şi aparate optice,
de mãsura, de verificare, de precizie, instrumente şi aparate
medico - chirurgicale; arme de vanatoare şi de sport.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


-------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016