Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 936 din 10 iunie 2004  privind procedura si criteriile de acordare a fondurilor nerambursabile din bugetul asigurarilor pentru somaj    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 936 din 10 iunie 2004 privind procedura si criteriile de acordare a fondurilor nerambursabile din bugetul asigurarilor pentru somaj

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 558 din 23 iunie 2004

În temeiul art. 108 din Constituţie, republicatã, şi al <>art. 92 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
În scopul creãrii de locuri de muncã pentru şomeri, se acordã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj fonduri nerambursabile, în baza prevederilor <>Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 2
Fondurile nerambursabile se acordã în urma selecţionãrii cererilor depuse de solicitanţi.
ART. 3
(1) Selecţia cererilor se organizeazã anual şi se realizeazã de cãtre comisiile de selecţie constituite la nivelul judeţelor şi al municipiului Bucureşti, în a cãror razã teritorialã se aflã localitãţile în care urmeazã sã se acorde fondurile nerambursabile.
(2) Comisiile de selecţie sunt formate din 5 membri, dupã cum urmeazã:
a) 2 membri reprezentând agenţia pentru ocuparea forţei de muncã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, dintre care unul este directorul executiv al acesteia şi are calitatea de preşedinte al comisiei de selecţie;
b) 2 membri reprezentând banca sau agenţia autorizatã sã acorde credite, selectatã în condiţiile legii;
c) 1 membru reprezentând consiliul judeţean, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
ART. 4
(1) În vederea selecţiei cererilor, agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, fac public termenul limitã de depunere a acestora, atât prin intermediul mass-media, cât şi pe pagina de Internet a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã, cu cel puţin 60 de zile înainte de organizarea selecţiei.
(2) Cererea va fi însoţitã de proiectul/studiul de fezabilitate şi de documentele care atestã eligibilitatea şi capacitatea tehnico-economicã ale solicitantului.
(3) Documentele care însoţesc cererea se stabilesc prin norme metodologice comune ale Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei şi ale Bãncii Naţionale a României.
(4) Pentru a putea participa la selecţie, solicitanţii trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele criterii de eligibilitate:
A. sã se încadreze în una dintre urmãtoarele categorii:
a) societate comercialã care îndeplineşte criteriile prevãzute de lege, în ceea ce priveşte numãrul de persoane angajate şi cifra de afaceri, pentru a fi consideratã întreprindere micã sau mijlocie;
b) unitate cooperatistã, constituitã în condiţiile legii;
c) asociaţie familialã înfiinţatã de şomeri, în care cel puţin unul dintre membrii asociaţiei familiale a realizat un stagiu total de cotizare în sistemul asigurãrilor pentru şomaj de minimum 24 de luni;
d) şomer care a dobândit calitatea de persoanã fizicã autorizatã sã desfãşoare activitãţi economice în mod independent şi a realizat un stagiu total de cotizare în sistemul asigurãrilor pentru şomaj de minimum 24 de luni;
B. sã nu se afle în procedurã de executare silitã, reorganizare judiciarã, faliment, închidere operaţionalã, dizolvare, lichidare sau administrare specialã;
C. sã nu înregistreze debite la bugetul de stat, respectiv la bugetele locale sau provenind din neplata contribuţiilor de asigurãri sociale, a contribuţiilor de asigurãri pentru şomaj, a contribuţiei de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale, precum şi a contribuţiilor pentru asigurãri sociale de sãnãtate.
ART. 5
(1) Solicitantul trebuie sã prezinte proiectul/studiul de fezabilitate şi documentele care atestã capacitatea tehnico-economicã, în original şi în copie, sigilate în plicuri separate, pe care se înscriu, dupã caz, "proiect/studiu de fezabilitate - ORIGINAL", respectiv "proiect/studiu de fezabilitate - COPIE", precum şi datele de identificare a solicitantului.
(2) Documentele care atestã eligibilitatea se prezintã în original şi în copie, sigilate în plicuri separate, pe care se înscrie, dupã caz, "documente care atestã eligibilitatea ORIGINAL", respectiv "documente care atestã eligibilitatea - COPIE".
(3) Plicurile prevãzute la alin. (1) şi (2) se introduc într-un plic exterior care se sigileazã şi pe care se înscrie "SELECŢIE PENTRU ACORDAREA DE FONDURI NERAMBURSABILE".
ART. 6
(1) Cererea însoţitã de proiectul/studiul de fezabilitate şi de documentele care atestã eligibilitatea şi capacitatea tehnico-economicã se depune de cãtre solicitant sau de cãtre un reprezentant al solicitantului, pânã la data stabilitã, la sediul agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã judeţene sau a municipiului Bucureşti în a cãror razã teritorialã se aflã localitãţile în care urmeazã sã se acorde fondurile nerambursabile.
(2) Documentaţia prevãzutã la alin. (1), depusã dupã data limitã sau prin alt sistem de expediere decât cel prevãzut la alin. (1), se returneazã solicitanţilor.
ART. 7
(1) Solicitanţii pot depune separat mai multe documentaţii, reprezentând proiecte diferite sau alternative ale aceluiaşi proiect.
(2) Solicitanţii beneficiazã de fonduri nerambursabile doar pentru un singur proiect.
ART. 8
Procedura de selecţie a cererilor se realizeazã în termen de 30 de zile de la împlinirea termenului limitã de depunere a acestora.
ART. 9
(1) Procedura de selecţie începe cu verificarea de cãtre comisia de selecţie a documentelor care atestã eligibilitatea, etapã care se poate face în prezenţa solicitanţilor.
(2) Lipsa oricãruia dintre documentele care atestã eligibilitatea sau neîndeplinirea oricãrui criteriu de eligibilitate atrage respingerea cererii, plicurile conţinând proiectul/studiul de fezabilitate fiind returnate nedesfãcute solicitantului care le-a depus.
ART. 10
Procedura de selecţie se continuã cu deschiderea plicurilor conţinând proiectele/studiile de fezabilitate.
ART. 11
(1) Acordarea fondurilor nerambursabile pentru finanţarea proiectelor/studiilor de fezabilitate selecţionate se face în limita sumelor aprobate cu aceastã destinaţie prin legea bugetului asigurãrilor sociale de stat, proporţional cu numãrul de locuri de muncã nou-create, în urma evaluãrii cererilor de acordare a acestora pe bazã de criterii de selecţie.
(2) Pe locurile de muncã nou-create trebuie încadraţi şomeri care au domiciliul sau reşedinţa în localitãţile în care se acordã fonduri nerambursabile.
(3) Sunt considerate criterii de acordare a fondurilor nerambursabile urmãtoarele:
a) numãrul locurilor de muncã ce vor fi create în raport cu suma solicitatã;
b) încadrarea în muncã a persoanelor provenind din categorii defavorizate;
c) crearea de oportunitãţi pentru atragerea şi menţinerea în zonã a personalului cu studii superioare;
d) utilizarea resurselor locale sau de pe piaţa internã;
e) achiziţia de maşini, utilaje, instalaţii sau echipamente de la producãtori autohtoni;
f) ponderea cheltuielilor proprii cu care participã la proiectul de finanţare, care nu poate fi mai micã de 25% din valoarea proiectului;
g) realizarea de prelucrãri superioare, cu valoare adãugatã mare;
h) posibilitatea de export al produselor realizate;
i) cererea pe piaţa internã a produselor realizate;
j) impactul investiţiei asupra mediului;
k) diversificarea tipurilor de afaceri productive din zona respectivã;
l) experienţa solicitantului în domeniul în care este propus proiectul;
m) sprijinirea comunitãţii locale;
n) nivelul şi calitatea garanţiilor depuse;
o) categoria solicitanţilor.
(4) Au prioritate la obţinerea fondurilor nerambursabile:
a) şomerii întreţinãtori unici de familie, şomerii care nu au venituri sau provin din rândul persoanelor cu handicap ori al persoanelor în vârstã de peste 45 de ani;
b) beneficiarii de credite acordate în condiţii avantajoase, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, care au dovedit bunã-credinţã în respectarea obligaţiilor asumate prin contractele de creditare încheiate cu agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã.
(5) Punctajul total care se poate acorda unui proiect de fezabilitate este de 100 de puncte, modul de acordare fiind stabilit prin instrucţiunile comune ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã şi ale bãncii sau agenţiei autorizate potrivit legii sã acorde credite prin care se deruleazã fondurile nerambursabile.
(6) Dupã evaluarea tuturor ofertelor, comisia de selecţie întocmeşte clasamente pe localitãţi cu solicitanţii ale cãror documentaţii au fost evaluate, iar clasamentele rezultate vor fi avute în vedere la acordarea fondurilor nerambursabile.
ART. 12
(1) Fiecare solicitant de fonduri nerambursabile este înştiinţat în scris despre rezultatul procesului de selecţie al propriului proiect, precum şi despre termenul în care trebuie sã se prezinte la agenţie pentru a încheia contractul de finanţare a proiectului.
(2) Agenţiile încheie contracte cu solicitanţii declaraţi câştigãtori, în care vor înscrie drepturile şi obligaţiile care decurg din acordarea fondurilor nerambursabile, precum şi sancţiunile aplicabile în cazul nerespectãrii obligaţiilor sau încãlcãrii drepturilor oricãreia dintre pãrţi.
(3) În cazul în care solicitanţii nu se prezintã pentru a încheia contractul de finanţare în termenul comunicat în înştiinţarea primitã din partea comisiei sau refuzã încheierea contractului, agenţia invitã pentru încheierea contractului urmãtorul solicitant din clasamentul stabilit conform art. 11 alin. (6).
(4) Dupã încheierea contractelor de finanţare cu solicitanţii, agenţiile solicitã bãncii sau agenţiei autorizate potrivit legii sã acorde credite prin care se deruleazã fondurile nerambursabile încheierea contractului de acordare de fonduri nerambursabile pentru valoarea prevãzutã în contractul încheiat cu solicitantul.
(5) Acordarea de cãtre bancã sau de cãtre agenţia autorizatã potrivit legii sã acorde credite a unui fond nerambursabil mai mic decât cel prevãzut în contractul de finanţare încheiat de agenţie cu solicitantul sau neaccesarea, totalã ori parţialã, de cãtre solicitant a fondului nerambursabil aprobat de bancã sau de agenţia autorizatã sã acorde credite nu înlãturã sau, dupã caz, nu diminueazã obligaţiile solicitantului înscrise în contractul de finanţare, încheiat cu agenţia, în ceea ce priveşte angajarea şi menţinerea în activitate a şomerilor.
ART. 13
(1) Localitãţile pentru care se vor acorda fonduri nerambursabile, precum şi sumele alocate fiecãrei localitãţi se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului.
(2) Fondurile prevãzute la alin. (1) se acordã în limitele stabilite prin legea bugetului asigurãrilor sociale de stat, la propunerea Comisiei Naţionale de Promovare a Ocupãrii Forţei de Muncã.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:


────────────────

Ministrul muncii,
solidaritãţii sociale şi familiei,
Elena Dumitru

p. Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat

Bucureşti, 10 iunie 2004.
Nr. 936.

______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016