Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 9 din 28 mai 2010  pentru aprobarea   Normei nr. 7/2010 privind ratele de rentabilitate ale fondurilor de pensii administrate privat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 9 din 28 mai 2010 pentru aprobarea Normei nr. 7/2010 privind ratele de rentabilitate ale fondurilor de pensii administrate privat

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A SISTEMULUI DE PENSII PRIVATE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 369 din 4 iunie 2010

În baza Notei de fundamentare nr. 398 din 17 mai 2010 a Direcţiei reglementare, prezentatã în cadrul şedinţei Consiliului din data de 28 mai 2010,
în temeiul dispoziţiilor art. 16, 21, 22, art. 23 lit. f) şi ale <>art. 24 lit. b) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 313/2005 ,
în baza <>Hotãrârii Parlamentului României nr. 24/2006 privind numirea preşedintelui, a vicepreşedintelui şi a celorlalţi membri ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private şi a <>Hotãrârii Parlamentului României nr. 26/2010 privind numirea unui membru al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private,
având în vedere prevederile art. 29, 52, 53 şi ale <>art. 54 lit. d) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private emite urmãtoarea hotãrâre:

ART. 1
Se aprobã <>Norma nr. 7/2010 privind ratele de rentabilitate ale fondurilor de pensii administrate privat, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Prezenta hotãrâre şi norma menţionatã la art. 1 se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 3
Direcţia secretariat şi directorul general asigurã ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotãrâri.


Preşedintele Comisiei de Supraveghere
a Sistemului de Pensii Private,
Mircea Oancea

Bucureşti, 28 mai 2010.
Nr. 9.

ANEXĂ

<>NORMA Nr. 7/2010
privind ratele de rentabilitate ale fondurilor de pensii
administrate privat

În temeiul dispoziţiilor art. 16, 21, 22, art. 23 lit. f) şi ale <>art. 24 lit. b) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 313/2005 ,
având în vedere prevederile art. 29, 52, 53 şi ale <>art. 54 lit. d) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, denumitã în continuare Comisie, emite prezenta normã.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta normã stabileşte modul de calcul, de raportare şi de publicare a urmãtorilor indicatori:
a) rata de rentabilitate a unui fond de pensii administrate privat;
b) rata medie ponderatã de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii administrate privat;
c) rata medie ponderatã ajustatã de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii administrate privat;
d) rata de rentabilitate minimã a tuturor fondurilor de pensii administrate privat, din aceeaşi categorie de risc.
ART. 2
Prezenta normã se aplicã de cãtre administratorii de fonduri de pensii administrate privat, denumiţi în continuare administratori.
ART. 3
(1) Termenii şi expresiile utilizate în prezenta normã au semnificaţiile prevãzute la <>art. 2 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare (Lege).
(2) De asemenea, termenii de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
a) rata medie ponderatã ajustatã de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii administrate privat reprezintã suma produselor dintre rata de rentabilitate anualizatã a fiecãrui fond de pensii şi ponderea medie ajustatã a fondului de pensii în totalul fondurilor de pensii administrate privat, pe o perioadã;
b) ponderea medie ajustatã a unui fond de pensii administrat privat reprezintã ponderea medie calculatã prin ajustare;
c) ajustarea ponderilor medii ale fondurilor de pensii administrate privat reprezintã limitarea ponderii medii a fiecãrui fond la pragul de 20% şi redistribuirea proporţionalã a excedentului rezultat la celelalte fonduri de pensii aflate sub pragul de 20%.

CAP. II
Mecanismul de calcul al ratelor de rentabilitate ale fondurilor de pensii administrate privat

ART. 4
Reprezentarea formulelor de calcul pentru determinarea ratelor de rentabilitate ale fondurilor de pensii administrate privat, prevãzute de lege, este urmãtoarea:
a) rata de rentabilitate a unui fond de pensii administrat privat pe o perioadã reprezintã logaritm natural din raportul dintre valoarea unitãţii de fond din ultima zi lucrãtoare a perioadei şi valoarea unitãţii de fond din ultima zi lucrãtoare ce precedã perioada respectivã:

---------
NOTĂ(CTCE)
Formula de la punctul a), se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 369 din 4 iunie 2010, la pagina 30,(a se vedea imaginea asociatã).


b) rata de rentabilitate anualizatã a unui fond de pensii administrat privat se determinã prin împãrţirea la 2 a ratei de rentabilitate a respectivului fond, mãsuratã pentru perioada ultimelor 24 de luni anterioare efectuãrii calculului:

---------
NOTĂ(CTCE)
Formula de la punctul b), se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 369 din 4 iunie 2010, la pagina 30,(a se vedea imaginea asociatã).

c) randamentul zilnic al unui fond de pensii administrat privat reprezintã diferenţa dintre valoarea unitãţii de fond din ziua respectivã şi valoarea unitãţii de fond din ziua precedentã, totul raportat la valoarea unitãţii de fond din ziua precedentã:

---------
NOTĂ(CTCE)
Formula de la punctul c), se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 369 din 4 iunie 2010, la pagina 30,(a se vedea imaginea asociatã).


d) ponderea zilnicã a unui fond de pensii administrat privat reprezintã raportul dintre valoarea activului net al fondului de pensii şi suma activelor nete ale tuturor fondurilor de pensii, calculatã în ziua respectivã:

---------
NOTĂ(CTCE)
Formula de la punctul d), se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 369 din 4 iunie 2010, la pagina 30,(a se vedea imaginea asociatã).


e) ponderea medie a unui fond de pensii administrat privat în totalul fondurilor de pensii administrate privat pe o perioadã reprezintã media aritmeticã a ponderilor zilnice ale fondului de pensii pe perioada respectivã:

---------
NOTĂ(CTCE)
Formula de la punctul e), se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 369 din 4 iunie 2010, la pagina 30,(a se vedea imaginea asociatã).


f) rata medie ponderatã de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii administrate privat reprezintã suma produselor dintre rata de rentabilitate anualizatã a fiecãrui fond de pensii şi ponderea medie a fondului de pensii în totalul fondurilor de pensii administrate privat, pe o perioadã:

---------
NOTĂ(CTCE)
Formula de la punctul f), se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 369 din 4 iunie 2010, la pagina 30,(a se vedea imaginea asociatã).

g) ponderea medie a unui fond de pensii administrat privat care este sub pragul de 20%, prin ajustare, reprezintã produsul dintre ponderea medie a fondului raportatã la suma ponderilor medii ale tuturor fondurilor de pensii aflate sub pragul de 20% şi diferenţa dintre unu şi produsul dintre numãrul de fonduri cu ponderea medie mai mare sau egalã cu 20% şi pragul stabilit de 20%:

---------
NOTĂ(CTCE)
Formula de la punctul g), se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 369 din 4 iunie 2010, la pagina 30,(a se vedea imaginea asociatã).

h) rata medie ponderatã ajustatã de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii administrate privat reprezintã suma produselor dintre rata de rentabilitate anualizatã a fiecãrui fond de pensii şi ponderea medie ajustatã a fondului de pensii în totalul fondurilor de pensii administrate privat, pe o perioadã:

---------
NOTĂ(CTCE)
Formula de la punctul h), se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 369 din 4 iunie 2010, la pagina 31,(a se vedea imaginea asociatã).

ART. 5
Rata de rentabilitate minimã a fondurilor de pensii se calculeazã pentru fiecare categorie de risc, dupã cum urmeazã:
a) rata de rentabilitate minimã a tuturor fondurilor cu grad de risc ridicat reprezintã cea mai micã valoare dintre rata medie ponderatã ajustatã de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii în perioada respectivã, diminuatã cu 5 puncte procentuale, şi 40% din rata medie ponderatã ajustatã de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii, în perioada respectivã:

R(R(min R)) = MIN [R(R(mpaj)) - 0.05;4*R(R(mpaj))],

unde:
R(R(min R)) = rata de rentabilitate minimã a tuturor fondurilor de pensii administrate privat, cu grad de risc ridicat;
R(R(mpaj)) = rata medie ponderatã ajustatã de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii administrate privat;

b) rata de rentabilitate minimã a tuturor fondurilor cu grad de risc mediu reprezintã cea mai micã valoare dintre rata medie ponderatã ajustatã de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii în perioada respectivã, diminuatã cu 4 puncte procentuale, şi 50% din rata medie ponderatã ajustatã de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii, în perioada respectivã:

R(R(min M)) = MIN [R(R(mpaj)) - 0.04;0.5* R(R(mpaj))],

unde:
R(R(min M)) = rata de rentabilitate minimã a tuturor fondurilor de pensii administrate privat, cu grad de risc mediu;
R(R(mpaj)) = rata medie ponderatã ajustatã de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii administrate privat;

c) rata de rentabilitate minimã a tuturor fondurilor cu grad de risc scãzut reprezintã cea mai micã valoare dintre rata medie ponderatã ajustatã de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii în perioada respectivã, diminuatã cu 3 puncte procentuale, şi 60% din rata medie ponderatã ajustatã de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii, în perioada respectivã:

R(R(min S)) = MIN [R(R(mpaj)) - 0.03;0.6*R(R(mpaj))],

unde:
R(R(min S)) = rata de rentabilitate minimã a tuturor fondurilor de pensii administrate privat, cu grad de risc scãzut;
R(R(mpaj)) = rata medie ponderatã ajustatã de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii administrate privat.

ART. 6
Pentru calculul ratei de rentabilitate minimã se foloseşte rata medie ponderatã ajustatã de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii, mãsuratã pe o perioadã de 24 de luni.
ART. 7
(1) Pentru calculul ratei medii ponderate ajustate de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii administrate privat se folosesc ponderea medie ajustatã a fiecãrui fond în totalul fondurilor de pensii administrate privat, mãsuratã pe o perioadã de 24 de luni, precum şi rata de rentabilitate anualizatã a respectivului fond, mãsuratã pe aceeaşi perioadã.
(2) În cazul în care, în urma procesului de ajustare, ponderea unui fond de pensii depãşeşte pragul de 20%, se reitereazã calculul în conformitate cu prevederile art. 3 alin. (2) lit. c).
(3) În cazul în care în piaţã existã 5 sau mai puţin de 5 fonduri de pensii administrate privat, ponderile ajustate ale acestora, folosite în calculul ratei medii ponderate ajustate de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii administrate privat, sunt egale şi se calculeazã ca raport între unu şi numãrul de fonduri existente în piaţã.

CAP. III
Raportarea şi publicarea ratelor de rentabilitate ale fondurilor de pensii administrate privat

ART. 8
(1) Administratorul calculeazã şi raporteazã trimestrial Comisiei rata de rentabilitate anualizatã a fondului de pensii administrat privat, în ultima zi lucrãtoare a fiecãrui trimestru calendaristic, pentru perioada ultimelor 24 de luni anterioare datei efectuãrii calculului.
(2) Prima ratã de rentabilitate anualizatã se calculeazã şi se raporteazã Comisiei la 30 iunie 2010 pentru perioada ultimelor 24 de luni anterioare datei de calcul şi de raportare.
ART. 9
Administratorul publicã trimestrial pe pagina proprie de internet rata de rentabilitate anualizatã a fondului de pensii administrat privat pe care îl administreazã, în a patra zi lucrãtoare de la încheierea trimestrului.
ART. 10
Comisia atenţioneazã administratorul în termen de 3 zile lucrãtoare de la încheierea trimestrului în cazul în care rata de rentabilitate anualizatã a fondului administrat de acesta se situeazã sub rata de rentabilitate minimã a tuturor fondurilor de pensii administrate privat din acea categorie de risc.
ART. 11
În cazul în care rata de rentabilitate anualizatã a unui fond de pensii administrat privat este mai micã decât rata de rentabilitate minimã a tuturor fondurilor de pensii, din aceeaşi categorie de risc:
a) pentru douã trimestre consecutive, Comisia aplicã respectivului administrator procedura privind instituirea mãsurii de supraveghere specialã a administratorilor, prevãzutã de <>cap. XI din Lege şi de prevederile Normei nr. 20/2008 privind supravegherea specialã a administratorilor fondurilor de pensii administrate privat, aprobatã prin <>Hotãrârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 36/2008 ;
b) pentru 4 trimestre consecutive, Comisia retrage autorizaţia de administrare pentru fondul de pensii administrat privat a administratorului respectiv şi aplicã procedura privind administrarea specialã, prevãzutã de <>cap. XII din Lege şi de prevederile Normei nr. 7/2009 privind administrarea specialã a fondurilor de pensii administrate privat, aprobatã prin <>Hotãrârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 8/2009 .
ART. 12
(1) Fondul de pensii a cãrui autorizaţie a fost retrasã este luat în calculul ratei de rentabilitate minimã a categoriei de risc în care se încadra la data retragerii autorizaţiei, pânã la trecerea a 24 de luni de la aceastã datã.
(2) Rata de rentabilitate anualizatã a fondului cãruia i s-a retras autorizaţia, folositã în calculul ratei medii ponderate ajustate, este ultima ratã de rentabilitate anualizatã a respectivului fond de pensii administrat privat, calculatã de Comisie pânã la data retragerii autorizaţiei.
ART. 13
(1) Toate calculele din prezenta normã se efectueazã prin trunchiere la 6 zecimale.
(2) Ratele de rentabilitate se publicã pe pagina de internet a administratorului, la termenele prevãzute în prezenta normã, în formã procentualã cu 4 zecimale.

CAP. IV
Dispoziţii finale

ART. 14
Termenele prevãzute de prezenta normã care expirã într-o zi de sãrbãtoare legalã sau într-o zi nelucrãtoare se vor prelungi pânã la sfârşitul urmãtoarei zile lucrãtoare.
ART. 15
Nerespectarea dispoziţiilor cuprinse în prezenta normã se sancţioneazã în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, respectiv art. 16, art. 140 alin. (1), art. 141 alin. (1) lit. g), alin. (2), (3), (4), (6), (7), (9) şi (10) din Lege.

__________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016