Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 840 din 28 octombrie 1964  privind aplicarea regimului de evidenta a populatiei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 840 din 28 octombrie 1964 privind aplicarea regimului de evidenta a populatiei

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 49 din 4 noiembrie 1964
Consiliul de Miniştri al Republicii Populare Romine hotãrãşte:

CAP. 1
Buletinul de identitate

ART. 1
Cetãţenii Republicii Populare Romine care au împlinit virsta de 14 ani, sînt obligaţi sa se prezinte personal la organul de militie pe raza cãruia îşi au domiciliul pentru a obţine buletin de identitate.
ART. 2
Buletinul de identitate se elibereazã cetãţenilor Republicii Populare Romine pe baza certificatelor de stare civilã, a actelor care dovedesc domiciliul şi cetãţenia.
ART. 3
Se elibereazã adeverinte temporare de identitate care servesc drept legitimatii pe durata valabilitãţii înscrisã în ele:
a) persoanelor care nu poseda actele prevãzute la articolul precedent;
b) persoanelor cãrora li s-a distrus, deteriorat, care au pierdut ori li s-au furat buletinele de identitate, pînã la eliberarea de noi buletine;
c) persoanelor puse sub interdicţie;
d) celor care dupã ce au început executarea pedepsei privative de libertate, li s-a suspendat executarea pedepsei.
În aceste adeverinte se va mentiona motivul pentru care au fost eliberate.
ART. 4
Buletinele de identitate se elibereazã cu termen de valabilitate de 10 ani. Buletinele care la expirarea termenului de valabilitate se gãsesc în buna stare, pot fi prelungite pe o perioada de 5 ani.
Persoanelor decorate cu ordine ale Republicii Populare Romine, invalizilor din rãzboiul impotriva fascismului, persoanelor care au împlinit virsta de 55 ani sau care au fost constatate ca inapte de munca, li se elibereazã buletine de identitate fãrã termen de valabilitate.
ART. 5
În buletinele de identitate se fac menţiuni de cãtre organele de militie şi delegaţii de stare civilã din cadrul comitetelor executive ale sfaturilor populare în cazurile şi condiţiile stabilite prin instrucţiunile ministrului Afacerilor Interne.
Orice modificare, adãugire sau menţiune scrisã ori stampilata pe buletinul de identitate respectiv adeverinta temporarã de identitate, de cãtre alte organe decît cele prevãzute la alineatul precedent, atrage anularea acestora.
ART. 6
Buletinul de identitate se va preschimba:
a) la expirarea termenului pentru care a fost eliberat sau prelungit;
b) în cazul schimbãrii numelui sau prenumelui;
c) în cazul anulãrii;
d) în cazul deteriorarii.
În situaţiile prevãzute la literele a - c, persoanele în cauza sînt obligate sa se prezinte în termen de 15 zile la organul de militie pentru preschimbarea buletinului.
ART. 7
Se va elibera un nou buletin de identitate, cu respectarea dispoziţiilor prevãzute în prezenta hotãrîre, cînd vechiul buletin a fost pierdut, furat sau distrus.
În termen de 48 ore de la constatarea lipsei buletinului de identitate sau adeverintei temporare de identitate, titularii sînt obligaţi sa anunţe organul de militie cel mai apropiat.
Persoanele care gãsesc buletine de identitate sau adeverinte temporare de identitate, sînt obligate sa la predea organului de militie cel mai apropiat, în termen de 48 ore de la gasire.
ART. 8
Sînt obligaţi sa predea buletinele de identitate respectiv adeverintele temporare de identitate, organului de militie cel mai apropiat:
a) persoanele care au pierdut cetãţenia Republicii Populare Romine;
b) tutorii, pentru persoanele puse sub interdicţie;
c) comisariatele militare, pentru persoanele chemate sa satisfacã serviciul militar;
d) şcolile militare pentru elevii încadraţi în aceste şcoli;
e) organul de urmãrire penalã sau procurorul care a dispus arestarea preventivã, pentru persoanele arestate preventiv. În cazul cînd aceasta mãsura a fost luatã de instanta judecãtoreascã, obligaţia de a preda buletinul de identitate respectiv adeverinta temporarã de identitate, o are organul care a executat arestarea;
f) conducerea locurilor de deţinere pentru persoanele care executa o pedeapsa privativã de libertate;
g) delegaţii de stare civilã din cadrul comitetelor executive ale sfaturilor populare, pentru persoanele decedate.
Sînt obligaţi sa predea buletinele de identitate sau adeverintele temporare de identitate comisariatelor militare, şcolilor militare sau delegatului de stare civilã, dupã caz:
- persoanele chemate sa satisfacã serviciul militar;
- elevii încadraţi în şcolile militare;
- persoanele care solicita înregistrarea decesului pentru cei decedati sau care deţin buletine de identitate sau adeverinte de identitate ale celor decedati.
ART. 9
Organele care elibereazã documente de trecere a frontierei de stat, vor retine buletinele de identitate respectiv adeverintele temporare de identitate ale persoanelor care pleacã temporar din Republica Populara Romina.
De la prevederile alineatului precedent, se excepteazã persoanele care conform dispoziţiilor legale au dreptul ca pe lîngã documentul de trecere a frontierei sa-şi pãstreze buletinul de identitate, precum şi persoanele cãrora buletinul de identitate le serveşte pentru legitimare la trecerea frontierei.
Buletinele de identitate sau adeverintele temporare de identitate reţinute de la persoanele plecate temporar din Republica Populara Romina, se vor restitui la înapoierea în ţara.
Buletinele de identitate respectiv adeverintele temporare de identitate aparţinînd persoanelor care pleacã definitiv din ţara, vor fi predate organului de militie cel mai apropiat.
ART. 10
Este interzisã înstrãinarea, darea sau primirea spre pãstrare ori drept garanţie a buletinului de identitate sau adeverintei temporare de identitate.
ART. 11
Organele de urmãrire penalã sau procurorul sînt obligate sa pãstreze buletinele de identitate respectiv adeverintele temporare de identitate ale persoanelor reţinute pe timpul cît dureazã reţinerea.
Organele de militie vor pãstra buletinele de identitate ale persoanelor încorporate pentru satisfacerea serviciului militar, elevilor şcolilor militare, ale celor arestate preventiv, ale celor cãrora li s-a suspendat executarea pedepsei, precum şi ale celor care executa pedepse privative de libertate.
Restituirea buletinelor de identitate pentru cei prevãzuţi la alineatul precedent, se va face în condiţiile stabilite prin instrucţiunile ministrului Afacerilor Interne.
Prin instrucţiunile ministrului Afacerilor Interne, se stabileşte modalitatea de pãstrare şi restituire a buletinelor de identitate şi pentru alte categorii de persoane precum şi de cãtre alte organe.

CAP. 2
Domiciliul şi resedinta

ART. 12
Cetãţenii Republicii Populare Romine care îşi schimba domiciliul, sînt obligaţi sa ceara înregistrarea şi sa prezinte buletinul de identitate la organul de militie în raza cãruia se stabilesc, în termen de 3 zile de la sosire.
Se excepteazã de la prevederile alineatului precedent cetãţenii care îşi schimba domiciliul în cadrul aceleiaşi comune şi ofiţerii şi subofiterii care sînt cazati în incinta unitãţilor militare.
ART. 13
Persoanele care îşi schimba domiciliul într-o localitate unde suprafata locativã este supusã normarii şi repartizãrii sau dintr-un imobil în altul în cadrul acestor localitãţi, vor prezenta organului de militie în baza cãruia se stabilesc, acte eliberate de serviciul de gospodãrie locativã al comitetului executiv al sfatului popular respectiv, din care sa rezulte ca au locuinta asigurata.
Persoanele care îşi schimba domiciliul într-una din comunele ce intra în raza teritorial administrativã a oraşului Bucureşti, vor prezenta organului de militie respectiv, o dovada din care sa rezulte ca au unde sa locuiascã la noul loc de domiciliu.
ART. 14
Persoanele care îşi schimba domiciliul într-o localitate centru aglomerat sau într-o comuna ce intra în raza teritorial administrativã a oraşului Bucureşti, sînt obligate sa prezinte organului de militie în raza cãruia se stabilesc, dovada ca sînt angajate pe durata nedeterminatã la o organizaţie socialistã ce funcţioneazã în localitatea respectiva şi presteazã efectiv serviciul în acea localitate ori ca îndeplinesc o funcţie eligibilã, care necesita prezenta permanenta în acea localitate.
Localitãţile considerate centru aglomerat sînt cele prevãzute în anexa la prezenta hotãrîre.
De la dispoziţiile alineatului 1 se excepteazã:
a) persoanele care se muta la soţ, dacã celãlalt soţ are domiciliul în localitatea respectiva;
b) pãrinţii care se muta la copii pentru a fi ingrijiti şi persoanele inapte de munca care se muta la pãrinţi, fraţi sau surori care sa obliga sa-i îngrijeascã;
c) minorii care se muta la pãrinţi şi minorii orfani ce se stabilesc la persoanele cãrora au fost încredinţaţi de organele competente, potrivit legii sau la rudele ce se obliga a-i întreţine;
d) persoanele vaduve sau divortate care în termen de 6 luni de la data decesului soţului sau desfacerii cãsãtoriei prin divorţ, revin la pãrinţi;
e) persoanele care au plecat din aceste localitãţi ca urmare a transferãrii lor în interesul serviciului la organizaţiile socialiste din alte localitãţi şi care revin în localitatea din care au plecat, în cazul cînd sînt pensionate ori dacã organizaţia socialistã de unde pleacã este de acord cu plecarea lor.
f) ofiţerii şi subofiterii la trecerea în rezerva în condiţiile stabilite prin instrucţiunile ministrului Afacerilor Interne şi ministrului Forţelor Armate.
Pentru cazurile prevãzute la literele a - d inclusiv din prezentul articol, dacã suprafata locativã este supusã normarii, serviciile de gospodãrie locativã ale comitetelor executive ale sfaturilor populare, vor elibera dovezi de primire în spaţiu pe baza declaraţiei de primire în spaţiu, facuta de persoana care primeşte în suprafata locativã, fãrã alte formalitãţi.
Persoanele prevãzute la aliniatul 1 al prezentului articol precum şi cele prevãzute la literele e şi f, vor prezenta organului de militie actul menţionat în art. 13.
ART. 15
Viza de schimbare a domiciliului în oraşul Bucureşti, pentru persoanele care vin din alte localitãţi inclusiv din comunele ce intra în raza teritorial administrativã a oraşului Bucureşti, ca urmare a transferãrii sau angajãrii la organizaţiile socialiste din acest oraş, se efectueazã de cãtre organele de militie numai dacã cei în cauza pe lîngã actul prevãzut la art. 13, alineatul 1 prezintã şi aprobarea conducatorului organului central, respectiv a Comitetului executiv al Sfatului popular al oraşului sau regiunii Bucureşti în subordinea cãrora se afla organizaţia socialistã la care se transfera sau angajeazã. Aprobarea se va da potrivit normelor legale în vigoare privind transferarile şi angajarile de personal la organizaţiile socialiste care funcţioneazã în oraşul Bucureşti.
De la dispoziţiile alineatului precedent se excepteazã cei care se încadreazã în prevederile art. 14 litera e.
Dispoziţiile alineatului 1 nu se aplica persoanelor care îşi schimba domiciliul în comunele ce intra în raza teritorial administrativã a oraşului Bucureşti, chiar dacã sînt angajate la o organizaţie socialistã din oraşul Bucureşti.
ART. 16
Schimbarea domiciliului din comunele ce intra în raza teritorial administrativã a localitãţii centru aglomerat, în localitatea centru aglomerat din care fac parte, se va face cu îndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 13 şi 14.
ART. 17
La angajarea în munca, organizaţiile socialiste vor pretinde persoanelor în cauza sa facã dovada ca au fost luate în evidenta la organul local de militie, prin efectuarea mutatiei sau aplicarea vizei de flotant.
De la dispoziţiile alineatului precedent se excepteazã cei care fac naveta zilnic.
În cazul în care la organizaţiile socialiste se prezintã cetãţeni pentru a li se elibera acte, bani sau alte valori, functionarii care îndeplinesc aceste operaţii sînt obligaţi sa examineze dacã buletinul de identitate ori adeverinta temporarã de identitate, sînt valabile şi aparţin celor care le prezintã. În cazul cînd se constata nereguli, va fi anuntat organul de militie cel mai apropiat.
ART. 18
Dacã o persoana s-a angajat în munca pe durata nedeterminatã în alta localitate decît cea a domiciliului unde i s-a repartizat o locuinta pe care o ocupa efectiv, aceasta locuinta se considera principala, potrivit <>art. 13 din Decretul nr. 31 din 30 ianuarie 1954 privitor la persoanele fizice şi persoanele juridice, determinînd domiciliul. Aceasta dispoziţie se aplica şi membrilor familiei persoanei în cauza, dacã locuiesc împreunã cu aceasta în locuinta repartizata.
Ca urmare a dispoziţiilor din alineatul precedent, organele de militie vor efectua operaţiunile de schimbarea domiciliului, fãrã a se percepe taxa legalã.
Se excepteazã de la dispoziţiile prezentului articol, persoanele care lipsesc temporar de la domiciliu şi cãrora potrivit dispoziţiilor legale li se pãstreazã suprafata locativã, precum şi cele cazate temporar în suprafata locativã a organizaţiilor socialiste la care sînt angajate sau în suprafata locativã închiriatã de aceste organizaţii socialiste.
ART. 19
Direcţia Generalã a Militiei va revoca viza de stabilirea domiciliului în localitãţile centre aglomerate, dacã aceasta a fost obţinutã prin diferite manopere frauduloase ori prin sãvîrşirea unei infracţiuni.
Impotriva mãsurii prevãzute la alineatul precedent se poate face intimpinare în termen de 15 zile de la luarea la cunostinta; aceasta se rezolva de cãtre ministrul Afacerilor Interne.
ART. 20
Schimbarea domiciliului într-o localitate supusã regimului de frontiera, este condiţionatã de obţinerea în prealabil a autorizaţiei, iar sosirea în asemenea localitãţi se anunta organelor de militie conform dispoziţiilor legale referitoare la regimul de frontiera.
ART. 21
Persoanele care locuiesc temporar în alta localitate sau la alta adresa din localitatea de domiciliu, mai mult de 3 zile, sînt obligate sa ceara înregistrarea la organul de militie în raza cãruia se afla, pentru obţinerea vizei de flotant.
Sînt exceptaţi de la obţinerea vizei de flotant cei care locuiesc la alta adresa în cadrul aceleiaşi comune, salariaţii care se deplaseaza în interesul serviciului pe o perioada pînã la 30 zile şi persoanele care merg la odihna şi tratament în staţiunile balneo-climaterice şi sînt cazate de organizaţiile socialiste care administreazã aceste staţiuni. Prin instrucţiunile ministrului Afacerilor Interne se vor putea stabili şi alte excepţii de la obligativitatea obţinerii vizei de flotant.
ART. 22
Viza de flotant se acorda în urmãtoarele cazuri:
a) angajaţilor pe durata determinata cu avizul organelor locale ale Direcţiei Generale a Recrutarii şi Repartizãrii Forţelor de Munca, la cererea organizaţiilor socialiste interesate, pe durata angajãrii;
b) angajaţilor provizoriu, pe timpul termenului de încercare;
c) persoanelor prevãzute la alineatul 3 din art. 19 pe timpul cît potrivit dispoziţiilor legale îşi pãstreazã vechea locuinta, respectiv pe timpul cît sînt cazate temporar;
d) celor delegaţi sau detasati, pe durata delegarii, respectiv detaşãrii;
e) pentru îngrijirea sãnãtãţii sau concediu medical pe durata respectiva;
f) celor angajaţi ca personal casnic, pe durata contractului;
g) celor care urmeazã o şcoala sau un curs, pe durata anului şcolar sau a cursului;
h) persoanelor angajate sau transferate la organizaţii socialiste, care urmeazã sa-şi procure actele necesare în scopul efectuãrii schimbãrii definitive a domiciliului, însã nu mai mult de un an;
i) familiilor celor de la literele a, b, c, d, g, şi h, pe perioada menţionatã;
j) pentru interese personale pe o perioada de 3 luni. Acest termen va putea fi prelungit de organele de militie.
ART. 23
Evidenta angajaţilor temporari sau sezonieri cãrora li se acorda vize de flotant pe santiere de construcţii, în sectorul agricol, horticol sau forestier, în conformitate cu art. 22 litera a, se tine de cãtre administraţia organizaţiei socialiste respective, care este obligatã sa comunice organelor de militie schimbarea locului de cazare sau încetarea angajãrii acestora, în termen de 3 zile.
ART. 24
La schimbarea domiciliului sau locuirea temporarã peste 45 zile în alta localitate, persoanele supuse obligaţiilor militare, cu excepţia ofiţerilor şi subofiţerilor în activitate, vor face dovada ca au anuntat despre aceasta comisariatului militar din raza noului domiciliu, respectiv resedinta. Aceeaşi obligaţie o au şi în cazul cînd solicita preschimbarea buletinului de identitate ca urmare a schimbãrii numelui sau prenumelui, precum şi cînd li se inmineaza documente de trecere a frontierei de stat pe o perioada mai mare de 45 zile.
ART. 25
Persoanele care dupã ce au fost amendate pentru contravenţiile referitoare la regulile de schimbare a domiciliului sau de stabilire ori schimbare a reşedinţei, continua sa locuiascã fãrã viza legalã într-o localitate centru aglomerat sau într-o comuna ce intra în raza teritorial administrativã a oraşului Bucureşti, vor fi obligate prin decizii emise de organele de militie, ca în termen de 48 ore de la luarea la cunostinta, sa pãrãseascã localitatea.
Cheltuielile necesare evacuarii vor fi avansate de la bugetul sfatului popular, partea a XII-a, paragraful 5, art. 18 şi recuperate de la cel în cauza.

CAP. 3
Dispoziţii finale şi tranzitorii

ART. 26
Evidenta locatarilor imobilelor care servesc total sau parţial ca locuinta şi sînt situate în localitãţile stabilite de Ministerul Afacerilor Interne, se tine prin cartea de imobil.
Se excepteazã de la dispoziţiile alineatului precedent imobilele care au destinaţia de cazarmi, precum şi oficiile diplomatice şi consulare şi locuintele ocupate exclusiv de membrii oficiilor diplomatice şi consulare.
Cartea de imobil se încredinţeazã de organele de militie administratorilor de imobile sau în lipsa acestora unuia dintre locatarii imobilului, care are obligaţia sa o completeze cu datele privind persoanele ce locuiesc temporar sau definitiv în imobilul respectiv.
Persoanele care îşi schimba domiciliul sau resedinta în alta localitate sau în aceeaşi localitate, dar în alt imobil, sînt obligate sa ceara înregistrarea în cartea de imobil de la noua lor locuinta, în termen de 48 ore de la sosire.
ART. 27
Persoanelor, care din diferite motive nu au îndeplinit pînã la publicarea prezentei hotãrîri condiţiile prevãzute de dispoziţiile legale anterioare pentru stabilirea în oraşul Bucureşti, dar care sînt angajate pe durata nedeterminatã la organizaţiile socialiste ce funcţioneazã în oraşul Bucureşti, presteazã o munca calificatã şi au suprafata locativã, organele de militie le vor putea efectua viza de schimbarea domiciliului în oraşul Bucureşti.
În acest scop, o comisie formatã din cîte un delegat al Comitetului executiv al Sfatului popular al oraşului Bucureşti, al Direcţiei Capitalei a Recrutarii şi Repartizãrii Forţelor de Munca, al Direcţiei Militiei Capitalei şi al organului central al organizaţiei socialiste la care cei în cauza sînt încadraţi în munca, va stabili nominal persoanele care îndeplinesc condiţiile prevãzute în alineatul precedent.
Comisia prevãzutã la alineatul precedent, va clarifica situaţia acestor persoane în termen de un an de la apariţia prezentei hotãrîri, cînd îşi va inceta activitatea.
ART. 28
În termen de 90 zile de la data publicãrii prezentei hotãrîri, ofiţerii şi subofiterii Ministerului Forţelor Armate şi ai Ministerului Afacerilor Interne, vor depune la organul de militie din raza de domiciliu, actele necesare în vederea luãrii în evidenta şi eliberãrii buletinelor de identitate.
ART. 29
În termen de 60 zile de la data prezentei hotãrîri, Ministerul Afacerilor Interne va emite instrucţiuni de aplicare a prezentei hotãrîri.
ART. 30
Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 1152 din 5 august 1957 , privind aplicarea regimului de evidenta a populaţiei, astfel cum a fost modificatã prin Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 1326 din 25 septembrie 1959 , se abroga.

Preşedintele Consiliului
de Miniştri,
Ion Gheorghe Maurer

ANEXA 1

TABEL
cu localitãţile centre aglomerate

1 Bucureşti*).
2 Braşov.
3 Cluj.
4 Ploiesti.
5 Timişoara.
___________
*) Oraşul Bucureşti cuprinde şi comunele ce intra în raza sa administrativã, prevãzute în dispoziţiile legale cu privire la împãrţirea teritorial administrativã a Republicii Populare Romine.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016