Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 8 din 4 aprilie 2012  privind aprobarea Normei nr. 6/2012 pentru modificarea si completarea Normei nr. 19/2008 privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii administrat privat, in caz de invaliditate si in caz de deces    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 8 din 4 aprilie 2012 privind aprobarea Normei nr. 6/2012 pentru modificarea si completarea Normei nr. 19/2008 privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii administrat privat, in caz de invaliditate si in caz de deces

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A SISTEMULUI DE PENSII PRIVATE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 247 din 12 aprilie 2012

    Având în vedere Nota de fundamentare nr. 1.033 din 21 martie 2012 a Direcţiei reglementare şi autorizare,
    în temeiul dispoziţiilor art. 37, 38 şi 136 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
    conform prevederilor art. 16, 21, 22, art. 23 lit. f) şi ale art. 24 lit. c) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 313/2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private emite urmãtoarea hotãrâre:

    ART. 1
    Se aprobã Norma nr. 6/2012 pentru modificarea şi completarea Normei nr. 19/2008 privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii administrat privat, în caz de invaliditate şi în caz de deces, aprobatã prin Hotãrârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 35/2008, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 656 din 17 septembrie 2008, cu modificãrile ulterioare, prevãzutã în anexa care face parte din prezenta hotãrâre.
    ART. 2
    Prezenta hotãrâre şi norma menţionatã la art. 1 se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    ART. 3
    Direcţia secretariat şi directorul general asigurã ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotãrâri.


                     Preşedintele Comisiei de Supraveghere
                        a Sistemului de Pensii Private,
                                 Mircea Oancea

    Bucureşti, 4 aprilie 2012.
    Nr. 8.

    ANEXÃ

                                NORMA Nr. 6/2012
                    pentru modificarea şi completarea Normei
                    nr. 19/2008 privind utilizarea activului
                   personal net al participantului la un fond
                    de pensii administrat privat, în caz de
                        invaliditate şi în caz de deces

    Având în vedere prevederile art. 37, 38 şi 136 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
    în temeiul dispoziţiilor art. 16, 21, 22, art. 23 lit. f) şi ale art. 24 lit. c) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 313/2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, denumitã în continuare Comisie, emite prezenta normã.

    ART. I
    Norma nr. 19/2008 privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii administrat privat, în caz de invaliditate şi în caz de deces, aprobatã prin Hotãrârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 35/2008, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 656 din 17 septembrie 2008, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    1. La articolul 1, litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "a) beneficiazã de pensie de invaliditate în condiţiile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare Legea pensiilor publice;"
    2. Titlul capitolului II va avea urmãtorul cuprins:
    "Capitolul II
    Utilizarea activului personal net al participantului în caz de invaliditate şi în caz de deces"
    3. La articolul 4, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 4. - (1) În cazul în care participantul beneficiazã de pensie de invaliditate de gradul I sau de gradul II pentru afecţiuni care nu mai permit reluarea activitãţii, în condiţiile Legii pensiilor publice, acesta are dreptul sã primeascã contravaloarea activului personal net."
    4. La articolul 4, alineatul (2) se abrogã.
    5. La articolul 5, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 5. - (1) Pentru a primi contravaloarea activului personal net în condiţiile art. 4 alin. (1), participantul, personal sau prin mandatar având procurã specialã şi autenticã, depune la administratorul fondului de pensii administrat privat urmãtoarele documente:
    a) cerere scrisã prin care solicitã plata drepturilor cuvenite;
    b) copia deciziei administrative privind acordarea pensiei de invaliditate;
    c) copia deciziei medicale privind capacitatea de muncã, decizie care conţine menţiunea "nerevizuibil prin afecţiune" sau "nerevizuibil" conform Legii pensiilor publice, dupã caz;
    d) copia actului de identitate valabil la data depunerii cererii, cu semnãtura în original pe aceeaşi paginã cu imaginea reprodusã prin copiere;
    e) copia certificatului de încadrare în grad de handicap grav sau accentuat eliberat de comisiile teritoriale de evaluare a persoanelor adulte cu handicap sau o declaraţie pe propria rãspundere privind faptul cã nu deţine acest certificat, dupã caz."
    6. La articolul 5, dupã alineatul (1) se introducdouã noi alineate, alineatele (1^1) şi (1^2), cu urmãtorul cuprins:
    "(1^1) Documentele prevãzute la alin. (1) lit. b)-e) se prezintã în original şi în copie, administratorul pãstrând copiile acestora dupã ce verificã conformitatea cu originalul, sau în copie legalizatã.
    (1^2) În situaţia în care participantul este reprezentat prin mandatar, mandatarul depune, de asemenea, copia actului sãu de identitate, valabil la data depunerii cererii, cu semnãtura în original pe aceeaşi paginã cu imaginea reprodusã prin copiere."
    7. La articolul 5, alineatul (2) se abrogã.
    8. La articolul 6, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(1^1) Plata contravalorii activului personal net prevãzute la alin. (1) se face cãtre participantul fondului de pensii administrat privat, reprezentarea prin mandatar a acestuia fiind permisã numai pentru depunerea cererii şi a documentelor însoţitoare."
    9. La articolul 6, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(4) Suma care urmeazã a fi plãtitã se calculeazã având la bazã ultima valoare unitarã a activului net, calculatã şi raportatã de administrator şi de depozitar în ziua precedentã zilei în care se face plata, din care se scad deducerile legale, iar anularea unitãţilor de fond aferente plãţii contravalorii activului personal net al participantului se efectueazã la aceeaşi datã."
    10. La articolul 8, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Pentru a primi contravaloarea activului personal net conform alin. (1) lit. b), fiecare beneficiar, personal sau prin mandatar având procurã specialã şi autenticã, va depune la administratorul fondului de pensii administrat privat urmãtoarele documente:
    a) cerere scrisã prin care îşi revendicã drepturile;
    b) copia certificatului de deces;
    c) copia certificatului de moştenitor/legatar, din care sã rezulte calitatea de moştenitor/legatar şi cota-parte cuvenitã din activul personal net al participantului decedat;
    d) copia actului de identitate valabil la data depunerii cererii, cu semnãtura în original pe aceeaşi paginã cu imaginea reprodusã prin copiere."
    11. La articolul 8, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(2^1) Documentele prevãzute la alin. (2) se prezintã în original şi în copie, administratorul pãstrând copiile acestora dupã ce verificã conformitatea cu originalul, sau în copie legalizatã."
    12. La articolul 8, alineatul (3) se abrogã.
    13. La articolul 8, dupã alineatul (3) se introducdouã noi alineate, alineatele (3^1) şi (3^2), cu urmãtorul cuprins:
    "(3^1) În cererea prevãzutã la alin. (2) lit. a), beneficiarul specificã dacã are calitatea de participant la un fond de pensii administrat privat, iar în caz afirmativ menţioneazã denumirea acestuia.
    (3^2) Administratorul are obligaţia sã se asigure cã beneficiarul nu este participant la un fond de pensii administrat privat."
    14. La articolul 8, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(4) În cazul prevãzut la alin. (1) lit. a), transferul sumelor de bani reprezentând contravaloarea activelor cuvenite fiecãrui beneficiar în contul personal deţinut la alt fond de pensii administrat privat, unde are calitatea de participant, se va efectua în termen de 10 zile lucrãtoare de la data solicitãrii, iar anularea unitãţilor de fond cuvenite se realizeazã în aceeaşi zi cu ziua transferului."
    15. La articolul 9, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(1^1) Plata sumei prevãzute la alin. (1) se face cãtre beneficiarul/beneficiarii fondului de pensii administrat privat, reprezentarea prin mandatar a acestuia/acestora fiind permisã numai pentru depunerea cererii şi a documentelor însoţitoare."
    16. La articolul 9, alineatul (6) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(6) Suma care urmeazã a fi plãtitã se calculeazã având la bazã ultima valoare unitarã a activului net, calculatã şi raportatã de administrator şi de depozitar în ziua precedentã zilei în care se face plata, din care se scad deducerile legale, iar anularea unitãţilor de fond aferente plãţii contravalorii activului personal net al participantului se efectueazã la aceeaşi datã."
    17. Articolul 10 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 10.- Prescripţia dreptului de a cere plata contravalorii activului personal net al participantului decedat începe sã curgã de la data decesului sau de la data rãmânerii definitive a hotãrârii de declarare a decesului."
    18. Articolul 12 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 12. - (1) Activul personal al participantului invalid va continua sã fie administrat pânã la data efectuãrii plãţii tuturor drepturilor cuvenite acestuia.
    (2) Activul personal al participantului decedat continuã sã fie administrat şi în perioada cuprinsã între plata ultimei contribuţii la fond a participantului înainte de deces şi:
    a) data efectuãrii transferului drepturilor cuvenite cãtre beneficiari, cu respectarea art. 8 alin. (1);
    b) data expirãrii termenului general de prescripţie a drepturilor cuvenite beneficiarului/beneficiarilor de a cere plata contravalorii activului personal net al participantului decedat şi nerevendicate, caz în care activul participantului decedat se face venit la fond, conform prevederilor art. 3 lit. b) din Lege."
    19. Articolul 14 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 14. - În situaţia în care, ulterior efectuãrii plãţii drepturilor cuvenite conform art. 6 alin. (2) sau art. 9 alin. (4), intervin elemente care conduc la modificarea cuantumului sumelor de bani care trebuiau plãtite, aceste sume vor fi regularizate cu respectarea procedurii prevãzute la art. 44 alin. (4), (5) şi (6) din Lege, precum şi cu respectarea prevederilor incidente din actele normative emise de Comisie."
    20. Articolul 15 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 15. - În situaţiile prevãzute la art. 4 şi 7, calitatea de participant înceteazã la data radierii acestuia din Registrul participanţilor de cãtre instituţia de evidenţã."
    21. Dupã articolul 15 se introducdouã noi articole, articolele 15^1 şi 15^2, cu urmãtorul cuprins:

    "Art. 15^1. - Administratorii îşi transmit reciproc informaţii, în termen de maximum douã zile lucrãtoare de la solicitarea scrisã a unuia dintre aceştia, cu privire la obligaţia prevãzutã la art. 8 alin. (3^2).
    Art. 15^2. - (1) La data efectuãrii plãţii cãtre participant, administratorul fondului de pensii administrate privat transmite acestuia pe suport hârtie, prin servicii poştale, o informare cu privire la contravaloarea activului personal net cuvenit.
    (2) La data efectuãrii plãţii, administratorul fondului de pensii transmite beneficiarului/beneficiarilor, pe suport hârtie, prin servicii poştale, o informare cuprinzând urmãtoarele informaţii:
    a) contravaloarea activului personal net al participantului decedat;
    b) suma cuvenitã beneficiarului cãruia i se adreseazã informarea.
    (3) La solicitarea participantului/beneficiarului, administratorul transmite în mod gratuit istoricul operaţiunilor efectuate pentru participant pânã la data plãţii activului personal net al acestuia."
    22. Articolul 17 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 17. - (1) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte:
    a) neefectuarea sau efectuarea cu întârziere a plãţii contravalorii activului personal net/sumei aferente participantului/beneficiarului în conformitate cu prevederile prezentei norme;
    b) nerespectarea termenului privind transmiterea informaţiilor prevãzute la art. 15^1;
    c) transmiterea cu întârziere sau netransmiterea informãrii/istoricului operaţiunilor cãtre participant/beneficiar conform prevederilor art. 15^2;
    d) neadministrarea în mod corespunzãtor a activului personal al participantului invalid/decedat pânã la data efectuãrii plãţii tuturor drepturilor cuvenite participantului/beneficiarului;
    e) nerespectarea celorlalte dispoziţii prevãzute în prezenta normã.
    (2) Sãvârşirea vreuneia dintre faptele prevãzute la alin. (1) se sancţioneazã în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, respectiv art. 16 alin. (1) şi (2), art. 81 alin. (1) lit. c), art. 140 alin. (1), art. 141 alin. (1) lit. g) şi art. 141 alin. (2)-(11) din Lege."
    ART. II
    (1) Prevederile prezentei norme se aplicã şi în cazul cererilor participanţilor/beneficiarilor care au depus la administratori documentele necesare pentru plata drepturilor cuvenite şi nu au fost soluţionate pânã la data intrãrii în vigoare a prezentei norme.
    (2) Administratorii întreprind demersurile în vederea soluţionãrii situaţiilor prevãzute la alin. (1) în termen de 30 de zile calendaristice de la data intrãrii în vigoare a prezentei norme.

                                     -----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016