Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 63 din 1 iulie 1959  privind reglementarea drepturilor banesti ale angajatilor care se deplaseaza in interes de serviciu si ale celor detasati    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 63 din 1 iulie 1959 privind reglementarea drepturilor banesti ale angajatilor care se deplaseaza in interes de serviciu si ale celor detasati

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 33 din 12 octombrie 1963
I. Drepturile angajaţilor trimişi în delegare

1. Angajaţilor trimişi în delegaţie la distanţe mai mari de 10 km, în afarã localitãţii unde se afla sediul unitãţii sau în care îşi au locul de munca obişnuit, li se compenseazã cheltuielile personale legate de efectuarea delegarii, prin plata urmãtoarelor diurne fixe (lei pe zi):



Angajaţilor cu salariul În afarã În cadrul
tarifar lunar raionului raionului
-------------------------------------------------------
pînã la 600 lei 12 7
între 601-800 lei 14 7
între 801-1000 lei 16 7
între 1001-1200 lei 17 8
între 1201-2700 lei 18 8
peste 2700 lei 20 10
-------------------------------------------------------

2. În cazul cînd delegarea dureazã mai mult de 30 zile neîntrerupte în aceeaşi localitate, angajaţii vor primi o indemnizaţie lunarã de 20% din salariul tarifar lunar, care nu va putea depãşi 400 lei lunar pentru delegarile în afarã raionului şi 240 lei lunar pentru delegarile în cadrul raionului.

II. Drepturile angajaţilor detasati

3. Angajaţilor detasati în unitãţi ce se afla la distanţe mai mari de 10 km în afarã perimetrului localitãţii în care se afla sediul unitãţii la care lucreazã în mod obişnuit li se acorda, în cazul cînd nu se înapoiazã la sfîrşitul zilei de lucru, pe lîngã drepturile de salariu, o indemnizaţie de detaşare calculatã astfel:
- în afarã raionului, pe primele 30 zile, o indemnizaţie zilnica egala cu diurna de delegare în afarã raionului prevãzutã de art. 1 din prezenta hotãrîre, iar pe timpul ce depãşeşte primele 30 zile, o indemnizaţie lunarã de 20% din salariul tarifar lunar, care nu va putea depãşi 400 lei lunar;
- în cadrul raionului, pe primele 30 zile o indemnizaţie zilnica egala cu diurna pentru delegare în cadrul raionului prevãzutã la art. 1 din prezenta hotãrîre, iar pe timpul ce depãşeşte primele 30 zile, o indemnizaţie lunar de 20% din salariul tarifar lunar, care nu va putea depãşi 240 lei lunar.
4. Indemnizaţia de detaşare se plãteşte lunar şi se calculeazã la salariul tarifar de încadrare realizat pe timpul detaşãrii în limita programului normal de 8 ore pe zi.

III. Drepturile angajaţilor care sînt trimişi la lucrãri de montaje

5. Prin lucrãri de montaje în sensul prezentei hotãrîri se înţeleg: lucrãrile de montaje-conducte, telemontaje şi reţele electrice pe santiere în continua mişcare, lucrãrile de montaje, punere în funcţiune, revizuire sau reparatie a instalaţiilor, maşinilor sau agregatelor în întreprinderi sau organizaţii din sectorul socialist, lucrãrile de montaj industrial pe santiere de construcţii, precum şi altele similare ce vor putea fi stabilite cu avizul Ministerului Finanţelor şi Comitetului de Stat pentru Problemele de Munca şi salarii.
6. Angajaţii trimişi în mod temporar sa efectueze asemenea lucrãri în locuri situate la o distanta de peste 10 km, în afarã perimetrului localitãţii unde ei îşi au locul de munca obişnuit, fãrã a avea posibilitatea sa se înapoieze la sfîrşitul zilei de lucru şi sînt în situaţia sa efectueze cheltuieli personale suplimentare, beneficiazã de compensarea acestor cheltuieli.
Compensarea cheltuielilor personale ale angajaţilor mentionati mai sus se face astfel:
a) pentru angajaţii trimişi pe santiere în continua mişcare sa execute lucrãri de montaje-conducte, telemontaje sau reţele electrice: prin plata unei indemnizaţii lunare de 35% din salariul tarifar de încadrare, însã nu mai puţin de 240 lei şi nu mai mult de 450 lei lunar;
b) pentru angajaţii trimişi sa execute lucrãri de montaje, punere în funcţiune, revizuire sau de reparaţii de instalaţii, maşini ori agregate în întreprinderi sau organizaţii din sectorul socialist, sau lucrãri de montaje industriale pe santiere de construcţii: prin plata urmãtoarelor indemnizaţii lunare:
- pentru primele 15 zile în aceeaşi localitate o indemnizaţie lunarã de 60% din salariul tarifar de încadrare) însã nu mai puţin de 400 lei şi nu mai mult de 600 lei lunar;
- pe timpul ce depãşeşte primele 15 zile: o indemnizaţie lunarã de 35% din salariul tarifar de încadrare, însã nu mai puţin de 240 lei şi nu mai mult de 450 lei lunar.
De indemnizaţiile prevãzute în prezentul articol nu pot beneficia muncitorii necalificati, întreprinderile avînd obligaţia sa-i recruteze dintre localnici.
7. Indemnizaţia de deplasare la lucrãrile de montaje specificate la art. 6 se plãteşte lunar şi se calculeazã la salariul tarifar de încadrare realizat pe timpul deplasarii în limita programului normal de 8 ore pe zi.

IV. Rambursarea cheltuielilor de transport

8. Angajaţii trimişi în delegare sau la lucrãrile de montaje prevãzute de art. 5 şi cei detasati în alte localitãţi situate la peste 5 km în afarã perimetrului localitãţii unde lucreazã în mod obişnuit, au dreptul la rambursarea cheltuielilor efectuate pentru transport, la plecare şi inapoiere, astfel:
a) cu avionul;
b) pe calea feratã cu tren automotor rapid dupã tariful clasa II-a, numai pe distanţe mai mari de 300 km, iar cu celelalte feluri de tren dupã tariful clasa I pe distanţe mai mari de 300 km.
Decontarea cheltuielilor fãcute cu utilizarea vagonului de dormit se admit numai în cazul cãlãtorilor de noapte şi cu aprobarea prealabilã a conducatorului unitãţii;
c) pe cai de navigaţie fluviala dupã tariful de clasa I, iar pe cai de navigaţie maritima dupã tariful de clasa II-a;
d) cu mijloace de transport în comun interurbane sau rurale de stat dupã tarife stabilite pentru aceste transporturi;
e) cu mijloace de transport particulare (altele decît autoturismele) pe trasee unde nu exista reţea de cale feratã sau de transporturi în comun ale statului şi pe distanţe mai mari de 5 km, potrivit tarifelor locale şi în limitele stabilite de dispoziţiunile legale în vigoare.
9. Au dreptul la rambursarea cheltuielilor de transport pe calea feratã dupã tariful clasa I pe orice fel de tren şi indiferent de distanta şi pe cai de navigaţie maritima dupã tariful clasa I directorii generali, directorii generali adjuncţi şi asimilaţii acestora potrivit normelor Ministerului Finanţelor.

V. Rambursarea cheltuielilor de cazare

10. Angajaţii trimişi în delegare în localitãţi situate la peste 10 km în afarã localitãţii unde lucreazã în mod obişnuit şi care nu se pot înapoia la sfîrşitul zilei de lucru au dreptul la decontarea cheltuielilor de cazare efectuate, în limita tarifelor legale stabilite pentru una camera cu un pat la hotelurile de categoria I-IV.
Cazarea angajaţilor aflaţi în delegare în comune se asigura prin grija comitetelor executive ale sfaturilor populare.
Cînd cazarea nu poate fi asigurata la hoteluri sau de cãtre comitetele executive ale sfaturilor populare, potrivit alineatului precedent, angajaţilor li se acorda 10 lei în oraşe şi 5 lei în comune pentru fiecare noapte.
Compensarea cheltuielilor de cazare la comune se face pe baza certificãrii date de comitetul executiv al sfatului popular respectiv ca nu s-a putut asigura cazarea.
11. Angajaţilor detasati, precum şi celor trimişi la lucrãrile de montaje prevãzute la art. 5, li se va asigura cazarea, de cãtre unitãţile, la care sînt trimişi, în baracamente sau clãdiri proprii, iar în cazul, cînd aceasta nu este posibil, prin închirierea spaţiului locativ necesar, în limita tarifelor legal aprobate.

VI. Dispoziţii speciale

12. Diurna de delegare se plãteşte în raport cu numãrul zilelor calendaristice în deplasare şi anume de la ora plecãrii pînã la ora înapoierii, socotindu-se fiecare 24 ore cîte, o zi de deplasare.
Angajaţii au dreptul la diurna (indemnizaţie) numai în cazul cînd deplasarea lor dureazã minimum 12 ore.
În cazul deplasarii de mai multe zile, diurna (indemnizaţia) pe ultima zi de deplasare se calculeazã potrivit prevederilor alineatului precedent.
13. Angajaţilor aflaţi în delegare, detaşare sau la lucrãrile de montaj prevãzute la art. 5 li se asigura, în afarã de diurnele sau indemnizaţiile prevãzute în hotãrîrea de fata, urmãtoarele drepturi de salarii:
a) pe timpul delegarii:
- muncitorilor: salariul mediu zilnic realizat în ultimele trei luni la locul lor permanent de munca, în calculul cãruia intra: salariul tarifar, adaosul de acord, premiile, precum şi sporurile de: calificare, pentru exercitarea unei funcţii suplimentare, de şef de echipa sau brigada şi de vechime (acolo unde sporul de vechime se plãteşte lunar);
- personalului tehnic-administrativ: salariul tarifar de încadrare cuvenit pentru timpul lucrat în program normal de 8 ore pe zi şi celelalte drepturi legate de acesta, în afarã de cele acordate pentru condiţii deosebite de munca sau de trai;
b) Pe timpul delegarii angajaţilor care prin natura funcţiei lor sînt trimişi în delegare cu regularitate: salariul tarifar de încadrare cuvenit pe timpul lucrat în program normal de 8 ore pe zi şi celelalte drepturi legate de acesta, în afarã de cele acordate pentru condiţii deosebite de munca sau de trai;
c) pe timpul detaşãrii sau al trimiterii la lucrãrile de montaje prevãzute la art. 5: drepturile de salariu aferente muncii efectiv prestate la locul de munca unde sînt trimişi.
14. Angajaţii aflaţi în delegare îşi vor executa sarcinile în timpul programului normal de lucru de 8 ore pe zi.
15. Angajaţii trimişi sa execute lucrãri de montaje pe santiere de construcţii unde se plãteşte indemnizaţie de şantier pot primi fie indemnizaţia pentru deplasãri la lucrãri de montaje, fie indemnizaţia de şantier. Ei au dreptul sa opteze pentru acela din drepturi care îi avantajeaza.
Angajaţii aflaţi sau trimişi pentru executarea unor lucrãri unde primesc indemnizaţii pentru lucrãri de montaje, indemnizaţie de şantier sau spor de izolare pentru condiţii speciale, nu au dreptul la diurna de delegare pe timpul cît se afla la aceste lucrãri.
Angajaţii care beneficiazã de diurna de delegare nu pot primi şi spor de şantier, indemnizaţie pentru lucrãri de montaje, spor de izolare sau spor pentru condiţii speciale pe timpul cît sînt trimişi în delegare pe santiere sau locuri de munca unde se plãtesc asemenea drepturi, sau se deplaseaza la aceste santiere sau locuri de munca pe baza sarcinilor de deplasare permanenta pe care le au potrivit funcţiei pe care o îndeplinesc.
16. Angajaţii care pe timpul cît se afla în deplasare sau detaşare îşi pierd temporar capacitatea de munca, primesc pe perioada acestei incapacitãţi atît diurna cît şi cheltuielile de cazare. Ei nu primesc aceste drepturi în cazul internãrii lor în spital, cu excepţia salariaţilor detasati care beneficiazã în continuare şi pe timpul spitalizarii de cazare.
17. Angajaţii ai cãror loc de munca obişnuit se afla în alta localitate decît cea în care îşi au domiciliul permanent nu beneficiazã, pe timpul cît sînt trimişi în deplasare sau detaşare în localitatea domiciliului lor, de diurna (indemnizaţie) şi cheltuieli de cazare, ci numai de rambursarea cheltuielilor de transport.
18. Este interzisã fractionarea deplasarilor şi detasarilor prin rechemarea nejustificatã a angajaţilor înainte de îndeplinirea sarcinii sau prin fixarea de la început a duratei deplasarii sau pe o perioada mai mica decît cea efectiv necesarã pentru executarea sarcinii respective.
19. Angajaţii în delegare vor putea lua masa la cantinele unitãţilor la care sînt trimişi, contra cost.

VII. Dispoziţii finale

20. Ministerele, celelalte organe centrale şi comitetele executive ale sfaturilor populare precum şi unitãţile subordonate vor lua toate mãsurile pentru rationalizarea delegarilor şi detasarilor în asa fel ca acestea sa se efectueze în cadrul fondurilor aprobate.
În acest scop, conducerile ministerelor, celorlalte organe centrale şi comitetele executive ale sfaturilor populare vor lua mãsuri tehnico-organizatorice pentru întãrirea disciplinei de plan în întreprinderile subordonate, în vederea restringerii delegarilor cu caracter de îndrumare precum şi pentru cele legate de impulsionarea livrãrilor şi comenzilor.
21. Dispoziţiile prezentei hotãrîri nu se aplica cetãţenilor strãini angajaţi pe baza convenţiilor încheiate şi angajaţilor insotitori ai delegatiilor strãine.
Prevederile cuprinse la art. 8 şi 9 nu sînt aplicabile militarilor; rambursarea cheltuielilor de transport ale acestora se face potrivit ordinelor speciale în vigoare.
22. Ministerul Finanţelor şi Comitetul de Stat pentru Problemele de Munca şi Salarii vor întocmi în termen de 15 zile de la data publicãrii prezentei hotãrîri norme tehnice de decontare şi control a cheltuielilor de deplasare şi detaşare.
23. Nerespectarea prevederilor prezentei hotãrîri constituie încãlcãri ale disciplinei financiare şi atrage dupã caz rãspunderea disciplinarã sau materialã.
În cazul cînd aceste încãlcãri întrunesc elementele unei infracţiuni de serviciu, ele se pedepsesc potrivit legii penale.
24. Prezenta hotãrîre intra în vigoare pe data de 1 iulie 1959.
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrîri se abroga Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 484 din 2 aprilie 1952 , publicatã în Buletinul Oficial nr. 19/1952.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016