Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 6 din 25 februarie 2009  pentru aprobarea   Normei nr. 5/2009 privind calculul activului net si al valorii unitatii de fond pentru fondurile de pensii administrate privat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 6 din 25 februarie 2009 pentru aprobarea Normei nr. 5/2009 privind calculul activului net si al valorii unitatii de fond pentru fondurile de pensii administrate privat

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A SISTEMULUI DE PENSII PRIVATE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 160 din 16 martie 2009

Având în vedere dispoziţiile <>art. 54 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul dispoziţiilor art. 16, art. 23 lit. f) şi ale <>art. 24 lit. b) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 313/2005 ,
conform <>Hotãrârii Parlamentului României nr. 24/2006 privind numirea preşedintelui, a vicepreşedintelui şi a celorlalţi membri ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private,
în baza hotãrârii luate în şedinţa Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private din data de 25 februarie 2009,

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private emite urmãtoarea hotãrâre:

ART. 1
Se aprobã <>Norma nr. 5/2009 privind calculul activului net şi al valorii unitãţii de fond pentru fondurile de pensii administrate privat, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Prezenta hotãrâre şi norma menţionatã la art. 1 se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (www.csspp.ro).
ART. 3
Direcţia secretariat, directorul general şi Direcţia reglementare vor urmãri ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotãrâri.

Preşedintele
Comisiei de Supraveghere
a Sistemului de Pensii Private,
Mircea Oancea

Bucureşti, 25 februarie 2009.
Nr. 6.


ANEXĂ

<>NORMA Nr. 5/2009
privind calculul activului net şi al valorii unitãţii de fond
pentru fondurile de pensii administrate privat

Având în vedere prevederile <>art. 54 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare Lege,
în temeiul dispoziţiilor art. 16, art. 23 lit. f) şi ale <>art. 24 lit. b) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 313/2005 ,
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, denumitã în continuare Comisie, emite prezenta normã.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta normã stabileşte regulile de evaluare a activelor fondurilor de pensii administrate privat, regulile de calcul al valorii activului net şi al valorii unitãţilor de fond.
ART. 2
Termenii şi expresiile utilizate în prezenta normã au semnificaţiile prevãzute la <>art. 2 din Lege şi din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

CAP. II
Reguli de evaluare a instrumentelor financiare

ART. 3
(1) Acţiunile admise la tranzacţionare pe pieţe reglementate sunt evaluate la preţul de închidere al secţiunii principale a pieţei respective din ziua pentru care se efectueazã calculul.
(2) Atunci când sunt admise la tranzacţionare pe mai multe pieţe reglementate, valoarea la care se iau în calcul acţiunile trebuie sã fie reprezentatã de preţul pieţei celei mai relevante din punctul de vedere al lichiditãţii, determinatã conform art. 9 din Regulamentul (CE) nr. 1.287/2006 al Comisiei de punere în aplicare a Directivei 2004/39/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind obligaţiile întreprinderilor de investiţii de pãstrare a evidenţei şi înregistrãrilor, raportarea tranzacţiilor, transparenţa pieţei, admiterea de instrumente financiare în tranzacţii şi definiţia termenilor în sensul directivei în cauzã.
(3) Pentru acţiunile prevãzute la alin. (1) se utilizeazã urmãtoarea formulã de calcul:
VA = NUVM x PI,
unde:
VA = valoarea actualã;
NUVM = numãrul de unitãţi de valori mobiliare în portofoliu;
PI = preţul de închidere.
(4) În situaţia splitãrii/consolidãrii valorii nominale a unor acţiuni admise la tranzacţionare pe o piaţã reglementatã, acţiunile rezultate prin splitare se evalueazã, anterior introducerii la tranzacţionare a acestora, prin împãrţirea preţului anterior splitãrii la coeficientul de splitare, respectiv prin înmulţirea cu coeficientul de consolidare.
ART. 4
Pentru acţiunile netranzacţionate pe o perioadã de 30 de şedinţe de tranzacţionare consecutive, evaluarea va lua în calcul cea mai micã valoare dintre ultimul preţ de închidere al secţiunii principale a pieţei respective şi valoarea contabilã a acţiunii, calculatã conform art. 15 alin. (2).
ART. 5
Evaluarea prevãzutã la art. 4 nu se aplicã pentru acţiuni suspendate de la tranzacţionare în respectivul interval de timp, în cazul apariţiei unor evenimente de natura celor prevãzute la <>art. 224 alin. (5) din Legea nr. 297/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare. În acest caz, evaluarea va avea drept bazã de calcul media preţurilor de închidere pe piaţã în intervalul de 30 de şedinţe de tranzacţionare consecutive anterioare suspendãrii de la tranzacţionare.
ART. 6
(1) Evaluarea acţiunilor care au fost delistate se va face în conformitate cu prevederile art. 4 în primul an de la delistare, iar începând cu anul al doilea, deţinerile respective vor fi considerate private equity şi evaluate în conformitate cu prevederile art. 15.
(2) În anumite situaţii justificate, de natura celor în care societãţile emitente se aflã în procedura de reorganizare sau lichidare judiciarã şi a celor aflate în încetare temporarã sau definitivã de activitate, acţiunile care au fost retrase de la tranzacţionare vor fi luate în calculul activului net la valoarea zero. La momentul lichidãrii respectivului plasament, în calculul activului net, acţiunile vor fi evaluate la preţul tranzacţiei.
ART. 7
(1) Pentru titlurile de stat, indiferent de maturitatea acestora, precum şi pentru toate instrumentele cu venit fix, inclusiv obligaţiuni neguvernamentale, obligaţiuni municipale, ale autoritãţilor publice locale sau obligaţiuni corporative, evaluarea se face prin adãugarea la preţul net de achiziţie atât a dobânzii cumulate, calculatã prin aplicarea ratei cuponului la valoarea nominalã pentru perioada scursã de la data de început a cuponului curent pânã la data de calcul, cât şi a sumei rezultate din recunoaşterea zilnicã a diferenţei dintre valoarea nominalã care va fi efectiv încasatã la scadenţa titlurilor şi preţul net de achiziţie.
(2) În cazul în care emitentul nu efectueazã plata unui cupon/principal, conform prospectului de emisiune, administratorul va evidenţia suma neîncasatã la valoarea zero.
(3) Valoarea instrumentelor cu venit fix prevãzute la alin. (1) se calculeazã conform formulei:
Valoarea actualã = valoare netã de achiziţie + valoare cupon x (nr. de zile scurse de la ultima platã a cuponului/nr. de zile între cupoane) + (valoarea nominalã - valoarea netã de achiziţie) x (nr. de zile de la decontare la data curentã/nr. de zile rãmase de la decontare pânã la maturitatea instrumentului).
ART. 8
Pentru orice alte valori mobiliare, în afara celor prevãzute în prezenta normã, se aplicã prevederile art. 3.
ART. 9
(1) Disponibilitãţile din conturile curente se evalueazã prin luarea în considerare a soldului disponibil la data pentru care se efectueazã calculul.
(2) În calculul activului net se iau în considerare sumele în tranzit, precum şi sumele în curs de rezolvare, care se recunosc la valoarea de înregistrare în contabilitate.
ART. 10
Depozitele constituite la instituţii de credit, indiferent de durata depozitului, se evalueazã folosindu-se metoda bazatã pe recunoaşterea zilnicã a dobânzii aferente perioadei scurse de la data efectuãrii plasamentului.
ART. 11
(1) Pentru evaluarea contractelor forward pe cursul de schimb, sub un an inclusiv, având ca activ suport cursul EUR/RON, se utilizeazã urmãtoarea formulã de calcul:



F St
F(t,T) = (+/-) V x ───────────── - ───────────────────── ,
T-t (T-t)
[1 + R(d)]^ ──── [1 + R(f)]^ ────
360 360




unde:
t = data curentã;
T = data maturitãţii;
V = valoarea contractului;
F = preţul de exercitare al contractului;
St = cursul spot comunicat de Banca Naţionalã a României valabil în ziua pentru care se face evaluarea;
T - t = perioada rãmasã pânã la scadenţa contractului;
R(d) = media BUBID şi BUBOR (dobânda medie interbancarã) din ziua evaluãrii, comunicatã de Banca Naţionalã a României;
R(f) = EURIBOR din ziua evaluãrii, comunicatã de Banca Centralã Europeanã.
(2) Pentru evaluarea contractelor forward pe cursul de schimb, pe termen peste un an, având ca activ suport cursul EUR/RON, evaluarea se va face prin marcarea la piaţã, luându-se în calcul media cotaţiilor afişate de 6 furnizori de cotaţii zilnice din lista agreatã şi comunicatã trimestrial de Comisie. Pentru fiecare furnizor de informaţii se va utiliza media dintre cotaţia de cumpãrare "bid" şi cea de vânzare "ask".
ART. 12
(1) Evaluarea contractelor SWAP, sub un an inclusiv, se face prin determinarea diferenţei dintre cursul forward al contractului şi cursul forward curent pentru acel tip de contract.
ValoareLaZi = CursForward (contract) - CursForward (zilnic pentru data contractului) x ValoareContract
(2) Evaluarea contractelor SWAP pe rata dobânzii, pe termen peste un an, se face prin marcarea la piaţã, luându-se în calcul media cotaţiilor afişate de 6 furnizori de cotaţii zilnice din lista agreatã şi comunicatã trimestrial de Comisie. Pentru fiecare furnizor de informaţii se va utiliza media dintre cotaţia de cumpãrare (bid) şi a celei de vânzare (ask).
ART. 13
Evaluarea contractelor futures se va face prin marcarea la piaţã, rezultatã ca urmare a deţinerii de contracte, la care se adaugã marja corespunzãtoare fiecãrui contract deţinut,
unde:
marja = suma totalã reţinutã de broker pentru contractele cumpãrate, contracte care pot fi de cumpãrare sau de vânzare;
profit (pierdere) = diferenţa dintre preţul de cumpãrare mediu ponderat (PMP) al contractelor şi cotaţia curentã din piaţã pentru acel tip de contract.
În calculul VUAN se va lua preţul de închidere.
Valoare La Zi = Marja x Nr. Total Contracte + Profit Pierdere x Nr. Contracte
ART. 14
(1) Opţiunile tranzacţionate se evalueazã la preţul de închidere al pieţei pe care se tranzacţioneazã.
(2) Pentru situaţia în care nu au fost înregistrate tranzacţii pe o perioadã de 30 de zile, evaluarea pentru o opţiune call se va face la valoarea teoreticã, folosindu-se metoda Black-Scholes.
(3) Pentru situaţia în care nu au fost înregistrate tranzacţii pe o perioadã de 30 de şedinţe de tranzacţionare consecutive, evaluarea pentru o opţiune put se va face la valoarea teoreticã, folosindu-se metoda Black-Scholes.
ART. 15
(1) Private equity se evalueazã la valoarea minimã dintre preţul de achiziţie şi valoarea contabilã.
(2) Valoarea contabilã pe acţiune este determinatã prin raportarea poziţiei "Capitaluri proprii" din cele mai recente rezultate financiare anuale auditate, depuse la Ministerul Finanţelor Publice sau la autoritãţi echivalente din statele membre, la numãrul de acţiuni emise.
(3) Valoarea astfel determinatã se menţine timp de 12 luni, pânã la întocmirea noilor rezultate financiare anuale, auditate, care vor sta la baza calculãrii noii valori contabile.
ART. 16
Evaluarea mãrfurilor şi a derivatelor pe mãrfuri se va face în conformitate cu prevederile art. 3.
ART. 17
Înregistrarea în portofoliul fondului de pensii administrat privat a tranzacţiilor cu instrumente financiare se face la data tranzacţiei, pe baza documentului de tranzacţionare.
ART. 18
Acţiunile nou-emise care urmeazã sã fie admise la tranzacţionare pe o piaţã reglementatã se evalueazã la preţul din cadrul ofertei publice primare în care au fost achiziţionate respectivele acţiuni, cu condiţia ca acestea sã fie înscrise la tranzacţionare în termen de cel mult un an.
ART. 19
(1) Dividendele se iau în calculul activului fondului de pensii administrat privat la data încasãrii contravalorii acestora.
(2) Acţiunile distribuite cu titlu gratuit se iau în calculul activului fondului de pensii administrat privat la data de înregistrare a respectivelor acţiuni.
(3) Drepturile de preferinţã vor fi evaluate pânã la momentul primei zile de tranzacţionare la valoarea teoreticã pentru drepturile de preferinţã.
ART. 20
(1) Titlurile de participare ale unui organism de plasament colectiv tranzacţionate pe o piaţã reglementatã se evalueazã conform prevederilor art. 3.
(2) Titlurile de participare ale unui organism de plasament colectiv netranzacţionate pe o piaţã reglementatã se iau în calcul la ultima valoare unitarã a activului net calculatã, certificatã de cãtre depozitar şi publicatã.
(3) Valoarea unitãţilor de fond ale unui organism de plasament colectiv se calculeazã utilizându-se formula:

VA = NUF x VUAN,

unde:
VA = valoarea actualã;
NUF = numãrul de unitãţi de fond;
VUAN = valoarea unitarã a activului net.

CAP. III
Reguli de calcul al activelor fondului de pensii administrat privat

ART. 21
Valoarea netã a activelor unui fond de pensii administrat privat se calculeazã prin scãderea obligaţiilor din valoarea totalã a activelor:
Valoarea netã a activelor fondului = Valoarea totalã a activelor - Valoarea obligaţiilor
ART. 22
(1) Valoarea totalã a activelor fondului se calculeazã zilnic, prin însumarea valorii tuturor activelor aflate în portofoliul acestuia, evaluate în conformitate cu prevederile cap. II.
(2) Contribuţiile participanţilor şi accesoriile acestora regãsite în contul colector nu intrã în calculul valorii totale a activelor, pânã la data transformãrii în unitãţi de fond a contribuţiilor şi a transferului de lichiditãţi în conturile individuale ale participanţilor.
(3) Convertirea contribuţiilor în unitãţi de fond se face la ultima valoare unitarã a activului net raportatã şi certificatã de cãtre depozitar.
ART. 23
Obligaţiile unui fond de pensii administrate privat sunt:
a) comisionul de administrare;
b) taxele de auditare a fondului de pensii.
ART. 24
(1) Comisionul de administrare din activul total al fondului de pensii administrat privat este estimat şi înregistrat zilnic în calculul valorii activului net şi regularizat lunar, conform documentelor justificative.
(2) Cheltuielile cu taxele de auditare ale fondului de pensii administrat privat sunt estimate anual, înregistrate zilnic şi regularizate la data plãţii acestora, conform documentelor justificative.
(3) Preţul contractului încheiat între administrator şi auditorul statutar pentru fondul de pensii administrat privat, dupã data intrãrii în vigoare a prezentei norme, va fi stabilit în lei. Contractele în vigoare stabilite într-o altã monedã se vor supune prevederilor prezentei norme în situaţia reînnoirii lor.
ART. 25
(1) Calculul valorii unitare a activului net al unui fond de pensii administrat privat pentru o anumitã datã se realizeazã conform urmãtoarei formule:



Valoarea netã a activelor fondului
Valoarea unitarã la acea datã
a activului net = ──────────────────────────────────
la acea datã Nr. de unitãţi de fond la acea datã



(2) Numãrul de unitãţi de fond este diferenţa dintre numãrul total de unitãţi emise şi numãrul total de unitãţi de fond anulate ca urmare a plãţii drepturilor, a transferului activului personal al acestuia sau anulate în caz de invaliditate ori deces al participantului, precum şi ca urmare a regularizãrilor efectuate de cãtre instituţia de evidenţã.
(3) Valoarea unitarã a activului net se calculeazã şi se raporteazã în fiecare zi lucrãtoare şi are ca bazã de calcul informaţiile valabile din ziua lucrãtoare anterioarã efectuãrii calculului.
(4) Valoarea unitarã a activului net se calculeazã şi se înregistreazã cu 6 zecimale în evidenţele fondului de pensii administrat privat.
ART. 26
(1) Erorile identificate în calculul zilnic al valorii unitare a activului net, constatate ulterior raportãrii acestor valori cãtre Comisie, se vor corecta şi regulariza la data constatãrii lor.
(2) Administratorul, anexat raportãrii zilnice a valorii unitare a activului net din data la care se efectueazã corecţia, va transmite Comisiei o notã explicativã, sub semnãturã electronicã extinsã a reprezentantului legal, în care va prezenta detaliat cauzele care au determinat erorile prevãzute la alin. (1).
ART. 27
(1) În cazul în care unele elemente de activ sunt exprimate în valute liber convertibile, pentru transformarea în lei se utilizeazã cursul Bãncii Naţionale a României comunicat în ziua pentru care se efectueazã calculul.
(2) În situaţia în care existã elemente de activ exprimate în valute pentru care Banca Naţionalã a României nu publicã un curs de schimb valutar, se utilizeazã cursul monedei respective faţã de euro, comunicat de banca centralã a ţãrii în moneda cãreia este exprimat elementul de activ, şi cursul euro/leu comunicat de Banca Naţionalã a României în ziua pentru care se efectueazã calculul.

CAP. IV
Dispoziţii finale

ART. 28
Termenele prevãzute de prezenta normã, care expirã într-o zi de sãrbãtoare legalã sau într-o zi nelucrãtoare, se vor prelungi pânã la sfârşitul urmãtoarei zile lucrãtoare.
ART. 29
Nerespectarea dispoziţiilor cuprinse în prezenta normã se sancţioneazã în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, respectiv art. 16, art. 81 alin. (1) lit. c), art. 140 alin. (1), art. 141 alin. (1) lit. g), alin. (2), (3), (4), (6), (7), (9), (10) din Lege.
ART. 30
Prezenta normã intrã în vigoare la 1 mai 2009.
ART. 31
La data intrãrii în vigoare a prezentei norme, se abrogã <>Norma nr. 17/2007 privind calculul valorii activului net şi al valorii unitãţii de fond pentru fondurile de pensii administrate privat, aprobatã prin <>Hotãrârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 45/2007 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 487 din 20 iulie 2007.

__________

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016