Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 515 din 31 august 1961  privind aprobarea Instructiunilor referitoare la preluarea, evaluarea, repartizarea si valorificarea bunurilor confiscate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 515 din 31 august 1961 privind aprobarea Instructiunilor referitoare la preluarea, evaluarea, repartizarea si valorificarea bunurilor confiscate

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: COLECTIA H.C.M. nr. 23 din 31 august 1961


ARTICOL UNIC
Privind aprobarea Instrucţiunilor referitoare la preluarea, evaluarea, repartizarea şi valorificarea bunurilor confiscate.


INSTRUCŢIUNI

În legatura cu aplicarea <>art. 52 din Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 792/1960 , privind bunurile confiscate, se dau urmãtoarele instrucţiuni:

1. Potrivit prevederilor <>Hotãrârii Consiliului de Miniştri nr. 792/1960 , organul de executare este obligat sa comunice comitetului executiv al sfatului popular comunal, orasenesc sau de raion orasenesc, în raza cãruia a avut domiciliul fostul proprietar, lista bunurilor mobile confiscate prin hotãrâri judecãtoreşti, prin acte de urmãrire penalã sau prin orice alte acte şi mãsuri prevãzute de lege şi care nu au fost urmãrite de creditori, ori au rãmas dupã urmãririle executate de aceştia, cu excepţia bunurilor prevãzute la pct. 4 şi pct. 6 lit. a - e inclusiv, din prezentele instrucţiuni.
2. Din bunurile mobile comunicate de organul de executare, comitetele executive ale sfaturilor populare pot primi fãrã plata, pentru nevoile lor proprii, sau pentru nevoile instituţiilor şi întreprinderilor economice de interes local din raza lor teritorialã, urmãtoarele bunuri:
- mijloace de transport de toate categoriile, - cu respectarea dispoziţiilor Hotãrârii Consiliului de Miniştri nr. 107/1960 privind reorganizarea transporturilor de mãrfuri şi cãlãtori cu mijloace auto şi reglementarea casãrii şi reparaţiilor capitale la autovehicule;
- maşini, unelte şi aparate;
- animale de munca, de producţie şi de reproducţie;
- piane, pianine, aparate de radio, televizoare, magnetofoane, precum şi orice alte instrumente muzicale;
- maşini de scris şi de calculat;
- mobilier de birou;
- aparatura tehnica sanitarã.
Ministerul Finanţelor poate autoriza preluarea de cãtre comitetele executive ale sfaturilor populare arãtate la pct. 1 şi a altor bunuri din cele confiscate, prevãzute la pct. 6 lit. b-e inclusiv din prezentele instrucţiuni.
3. În termen de 15 zile de la primirea comunicãrii de la organul de executare, comitetul executiv al sfatului popular comunal, orasenesc sau de raion orasenesc este obligat sa facã cunoscut acestuia bunurile pe care le preia pentru nevoile proprii sau ale instituţiilor şi întreprinderilor economice de interes local din raza sa teritorialã.
4. Organele de executare vor preda în mod obligatoriu, fãrã plata, unitãţilor indicate în dreptul fiecãrei categorii, - acestea neputând refuza primirea lor, - urmãtoarele bunuri confiscate:
a) Obiectele de arta şi colectiile de valoare, precum şi obiectele de muzeu, se vor preda celui mai apropiat muzeu, cu excepţia obiectelor din metale preţioase care se vor preda potrivit pct. 6 lit. a din prezentele instrucţiuni.
În termen de 10 zile de la primire, muzeul este obligat sa înştiinţeze Ministerul Învãţãmântului şi Culturii, care va da indicaţii asupra repartizãrii obiectelor respective.
b) Cãrţile şi borsurile vor fi predate bibliotecii locale, pentru a fi utilizate potrivit cu indicaţiile ce se vor primi din partea Fondului de Stat al Cãrţii.
Biblioteca este obligatã sa înştiinţeze Fondul de Stat al Cãrţii, despre cãrţile primite, în cel mult 10 zile de la primirea lor.
c) Armele de vanatoare şi munitiile se vor preda organelor de militie raionale sau orãşeneşti.
d) Armele, munitiile şi obiectele militare de orice fel, se vor preda celor mai apropiate comisariate militare.
e) Mãsurile şi instrumentele de mãsurat se vor preda organelor de metrologie.
5. Pentru bunurile care se predau şi se preiau conform pct. 2 şi 4, se încheie un proces-verbal de predare-primire care va cuprinde în mod obligatoriu şi urmãtoarele date:
- denumirea fiecãrui bun, cu descrierea şi caracteristicile lui, astfel încât sa se asigure identificarea bunului respectiv, cunoaşterea stãrii în care se afla şi imposibilitatea de substituire;
- valoarea fiecãrui bun, care se va stabili potrivit criteriilor prevãzute de <>art. 25 din Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 792/1960 .
Procesul verbal de predare-primire se semneazã de organul de executare, de delegatul comitetului executiv al sfatului popular care a primit comunicarea (în situaţiile prevãzute la pct. 2), sau de delegatul unitãţii primitoare ( în situaţiile prevãzute la pct. 4) şi de custode, dacã este cazul, primind fiecare câte un exemplar. Procesul-verbal constituie actul pe baza cãruia bunul respectiv intra în administrarea unitãţii care l-a predat.
6. Organele de executare vor valorifica urmãtoarele bunuri mobile confiscate, cãtre unitãţile indicate în dreptul fiecãrei categorii:
a) Metalele preţioase, obiectele confectionate din metale preţioase şi pietrele preţioase, mijloacele de plata strãine şi titlurile de valoare interna, vor fi depuse obligatoriu, în termen de 48 de ore, la cea mai apropiatã unitate a Bãncii de Stat, sau altor unitãţii autorizate sa preia asemenea obiecte, care vor vãrsa contravaloarea lor la bugetul republican.
b) Materiile prime şi materialele se vor vinde întreprinderilor industriale de stat pentru a fi utilizate în producţie. În lipsa unor asemenea posibilitãţi, se vor vinde unitãţilor din cooperatia mestesugareasca. În caz ca nici aceasta nu este posibil, se vor valorifica prin comerţul socialist.
c) Medicamentele se vor vinde oficiilor farmaceutice regionale. În cazul când organele tehnice constata ca medicamentele sunt alterate, acestea vor fi valorificate pentru alte scopuri cãtre organizaţiile socialiste interesate, sau vor fi casate, în condiţiile prevãzute de normele legale în vigoare.
d) Produsele alcoolice de orice fel, inclusiv ambalajele lor, se vor vinde întreprinderilor vin-alcool, cu excepţia celor în ambalaje originale care se valorifica direct prin reţeaua comerţului socialist. În cazul când organele tehnice constata ca produsele respective sunt necorespunzãtoare pentru consum, ele se vor valorifica cãtre fabricile de spirt, de oţel, sau alte organizaţii socialiste interesate.
e) Cerealele, nutreturile şi orice alte produse agricole, precum şi animalele pentru sacrificare, se vor vinde organizaţiilor de colectare. În cazul când produsele sunt alterate, ele vor fi valorificate pentru alte scopuri, cãtre organizaţiile socialiste interesate.
f) Animalele de munca, de producţie şi de reproducţie, se vor vinde gospodariilor agricole de stat, gospodariilor agricole colective sau întreprinderilor cu obiect specific - dacã nu au fost preluate de comitetele executive ale sfaturilor populare potrivit pct. 2 din prezentele instrucţiuni.
7. Bunurile care se valorifica în condiţiile punctului precedent, se evalueaza potrivit <>art. 25 din Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 792/1960 .
8. Bunurile mobile confiscate, care nu au fost preluate de comitetele executive ale sfaturilor populare potrivit pct. 2, sau predate potrivit pct. 4 precum şi cele care nu au putut fi valorificate în condiţiile pct. 6, se valorifica de organele de executare în conformitate cu art. 24, 25, 26, 30, 31, 32, 33, 34, 57 şi 58 din <>Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 792/1960 , care se vor aplica în mod corespunzãtor.
Bunurile care nu pot fi valorificate astfel, vor fi predate întreprinderilor de colectare a deşeurilor respective, sau casate potrivit normelor legale în vigoare, dupã natura lor.
9. Sumele realizate din valorificarea bunurilor confiscate, cu excepţia celor prevãzute la pct. 6 lit. a, indiferent de organul de executare prin care se face valorificarea, se vãrsa la bugetul sfatului popular raional, orasenesc sau de raion orasenesc, în raza cãruia se gãseşte sediul unitãţii pe lângã care funcţioneazã organul de executare care a fãcut valorificarea bunurilor respective.
10. Potrivit <>art. 39 din Decretul nr. 221/1960 şi alin. 1 şi 2 ale <>art. 49 din Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 792/1960 , imobilele confiscate - terenuri cu sau fãrã construcţii - care nu au fost urmãrite pentru acoperirea unor creanţe, precum şi cele rãmase dupã indestularea creditorilor urmãritori, se predau în mod obligatoriu comitetului executiv al sfatului popular comunal, orasenesc sau de raion orasenesc pe teritoriul cãruia sunt situate, acestea neputând refuza primirea lor.
Procesul-verbal de predare-primire trebuie sa cuprindã toate elementele necesare identificarii imobilului în cauza; el se semneazã de organul de executare şi de delegatul comitetului executiv al sfatului popular, iar dacã este cazul şi de administratorul sechestru, dându-se câte un exemplar fiecãrui semnatar. Pentru comitetul executiv al sfatului popular care a preluat imobilul, procesul verbal de predare-primire constituie actul de administrare în baza cãruia se face înscrierea în evidenta.
11. Prin predarea fãrã plata a bunurilor confiscate cãtre comitetele executive ale sfaturilor populare în condiţiile pct. 2, 3 şi 10, sau cãtre unitãţile speciale în condiţiile pct. 4, precum şi prin valorificarea acestor bunuri în condiţiile pct. 6 şi 8 din prezentele instrucţiuni şi vãrsarea la buget a sumelor realizate din valorificarea lor, sarcinile organelor de executare cu privire la preluarea, evaluare, repartizarea şi valorificarea bunurilor confiscate sunt îndeplinite.



──────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016