Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 515 din 14 iunie 2012  pentru modificarea si completarea Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 387/2005    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 515 din 14 iunie 2012 pentru modificarea si completarea Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 387/2005

EMITENT: CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII - PLENUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 405 din 18 iunie 2012

    Având în vedere dispoziţiile art. 139 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciarã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 133 alin. (5) şi (7) din Constituţia României, republicatã, şi ale art. 23 alin. (1) şi art. 38 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    Plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotãrãşte:

    ART. I
    Regulamentul de ordine interioarã al instanţelor judecãtoreşti, aprobat prin Hotãrârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 387/2005, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 958 din 28 octombrie 2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

    1. La articolul 22, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
    "(3) Hotãrârile colegiului de conducere, adoptate în exercitarea atribuţiilor prevãzute la alin. (2) lit. b), b^1), c) şi d), se publicã pe pagina de internet a instanţei."

    2. La articolul 78, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
    "(4) În situaţii excepţionale, purtãtorii de cuvânt vor oferi informaţii şi în afara orelor de program."

    3. La articolul 79 alineatul (1), dupã litera d) se introduce o nouã literã, litera d^1), cu urmãtorul cuprins:
    "d^1) asigurã publicarea pe pagina de internet a instanţei a urmãtoarelor informaţii, referitoare la fiecare judecãtor al instanţei:
    - facultatea de drept absolvitã, instituţia de învãţãmânt superior din care aceasta face parte şi anul absolvirii, respectiv, dacã este cazul, instituţia de învãţãmânt superior care a eliberat diploma de licenţã şi anul promovãrii examenului de licenţã;
    - funcţiile de specialitate juridicã ocupate, unitãţile la care judecãtorul a exercitat aceste funcţii şi perioadele în care au fost exercitate;
    - concursurile sau examenele de promovare în funcţii de execuţie sau de numire în funcţii de conducere promovate;
    - funcţiile de conducere ocupate şi perioadele în care judecãtorul a ocupat aceste funcţii;"

    4. Articolul 92 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 92. - (1) Scoaterea din incinta instanţelor a dosarelor, actelor şi lucrãrilor, în afara cazurilor prevãzute de lege şi de prezentul regulament, este interzisã.
    (2) Dosarele şi evidenţele instanţei privitoare la activitatea de judecatã pot fi consultate de persoanele care justificã un interes legitim, cu respectarea ordinii de solicitare şi a mãsurilor de asigurare a integritãţii documentelor. Cererea cu datele de identificare ale solicitantului se aprobã de persoana care coordoneazã activitatea compartimentului arhivã. Au prioritate la consultarea dosarului cauzei, în urmãtoarea ordine: avocaţii, pãrţile sau reprezentanţii pãrţilor, experţii şi interpreţii desemnaţi în cauzã.
    (3) Cererile prevãzute la alin. (2) se depun în dosarul cauzei.
    (4) Accesul la dosar şi la evidenţele instanţei este permis cu respectarea dispoziţiilor Legii nr. 544/2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Cererile privind consultarea dosarelor şi eliberarea de fotocopii din acestea formulate de reprezentanţii mass-mediei se soluţioneazã de purtãtorul de cuvânt sau, în lipsa acestuia, de înlocuitorul acestuia, cu consultarea preşedintelui completului de judecatã care soluţioneazã cauza sau a preşedintelui instanţei la care dosarul este arhivat, în situaţia cauzelor soluţionate definitiv în materie penalã, respectiv irevocabil în materie civilã.
    (5) Dacã dosarul se aflã înaintea primului termen de judecatã, se va permite reprezentanţilor mass-mediei doar studierea unei fotocopii a rechizitoriului, dupã asigurarea protecţiei datelor cu caracter personal şi eliminarea pasajelor referitoare la conţinutul unor probe, dacã din prezentarea sau analizarea acestora rezultã informaţii prin a cãror divulgare se încalcã dreptul la respectarea vieţii private ori se pericliteazã desfãşurarea procesului penal.
    (6) La cerere, reprezentanţilor mass-mediei le pot fi eliberate, în condiţiile alin. (4), fotocopii ale actelor dosarului, inclusiv ale rechizitoriului sau ale hotãrârilor pronunţate ori extrase din acestea, cu asigurarea protecţiei datelor cu caracter personal şi eliminarea pasajelor referitoare la conţinutul unor probe, dacã din prezentarea sau analizarea acestora rezultã informaţii prin a cãror divulgare se încalcã dreptul la respectarea vieţii private ori se pericliteazã rezultatul cercetãrii judecãtoreşti.
    (7) Persoanele care efectueazã studii şi cercetãri în folos propriu sau în interes de serviciu au acces la mapele de hotãrâri ale instanţei, pe baza solicitãrii personale, în condiţiile legii. Cererea cu datele de identificare ale solicitantului se aprobã de persoana care coordoneazã activitatea compartimentului arhivã.
    (8) Documentele prevãzute la alin. (2), (5) şi (7) se studiazã numai în arhivã, dupã identificarea solicitantului, prin verificarea actului de identitate, a procurii sau a delegaţiei şi a legitimaţiei de serviciu sau a altui document similar, în cazul reprezentanţilor mass-mediei, şi notarea numelui şi prenumelui acestuia. Dupã studiere, se verificã integritatea documentelor.
    (9) Dosarele privind cauzele care au fost sau sunt judecate în şedinţã secretã, cele privind adopţiile, precum şi cele privind autorizarea efectuãrii percheziţiilor şi confirmarea şi autorizarea interceptãrilor şi înregistrãrilor convorbirilor telefonice pot fi consultate numai de cãtre persoanele menţionate la alin. (2) teza finalã, în condiţiile legii. În acelaşi mod pot fi consultate documentele şi evidenţele speciale ale instanţei care presupun confidenţialitate. Prin hotãrâre a Consiliului Superior al Magistraturii pot fi stabilite şi alte categorii de dosare care pot fi consultate sau fotocopiate total sau parţial doar de persoanele menţionate la alin. (2) teza finalã.
    (10) În cazul dosarelor menţionate la alin. (9) pot fi eliberate fotocopii ale actelor şi hotãrârilor din acestea numai persoanelor prevãzute la alin. (2) teza finalã."

    5. La articolul 95, alineatul (10) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(10) Încheierile şi procesele-verbale întocmite în procedura repartizãrii aleatorii a cauzelor sau în situaţiile de modificare a compunerii completului de judecatã se depun la dosarul cauzei, iar copii de pe acestea, certificate de persoana desemnatã cu repartizarea aleatorie sau, dupã caz, de grefierul de şedinţã, se pãstreazã în mape separate. La dosarul cauzei se depun şi copii de pe hotãrârile colegiului de conducere prin care este modificatã compunerea completului de judecatã, certificate de grefierul de şedinţã."

    6. La articolul 103, dupã alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmãtorul cuprins:
    "(6) Lista de şedinţã cuprinde şi numele şi prenumele judecãtorilor care compun completul de judecatã, numele şi prenumele grefierului de şedinţã, precum şi numele şi prenumele procurorului de şedinţã. În cazul în care la şedinţa de judecatã participã un alt procuror decât cel menţionat în lista de şedinţã, grefierul cauzei anunţã numele şi prenumele acestuia înainte de a face referatul cauzei."

    7. La articolul 104, alineatul (7) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(7) Fotografierea şi înregistrarea audiovideo în sala de şedinţã se fac numai cu aprobarea preşedintelui completului. Cererile se adreseazã în prealabil biroului de informare şi relaţii publice din cadrul instanţei, cu indicarea cauzei pentru care se solicitã fotografierea sau înregistrarea. Pentru desfãşurarea normalã a procedurilor, instanţa poate acorda permisiunea doar unui numãr limitat de solicitanţi, în ordinea formulãrii cererilor."

    8. La articolul 104, dupã alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (7^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(7^1) Este interzisã difuzarea fotografiilor, a înregistrãrilor sau a imaginilor captate fãrã acordul preşedintelui completului de judecatã. În cazul încãlcãrii acestei interdicţii, va fi sesizat Consiliul Naţional al Audiovizualului."

    ART. II
    Prezenta hotãrâre se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.


              Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii,
                         judecãtor Alina Nicoleta Ghica

    Bucureşti, 14 iunie 2012.
    Nr. 515.

                                     -----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016