Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 513 din 14 iunie 2012  pentru modificarea si completarea Regulamentului privind concursul de admitere si examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 439/2006    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 513 din 14 iunie 2012 pentru modificarea si completarea Regulamentului privind concursul de admitere si examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 439/2006

EMITENT: CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII - PLENUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 405 din 18 iunie 2012

    Având în vedere dispoziţiile art. 38 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale art. 106 lit. a) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
    vãzând dispoziţiile art. I pct. 1-3 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 23/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, precum şi pentru prorogarea termenului prevãzut la art. III din titlul XVI al Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniul proprietãţii şi justiţiei, precum şi unele mãsuri adiacente,
    în temeiul prevederilor art. 133 alin. (5) şi (7) din Constituţia României, republicatã, şi ale art. 23 alin. (1) din Legea nr. 317/2004, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    Plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotãrãşte:

    Art. I
    Regulamentul privind concursul de admitere şi examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, aprobat prin Hotãrârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 439/2006, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 560 din 28 iunie 2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

    1. Articolul 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 2. - Poate fi admisã la Institutul Naţional al Magistraturii persoana care îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 14 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."

    2. La articolul 4 alineatul (8), literele g) şi h) se abrogã.

    3. La articolul 4, alineatul (10) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(10) Taxa de înscriere la concurs se restituie candidaţilor care au fost respinşi pentru neîndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 14 alin. (2) lit. a), b) şi d) din Legea nr. 303/2004, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau a condiţiei privind lipsa antecedentelor penale şi a cazierului fiscal prevãzute la art. 14 alin. (2) lit. c) din aceeaşi lege, precum şi candidaţilor retraşi anterior afişãrii listelor finale cu rezultatele verificãrii îndeplinirii acestor condiţii. Cererea de restituire se depune la Direcţia resurse umane şi organizare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii şi se soluţioneazã în termen de 30 de zile de la înregistrare de cãtre Direcţia economicã şi administrativ din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii."

    4. La articolul 7 alineatul (1), punctul 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "2. verificã îndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 14 alin. (2) lit. a), b) şi d) din Legea nr. 303/2004, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi a condiţiei privind lipsa antecedentelor penale şi a cazierului fiscal prevãzute la art. 14 alin. (2) lit. c) din aceeaşi lege, centralizeazã dosarele candidaţilor, întocmeşte şi afişeazã lista candidaţilor care îndeplinesc condiţiile de mai sus, afişeazã lista finalã a candidaţilor;".

    5. La articolul 7 alineatul (1), dupã punctul 16 se introduce un nou punct, punctul 16^1, cu urmãtorul cuprins:
    "16^1. efectueazã verificãri privind îndeplinirea condiţiei bunei reputaţii prevãzute la art. 14 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 303/2004, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dupã afişarea rezultatelor definitive ale concursului;"

    6. Articolul 14 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 14. - (1) Verificarea îndeplinirii condiţiilor prevãzute la art. 14 alin. (2) lit. a), b) şi d), precum şia condiţiei privind lipsa antecedentelor penale şi a cazierului fiscal prevãzute la art. 14 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 303/2004, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se realizeazã de comisia de admitere a concursului.
    (2) Rezultatele verificãrii se afişeazã la sediile tribunalelor şi parchetelor de pe lângã acestea şi se publicã simultan pe paginile de internet ale Consiliului Superior al Magistraturii şi Institutului Naţional al Magistraturii, cel mai târziu cu 15 zile înainte de data susţinerii primei probe din cadrul primei etape a concursului.
    (3) Candidaţii respinşi în urma verificãrii pot formula contestaţii în termen de 48 de ore de la afişarea listei la sediile tribunalelor şi parchetelor de pe lângã acestea.
    (4) Contestaţiile se depun la tribunale şi parchetele de pe lângã acestea şi se înainteazã de îndatã, prin fax, comisiei de admitere a concursului.
    (5) Contestaţiile se soluţioneazã prin hotãrâre definitivã de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii.
    (6) Lista finalã a candidaţilor se afişeazã la sediile tribunalelor şi parchetelor de pe lângã acestea şi se publicã simultan pe paginile de internet ale Consiliului Superior al Magistraturii şi Institutului Naţional al Magistraturii."

    7. Articolul 15 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 15. - (1) Examinarea candidaţilor se face în douã etape.
    (2) Prima etapã este eliminatorie şi constã în susţinerea urmãtoarelor probe scrise eliminatorii:
    1. un test-grilã de verificare a cunoştinţelor juridice, susţinut la urmãtoarele discipline:
    a) drept civil;
    b) drept procesual civil;
    c) drept penal;
    d) drept procesual penal;
    2. un test-grilã de verificare a raţionamentului logic.
    (3) La testul-grilã de verificare a raţionamentului logic participã numai candidaţii declaraţi admişi la testul-grilã de verificare a cunoştinţelor juridice.
    (4) Nota obţinutã la prima etapã este suma notelor obţinute la probele prevãzute la alin. (2), calculatã în raport cu urmãtoarea pondere: testul-grilã de verificare a cunoştinţelor juridice - 70%, testul-grilã de verificare a raţionamentului logic - 30%. Sunt declaraţi admişi în etapa a II-a candidaţii admişi la fiecare dintre cele douã probe, în ordinea descrescãtoare a notei obţinute la prima etapã, în limita dublului numãrului de locuri scoase la concurs, atunci când acesta este mai mare de 100, respectiv în limita triplului numãrului de locuri scoase la concurs, atunci când acesta este mai mic sau egal cu 100.
    (5) Numãrul candidaţilor admişi în etapa a II-a se suplimenteazã în cazul mediilor egale cu cea a ultimului candidat admis.
    (6) A doua etapã constã în susţinerea unui interviu."

    8. Articolul 16 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 16. - (1) Testul-grilã de verificare a cunoştinţelor juridice cuprinde 100 de întrebãri, câte 25 pentru fiecare dintre disciplinele de concurs menţionate la art. 15 alin. (2) pct. 1.
    (2) La testul-grilã de verificare a cunoştinţelor juridice fiecare rãspuns corect primeşte 1 punct, care are ca echivalent 10 sutimi în sistemul de notare de la 1 la 10.
    (3) Timpul necesar pentru formularea rãspunsurilor la întrebãrile din testul-grilã de verificare a cunoştinţelor juridice este cel stabilit de comisia de elaborare a subiectelor pentru aceastã probã şi nu poate depãşi 4 ore, socotite din momentul în care s-a încheiat distribuirea testelor cãtre toţi candidaţii.
    (4) Lucrãrile se noteazã cu «Admis» sau «Respins», în funcţie de punctajul obţinut de candidat. Sunt declaraţi admişi la aceastã probã candidaţii care au obţinut minimum 70 de puncte, echivalentul notei 7."

    9. La articolul 18, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(4) La expirarea timpului acordat, candidaţii predau lucrãrile sub semnãturã în faza în care se aflã, fiind interzisã depãşirea timpului stabilit potrivit art. 16 alin. (3). Ultimii 3 candidaţi rãmân în salã pânã la predarea ultimei lucrãri."

    10. La articolul 19, alineatele (1) şi (4) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 19. - (1) Baremul de evaluare şi notare stabilit de comisia de elaborare a subiectelor pentru testul-grilã de verificare a cunoştinţelor juridice se afişeazã la centrele de concurs dupã încheierea probei şi se publicã simultan pe paginile de internet ale Consiliului Superior al Magistraturii şi Institutului Naţional al Magistraturii. În termen de 24 de ore de la afişarea baremului la centrele de concurs, candidaţii pot face contestaţii la acesta, care se depun la Institutul Naţional al Magistraturii. Contestaţiile la barem se soluţioneazã de comisia de soluţionare a contestaţiilor formulate împotriva rezultatelor de la testul-grilã de verificare a cunoştinţelor juridice, în cel mult 48 de ore de la expirarea termenului de contestare. Soluţia se motiveazã în termen de 3 zile de la expirarea termenului pentru soluţionarea contestaţiilor. Baremul stabilit în urma soluţionãrii contestaţiilor se publicã pe paginile de internet ale Consiliului Superior al Magistraturii şi Institutului Naţional al Magistraturii.
    ..............................................................
    (4) În cazul admiterii contestaţiei la barem, membrii comisiei de elaborare a subiectelor pentru testul-grilã de verificare a cunoştinţelor juridice care sunt rãspunzãtori pentru aceastã situaţie suportã consecinţele, care pot consta fie în reducerea drepturilor bãneşti cuvenite pentru activitatea prestatã în cadrul comisiei, fie în interdicţia de a mai face parte din comisii similare, pe o perioadã de pânã la 3 ani."

    11. La articolul 21, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(3) Contestaţiile se soluţioneazã de cãtre comisia de soluţionare a contestaţiilor formulate împotriva rezultatelor de la testul-grilã de verificare a cunoştinţelor juridice, în termen de 3 zile de la expirarea termenului prevãzut la alin. (1)."

    12. Articolul 22 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 22. - (1) Testul-grilã de verificare a raţionamentului logic din cadrul primei etape a concursului cuprinde 100 de întrebãri la care se puncteazã rãspunsurile şi 20 de întrebãri supuse pretestãrii în condiţii de concurs. Întrebãrile suplimentare sunt prestabilite, nu sunt evidenţiate ca fiind supuse pretestãrii, iar rãspunsurile la aceste întrebãri nu se puncteazã. Baremul publicat nu include rãspunsurile la întrebãrile suplimentare.
    (2) Pentru întrebãrile al cãror rãspuns se puncteazã, fiecare rãspuns corect valoreazã 0,1 puncte.
    (3) Dispoziţiile art. 16 alin. (3) şi ale art. 17-21 se aplicã în mod corespunzãtor.
    (4) Lucrãrile se noteazã cu «Admis» sau «Respins», în funcţie de punctajul obţinut de candidat. Pentru a fi declarat admis la aceastã probã, candidatul trebuie sã rãspundã corect la minimum 30 de întrebãri din cele 100 de întrebãri ale cãror rãspunsuri se puncteazã."

    13. La articolul 26, alineatele (1) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 26. - (1) Lista cuprinzând rezultatele definitive ale concursului se publicã simultan pe paginile de internet ale Consiliului Superior al Magistraturii şi Institutului Naţional al Magistraturii şi se transmite în vederea afişãrii la sediile tribunalelor şi parchetelor de pe lângã acestea.
    ..............................................................
    (3) Departajarea candidaţilor cu note egale se face în ordinea descrescãtoare a notelor obţinute la cele 3 probe de concurs, în succesiunea susţinerii acestora."

    14. Articolul 27 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 27. - (1) Dupã afişarea rezultatelor definitive ale concursului, candidaţii admişi dupã cele douã etape ale concursului vor fi verificaţi sub aspectul îndeplinirii condiţiei bunei reputaţii prevãzute la art. 14 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 303/2004, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi vor fi programaţi pentru a se prezenta la vizita medicalã şi la testarea psihologicã.
    (2) Testarea psihologicã constã în susţinerea unui test scris şi a unui interviu în faţa unui psiholog desemnat de Consiliul Superior al Magistraturii din rândul specialiştilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, curţilor de apel, precum şi din tabelul psihologilor acreditaţi de Colegiul Psihologilor din România. Rezultatele testãrii psihologice sunt concretizate într-un raport, care cuprinde profilul psihologic al fiecãrui candidat, precum şi calificativul «Admis» sau «Respins».
    (3) În funcţie de numãrul candidaţilor, aceştia vor putea fi repartizaţi pe grupe dupã criteriul alfabetic, urmând ca fiecare grupã sã susţinã testarea psihologicã în faţa câte unui psiholog.
    (4) În vederea publicãrii rezultatelor testãrii psihologice, fiecãrui candidat îi va fi atribuit un cod alcãtuit dintr-o literã şi 4 cifre. Calificativul acordat se aduce la cunoştinţã prin publicarea pe paginile de internet ale Consiliului Superior al Magistraturii şi Institutului Naţional al Magistraturii.
    (5) Candidaţii nemulţumiţi de calificativul acordat pot formula, în termen de 48 de ore de la publicarea rezultatelor, contestaţii, care se transmit prin fax Consiliului Superior al Magistraturii.
    (6) Contestaţiile se soluţioneazã de comisia de reexaminare psihologicã, formatã din 3 psihologi, alţii decât cei care au examinat candidaţii iniţial. Reexaminarea psihologicã se realizeazã prin reevaluarea testului scris, aplicarea unui nou test scris şi susţinerea unui nou interviu.
    (7) Calificativul acordat de comisia de reexaminare psihologicã este definitiv şi se publicã în condiţiile alin. (4)."

    15. Dupã articolul 27 se introduc trei noi articole, articolele 27^1 - 27^3, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 27^1. - (1) Verificãrile privind îndeplinirea condiţiei bunei reputaţii se vor face cu respectarea dispoziţiilor Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (2) În vederea verificãrii îndeplinirii condiţiei bunei reputaţii, candidaţii au obligaţia de a depune la tribunalele, respectiv la parchetele de pe lângã tribunalele în a cãror circumscripţie domiciliazã, în termen de 10 zile de la data publicãrii rezultatelor definitive ale concursului, urmãtoarele documente:
    - curriculum vitae care sã cuprindã datele de identificare, datele de stare civilã, datele cu privire la studiile absolvite şi locurile de muncã anterioare;
    - caracterizarea de la ultimul loc de muncã sau, dupã caz, caracterizarea de la unitatea de învãţãmânt absolvitã, pentru candidaţii care nu au fost anterior încadraţi în muncã, care sã cuprindã inclusiv menţiuni privind existenţa ori inexistenţa unor eventualele sancţiuni disciplinare sau administrative;
    - adeverinţe eliberate de primãrii şi/sau, dupã caz, de administraţiile financiare de la domiciliile avute în ultimii 3 ani anterior datei susţinerii primei probe din cadrul primei etape a concursului, din care sã rezulte, dacã este cazul, natura şi tipul contravenţiilor comise şi sancţiunile contravenţionale aplicate în aceastã perioadã;
    - declaraţia pe propria rãspundere privind precizarea domiciliului avut în ultimii 3 ani anterior datei susţinerii primei probe din cadrul primei etape a concursului;
    - orice alte înscrisuri pe care le considerã relevante pentru verificarea îndeplinirii condiţiei bunei reputaţii.
    (3) La expirarea termenului prevãzut la alin. (2), tribunalele, respectiv parchetele de pe lângã tribunalele în a cãror circumscripţie domiciliazã candidaţii centralizeazã documentele depuse în vederea verificãrii îndeplinirii condiţiei bunei reputaţii şi le transmit de îndatã comisiei de admitere a concursului.
    (4) În vederea verificãrii îndeplinirii condiţiei bunei reputaţii, comisia de admitere a concursului solicitã Inspectoratului General al Poliţiei Române comunicarea datelor rezultate din evidenţa operativã a organelor judiciare cu privire la candidaţi, Direcţiei resurse umane şi organizare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii date privind o eventualã eliminare a candidatului, în ultimii 5 ani anterior datei susţinerii primei probe din cadrul primei etape a concursului, din concursurile de admitere organizate de Consiliul Superior al Magistraturii şi poate solicita, în mãsura în care considerã necesar, relaţii şi de la alte instituţii.
    (5) Comisia de admitere a concursului verificã documentele prevãzute la alin. (2) şi (4) şi, atunci când este cazul, sesizãrile primite cu privire la candidaţi. În cazul persoanelor care au mai îndeplinit anterior funcţia de judecãtor sau procuror, vor constitui obiect al verificãrii privind buna reputaţie şi datele cuprinse în dosarul profesional al acestora.
    (6) Rezultatele verificãrii se consemneazã în cuprinsul raportului referitor la îndeplinirea condiţiilor de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, care se înainteazã Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.
    (7) Plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotãrãşte cu privire la îndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 27 alin. (1) şi valideazã rezultatele concursului. Candidaţii inapţi pentru exercitarea funcţiei din punct de vedere medical sau psihologic, precum şi cei care nu se bucurã de o bunã reputaţie sunt declaraţi respinşi.
    (8) Pentru stabilirea condiţiei bunei reputaţii sunt analizate faptele pentru care candidaţilor li s-au aplicat sancţiuni contravenţionale, amenzi administrative, inclusiv cele aplicate conform art. 91 raportat la art. 18^1 din Codul penal, sancţiuni disciplinare în alte profesii în ultimii 3 ani anterior datei susţinerii primei probe din cadrul primei etape a concursului, faptele pentru care candidaţilor li s-au aplicat sancţiuni de drept penal, precum şi faptele pentru care candidaţii au fost eliminaţi din concursurile de admitere organizate de Consiliul Superior al Magistraturii, în ultimii 5 ani anterior datei susţinerii primei probe din cadrul primei etape a concursului.
    (9) La verificarea condiţiei bunei reputaţii sunt avute în vedere urmãtoarele criterii: tipul şi împrejurãrile de sãvârşire a faptei, forma de vinovãţie, tipul de sancţiune aplicatã, conduita adoptatã în timpul cercetãrii disciplinare sau al procesului judiciar, impactul asupra opiniei publice generat de fapta persoanei în cauzã, precum şi perioada de timp care a trecut de la aplicarea sancţiunii disciplinare, contravenţionale, administrative sau de la rãmânerea definitivã a condamnãrii.
    Art. 27^2. - (1) Pentru locurile ce au devenit vacante în condiţiile art. 27^1 alin. (7) pot opta, în termenul prevãzut de comisia de admitere a concursului, candidaţii care îndeplinesc condiţiile prevãzute la 16 alin. (4), art. 22 alin. (4) şi art. 23 alin. (3^1), în ordinea descrescãtoare a notei obţinute la concurs, stabilitã conform art. 25.
    (2) La note egale, departajarea candidaţilor se face conform art. 26 alin. (3).
    (3) Dispoziţiile art. 27 şi 27^1 se aplicã în mod corespunzãtor.
    Art. 27^3. - Lista definitivã a candidaţilor declaraţi admişi la Institutul Naţional al Magistraturii se comunicã pentru afişare la sediul Institutului Naţional al Magistraturii, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii şi la sediile tribunalelor şi parchetelor de pe lângã acestea şi se publicã pe paginile de internet ale Consiliului Superior al Magistraturii şi Institutului Naţional al Magistraturii."

    ART. II
    Prezenta hotãrâre se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.


              Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii,
                         judecãtor Alina Nicoleta Ghica

    Bucureşti, 14 iunie 2012.
    Nr. 513.

                                     -----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016