Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 511 din 15 iulie 1963 (*republicata*)  privind sistemul de contractare si achizitii de animale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 511 din 15 iulie 1963 (*republicata*) privind sistemul de contractare si achizitii de animale

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 117 din 2 octombrie 1970

I. Ministerul Industriei Alimentare, prin unitãţile sale, va contracta şi achizitiona toate animalele oferite spre vînzare de cooperativele agricole de producţie, intovarasirile de crescatori de animale, membrii cooperativelor agricole de producţie, producãtorii individuali, precum şi de cãtre organizaţiile agricole de stat.

1. Contractarea tineretului bovin

Se vor încheia contracte de creştere şi ingrasare pentru intreaga oferta de tineret bovin masculin şi femele în virsta de la 0-2 ani.
Productorii care predau statului prin contract tineret bovin beneficiazã de urmãtoarele preţuri şi avantaje:

a) Preţurile care se acorda la predarea animalelor:


──────────────────────────────────────────────────────────────────────
Grupa de greutate Calitatea Preţ/kg viu
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. de la 151-220 kg. viu I 8
II 7,50
2. de la 221-320 kg viu I 9
II 8,40
3. de la 321-400 kg viu I 9,30
II 8,80
4. peste 400 kg. viu I 9,80
II 9,30
──────────────────────────────────────────────────────────────────────



Tineretul bovin contractat care la predare nu corespunde condiţiilor calitãţii a II-a va fi plãtit cu 1 lei/kg viu mai puţin decît preţul calitãţii a II-a.

b) Pentru tineretul bovin în greutate de peste 150 kg vuiu predat în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie la calitatea I şi a II-a se va acorda un spor de 0,50 lei/kg viu, peste preţurile prevãzute la art. 1 alineatul a).

c) Ministerul Industriei Alimentare, prin unitãţile sale, va putea contracta cu membrii cooperativelor agricole de producţie şi crescatorii individuali şi tineret bovin mascul şi femel în greutate de pînã la 150 kg. viu la predare, la preţul plafon de 6,50 lei/kg viu.
Ministerul Agriculturii şi Silviculturii şi comitetele executive ale consiliilor populare vor organiza plasarea acestui tineret bovin, identificindu-se din timp unitãţile agricole socialiste care-l vor prelua în vederea creşterii şi ingrasarii în continuare pînã la greutatile economice de tãiere prevãzute la pct. 1 alineatul a) sau pentru reţinerea lui în vederea reproductiei.
Ministerul Agriculturii şi Silviculturii şi comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti vor lua mãsuri pentru a se face de doua ori pe an, primavara şi toamna, clasarea tineretului bovin femel, contractat de Ministerul Industriei Alimentare, în vederea stabilirii destinaţiei lui, pentru prasila sau sacrificare.
Întreprinderilor agricole de stat şi cooperativelor agricole de producţie care vor prelua pentru creştere şi ingrasare tineret bovin sub virsta de 4 luni li se vor putea reduce din cantitãţile de lapte de vacã contractate cu statul, cîte 150 litri lapte pentru fiecare vitel contractat şi livrat cãtre Ministerul Industriei Alimentare.
Tineretul bovin care din punct de vedere fiziologic este necorespunzãtor pentru prasila, creştere sau ingrasare şi este clasat de organele sanitare veterinare pentru sacrificare, precum şi tineretul pentru care comitetele executive ale consiliilor populare judeţene nu pot asigura plasarea pentru creşterea şi ingrasarea în continuare, Ministerul Industriei Alimentare este autorizat sa-l sacrifice.

2. Contractarea de bovine adulte

Producãtorii care predau statului prin contract bovine adulte beneficiazã de urmãtoarele preţuri:

a) Preţurile care se acorda la predarea animalelor:

- calitatea I 8 lei/kg viu
- calitatea a II-a 7 lei/kg viu

Bovinele adulte contractate care la predare nu corespund condiţiilor calitãţii a II-a vor fi plãtite cu 4,60 lei/kg viu, lichidindu-se contractul;

b) Pentru bovinele adulte de calitatea I şi a II-a predate în perioada 1 ianuarie - 30 aprile se acorda un spor de 0,50 lei/kg viu*).
--------
*) Conform dispoziţiilor art. IV din H.C.M nr. 556/1970, preţurile stabilite la pct. 2 intra în vigoare pe data de 1 iunie 1970.

3. Contractarea de porcine

Producãtorii care predau statului prin contract porci în greutate de la 90 kg inclusiv beneficiazã de urmãtoarele preţuri în funcţie de greutate:

a) Cooperativele agricole de producţie, intovarasirile de crescatori de animale, membrii cooperativelor agricole de producţie şi producãtorii individuali:


Greutatea porcilor Preţ pe kg viu la
la predare predare
kg viu lei
────────────────────────── ─────────────────
- de la 90 la 100 inclusiv 9,50
- de la 100 la 120 inclusiv 10,50
- peste 200 9,50



b) Organizaţiile agricole de stat


Greutatea porcilor Preţ pe kg viu
la predare la predare
kg viu lei
───────────────── ───────────────
- de la 90 la 100 inclusiv 9,00
- de la 100 la 120 inclusiv 9,50
- peste 200 9,00



c) Pentru porcii de grasime, în greutate de la 130 kg viu inclusiv şi care întrunesc condiţiile de calitate stabilite prin instrucţiunile Ministerului Industriei Alimentare, se plãteşte un spor de 1,50 lei/kg viu peste preţurile stabilite pentru porcii care au la predare o greutate mai mare de 120 kg viu.
Ministerul Industriei Alimentare, prin unitãţile sale, va contracta porci de grasime în funcţie de necesarul de grãsimi.

d) Pentru porcii preluati de la greutatea de 90 kg viu inclusiv se acorda în perioada 1 martie-30 iunie un spor de 1 lei/kg. viu*).
----------
*) Conform dispoziţiilor art., IV din H.C.M nr. 556/1970, preţurile stabilite la pct. 3 intra în vigoare pe data de 1 iunie 1970.

4. Contractarea de oi şi miei

Producãtorii care predau statului oi şi miei prin contract vor beneficia de urmãtoarele preţuri:

a) Preţurile care se acorda la predarea oilor:

- calitatea I 6,50 lei/kg viu
- calitatea a II-a 5,50 lei/kg viu

Oile contractate care la predare nu corespund calitãţii a II-a vor fi plãtite cu 3,50 lei/kg viu, lichidindu-se contractul.


b) Preţurile care se acorda la predarea mieilor:

- în perioada 1 decembrie-10 martie 10 lei/kg viu
- în perioada 11 martie-10 aprilie 9 lei/kg viu
- dupã 10 aprilie, preţ plafon 8 lei/kg viu

Preţurile efective de contractare a mielilor şi data aplicãrii lor pentru perioada de dupã 10 aprile vor fi stabilite, în limita preţului plafon, în fiecare an la începutul acţiunii de contractare, de cãtre Ministerul Industriei Alimentare cu avizul Comitetului de Stat pentru Preţuri.

c) Preţurile care se acorda la predarea mieilor ingrasati:
- pentru mieii ingrasati, în virsta de pînã la 1 an, livrati la greutatea de minimum 30 kg se acorda preţul de 8 lei/kg viu;
- pentru mieii ingrasati, livrati la export în viu sau sub forma de carne taiata, în condiţiile de calitate prevãzute în caietele de sarcini, se acorda un spor de preţ de pînã la 4,50 lei/kg viu. Sporul de preţ care se acorda producãtorilor se stabileşte de cãtre Ministerul Agriculturii şi Silviculturii împreunã cu Uniunea Nationala a Cooperativelor Agricole de Producţie cu avizul Ministerului Comerţului Exterior*).

5. Contractarea de batali

Producãtorii care predau statului batali prin contract beneficiazã de urmãtoarele preţuri:

- calitatea I 7,50 lei/kg viu
- calitatea a II-a 6,00 lei/kg viu

Batalii contractati care la predare nu corespund condiţiilor calitãţii a II-a vor fi plãtiţi cu 4,50 lei/kg viu, lichidindu-se contractul.

-----------
*) Conform dispoziţiilor art. III din H.C.M nr. 2026/1969, preţurile stabilite la pct. 4 şi 5 se aplica pentru livrãrile de anumale efectuate cu începere de la 1 noiembrie 1969, H.C.MA.N nr. 2026/1969 este reprodusa în C.H.A.N nr. IV/1969, p. 2.

II. Termene de contractare

6. Ministerul Industrei Alimentare este autorizat sa încheie contracte pentru creşterea şi ingrasarea de animale cu termene scadente sub 1 an şi pînã la 2 1/2 ani, în funcţie de durata de creştere şi ingrasare a animalelor contractate.
Ministerul Industrei Alimentare va putea încheia contracte cu cooperativele agrcole de producţie pe o durata de pînã la 5 ani.
Contractele de lungã durata se vor încheia pe baza planurilor de dezvoltare zootehnica a fiecãrei cooperative agricole de producţie, cu acordul direcţiei agricole judeţene.
Contractele de lungã durata vor cuprinde numãrul animalelor pe specii şi categorii, care vor fi livrate în fiecare an de cãtre cooperativeele agricole de producţie contractante.
Comitetele executive ale consiliilor populare judeţene, în baza indicaţiilor Ministerului Agriculturii şi Silviculturii, vor indruma cooperativele agricole de producţie pentru încheierea contractelor de lungã durata, sprijinind întreprinderile Ministerului Industriei Alimentare în realizarea acestor contracte.
Pe baza contractelor de lungã durata se vor încheia pînã la sfîrşitul fiecãrui an cu cooperativele agricole de producţie contracte anuale adiţionale pe specii şi categorii, pe baza numãrului de animale existente în cooperativa, esalonind livrãrile pe trimestre. Trimestrial se vor întocmi grafice de livrare lunarã de cãtre organele Ministerului Industriei Alimentare, cu sprijinul direcţiei agricole judeţene.

III. Alte dispoziţii

7. Ministerul Industriei Alimentare este autorizat sa vinda întreprinderilor agricole de stat, cooperativelor agricole de producţie, membrilor cooperativelor agricole de producţie şi taranilor cu gospodãrie individualã, animale pentru creştere, ingrasare şi reproducţie, la preţul de cumpãrare plus 5%.
Livrarea acestor animale se va face loco unitate furnizoare.

8. Ministerul Industriei Alimentare este autorizat ca prin unitãţile sale sa schimbe cu cooperativele agricole de producţie tineret bovin femel apt pentru reproducţie cu tineret bovin şi bovine adulte pentru tãiere, precum şi vaci gestante cu bovine asdulte pentru tãiere, pe baza de echivalente.
Echivalentele pe baza cãrora se vor schimba animalele vor fi stabilite de Ministerul Agriculturii şi Silviculturii şi Ministerul Industriei Alimentare, cu avizul Comitetului de Stat pentru Preţuri, în raport cu:
- randamentele în carne şi preţurile cu amãnuntul la carne, pentru schimbul de tineret bovin femel în greutate de peste 150 kg. viu;
- preţurile de cumpãrare a animalelor, pentru schimbul de tineret bovin femel sub greutate de 150 kg. viu;
- randamentele în carne pentru schimbul de vaci gestante.

9. Ministerul Industriei Alimentare prin unitãţile sale va putea achizitiona animale pentru tãiere conform pct. 1 din prezenta hotãrîre la preţurile şi în condiţiile prevãzute în anexa nr. 1.

10. Ministerul Industriei Alimentare prin unitãţile sale va putea contracta şi achizitiona cai de la cooperativele agricole de producţie şi producãtori individuali, la preţuri ce se vor stabili de Ministerul Industriei Alimentare şi Ministerul Agriculturii şi Silviculturii, cu avizul Comitetului de Stat pentru Preţuri.

11. Centrocoop, prin unitãţile sale, va putea contracta şi achizitiona iepuri de casa de la cooperativele agricole de producţie, membrii cooperativelor agricole de producţie şi producãtori individuali, la preţurile şi în condiţiile ce se vor stabili de Ministerul Agriculturii şi Silviculturii cau avizul Comitetului de Stat pentru Preţuri.

..........................................................................
..........................................................................
..........................................................................

14. Neîndeplinirea obligaţiilor contractuale de cãtre contractanţi atrage rãspunderea prevãzutã în legislaţia în vigoare.
Pãrţile contractante vor stabili prin contract penalizãrile pentru cazurile de intirziere în predarea sau preluarea animalelor contractate. Penalizãrile de intirziere nu vor depãşi 3% din valoarea animalelor predate sau nepreluate cu o intirziere de pînã la 40 de zile şi 5% în cazul cînd animalele se predau sau se preiau cu o intirziere de peste 40 de zile.

15. Sporurile de preţ prevãzute în prezenta hotãrîre pentru fiecare specie şi categorie de animal în parte, cu excepţia cazurilor de forta majorã, nu se vor acorda pentru animalele predate cu intirziere şi a cãror scadenta era înaintea perioadelor pentru care se acorda sporul de preţ.

16. Ministerul Industriei Alimentare şi Ministerul Agriculturii şi Silviculturii, cu avizul Comitetului de Stat pentru Preţuri, vor stabili preţuri de cumpãrare pentru animalele tratate şi rãmase în creştere, în funcţie de cantitatea şi calitatea carnii ce se obţine de la aceasta categorie de animale.

17. Animalele la predare vor fi aduse în stare normalã de hranire. Recepţia se va efectua dupã un timp de nehranire de 12 ore pentru vite mari, minzati şi oi şi de 10 ore pentru porci.

18. Comitetele executive ale consiliilor populare vor asigura cu prioritate pãşuni pentru animalele contractate cu statul.

19. Începînd cu data prezentei hotãrîri se scutesc de plata taxei de timbru certificatele de proprietate asupra animalelor care se elibereazã producãtorilor în vederea vinzarii animalelor cãtre stat.

20. Cu începere de la 1 august 1963, veniturile salariaţilor şi pensionarilor provenite din creşterea şi ingrasarea animalelor nu se iau în considerare în plafonul veniturilor din sursele agricole stabilite pentru acordarea alocaţiei de stat pentru copii.

21. Comitetele executive ale consiliilor populare şi Ministerul Industriei Alimentare, ca titulare de plan, vor lua mãsuri pentru realizarea pînã la sfîrşitul fiecãrui an a planului de încheiere de contracte de animale cu cooperativele agricole de producţie pentru anul urmãtor.

22. Comitetele executive ale consiliilor populare vor lua mãsuri pentru respectarea datelor stabilite pentru ţinerea tirgurilor de animale, trimestriale,lunare şi saptaminale.
De asemenea, sînt obligate sa elibereze, la cererea producãtorilor, biletele de adeverire a proprietãţii animalelor.

23. Ministerul Industriei Alimentare, cu avizul Ministerului Agriculturii şi Silviculturii, Ministerul Finanţelor, Bãncii Agricole, Comitetului de Stat al Planificarii şi Comitetului de Stat pentru Preţuri, va întocmi instrucţiuni de aplicare în termen de 15 zile de la apariţia prezentei hotãrîri.
În acelaşi termen se vor întocmi de cãtre Ministerul Industriei Alimentare, Ministerul Agriculturii şi Silviculturii şi Comitetul de Stat al Planificarii norme pentru recepţia şi stabilirea calitãţii animalelor pentru tãiere.

24. Pentru animalele contractate cu cooperativele agricole de producţie, membrii cooperativelor agricole de producţie şi producãtorii individuali pînã la apariţia prezentei hotãrîri, care au termen de predare dupã aceasta data, se vor aplica preţurile şi sporurile de preţ cuprinse în pct. 1, 2, 3, 4 şi 5*), precum şi prevederea pct. 14 din prezenta hotãrîre.
--------
*) Preţurile şi sporurile de preţ cuprinse în pct. 2 şi 3 au fost modificate prin H.C.M nr. 556/1970, iar cele cuprinse în pct. 4 şi 5 au fost modificatã prin H.C.M. nr. 2026/1069.

25. Dispoziţiile privind contractarea şi achiziţionarea de animale prevãzute în H.C.M nr. 1173/1959, H.C.M nr. 180/1961, H.C.M. nr. 676/1959 , H.C.M. nr. 350/1962 , H.C.M nr. 187/1963 contrare prezentei hotãrîri, se abroga.




ANEXA 1

LISTA
preţurilor de achiziţii la animale

Preţ plafon
lei/kg. viu
───────────
Tineret bovin
- pînã la 150 kg viu 6,50
între 150-220 kg viu
- calitatea I 7,00
- calitatea a II-a 6,5o
- sub calitatea a II-a 5,50
între 221-320 kg viu
- calitatea I 8,00
- calitatea a II-a 7,40
- sub calitatea a II-a 6,40

Bovine adulte*)
- calitatea I 7,60
- calitatea a II-a 6,60
- sub calitatea a II-a 4,60

Porci*)
- greutate la predare 90-100 kg viu inclusiv 9,50
- greutate la predare 100-200 kg viu inclusiv 10,50
- greutate la predare peste 120 kg viu 9,50


*) Conform dispoziţiilor art. IV din H.C.M nr. 556/1970 preţurile de la poziţia "Bovine adulte" şi de la poziţia "Porci" intra în vigoare pe data de 1 iunie 1970.

Grasuni (30-80 kg. viu) 9,00

Oi*)
- calitatea I 6,00
- calitatea a II-a 5,00
- calitatea a III-a 3,50

---------
*) Conform dispoziţiilor art. III din H.C.M. nr. 2026/1969 , preţurile de la poziţia "Oi" se aplica pentru livrãrile efectuate cu începere de la 1 noiembrie 1969.

Miei
- în perioada 1 decembrie - 10 martie 10,00
- în perioada 11 martie - 10 aprilie 9,00
- dupã 10 aprilie achiziţiile de miei
se vor face în limita preţurilor de
contractare stabilite, ca plafon.



NOTA:
a) Pentru minzatii şi vitele adulte de calitatea I şi a II-a achiziţionate în perioada 1.I-30.IV se acorda un spor de preţ de 0,50 lei/kg viu. Pentru porcii de la 90 kg viu achizitionati în perioada 1.III-30.VI se acorda un spor de preţ de 1 lei/kg viu.
b) Pentru porcii de grasime în greutate de la 130 kg viu inclusiv se poate acorda un spor de preţ de pînã la 1,50 lei/kg viu, adãugat la preţul stabilit pentru porcii de peste 120 kg viu.
-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016