Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 511 din 15 iulie 1963  privind sistemul de contractare si achizitii de animale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 511 din 15 iulie 1963 privind sistemul de contractare si achizitii de animale

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 25 din 28 iulie 1963
Consiliul de Miniştri al Republicii Populare Romane hotãrãşte:

I. Ministerul Industriei Alimentare prin unitãţile sale va contracta şi achizitiona toate animalele oferite spre vînzare de gospodãriile agricole colective, intovarasirile de crescatori de animale, membrii gospodariilor agricole colective şi producãtorii individuali.

1. Contractarea tineretului bovin
Se vor încheia contracte de creştere şi ingrasare pentru intreaga oferta de tineret bovin mascul şi femel în virsta de la 0-2 ani.
Producãtorii care predau statului prin contract tineret bovin beneficiazã de urmãtoarele preţuri şi avantaje:

a) Preţurile care se acorda la predarea animalelor:


──────────────────────────────────────────────────────────
Grupa de greutate Calitatea Preţ/kg viu
──────────────────────────────────────────────────────────
1. de la 151-220 kg viu I 8
II 7,50
2. de la 221-320 kg viu I 9
II 8,40
3. de la 321-400 kg viu I 9,30
II 8,80
4. peste 400 kg viu I 9,80
II 9,30
──────────────────────────────────────────────────────────



Tineretul bovin contractat care la predare nu corespunde condiţiilor calitãţii a II-a, va fi plãtit cu 1 leu per kg viu mai puţin decît preţul calitãţii a II-a al fiecãrei grupe de greutate, lichidindu-se contractul.
b) Pentru tineretui bovin în greutate de peste 150 kg viu predat în perioada 1.I-30.IV la calitatea I-a şi a II-a, se va acorda un spor de 0,50 lei per kg viu, peste preţurile prevãzute la art. 1 alineatul a.
c) Producãtorii care încheie contracte de creştere şi ingrasare de tineret bovin vor putea primi prin Banca de Stat un avans diferenţiat în funcţie de greutatea angajata prin contract, de pînã la 1000 lei pe cap de animal.
d) Ministerul Industriei Alimentare, prin unitãţile sale va putea contracta cu membrii gospodariilor agricole colective şi crescatorii individuali şi tineret bovin mascul şi femel în greutate de pînã la 150 kg viu la predare, la preţul plafon de 6,50 lei pe kg viu.
Consiliul Superior al Agriculturii şi comitetele executive ale sfaturilor populare vor organiza plasarea acestui tineret bovin, identificindu-se din timp unitãţile agricole socialiste care-l vor prelua în vederea creşterii şi ingrasarii în continuare pînã la greutatile economice de tãiere prevãzute la pct. 1 alineatul a sau pentru reţinerea lui în vederea reproductiei.
Consiliul Superior al Agriculturii şi comitetele executive ale sfaturilor populare regionale şi ale oraşelor Bucureşti şi Constanta, vor lua mãsuri pentru a se face de doua ori pe an, primavara şi toamna, clasarea tineretului bovin femel, contractat de Ministerul Industriei Alimentare, în vederea stabilirii destinaţiei lui, pentru prasila sau sacrificare.
Gospodariilor agricole de stat şi gospodariilor agricole colective care vor prelua pentru creştere şi ingrasare tineret bovin sub virsta de 4 luni li se vor putea reduce din cantitãţile de lapte de vacã contractate cu statul, cîte 150 litri lapte pentru fiecare vitel contractat şi livrat cãtre Ministerul Industriei Alimentare.
Tineretul bovin care din punct de vedere fiziologic este necorespunzãtor pentru prasila, creştere sau ingrasare şi este clasat de organele sanitare veterinare pentru sacrificare, precum şi tineretul pentru care comitetele executive ale sfaturilor populare regionale nu pot asigura plasarea pentru creştere şi ingrasare în continuare, Ministerul Industriei Alimentare este autorizat sa-l sacrifice.

2. Contractarea de bovine adulte
Producãtorii care predau statului prin contract bovine adulte, beneficiazã de urmãtoarele preţuri şi avantaje:

a) Preţurile care se acorda la predarea animalelor:
- calitatea extra grasa 6,75 lei/kg viu;
- calitatea I 6,30 lei/kg viu;
- calitatea a II-a 5,60 lei/kg viu.
Bovinele adulte contractate care la predare nu corespund condiţiilor calitãţii a II-a vor fi plãtite cu 1 leu per kg viu mai puţin decît preţul calitãţii a II-a, lichidindu-se contractul.
b) Pentru bovinele adulte de calitate extra grasa, I-a şi a II-a predate în perioada 1.I-30.IV se acorda un spor de 0,50 lei per kg viu.
c) Producãtorii care încheie contracte de ingrasare de bovine adulte, vor putea primi prin Banca de Stat la încheierea contractului, un avans de pînã la 450 lei pentru fiecare animal contractat.

3. Contractarea de porcine
Producatoii care predau statului prin contract porci în greutate de peste 90 kg viu, beneficiazã de urmãtoarele preţuri şi avantaje:

a) Preţurile care se acorda la predarea porcilor:



___________________________________________________________________________
Greutatea minima a
porcilor la predare Calitatea porcilor Preţ per kg viu
cãtre unitãţile la predare la predare
contractante kg/viu lei
___________________________________________________________________________
100 de grasime 9,50
90 de carne 9,00
____________________________________________________________________________



Porcii contractati care la predare sînt sub greutatea de 90 kg viu, dar nu sub 80 kg viu, vor fi plãtiţi cu 0,70 lei per kg viu mai puţin decît preţul de contractare al calitãţii de carne, lichidindu-se contractul.
b) Pentru porcii preluati din contracte la greutatea de 90 kg şi peste aceasta greutate, se acorda în perioada 1 martie - 30 iunie un spor de 1 leu per kg viu.
c) Producãtorii care încheie contracte de porci vor putea primi prin Banca de Stat la încheierea contractului un avans de pînã la 500 lei.

4. Contractarea de oi
Producãtorii care predau statului oi prin contract, vor beneficia de urmãtoarele preţuri şi avantaje:
a) Preţurile care se acorda la predarea oilor:
- calitatea I-a 5,50 lei per kg viu;
- calitatea a II-a 4,50 lei per kg viu.
Oile contractate care la preluare nu corespund calitãţii a II-a, vor fi plãtite cu 1 leu per kg viu mai puţin decît preţul de contractare al calitãţii a II-a, lichidindu-se contractul.
b) Producãtorii care încheie contracte de livrare de oi vor putea primi la încheierea contractului prin Banca de Stat un avans de pînã la 40 lei pentru fiecare oaie contractatã.

5. Contractarea de batali
Producãtorii care predau statului batali pe baza de contract beneficiazã de urmãtoarele preţuri şi avantaje:
a) Preţurile care se acorda la preluarea animalelor:
- calitatea I-a 6 lei per kg viu;
- calitatea II-a 5,50 lei per kg viu.
Batalii contractati care la preluare nu corespund calitãţii a II-a, vor fi plãtiţi cu 1 leu per kg viu mai puţin decît preţul de contractare al calitãţii a II-a, lichidindu-se contractul.
b) Producãtorii care încheie contracte de livrare de batali vor putea primi la încheierea contractului prin Banca de Stat un avans de pînã la 50 lei pentru fiecare batal contractat.

II. Termene de contractare

6. Ministerul Industriei Alimentare este autorizat sa încheie contracte pentru creşterea şi ingrasarea de animale cu termene scadente sub 1 an şi pînã la 2 1/2 ani, în funcţie de durata de creştere şi ingrasare a animalelor contractate.
Ministerul Industriei Alimentare va putea încheia contracte cu gospodãriile agricole colective pe o durata de pînã la 5 ani.
Contractele de lungã durata se vor încheia pe baza planurilor de dezvoltare zootehnica a fiecãrei gospodãrii agricole colective cu acordul Consiliului Agricol Raional.
Contractele de lungã durata vor cuprinde numãrul animalelor pe specii şi categorii, care vor fi livrate în fiecare an de cãtre gospodãriile agricole colective contractante.
Comitetele executive ale sfaturilor populare regionale, în baza indicaţiilor Consiliului Superior al Agriculturii vor indruma gospodãriile agricole colective pentru încheierea contractelor de lungã durata, sprijinind întreprinderile Ministerului Industriei Alimentare în realizarea acestor contracte.
Pe baza contractelor de durata se vor încheia pînã la sfîrşitul fiecãrui an cu gospodãriile agricole colective, contracte anuale adiţionale pe specii şi categorii, pe baza numãrului de animale existente în gospodãrie, esalonind livrãrile pe trimestre. Trimestrial se vor întocmi grafice de livrare lunarã de cãtre organele Ministerului Industriei Alimentare, cu sprijinul consiliilor agricole raionale.

III. Alte dispoziţiuni

7. Producãtorii cu gospodãrie individualã care vor contracta şi preda o cantitate de carne echivalenta cu de doua ori cantitatea de carne la care sînt impusi la cota obligatorie, vor primi preţul de contractare corespunzãtor speciei şi calitãţii animalului predat şi pentru cantitatea de carne la care au fost impusi.

8. Ministerul Industriei Alimentare este autorizat sa vinda gospodariilor agricole de stat, gospodariilor agricole colective, membrilor gospodariilor agricole colective şi taranilor cu gospodãrie individualã, animale pentru creştere, ingrasare şi reproducţie, la preţul de cumpãrare plus 5%.
Livrarea acestor animale se va face loco unitatea furnizoare.

9. Ministerul Industriei Alimentare prin unitãţile sale va putea achizitiona animale pentru tãiere conform pct. 1 din prezenta hotãrîre la preţurile şi în condiţiile prevãzute în anexa nr. 1.

10. Ministerul Industriei Alimentare prin unitãţile sale va putea contracta şi achizitiona cai de la gospodãriile agricole colective şi producãtori individuali, la preţuri ce se vor stabili de Ministerul Industriei Alimentare şi Consiliul Superior al Agriculturii cu avizul Comitetului pentru Preţuri.

11. Centrocoop, prin unitãţile sale va putea contracta şi achizitiona iepuri de casa de la gospodãriile agricole colective, membrii gospodariilor agricole colective şi producãtori individuali, la preţurile şi în condiţiile ce se vor stabili de Consiliul Superior al Agriculturii cu avizul Comitetului pentru Preţuri.

14. Neîndeplinirea obligaţiunilor contractuale de cãtre contractanţi atrage rãspunderea prevãzutã în legislaţia în vigoare.
Pãrţile contractante vor stabili prin contract penalizãrile pentru cazurile de intirziere în predarea sau preluarea animalelor contractate. Penalizãrile de intirziere nu vor depãşi 3% din valoarea animalelor predate sau nepreluate cu o intirziere de pînã la 40 zile şi 5% în cazul cînd animalele se predau sau se preiau cu o intirziere de peste 40 de zile.

15. Sporurile de preţ prevãzute în prezenta hotãrîre pentru fiecare specie şi categorie de animale în parte, cu excepţia cazurilor de forta majorã, nu se vor acorda pentru animalele predate cu intirziere şi a cãror scadenta era înaintea perioadelor pentru care se acorda sporul de preţ.

16. Ministerul Industriei Alimentare şi Consiliul Superior al Agriculturii, cu avizul Comitetului pentru Preţuri vor stabili preţuri de cumpãrare pentru animalele tarate şi rãmase în creştere, în funcţie de cantitatea şi calitatea carnii ce se obţine de la aceasta categorie de animale.

17. Animalele la predare vor fi aduse în stare normalã de hranire. Recepţia se va efectua dupã un timp de nehranire de 12 ore pentru vite mari, minzati şi oi şi de 10 ore pentru porci.
Pentru a compensa în parte conţinutul stomacal, se va scãdea din greutatea animalelor la preluare un procent de 3% cu excepţia mieilor şi viteilor de lapte.

18. Comitetele executive ale sfaturilor populare vor asigura cu prioritate pãşuni pentru animalele contractate cu statul.

19. Începînd cu data prezentei hotãrîri se scutesc de plata taxei de timbru certificatele de proprietate asupra animalelor, care se elibereazã producãtorilor în vederea vinzarii animalelor cãtre stat.

20. Cu începere de la 1 august 1963, veniturile salariaţilor şi pensionarilor provenite din creşterea şi ingrasarea animalelor nu se iau în considerare în plafonul veniturilor din sursele agricole stabilit pentru acordarea alocaţiei de stat pentru copii.

21. Comitetele executive ale sfaturilor populare şi Ministerul Industriei Alimentare ca titulare de plan, vor lua mãsuri pentru realizarea pînã la sfîrşitul fiecãrui an, a planului de încheiere de contracte de animale cu gospodãriile agricole colective pentru anul urmãtor.

22. Comitetele executive ale sfaturilor populare vor lua mãsuri pentru respectarea datelor stabilite pentru ţinerea tirgurilor de animale trimestriale, lunare şi saptaminale.
De asemeni sînt obligate sa elibereze, la cererea producãtorilor, biletele de adeverire a proprietãţii animalelor.

23. Ministerul Industriei Alimentare, cu avizul Consiliului Superior al Agriculturii, Ministerului Finanţelor, Bãncii de Stat, Comitetului de Stat al Planificarii şi Comitetului pentru Preţuri, va întocmi instrucţiuni de aplicare în termen de 15 zile de la apariţia prezentei hotãrîri.
În acelaşi termen se vor întocmi de cãtre Ministerul Industriei Alimentare, Consiliul Superior al Agriculturii şi Comitetul de Stat al Planificarii, norme pentru recepţia şi stabilirea calitãţii animalelor pentru tãiere.

24. Pentru animalele contractate cu gospodãriile agricole colective, membrii gospodariilor agricole colective şi producãtorii individuali pînã la apariţia prezentei hotãrîri, care au termen de predare dupã aceasta data, se vor aplica preţurile şi sporurile de preţuri cuprinse în pct. 1, 2, 3, 4, precum şi prevederea pct. 14 din prezenta hotãrîre.

25. Dispoziţiunile privind contractarea şi achiziţionarea de animale prevãzute în H.C.M. nr. 1173/1959 , H.C.M. nr. 180/1961 , H.C.M. nr. 676/1959 , H.C.M. nr. 350/1962 , H.C.M. nr. 187/1963 contrare prezentei hotãrîri, se abroga.

Preşedintele Consiliului
de Miniştri,
Ion Gheorghe Maurer
-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016