Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 5 din 1 noiembrie 2004  privind contestarea inregistrarii candidaturii domnului Gheorghe Coriolan Ciuhandu pentru functia de Presedinte al Romaniei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 5 din 1 noiembrie 2004 privind contestarea inregistrarii candidaturii domnului Gheorghe Coriolan Ciuhandu pentru functia de Presedinte al Romaniei

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.028 din 8 noiembrie 2004

Ioan Vida - preşedinte
Nicolae Cochinescu - judecãtor
Aspazia Cojocaru - judecãtor
Constantin Doldur - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Petre Ninosu - judecãtor
Ion Predescu - judecãtor
Şerban Viorel Stãnoiu - judecãtor
Aurelia Popa - procuror
Gabriela Dragomirescu - magistrat-asistent şef

La data de 30 octombrie 2004, Biroul Electoral Central a înaintat Curţii Constituţionale, în vederea soluţionãrii, Contestaţia înregistratã la nr. 43/CT din 29 octombrie 2004, formulatã de domnul Cristinel Şarpe referitoare la înregistrarea candidaturii domnului Gheorghe Coriolan Ciuhandu pentru funcţia de Preşedinte al României, la alegerile din 28 noiembrie 2004, şi care formeazã obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 600F/2004.
Potrivit dispoziţiilor <>art. 52 alin. (3) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicatã, contestaţiile se soluţioneazã fãrã citarea pãrţilor, cu participarea numai a judecãtorilor Curţii, pe baza sesizãrii şi a celorlalte documente aflate la dosar.
În cuprinsul contestaţiei, autorul acesteia, domnul Cristinel Şarpe, exprimã unele consideraţii personale referitoare la modul de constituire a Partidului Naţional Ţãrãnesc Creştin Democrat, cu privire la reînregistrarea lui pe baza <>Legii partidelor politice nr. 14/2003 , comportamentul şi prestaţia unor membri ai P.N.Ţ.C.D. pe scena politicã româneascã, precum şi aprecierea cã listele de susţinãtori ai candidaturii domnului Gheorghe Coriolan Ciuhandu "conţin numeroase falsuri", astfel cã dosarul cu acestea ar trebui trimis la Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în scopul verificãrii lor. Totodatã, contestã înregistrarea acestei candidaturi, întrucât nu îndeplineşte condiţiile prevãzute de <>art. 9 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, potrivit cãrora propunerile de candidaţi se fac în scris şi sunt primite numai dacã sunt semnate de conducerea partidului care a propus candidatul; or, "înlocuirea domnului Victor Ciorbea cu domnul Ciuhandu Gheorghe nu a fost validatã de instanţã printr-o hotãrâre definitivã şi irevocabilã", cererea de validare a modificãrilor la statut fiind în curs de soluţionare la Curtea de Apel Bucureşti.
La data de 31 octombrie 2004, cu nr. 5.787, Partidul Naţional Ţãrãnesc Creştin Democrat a depus Întâmpinare prin care solicitã respingerea ca neîntemeiatã a contestaţiei formulate, arãtând urmãtoarele: contestatorul face afirmaţii calomnioase şi lipsite de substanţã la adresa conducerii partidului şi a membrilor acestuia; listele de susţinãtori au fost întocmite, în toate judeţele ţãrii, conform prevederilor <>art. 9 alin. (3) din Legea nr. 370/2004 ; potrivit <>art. 25 din Legea nr. 14/2004 , partidul a depus la Tribunalul Bucureşti Secţia a IV-a civilã o cerere de înregistrare a modificãrilor intervenite la nivelul organelor de conducere a partidului, astfel cã afirmaţia contestatorului este injurioasã; domnul Gheorghe Coriolan Ciuhandu are calitatea de a reprezenta partidul şi de a semna în numele acestuia, întrucât figureazã în structura de conducere aşa cum a fost înregistratã prin Decizia civilã nr. 32 din 14 decembrie 2001, pronunţatã de Tribunalul Bucureşti - Secţia a IV-a civilã în Dosarul nr. 38/P/2001, iar prin Dispoziţia din 3 iunie 2004 "domnul Victor Ciorbea i-a încredinţat domnului Gheorghe Coriolan Ciuhandu toate prerogativele prevãzute de Statut în persoana preşedintelui". În sensul celor arãtate, sunt depuse: Decizia civilã nr. 11 din 26 mai 2003 pronunţatã de Tribunalul Bucureşti - Secţia a IV-a civilã în Dosarul nr. 4/P/2003, Sentinţa civilã nr. 47 din 23 septembrie 2004, pronunţatã de Tribunalul Bucureşti Secţia a IV-a civilã în Dosarul nr. 50/P/2004, şi Decizia civilã nr. 32 din 14 decembrie 2001, pronunţatã de Tribunalul Bucureşti - Secţia a IV-a civilã în Dosarul nr. 38/P/2001.
Reprezentantul Ministerului Public, punând concluzii, în temeiul <>art. 113 din Legea nr. 373/2004 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, coroborat cu <>art. 28 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, solicitã respingerea contestaţiei. Astfel, în legãturã cu aspectele privind modul de constituire şi reînregistrare a Partidului Naţional Ţãrãnesc Creştin Democrat, precum şi cele cu privire la comportamentul unor membri ai partidului aratã cã, potrivit Constituţiei şi <>Legii nr. 47/1992 , acestea nu intrã în competenţa de soluţionare a Curţii Constituţionale. Tot astfel, nu este de competenţa Curţii analiza validitãţii listei de susţinãtori ai candidaturii domnului Gheorghe Coriolan Ciuhandu la funcţia de Preşedinte al României, aceastã atribuţie revenind, aşa cum prevede <>Legea nr. 370/2004 , Biroului Electoral Central. Considerã cã nu se poate reţine nici încãlcarea prevederilor art. 9 alin. (2) din aceeaşi lege, întrucât din examinarea actelor depuse la dosar rezultã cã propunerea de candidaturã prezentatã de Partidul Naţional Ţãrãnesc Creştin Democrat pentru funcţia de Preşedinte al României îndeplineşte cerinţele cuprinse în textul legal menţionat.

CURTEA,
analizând contestaţia formulatã de domnul Cristinel Şarpe privind înregistrarea candidaturii domnului Gheorghe Coriolan Ciuhandu pentru funcţia de Preşedinte al României, în raport cu prevederile Constituţiei şi ale <>Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, modificatã prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 77/2004 , vãzând documentele aflate la dosar, precum şi concluziile reprezentantului Ministerului Public, reţine urmãtoarele:
Potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. f) din Constituţie, republicatã, ale <>art. 37 şi 38 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicatã, precum şi ale <>art. 11 alin. (3) din Legea nr. 370/2004 , Curtea Constituţionalã este competentã sã soluţioneze contestaţia privind înregistrarea candidaturii domnului Gheorghe Coriolan Ciuhandu pentru funcţia de Preşedinte al României.
În legãturã cu consideraţiile formulate de contestator asupra modului de constituire, reînregistrarea şi activitatea desfãşuratã de Partidul Naţional Ţãrãnesc Creştin Democrat, Curtea constatã cã acestea nu reprezintã impedimente în sensul dispoziţiilor expres şi limitativ prevãzute de Constituţie, care sunt de strictã interpretare, astfel încât nu pot constitui temei legal pentru infirmarea înregistrãrii de cãtre Biroul Electoral Central a candidaturii domnului Gheorghe Coriolan Ciuhandu la funcţia de Preşedinte al României. Atât condiţiile de eligibilitate, cât şi impedimentele constituţionale pentru a fi ales în funcţia de Preşedinte al României sunt prevãzute expres şi limitativ de: art. 37 - "Dreptul de a fi ales", art. 36 alin. (2) "Dreptul la vot", art. 16 alin. (3) referitor la condiţiile pentru ocuparea funcţiilor şi demnitãţilor publice, art. 40 alin. (3) cu privire la categoriile de persoane ce nu pot face parte din partide politice şi art. 81 alin. (4) care interzice îndeplinirea funcţiei de Preşedinte al României pentru mai mult de douã mandate. Raportate la aceste texte din Constituţie, examinarea motivelor de ordin politic şi moral invocate de autorul contestaţiei, datoritã naturii lor, nu intrã în atribuţiile Curţii Constituţionale, astfel cum acestea sunt definite prin Constituţie şi <>Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicatã.
În ceea ce priveşte susţinerile contestatorului referitoare la validitatea listelor de susţinãtori ai candidaturii domnului Gheorghe Coriolan Ciuhandu, Curtea constatã cã, potrivit <>Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, Biroul Electoral Central certificã îndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 9 din lege, astfel cã nu existã nici un motiv care sã infirme veridicitatea verificãrilor efectuate de birou privind autenticitatea semnãturilor. De altfel, rãspunderea juridicã pentru nerespectarea legii în legãturã cu întocmirea listelor de susţinãtori revine celor care au întocmit aceste liste, întrucât, conform dispoziţiilor alin. (3) al aceluiaşi articol din <>Legea nr. 370/2004 , "Lista susţinãtorilor este un act public, sub sancţiunea prevãzutã de art. 292 din Codul penal" care pedepseşte "Falsul în declaraţii". În finalul listei, persoana care a întocmit-o este obligatã sã facã o declaraţie pe propria rãspundere prin care sã ateste veridicitatea semnãturilor susţinãtorilor.
Solicitarea autorului contestaţiei de respingere a înregistrãrii candidaturii domnului Gheorghe Coriolan Ciuhandu la funcţia de Preşedinte al României se întemeiazã şi pe susţinerea cã aceastã propunere nu este semnatã de conducerea partidului, aşa cum dispune <>art. 9 alin. (2) din Legea nr. 370/2004 , întrucât "înlocuirea domnului Victor Ciorbea cu domnul Ciuhandu Gheorghe nu a fost validatã de instanţã printr-o hotãrâre definitivã şi irevocabilã".
Din examinarea actelor depuse la dosarul propunerii de candidaturã contestate, precum şi ca anexe la întâmpinarea formulatã de Partidul Naţional Ţãrãnesc Creştin Democrat rezultã cã, potrivit Deciziei civile nr. 32 din 14 decembrie 2001, pronunţatã în Dosarul nr. 38/P/2001, Tribunalul Bucureşti - Secţia a IV-a civilã a luat act de faptul cã la Congresul extraordinar al Partidului Naţional Ţãrãnesc Creştin Democrat a fost ales Biroul Naţional de Conducere şi a dispus înregistrarea lui în Registrul partidelor politice, în componenţa cãruia domnul Victor Ciorbea are funcţia de preşedinte al partidului şi domnul Gheorghe Coriolan Ciuhandu este menţionat în calitate de vicepreşedinte. De asemenea, Curtea reţine cã, potrivit documentului intitulat "Dispoziţie" din data de 3 iulie 2004, domnul Victor Ciorbea, preşedintele Partidului Naţional Ţãrãnesc Creştin Democrat, a decis cã atribuţiile preşedintelui prevãzute la art. 69 lit. a)-i) din statutul partidului sã fie îndeplinite de cãtre domnul Gheorghe Coriolan Ciuhandu, iar conform lit. i) a acestui articol preşedintele Partidului Naţional Ţãrãnesc Creştin Democrat "semneazã documentele stabilite de legea electoralã pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale". Prin Rezoluţia din 4 iulie 2004 Comitetul Naţional de Conducere al Partidului Naţional Ţãrãnesc Creştin Democrat a luat act de dispoziţia preşedintelui Victor Ciorbea ca atribuţiile preşedintelui partidului prevãzute la art. 69 alin. (2) lit. a)-i) din statutul partidului sã fie exercitate de domnul Gheorghe Coriolan Ciuhandu, preşedintele Comitetului Naţional de Conducere. "În consecinţã, domnul Gheorghe Ciuhandu va exercita toate atribuţiile preşedintelui prevãzute de Statut." Aceastã modificare a fost comunicatã, potrivit prevederilor <>art. 25 din Legea partidelor politice nr. 14/2003 , Tribunalului Bucureşti, care prin Sentinţa civilã nr. 47 din 23 septembrie 2004, pronunţatã în Dosarul nr. 50/P/2004, a luat act şi a dispus înregistrarea lor în Registrul partidelor politice. Curtea mai reţine cã cererea înaintatã Biroului Electoral Central la data de 29 octombrie 2004 de cãtre Partidul Naţional Ţãrãnesc Creştin Democrat în vederea înregistrãrii propunerii sale de candidaturã este semnatã de vicepreşedintele partidului, domnul Şerban Ion Bubenek-Turconi.
Aşa cum reiese din documentele menţionate, propunerea de candidaturã pentru funcţia de Preşedinte al României a domnului Gheorghe Coriolan Ciuhandu este în concordanţã cu dispoziţiile <>art. 9 alin. (2) din Legea nr. 370/2004 , potrivit cãrora propunerile "sunt semnate de conducerea partidului sau a alianţei politice ori de conducerile acestora, care au propus candidatul sau, dupã caz, de candidatul independent".
În consecinţã, Curtea urmeazã sã respingã ca neîntemeiatã contestaţia ce formeazã obiectul prezentului dosar.

Pentru considerentele arãtate, în temeiul art. 146 lit. f) din Constituţie, republicatã, al art. 11 alin. (1) lit. B.a), al <>art. 18, 37 şi 38 din Legea nr. 47/1992 , republicatã, precum şi al <>art. 11 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 370/2004 ,

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
HOTĂRĂŞTE:

Respinge contestaţia privind înregistrarea candidaturii domnului Gheorghe Coriolan Ciuhandu pentru funcţia de Preşedinte al României, contestaţie formulatã de domnul Cristinel Şarpe.
Hotãrârea este definitivã şi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. IOAN VIDA

Magistrat-asistent şef,
Gabriela Dragomirescu

_______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016