Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 481 din 19 octombrie 2005  pentru modificarea si completarea Regulamentului privind organizarea si desfasurarea concursului de admitere in magistratura    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 481 din 19 octombrie 2005 pentru modificarea si completarea Regulamentului privind organizarea si desfasurarea concursului de admitere in magistratura

EMITENT: CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII - PLENUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 976 din 3 noiembrie 2005

În temeiul dispoziţiilor art. 133 alin. (5) şi (7) din Constituţia României, republicatã, şi ale <>art. 23 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicatã,
având în vedere dispoziţiile art. 33 şi ale <>art. 106 lit. d) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, republicatã,

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotãrãşte:

ART. I
Regulamentul privind organizarea şi desfãşurarea concursului de admitere în magistraturã, aprobat prin <>Hotãrârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 321/2005 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 816 din 8 septembrie 2005, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Titlul regulamentului va avea urmãtorul cuprins:
"REGULAMENT
privind organizarea şi desfãşurarea concursului de admitere
în magistraturã, precum şi procedura de numire
în funcţiile de judecãtor şi procuror, fãrã concurs"
2. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - La concursul de admitere în magistraturã pot participa persoanele care au îndeplinit funcţia de judecãtor sau de procuror şi care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, personalul de specialitate juridicã asimilat prin lege judecãtorilor şi procurorilor, avocaţii, notarii, asistenţii judiciari, consilierii juridici, persoanele care au îndeplinit funcţii de specialitate juridicã în aparatul Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Curţii Constituţionale, Avocatului Poporului, Curţii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, cadrele didactice din învãţãmântul juridic superior acreditat, cu o vechime în specialitate de cel puţin 5 ani, precum şi magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu o vechime de cel puţin 5 ani şi care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, dacã îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 14 alin. (2) şi, dupã caz, la <>art. 32 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, republicatã."
3. Dupã articolul 2 se introduce un articol nou, articolul 2^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 2^1. - Prin derogare de la prevederile art. 1, pot fi numite în funcţia de judecãtor sau procuror, fãrã concurs, persoanele care au îndeplinit funcţia de judecãtor, procuror ori magistrat-asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cel puţin 10 ani şi a cãror activitate a încetat din motive neimputabile, precum şi avocaţii cu o vechime în profesie de cel puţin 10 ani, dacã îndeplinesc condiţiile prevãzute la <>art. 14 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 , republicatã."
4. Alineatul (2) al articolului 5 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Verificarea îndeplinirii condiţiilor prevãzute la <>art. 14 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 , republicatã, se realizeazã de comisia de admitere."
5. Dupã articolul 14 se introduce un capitol nou, capitolul IV^1, cu urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL IV^1
Procedura de numire în funcţia de judecãtor sau procuror fãrã concurs
Art. 14^1. - (1) Pentru numirea în funcţiile de judecãtor sau procuror, fãrã concurs, a persoanelor prevãzute la art. 2^1, anual sau ori de câte ori este nevoie, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii stabileşte numãrul de posturi libere ce pot fi ocupate în condiţiile prezentului capitol, precum şi instanţele şi parchetele la care acestea pot funcţiona.
(2) Posturile stabilite potrivit alin. (1) se publicã pe pagina de Internet a Consiliului şi se afişeazã la sediile instanţelor şi parchetelor.
Art. 14^2. - (1) Cererile pentru ocuparea posturilor menţionate la art. 14^1 se depun la sediul Consiliului, în termen de 30 de zile de la data afişãrii, însoţite de înscrisurile prin care se dovedesc îndeplinirea condiţiilor prevãzute de <>art. 33 alin. (5), (7), (8) şi (10) din Legea nr. 303/2004 , republicatã, precum şi orice alte înscrisuri considerate relevante de candidat.
(2) Fiecare candidat va opta în cerere pentru postul pe care doreşte sã îl ocupe.
Art. 14^3. - (1) În termen de 10 zile de la expirarea termenului pentru depunerea cererilor, Direcţia de resurse umane şi organizare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii întocmeşte un referat privind îndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 14 alin. (2) şi la <>art. 33 alin. (5), (7), (8), dupã caz, din Legea nr. 303/2004 , republicatã.
(2) Referatul se înainteazã de îndatã Inspecţiei judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru verificarea îndeplinirii condiţiei bunei reputaţii.
(3) Condiţia bunei reputaţii se verificã de Inspecţia judiciarã, în termen de 30 de zile de la primirea referatului prevãzut la alin. (1).
Art. 14^4. - (1) Dupã verificarea condiţiei bunei reputaţii, Inspecţia judiciarã restituie Direcţiei de resurse umane şi organizare referatele însoţite de procesele-verbale din care rezultã îndeplinirea sau, dupã caz, neîndeplinirea condiţiei bunei reputaţii.
(2) Candidaţii care se bucurã de o bunã reputaţie vor fi programaţi pentru a se prezenta la vizita medicalã şi la testarea psihologicã. Rezultatul vizitei medicale şi a testãrii psihologice se transmite Direcţiei de resurse umane şi organizare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.
(3) Direcţia de resurse umane şi organizare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii întocmeşte, în termen de 10 zile de la primirea înscrisurilor prevãzute la alin. (1) şi (2), propunerile pentru numirea în posturile de judecãtor şi procuror şi le înainteazã secţiei corespunzãtoare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.
(4) Propunerile se întocmesc cu respectarea urmãtoarelor criterii:
- vechimea în funcţiile de judecãtor, procuror, magistrat-asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau în activitatea de avocat;
- vechimea în alte funcţii ori activitãţi prevãzute de <>art. 86 din Legea nr. 303/2004 , republicatã, ca fiind vechime în magistraturã;
- calificativele acordate cu ocazia evaluãrii activitãţii judecãtorului, procurorului sau magistratului-asistent, precum şi aprecieri asupra activitãţii desfãşurate ca avocat, eliberate de secretarul Comisiei permanente a Uniunii Naţionale a Barourilor din România;
- deţinerea unor titluri ştiinţifice în domeniul juridic sau, dupã caz, participarea ori desfãşurarea unor activitãţi ştiinţifice în acest domeniu;
- absolvirea unor cursuri de specializare.
Art. 14^5. - (1) În vederea numirii în funcţia de judecãtor sau procuror, candidaţii apţi din punct de vedere medical şi psihologic pentru exercitarea funcţiei şi care se bucurã de o bunã reputaţie vor susţine un interviu în faţa secţiei corespunzãtoare a Consiliului Superior al Magistraturii.
(2) Secţiile recomandã Plenului Consiliului Superior al Magistraturii numirea persoanelor selectate în funcţia de judecãtor, respectiv de procuror.
(3) Candidaţii recomandaţi de secţii şi aprobaţi de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii vor fi propuşi Preşedintelui României pentru numirea în funcţia de judecãtor sau, dupã caz, de procuror.
(4) Persoanele care au funcţionat ca judecãtor sau procuror cel puţin 10 ani ori care îndeplinesc aceastã condiţie de vechime prin cumularea vechimii ca judecãtor, procuror şi avocat pot fi numite judecãtor sau procuror, fãrã concurs, la instanţele ori parchetele de acelaşi grad cu cele la care au funcţionat, cu excepţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
(5) Persoanele care au îndeplinit funcţia de magistrat-asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cel puţin 10 ani, precum şi avocaţii cu aceeaşi vechime în profesie pot fi numite fãrã concurs numai la judecãtorii sau parchetele care funcţioneazã pe lângã acestea."
6. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 15 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - (1) Dupã numirea în funcţia de judecãtor sau procuror, persoanele prevãzute la art. 14 şi la art. 14^5 alin. (3) sunt obligate sã urmeze, pe o perioadã de 6 luni, un curs de formare profesionalã în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii. Cursul va cuprinde în mod obligatoriu şi elemente de drept comunitar.
(2) La finalizarea cursului persoanele prevãzute la art. 14^5 alin. (3) vor susţine un examen pentru verificarea cunoştinţelor."
7. Alineatul (1) al articolului 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - (1) Probele scrise teoretice constau în lucrãri scrise, cu subiecte comune pentru judecãtori şi procurori, din dreptul civil, dreptul procesual civil, dreptul penal şi dreptul procesual penal."
ART. II
Regulamentul privind organizarea şi desfãşurarea concursului de admitere în magistraturã, aprobat prin <>Hotãrârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 321/2005 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 816 din 8 septembrie 2005, va fi republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii,
judecãtor dr. Dan Lupaşcu

Bucureşti, 19 octombrie 2005.
Nr. 481.

---------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016