Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 450 din 17 aprilie 1971  pentru aprobarea Acordului comercial si de plati pe termen lung dintre Republica Socialista Romania si India pentru anii 1971 - 1975    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 450 din 17 aprilie 1971 pentru aprobarea Acordului comercial si de plati pe termen lung dintre Republica Socialista Romania si India pentru anii 1971 - 1975

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 54 din 3 mai 1971

Consiliul de Miniştri al Republicii Socialiste România hotãrãşte:

ARTICOL UNIC
Se aprobã Acordul comercial şi de plãţi pe termen lung dintre Republica Socialistã România şi India pentru anii 1971 - 1975, încheiat la Bucureşti la 24 martie 1971.

ACORD
comercial şi de plãţi pe termen lung între Republica Socialistã România şi India pentru anii 1971 - 1975*

----------
*) Traducere.

Guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Indiei,
constatînd cu satisfacţie dezvoltarea cu succes a relaţiilor economice şi comerciale,
dorind creşterea şi diversificarea în continuare a comerţului, precum şi extinderea şi întãrirea cooperãrii economice dintre cele douã ţãri,
au convenit asupra urmãtoarelor:

ART. I
Ambele guverne vor dezvolta şi întãri, pe orice cale posibilã, relaţiile economice şi comerciale dintre cele douã ţãri pe baza principiilor egalitãţii şi avantajului reciproc.
Cele douã guverne vor studia şi vor hotãrî, cu cea mai mare bunãvoinţã, asupra sugestiilor pe care oricare dintre ele va dori sã le prezinte spre examinare celeilalte pãrţi în scopul stabilirii unor mai strînse relaţii economice şi comerciale.
ART. II
În perioada valabilitãţii acestui acord, valoarea totalã a importurilor va fi egalã cu valoarea totalã a exporturilor efectuate de fiecare ţarã. În acest scop, importurile în cadrul contractelor încheiate sau care urmeazã a fi încheiate în baza prezentului acord sau a acordurilor anterioare, cu plata eşalonatã sau la livrare, precum şi toate plãţile de naturã necomercialã vor fi luate în considerare pe mãsura efectuãrii lor. În acelaşi fel vor fi luate în considerare rambursãrile creditelor în cadrul Acordului de cooperare economicã şi tehnicã, precum şi plata dobînzilor pentru livrãrile efectuate.
ART. III
1. Ambele guverne vor acorda importului şi exportului de bunuri dintr-o ţarã în alta maximum de facilitãţi permise de legile, dispoziţiile şi celelalte reglementãri în vigoare în cele douã ţãri.
2. Ambele guverne îşi vor acorda reciproc tratamentul naţiunii celei mai favorizate în ceea ce priveşte: taxele vamale şi spezele de orice fel, impuse asupra importurilor şi exporturilor sau în legãturã cu acestea; metodele de stabilire a unor astfel de taxe şi speze; regulile, formalitãţile şi spezele în legãturã cu operaţiunile de vãmuire, precum şi aplicarea taxelor interne sau alte speze de orice fel, impuse asupra sau în legãturã cu mãrfurile importate.
3. Ambele guverne îşi vor acorda reciproc un tratament nu mai puţin favorabil decît oricãrei alte ţãri, în ceea ce priveşte eliberarea de licenţe sau autorizaţii de import şi export în cazul în care asemenea licenţe/autorizaţii sînt prevãzute de reglementãrile în vigoare.
ART. IV
Orice avantaje, facilitãţi, privilegii sau imunitãţi acordate de fiecare dintre cele douã guverne la importul sau exportul oricãrui produs originar din teritoriul unei terţe ţãri sau destinat teritoriului acestei ţãri, vor fi acordate imediat şi necondiţionat produsului asemãnãtor originar din teritoriul oricãreia dintre cele douã ţãri sau destinat a fi importat pe teritoriul lor.
ART. V
Prevederile articolelor III şi IV nu se vor aplica totuşi în cazul acordãrii sau menţinerii în continuare a oricãror:
a) avantaje care sînt sau vor fi acordate de oricare guvern ţãrilor limitrofe - pentru facilitarea comerţului de frontierã;
b) avantaje, facilitãţi, privilegii sau imunitãţi precum şi preferinţe acordate de oricare dintre guverne unei terţe ţãri şi care sînt valabile la data intrãrii în vigoare a acestui acord sau a altui document asemãnãtor;
c) avantaje acordate în cadrul unei uniuni vamale sau a unei asociaţii de cooperare economicã în care oricare dintre cele douã guverne este sau poate deveni membru şi care au ca scop dezvoltarea comerţului şi a programelor de liberalizare.
ART. VI
Persoanele juridice şi fizice ale oricãreia dintre cele douã ţãri se vor bucura de tratamentul naţiunii celei mai favorizate în ceea ce priveşte protecţia personalã şi protecţia proprietãţii atunci cînd exercitã activitãţi comerciale pe teritoriul celeilalte ţãri, cu condiţia ca acordarea acestui tratament sã fie în conformitate cu legile şi reglementãrile în vigoare în fiecare ţarã şi care sînt general aplicabile tuturor strãinilor, în egalã mãsurã.
ART. VII
În perioada valabilitãţii acestui acord, exportul mãrfurilor din Republica Socialistã România în India şi din India în Republica Socialistã România se va desfãşura în conformitate cu listele anexe A (lista mãrfurilor disponibile la export din Republica Socialistã România în India) şi B (lista mãrfurilor disponibile la export din India în Republica Socialistã România), care constituie parte integrantã a acestui acord. Listele pot fi extinse sau modificate periodic dupã cum se va conveni între cele douã guverne.
ART. VIII
Importul şi exportul de mãrfuri prevãzute la articolul VII vor fi efectuate în conformitate cu reglementãrile referitoare la export, import şi devize în vigoare la data respectivã, în fiecare ţarã şi pe baza contractelor ce se vor încheia între persoanele fizice şi juridice indiene, inclusiv organizaţiile indiene de stat, pe de o parte, şi întreprinderile şi organizaţiile româneşti autorizate conform legilor româneşti sã desfãşoare activitãţi de comerţ exterior, ca persoane juridice, pe de altã parte.
ART. IX
Prevederile prezentului acord nu afecteazã drepturile întreprinderilor şi organizaţiilor româneşti autorizate sã desfãşoare activitãţi de comerţ exterior şi drepturile persoanelor fizice şi juridice indiene supuse reglementãrilor referitoare la import-export şi devize, în vigoare în ambele ţãri, de a încheia tranzacţii comerciale privind importul sau exportul de mãrfuri neincluse în listele A şi B.
ART. X
Mãrfurile astfel exportate din Republica Socialistã România în India şi din India în Republica Socialistã România sînt destinate a fi folosite în India sau în Republica Socialistã România şi nu vor fi reexportate în nici o altã ţarã.
ART. XI
1. Toate plãţile de naturã comercialã şi necomercialã între persoane fizice şi juridice rezidente în Republica Socialistã România şi persoane fizice şi juridice rezidente în India, precum şi orice alte plãţi între cele douã ţãri asupra cãrora se vor încheia aranjamente între Banca Românã de Comerţ Exterior - Bucureşti şi Reserve Bank of India - Bombay, vor fi efectuate în rupii indiene neconvertibile.
2. În aplicarea paragrafului 1 al acestui articol
a) Banca Românã de Comerţ Exterior va continua sã menţinã un cont central la Reserve Bank of India şi unul sau mai multe conturi la una sau mai multe bãnci comerciale din India autorizate sã se ocupe cu operaţiuni de devize.
b) Contul central va fi folosit pentru colectarea disponibilitãţilor în rupii şi pentru reîntregirea contului (conturilor) la banca (bãncile) comercialã pentru a executa tranzacţii referitoare la credite tehnice.
c) Conturile la bãncile comerciale din India vor fi folosite pentru efectuarea tuturor operaţiunilor de naturã comercialã şi necomercialã.
3. a) Contul central va fi reîntregit prin transferuri de fonduri din cont (conturile) de la banca (bãncile) comercialã şi prin încasãri din cadrul creditului tehnic.
b) Contul (conturile) la banca (bãncile) comercialã va fi reîntregit prin transferuri de fonduri de la un alt cont (conturi) similar şi de la contul central.
4. a) Plãţile permise în conformitate cu legile române de control al devizelor şi cu reglementãrile şi normele emise în baza acestora vor fi efectuate de persoane fizice şi juridice rezidente în Republica Socialistã România cãtre persoane fizice şi juridice rezidente în India, prin debitarea sumelor unor astfel de plãţi în numitul cont (conturi) la banca (bãncile) comercialã din India.
b) În acelaşi mod, plãţile permise în conformitate cu legile indiene de control al devizelor şi cu reglementãrile şi normele emise în baza acestora vor fi efectuate pe baza acestui acord cãtre persoane fizice şi juridice rezidente în Republica Socialistã România de cãtre persoane fizice şi juridice rezidente în India prin creditarea sumelor unor astfel de plãţi în numitul cont (conturi) al Bãncii Române de Comerţ Exterior la banca (bãncile) comercialã din India.
5. Detaliile cu privire la procedura operaţiunilor în contul central vor fi convenite reciproc între Banca Românã de Comerţ Exterior şi Reserve Bank of India.
6. Orice sold în conturile de rupii ale Bãncii Române de Comerţ Exterior sau orice debit al Bãncii Române de Comerţ Exterior în legãturã cu acordarea creditului tehnic vor fi utilizate, la expirarea acestui acord, într-o perioadã urmãtoare de 12 luni pentru cumpãrarea de mãrfuri indiene sau româneşti, dupã cum va fi cazul. Dupã expirarea acestei perioade de 12 luni, orice sold restant va fi lichidat în modalitatea asupra cãreia se va conveni între ambele guverne.
7. Plãţile decurgînd din contractele încheiate în perioada de valabilitate şi scadente dupã expirarea acestui acord vor fi efectuate, fãrã a se ţine seama de expirarea acordului, în rupii indiene neconvertibile care vor fi utilizate pentru cumpãrarea de mãrfuri româneşti şi indiene, dupã cum va fi cazul. În cazul în care aceastã sumã în rupii rãmîne neutilizatã dupã expirarea a 12 luni de la data înregistrãrii sale şi Acordul comercial şi de plãţi de lungã duratã nu a fost reînnoit, se va proceda în conformitate cu modalitatea care se va conveni între ambele guverne.
ART. XII
1. Ambele guverne vor acorda tot sprijinul pentru ca mãrfurile exportate şi importate în cadrul acestui acord de cãtre una dintre ţãri cãtre cealaltã sã fie încãrcate, pe cît este posibil, în vase româneşti şi indiene, pe bazã de navluri şi condiţii competitive pe plan mondial.
2. Vasele comerciale aparţinînd oricãreia dintre cele douã ţãri, cu sau fãrã încãrcãturã, la intrarea, staţionarea în, sau pãrãsirea porturilor celeilalte ţãri, se vor bucura de toate facilitãţile acordate de legile, normele şi celelalte reglementãri în vigoare în ţãrile respective vaselor sub pavilionul unei terţe ţãri.
3. Acest principiu nu se va aplica totuşi vaselor angajate în navigaţia de coastã.
ART. XIII
În cazul în care se va considera necesar, ambele guverne se vor consulta reciproc, la cererea oricãreia dintre pãrţi, în legãturã cu aplicarea acestui acord.
ART. XIV
În scopul extinderii şi diversificãrii comerţului reciproc, ambele guverne sînt de acord sã faciliteze contacte sporite între organizaţii comerciale româneşti şi indiene, cît şi organizaţii de producţie şi beneficiari direcţi, prin schimbul de vizite şi informaţii, participãri la tîrguri şi expoziţii şi prin promovarea de cooperãri mixte în studierea reciprocã a cererilor şi preferinţelor beneficiarilor.
ART. XV
Cele douã guverne convin ca periodic sã aibã loc discuţii între ambele pãrţi pentru identificarea de noi cãi de cooperare industrialã şi pentru asigurarea dezvoltãrii resurselor şi a unei utilizãri mai depline a celor existente, precum şi pentru crearea de facilitãţi suplimentare de producţie în fiecare ţarã pe baza avantajului reciproc, în scopul de a determina creşterea şi diversificarea pe mai departe a schimburilor comerciale bilaterale.
ART. XVI
Cele douã guverne convin sã promoveze colaborarea între întreprinderile industriale şi comerciale din cele douã ţãri spre a folosi resursele şi experienţa lor în vederea cooperãrii în comun pe terţe pieţe şi pentru a satisface, pe bazã de cooperare mixtã, nevoile rezultînd din programele de dezvoltare industrialã ale unor terţe ţãri.
Avînd în vedere dorinţa lor comunã de a promova pe mai departe cooperarea pe terţe pieţe, ambele guverne vor analiza importurile reciproce de maşini şi utilaje, echipamente şi pãrţi componente, destinate a fi încorporate în instalaţiile complete, echipamentele şi proiectele care vor fi exportate cãtre terţe ţãri.
ART. XVII
Prezentul acord înlocuieşte Acordul comercial şi de plãţi pe termen lung, semnat între guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Indiei, la New-Delhi la 4 aprilie 1968, valabil pînã la 31 decembrie 1970. Prezentul Acord comercial şi de plãţi pe termen lung va intra în vigoare începînd cu data de 1 ianuarie 1971 şi va fi valabil pînã la 31 decembrie 1975.
Acest acord poate fi extins sau reînnoit prin negocieri între cele douã guverne.
Încheiat la Bucureşti la 24 martie 1971, în douã exemplare originale în limba englezã, ambele texte fiind în mod egal autentice.

LISTA A
Lista mãrfurilor disponibile pentru export din
Republica Socialistã România în India

1. Echipament pentru:
- rafinãrii de petrol pentru producerea de combustibil şi uleiuri minerale, precum şi instalaţii tehnologice şi echipament separat pentru rafinãrii de petrol;
- industria minierã de minereuri şi minerale;
- industria metalurgicã;
- foraj petrolier, pãrţi de echipament de forat, accesorii şi scule, inclusiv ţevi;
- exploatarea cîmpurilor petroliere;
- instalaţii de foraj puţuri de apã;
- fabrici pentru industria chimicã şi petrochimicã; fabrici de sodã calcinatã şi causticã, fabrici de acid sulfuric pe bazã de piritã, fabrici de negru de fum, instalaţii pentru producerea de detergenţi din producţia de petrol, alte fabrici, instalaţii şi echipamente separate pentru industria chimicã;
- laminoare pentru ţevi din oţel şi alte echipamente asemãnãtoare.
2. Tractoare, piese de schimb, pãrţi de tractoare şi anvelope
3. Maşini agricole şi accesorii, inclusiv pompe
4. Vase fluviale şi maritime, ca:
- cargouri şi tankere
5. Maşini-unelte pentru prelucrat metale şi lemn
6. Locomotive Diesel
7. Diverse maşini şi echipamente industriale
8. Echipamente şi aparate ştiinţifice de laborator (tipuri permise) şi maşini electronice de calcul
9. Rulmenţi, inclusiv bile pentru rulmenţi
10. Produse laminate
11. Produse petroliere, petrol lampant, motorinã, pãcurã, uleiuri lubrifiante, benzine, cãrbuni, acizi naftenici ş.a.
12. Îngrãşãminte diverse, inclusiv uree şi CAN (calciu amoniu nitrat)
13. Produse chimice şi farmaceutice, sodã calcinatã, carburã de siliciu, acid salicilic, benzoat de natriu, metacrylenã, pvc, bicromat de natrium, metilen clorid, sulfanilamidã, vaselinã farmaceuticã, gerovital etc.
14. Intermediari şi coloranţi:
- ulei de anilinã
- betanaftol etc.
15. Materiale tanante sintetice
16. Celulozã din stuf albitã
17. Hîrtie de ziar
18. Diverse feluri de carton şi hîrtie ca:
- hîrtie de ţigarete, hîrtie satinatã, hîrtie pelur, hîrtie creponatã, şerveţele de hîrtie
19. Lemn de fag şi lãdiţe din lemn pentru ceai
20. Cãrţi, reviste, discuri
21. Filme de cinema
22. Produse ale industriei casnice şi de artizanat.

LISTA B
Lista mãrfurilor disponibile pentru export din India
în Republica Socialistã România

1. Condimente, inclusiv piper
2. Cafea, inclusiv cafea solubilã
3. Ceai
4. Fructe conservate, legume, nuci de cocos şi sucuri (tropicale)
5. Uleiuri vegetale (ulei din seminţe de bumbac, ulei din seminţe de in, ulei din arahide etc.)
6. Turte oleaginoase din seminţe de bumbac şi alune de pãmînt
7. Alune Cashew
8. Alune de pãmînt HPS
9. Uleiuri eterice
10. Maţe de animale, pãr de animale şi pensule din pãr de animale
11. Droguri şi produse farmaceutice, inclusiv medicamente pe bazã de licenţã
12. Fãinã de oase
13. Chimicale organice şi anorganice
14. Shellac şi produse pe bazã de Shellac
15. Plante medicinale
16. Gumã tragacantã
17. Linoleum
18. Textile din bumbac, inclusiv fire pînã la 20`
19. Bumbac (Bengel Deshi)
20. Textile de lînã şi covoare
21. Saci şi produse de iutã
22. Fibre de sisal şi fibre palmira
23. Fire şi produse din coir
24. Piei şi blãnuri tanate şi semitanate
25. Piei finite
26. Materiale tanante, myrobolan şi extracte
27. Minereu de fier
28. Minereuri ca: minereu de mangan, bauxitã, barite etc.
29. Fontã
30. Fero-aliaje: fero-crom, fero-mangan, fero-siliciu etc.
31. Micã şi produse de micanitã
32. Produse electrice manufacturate
33. Cabluri
34. Cãrbune cacsificabil şi cocs metalurgic
35. Produse de artizanat şi produse ale industriei casnice
36. Articole de sport
37. Filme de cinema
38. Discuri
39. Cãrţi, reviste, timbre
40. Motoare cu combustie internã, pãrţi componente şi accesorii ale acestora
41. Vehicule pentru scopuri comerciale, pãrţi componente şi accesorii ale acestora
42. Accesorii şi piese de schimb auto
43. Maşini pentru industrie, pãrţi componente şi accesorii ale acestora
44. Produse laminate, inclusiv şine de cale feratã
45. Diverse produse din metal
46. Bunuri tehnice, ca: scule, articole de fierãrie, pompe de petrol de mãsurã şi distribuţie, maşini de cusut industriale, motoare Diesel, becuri electrice, întrerupãtori de joasã şi înaltã tensiune, maşini de scris pentru birouri, maşini textile etc.
47. Maşini-unelte
48. Articole din cauciuc, inclusiv anvelope şi încãlţãminte
49. Peşte sãrat şi conservat, prawns
50. Produse din azbest
51. Vopsele, pigmenţi, lacuri şi emailuri
52. Nasturi din sidef
53. Abrazive
54. Confecţii şi articole de galanterie
55. Instrumente chirurgicale şi echipament de spital.
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016