Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 4 din 19 februarie 2002  privind aprobarea formei-cadru a Acordului de grant    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 4 din 19 februarie 2002 privind aprobarea formei-cadru a Acordului de grant

EMITENT: FONDUL ROMAN DE DEZVOLTARE SOCIALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 581 bis din 6 august 2002

În temeiul art. 12 şi <>art. 13 alin. (1)-(3) din Legea nr. 129/1998 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Fondului Roman de Dezvoltare Socialã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Consiliul director al Fondului Roman de Dezvoltare Socialã hotãrãşte:

ART. 1
Se aproba forma-cadru a Acordului de grant, modificat şi completat în vederea derulãrii celui de-al doilea Acord de împrumut dintre România şi Banca Internationala pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, ratificat prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 46/2002 .
Acordul de grant reprezintã convenţia încheiatã între Fondul Roman de Dezvoltare Socialã şi reprezentanţii de drept ai beneficiarilor, în temeiul cãreia Fondul transmite beneficiarilor sau, dupã caz, organizaţiilor intermediare, cu titlu gratuit, sume de bani, denumite granturi, în scopul exclusiv al executãrii proiectelor aprobate.
Acordul de grant formeazã obiectul anexei care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Pentru proiectele finanţate în cadrul Acordului-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, semnat la Paris la 3 august 2000 şi la Bucureşti la 14 august 2000, ratificat prin <>Ordonanta Guvernului nr. 84/2000 , rãmân aplicabile prevederile Acordului de grant, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 577 din 26 noiembrie 1999.
ART. 3
Documentul prevãzut la art. 1 va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Consiliului director
al Fondului Roman de Dezvoltare Socialã,
Virgil Ioanid

Bucureşti, 19 februarie 2002.
Nr. 4

ANEXA 1

CODUL PROIECTULUI ................

ACORD DE GRANT
Nr. .... din .......

Între:
Fondul Roman de Dezvoltare Socialã, denumit în continuare Fond, organism de interes public, fãrã scop lucrativ, cu personalitate juridicã, înfiinţat în baza <>Legii nr. 129/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Fondului Roman de Dezvoltare Socialã, cu sediul în municipiul Bucureşti, b-dul Regina Elisabeta nr. 3, et. 3, sectorul 3, înregistrat fiscal sub nr. ....... având contul nr. .......... deschis la banca ........ reprezentat prin domnul/doamna director executiv ...............,

şi
Grupul din comunitatea ruralã saraca*), denumit în continuare Primitor, cu sediul în ............ având calitatea de persoana juridicã, dobandita, potrivit <>art. 2 alin. (2) din Legea nr. 129/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prin actul eliberat de Primãria ........ înregistrat fiscal sub nr. ........ având contul curent pentru grant nr. .... deschis la banca ..... reprezentat prin comitetul de conducere a proiectului, desemnat conform procurii speciale din data de ...... anexatã la prezentul Acord de grant, şi având urmãtoarea componenta:
.......................... - preşedinte
.......................... - secretar
.......................... - trezorier
___________
*) Se completeazã în cazul proiectelor de mica infrastructura ruralã sau, dupã caz, pentru proiectele de activitãţi ulterioare - de rezolvare a unor probleme tehnice neprevãzute sau de forta majorã.

sau
......*), denumit în continuare Primitor, cu sediul în ....... str. ......... nr. ...... judeţul/sectorul ........... înregistratã fiscal sub nr. ........ având contul curent pentru grant nr. ..... deschis la banca ......... în calitate de organizaţie intermediara, stabilitã în conformitate cu prevederile <>art. 2 alin. (1) lit. j) din Legea nr. 129/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, reprezentat prin ........... având calitatea de ............... .

___________
*) Se completeazã în cazul proiectelor de servicii sociale comunitare sau, dupã caz, pentru proiectele de activitãţi ulterioare - de rezolvare a unor probleme tehnice neprevãzute sau de forta majorã.

sau
Cooperativa de consum/Societatea agricolã/Asociaţia sau Fundaţia "........"*), denumita în continuare Primitor, cu sediul în ............ înregistratã fiscal sub nr. ...... având contul curent pentru grant nr. ...... deschis la banca ................ reprezentat în conformitate cu prevederile Actului constitutiv, prin domnul/doamna .......... având calitatea de ............. .
___________
*) Se completeazã în cazul proiectelor de activitãţi generatoare de venit sau, dupã caz, pentru proiectele de activitãţi ulterioare - de rezolvare a unor probleme tehnice neprevãzute sau de forta majorã.

sau
Autoritatea administraţiei publice locale*) ......... denumita în continuare Primitor, cu sediul în .......... înregistratã fiscal sub nr. ............... având contul curent pentru grant nr. ...... deschis la banca ........ reprezentatã prin domnul/doamna ........ în calitate de ....... în parteneriat, conform Acordului de parteneriat nr. ...../.........., cu:
___________
*) Se completeazã în cazul proiectelor de activitãţi ulterioare - inovative şi pentru consolidarea capacitãţii grupurilor comunitare (ex. gropi ecologice).

1. Grupul din comunitatea ruralã saraca, cu sediul în ........ având calitatea de persoana juridicã, dobandita, potrivit <>art. 2 alin. (2) din Legea nr. 129/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prin actul eliberat de Primãria ........... reprezentat prin comitetul de conducere a proiectului, desemnat conform procurii speciale din data de ............ anexatã la prezentul Acord de grant, şi având urmãtoarea componenta:
.......................... - preşedinte
.......................... - secretar
.......................... - trezorier

sau
în parteneriat, conform Acordului de parteneriat nr. .../...,
cu:
2. ...................(organizaţia neguvernamentala/Cooperativa de consum, Societatea agricolã, Asociaţia, Fundaţia, dupã caz - foste grupuri productive), cu sediul în ....................... str. ............ nr. ........... judeţul/sectorul ............. înregistratã fiscal sub nr. .......... reprezentatã prin domnul/doamna ........ având calitatea de ...................

1. Obiectul Acordului de grant

1.1. Fondul acorda Primitorului, în termenii şi în condiţiile prezentului Acord de grant, cu titlu gratuit, contravaloarea în lei a echivalentului sumei de .......... dolari S.U.A., care urmeazã sa fie utilizata exclusiv în vederea realizãrii proiectului*) ".............", aprobat prin Hotãrârea Consiliului Director al Fondului nr. ........... din data de .............. proiect redat în anexa nr. 1**) ce constituie parte integrantã a prezentului Acord de grant.
___________
*) Denumit subproiect în Acordul de împrumut dintre România şi Banca Internationala pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), semnat la Bucureşti la 16 ianuarie 2002, ratificat prin Ordonanta de urgenta nr. 46, publicatã în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 287 din 29 aprilie 2002, aprobatã prin Legea nr. ....
**) Anexa nr. 1 cuprinde graficul de implementare şi toate documentele pe baza cãrora s-a aprobat finanţarea.

1.2. Proiectul consta în realizarea
..............................................................
1.3. Suma de bani acordatã cu titlu gratuit în scopul şi în condiţiile prevãzute la pct. 1.1 este denumita în continuare grant.
1.4. Primitorul se angajeazã ca va contribui:
a) în bani;
b) în natura;
c) în bani şi în natura
cu contravaloarea/suma de ....... lei, reprezentând .........% din valoarea grantului, dupã cum se precizeazã în anexa nr. 1.
1.5. În cazul în care contribuţia va fi în bani, aceasta trebuie sa fie depusa înaintea semnãrii prezentului Acord de grant, în contul curent distinct nr. .......... deschis de Primitor pentru acest proiectia banca ...............
1.6. Bugetul proiectului şi sursele de finanţare sunt redate în anexele nr. 2 şi 3, care constituie pãrţi integrante a prezentului Acord de Grant.
1.7. Fondul va elibera Primitorului sumele grantului în lei, la cursul de schimb leu/dolar S.U.A. de la data efectuãrii licitaţiei valutare de cãtre Fond, la banca acestuia.
1.8. Eliberarea sumelor grantului cãtre Primitor se va face în ..... transe, pe baza formularelor standard de solicitare de plata, completate de Primitor şi certificate de supervizorul Fondului. Prima transa este consideratã avans.
1.9. Nivelul avansului, precum şi al celorlalte transe este stabilit dupã cum urmeazã:
- transa I (avans) ........................;
- transa a II-a ...........................;
- transa a III-a ..........................;
- transa a IV-a .......................... .
1.10. Cuantumul transelor stipulate la art. 1.9, precum şi valoarea grantului, dupã caz, pot fi majorate/diminuate cu respectarea prevederilor art. 4.5, în funcţie de nevoile reale identificate pe parcursul derulãrii proiectului.
1.11. La solicitarea fiecãrei transe (excepţie fãcând avansul) Primitorul trebuie sa prezinte supervizorului Fondului un raport privind stadiul implementarii proiectului din punct de vedere fizic, financiar şi al contribuţiei comunitãţii şi documentele adecvate, justificând utilizarea a cel puţin 75% din transa anterioarã. Supervizorul va întocmi un raport în urma verificãrilor întreprinse la fata locului care va constitui temei justificativ al eliberãrii transei solicitate. Restul de cel mult 25% se justifica cu ocazia formularii solicitãrii pentru urmãtoarea transa. Justificarea utilizãrii ultimei transe se va efectua înainte de momentul închiderii proiectului.
1.12. În cazul în care Primitorul realizeazã economii la nivelul proiectului, fãrã sa fie afectatã calitatea acestuia, sumele pot fi utilizate de beneficiarul grantului pentru posibile îmbunãtãţiri, extinderea şi dezvoltarea proiectului, cu aprobarea Fondului şi cu respectarea procedurilor (tehnice, financiare, juridice) specifice. Utilizarea economiilor pentru acoperirea cheltuielilor curente sau de exploatare, sau angajarea economiilor proiectului fãrã obţinerea aprobãrii Fondului este interzisã şi atrage angajarea rãspunderii materiale a Primitorului, sau în cazul dizolvãrii acestuia, a persoanelor fizice responsabile.
1.13. Sumele grantului rãmase necheltuite, dupã finalizarea proiectului şi/sau dupã parcurgerea procedurii prevãzute la punctul 1.12, vor fi returnate Fondului în contul şi la banca indicate de acesta, în termen de maximum 30 zile de la data notificãrii transmisã Primitorului de cãtre supervizorul Fondului.

2. Drepturile şi obligaţiile pãrţilor

2.1. Fondul are dreptul de a verifica toate datele şi documentele în legatura cu realizarea proiectului.
2.2. Fondul poate, în orice moment sa suspende eliberarile de fonduri aferente finanţãrii proiectului şi sa retragã sumele din contul Primitorului, prin notificare adresatã beneficiarului grantului, dacã unul dintre urmãtoarele evenimente a avut loc:
a) activitãţile nu au fost realizate în conformitate cu legislaţia romana şi procedurile Fondului;
b) s-a produs o întrerupere a fluxului de fonduri cãtre Fond;
c) Primitorul nu şi-a îndeplinit obligaţiile la care s-a angajat prin proiect.
2.3. Primitorul se obliga sa respecte cu stricteţe prevederile legislaţiei romane şi reglementãrile Fondului pentru îndeplinirea obiectivelor şi activitãţilor proiectului, astfel cum sunt ele descrise în anexa nr. 1 la prezentul Acord de grant.
2.4. Primitorul se obliga sa utilizeze grantul, precum şi sumele reprezentând contribuţia sa la proiect, menţionatã la pct. 1.4, numai pentru realizarea obiectivelor proiectului.
2.5. Primitorul organizeazã şi conduce contabilitatea în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
2.6. Primitorul se obliga sa permitã reprezentanţilor Fondului şi/sau ai Bãncii evaluarea realizãrii proiectului, prin punerea la dispoziţia acestora a tuturor datelor şi documentelor solicitate, precum şi prin asigurarea accesului pentru vizitarea proiectului finanţat din grant.
2.7. Primitorul se obliga sa utilizeze şi sa respecte legislaţia şi procedurile Fondului privind achiziţia bunurilor, lucrãrilor şi serviciilor de consultanţa în conformitate cu prevederile înscrise în Manualul comunitãţii, care respecta procedurile de procurare BIRD, pus la dispoziţia beneficiarului grantului de cãtre Fond.
2.8. Primitorul are obligaţia sa prevadã în contractele încheiate cu terţi furnizori şi prestatori de servicii menţiuni referitoare la Acordul de grant, la grant şi la Fond.
Aceste contracte se încheie în forma scrisã şi constituie titluri executorii, conform prevederilor <>Legii nr. 129/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
2.9. Primitorul se obliga sa afiseze într-un loc vizibil situaţia fondurilor primite de la Fond şi a cheltuielilor efectuate.
2.10. Primitorul se obliga sa afiseze la loc vizibil emblema Fondului, pe tot parcursul executãrii şi dupã finalizare, pe obiectivele rezultate din realizarea proiectului.
2.11. Primitorul se obliga sa întreprindã cu maxima urgenta toate demersurile legale care se impun pentru recuperarea sumelor din grant ce nu pot fi utilizate pentru realizarea obiectivelor proiectului, independent de acţiunile şi inacţiunile sale.

3. Forta majorã

3.1. Dacã o situaţie de forta majorã impiedica sau întârzie, total sau parţial, executarea Acordului de grant, partea afectatã de cazul de forta majorã va fi exoneratã de rãspundere privind îndeplinirea obligaţiilor sale pentru perioada în care aceasta îndeplinire este împiedicatã sau intarziata de cazul de forta majorã.
3.2. Fondul nu rãspunde pentru prejudiciul cauzat Primitorului în situaţia în care Fondului i se sisteaza finanţarea.
3.3. Partea care invoca forta majorã este obligatã sa comunice celeilalte pãrţi, în termen de 30 de zile de la apariţia cazului de forta majorã, existenta acestuia, prin notificare scrisã însoţitã de acte doveditoare, eliberate de autoritãţile româneşti competente.

4. Valabilitatea şi modificarea Acordului de grant

4.1. Prezentul Acord de grant intra în vigoare la data semnãrii lui de cãtre ambele pãrţi şi este valabil pana la închiderea proiectului.
4.2. Perioada de implementare*) a proiectului este de circa ....... luni.
___________
*) perioada cuprinsã între semnarea Acordului de grant şi terminarea proiectului.

4.3. Utilizarea grantului în alte scopuri decât cele prevãzute în prezentul Acord de grant este interzisã şi atrage desfiinţarea Acordului de grant, fãrã intervenţia instanţei judecãtoreşti sau a celei de arbitraj, dupã caz.
În cazul în care Primitorului i-a fost notificatã desfiinţarea prezentului Acord de grant din vina sa, acesta este obligat ca în termen de 30 de zile de la data primirii notificãrii sa restituie Fondului toate sumele primite.
4.4. Dacã în cursul executãrii Acordului de grant se constata încãlcãri ale obligaţiilor acestuia sau nesocotiri ale dispoziţiilor <>Legii nr. 129/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi ale prevederilor reglementãrilor Fondului, Fondul poate proceda la rezilierea Acordului de grant, fãrã intervenţia instanţei judecãtoreşti sau a instanţei de arbitraj.
Prejudiciile cauzate vor fi recuperate de cãtre Fond de la Primitor, sau în cazul dizolvãrii acestuia de la persoana fizica responsabilã.
4.5. Modificarea prezentului Acord de grant se poate face numai prin acordul pãrţilor.
4.6. Partea care are initiativa modificãrii va notifica, în scris, celeilalte pãrţi propria propunere. Partea care primeşte notificarea respectiva se obliga sa rãspundã în termen de 15 zile lucrãtoare de la primirea acesteia.
4.7. În cazul în care pãrţile convin modificarea prezentului Acord de grant, aceasta se va realiza prin încheierea unui act adiţional.

5. Închiderea proiectului

5.1. Înainte de închiderea financiarã a proiectului Primitorul va prezenta planul definitiv, acceptat de Fond, conţinând detaliile privind întreţinerea şi exploatarea obiectivelor realizate în cadrul proiectului.
5.2. Proiectul se considera închis având la baza raportul final al supervizorului, care va consemna dacã obiectivele proiectului au fost îndeplinite şi dacã au fost justificate toate sumele acordate prin prezentul Acord de grant, şi numai dupã anunţarea închiderii proiectului în cel puţin 3 locuri publice. Procedura închiderii proiectului va fi consemnatã prin documente specifice recunoscute şi aprobate de Fond.
5.3 Proprietatea asupra bunurilor rezultate în urma realizãrii proiectului împreunã cu proprietatea bunurilor achiziţionate în scopul executãrii proiectului revine, la data închiderii proiectului, persoanei juridice*) menţionate de lege.
___________
*) În cazul proiectelor de mica infrastructura ruralã - proprietatea asupra obiectivelor rezultate din executarea proiectelor revine unitãţilor administrativ-teritoriale, cu obligaţia întreţinerii lor împreunã cu comitetul de întreţinere a proiectului conform <>art. 2, alineat 2 din Legea nr. 129/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
În cazul proiectelor de activitãţi generatoare de venit - proprietatea asupra bunurilor achiziţionate în scopul executãrii proiectelor revine cooperativei de consum/societãţii agricole/ asociaţiei sau fundaţiei - conform <>art. 2, alineat 3 din Legea nr. 129/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
În cazul proiectelor de servicii sociale comunitare - proprietatea asupra bunurilor achiziţionate în scopul realizãrii proiectelor revine organizaţiei intermediare definite la art. 2 alin (1) din lege, care au obligaţia sa le utilizeze pentru aceleaşi scopuri pentru care au fost achiziţionate - conform <>art. 2, din Legea nr. 129/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
În cazul proiectelor de activitãţi ulterioare - proprietatea asupra obiectivelor rezultate se va stabili, dupã caz, în funcţie de specificul subproiectului.

6. Soluţionarea neintelegerilor

6.1. Orice neînţelegere care decurge din interpretarea şi aplicarea prezentului Acord de grant va fi soluţionatã de pãrţi, pe cale amiabila, în termen de 30 de zile calendaristice, de la notificarea acesteia.
6.2. În cazul în care pãrţile nu ajung la un consens pe cale amiabila, în termenul menţionat la art. 6.1., neînţelegerile vor fi soluţionate potrivit prevederilor legale în vigoare.

7. Dispoziţii finale

7.1. În mãsura în care nu vin în contradictie cu prevederile acestui Acord de grant, la executarea şi interpretarea lui se vor aplica prevederile Codului civil roman şi alte reglementãri legale în materie.
7.2. Prezentul Acord de grant, inclusiv anexele nr. 1-3, a fost încheiat în doua exemplare, ambele având valoare de original şi constituind împreunã un singur act juridic.

FONDUL ROMAN DE DEZVOLTARE SOCIALĂ

PRIMITOR*)

Director executiv,
...............

Şef Departament Financiar, contabil şi
administrativ,

...............
Avizat juridic,



───────────────
*) În cazul proiectelor de mica infrastructura ruralã, se vor mentiona membrii comitetului de conducere a proiectului - preşedinte, secretar, trezorier şi reprezentantul autoritãţii administraţiei publice locale pentru proiectele de continuare - inovative şi pentru consolidarea capacitãţii grupurilor comunitare.
În cazul proiectelor de servicii sociale comunitare şi al proiectelor de activitãţi generatoare de venit se vor mentiona funcţia şi numele reprezentantului primitorului.

ANEXA 2
──────────
la acordul de grant
──────────────────────


Bugetul proiectului (dolari SUA)

1. Contribuţia localã (echivalent în dolari SUA)*) ...........
constând din: ................................................

2. Grantul ...................................................

TOTAL BUGET
.................

___________
*) echivalentul în dolari SUA a contribuţiei locale calculatã la cursul leu/dolar al BNR din ziua întocmirii bugetului proiectului.

ANEXA 3
─────────
la acordul de grant
────────────────────


Sursele de finanţare ale
Acordului de Grant (dolari SUA)

1. Contribuţia localã (echivalent în dolari SUA)*) ...........
din care:
surse proprii: ...............................................
surse atrase (dacã este cazul) ...............................
2. Grantul ...................................................
din care:
împrumut BIRD (84%):..........................................
contribuţia Guvernului României (16%): .......................

TOTAL BUGET
.......................

___________
*) echivalentul în dolari SUA a contribuţiei locale calculatã la cursul leu/dolar al BNR din ziua întocmirii bugetului proiectului.


──────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016