Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 382 din 20 iunie 1964  privind practica studentilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 382 din 20 iunie 1964 privind practica studentilor

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 30 din 24 iunie 1964
Consiliul de Miniştri al Republicii Populare Romane hotãrãşte:

1. Studenţii îşi completeazã pregãtirea de specialitate dobindita în instituţiile de învãţãmînt superior prin activitate practica desfasurata în instituţii, întreprinderi şi organizaţii economice de stat şi cooperatiste.
2. Activitatea practica a studenţilor va avea urmãtoarele forme:
a) practica concomitenta cu studiile teoretice, care se efectueazã în timpul semestrelor de studii;
b) practica de an care se efectueazã începînd cu al II-lea an de studii, în timpul verii sau într-o alta perioada a anului universitar, în afarã semestrelor de studii sau prin decalarea acestora;
c) practica de documentare pentru elaborarea lucrãrii de diploma, care se efectueazã în ultimul an de studii.
3. Durata şi conţinutul activitãţii practice, precum şi programarea perioadelor de practica, pe specialitãţi şi ani de studii, se stabilesc de Ministerul Învãţãmîntului prin planurile de învãţãmînt şi programele de practica, cu consultarea ministerelor şi celorlalte organe centrale ale administraţiei de stat pentru care se pregãtesc cadrele în instituţiile de învãţãmînt superior.
Pentru stabilirea duratei perioadelor de practica de an şi a practicii de documentare pentru elaborarea lucrãrii de diploma, Ministerul Învãţãmîntului va lua avizul Comitetului de Stat al Planificarii şi Ministerului Finanţelor.
În cadrul activitãţii practice a studenţilor se pot organiza excursii de documentare de cel mult 7 zile, iar la institutele agronomice de cel mult 14 zile, pe intreaga durata a studiilor.
4. Programul zilnic al practicii de an este de 6-8 ore. Prin regulamentul de aplicare a prezentei hotãrîri se va stabili programul zilnic pe specialitãţi şi ani de studii.
5. Pentru organizarea şi desfãşurarea în bune condiţiuni a practicii, Ministerul Învãţãmîntului, de acord cu ministerele şi celelalte organe centrale, va stabili numãrul de locuri pe instituţii, întreprinderi şi organizaţii economice de stat şi cooperatiste unde se va desfasura practica studenţilor, precum şi repartizarea locurilor de practica.
Între instituţiile de învãţãmînt superior şi organizaţiile socialiste în care se desfãşoarã practica se va încheia o convenţie de colaborare semnatã de rectorul instituţiei de învãţãmînt superior şi conducãtorul organizaţiei socialiste respective, înainte de începerea practicii. Formularul convenţiei va fi stabilit prin regulamentul de aplicare a prezentei hotãrîri.
6. Organizaţiile socialiste unde se desfãşoarã practica studenţilor au urmãtoarele obligaţii:
a) sa repartizeze studenţii la locuri de munca şi în echipe, sub îndrumarea directa a muncitorilor de inalta calificare, a maiştrilor, tehnicienilor, inginerilor sau a altor salariaţi cu calificare corespunzãtoare, cãrora le revine sarcina instruirii studenţilor în vederea însuşirii deprinderilor practice, a cunoaşterii aparaturii, utilajului şi proceselor tehnologice, a problemelor legate de modernizarea şi conducerea procesului de producţie;
b) sa desemneze responsabili pentru îndrumarea şi controlul zilnic al practicii studenţilor, dintre cei mai buni salariaţi cu calificare superioarã şi sa le creeze acestora condiţiile necesare pentru a-şi îndeplini sarcinile;
c) sa asigure studenţilor în perioada de practica masa de trei ori pe zi în limita sumei formate din alocaţia de hrana plus regia de cantina, la care au dreptul studenţii, precum şi cazarea pe toatã durata practicii. În cazul cînd organizaţia socialistã nu are posibilitãţi proprii, va asigura cazarea şi masa studenţilor în colaborare cu organele locale, la alte organizaţii socialiste din localitate. În centrele universitare cazarea şi masa studenţilor urmeazã sa fie asigurate de cãtre instituţiile de învãţãmînt superior;
d) sa asigure din fondurile proprii transportul studenţilor de la locul de debarcare la locul de practica şi înapoi dupã terminarea perioadei de practica;
e) sa suporte cheltuielile zilnice de transport ale studenţilor cu mijloacele de transport locale (tramvaie, autobuze, troleibuze), de la locul de cazare la locul de practica şi înapoi, atunci cînd distanta depãşeşte 2 km;
f) sa asigure gratuit studenţilor, pe toatã durata practicii, echipamentul de protecţie şi antidoturile ce se acorda la fiecare loc de munca, conform normelor de protecţia muncii, precum şi asistenta medicalã, inclusiv medicamentele necesare.
7. Responsabilii cu practica desemnaţi de organizaţiile socialiste vor primi din fondul de salarii al instituţiei de învãţãmînt superior, care are cel mai mare numãr de studenţi repartizaţi în organizaţia socialistã respectiva, o indemnizaţie lunarã stabilitã în funcţie de numãrul studenţilor, dupã cum urmeazã:
- 350 lei pentru îndrumarea unui numãr de 31-50 studenţi;
- 400 lei pentru îndrumarea unui numãr de 51-100 studenţi;
- 500 lei pentru îndrumarea unui numãr mai mare de 100 studenţi.
Un responsabil va putea controla şi indruma concomitent practica a maximum 200 studenţi. Dacã numãrul de studenţi care fac practica într-o organizaţie socialistã este mai mare de 200, se vor desemna mai mulţi responsabili. În acest caz, fiecare responsabil va indruma şi controla cel puţin 100 de studenţi.
Muncitorii de inalta calificare, desemnaţi de organizaţiile socialiste, care se ocupa direct de instruirea practica a studenţilor, vor primi din fondul de salarii al instituţiilor de învãţãmînt superior o indemnizaţie de 100 lei pentru intreaga perioada de practica.
Ministerul Învãţãmîntului, în colaborare cu ministerele şi celelalte organe centrale, va elabora instrucţiuni cuprinzînd sarcinile responsabililor de practica din organizaţiile socialiste.
8. Instituţiile de învãţãmînt superior vor asigura gratuit studenţilor echipament de lucru (uzura) pe timpul practicii. Echipamentul de lucru este cel prevãzut în tabelul din anexa.
9. Instituţiile de învãţãmînt superior vor delega personalul didactic de specialitate pentru îndrumarea şi controlul practicii studenţilor. Personalul didactic care indrumeaza şi controleazã practica primeşte drepturile legale de deplasare.
Îndrumarea practicii studenţilor constituie o forma a activitãţii didactice şi va fi luatã în considerare la stabilirea sarcinilor personalului didactic.
10. Studenţii din învãţãmîntul superior tehnic, cursuri serale, fac practica în anii III, IV şi V pe cît posibil în perioada 15 iulie-15 septembrie. Practica va putea fi programata cîte 4 ore pe zi timp de 4 saptamini în afarã orelor de producţie pentru care este salariat studentul, sau cîte 8 ore pe zi timp de 2 saptamini, dacã studentul efectueazã practica în timpul concediului de la locul de munca.
Practica se va efectua de preferinta în organizaţia socialistã în care este salariat studentul. În cazul cînd nu exista condiţiile necesare îndeplinirii tuturor prevederilor programei de practica, studentul va fi rapartizat la practica într-o organizaţie socialistã cu profil corespunzãtor, din localitate sau din alta localitate.
11. Studenţii bursieri primesc burse pe toatã durata practicii. Cei care în timpul cursurilor au primit bursa în numerar, o vor putea primi în continuare tot în numerar, la cerere.
Studenţii nebursieri care efectueazã practica în alte localitãţi decît aceea în care îşi are sediul facultatea pe care o urmeazã sau în care au domiciliul, beneficiazã pe toatã durata practicii de alocatie de hrana în natura, în cuantumul stabilit pentru studenţii bursieri, precum şi de cazare şi regie pentru cantina.
Alocaţia de hrana pentru studenţii instituţiilor de învãţãmînt superior, în perioada practicii, este cea stabilitã prin norme legale.
12. Sumele reprezentind alocaţia de hrana, precum şi cheltuielile de cazare şi de regie pentru cantina, pentru studenţii bursieri şi nebursieri care efectueazã practica, vor fi achitate de cãtre instituţiile de învãţãmînt superior organizaţiilor socialiste care asigura masa şi cazarea studenţilor, prin virament, cu zece zile înainte de începerea practicii.
În cazurile în care regia pentru cantina şi cazarea depãşesc valorile stabilite pentru cantinele şi cãminele studenţeşti, diferenţa va fi suportatã de instituţiile de învãţãmînt superior.
Cînd practica se efectueazã în localitãţi izolate sau în mediul rural unde nu exista posibilitatea de a asigura studenţilor cazarea şi masa de cãtre organizaţiile socialiste agricole sau instituţiile de învãţãmînt superior, sumele respective, inclusiv alocaţia de hrana, se vor achitã studenţilor în numerar, cu avizul Bãncii de Stat a Republicii Populare Romane.
Cheltuielile de cazare se pot deconta pînã la plafonul de 6 lei pe noapte.
13. Studenţii institutelor de arta, bursieri şi nebursieri, vor primi de la aceste institute, pe timpul efectuãrii practicii, materialele necesare pentru lucrãrile ce urmeazã a fi executate.
14. Instituţiile de învãţãmînt superior suporta cheltuielile de transport ale tuturor studenţilor (bursieri şi nebursieri) din localitatea în care îşi are sediul instituţia de învãţãmînt superior în localitatea în care se efectueazã practica şi de aici în localitatea unde domiciliazã, cu tren de persoane clasa a II-a, autobuze I.R.T.A. sau vapoare NAVROM. În cazul în care perioada de practica nu este planificata imediat dupã terminarea cursurilor şi studenţii au trebuit sa plece în vacanta, instituţiile de învãţãmînt superior vor asigura transportul (dus şi întors) de la domiciliul studenţilor în localitatea de practica, inclusiv cînd practica se efectueazã în localitatea în care îşi are sediul instituţia de învãţãmînt superior.
În cazul cînd studenţii nebursieri efectueazã practica în localitatea lor de domiciliu, nu li se vor deconta cheltuielile de transport.
15. Cheltuielile necesare pentru excursiile de documentare prevãzute în planurile de învãţãmînt, vor fi suportate de instituţiile de învãţãmînt superior, pentru toţi studenţii. În aceste cheltuieli se include costul transportului, cazarii şi al mesei, în limita alocaţiei de hrana stabilitã pentru studenţii bursieri.
Personalul didactic care conduce aceste excursii va primi drepturile de deplasare prevãzute de normele legale.
16. Cheltuielile legate de practica studenţilor, care intra în sarcina instituţiilor de învãţãmînt superior, vor fi acoperite din planurile lor de cheltuieli de la art. 6 "Cheltuieli şcolare şi pentru practica elevilor şi studenţilor", exceptind bursele care se achitã şi pe timpul practicii de la art. 8 lit. a "Burse de întreţinere".
17. Ministerul Învãţãmîntului, cu avizul Ministerului Finanţelor, va emite regulamentul de aplicare a prezentei hotãrîri.
18. Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 1547/1956 privind acordarea echipamentului de lucru (uzura) pe timpul practicii în producţie a studenţilor, <>Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 905/1958 pentru aprobarea Regulamentului privind practica în producţie a studenţilor, astfel cum a fost modificatã şi completatã prin Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 167/1960 , Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 61/1963 privind desfiinţarea practicii premergãtoare a studiilor teoretice în învãţãmîntul superior, precum şi orice alte dispoziţii contrare prevederilor prezentei hotãrîri, se abroga.

Preşedintele
Consiliului de Miniştri,
Ion Gheorghe Maurer


ANEXA 1


TABEL
cuprinzînd echipamentul de lucru (uzura) ce se acorda studenţilor pe timpul practicii*)



────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Felul echipamentului de lucru
Ramurile (uzura) pentru un student Durata de uzura
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- metalurgie salopeta de doc şi o 5 ani universitari
pereche bocanci
- construcţii de maşini " "
- transporturi " "
- electrotehnica " "
- energetica " "
- electronica " "
- construcţii " "
- hidrotehnica " "
- arhitectura " "
- chimie " "
- industrie alimentara " "
- petrol " "
- industrializarea lemnului " "
- industrie uşoarã " "
- ştiinţe economice " "
- agricultura " "
- silvicultura " "
- piscicultura " "
- geologie " "
- fizica " "
- matematica-mecanicã " "
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- mine salopeta de doc, cascheta de 5 ani universitari
miner şi o pereche bocanci
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- ştiinţe naturale pantaloni de doc cu 5 ani universitari
pieptar şi o pereche
de bocanci
- biologie " "
- geografie " "
- istorie " "
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



----------
*) În cazul cînd practica se executa în întreprinderi industriale şi agricole, pe santiere sau prin deplasãri pe teren.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016