Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 36 din 24 ianuarie 1969  pentru aprobarea Acordului comercial dintre Republica Socialista Romania si Republica Federala Nigeria    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 36 din 24 ianuarie 1969 pentru aprobarea Acordului comercial dintre Republica Socialista Romania si Republica Federala Nigeria

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 11 din 26 ianuarie 1969
Consiliul de Miniştri al Republicii Socialiste România hotãrãşte:

ARTICOL UNIC
Se aproba Acordul comercial dintre Republica Socialistã România şi Republica Federala Nigeria, încheiat la Lagos la 12 august 1968.

p.Preşedintele
Consiliului de Miniştri,
ILIE VERDET


ACORD COMERCIAL
între Republica Socialistã România şi Republica Federala Nigeria

Guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul militar federal al Republicii Federale Nigeria (în continuare denumit guvernul Republicii Federale Nigeria),
dorind sa dezvolte comerţul între cele doua tari, pe baza egalitãţii şi avantajului reciproc,
convin asupra urmãtoarelor:

ART. 1
Guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Federale Nigeria îşi vor acorda reciproc tratamentul naţiunii celei mai favorizate în privinta tuturor problemelor legate de comerţul între cele doua tari.
Prevederile acestui articol nu se vor aplica totuşi avantajelor:
a) pe care una dintre pãrţile contractnte le-a acordat sau le poate acorda ţãrilor vecine pentru a facilita traficul de frontiera;
b) care vor rezulta dintr-o uniune vamalã sau zona a comerţului liber, la care fiecare parte contractantã este sau poate deveni membru.
ART. 2
a) În perioada valabilitãţii acestui acord, pãrţile contractante se vor strãdui sa realizeze între ele un echilibru al schimburilor comerciale, luind în considerare importurile, exporturile şi plãţile necomerciale.
b) Autoritãţile competente ale celor doua pãrţi contractante îşi vor acorda, cînd este necesar, licenţe de import şi export, pe baza tratamentului naţiunii celei mai favorizate, conform legilor şi celorlalte reglementãri în vigoare în cele doua tari.
c) Exportul mãrfurilor din Republica Socialistã România în Republica Federala Nigeria şi din Republica Federala Nigeria în Republica Socialistã România se va efectua în conformitate cu listele A şi B, anexate la prezentul acord.
Listele pot fi modificate prin schimb de scrisori între cele doua pãrţi contractante.
ART. 3
Prevederile articolului 2 al prezentului acord se vor aplica de asemenea mãrfurilor neînscrise în listele A şi B pentru care se pot încheia tranzacţii comerciale între organizaţii de comerţ exterior romane şi persoane juridice şi fizice nigeriene.
ART. 4
Tranzacţiile comerciale din cadrul acestui acord vor fi încheiate între organizaţii de comerţ exterior romane, ca organe juridice independente, pe de o parte şi persoane juridice şi fizice nigeriene, pe de alta parte.
ART. 5
Nici o prevedere din acest acord nu va fi interpretatã ca exclude interzicerile sau restricţiile la exporturi, importuri sau mãrfuri în tranzit, justificate de motive ale moralei publice, politicii publice, securitãţii publice, protecţiei vieţii sau sãnãtãţii umane, a animalelor sau plantelor, protecţiei tezaurului naţional, aur sau argint, cu condiţia ca astfel de mãsuri sa nu fie aplicate într-un mod care ar constitui un mijloc de discriminare arbitrarã sau nejustificabila.
ART. 6
Cele doua pãrţi contractante vor lua mãsurile necesare pentru a asigura ca preţurile pentru mãrfurile livrate în cadrul prezentului acord sa fie stabilite pe baza preţurilor cotate pe principalele pieţe mondiale pentru produse asemãnãtoare.
ART. 7
Pãrţile contractante, în conformitate cu legile şi celelalte reglementãri în vigoare în fiecare ţara, îşi vor acorda una alteia libertate de tranzit mãrfurilor venind de pe teritoriul oricãreia dintre ele şi transportate pe teritoriul celeilalte.
ART. 8
Mãrfurile livrate în cadrul acestui acord vor fi reexportate unei terţe tari numai cu aprobarea prealabilã a tarii de origine a mãrfurilor.
ART. 9
Pentru a facilita dezvoltarea comerţului între cele doua tari, pãrţile contractante, potrivit legilor şi celorlalte reglementãri în vigoare în ambele tari şi în condiţiile convenite între autoritãţile competente ale ambelor pãrţi, vor permite organizarea pe teritoriile lor de tîrguri şi expoziţii permanente şi temporare şi îşi vor acorda, una alteia, asistenta necesarã pentru organizarea şi buna funcţionare a unor astfel de manifestatiuni.
ART. 10
Cele doua guverne, conform legilor şi celorlalte reglementãri în vigoare în ţãrile lor, vor permite importul şi exportul urmãtoarelor produse cu scutire de taxe vamale, taxe şi alte cheltuieli similare:
a) mostre de mãrfuri şi materiale publicitare necesare numai pentru obţinerea de comenzi şi publicitate;
b) exponatele, produsele şi uneltele care urmeazã a fi folosite la montarea tirgurilor şi expozitiilor permanente şi temporare, cu condiţia ca aceste produse şi exponate sa nu fie vîndute.
ART. 11
Vasele comerciale ale fiecãrei tari, cu incarcatura şi echipajul lor, altele decît vasele angajate în navigaţia de coasta, se vor bucura în privinta intrãrii, şederii şi plecãrii din porturile celeilalte tari de facilitãţile naţiunii celei mai favorizate acordate de legile, regulile şi regulamentele lor respective, vaselor sub pavilonul unei terţe tari.
ART. 12
Autoritãţile competente ale ambelor pãrţi contractante vor lua toate mãsurile posibile pentru a permite vaselor oricãrei pãrţi contractante sau vaselor time-charter angajate de oricare parte contractantã sa transporte mãrfurile ce urmeazã a fi schimbate în cadrul acestui acord, într-o proporţie cît mai mare posibila. Transportul va fi efectuat pe baza prevederilor stabilite în contractele de cumpãrare şi vînzare şi pe baza navlurilor mondiale.
ART. 13
a) Republica Socialistã România şi Republica Federala Nigeria sînt de acord ca toate plãţile decurgind din sau incidentale aplicãrii acestui acord sa fie fãcute în orice moneda convertibilã.
b) Procedura de plata şi rapoartele asupra transferurilor dintre cele doua tari vor forma obiectul unui schimb de corespondenta între autoritãţile competente ale celor doua tari.
ART. 14
a) Pãrţile contractante sînt de acord ca reprezentanţii autoritãţilor competente ale celor doua pãrţi sa se intilneasca şi sa consulte ori de cîte ori este necesar, în vederea luãrii în considerare sau rezolvarii oricãror probleme sau litigii legate de aplicarea acestui acord şi sa elaboreze, dacã este necesar, recomandãrile corespunzãtoare.
b) Orice intilnire convocatã la cererea oricãreia dintre pãrţi, în conformitate cu acest articol, se va tine într-un loc convenit de ambele pãrţi, într-un timp cît mai scurt posibil, dar nu mai tirziu de şaizeci de zile de la data primirii cererii.
ART. 15
Prevederile acestui acord vor continua sa fie aplicate dupã expirarea sa, tuturor tranzacţiilor comerciale încheiate, dar neexecutate în întregime înainte de expirarea acestui acord.
ART. 16
Acordul va intra în vigoare la data schimbului de note confirmind ca acesta a fost adoptat în conformitate cu procedurile constituţionale ale pãrţilor contractante şi va rãmîne în vigoare un an, dupã care perioada va fi reînnoit automat din an în an, dacã nu a intervenit notificare scrisã pentru denunţarea sa de cãtre oricare dintre pãrţile contractante cu trei luni înaintea expirãrii fiecãrui an cu condiţia ca acest acord sa expire definitiv dupã o perioada totalã de cinci ani.
Fãcut la Lagos la 12 august 1968, în doua exemplare, fiecare în limba engleza şi romana, ambele texte fiind egal autentice.

LISTA A
Mãrfurilor din Republica Federala Nigeria, ce urmeazã a fi exportate în Republica Socialistã România

- Columbita
- Simburi de palmier
- Concentrate de tantal
- Ulei de palmier
- Minereu de cositor
- Ulei din simburi de palmier
- Alte minerale
- Alte uleiuri vegetale
- Cositor topit
- Cacao boabe
- Cauciuc natural
- Unt de cocos
- Lemn tropical
- Cafea
- Piei
- Condimente incluzind piper negru, ginger
- Bumbac fibra
- Citrice
- Arahide
- Banane
- Susan
- Alte fructe tropicale
- Copra
- Fructe uscate
- Alte seminţe oleaginoase
- Guma arabica
- Filme de cinema, publicaţii, discuri


LISTA B
Mãrfuri din Republica Socialistã România, ce urmeazã a fi exportate în Republica Federala Nigeria
- Centrale electrice (hidrocentrale şi termocentrale)
- Plãci aglomerate din lemn
- Fabrici de caramizi, de ciment, uzine chimice
- Mobila
- Instalaţii şi utilaje pentru prelucrarea lemnului
- Soda caustica
- Vase maritime şi fluviale
- Soda calcinata
- Utilaj petrolier
- Carbid
- Maşini unelte
- Celuloza din stuf
- Armãturi industriale şi santiere
- Coloranti organici
- Tractoare şi alte maşini agricole
- Lacuri şi vopsele
- Autobuze şi autocamioane
- Detergenti
- Remorci
- Produse farmaceutice
- Macarale
- Produse cosmetice
- Material rulant de cale feratã
- Insecticide
- Motoare Diesel
- Vaselina farmaceutica
- Motoare electrice
- Ulei de vaselina
- Spaţii de pompare
- Gerovital
- Centrale telefonice şi telefoane automate
- Diverse produse chimice
- Aparate de proiectie
- Materiale de construcţii
- Transformatori de forta
(ciment, geamuri etc.)
- Betoniere şi malaxoare
- Sticlarie
- Rulouri compresoare
- Conserve şi preparate din carne
- Excavatoare
- Conserve de fructe şi legume
- Concasoare
- Zahãr şi preparate din zahãr
- Compresoare de aer
- Pasta şi suc de roşii
- Pompe centrifugale
- Vinuri şi bãuturi spirtoase
- Convertizori de sudura
- Produse lactate (lapte praf, brinzeturi etc.)
- Apometre
- Grupuri electrogene
- Uleiuri comestibile
- Diverse articole electrotehnice
- Sucuri de fructe
- Cazane de aburi
- Pulpe şi marcuri de fructe
- Instalaţii frigorifice
- Articole de mercerie
- Instalaţii de morarit
- Lenjerie
- Tesaturi textile diverse
- Maşini de cusut
- Balante
- Fibre sintetice şi artificiale
- Biciclete
- Confecţii şi tricotaje
- Contoare electrice şi de gaz
- Incaltaminte
- Fiare de cãlcat
- Articole de menaj
- Pneuri
- Felinare de vînt
- Rulmenti
- Lampi de gãtit
- Tuburi de fonta
- Lopeti şi cazmale
- Conductori de cupru
- Perii şi pensule
- Produse petroliere
- Articole de faianta
- Uleiuri minerale
- Hirtie şi cartoane
- Parafina
- Obiecte de artizanat
- Bitum
- Chibrituri
- Placaj
- Articole de ornament
- Plãci fibrolemnoase
- Rechizite şcolare şi articole de papetarie
- Cãrţi şi publicaţii
- Discuri şi benzi de magnetofon imprimate
- Covoare
- Jucarii
- Instrumente muzicale.
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016