Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 36 din 13 octombrie 2009  pentru adoptarea motiunii de cenzura si retragerea increderii Guvernului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 36 din 13 octombrie 2009 pentru adoptarea motiunii de cenzura si retragerea increderii Guvernului

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 692 din 14 octombrie 2009
HOTĂ?RÂRE nr. 36 din 13 octombrie 2009
pentru adoptarea moţiunii de cenzurã şi retragerea încrederii Guvernului
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 692 din 14 octombrie 2009

Având în vedere dezbaterile care au avut loc în şedinţa comunã a Camerei Deputaţilor şi Senatului din data de 13 octombrie 2009 asupra moţiunii de cenzurã iniţiate de un numãr de 123 de parlamentari, la data de 6 octombrie 2009,
în conformitate cu rezultatul votului exprimat de deputaţi şi senatori asupra moţiunii de cenzurã, consemnat în procesul-verbal din data de 13 octombrie 2009,
în temeiul <>art. 110 alin. (2) şi (4) şi al <>art. 113 alin. (1) din Constituţia României, republicatã , precum şi al <>art. 76 , <>77 şi <>81 din Regulamentul şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, aprobat prin <>Hotãrârea Parlamentului României nr. 4/1992 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Parlamentul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Parlamentul României adoptã moţiunea de cenzurã prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre şi retrage încrederea acordatã Guvernului prin <>Hotãrârea Parlamentului României nr. 31/2008 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 869 din 22 decembrie 2008, cu modificãrile ulterioare.
ART. 2
Moţiunea de cenzurã prevãzutã la art. 1 a fost adoptatã cu 254 de voturi pentru şi 176 de voturi împotrivã.

Aceastã hotãrâre a fost adoptatã de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţa comunã din 13 octombrie 2009.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ROBERTA ALMA ANASTASE

PREŞEDINTELE SENATULUI
MIRCEA-DAN GEOANÃ

Bucureşti, 13 octombrie 2009.
Nr. 36.


ANEXÃ


MOŢIUNEA DE CENZURÃ
11 împotriva României!


Doamnelor şi domnilor miniştri,
Domnule prim-ministru,
Stimaţi colegi,

Despre incoerenţa şi incapacitatea Guvernului condus de Emil Boc am mai vorbit cu prilejul altor moţiuni simple sau de cenzurã pe care le-am supus atenţiei publice şi le-am dezbãtut în Parlament. Ele au fost demonstrate, se resimt în casa fiecãrui român şi au generat mişcãri de protest fãrã precedent din partea organizaţiilor socioprofesionale.
Lipsa unui program coerent şi eficient anticrizã, populismul, demagogia şi minciuna, lipsa performanţei economice capabile sã scoatã România la liman, ignorarea partenerilor sociali, a Parlamentului, a partidelor politice, incapacitatea de a conduce şi de a gestiona România, dar mai ales scãderea nivelului de trai şi pierderea locurilor de muncã sunt atributele constante ale Guvernului Boc şi tot atâtea motive pentru care am susţinut şi susţinem în continuare cã dumneavoastrã, guvernanţii, trebuie sã pãrãsiţi cât mai grabnic Palatul Victoria!
Astãzi a venit timpul sã daţi socotealã pentru nereprezentativitatea flagrantã în care vã aflaţi şi pentru ilegalitatea pe care v-o asumaţi în conducerea acestei ţãri, prin încãlcarea Constituţiei.
Împreunã cu Traian Bãsescu, stimaţi domni ce vã aflaţi acum la masa puterii, aţi aruncat România într-o triplã crizã: economicã, politicã şi moralã.
Criza economicã, despre care se ştia încã de la finele anului 2008, nu a fost în niciun fel contracaratã prin mãsuri guvernamentale care sã-i sprijine pe cei loviţi. În timp ce la nivelul guvernului se împãrţeau posturi şi se "ungea" clientela politicã cu funcţii şi demnitãţi, România realã se prãbuşea cu fiecare zi care trecea: 700.000 şomeri, peste 100.000 de firme mici şi mijlocii închise sau suspendate, spitale în care oamenii nu-şi mai gãsesc vindecarea, din cauza lipsei de medicamente.
Mai mult decât atât, siguranţa cetãţeanului este pusã în pericol, fie cã vorbim de o creştere fãrã precedent a infracţionalitãţii, fie cã vorbim de trenuri care deraiazã aproape zilnic, fie cã vorbim de aservirea interesului cetãţeanului de cãtre o corupţie din ce în ce mai agresivã ori de o justiţie paralizatã. În loc sã caute soluţii în interiorul sistemului, Guvernul Bãsescu-Boc a preferat sã punã gaj România pentru un împrumut împovãrãtor de la FMI, care a adus o datorie de 2.500 de euro pe capul fiecãrui salariat. Acum cetãţenii acestei ţãri se vãd puşi în situaţia cumplitã de a lupta pentru supravieţuire, pentru gãsirea unor soluţii de a-şi achita impozitele şi taxele tot mai mari, ratele şi creditele la bãnci, dar şi pentru a plãti pentru incompetenţa guvernului Bãsescu-Boc.
Criza politicã a atins apogeul în a doua jumãtate a acestui an, când goana pentru gãsirea celei mai bune cãi de fraudare a alegerilor a devenit o formã de expresie politicã. Pe mãsurã ce timpul trecea, miniştri, secretari de stat, şefi de deconcentrate deveneau pioni într-un conflict ce a cuprins întreaga Românie.
Partidul pe care îl conduceţi a schimbat regulile democraţiei şi trişeazã flagrant, aducându-l în joc pe aliatul aparent neutru - Preşedintele Bãsescu. Din acel moment, nimic nu a mai contat pentru actualii guvernanţi, decât absurda bãtãlie pentru putere, pentru cele mai multe voturi furate. Dacã Bãsescu trebuie sã câştige, nimic nu mai este prea puţin pentru aceasta: nici sutele de mii de şomeri şi nici regresul unei economii fragile. Unul dintre cei mai importanţi membri ai Coaliţiei pentru România recunoştea public cã în Cabinetul Boc 95% era politicã şi doar 5% administraţie.
Aţi aruncat, domnilor guvernanţi, oricare aţi fi acum, România cu mulţi ani în urmã. Numai cã cetãţeanul de rând, cel cãruia îi cereţi votul ori de câte ori aveţi nevoie de el, nu mai are apetenţa pentru politicã pe care o avea în urmã cu 20 de ani. Plãtitorul de taxe şi impozite, cel asupra cãruia se rãsfrâng erorile unui guvern de incompetenţi, este mult mai preocupat de însãnãtoşirea mediului economic şi de siguranţa zilei de mâine pentru propria familie. Nimic din mascarada şi circul pe care le promovaţi în fiecare zi nu-l mai intereseazã, singura reacţie a acestuia fiind una de dezgust, care se rãsfrânge, din pãcate, asupra întregii clase politice.
Criza moralã este cu siguranţã cel mai cumplit efect care a lovit populaţia României în urma guvernãrii Bãsescu-Boc. Pânã acum, cetãţeanul român mai avea o speranţã: indiferent de cât de greu i-ar fi fost din punct de vedere economic, indiferent de cât de scârbit ar fi fost de scandalurile politice, ştia cã este protejat de legile unui sistem democratic. Preşedintele jucãtor a transformat România întreagã în parcul sãu de distracţii, rãsucind şi contorsionând într-un montagne-russe ameţitor legea fundamentalã şi aruncând în tunelul groazei milioanele de cetãţeni din aceastã ţarã.
Şmecheria a fost înãlţatã la rang de politicã publicã, iar eludarea legii, privitã ca o abilitate personalã şi ca o virtute a primului om din stat. Acest guvern şi-a marcat debutul prin încãlcarea Constituţiei, primul act emis de cãtre Emil Boc fiind declarat neconstituţional - ne referim aici la cumulul pensiei cu salariul -, şi a sfârşit tot prin încãlcarea Legii fundamentale - printr-o ordonanţã care afecteazã regimul Parlamentului şi totodatã drepturile electorale ale cetãţenilor. Ce mai conteazã cã schimbarea unui ministru şi a partenerilor din guvern trebuie fãcutã în spiritul <>Constituţiei , când obiectivul major de fraudare a alegerilor trebuie atins cu orice scop?
Prin criza politicã pe care aţi generat-o, aţi pus sub semnul întrebãrii funcţionarea unor instituţii fundamentale ale statului şi, mai grav, le-aţi discreditat şi le-aţi furat autoritatea, încercând sã le aserviţi lui Traian Bãsescu.
Guvernul Bãsescu-Boc a încãlcat cu bunã-ştiinţã <>Constituţia , abuzând de procedura angajãrii rãspunderii şi încercând astfel sã legifereze în domenii importante, chiar dacã interesele cetãţenilor nu erau armonizate şi respectate.
Aţi promis românilor creşterea pensiilor şi a salariilor, pentru cadrele didactice chiar cu 50%. Nu aţi fãcut nimic, în schimb aţi avut grijã sã le îngheţaţi şi chiar sã le diminuaţi veniturile.
Aţi promis cã nu veţi umbla la taxe şi impozite. Aţi minţit din nou. Aţi introdus impozitul forfetar, prin care aţi determinat închiderea a zeci de mii de firme şi, drept consecinţã, românii şi-au pierdut locurile de muncã.
Aflãm prin vocea preşedintelui Bãsescu cã de fapt sarcina dumneavoastrã şi a domniei sale nu a fost aceea de a scoate România din crizã. Adevãrata mizã a fost lupta pentru putere, pentru care aţi mobilizat energii nebãnuite, aţi minţit şi aţi încurajat vrajba între oameni, aţi numit şi aţi pus la treabã clientela politicã împreunã cu instituţiile statului, aţi încãlcat <>Constituţia , toate acestea pentru ca domnul Bãsescu sã obţinã al doilea mandat.
Aflãm tot de la preşedintele Bãsescu cã pentru la anul le pregãtiţi românilor o nouã surprizã: creşterea TVA. Consecinţa: deja cu veniturile reduse, cetãţenii vor trebui sã plãteascã mai mult pentru asigurarea traiului de zi cu zi. Dar pentru dumneavoastrã şi pentru ambiţiile politice şi electorale ale preşedintelui Bãsescu niciun cost nu e prea mare dacã este suportat de români.
Cât despre performanţa individualã a fiecãrui ministru din Cabinetul dumneavoastrã, aţi avut grijã, domnule Boc, împreunã cu Traian Bãsescu, sã faceţi o evaluare doar a miniştrilor PSD pe care i-aţi forţat sã plece de la guvernare. În schimb, miniştrii PDL au fost foarte eficienţi, iar domnul Bãsescu le-a mai oferit în custodie încã un portofoliu, aproape pentru fiecare în parte. Însã trebuie sã ştiţi, domnule Boc, cã adevãrata evaluare are loc în faţa Parlamentului care v-a învestit, iar concluzia noastrã şi a românilor este simplã: bilanţul activitãţii miniştrilor dumneavoastrã este dezastruos.
Actul de guvernare a fost deturnat în dauna interesului legitim al cetãţenilor, pentru a face loc în spaţiul public atacurilor murdare, şantajului şi luptelor interne. Lupta electoralã prezidenţialã şi-a câştigat un loc privilegiat în preocupãrile Guvernului, în detrimentul <>Constituţiei , al respectului public şi al bunului-simţ, prin abandonarea soluţiilor la criza economicã şi deteriorarea nivelului de trai al cetãţenilor.
Acesta este tabloul conturat de Guvernul Bãsescu-Boc în România anului 2009. Aceasta este realitatea netrunchiatã, nefardatã cu care i-aţi fericit, domnule Boc, pe cetãţeni într-un an de crizã economicã, oferindu-le, aşa cum am mai spus, în plus o crizã politicã şi, mai ales, una moralã.
Însã în acest timp s-a mai petrecut un lucru grav pentru democraţia româneascã. Într-un mod fãrã precedent şi periculos pentru corpul naţiunii române, în total dispreţ faţã de români, puterea executivã se subsumeazã, mai nou, doar Palatului Cotroceni. Primul-ministru a oferit pe tavã preşedintelui României, Traian Bãsescu, Guvernul pe care îl conduce, reuşind sã-l şteargã din paginile <>Constituţiei , de la capitolul "Putere executivã".
Are nevoie preşedintele Bãsescu de referendum pentru scoaterea din Constituţie a Parlamentului bicameral, hop-ţop-boc, o ordonanţã de urgenţã care ne obligã pe toţi sã ne pronunţãm în termenul stabilit de domnia sa, prin încãlcarea Constituţiei!
Are nevoie Traian Bãsescu de secţii de votare comasate pentru referendum şi alegerile prezidenţiale pentru a maximiza şi a specula voturile cetãţenilor, hop-ţop-boc, o nouã ordonanţã de urgenţã prin care românii sunt îndemnaţi sã voteze în favoarea preşedintelui în funcţie, din nou cu încãlcarea Constituţiei şi a drepturilor electorale!
Are nevoie preşedintele Bãsescu de un guvern docil, care sã-i organizeze alegerile, chiar prin fraudarea lor, pentru a-i oferi un nou mandat, hop-ţop-boc, o remaniere neconstituţionalã care s-a soldat cu aruncarea "cotei de guvernare PSD" din Palatul Victoria!
Are nevoie preşedintele Bãsescu de toţi prefecţii pentru a-şi asigura liniştea şi ordinea în secţiile de votare, hop-ţop-boc, Guvernul a declanşat în ultimele zile un adevãrat jihad împotriva prefecţilor PSD şi a directorilor de deconcentrate! Are nevoie Traian Bãsescu doar de guvernarea PDL, pentru a-şi impune puterea politicã în România, hop-ţop-boc, o are!
Astfel, Guvernul Boc a devenit o armã folositã de Traian Bãsescu în lupta politicã. Traian Bãsescu a devenit purtãtorul de cuvânt al Guvernului României, cel care intervine pe o piaţã liberã şi care dã lecţii tuturor: analiştilor economici, Bursei de Valori, instituţiilor financiare şi chiar Bãncii Naţionale.
Astãzi acest Guvern se legitimeazã doar în faţa preşedintelui Bãsescu şi în favoarea sa, şi nu, cum este normal, în faţa Parlamentului şi pentru interesele celor pe care ar trebui sã-i reprezinte: milioanele de cetãţeni români. Vã prevenim, domnule Boc, şi o facem fãrã compasiune, cã Traian Bãsescu se foloseşte acum de dumneavoastrã şi se va debarasa în curând, ca de un lucru inutil.
Actualul Guvern nu-şi mai cunoaşte adevãratul izvor de legitimitate democraticã şi credem cã a sosit momentul sã restabilim, în limitele constituţionale, ordinea raporturilor dintre Legislativ şi Executiv.
Prin formula pe care v-aţi însuşit-o, de interimate fãrã acoperirea <>Constituţiei , nu aveţi legitimitatea de a conduce România, iar miniştrii dumneavoastrã - de altfel, fãrã prea mari performanţe în domeniile lor - mai au şi pretenţia sã reformeze şi alte sectoare importante în numele cetãţenilor români. Vã informãm cã în actul de guvernare nu-i ca în matematicã, minus cu minus nu dã plus şi un ministru de douã ori mai nepriceput nu e niciodatã mai bun.
Guvernul dumneavoastrã, al lui Traian Bãsescu, şi nu al cetãţenilor, este incapabil sã conducã într-o asemenea formulã şi sã rãspundã interesului public.
Doamnelor şi domnilor,
Actualul guvern al domnului Bãsescu, adevãratul vis împlinit al acestuia, se dovedeşte a fi un monstru cu picioare de lut. Preşedintele Bãsescu gireazã un guvern care nu va face nimic pentru oamenii acestei ţãri, cãci are un singur scop, acela de a asigura soluţia politicã şi de fraudã pentru candidatura domniei sale.
Dumneavoastrã, domnule Boc, aţi preluat puterea sub toate auspiciile favorabile: v-a nãşit şi protejat domnul Bãsescu şi v-aţi bazat pe o largã majoritate parlamentarã. Din pãcate, singura dumneavoastrã preocupare a fost sã dinamitaţi stabilitatea politicã a României, sã scufundaţi în sãrãcie populaţia ţãrii şi sã puneţi bazele unei fraude electorale în folosul candidatului Bãsescu.
Prea mult fariseism în acest prim an de guvernare, domnilor, prea multã bãtaie de joc la adresa românilor. Oamenii aud doar acuze la adresa fostului Guvern şi scuze patetice ale unor miniştri care, precum nişte fecioare neprihãnite, se perindã pe la televizor şi dau din colţ în colţ cã nu au bani pentru proiectele propuse, întorcându-şi buzunarele în vãzul lumii, semn al neputinţei şi al unei incompetenţe cronice.
Dar, domnule Boc, vã faceţi vinovat nu numai de incompetenţã. Principala acuzã pe care v-o aducem este cea de disoluţie a autoritãţii statului. Aţi blocat instituţii, aţi încãlcat legile ţãrii, v-aţi bãtut joc de proceduri. Aveţi o singurã viziune: asigurarea, cu orice preţ, a supremaţiei lui Traian Bãsescu. V-aţi transformat în argatul celui care împinge spre haos România, pe care o consideraţi moşia Preşedintelui. Cetãţenii români nu sunt iobagii dumneavoastrã! Nu ne regãsim în mentalitatea de slugã pe care o afişaţi în faţa domnului Bãsescu.
Doamnelor şi domnilor,
Membri ai guvernului - atâţia şi atât cât mai sunteţi,
Aceastã moţiune de cenzurã nu este doar o formã de luptã parlamentarã. Mai mult decât oricând - nu este o formalitate! Este urmarea fireascã a acţiunilor dumneavoastrã de devalizare economicã şi moralã a României. Aţi rãmas doar 10 şi cu Emil, 11! Dacã am vorbi în termeni sportivi am putea spune cã sunteţi cât o echipã de fotbal. Dar jocul dumneavoastrã se poartã împotriva României. Antrenorul de la Cotroceni vã conduce în ofensiva împotriva a 22 de milioane de cetãţeni. Parafrazând un brand deja patentat putem spune cã sunteţi:
"11 împotriva României!"
Şi, tocmai de aceea, vã spunem astãzi cã jocul nu se va termina cu o victorie: nu doar cã veţi pierde, veţi ieşi huiduiţi de pe teren. V-aţi compromis total: ca oameni politici, ca profesionişti, ca moralitate. E momentul fluierului final!
E timpul doamnelor şi domnilor parlamentari sã daţi un vot împotriva camarilei restrânse a domnului Bãsescu. E timpul sã gãsim pentru dânşii nu un autobuz, ci un microbuz - cãci încap acolo - cu Traian Bãsescu la volan şi sã îi trimitem într-un concediu prelungit. Sã nu ne facem griji: şi-au asigurat singuri banii de benzinã ...

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016