Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 351 din 15 martie 1952  cu privire la colectarea produselor agricole vegetale pe anul 1952    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 351 din 15 martie 1952 cu privire la colectarea produselor agricole vegetale pe anul 1952

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 1 din 15 martie 1952
CAP. 1
ART. 1
Proprietarii şi cultivatorii de terenuri agricole vor preda Statului, în mod obligatoriu, produse agricole, la preţurile fixate şi în conformitate cu prevederile din prezenta Hotãrâre.
ART. 2
Cultivatorii în înţelesul prezentei Hotãrâri sunt:
a) Gospodãriile agricole individuale:
Prin gospodãrie agricolã individualã se înţelege gospodãria a carei membri lucreazã împreunã pãmântul propriu, sau deţinut sub orice forma, cu unelte, maşini sau animale de tracţiune, proprii sau închiriate, cu forte de munca proprii sau salariate şi care locuesc, consuma şi valorifica în comun produsele obţinute de pe terenurile pe care le cultiva, indiferent dacã aceste terenuri sunt situate pe teritoriul uneia sau mai multor comune.
Sunt considerate ca fãcând parte din terenurile gospodariilor individuale şi acele terenuri deţinute sub orice titlu, de la rude sau alte persoane, care nu au ca ocupaţiune agricultura şi care nu mai locuesc în comuna unde se afla gospodãria şi au devenit salariaţi la întreprinderi sau instituţii de Stat sau obşteşti.
Obligaţia de predare stabilitã pentru gospodãrie va fi comunicatã conducatorului de fapt a acesteia; el rãspunde de executarea ei. Dacã neexecutarea obligaţiei de predare se datoreşte şi altor membri ai gospodãriei agricole, vor rãspunde şi aceştia;
b) Intovarasirile agricole pe baza de statut model;
c) Gospodãriile agricole colective;
d) Gospodãriile agricole de Stat, fermele şcolilor de orice grad, pendinte de Ministerul Agriculturii Ministerul Comerţului Interior, Ministerul Industriei Alimentare, sau alte organe centrale de Stat, Sfaturile Populare, pentru terenurile agricole pe care le exploateazã, indiferent sub ce forma;
e) Gospodãriile agricole anexe de pe lângã întreprinderi şi instituţii;
f) Aşezãmintele şi asociaţiile de orice fel care poseda terenuri agricole.
ART. 3
Sunt supuse colectãrii urmãtoarele produse agricole vegetale:
- Cereale: grâu, secara, orz, ovaz, porumb;
- Oleaginoase: floarea soarelui;
- Leguminoase: mazare, fasole, linte;
- Legume: cartofi, ceapa;
- Furaje: fan natural, fan cultivat
- Seminţe de plante furajere: (lucerna, trifoi, borceag şi iarba de Sudan)
ART. 4
Gospodãriile agricole individuale vor preda Statului, la preţuri fixate de Stat, note obligatorii de produse agricole stabilite în raport cu numãrul total de ha, de teren folosit, precum şi cu condiţiunile economico-naturale şi fertilitatea pãmântului din raionul unde se afla pãmântul gospodãriei. În numãrul total de ha de teren folosit se cuprind: terenurile arabile, fanetele naturale, pãşunile, viile şi livezile de pomi. Nu se socotesc în suprafata totalã suprafeţele de pãduri, terenuri degradate, iazurile, baltile şi elesteele.
Cotele obligatorii de produse agricole sunt fixe la ha şi nu se schimba în raport cu producţia marita, pe care producãtorii o pot obţine prin munca mai chibzuita, rãmânând acestora toate surplusurile de producţie de care pot dispune liber.
În suprafata de teren arabila prevãzutã în prezenta Hotãrâre, se cuprinde şi suprafata arabila ce depãşeşte 10 ari de pe lângã curţile respective. Nu se impun ogoarele negre stabilite conform planului de cultura dacã ele nu au fost insamantate.
ART. 5
Raioanele sunt clasificate în cinci categorii, în funcţie de condiţiunile economice-naturale şi de fertilitate, conform anexei Nr. 1*).
ART. 6
Cerealele, leguminoasele, oleaginoasele, precum şi cartofii se predau pe baza da cote fixe, socotite pe ha, arabil folosit de producãtori.
Fanul natural şi cultivat se preda pe baza de cote fixe, socotite pe ha adunandu-se la un loc terenul arabil impozabil şi terenul ocupat cu fanete naturale.
Seminţele furajere se predau pe baza de cote fixe, socotite la suprafata cultivatã cu planta respectiva.
Gospodãriile care au grãdini de legume şi zarzavat de la 0,25 ha în sus, indiferent de raionul în care se afla, vor preda ceapa în baza cotelor stabilite conform anexei Nr. 3*).
Gospodãriile care nu au grãdini de legume şi zarzavat, dar care deţin peste 5 ha teren total, în raioanele prevãzute în anexa Nr. 1*), vor preda ceapa pe baza de cote fixe, aşezate pe ha arabil, conform anexei Nr. 3*).
ART. 7
Cotele obligatorii de produse agricole ce urmeazã sa fie predate de fiecare gospodãrie se stabilesc pe cele cinci categorii de raioane arãtate la art. 5, conform anexei Nr. 3*) şi cuprind cantitatea totalã de produse agricole vegetale ce urmeazã a se preda pentru fiecare ha. arabil, socotitã în grâu, secara, orz, ovaz, porumb, floarea soarelui, mazare, fasole, linte şi cartofi.
Cantitatea totalã de produse pe care trebue sa o predea fiecare gospodãrie se obţine inmultind cotele arãtate în anexa Nr. 3*) cu numãrul de ha., teren arabil folosit de gospodãrie.
ART. 8
Desfãşurarea pe raioane, comune şi gospodãrii a sarcinilor de predare stabilite ratiunii de produse, se va face aplicând procentele de participare din totalul boabe, prevãzute în anexa Nr. 2*) şi ţinând seama de planul de cultura
Pentru asigurarea realizãrii fondului centralizat al Statului, Comitetele Executive ale sfaturilor Populare vor lua mãsuri ca la desfãşurarea planului de cultura sa se aibã în vedere sarcinile de colectare ale fiecãrei comune şi procentele stabilite pentru fiecare produs prin prezenta Hotãrâre, în asa fel, încât gospodãriile sa fie planificate corespunzãtor cu culturile ce sau fixat a se colecta în raionul respectiv.
Împuterniciţii regionali vor putea aproba modificarea procentelor, fãrã însã ca prin aceasta sa se modifice sarcinile date regiunii.
Pentru gospodãriile care au de predat cantitãţi pana la 100 kg, se vor stabili cote numai la produsele de baza ale gospodariilor respective.
ART. 9
Comitetele Executive ale Sfaturilor Populare regionale şi raionale, împreunã cu împuterniciţii regionali şi raionali ai Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, rãspund pentru justa desfãşurare a sarcinilor de colectare pe raioane, comune şi gospodãrii.
În vederea desfãşurãrii sarcinii de colectare pe raioane, comune şi gospodãrii, Comitetele Executive ale Sfaturilor Populare comunale sunt obligate a prezenta în termen de 10 zile de la publicarea prezentei Hotãrâri, imputernicitilor raionali şi regionali ai Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, date şi situaţii semnate, necesare impunerii de a cãror exactitate sunt direct rãspunzãtoare.
Comitetele Executive ale Sfaturilor Populare şi împuterniciţii Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, nu vor putea diminua suprafeţele impuse la cote obligatorii ale sectorului individual sau ale sectorului colectiv, decât cu aprobarea Consiliului de Miniştri sau justificând trecerea de suprafeţe în folosinta Sfaturilor Populare sau gospodariilor de Stat.
ART. 10
În interiorul raioanelor, Comitetele Executive ale Sfaturilor Populare regionale şi împuterniciţii regionali ai Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, pot aproba trecerea unei comune la o categorie de fertilitate mai mare sau mai mica, fata de categoria de fertilitate din care face parte raionul cu condiţia ca sarcina de colectare a regiunii sa nu fie micşoratã.
În raioanele care fac parte din categoria I-a de fertilitate, pentru comunele ale cãror terenuri au o fertilitate deosebit de mare, cotele vor putea fi mãrite cu cel mult 10%.
În cadrul comunelor, împuterniciţii raionali vor încadra gospodãriile corespunzãtor situaţiei reale ale acestora.
Pentru gospodãriile chiaburilor se vor putea aplica cote majorate cu pana la 20%.
Pentru gospodãriile taranilor saraci şi mijlocasi, situate în partea muntoasa a comunelor încadrate în categoria IV-a şi a V-a de fertilitate, recunoscute ca având o fertilitate scãzutã, la propunerea preşedintelui Comitetului Executiv al Sfatului Popular regional şi a împuternicitului regional, Comitetul de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, poate reduce, total sau în parte, cotele obligatorii datorate de aceste gospodãrii.
Comitetul de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, de acord cu Comisia de Stat a Planificarii şi Ministerul Agriculturii, în cazuri justificate, poate sa treacã, un raion de la o categorie de fertilitate la alta categorie de fertilitate.
ART. 11
Cartofii se vor colecta numai în raioanele arãtate în anexa Nr. 2*).
Fanul se colecteazã în raioanele prevãzute în anexa Nr. 1*), unde sunt specificate şi categoriile de fertilitate.
Cantitatea totalã de fan ce urmeazã a fi predatã de fiecare gospodãrie se socoteşte adunand suprafata arabila impozabilã cu suprafata fanetelor naturale şi inmultind totalul cu rata prevãzutã în anexa Nr. 3*).
ART. 12
Seminţele de lucerna şi trifoi se vor preda de toţi cultivatorii acestor plante, care deţin culturi mai vechi de un an, conform cotelor prevãzute în anexa Nr. 3*).
Comitetele Executive ale Sfaturilor Populare, împreunã cu împuterniciţii regionali şi raionali ai Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, vor identifica pana la 1 Mai toate suprafeţele cultivate cu plantele furajere de mai sus, încheind procese-verbale cu producãtorii.
Seminţele de borceag şi de iarba de Sudan se vor preda conform anexei Nr. 3*)
ART. 13
Gospodãriile agricole colective predau produse agricole vegetale pe baza de cote pe ha. arabil, conform anexei Nr. 3*).
Gospodariilor agricole colective li se acorda în primul an agricol de la constituire, o reducere de 20% din cotele pe care trebuie sa, le predea Statului.
ART. 14
Intovarasirilor agricole pe baza de Statut model li se acorda în primul an agricol de la constituire o reducere de 10% din cotele ce trebuie sa predea Statului, pentru suprafeţele lucrate în intovarasire.
ART. 15
AsociaţiIlor şi aşezãmintelor de orice fel, care poseda terenuri agricole, li se aplica cotele prevãzute în anexa Nr. 3*).
ART. 16
Producãtorilor care cultiva bumbac, în pentru samanta, în pentru fuior, canepa pentru samanta, canepa pentru fuior, tutun, sfecla de zahãr, cicoare, orez, rapita de primavara, rapita de toamna, ricin, hamei, soia, sorg de maturi, ardei-boia, mustar, mac, coreandru, chimion, anason dulce, menta şi alte plante medicinale pe baza de contracte încheiate conform Hotãrârilor Consiliului de Miniştri cu privire la regimul contractarilor, li se scade la calcularea cotelor, din suprafata arabila, suprafeţele cultivate cu aceste plante.
La fel se scad şi suprafeţele ocupate cu lucerna, trifoi şi iarba de Sudan, în cazul când predau drept cote seminţe furajere.
Cultivatorii care nu vor respecta obligaţiunile contractuale nu vor beneficia de scaderile prevãzute în prezentul articol.
ART. 17
Gospodãriile agricole de Stat, fermele şcolilor de orice grad, Sfaturile Populare, care exploateazã terenuri agricole, indiferent sub ce forma, vor preda produse agricole dupã planul ce li se va întocmi de Comitetul de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, pe baza planurilor de producţie.
Aceste planuri vor fi întocmite, lasandu-se gospodariilor respective necesarul de seminţe pentru planul de cultura al anului viitor şi necesarul de hrana al animalelor prevãzute în plan.
Vor fi predate Statului şi produsele obţinute peste sarcinile de plan, în afarã de cota de 15%, care se lasa la dispoziţia gospodãriei pentru premierea muncitorilor şi tehnicienilor agricoli care au contribuit la depãşirea producţiei planificate. Premierea se va face conform normelor ce se vor întocmi de Ministerul Agriculturii, de acord cu Uniunea Sindicatelor Salariaţilor Agricoli.
ART. 18
Gospodãriile agricole de Stat precum şi cele ale Şcolilor de agricultura de orice grad, vor preda Statului pentru fondul de seminţe, toate cantitãţile de seminţe recunoscute, în afarã de cartofi, dupã, ce şi-au reţinut necesarul propriu de samanta.
ART. 19
Ministerul Agriculturii, Ministerul Comerţului Interior, Ministerul Industriei Alimentare, precum şi alte Organe Generale de Stat, care tuteleaza ferme agricole, sunt obligate sa prezinte Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, în termen de 15 zile de la publicarea prezentei Hotãrâri, planurile de producţie precum şi necesarul de samanta şi necesarul de hrana al animalelor planificate, defalcate pe trusturi şi regiuni.
Ministerele vor transmite trusturilor sau organizaţiilor regionale sarcinile de predare stabilite conform articolului 16, iar împuterniciţii Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole vor întocmi planurile de predare pentru fiecare unitate în parte, în baza datelor pe unitãţi prezentate de trusturile sau organizaţiile regionale ale ministerelor.
ART. 20
Directorii Staţiunilor de Maşini şi Tractoare vor stabili debitul fiecãrei gospodãrii în parte, pe baza proceselor-verbale de recepţie a lucrãrilor şi pe baza categoriilor de plata în natura fixate în urma evaluãrii recoltelor.
În acest scop, Comitetul de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, Ministerul Agriculturii, Direcţia Centrala a Statisticii, vor evalua recoltele în lan şi stabili categoriile de plata în natura, în care vor fi încadrate gospodãriile care au folosit la munca câmpului maşinile S.M.T.
Aceste lucrãri se vor efectua cel mai târziu pana la 10 Iunie pentru paioase şi mazare, 15 August pentru fasole, linte, floarea soarelui, în şi canepa, 10 Septembrie pentru porumb, cartofi, orez, sfecla de zahãr şi bumbac.
Directorii S.M.T. sunt obligaţi ca dupã primirea categoriilor de plata, sa predea cu borderou împuternicitului raional al Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, conturile de lucrãri cu debitul fiecãrei gospodãrii, dupã cum urmeazã:
- Pana la 20 Iunie pentru paioase şi mazare;
- Pana la 25 August pentru fasole, linte, floarea soarelui, în şi canepa;
- Pana la 20 Septembrie pentru porumb, cartofi, orez, sfecla de zahãr şi bumbac.
Un exemplar din conturile de lucrãri va fi depus cu borderou, de cãtre S.M.T., la Comitetul Executiv al Sfatului Popular comunal, pentru a fi înmânat producãtorilor.
ART. 21
Gospodãriile agricole anexe vor preda numai grâu, secara şi floarea soarelui şi numai pentru suprafata insamantata cu aceste plante, conform anexei Nr. 3*).
ART. 22
Izlazurile comunale cat şi loturile zootehnice nu se impun, dacã sunt pasunate sau cultivate cu plante furajere prevãzute în planul lor de cultura. În caz ca sunt cultivate cu alte plante în afarã de cele furajere, se impun în aceleaşi condiţiuni ca şi celelalte terenuri ale Sfaturilor Populare.
ART. 23
Pentru asigurarea fondului de seminţe selecţionate, Institutul de Cercetãri Agronomice al Republicii Populare Romane, dupã ce îşi retine necesarul de seminţe, este obligat sa predea Statului toatã cantitatea de seminţe de la plantele supuse colectarilor, atât seminţele de elita, cat şi cele din înmulţirea I-a, a II-a şi a III-a.
Aceste seminţe rãmân blocate la dispoziţia Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, în magaziile Institutului de Cercetãri Agronomice, urmând a fi folosite conform planului prezentat Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole de cãtre Ministerul Agriculturii.
Gospodariilor agricole de Stat, cãrora li se vor repartiza din aceste seminţe, sunt obligate sa predea bazelor de receptionare ale Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, cantitãţile egale de seminţe reţinute pentru consum propriu, conform planurilor de predare.
ART. 24
Comitetele Executive ale Sfaturilor Populare, prin organele lor agricole şi sub îndrumarea Ministerului Agriculturii, sunt obligate sa recunoascã, înainte de recoltare, culturile supuse colectarilor, în vederea stabilirii suprafeţelor de culturi, care se vor recolta, treiera şi preda separat pentru asigurarea fondului de seminţe.
Vor fi preluate ca seminţe recunoscute numai acelea care corespund STAS-urilor în vigoare.
Fondul de seminţe recunoscute, în afarã de cartofi, colectat de Comitetul de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, se inmagazineaza şi se conditioneaza separat.
Folosirea acestui fond de seminţe se va face pe baza planului întocmit de Ministerul Agriculturii şi aprobat de Consiliul de Miniştri.
Comitetul de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole este obligat a transporta seminţele la baza de recepţie cea mai apropiatã de locul de folosinta, conform planului de repartiţie fixat de Ministerul Agriculturii împreunã cu Comitetul de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole.
Ridicarea, transportarea şi distribuirea seminţelor de la baza de recepţie la locul de folosinta, se va face de cãtre Ministerul Agriculturii şi Comitetele Executive ale Sfaturilor Populare.
ART. 25
Proprietarii şi cei care exploateazã sub orice titlu: batoze, mori, uleinite, trioare şi selectoare, sunt obligaţi a preda Statului, la preţurile stabilite de Consiliul de Miniştri, toate cantitãţile de produse rezultate din oiumuri.
-------------
*) Anexele Nr. 1, 2 şi 3 se vor comunica prin grija Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole.

CAP. 2
Predarea şi plata produselor
ART. 26
Se stabilesc urmãtoarele preţuri pentru produsele agricole predate obligatoriu Statului, care sunt valabile în toatã ţara:

Grâu ........................................................... lei 0,28 kg.
Secara ........................................................ lei 0,23 kg.
Orzoaica ....................................................... lei 0,23 kg.
Orz ............................................................ lei 0,20 kg.
Ovaz ........................................................... lei 0,20 kg.
Floarea soarelui ............................................... lei 0,38 kg.
Porumb ........................................................ lei 0,20 kg.
Cartofi ........................................................ lei 0,10 kg.
Fasole ......................................................... lei 0,50 kg.
Mazare ......................................................... lei 0,35 kg.
Linte .......................................................... lei 0,60 kg.
Fan natural de deal ............................................ lei 0,10 kg.
Fan de lucerna ................................................. lei 0,13 kg.
Fan de trifoi .................................................. lei 0,13 kg.
Fan de borceag ................................................. lei 0,10 kg.
Fan de şes şi dughie ........................................... lei 0,08 kg.
Ceapa de apa ................................................... lei 0,20 kg.
Ceapa de arpagic ............................................... lei 0,25 kg.
Saminta de borceag (mazariche) ................................. lei 0,50 kg.
Samanta de borceag (amestec 1/3 ovaz şi 2/3 mazariche) ......... lei 0,35 kg.
Samanta de iarba de Sudan ...................................... lei 1,25 kg.
Samanta de lucerna şi trifoi ................................... lei 3,00 kg.

Toate aceste preţuri se plãtesc pentru produsele care îndeplinesc condiţiile urmãtoare:


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Denumirea produselor Greutatea Corpuri Umiditate
ha/kg. strãine
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Grâu de toamna şi primavara 75 3 14
Secara 70 4 15
Orz 58 5 14
Orzoaica 65 5 14
Ovaz 42 5 14
Floarea soarelui 40 4 12
Fasole - 6 14
Mazare - 10 14
Linte - 8 14
Porumb - 3 16
Seminţe de borceag (mazariche) 78 6 14
Seminţe de lucerna şi trifoi 85% puritate
95% germinatie
14% umiditate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Comitetul de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, va putea aproba, în cazuri excepţionale, predarea de produse cu plusuri de corpuri strãine şi umiditate peste cele stabilite în alineatul precedent, cu conditiunea ca producãtorii sa predea pentru procentele de corpuri strãine şi umiditate în plus, cantitãţi corespunzãtoare din produsul respectiv.
În vederea receptionarii şi plãţii produselor agricole supuse colectarilor, Comitetul de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole va întocmi baremul pentru fiecare produs în parte.
Condiţiile de calitate pentru ceapa, cartofi, fan şi seminţe de cereale vor fi stabilite pe baza de instrucţiuni întocmite de Comitetul de Stat pentru Tehnica, Comitetul de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, Ministerul Agriculturii şi Ministerul Comerţului Interior.
ART. 27
Producãtorii care vor preda Statului seminţe de lucerna şi trifoi din producţie proprie, în cantitãţi peste cota obligatorie stabilitã, vor primi preţul de lei 7,50 pentru fiecare kg, de seminţe predate în plus peste cota impusa de 50 kg. la hectar.
ART. 28
Seminţele de elita de cereale şi leguminoase vor fi plãtite cu un spor de 200%; cele din înmulţirea I-a şi a lI-a se vor plati cu un spor de 50% peste preţul de colectare, iar cele selecţionate din înmulţirea III-a, precum şi seminţele recunoscute în lan cu un spor de 20% fata de preţurile de colectare.
Seminţele selecţionate şi recunoscute se primesc în contul cotelor obligatorii.
ART. 29
Toate produsele agricole supuse colectarilor vor fi plãtite la preluare, eliberandu-se cultivatorilor adeverinte de predare.
La primirea produselor se va tine cont de normele de calitate prevãzute la art. 25 din prezenta Hotãrîre.
ART. 30
Produsele colectabile vor fi recepţionate dupã cum urmeazã:
a) Graul, secara, orzul, ovazul, porumbul, floarea soarelui, mazarea, lintea, fasolea, furajele, cartofii, ceapa, precum şi seminţele de plante furajere, la bazele de receptionare ale Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, în raza cãrora se afla comuna producãtorului şi vor fi predate la aceste baze;
b) Cartofii şi ceapa vor fi recepţionate şi la depozitele organizaţiilor de receptionare ale Ministerului Comerţului Interior şi Ministerului Industriei Alimentare, în zonele stabilite pentru fiecare.
Predarile la alte baze de receptionare se admit numai cu aprobarea împuternicitului raional al Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole şi numai în cazul când terenul se afla pe teritoriul altei comune decât cea de resedinta a producãtorului.
Cantarirea şi clasarea produselor agricole vegetale aduse la bazele de receptionare, se fac în prezenta cultivatorilor sau a delegatului care însoţeşte convoiul.

CAP. 3
Reduceri şi scutiri

ART. 31
Sunt scutite de predarea cotelor obligatorii de produse prevãzute în prezenta Hotãrîre:
I. a) Gospodãriile agricole individuale din raioanele de categoria I-a, a II-a şi a III-a de fertilitate, care au în proprietate sau în folosinta pana la 0,50 ha. teren în total;
b) Gospodãriile agricole individuale din raioanele de categoria IV-a şi a V-a de fertilitate, care au în proprietate sau în folosinta pana la 1 ha. teren total;
c) Gospodãriile personale ale membrilor gospodariilor agricole colective;
II. Urmãtoarele gospodãrii ale taranilor muncitori, având sub 2 ha. teren total:
a) Gospodãriile invalizilor de rãzboi şi ale invalizilor de munca, clasati de organele Asigurãrilor Sociale, cu 80% invaliditate;
b) Gospodãriile aparţinând celor inapti pentru munca din cauza vârstei, dacã nu au alţi membri în gospodãrie apţi pentru munca şi anume:
1. Orfani sub 15 ani;
2. Bãrbaţi de la 60 ani în sus, şi
3. Femei de la 55 ani în sus;
c) Gospodãriile soldatilor, caporalilor, sergentilor şi gradelor corespunzãtoare din alte arme, aflaţi în stagiul militar, dacã nu rãmân alţi membri capabili de munca, decât o femeie şi copiii sub 12 ani.
III. Pentru terenurile care au fost puse în exploatare prin asanare, drenare, defrişare, demaracinisuri şi nivelãri, în primul an, nu se preda nici o cota din recolta.
ART. 32
Producãtorilor, care au 5 sau mai mulţi copii sub 14 ani şi care deţin pana la 3 ha. teren total în raioanele de categoria IV-a şi a V-a şi pana la 2 ha. teren total în raioanele de categoria I-a, a II-a şi a III-a, li se acorda o reducere de 25 % din cota obligatorie.
ART. 33
Gospodãriile agricole colective care lucreazã pãmântul cu maşinile S.M.T., beneficiazã la plata în natura de 20% reducere la tarifele S.M.T., în raport cu gospodãriile individuale, iar intovarasirile agricole constituite pe baza de Statut model de 10% reducere.

CAP. 4
Modul de impunere
ART. 34
Preşedinţii Comitetelor Executive ale Sfaturilor Populare regionale şi raionale şi împuterniciţii regionali şi raionali ai Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, în baza sarcinilor de colectare primite de la Comitetul de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole pe regiuni şi ţinând cont de realitatile concrete ale comunelor şi de prevederile art. 9 din prezenta Hotãrîre, vor desfasura sarcinile de colectare pe raioane şi comune. Sarcinile de colectare fixate regiunilor nu pot fi modificate decât cu aprobarea Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole şi Comisia de Stat a Planificarii. Preşedinţii Comitetelor Executive ale Sfaturilor Populare raionale şi împuterniciţii raionali ai Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, în baza sarcinilor de colectare ale comunelor şi ţinând seama de situaţia concretã a fiecãrei gospodãrii, vor stabili cantitãţile de predare pentru fiecare gospodãrie în termen de 30 zile de la primirea sarcinii de colectare.
ART. 35
Cantitãţile de predare stabilite pentru gospodãrii vor fi centralizate pe comune şi raioane şi înaintate de cãtre împuterniciţii regionali ai Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, în termen de 5 zile de la terminarea impunerilor.
ART. 36
Obligaţiunile de predarea cotelor obligatorii vor fi înmânate, sub luare de semnatura, gospodariilor agricole de Stat, gospodariilor agricole colective şi intovarasirilor pe baza de statut model de cãtre împuternicitul raional al Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, iar celorlalte gospodãrii de cãtre colectorul Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, pe mãsura terminãrii impunerilor.
Obligaţiunile de predare vor fi semnate de preşedintele Comitetului Executiv al Sfatului Popular raional şi de împuternicitul raional al Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole.
Odatã cu înmânarea obligaţiunilor de predare, Comitetul Executiv al Sfatului Popular comunal va afişa la sediul Sfatului Popular un tabel cu toţi producãtorii care sunt impusi la cote obligatorii cu indicarea cantitãţilor ce are de predat fiecare gospodãrie în parte.
ART. 37
Gospodãriile agricole de Stat, gospodãriile agricole colective, intovarasirile constituite pe baza de statut model, gospodãriile agricole anexe, fermele şcolilor de orice grad, aşezãmintele, asociaţiile şi Sfaturile Populare, vor fi impuse de cãtre preşedintele Comitetului Executiv al Sfatului Popular regional şi de împuternicitul regional al Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole.
Gospodãriile agricole de Stat şi fermele şcolilor de orice grad, gospodãriile agricole colective, intovarasirile pe baza de statut model, gospodãriile anexe, aşezãmintele, asociaţiile şi Sfaturile Populare, vor fi impuse în termen de 40 zile de la data publicãrii prezentei Hotãrîri.
ART. 38
Comitetul de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole va propune spre aprobare Consiliului de Miniştri planul de colectare al produselor agricole vegetale, cel mai târziu pana la 1 Mai.
ART. 39
Comitetul de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole va stabili pentru fiecare regiune şi raion în parte, termenele obligatorii de predarea fiecãrui produs supus colectarilor, în cadrul urmãtoarelor termene limita:
a) Pana la 20 Septembrie cel mai târziu, se vor termina treieratul şi predarea cotelor obligatorii la: grâu, secara, orz, ovaz şi mazare.
Aceste produse vor fi transportate direct dela batoza şi predate la bazele de recepţie;
b) Pana la 1 Noembrie cel mai târziu, se vor preda cartofii, ceapa, fasolea şi lintea;
c) Pana la 20 Decembrie cel mai târziu, se vor preda porumbul, floarea soarelui, fanul şi seminţele furajere.
ART. 40
Comitetul de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole poate autoriza, de la caz la caz, la cererea Comitetelor Executive ale Sfaturilor Populare regionale şi pe baza verificãrii fãcute la fata locului prin organele sale, ca producãtorii agricoli sa predea drept cota obligatorie un produs agricol în locul altui produs agricol, conform anexei Nr. 4*).
În cazuri excepţionale, Comitetul de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole poate aproba şi alte echivalente pe lângã cele prevãzute în anexa Nr. 4*).
--------------
*) Anexa Nr. 4 se va comunica prin grija Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole.
ART. 41
Transportul, vânzarea şi cumpãrarea cerealelor şi leguminoaselor supuse colectarilor, înainte de îndeplinirea planului de colectare al regiunii, sunt cu desãvârşire interzise.
Dupã îndeplinirea planului de colectare pe regiune la fiecare cultura în parte şi pe baza aprobãrii preşedintelui Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, producãtorii din acea regiune pot transporta, vinde şi dispune de surplusurile lor din aceste produse.
Disponibilul de seminţe de floarea soarelui, rãmas la producãtori dupã predarea cotelor obligatorii, poate fi transformat în ulei la uleinitele în funcţiune, în schimbul turtelor rezultate, care se vor retine drept oium.
Uleinitele sunt autorizate sa cumpere 40% din cantitatea de seminţe adusã spre presare, la preţul plafon de 1,10 lei per kg. seminţe de floarea soarelui.

CAP. 5
Sancţiuni

ART. 42
Predarea la timp şi în condiţiunile stabilite a produselor agricole cuvenite Statului este o datorie cetateneasca şi patriotica.
Celor care nu predau cotele obligatorii în termenele stabilite de Comitetul de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, conform art. 39 din prezenta Hotãrîre, li se majoreazã cota respectiva dupã cum urmeazã:
a) Pentru întârzieri pana la 10 zile peste termen, cu 3%;
b) Pentru întârzieri pana la 20 zile peste termen, cu 5%;
c) Pentru întârzieri peste 20 zile peste termen, cu 10%.
ART. 43
Se vor pedepsi în conformitate cu decretul Nr. 183/1949 pentru sancţionarea infracţiunilor economice şi <>Decretul Nr. 58/1952 pentru stabilirea regimului de colectare a produselor agricole vegetale:
a) Cei care nu vor preda cotele obligatorii în termen de 20 zi1e de la data fixatã pentru predare sau vor vinde produsele agricole supuse colectarilor prin cãlcarea prevederilor art. 41;
b) Cei care nu vor declara exact suprafeţele folosite sau vor diviza, gospodãriile agricole individuale, cu scopul trecerii lor de la o categorie superioarã de predare la una inferioarã;
c) Cei care nu vor transporta produsele prevãzute la art. 39 punctul a, direct dela batoza la bazele de receptionare;
d) Cei care se var sustrage sau vor impiedica sub orice forma, aducerea la îndeplinire a obligaţiunilor legale de predare.
ART. 44
Angajaţii Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, ai Sfaturilor Populare, ai Centrelor regionale de receptionare şi ai bazelor de receptionare, precum şi angajaţii instituţiilor şi întreprinderilor economice de Stat şi cooperatiste, care vor contraveni sub orice forma prin nerespectarea prevederilor legale referitoare la impunerea, colectarea, receptionarea şi conservarea produselor agricole vegetale, se vor pedepsi conform legilor penale.
Infracţiunile de mai sus se constata prin procese-verbale dresate de membrii Comitetelor Executive ale Sfaturilor Populare, de împuterniciţii Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, precum şi de organele judiciare în drept a face astfel de constatãri.
ART. 45
Preşedintele Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole, preşedintele Comisiunii de Stat a Planificarii, Ministrul Agriculturii, directorul general al Direcţiei Generale a Preţurilor de pe lângã Consiliul de Miniştri, preşedinţii Comitetelor Executive ale Sfaturilor Populare regionale şi ale oraşelor de subordonare republicanã, sunt însãrcinaţi cu aducerea la îndeplinire a dispoziţiunilor prezentei Hotãrîri.

Preşedintele Consiliului de Miniştri,
Dr. Petru Groza

Director General
al Treburilor Consiliului de Miniştri,
Petre Belle
---------------



Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016