Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 35 din 4 septembrie 2008  pentru aprobarea   Normei nr. 19/2008 privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii administrat privat, in caz de invaliditate si in caz de deces    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 35 din 4 septembrie 2008 pentru aprobarea Normei nr. 19/2008 privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii administrat privat, in caz de invaliditate si in caz de deces

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A SISTEMULUI DE PENSII PRIVATE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 656 din 17 septembrie 2008

Având în vedere prevederile <>art. 37, 38 şi 136 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul dispoziţiilor <>art. 23 lit. f) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 313/2005 ,

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private emite urmãtoarea hotãrâre:

ART. 1
Se aprobã <>Norma nr. 19/2008 privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii administrat privat, în caz de invaliditate şi în caz de deces, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Prezenta hotãrâre şi norma menţionatã la art. 1 se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (www.csspp.ro).
ART. 3
Direcţia reglementare împreunã cu Direcţia secretariat şi cu directorul general vor urmãri ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotãrâri.

Preşedintele Comisiei de
Supraveghere a Sistemului
de Pensii Private,
Mircea Oancea

Bucureşti, 4 septembrie 2008.
Nr. 35.

ANEXĂ

<>NORMA nr. 19/2008
privind utilizarea activului personal net al
participantului la un fond de pensii administrat privat,
în caz de invaliditate şi în caz de deces

Având în vedere prevederile <>art. 37, 38 şi 136 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul dispoziţiilor <>art. 23 lit. f) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 313/2005 ,

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, denumitã în continuare Comisie, emite prezenta normã.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta normã reglementeazã modul în care activul personal net al participantului va fi utilizat în cazul în care acesta:
a) beneficiazã de pensie de invaliditate în condiţiile <>Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) decedeazã înainte de depunerea cererii pentru obţinerea unei pensii private conform <>art. 38 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare Lege.
ART. 2
Pânã la adoptarea legii speciale privind organizarea şi funcţionarea sistemului de platã a pensiilor reglementate şi supravegheate de Comisie, în situaţiile prevãzute la art. 37 lit. a) şi la art. 38 alin. (3) lit. b) din Lege, participantul, respectiv beneficiarul primeşte suma cuvenitã ca platã unicã.
ART. 3
Termenii şi expresiile utilizate în prezenta normã au semnificaţia prevãzutã la art. 2 din Lege.

CAP. II

SECŢIUNEA 1
Utilizarea activului personal net în caz de invaliditate a participantului

ART. 4
(1) În cazul în care participantul beneficiazã de pensie de invaliditate de gradul I sau de gradul II pentru afecţiuni care nu mai permit reluarea activitãţii, în condiţiile <>Legii nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, acesta va avea dreptul sã primeascã contravaloarea activului sãu personal net.
(2) În cazul invaliditãţii de gradul III, dacã participantul nu mai are calitatea de asigurat potrivit prevederilor <>art. 5 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi nu mai contribuie la sistemul public de pensii, plata contribuţiilor cãtre fondul de pensii administrat privat va fi suspendatã.
(3) Participantul aflat în situaţia prevãzutã la alin. (2) îşi pãstreazã drepturile pe toatã perioada de suspendare a plãţii contribuţiilor cãtre fondul de pensii administrat privat.
ART. 5
(1) Pentru a primi contravaloarea activului personal net în condiţiile art. 4 alin. (1), participantul, personal sau prin mandatar având procurã specialã şi autenticã, va depune la administratorul fondului de pensii administrat privat o cerere scrisã prin care solicitã plata drepturilor cuvenite, însoţitã de copia legalizatã a deciziei de încadrare în gradul de invaliditate pentru care a fost pensionat, decizie care conţine menţiunea "nerevizuibil prin afecţiune" sau "nerevizuibil conform <>Legii nr. 19/2000 ", cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dupã caz.
(2) Cererea prin care se solicitã plata drepturilor cuvenite poate fi depusã doar dupã virarea contribuţiei aferente lunii în care a fost emisã decizia prevãzutã la alin. (1).
(3) În cererea scrisã depusã la sediul administratorului participantul va indica modalitatea aleasã de efectuare a plãţii drepturilor sale, conform art. 6 alin. (1), şi va specifica toate informaţiile necesare efectuãrii plãţii.
(4) Administratorul va transmite depozitarului instrucţiuni în vederea efectuãrii transferului drepturilor participantului din contul colector al fondului de pensii administrat privat.
ART. 6
(1) Plata sumei reprezentând activul personal net al participantului va fi efectuatã prin virament în cont bancar sau prin mandat poştal.
(2) Plata sumei prevãzutã la alin. (1) se va face în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentaţiei prevãzute la art. 5 alin. (1).
(3) În situaţia în care documentele depuse sunt incomplete, ilizibile sau se constatã depunerea acestora într-o formã necorespunzãtoare, precum şi lipsa unor documente, se va solicita participantului completarea ori înlocuirea acestora, dupã caz. Orice solicitare de completare ori de înlocuire conduce la suspendarea termenului prevãzut la alin. (2), care reîncepe sã curgã de la data depunerii documentaţiei complete.
(4) Cuantumul sumei care urmeazã a fi plãtitã se calculeazã având la bazã ultima valoare unitarã a activului personal net.
(5) Administratorul va plãti participantului valoarea cea mai mare dintre valoarea activului personal net calculat în conformitate cu alin. (4) şi garanţiile prevãzute în prospect. Suma totalã care urmeazã a fi plãtitã nu poate fi mai micã decât valoarea contribuţiilor plãtite, diminuatã cu penalitãţile de transfer şi comisioanele legale.
(6) Comisioanele bancare pentru efectuarea viramentelor sau, dupã caz, taxele poştale vor fi deduse din suma reprezentând activul personal net al participantului.

SECŢIUNEA a 2-a
Utilizarea activului personal net al participantului în caz de deces

ART. 7
În cazul decesului participantului înainte ca acesta sã solicite deschiderea dreptului la pensie, pe numele beneficiarului/beneficiarilor se va deschide câte un cont la ultimul fond de pensii la care a contribuit participantul decedat, în care se transferã activele cuvenite fiecãruia.
ART. 8
(1) Beneficiarul are dreptul, dupã caz, la:
a) cumularea conturilor la un singur fond de pensii, dacã are calitatea de participant la un alt fond de pensii;
b) plata unicã a contravalorii cotei-pãrţi cuvenite din activul personal net al participantului decedat, dacã nu are calitatea de participant. Administratorul este rãspunzãtor de corectitudinea efectuãrii plãţii.
(2) Pentru a primi contravaloarea activului personal net conform alin. (1) lit. b), fiecare beneficiar, personal sau prin mandatar având procurã specialã şi autenticã, va depune la administratorul fondului de pensii administrat privat o cerere scrisã prin care îşi revendicã drepturile, însoţitã de copia legalizatã a certificatului de moştenitor/legatar, din care sã rezulte calitatea de moştenitor/legatar şi cota-parte cuvenitã din activul personal net al participantului decedat.
(3) Cererea prevãzutã la alin. (2) poate fi depusã doar dupã virarea contribuţiei aferente lunii în care participantul a decedat.
(4) În cazul prevãzut la alin. (1) lit. a), transferul sumelor de bani reprezentând contravaloarea activelor cuvenite fiecãrui beneficiar în contul sãu personal deţinut la alt fond de pensii administrat privat, unde are calitatea de participant, se va efectua în termen de 10 zile lucrãtoare de la data solicitãrii.
(5) Administratorul va transfera în contul fiecãrui beneficiar participant la un alt fond de pensii administrat privat cota-parte cuvenitã din activul personal net, iar pentru fiecare beneficiar participant la acelaşi fond cu participantul decedat, cota-parte cuvenitã din activul personal net va fi transferatã direct în conturile acestora, sub formã de unitãţi de fond.
ART. 9
(1) În cazul în care beneficiarul nu are calitatea de participant, plata sumei reprezentând cota-parte cuvenitã din activul personal net al participantului va fi efectuatã prin virament bancar sau prin mandat poştal pentru fiecare beneficiar.
(2) În cererea întocmitã conform art. 8 alin. (2) beneficiarul va indica modalitatea de efectuare a plãţii drepturilor sale, respectiv prin virament bancar sau prin mandat poştal, şi va specifica toate informaţiile necesare efectuãrii plãţii.
(3) Administratorul va transmite depozitarului instrucţiuni în vederea efectuãrii transferului drepturilor beneficiarului din contul colector al fondului de pensii administrat privat.
(4) Plata sumei prevãzutã la alin. (1) se va face în termen de maximum 10 zile lucrãtoare de la data depunerii cererii însoţite de documentele prevãzute la art. 8 alin. (2).
(5) În situaţia în care documentele depuse sunt incomplete, ilizibile sau se constatã depunerea acestora într-o formã necorespunzãtoare, precum şi lipsa unor documente, se va solicita beneficiarului/beneficiarilor completarea ori înlocuirea acestora, dupã caz. Orice solicitare de completare ori de înlocuire conduce la suspendarea termenului prevãzut la alin. (4), care reîncepe sã curgã de la data depunerii documentaţiei complete.
(6) Cuantumul sumei care urmeazã a fi plãtitã se calculeazã având la bazã ultima valoare unitarã a activului personal net.
(7) Comisioanele bancare pentru efectuarea viramentelor sau, dupã caz, taxele poştale vor fi deduse din suma reprezentând activul personal net al participantului.
ART. 10
(1) Prescripţia dreptului de a cere plata contravalorii activului personal net al participantului începe sã curgã de la data eliberãrii certificatului de moştenitor sau de legatar, respectiv de la data rãmânerii definitive a hotãrârii judecãtoreşti de partaj succesoral.
(2) Prin excepţie, în cazul în care data eliberãrii certificatului de moştenitor sau de legatar, respectiv data rãmânerii definitive a hotãrârii judecãtoreşti de partaj succesoral este anterioarã datei încasãrii contribuţiei aferente lunii în care participantul a decedat, prescripţia dreptului de a cere plata contravalorii activului personal net al participantului începe sã curgã de la data încasãrii ultimei contribuţii.
ART. 11
Administratorul va plãti beneficiarului/beneficiarilor cota-parte cuvenitã din valoarea cea mai mare dintre activul personal net al participantului decedat şi garanţiile prevãzute în prospect. Suma totalã care urmeazã a fi plãtitã nu poate fi mai micã decât valoarea contribuţiilor plãtite, diminuatã cu penalitãţile de transfer şi comisioanele legale.

CAP. III
Dispoziţii finale

ART. 12
(1) Activul personal al participantului invalid va continua sã fie administrat şi în perioada cuprinsã între plata ultimei contribuţii la fond a participantului şi data efectuãrii plãţii unice a drepturilor cuvenite acestuia.
(2) Activul personal al participantului decedat continuã sã fie administrat şi în perioada cuprinsã între plata ultimei contribuţii la fond a participantului înainte de deces şi data efectuãrii transferului drepturilor cuvenite cãtre beneficiari, cu respectarea art. 8 alin. (1).
ART. 13
Drepturile cuvenite în calitate de beneficiar şi nerevendicate în termenul general de prescripţie devin resurse financiare ale fondului, distribuindu-se în mod proporţional tuturor participanţilor fondului în prima zi lucrãtoare ulterioarã datei expirãrii termenului de prescripţie.
ART. 14
În situaţia în care, ulterior efectuãrii plãţii drepturilor cuvenite conform art. 6 alin. (2) sau art. 9, intervin elemente care conduc la modificarea cuantumului sumelor de bani care trebuiau plãtite, aceste sume vor fi regularizate cu respectarea procedurii prevãzute la art. 44 alin. (4), (5) şi (6) din Lege.
ART. 15
Calitatea de participant prevãzutã la art. 4 înceteazã la momentul efectuãrii plãţii reprezentând contravaloarea activului personal net.
ART. 16
Termenele prevãzute de prezenta normã care expirã într-o zi de sãrbãtoare legalã sau într-o zi nelucrãtoare se vor prelungi pânã la sfârşitul urmãtoarei zile lucrãtoare.
ART. 17
Nerespectarea dispoziţiilor cuprinse în prezenta normã se sancţioneazã în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, respectiv art. 16, art. 81 alin. (1) lit. c), art. 140 alin. (1), art. 141 alin. (1) lit. g), art. 141 alin. (2)-(11) şi art. 142 din Lege.
ART. 18
Prezenta normã intrã în vigoare în termen de 30 de zile calendaristice de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016