Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 326 din 24 august 2005  privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului Superior al Magistraturii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 326 din 24 august 2005 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului Superior al Magistraturii

EMITENT: CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII - PLENUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 867 din 27 septembrie 2005

În temeiul dispoziţiilor art. 133 alin. (5) şi (7) din Constituţia României, republicatã, ale <>art. 24 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
având în vedere <>art. 39 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotãrãşte:

ART. 1
Se aprobã Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, <>Hotãrârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 166/2004 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 890 din 30 septembrie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, <>Hotãrârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 30/2005 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea şi desfãşurarea concursului pentru ocuparea posturilor vacante de personal de specialitate juridicã, asimilat magistraţilor, din aparatul tehnic administrativ al Consiliului Superior al Magistraturii şi <>Hotãrârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 31/2005 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea şi desfãşurarea concursului pentru ocuparea posturilor vacante de personal contractual din aparatul tehnic administrativ al Consiliului Superior al Magistraturii, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 140 din 16 februarie 2005, se abrogã.
ART. 3
Prezenta hotãrâre se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii,
judecãtor dr. Dan Lupaşcu

Bucureşti, 24 august 2005.
Nr. 326.


ANEXĂ

REGULAMENT
de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii


CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Consiliul Superior al Magistraturii, denumit în continuare Consiliu, este un organ constituţional.
(2) Consiliul face parte din autoritatea judecãtoreascã.
(3) Consiliul este garantul independenţei justiţiei.
ART. 2
Consiliul este independent şi se supune în activitatea sa numai legii.
ART. 3
Consiliul are personalitate juridicã şi sediul în municipiul Bucureşti.
ART. 4
(1) Consiliul apãrã judecãtorii şi procurorii împotriva oricãrui act de naturã sã aducã atingere independenţei sau imparţialitãţii acestora în înfãptuirea justiţiei ori sã creeze suspiciuni cu privire la acestea.
(2) Consiliul apãrã reputaţia profesionalã a judecãtorilor şi procurorilor.
(3) Consiliul asigurã respectarea legii şi a criteriilor de competenţã şi eticã profesionalã în desfãşurarea carierei profesionale a judecãtorilor şi procurorilor.
ART. 5
Membrii Consiliului rãspund în faţa judecãtorilor şi procurorilor pentru activitatea desfãşuratã în exercitarea mandatului.

CAP. II
Structura Consiliului

ART. 6
(1) Consiliul este alcãtuit din 19 membri, care compun Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, denumit în continuare Plen.
(2) Din Consiliu fac parte:
a) 9 judecãtori şi 5 procurori, aleşi în adunãrile generale ale judecãtorilor şi procurorilor;
b) 2 reprezentanţi ai societãţii civile, specialişti în domeniul dreptului, care se bucurã de înaltã reputaţie profesionalã şi moralã, aleşi de Senat;
c) 3 membri de drept, respectiv: preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, reprezentant al puterii judecãtoreşti, procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi ministrul justiţiei.
(3) Magistraţii prevãzuţi la alin. (2) lit. a) compun cele douã secţii ale Consiliului, una pentru judecãtori şi una pentru procurori.
(4) Secţia pentru judecãtori este alcãtuitã din:
a) 2 judecãtori de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
b) 3 judecãtori de la curţile de apel, inclusiv Curtea Militarã de Apel;
c) 2 judecãtori de la tribunale, inclusiv tribunale specializate şi Tribunalul Militar Teritorial;
d) 2 judecãtori de la judecãtorii şi tribunalele militare.
(5) Secţia pentru procurori este alcãtuitã din:
a) un procuror de la Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau de la Parchetul Naţional Anticorupţie;
b) un procuror de la parchetele de pe lângã curţile de apel, inclusiv Parchetul Militar de pe lângã Curtea Militarã de Apel;
c) 2 procurori de la parchetele de pe lângã tribunale, tribunale specializate şi de pe lângã Tribunalul Militar Teritorial;
d) un procuror de la parchetele de pe lângã judecãtorii şi de pe lângã tribunalele militare.

CAP. III
Conducerea Consiliului

ART. 7
(1) Consiliul este condus de preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, aleşi pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.
(2) Preşedinţii şi vicepreşedinţii sunt aleşi de Plen dintre judecãtorii şi procurorii prevãzuţi la art. 6 alin. (2) lit. a), în prezenţa a cel puţin 15 membri ai Consiliului, cu votul majoritãţii membrilor acestuia.
(3) Preşedintele şi vicepreşedintele fac parte din secţii diferite.
(4) Preşedintele Consiliului are urmãtoarele atribuţii principale:
a) reprezintã Consiliul în relaţiile interne şi internaţionale;
b) coordoneazã activitatea Consiliului şi repartizeazã lucrãrile pentru Plen şi secţii;
c) prezideazã lucrãrile Plenului, cu excepţia cazului în care la lucrãri participã Preşedintele României;
d) propune Plenului mãsurile necesare pentru începerea procedurilor de revocare a membrilor Consiliului şi de ocupare a locurilor devenite vacante;
e) semneazã actele emise de Plen;
f) sesizeazã Curtea Constituţionalã în vederea soluţionãrii conflictelor juridice de naturã constituţionalã dintre autoritãţile publice;
g) desemneazã membrii Consiliului care pot fi consultaţi pentru elaborarea unor proiecte de acte normative;
h) prezintã în şedinţa publicã a Plenului raportul asupra activitãţii Consiliului, care se transmite instanţelor şi parchetelor şi se dã publicitãţii;
i) prezintã Camerelor reunite ale Parlamentului României, pânã la data de 15 februarie a anului urmãtor, raportul anual privind starea justiţiei şi raportul anual privind activitatea Consiliului, care se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, şi pe pagina de Internet a Consiliului;
j) propune Plenului revocarea din funcţia de membru ales al Consiliului, în condiţiile <>art. 53 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
k) are calitatea de ordonator principal de credite, care poate fi delegatã secretarului general;
l) stabileşte atribuţiile secretarului general adjunct, la propunerea secretarului general al Consiliului;
m) coordoneazã activitatea Biroului de audit public intern;
n) coordoneazã activitatea Biroului de informare publicã şi relaţii cu mass-media.
(5) Preşedintele Consiliului îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite de lege, de regulamente şi de Plen.
(6) Preşedintele Consiliului stabileşte atribuţiile vicepreşedintelui, având în vedere dispoziţiile alin. (1), (4) şi (5).
(7) În lipsa preşedintelui Consiliului, atribuţiile prevãzute la alin. (3), (4) şi (5) se exercitã de vicepreşedinte.
ART. 8
În caz de vacanţã a funcţiei de preşedinte sau de vicepreşedinte, Plenul, în termen de cel mult o lunã de la constatarea vacanţei, va proceda la alegerea noului preşedinte, respectiv vicepreşedinte, potrivit legii.

CAP. IV
Funcţionarea Consiliului

ART. 9
(1) În termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotãrârilor Senatului privind validarea judecãtorilor şi procurorilor aleşi ca membri ai Consiliului şi, respectiv, alegerea reprezentanţilor societãţii civile în Consiliu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie convoacã membrii Consiliului în şedinţa de constituire.
(2) În şedinţa de constituire prezidatã de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt aleşi preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului.
(3) În termen de 15 zile de la şedinţa de constituire, Plenul stabileşte atribuţiile şi responsabilitãţile fiecãrui membru permanent, pe domenii de activitate.
ART. 10
(1) Consiliul funcţioneazã ca organ cu activitate permanentã.
(2) Membrii Consiliului desfãşoarã activitate permanentã.
(3) Preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului nu exercitã activitatea de judecãtor sau procuror.
(4) Judecãtorii şi procurorii aleşi ca membri ai Consiliului îşi suspendã activitatea de judecãtor, respectiv de procuror, referitoare la prezenţa judecãtorilor în complete de judecatã, respectiv efectuarea actelor de urmãrire penalã de cãtre procurori. La încetarea mandatului, cei care au optat pentru suspendarea activitãţii îşi reiau activitatea de judecãtor sau procuror.
(5) Membrii aleşi ai Consiliului, aflaţi în funcţie la data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietãţii şi justiţiei, precum şi unele mãsuri adiacente, pot opta pentru suspendarea activitãţii de judecãtor sau procuror pentru perioada rãmasã pânã la terminarea mandatului. Opţiunea se exprimã în scris, la preşedintele Consiliului, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a acestei legi.
(6) Funcţiile de conducere deţinute de judecãtorii sau procurorii aleşi ca membri ai Consiliului se suspendã de drept la data publicãrii hotãrârii Senatului în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(7) Membrii aleşi ai Consiliului, care deţin o funcţie de conducere la instanţe ori parchete la data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 247/2005 , pot opta pentru suspendarea din funcţia de conducere respectivã în condiţiile alin. (4).
(8) Perioada în care judecãtorul sau procurorul este membru al Consiliului constituie vechime în aceste funcţii.
ART. 11
Plenul şi secţiile Consiliului emit hotãrâri, iar preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului emit decizii, potrivit dispoziţiilor legale şi regulamentare.
ART. 12
(1) Hotãrârile Consiliului se iau în Plen sau în secţii, potrivit atribuţiilor care le revin acestora.
(2) Lucrãrile Plenului se desfãşoarã în prezenţa a cel puţin 15 membri şi sunt prezidate de preşedinte, iar în lipsa acestuia, de vicepreşedinte. În lipsa preşedintelui şi a vicepreşedintelui, Plenul alege un preşedinte de şedinţã dintre judecãtori sau procurori, cu votul majoritãţii celor prezenţi.
(3) Preşedintele României prezideazã, fãrã drept de vot, lucrãrile Plenului la care participã.
(4) Lucrãrile secţiilor Consiliului sunt legal constituite în prezenţa majoritãţii membrilor acestora şi sunt prezidate de preşedintele sau, dupã caz, de vicepreşedintele Consiliului. În lipsa acestora, şedinţa este prezidatã de unul dintre membrii secţiei, ales cu votul majoritãţii celor prezenţi.
(5) La lucrãrile Secţiei pentru judecãtori participã preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi ministrul justiţiei.
(6) La lucrãrile Secţiei pentru procurori participã procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi ministrul justiţiei.
(7) Reprezentanţii societãţii civile participã numai la lucrãrile Plenului.
(8) Reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale judecãtorilor şi procurorilor pot participa la lucrãrile Plenului şi ale secţiilor, exprimând, atunci când considerã necesar, un punct de vedere asupra problemelor ce se dezbat la iniţiativa lor sau la solicitarea membrilor Consiliului. În situaţia în care participã la şedinţã, reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale judecãtorilor şi procurorilor sunt obligaţi sã respecte regulile de desfãşurare în bune condiţii a acesteia. Reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale judecãtorilor şi procurorilor nu participã la deliberãri şi la şedinţele Plenului şi ale secţiilor care nu sunt publice.
(9) Hotãrârile Plenului şi hotãrârile secţiilor se iau cu votul majoritãţii membrilor prezenţi.
(10) Preşedintele, vicepreşedintele sau, dupã caz, judecãtorul şi procurorul desemnaţi sã prezideze lucrãrile secţiilor semneazã hotãrârile şi celelalte acte emise de acestea.
ART. 13
(1) Consiliul se întruneşte în Plen şi în secţii ori de câte ori este necesar, la convocarea preşedintelui, a vicepreşedintelui sau a majoritãţii membrilor Plenului ori, dupã caz, ai secţiilor.
(2) Ordinea de zi a lucrãrilor Plenului, precum şi a fiecãrei secţii se aprobã de cãtre Plen, respectiv de cãtre secţii, la propunerea preşedintelui sau, dupã caz, a vicepreşedintelui Consiliului.
(3) Proiectul ordinii de zi se publicã, cu 3 zile înainte, pe pagina de Internet a Consiliului. Proiectul ordinii de zi poate fi modificat de cãtre Plen sau, dupã caz, de cãtre secţii, pânã la începerea şedinţei.
(4) Lucrãrile Plenului şi ale secţiilor Consiliului sunt, de regulã, publice. Plenul sau secţiile hotãrãsc, cu majoritate de voturi, situaţiile în care şedinţele nu sunt publice.
(5) Hotãrârile Consiliului, în Plen şi în secţii, se iau prin vot direct şi secret şi se motiveazã. Hotãrârile Plenului privind cariera şi drepturile judecãtorilor şi procurorilor se publicã în Buletinul Oficial al Consiliului Superior al Magistraturii şi pe pagina de Internet a acestuia, în termen de 10 zile de la redactare.
(6) În situaţiile în care secţiile îndeplinesc rolul de instanţã de judecatã în domeniul rãspunderii disciplinare, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi ministrul justiţiei nu au drept de vot.
(7) Hotãrârile adoptate în Plen sau în secţii se redacteazã de cãtre persoana însãrcinatã cu asigurarea lucrãrilor de secretariat, în termen de cel mult 20 de zile de la pronunţare.
ART. 14
(1) Activitatea de secretariat a Consiliului este asiguratã de Serviciul sinteze şi pregãtirea lucrãrilor şedinţelor Consiliului Superior al Magistraturii.
(2) Lucrãrile Plenului şi ale secţiilor se înregistreazã şi se consemneazã într-un proces-verbal, întocmit de persoana desemnatã din cadrul serviciului prevãzut la alin. (1) şi semnat de preşedinte, vicepreşedinte sau, dupã caz, de judecãtorul ori procurorul care a prezidat şedinţa.

CAP. V
Atribuţiile Consiliului

ART. 15
(1) Consiliul are dreptul şi obligaţia sã apere independenţa, imparţialitatea şi reputaţia profesionalã a judecãtorilor şi procurorilor.
(2) În cazul în care un judecãtor sau procuror considerã cã independenţa, imparţialitatea sau reputaţia profesionalã îi este afectatã în orice mod, se poate adresa Consiliului.
(3) Consiliul dispune verificarea aspectelor semnalate prin intermediul Inspecţiei judiciare şi, în raport de constatãri, publicã rezultatele verificãrii, sesizeazã organele competente sã decidã asupra mãsurilor care se impun sau ia oricare alte mãsuri corespunzãtoare, potrivit legii.
ART. 16
(1) Consiliul asigurã respectarea legii şi a criteriilor de competenţã şi eticã profesionalã în desfãşurarea carierei profesionale a judecãtorilor şi procurorilor.
(2) Atribuţiile Plenului şi ale secţiilor referitoare la cariera judecãtorilor şi procurorilor se exercitã cu respectarea dispoziţiilor <>Legii nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, ale <>Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciarã, astfel cum au fost modificate şi completate, precum şi ale regulamentelor adoptate în aplicarea acestor acte normative.
ART. 17
Consiliul întocmeşte şi pãstreazã dosarele profesionale ale judecãtorilor şi procurorilor, în condiţiile legii.
ART. 18
Consiliul coordoneazã activitatea Institutului Naţional al Magistraturii şi a Şcolii Naţionale de Grefieri.
ART. 19
(1) Plenul are urmãtoarele atribuţii:
1. propune Preşedintelui României numirea în funcţie şi eliberarea din funcţie a judecãtorilor şi procurorilor, cu excepţia celor stagiari;
2. dispune promovarea judecãtorilor şi procurorilor în funcţii de execuţie;
3. numeşte judecãtorii stagiari şi procurorii stagiari, pe baza rezultatelor obţinute la absolvirea Institutului Naţional al Magistraturii;
4. elibereazã din funcţie judecãtorii stagiari şi procurorii stagiari;
5. propune Preşedintelui României conferirea de distincţii pentru judecãtori şi procurori, în condiţiile legii;
6. soluţioneazã cererile judecãtorilor şi procurorilor privind apãrarea reputaţiei profesionale;
7. la propunerea Consiliului ştiinţific al Institutului Naţional al Magistraturii, stabileşte numãrul anual de cursanţi ai Institutului Naţional al Magistraturii, aprobã data şi locul pentru organizarea concursului de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, stabileşte tematica pentru acest concurs şi aprobã programul de formare profesionalã a auditorilor de justiţie, emite avize şi adoptã regulamente, în cazurile şi în condiţiile prevãzute de lege;
8. numeşte comisia de admitere, comisia de elaborare a subiectelor şi comisia de contestaţii pentru admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii, în condiţiile prevãzute de Regulamentul privind concursul de admitere şi examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii;
9. organizeazã şi valideazã, potrivit legii şi regulamentului, examenul de capacitate al judecãtorilor şi procurorilor, numeşte comisia de organizare a examenului, comisia de examinare şi comisia de contestaţii şi aprobã programul de formare profesionalã continuã a judecãtorilor şi procurorilor, la propunerea Institutului Naţional al Magistraturii, precum şi tematica activitãţilor de formare profesionalã continuã, organizate de curţile de apel şi parchetele de pe lângã acestea;
10. organizeazã şi valideazã, potrivit legii şi regulamentului, concursurile pentru numirea în funcţii de conducere a judecãtorilor şi procurorilor;
11. organizeazã concursul de promovare a judecãtorilor şi procurorilor în funcţii de execuţie;
12. numeşte comisiile pentru evaluarea activitãţii profesionale a judecãtorilor şi procurorilor, în condiţiile legii;
13. numeşte şi revocã directorul şi directorii adjuncţi ai Institutului Naţional al Magistraturii şi desemneazã judecãtorii şi procurorii care vor face parte din Consiliul ştiinţific al acestuia, în condiţiile legii;
14. aprobã structura organizatoricã, statele de funcţii şi statele de personal ale Institutului Naţional al Magistraturii, la propunerea Consiliului ştiinţific al acestuia;
15. la propunerea Colegiului de conducere al Şcolii Naţionale de Grefieri, stabileşte numãrul anual de cursanţi ai acesteia, aprobã data şi locul pentru organizarea concursului de admitere la Şcoala Naţionalã de Grefieri, stabileşte tematica pentru acest concurs şi aprobã programele de formare iniţialã şi continuã a grefierilor, emite avize şi adoptã regulamente, în cazurile şi în condiţiile prevãzute de lege;
16. numeşte şi revocã directorul şi directorii adjuncţi ai Şcolii Naţionale de Grefieri, desemneazã judecãtorii şi procurorii membri în Colegiul de conducere şi numeşte personalul de instruire al acestei şcoli;
17. soluţioneazã contestaţiile formulate de judecãtori şi procurori împotriva hotãrârilor pronunţate de secţiile Consiliului, cu excepţia celor date în materie disciplinarã;
18. convoacã adunãrile generale ale judecãtorilor şi procurorilor, în condiţiile legii;
19. aprobã mãsurile pentru suplimentarea sau reducerea numãrului de posturi la instanţe şi parchete;
20. elaboreazã propriul proiect de buget, cu avizul consultativ al Ministerului Finanţelor Publice;
21. emite avizele conforme pentru proiectele de buget ale instanţelor şi parchetelor, precum şi asupra ordinelor de aprobare a statelor de funcţii şi de personal ale instanţelor şi parchetelor;
22. adoptã Codul deontologic al judecãtorilor şi procurorilor, Codul deontologic al personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecãtoreşti şi al parchetelor de pe lângã acestea, Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, Regulamentul privind procedura alegerii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, Regulamentul de ordine interioarã al instanţelor judecãtoreşti, precum şi alte regulamente şi hotãrâri prevãzute în <>Legea nr. 303/2004 şi <>Legea nr. 304/2004 , astfel cum au fost modificate şi completate, precum şi în alte legi;
23. asigurã publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi pe pagina de Internet a Consiliului a Codului deontologic al judecãtorilor şi procurorilor, a Codului deontologic al personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecãtoreşti şi al parchetelor de pe lângã acestea şi a regulamentelor pe care le adoptã;
24. avizeazã proiectele de acte normative ce privesc activitatea autoritãţii judecãtoreşti;
25. avizeazã proiectele de regulamente şi ordine care se aprobã de ministrul justiţiei, în cazurile şi în condiţiile prevãzute de lege;
26. sesizeazã ministrului justiţiei necesitatea iniţierii sau modificãrii unor acte normative în domeniul justiţiei;
27. aprobã raportul privind starea justiţiei şi raportul privind activitatea proprie şi asigurã publicarea acestora în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, şi pe pagina de Internet a Consiliului;
28. stabileşte structura, atribuţiile şi numãrul inspectorilor din cadrul Inspecţiei judiciare a Consiliului şi numeşte inspectorii, în condiţiile legii;
29. numeşte şi revocã secretarul general, secretarul general adjunct şi personalul cu funcţii de conducere din aparatul propriu al Consiliului;
30. soluţioneazã sesizãrile privind revocarea din funcţia de membru ales al Consiliului, în condiţiile prevãzute de <>art. 53 din Legea nr. 317/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
31. soluţioneazã contestaţiile privind procedura de alegere a judecãtorilor şi procurorilor ca membri ai Consiliului;
32. stabileşte numãrul de posturi necesar funcţionãrii aparatului propriu al Consiliului, în limitele bugetului;
33. stabileşte structura compartimentelor din cadrul aparatului propriu al Consiliului şi modul de organizare a activitãţii acestora;
34. aprobã programele de activitate ale compartimentelor din cadrul aparatului propriu al Consiliului;
35. stabileşte parcul auto şi consumul de carburanţi pentru Consiliu şi pentru unitãţile pe care le coordoneazã, în condiţiile legii.
(2) Plenul exercitã orice alte atribuţii prevãzute de lege şi de regulamente.
ART. 20
(1) Hotãrârile Plenului privind cariera şi drepturile judecãtorilor şi procurorilor pot fi atacate cu recurs de orice persoanã interesatã, în termen de 15 zile de la comunicare sau de la publicare, la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
(2) Recursul se depune la Consiliu şi suspendã executarea hotãrârii.
(3) Cererea de recurs şi hotãrârea atacatã, împreunã cu dosarul cauzei, se transmit de îndatã Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
(4) Hotãrârea prin care se soluţioneazã recursul prevãzut la alin. (1) este irevocabilã.
ART. 21
Secţiile Consiliului au urmãtoarele atribuţii referitoare la cariera judecãtorilor şi procurorilor:
1. dispun delegarea judecãtorilor şi detaşarea judecãtorilor şi procurorilor, în condiţiile legii;
2. numesc în funcţii de conducere judecãtorii şi procurorii care au reuşit la concursul sau au promovat examenul prevãzut la <>art. 48 şi 48^1 din Legea nr. 303/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
3. examineazã recomandãrile primite de la Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind numirea judecãtorilor în cadrul Curţii;
4. analizeazã îndeplinirea condiţiilor legale de cãtre judecãtorii stagiari şi procurorii stagiari care au promovat examenul de capacitate, de cãtre alţi jurişti care au fost admişi la concursul de intrare în magistraturã, precum şi de cãtre judecãtorii şi procurorii înscrişi la concursul de promovare;
5. soluţioneazã contestaţiile împotriva calificativelor acordate de comisiile de evaluare a activitãţii profesionale a judecãtorilor şi procurorilor, constituite în condiţiile legii;
6. iau mãsuri pentru soluţionarea sesizãrilor primite de la justiţiabili sau de la alte persoane privind conduita necorespunzãtoare a judecãtorilor şi procurorilor, dupã verificarea prealabilã a acestora de cãtre Inspecţia judiciarã;
7. propun Preşedintelui României numirea în funcţie şi revocarea din funcţie a preşedintelui, vicepreşedintelui şi preşedinţilor de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie;
8. avizeazã propunerea ministrului justiţiei de numire şi revocare a procurorului general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a procurorului general al Parchetului Naţional Anticorupţie, a adjuncţilor acestora, a procurorilor şefi de secţie din aceste parchete, precum şi a procurorului şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizatã şi Terorism şi a adjunctului acestuia;
9. aprobã transferul judecãtorilor şi procurorilor;
10. dispun suspendarea din funcţie a judecãtorilor şi procurorilor.
ART. 22
Secţiile Consiliului au urmãtoarele atribuţii referitoare la organizarea şi funcţionarea instanţelor şi parchetelor:
1. aprobã înfiinţarea şi desfiinţarea secţiilor curţilor de apel, ale instanţelor din circumscripţiile acestora, precum şi înfiinţarea sediilor secundare ale instanţelor judecãtoreşti şi circumscripţiile acestora, în condiţiile legii;
2. aprobã propunerea procurorului general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau a procurorului general al Parchetului Naţional Anticorupţie de înfiinţare sau de desfiinţare a secţiilor în cadrul parchetelor;
3. avizeazã proiectul de hotãrâre a Guvernului privind lista localitãţilor care fac parte din circumscripţiile judecãtoriilor;
4. stabilesc categoriile de procese sau de cereri care se soluţioneazã în municipiul Bucureşti numai de anumite instanţe, cu respectarea competenţei materiale prevãzute de lege;
5. la propunerea preşedinţilor curţilor de apel, stabilesc numãrul vicepreşedinţilor curţilor de apel, ai tribunalelor şi ai tribunalelor specializate, precum şi judecãtoriile la care funcţioneazã un vicepreşedinte;
6. la propunerea procurorului general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau a procurorului general al Parchetului Naţional Anticorupţie, dupã caz, aprobã numãrul adjuncţilor procurorilor generali ai parchetelor de pe lângã curţile de apel şi ai prim-procurorilor parchetelor de pe lângã tribunale, precum şi parchetele de pe lângã judecãtorii, la care prim-procurorii sunt ajutaţi de adjuncţi.
ART. 23
Secţia pentru judecãtori a Consiliului numeşte, promoveazã şi elibereazã din funcţie magistraţii-asistenţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în condiţiile legii.
ART. 24
(1) Secţia pentru judecãtori sau Secţia pentru procurori, dupã caz, soluţioneazã contestaţiile formulate de judecãtori şi procurori împotriva calificativelor acordate de comisiile de evaluare a activitãţii profesionale, în termen de 30 de zile de la primirea acestora.
(2) În urma soluţionãrii contestaţiei, secţia poate hotãrî menţinerea aceluiaşi calificativ sau acordarea unui calificativ superior.
(3) Hotãrârea se comunicã judecãtorului sau, dupã caz, procurorului care a formulat contestaţia, în termen de 5 zile de la redactare.
(4) Hotãrârea secţiei poate fi atacatã cu contestaţie la Plen, în termen de 5 zile de la comunicare.
(5) Hotãrârea Plenului, ca instanţã de judecatã, este definitivã şi irevocabilã.
(6) Hotãrârea irevocabilã se transmite compartimentului competent al Consiliului, în vederea includerii sale în dosarul profesional.
ART. 25
În soluţionarea sesizãrilor primite în temeiul <>art. 41 lit. f) din Legea nr. 317/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, Secţia pentru judecãtori sau, dupã caz, Secţia pentru procurori comunicã autorului sesizãrii mãsurile luate în urma verificãrilor efectuate.
ART. 26
(1) Judecãtorii, procurorii şi magistraţii-asistenţi pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi preventiv numai cu încuviinţarea secţiilor Consiliului.
(2) În caz de infracţiune flagrantã, judecãtorii, procurorii şi magistraţii-asistenţi pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei, potrivit legii, Consiliul fiind informat de îndatã de organul care a dispus reţinerea sau percheziţia.
ART. 27
Secţiile Consiliului îndeplinesc orice alte atribuţii stabilite prin lege şi regulamente.
ART. 28
(1) Consiliul îndeplineşte prin secţiile sale rolul de instanţã de judecatã în domeniul rãspunderii disciplinare a judecãtorilor şi a procurorilor, pentru faptele prevãzute la <>art. 97 din Legea nr. 303/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Secţia pentru judecãtori are rolul de instanţã disciplinarã şi pentru magistraţii-asistenţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
ART. 29
(1) Acţiunea disciplinarã se exercitã de comisiile de disciplinã ale Consiliului, formate din un membru al Secţiei pentru judecãtori şi 2 inspectori ai Serviciului de inspecţie judiciarã pentru judecãtori şi, respectiv, un membru al Secţiei pentru procurori şi 2 inspectori ai Serviciului de inspecţie judiciarã pentru procurori. Comisia de disciplinã este titularul acţiunii disciplinare.
(2) Secţiile Consiliului numesc în fiecare an membrii şi membrii supleanţi ai comisiilor prevãzute la alin. (1). În comisiile de disciplinã nu pot fi numiţi 2 ani consecutiv aceiaşi membri.
(3) Membrii de drept, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului nu pot fi numiţi în comisiile de disciplinã.
(4) Comisiile de disciplinã pot fi sesizate în legãturã cu abaterile disciplinare ale judecãtorilor şi procurorilor de cãtre oricare persoanã interesatã sau se pot sesiza din oficiu.
(5) Sesizãrile privind activitatea necorespunzãtoare a judecãtorilor şi procurorilor, greşit îndreptate la instanţe sau parchete ori la alte instituţii sau autoritãţi, vor fi înaintate comisiilor de disciplinã ale Consiliului, în termen de 5 zile de la înregistrare.
ART. 30
(1) În vederea exercitãrii acţiunii disciplinare este obligatorie efectuarea cercetãrii prealabile, care se dispune de titularul acestei acţiuni.
(2) Cercetarea prealabilã se efectueazã de inspectori din cadrul Serviciului de inspecţie judiciarã pentru judecãtori, respectiv al Serviciului de inspecţie judiciarã pentru procurori, alţii decât membrii comisiilor de disciplinã.
(3) În cadrul cercetãrii prealabile se stabilesc faptele şi urmãrile acestora, împrejurãrile în care au fost sãvârşite, precum şi orice alte date concludente din care sã se poatã aprecia existenţa sau inexistenţa vinovãţiei. Ascultarea celui în cauzã şi verificarea apãrãrilor judecãtorului sau procurorului cercetat sunt obligatorii. Refuzul judecãtorului sau procurorului cercetat de a face declaraţii ori de a se prezenta la cercetãri se constatã prin proces-verbal şi nu împiedicã încheierea cercetãrii. Judecãtorul sau procurorul cercetat are dreptul sã cunoascã toate actele cercetãrii şi sã solicite probe în apãrare.
(4) Rezultatul cercetãrii prealabile se înainteazã comisiei de disciplinã în termen de 60 de zile de la înregistrarea sesizãrii la Consiliu, iar în termen de 20 de zile comisia de disciplinã sesizeazã secţia corespunzãtoare în vederea soluţionãrii acţiunii disciplinare.
(5) În cazul în care comisia de disciplinã constatã cã sunt necesare verificãri suplimentare, dispune completarea cercetãrii prealabile. Rezultatul verificãrilor suplimentare este înaintat în cel mult 30 de zile comisiei de disciplinã. În acest caz termenul de 20 de zile prevãzut la alin. (4) curge de la primirea rezultatului verificãrilor suplimentare.
(6) Dupã primirea rezultatului cercetãrii, în cazul în care comisia de disciplinã considerã cã exercitarea acţiunii disciplinare nu se justificã, dispune clasarea, prin rezoluţie.
(7) Acţiunea disciplinarã poate fi exercitatã în termen de cel mult un an de la data sãvârşirii abaterii.
ART. 31
(1) Îndatã dupã primirea sesizãrii, preşedintele secţiei Consiliului fixeazã termenul de judecatã şi dispune citarea judecãtorului sau, dupã caz, a procurorului, cãruia i se comunicã, în copie, acţiunea disciplinarã.
(2) Acţiunea disciplinarã este susţinutã în faţa secţiei Consiliului de cãtre unul dintre inspectorii desemnat de comisia de disciplinã.
ART. 32
(1) În procedura disciplinarã în faţa secţiilor Consiliului, citarea judecãtorului sau procurorului împotriva cãruia se exercitã acţiunea disciplinarã este obligatorie. Judecãtorul sau procurorul poate fi reprezentat de un alt judecãtor ori procuror sau poate fi asistat ori reprezentat de un avocat.
(2) Citarea se face cu cel puţin 15 zile înaintea datei stabilite conform art. 31.
(3) Judecãtorul sau procurorul şi, dupã caz, reprezentantul ori avocatul sãu au dreptul sã ia cunoştinţã de toate actele dosarului şi pot solicita administrarea de probe în apãrare.
(4) Secţia Consiliului va putea dispune chiar din oficiu administrarea oricãror probe necesare soluţionãrii acţiunii disciplinare.
ART. 33
(1) Membrii secţiei Consiliului delibereazã în secret asupra acţiunii disciplinare. Judecãtorii şi procurorii, membri ai comisiei de disciplinã, nu participã la soluţionarea acţiunii disciplinare.
(2) Secţia Consiliului, în cazul în care constatã cã sesizarea este întemeiatã, aplicã una dintre sancţiunile disciplinare prevãzute de lege, în raport cu gravitatea abaterii disciplinare sãvârşite de judecãtor sau procuror şi cu circumstanţele personale ale acestuia.
(3) Secţia Consiliului se pronunţã printr-o hotãrâre care va cuprinde, în principal, urmãtoarele elemente:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinarã şi încadrarea juridicã a acesteia;
b) temeiul de drept al aplicãrii sancţiunii;
c) motivele pentru care au fost înlãturate apãrãrile formulate de judecãtor sau procuror;
d) sancţiunea aplicatã şi motivele care au stat la baza aplicãrii acesteia;
e) calea de atac şi termenul în care hotãrârea poate fi atacatã;
f) instanţa competentã sã judece calea de atac.
(4) Hotãrârea va fi semnatã de judecãtorul sau procurorul care a prezidat lucrãrile secţiei Consiliului precum şi de membrii secţiei care au participat la soluţionarea acţiunii disciplinare.
ART. 34
(1) Hotãrârea secţiei Consiliului prin care s-a soluţionat acţiunea disciplinarã se motiveazã şi se redacteazã, în mod obligatoriu, în termen de cel mult 20 de zile de la pronunţare şi se comunicã de îndatã, în scris, judecãtorului sau procurorului. Comunicarea hotãrârii este asiguratã de secretarul general al Consiliului.
(2) Împotriva hotãrârii prevãzute la alin. (1) se poate exercita recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Competenţa soluţionãrii recursului aparţine Completului de 9 judecãtori al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Din Completul de 9 judecãtori nu pot face parte membrii cu drept de vot ai Consiliului şi judecãtorul împotriva cãruia se exercitã acţiunea disciplinarã.
(3) Recursul declarat împotriva hotãrârii prevãzute la alin. (1) se depune la preşedintele Consiliului, care dispune înregistrarea acestuia şi transmiterea, împreunã cu dosarul cauzei, de îndatã, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
(4) Recursul suspendã executarea hotãrârii secţiei Consiliului de aplicare a sancţiunii disciplinare.
(5) Hotãrârea prin care se soluţioneazã recursul prevãzut la alin. (2) este irevocabilã.
ART. 35
(1) Hotãrârile rãmase irevocabile se comunicã, prin grija secretarului general al Consiliului, judecãtorului sau procurorului, precum şi Direcţiei resurse umane şi organizare din cadrul Consiliului, în vederea luãrii mãsurilor corespunzãtoare, conform legii.
(2) În cazul în care s-a dispus excluderea din magistraturã a unui judecãtor sau a unui procuror, hotãrârea irevocabilã se transmite Preşedintelui României, în vederea emiterii decretului de eliberare din funcţie.
ART. 36
(1) Procedura de soluţionare a acţiunii disciplinare se completeazã cu dispoziţiile Codului de procedurã civilã.
(2) Sesizãrile în legãturã cu abaterile disciplinare ale judecãtorilor şi procurorilor, primite de colegiile de conducere ale instanţelor sau parchetelor înainte de intrarea în vigoare a <>Legii nr. 247/2005 , şi cele care se aflã în curs de cercetare prealabilã se transmit de îndatã comisiilor de disciplinã.
(3) Acţiunile disciplinare în curs de soluţionare vor fi exercitate de comisiile de disciplinã.

CAP. VI
Statutul membrilor Consiliului

ART. 37
(1) Membrii Consiliului au calitatea de demnitar.
(2) Durata mandatului membrilor aleşi ai Consiliului este de 6 ani.
(3) Calitatea de reprezentant al societãţii civile, ales membru al Consiliului, este incompatibilã cu calitatea de parlamentar, ales local, funcţionar public, judecãtor sau procuror în activitate, notar public, avocat, consilier juridic sau executor judecãtoresc în exerciţiu.
(4) Dispoziţiile <>art. 6^1 şi 6^2 din Legea nr. 303/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se aplicã şi membrilor Consiliului.
(5) Din Consiliu nu pot face parte, în timpul aceluiaşi mandat, soţi sau rude ori afini pânã la gradul al IV-lea inclusiv.
ART. 38
(1) Calitatea de membru al Consiliului înceteazã, dupã caz, la expirarea mandatului, prin demisie, revocare din funcţie, nerezolvarea stãrii de incompatibilitate în termen de 15 zile de la data alegerii ca membru al Consiliului, nerespectarea dispoziţiilor <>art. 6^2 din Legea nr. 303/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, imposibilitatea exercitãrii atribuţiilor pe o perioadã mai mare de 3 luni, precum şi prin deces.
(2) Judecãtorii şi procurorii aleşi membri ai Consiliului pierd aceastã calitate în cazul transferului sau al detaşãrii în funcţii din afara instanţelor ori, dupã caz, a parchetelor.
(3) Judecãtorul şi procurorul aleşi membri ai Consiliului pierd de drept aceastã calitate dacã au fost sancţionaţi disciplinar.
(4) În cazul încetãrii calitãţii de membru al Consiliului înainte de expirarea mandatului, pentru locul rãmas vacant se organizeazã noi alegeri, potrivit procedurii prevãzute de lege.
(5) Pânã la alegerea unui nou membru interimatul va fi asigurat de judecãtorul sau procurorul care a obţinut numãrul urmãtor de voturi în cadrul alegerilor desfãşurate potrivit art. 9 alin. (3) sau art. 14 ori, dupã caz, <>art. 20 din Legea nr. 317/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 39
Calitatea de membru al Consiliului se suspendã de drept în situaţia în care a intervenit suspendarea din funcţia de judecãtor sau procuror pentru motivele prevãzute la <>art. 60 din Legea nr. 303/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 40
(1) Revocarea din funcţia de membru ales al Consiliului se propune de preşedintele sau vicepreşedintele acestuia ori de o treime din numãrul membrilor în situaţia în care persoana în cauzã nu mai îndeplineşte condiţiile legale pentru a fi ales membru al Consiliului, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzãtoare a atribuţiilor în cadrul Consiliului ori în cazul aplicãrii oricãrei sancţiuni disciplinare.
(2) Plenul, la sesizarea formulatã potrivit alin. (1), poate dispune revocarea din funcţia de membru ales al Consiliului.
(3) Revocarea din funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte se propune de o treime din numãrul membrilor Consiliului. Dispoziţiile alin. (2) se aplicã în mod corespunzãtor.
(4) Judecãtorii şi procurorii aleşi membri ai Consiliului pot fi revocaţi la cererea majoritãţii adunãrilor generale de la nivelul instanţelor sau parchetelor pe care le reprezintã, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzãtoare a atribuţiilor încredinţate prin alegerea ca membru al Consiliului. În cadrul adunãrilor generale hotãrârea se ia cu votul a douã treimi din numãrul judecãtorilor sau procurorilor care funcţioneazã la instanţele sau, dupã caz, la parchetele în care se organizeazã adunãrile generale.
(5) În cazul adunãrii generale comune a Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a Parchetului Naţional Anticorupţie, hotãrârea de revocare a reprezentantului acestor parchete se ia cu votul majoritãţii procurorilor în funcţie. În cadrul adunãrii generale voteazã şi procurorii din structurile teritoriale ale acestor parchete.
(6) Hotãrârea de revocare a reprezentantului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se ia cu votul majoritãţii judecãtorilor instanţei supreme.
(7) Procedura de revocare poate fi declanşatã de oricare adunare generalã de la nivelul instanţelor sau parchetelor, pe care le reprezintã membrul Consiliului a cãrui revocare se cere.
(8) Organizaţiile profesionale ale judecãtorilor şi procurorilor pot cere declanşarea revocãrii membrilor Consiliului propuşi şi susţinuţi de acestea, precum şi a celor care au calitatea de membru al acestei organizaţii.
(9) Dispoziţiile referitoare la organizarea adunãrilor generale şi procedura de votare, prevãzute în Regulamentul privind procedura alegerii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, se aplicã în mod corespunzãtor şi adunãrilor generale organizate, în condiţiile legii, pentru revocarea membrilor aleşi ai Consiliului.
ART. 41
(1) Membrii aleşi ai Consiliului rãspund civil, disciplinar şi penal, în condiţiile legii.
(2) Orice persoanã poate sesiza Consiliul, direct sau prin conducãtorii instanţelor ori ai parchetelor, în legãturã cu activitatea sau conduita necorespunzãtoare a unui membru ales al acestuia, încãlcarea obligaţiilor profesionale ori sãvârşirea de cãtre acesta a unor abateri disciplinare.
(3) Secţiile Consiliului îndeplinesc rolul de instanţe de judecatã în domeniul rãspunderii disciplinare a membrilor aleşi ai Consiliului pentru faptele prevãzute la <>art. 97 din Legea nr. 303/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Dispoziţiile art. 29-35 se aplicã în mod corespunzãtor.
(4) În vederea exercitãrii acţiunii disciplinare este obligatorie efectuarea cercetãrii prealabile, care se dispune de Plen.
(5) Dispoziţiile art. 29-35 şi ale art. 36 alin. (1) se aplicã în mod corespunzãtor.

CAP. VII
Inspecţia judiciarã

ART. 42
(1) Inspecţia judiciarã îndeplineşte, potrivit legii, atribuţii de analizã, verificare şi control în domeniile specifice de activitate, sub coordonarea şi controlul Plenului.
(2) Inspecţia judiciarã este condusã de un inspector-şef.
(3) În cadrul Inspecţiei judiciare funcţioneazã Serviciul de inspecţie judiciarã pentru judecãtori şi Serviciul de inspecţie judiciarã pentru procurori, conduse de câte un şef serviciu.
(4) Inspectorii din cadrul Inspecţiei judiciare sunt numiţi de Plen, prin concurs sau examen, dintre judecãtorii şi procurorii care au cel puţin 8 ani vechime în magistraturã, au avut calificativul "Foarte bine" la ultima evaluare şi se bucurã de o bunã reputaţie profesionalã şi moralã. Funcţia de inspector poate fi ocupatã şi de judecãtori sau de procurori detaşaţi.
ART. 43
Inspectorii Serviciului de inspecţie judiciarã pentru judecãtori exercitã, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) efectueazã verificãri la instanţele de judecatã în legãturã cu respectarea normelor procedurale privind primirea cererilor, repartizarea aleatorie a dosarelor, stabilirea termenelor, continuitatea completului de judecatã, pronunţarea, redactarea şi comunicarea hotãrârilor, înaintarea dosarelor la instanţele competente, punerea în executare a hotãrârilor penale şi civile şi informeazã conducerea Consiliului despre deficienţele constatate, formulând propuneri adecvate;
b) verificã eficienţa managerialã şi modul de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente pentru asigurarea bunei funcţionãri a instanţei, a calitãţii corespunzãtoare a serviciului, semnaleazã deficienţele constatate şi formuleazã propuneri corespunzãtoare pentru înlãturarea acestora;
c) verificã sesizãrile adresate Consiliului în legãturã cu activitatea sau conduita necorespunzãtoare a judecãtorilor şi a magistraţilor-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi încãlcarea obligaţiilor profesionale în raporturile cu justiţiabilii;
d) efectueazã verificãri în vederea încuviinţãrii de cãtre Secţia pentru judecãtori a percheziţiei, reţinerii sau arestãrii preventive a judecãtorilor;
e) efectueazã verificãri privind îndeplinirea condiţiei de bunã reputaţie de cãtre candidaţii declaraţi admişi la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii şi la concursul de admitere în magistraturã;
f) în materie disciplinarã, asigurã componenţa comisiei de disciplinã pentru judecãtori, în condiţiile şi pe durata prevãzute de lege; efectueazã cercetarea prealabilã în vederea exercitãrii acţiunii disciplinare faţã de judecãtori, inclusiv faţã de judecãtorii aleşi în Consiliu, precum şi faţã de magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; asigurã secretariatul comisiei de disciplinã pentru judecãtori;
g) efectueazã verificãri în vederea soluţionãrii contestaţiilor privind calificativele acordate de comisiile de evaluare a judecãtorilor şi magistraţilor-asistenţi;
h) efectueazã verificãrile dispuse de Consiliu în vederea rezolvãrii contestaţiilor referitoare la legalitatea procedurilor de alegere a judecãtorilor ca membri în Consiliu;
i) efectueazã verificãri cu privire la contestaţiile formulate de judecãtori împotriva hotãrârilor pronunţate de Secţia pentru judecãtori, cu excepţia celor date în materie disciplinarã;
j) îndeplinesc orice alte sarcini stabilite de Plen, preşedinte, ori de Secţia pentru judecãtori.
ART. 44
Inspectorii din cadrul Serviciului de inspecţie judiciarã pentru procurori exercitã, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) efectueazã verificãri la parchete în legãturã cu respectarea normelor procedurale, primirea şi înregistrarea lucrãrilor, repartizarea dosarelor procurorilor pe criteriul specializãrii acestora, continuitatea procurorilor în lucrãrile repartizate şi independenţa procurorului de şedinţã în formularea concluziilor, respectarea termenelor, calitatea actelor procedurale, comunicarea actelor procedurale prevãzute de lege şi informeazã conducerea Consiliului despre deficienţele constatate, formulând propuneri adecvate;
b) verificã eficienţa managerialã şi modul de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente pentru asigurarea bunei funcţionãri a parchetelor, a calitãţii corespunzãtoare a serviciului, semnaleazã deficienţele constatate şi formuleazã propuneri corespunzãtoare pentru înlãturarea acestora;
c) verificã sesizãrile adresate Consiliului în legãturã cu activitatea sau conduita necorespunzãtoare a procurorilor, încãlcarea obligaţiilor profesionale în raporturile cu justiţiabilii şi cu celelalte persoane implicate în cursul urmãririi penale;
d) efectueazã verificãri în vederea încuviinţãrii de cãtre Secţia pentru procurori a percheziţiei, reţinerii sau arestãrii preventive a procurorilor;
e) verificã şi soluţioneazã în cadrul procedurii de verificare a conduitei procurorilor contestaţiile formulate împotriva procurorului ierarhic superior pentru intervenţia, în orice formã, în efectuarea urmãririi penale sau în adoptarea soluţiei, trecerea nejustificatã a lucrãrilor altui procuror ori pentru influenţarea în orice formã a concluziilor prezentate în instanţã;
f) efectueazã verificãri privind îndeplinirea condiţiei de bunã reputaţie de cãtre candidaţii declaraţi admişi la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii şi la concursul de admitere în magistraturã;
g) în materie disciplinarã, asigurã componenţa comisiei de disciplinã pentru procurori, în condiţiile şi pe durata prevãzute de lege; efectueazã cercetarea prealabilã în vederea exercitãrii acţiunii disciplinare faţã de procurori, inclusiv faţã de procurorii aleşi în Consiliu; asigurã secretariatul Secţiei pentru procurori, în cazul în care aceasta are rolul de instanţã disciplinarã;
h) efectueazã verificãri în vederea soluţionãrii contestaţiilor privind calificativele acordate procurorilor de cãtre comisiile de evaluare a activitãţii profesionale;
i) efectueazã verificãrile dispuse de Consiliu în vederea rezolvãrii contestaţiilor referitoare la legalitatea procedurilor de alegere a procurorilor în Consiliu;
j) efectueazã verificãri cu privire la contestaţiile formulate de procurori împotriva hotãrârilor pronunţate de Secţia pentru procurori, cu excepţia celor date în materie disciplinarã;
k) analizeazã raportul anual al activitãţii desfãşurate de Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parchetul Naţional Anticorupţie şi prezintã propuneri privind mãsurile necesare;
l) îndeplinesc orice alte sarcini stabilite de Plen, preşedinte ori de Secţia pentru procurori a Consiliului.
ART. 45
În exercitarea atribuţiilor inspectorii pot solicita preşedinţilor instanţelor judecãtoreşti şi conducãtorilor parchetelor din circumscripţia altei curţi de apel decât cea în care se aflã instanţa sau parchetul unde se efectueazã o verificare sã desemneze judecãtori ori procurori, prin rotaţie, care sã efectueze anumite acte dintre cele date în competenţa Inspecţiei judiciare.

CAP. VIII
Aparatul propriu al Consiliului

ART. 46
(1) Consiliul dispune de un aparat propriu.
(2) Aparatul propriu al Consiliului este organizat în direcţii, servicii şi birouri şi este condus de un secretar general.
ART. 47
(1) Secretarul general este numit de Plen dintre magistraţii care au cel puţin 8 ani vechime în magistraturã.
(2) Secretarul general al Consiliului poate fi ajutat de un secretar general adjunct, specialist în management, resurse umane sau în domeniul financiar.
(3) Secretarul general al Consiliului primeşte o indemnizaţie lunarã egalã cu cea a secretarului general din Ministerul Justiţiei, prevãzutã de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 177/2002 privind salarizarea şi alte drepturi ale magistraţilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 347/2003 , cu modificãrile ulterioare, iar secretarul general adjunct primeşte o indemnizaţie lunarã egalã cu cea a unui secretar general adjunct din Ministerul Justiţiei, prevãzutã de acelaşi act normativ.
ART. 48
(1) Sub autoritatea preşedintelui şi a vicepreşedintelui Consiliului, secretarul general coordoneazã şi asigurã buna funcţionare a compartimentelor din cadrul aparatului propriu al Consiliului, sens în care:
a) asigurã colaborarea cu instanţele judecãtoreşti şi cu parchetele, cu Institutul Naţional al Magistraturii, cu Şcoala Naţionalã de Grefieri, cu Ministerul Justiţiei, cu alte instituţii şi autoritãţi, în condiţiile legii;
b) asigurã comunicarea hotãrârilor pronunţate de secţiile Consiliului în materie disciplinarã;
c) asigurã legãtura dintre conducerea Consiliului şi compartimentele din aparatul tehnic administrativ;
d) asigurã redactarea şi comunicarea ordinii de zi a şedinţelor Consiliului şi redactarea proceselor-verbale de şedinţã;
e) asigurã ţinerea în registre speciale a evidenţei lucrãrilor, precum şi arhivarea dosarelor;
f) coordoneazã elaborarea programelor privind activitatea Consiliului şi controleazã modul de realizare a acestora;
g) transmite Ministerului Justiţiei propunerile cu privire la necesitatea iniţierii sau modificãrii unor acte normative în domeniul justiţiei, în condiţiile <>art. 39 alin. (5) din Legea nr. 317/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
h) coordoneazã activitatea de elaborare a rapoartelor şi sintezelor privind activitatea Consiliului;
i) participã la şedinţele Plenului, iar la şedinţele secţiilor Consiliului poate participa şi prin delegare;
j) asigurã pregãtirea lucrãrilor pentru şedinţele Plenului şi ale secţiilor Consiliului şi verificã realizarea mãsurilor stabilite;
k) asigurã transmiterea avizului cãtre iniţiatori, în cazul proiectelor de acte normative ce privesc activitatea autoritãţii judecãtoreşti, precum şi orice alte proiecte de regulamente şi ordine care se aprobã de ministrul justiţiei, în cazurile prevãzute de lege, în condiţiile <>art. 39 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 317/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
l) asigurã publicarea anualã în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, şi pe pagina de Internet a Consiliului a raportului privind starea justiţiei şi a raportului privind activitatea Consiliului, adoptate de Plen în temeiul <>art. 39 alin. (6) din Legea nr. 317/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
m) supune dezbaterii şi aprobãrii Plenului proiectul de buget al Consiliului;
n) coordoneazã activitatea de redactare şi editare a Buletinului Oficial al Consiliului;
o) numeşte, elibereazã din funcţie, aplicã sancţiunile disciplinare şi exercitã orice alte atribuţii privind personalul cu funcţii de execuţie din aparatul propriu al Consiliului, în condiţiile legii;
p) face propuneri Plenului de numire şi eliberare din funcţie în legãturã cu personalul cu funcţii de conducere;
r) prezintã preşedintelui Consiliului proiectul protocolului ce urmeazã a fi încheiat cu Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru paza sediului Consiliului, a bunurilor şi valorilor aparţinând acestuia, pentru supravegherea accesului şi menţinerea ordinii interioare necesare desfãşurãrii normale a activitãţii în acest sediu;
s) prezintã preşedintelui Consiliului proiectul protocolului ce urmeazã a fi încheiat cu Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru asigurarea protecţiei judecãtorilor şi procurorilor aleşi membri ai Consiliului.
(2) Secretarul general îndeplineşte orice alte atribuţii încredinţate de Plen, preşedintele sau vicepreşedintele Consiliului.
ART. 49
În realizarea atribuţiilor sale, secretarul general emite dispoziţii, potrivit prevederilor legale şi prezentului regulament.
ART. 50
Atribuţiile secretarului general adjunct se stabilesc de preşedintele Consiliului, la propunerea secretarului general.
ART. 51
Secretarul general adjunct este înlocuitorul de drept al secretarului general.
ART. 52
Conducerea compartimentelor din cadrul aparatului propriu al Consiliului se asigurã de directori, şefi de servicii şi şefi de birouri, care organizeazã, coordoneazã, îndrumã şi rãspund de activitatea compartimentului pe care îl conduc şi asigurã buna colaborare cu alte compartimente.
ART. 53
Conducãtorii compartimentelor din cadrul aparatului propriu al Consiliului au urmãtoarele atribuţii comune:
a) verificã şi rãspund de lucrãrile efectuate în cadrul compartimentelor pe care le conduc;
b) verificã modul în care personalul din subordine îşi îndeplineşte îndatoririle profesionale şi de serviciu şi propun secretarului general, în condiţiile legii, stimularea persoanelor cu activitate meritorie, mãsurile corespunzãtoare pentru prevenirea sãvârşirii de abateri disciplinare şi iniţierea procedurii de aplicare a sancţiunilor disciplinare persoanelor care comit astfel de abateri;
c) rãspund de repartizarea echilibratã a sarcinilor personalului din subordine, întocmind fişa postului pentru fiecare persoanã;
d) întocmesc programele de activitate ale compartimentelor şi le prezintã spre aprobare Plenului; stabilesc mãsurile necesare şi urmãresc îndeplinirea în mod corespunzãtor a obiectivelor din aceste programe;
e) urmãresc şi rãspund de elaborarea corespunzãtoare şi la termenele stabilite a lucrãrilor repartizate de conducerea Consiliului sau de secretarul general;
f) repartizeazã personalului din subordine lucrãrile primite de la conducerea Consiliului sau de la secretarul general;
g) evalueazã activitatea profesionalã a personalului din subordine;
h) urmãresc pãstrarea confidenţialitãţii de cãtre personalul din subordine cu privire la lucrãrile efectuate şi rãspund de pãstrarea integritãţii fizice a lucrãrilor din cadrul compartimentului pe care îl conduc;
i) îndeplinesc orice alte atribuţii stabilite prin lege şi prin regulamente, precum şi de conducerea Consiliului sau de secretarul general.
ART. 54
Structura compartimentelor aparatului propriu al Consiliului şi modul de organizare a activitãţii acestora se stabilesc de Plen.
ART. 55
Atribuţiile funcţiilor din cadrul aparatului propriu al Consiliului sunt prevãzute în fişele posturilor.
ART. 56
Din aparatul propriu al Consiliului fac parte:
1. Direcţia resurse umane şi organizare, alcãtuitã din:
a) Serviciul resurse umane pentru instanţele judecãtoreşti;
b) Serviciul resurse umane pentru parchete;
c) Serviciul organizarea instanţelor şi parchetelor, în structura cãruia funcţioneazã un birou de statisticã;
d) Serviciul recrutare, formare şi perfecţionare profesionalã;
2. Direcţia economicã şi administrativ, alcãtuitã din:
a) Serviciul salarizare şi buget;
b) Serviciul administrativ şi aprovizionare;
3. Direcţia legislaţie, documentare şi contencios, alcãtuitã din:
a) Serviciul legislaţie şi documentare;
b) Biroul contencios;
4. Direcţia de integrare europeanã, relaţii internaţionale şi implementare a programelor PHARE, alcãtuitã din:
a) Serviciul de integrare europeanã şi unitatea de implementare a programelor PHARE;
b) Serviciul relaţii internaţionale şi alte programe;
5. Serviciul sinteze şi pregãtirea lucrãrilor şedinţelor Consiliului Superior al Magistraturii;
6. Serviciul de relaţii cu publicul, registraturã, secretariat şi protocol, alcãtuit din:
a) Biroul relaţii cu publicul;
b) Biroul registraturã, secretariat şi protocol;
7. Biroul de informaticã.
ART. 57
Sub directa coordonare a preşedintelui Consiliului funcţioneazã:
a) Biroul de audit public intern;
b) Biroul de informare publicã şi relaţii cu mass-media.
1. Direcţia resurse umane şi organizare
ART. 58
(1) Direcţia resurse umane şi organizare asigurã cadrul organizatoric şi funcţional necesar desfãşurãrii activitãţii Consiliului, instanţelor judecãtoreşti şi parchetelor, Institutului Naţional al Magistraturii şi Şcolii Naţionale de Grefieri.
(2) Direcţia resurse umane şi organizare evalueazã, în condiţiile legii, modul de organizare şi funcţionare a instanţelor judecãtoreşti şi parchetelor şi propune conducerii Consiliului mãsurile corespunzãtoare pentru asigurarea funcţionãrii eficiente a acestora.
ART. 59
Serviciul resurse umane pentru instanţele judecãtoreşti are urmãtoarele atribuţii:
a) efectueazã lucrãrile referitoare la numirea şi eliberarea din funcţie a judecãtorilor şi magistraţilor-asistenţi;
b) efectueazã lucrãrile referitoare la numirea şi revocarea din funcţii de conducere a judecãtorilor şi magistraţilor-asistenţi;
c) efectueazã lucrãrile referitoare la promovarea în funcţii superioare de execuţie a judecãtorilor şi magistraţilor-asistenţi;
d) efectueazã lucrãrile referitoare la numirea în funcţie a judecãtorilor stagiari pe baza rezultatelor obţinute la examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii;
e) efectueazã lucrãrile referitoare la eliberarea din funcţie a judecãtorilor stagiari;
f) efectueazã lucrãrile privind transferul judecãtorilor;
g) efectueazã lucrãrile privind suspendarea din funcţie a judecãtorilor şi magistraţilor-asistenţi;
h) efectueazã lucrãrile referitoare la conferirea de distincţii pentru judecãtori, potrivit legii;
i) întocmeşte lucrãrile referitoare la detaşarea judecãtorilor în cadrul instanţelor judecãtoreşti, la Consiliu, Institutul Naţional al Magistraturii, Şcoala Naţionalã de Grefieri, Ministerul Justiţiei şi unitãţile subordonate acestuia ori la alte autoritãţi publice, la solicitarea acestora;
j) efectueazã lucrãrile referitoare la delegarea judecãtorilor;
k) ţine evidenţa funcţiilor de conducere vacante şi a celor ocupate de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la celelalte instanţe judecãtoreşti;
l) efectueazã lucrãrile necesare publicãrii şi afişãrii funcţiilor de judecãtor vacante;
m) centralizeazã candidaturile depuse pentru ocuparea funcţiilor de conducere la instanţele judecãtoreşti, a funcţiilor de judecãtor şi a funcţiilor de conducere de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
n) efectueazã lucrãri privind acordarea unor drepturi judecãtorilor;
o) întocmeşte şi pãstreazã dosarele profesionale ale judecãtorilor şi magistraţilor-asistenţi, cu asigurarea confidenţialitãţii datelor cuprinse în acestea;
p) efectueazã lucrãrile necesare privind încadrarea, promovarea în funcţie, precum şi încetarea activitãţii pentru personalul aparatului propriu al Consiliului;
q) întocmeşte şi pãstreazã dosarele profesionale şi cãrţile de muncã ale personalului aparatului propriu al Consiliului, cu asigurarea confidenţialitãţii datelor cuprinse în acestea;
r) ţine evidenţa posturilor vacante din aparatul propriu al Consiliului;
s) efectueazã lucrãri privind acordarea unor drepturi de personal celor care îşi desfãşoarã activitatea în aparatul propriu al Consiliului;
ş) ţine evidenţa declaraţiilor de avere ale judecãtorilor, magistraţilor-asistenţi şi personalului aparatului propriu al Consiliului, precum şi declaraţia de interese a preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie;
t) ţine evidenţa declaraţiilor date de judecãtori, magistraţii-asistenţi şi personalul aparatului propriu al Consiliului în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (3), art. 6^1 alin. (1) şi ale <>art. 6^2 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 60
Serviciul resurse umane pentru parchete are urmãtoarele atribuţii:
a) efectuezã lucrãrile referitoare la numirea şi eliberarea din funcţie a procurorilor;
b) efectueazã lucrãrile referitoare la numirea şi revocarea din funcţii de conducere a procurorilor;
c) întocmeşte lucrãri necesare emiterii avizului pentru persoanele propuse de ministrul justiţiei în vederea numirii şi revocãrii din funcţie a procurorului general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a primului adjunct şi adjunctului acestuia, a procurorului general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţilor acestuia, procurorilor şefi de secţie din cadrul acestor parchete, precum şi a procurorului şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizatã şi Terorism şi a adjunctului acestuia;
d) efectueazã lucrãrile referitoare la promovarea în funcţii superioare de execuţie a procurorilor;
e) efectueazã lucrãrile referitoare la numirea în funcţie a procurorilor stagiari pe baza rezultatelor obţinute la examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii;
f) efectueazã lucrãrile referitoare la eliberarea din funcţie a procurorilor stagiari;
g) efectueazã lucrãrile privind transferul procurorilor;
h) efectueazã lucrãrile privind suspendarea din funcţie a procurorilor;
i) efectueazã lucrãrile referitoare la conferirea de distincţii pentru procurori, potrivit legii;
j) întocmeşte lucrãrile referitoare la detaşarea procurorilor în cadrul parchetelor, la Consiliu, Institutul Naţional al Magistraturii, Şcoala Naţionalã de Grefieri, Ministerul Justiţiei şi unitãţile subordonate acestuia ori la alte autoritãţi şi instituţii publice;
k) ţine evidenţa funcţiilor de conducere vacante şi a celor ocupate de la parchete;
l) efectueazã lucrãrile necesare publicãrii şi afişãrii funcţiilor vacante de procuror;
m) centralizeazã candidaturile depuse pentru ocuparea funcţiilor de conducere vacante de la parchete;
n) efectueazã lucrãri privind acordarea unor drepturi procurorilor;
o) întocmeşte şi pãstreazã dosarele profesionale ale procurorilor cu asigurarea confidenţialitãţii datelor cuprinse în acestea;
p) ţine evidenţa declaraţiilor de avere ale procurorilor şi a declaraţiilor de interese ale procurorului general al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorului general al Parchetului Naţional Anticorupţie;
q) ţine evidenţa declaraţiilor date de procurori în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (3), art. 6^1 alin. (1) şi ale <>art. 6^2 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 61
Dosarele profesionale ale judecãtorilor şi procurorilor cuprind:
a) fişa în care se consemneazã evoluţia carierei de judecãtor sau de procuror de la intrarea în magistraturã pânã la încetarea funcţiei;
b) cererea de numire în funcţie;
c) actele de stare civilã (în copie);
d) actele de studii (în copie);
e) curriculum vitae;
f) copii de pe cartea de muncã;
g) certificatul de cazier judiciar şi certificatul de cazier fiscal, depuse în condiţiile legii;
h) adeverinţe medicale, potrivit legii, precum şi rezultatele testelor psihologice, unde este cazul;
i) documentele privind verificarea bunei reputaţii;
j) declaraţiile prevãzute de <>Legea nr. 303/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi alte declaraţii date de judecãtori şi procurori în temeiul unor legi speciale, care se pãstreazã de Consiliu;
k) documentele din care reies rezultatele obţinute la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, dacã este cazul, la examenul de capacitate, la alte examene şi concursuri privind cariera de magistrat;
l) lucrãrile scrise susţinute la examenele şi concursurile privind cariera de magistrat;
m) certificatul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, dacã este cazul, alte diplome şi certificate privind studiile relevante pentru cariera de magistrat;
n) ordinele, dispoziţiile, deciziile şi hotãrârile privind numirea, delegarea, detaşarea, transferul, promovarea şi încetarea din funcţie;
o) notãrile de serviciu, aprecierile de serviciu, evaluãrile activitãţii judecãtorului sau procurorului;
p) hotãrârile irevocabile privind aplicarea sancţiunilor disciplinare, precum şi celelalte hotãrâri privind cariera şi drepturile judecãtorilor şi procurorilor;
q) actele încheiate ca urmare a verificãrilor efectuate, prin care s-a reţinut o conduitã necorespunzãtoare;
r) rezultatele verificãrilor Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securitãţii şi, dupã caz, ale Consiliului Suprem de Apãrare a fiãrii cu privire la declaraţiile prevãzute la <>art. 6^1 şi 6^2 din Legea nr. 303/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 62
(1) Datele din dosarele profesionale ale judecãtorilor şi procurorilor sunt confidenţiale.
(2) Judecãtorul sau procurorul are dreptul sã-şi consulte propriul dosar profesional.
ART. 63
(1) Serviciul organizarea instanţelor şi parchetelor are urmãtoarele atribuţii:
a) examineazã propunerile privind înfiinţarea sau desfiinţarea de instanţe judecãtoreşti şi parchete;
b) examineazã propunerile privind înfiinţarea de secţii şi complete specializate la nivelul curţilor de apel, tribunalelor şi judecãtoriilor;
c) examineazã solicitãrile privind înfiinţarea de sedii secundare ale instanţelor judecãtoreşti şi parchetelor;
d) fundamenteazã avizul secţiilor Consiliului pentru proiectul de hotãrâre a Guvernului privind lista localitãţilor care fac parte din circumscripţiile judecãtoriilor;
e) întocmeşte lucrãrile privind categoriile de procese sau de cereri care se soluţioneazã în municipiul Bucureşti numai de anumite instanţe, cu respectarea competenţei materiale prevãzute de lege;
f) fundamenteazã avizul Plenului pentru statele de funcţii şi personal pentru curţile de apel, tribunale, tribunale specializate, judecãtorii şi parchete, precum şi pentru instanţele şi parchetele militare;
g) fundamenteazã avizul Plenului pentru stabilirea numãrului maxim de posturi pentru instanţe şi parchete, precum şi pentru instanţele şi parchetele militare;
h) fundamenteazã avizul Plenului pentru stabilirea numãrului maxim de posturi pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
i) urmãreşte permanent echilibrarea statelor de funcţii cu volumul de activitate al instanţelor judecãtoreşti şi al parchetelor şi, când este cazul, face propuneri pentru redistribuirea unor posturi între instanţe sau parchete şi între instanţele sau parchetele militare, întocmind lucrãrile necesare;
j) fundamenteazã avizul Plenului pentru suplimentarea sau reducerea numãrului de posturi la instanţele judecãtoreşti şi parchete;
k) ţine evidenţa posturilor de la instanţele judecãtoreşti şi parchete, propune numãrul de locuri pentru concursul de admitere la Şcoala Naţionalã de Grefieri şi realizeazã, împreunã cu un reprezentant al Şcolii Naţionale de Grefieri, repartizarea pe posturile vacante a absolvenţilor şcolii;
l) întocmeşte lucrãrile privind structura organizatoricã, statele de funcţii şi statele de personal ale Institutului Naţional al Magistraturii şi ale Şcolii Naţionale de Grefieri, la propunerea Consiliului ştiinţific al Institutului Naţional al Magistraturii, respectiv a Consiliului de conducere al Şcolii Naţionale de Grefieri;
m) întocmeşte lucrãrile necesare şi face propuneri privind stabilirea numãrului vicepreşedinţilor curţilor de apel, ai tribunalelor şi ai tribunalelor specializate, precum şi a judecãtoriilor la care funcţioneazã un vicepreşedinte, la propunerea preşedinţilor curţilor de apel;
n) întocmeşte lucrãrile necesare şi formuleazã propuneri privind numãrul adjuncţilor procurorilor generali ai parchetelor de pe lângã curţile de apel şi ai prim-procurorilor parchetelor de pe lângã tribunale şi judecãtorii, unde prim-procurorii sunt ajutaţi de adjuncţi, la propunerea procurorului general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
(2) Biroul de statisticã are urmãtoarele atribuţii:
a) efectueazã ori participã la efectuarea unor sinteze privind activitatea instanţelor judecãtoreşti şi a parchetelor, propunând mãsurile ce se impun;
b) stabileşte indicatori statistici referitori la fenomenul judiciar şi la activitatea desfãşuratã de instanţele judecãtoreşti şi de parchete;
c) elaboreazã instrumentele primare de culegere a datelor, precum şi centralizatoarele statistice ale tuturor instanţelor judecãtoreşti şi parchetelor;
d) sintetizeazã, sistematizeazã şi interpreteazã datele statistice privitoare la activitatea instanţelor judecãtoreşti şi a parchetelor;
e) organizeazã şi îndrumã activitatea de statisticã judiciarã la instanţele judecãtoreşti şi la parchete şi organizeazã arhivarea datelor statistice;
f) asigurã documentarea de specialitate în domeniul statisticii judiciare;
g) asigurã comunicarea datelor statistice Institutului Naţional de Statisticã, cu care ţine legãtura permanent.
ART. 64
Serviciul recrutare, formare şi perfecţionare profesionalã are urmãtoarele atribuţii:
a) efectueazã lucrãrile necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor organizatorice ce revin Consiliului în legãturã cu stabilirea numãrului anual de cursanţi ai Institutului Naţional al Magistraturii şi organizarea concursului de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii şi la Şcoala Naţionalã de Grefieri;
b) efectueazã lucrãrile necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor ce revin Consiliului în legãturã cu organizarea concursurilor de admitere în magistraturã;
c) efectueazã lucrãrile necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor ce revin Consiliului în legãturã cu organizarea examenelor de capacitate ale judecãtorilor şi procurorilor stagiari, precum şi ale personalului de specialitate juridicã asimilat magistraţilor;
d) efectueazã lucrãrile necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor ce revin Consiliului în legãturã cu organizarea examenelor de promovare a judecãtorilor şi procurorilor în funcţii de execuţie vacante sau pe loc şi de numire în funcţii de conducere;
e) coordoneazã activitatea de formare şi perfecţionare profesionalã a judecãtorilor, procurorilor şi personalului auxiliar de specialitate de la instanţele judecãtoreşti şi de la parchete, precum şi a celuilalt personal din sistemul justiţiei, organizatã de Institutul Naţional al Magistraturii şi de Şcoala Naţionalã de Grefieri;
f) întocmeşte lucrãrile privind numirea şi revocarea directorului şi a directorilor adjuncţi ai Institutului Naţional al Magistraturii şi desemnarea judecãtorilor şi a procurorilor care vor face parte din Consiliul ştiinţific al Institutului Naţional al Magistraturii;
g) întocmeşte lucrãrile privind numirea directorului şi a directorilor adjuncţi ai Şcolii Naţionale de Grefieri şi desemnarea judecãtorilor şi a procurorilor, membri în Consiliul de conducere al acesteia;
h) organizeazã concursuri sau, dupã caz, examene pentru ocuparea posturilor vacante de execuţie din aparatul propriu al Consiliului;
i) asigurã testarea psihologicã a persoanelor care candideazã pentru funcţia de judecãtor sau de procuror;
j) asigurã testarea psihologicã a judecãtorilor, procurorilor, magistraţilor-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a personalului de specialitate juridicã din cadrul Consiliului, asimilat judecãtorilor şi procurorilor, potrivit legii;
k) realizeazã, la cerere, consilierea psihologicã a judecãtorilor şi a procurorilor, precum şi a personalului de specialitate juridicã asimilat judecãtorilor şi procurorilor, potrivit legii;
l) desfãşoarã lucrãri de cercetare în domeniul psihodiagnozei şi psihologiei resurselor umane.
2. Direcţia economicã şi administrativ
ART. 65
(1) Serviciul salarizare şi buget are, în ceea ce priveşte salarizarea şi drepturile de personal, urmãtoarele atribuţii:
a) întocmeşte statele de funcţii şi statele de personal pentru Consiliu, împreunã cu Direcţia resurse umane şi organizare;
b) urmãreşte angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor de personal pentru aparatul propriu al Consiliului, potrivit legii;
c) urmãreşte, împreunã cu Direcţia resurse umane şi organizare, aplicarea legislaţiei în domeniul drepturilor de personal: salarii, indemnizaţii, sporuri, grade, trepte, salariu de merit şi altele, pentru Consiliu;
d) avizeazã, împreunã cu Direcţia resurse umane şi organizare şi cu Direcţia legislaţie, documentare şi contencios, încadrãrile şi modificãrile de încadrãri, echivalãrile de funcţii şi specialitãţi pentru Consiliu;
e) elaboreazã, împreunã cu Direcţia resurse umane şi organizare, criteriile pentru acordarea premiilor trimestriale şi anuale pe categorii de personal;
f) calculeazã drepturile de personal (salarii, indemnizaţii, concedii de odihnã şi alte drepturi cum ar fi premii şi stimulente) pentru personalul din aparatul propriu al Consiliului;
g) stabileşte şi asigurã efectuarea plãţii în termen a obligaţiilor faţã de bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat, fondul pentru şomaj şi fondul asigurãrilor sociale de sãnãtate;
h) analizeazã proiectul de buget al Institutului Naţional al Magistraturii şi al Şcolii Naţionale de Grefieri şi formuleazã propuneri corespunzãtoare;
i) fundamenteazã avizul conform al Consiliului pentru proiectele de buget ale instanţelor şi parchetelor, prin verificarea încadrãrii solicitãrilor ordonatorilor secundari de credite în proiectele de buget ale ordonatorilor principali de credite, cu fundamentãrile corespunzãtoare pe categorii de cheltuieli;
j) întocmeşte lunar situaţia privind monitorizarea cheltuielilor de personal finanţate de la bugetul de stat pentru Consiliu şi unitãţile aflate în coordonare şi o transmite, potrivit legii, la Ministerul Finanţelor Publice;
k) întocmeşte fişele fiscale privind impozitul pe venit;
l) întocmeşte dãrile de seamã statistice lunare privind indicatorii de muncã şi salarii pentru Consiliu şi asigurã transmiterea acestora, conform legii, la Institutul Naţional de Statisticã;
m) emite puncte de vedere în probleme de salarizare şi drepturi de personal, la solicitarea compartimentelor din cadrul Consiliului;
n) asigurã întocmirea şi depunerea declaraţiilor nominale privind: contribuţiile de asigurãri sociale, contribuţiile la Fondul pentru şomaj şi la Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate;
o) asigurã întocmirea şi depunerea declaraţiei lunare privind impozitul pe salarii reţinut angajaţilor.
(2) Serviciul salarizare şi buget are, în ceea ce priveşte bugetul, urmãtoarele atribuţii:
a) angajeazã, alãturi de ordonatorul de credite, utilizarea creditelor bugetare în limita bugetului aprobat;
b) fundamenteazã, pe baza propunerilor compartimentelor din cadrul Consiliului (direcţii, servicii, birouri) şi ale unitãţilor aflate în coordonare, necesarul anual de credite, elaboreazã proiectul de buget al Consiliului şi se ocupã de obţinerea avizului consultativ al Ministerului Finanţelor Publice;
c) propune repartizarea indicatorilor financiari şi urmãreşte realizarea lor pe capitole bugetare şi categorii de cheltuieli, potrivit legii;
d) gestioneazã şi utilizeazã veniturile proprii, aprobate potrivit legii;
e) asigurã fondurile necesare pentru deplasãrile personalului Consiliului în ţarã şi în strãinãtate, ţine evidenţa operativã a acestora şi verificã deconturile, urmãreşte încadrarea în cheltuielile aprobate prin buget;
f) organizeazã activitatea casieriei, în conformitate cu prevederile legale; ia mãsuri pentru efectuarea tuturor plãţilor în numerar, precum şi efectuarea operaţiunilor curente cu Direcţia de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti şi cu unitatea bancarã competentã pentru operaţiuni de plãţi externe;
g) exercitã, potrivit legii, controlul financiar preventiv asupra tuturor operaţiunilor şi documentelor din care derivã drepturi sau obligaţii patrimoniale;
h) asigurã organizarea evidenţei contabile în cadrul Consiliului, îndrumã şi coordoneazã aceastã activitate la ordonatorii secundari de credite, centralizeazã situaţiile financiare trimestriale şi anuale ale ordonatorilor secundari şi terţiari de credite şi asigurã transmiterea acestora la Ministerul Finanţelor Publice, la termenele stabilite potrivit reglementãrilor legale;
i) organizeazã şi efectueazã operaţiunile prevãzute de lege privind evidenţa contabilã a patrimoniului aflat în gestiunea responsabilului de bunuri din cadrul Serviciului administrativ şi aprovizionare;
j) înregistreazã notele contabile şi ţine evidenţa conturilor sintetice şi analitice şi întocmeşte balanţele de verificare lunare;
k) asigurã evidenţa şi raportarea angajamentelor bugetare şi legale;
l) analizeazã şi supune spre aprobare ordonatorului principal de credite propunerile cu persoanele desemnate de cãtre ordonatorii secundari de credite pentru acordarea vizei de control financiar preventiv propriu;
m) întocmeşte situaţia centralizatoare a tuturor operaţiunilor supuse vizei de control financiar preventiv propriu la nivelul ordonatorilor secundari de credite şi asigurã transmiterea trimestrialã a acestora la Ministerul Finanţelor Publice;
n) întocmeşte situaţia trimestrialã privind execuţia cheltuielilor bugetare angajate pentru aparatul tehnic administrativ al Consiliului;
o) centralizeazã situaţia trimestrialã privind execuţia bugetarã aprobatã ordonatorilor din subordine şi asigurã transmiterea acesteia la Ministerul Finanţelor Publice;
p) are atribuţii specifice privind programele cu finanţare din partea Uniunii Europene, delegate de cãtre unitatea de implementare a programelor PHARE.
ART. 66
Serviciul administrativ şi aprovizionare are urmãtoarele atribuţii:
a) face propuneri pentru buget referitoare la cheltuielile de întreţinere, cheltuielile materiale şi de capital pentru activitatea Consiliului;
b) administreazã întregul patrimoniu al Consiliului;
c) ţine evidenţa operativã a mijloacelor fixe şi a obiectelor de inventar;
d) ţine evidenţa bunurilor din patrimoniul Consiliului;
e) întocmeşte anual listele de inventar al bunurilor, pe camere şi pe persoane;
f) negociazã, propune spre încheiere şi urmãreşte executarea în bune condiţii a contractelor de întreţinere şi servicii pentru apã, canalizare, gaze, electricitate, telefoane, lifturi, faxuri, copiatoare, maşini de scris, maşini de calcul etc.;
g) întocmeşte liste de dotãri independente necesare Consiliului, cu finanţare de la buget, în limita sumei aprobate;
h) organizeazã, asigurã şi executã efectiv, prin licitaţie sau oferte, conform legii, achiziţionarea bunurilor prevãzute în listele de dotãri independente;
i) asigurã aprovizionarea cu bunuri materiale, rechizite şi mijloace tehnice necesare desfãşurãrii activitãţii Consiliului şi se preocupã de confecţionarea legitimaţiilor de serviciu, diplomelor, atestatelor şi a altor documente;
j) asigurã recepţia, evidenţa şi distribuirea pe bazã de fişe a tuturor bunurilor şi materialelor ce sunt achiziţionate pentru activitatea proprie a Consiliului;
k) asigurã transportul de persoane şi mãrfuri, întreţinerea şi exploatarea în condiţii bune şi de siguranţã a autoturismelor din dotarea Consiliului;
l) emite foile de parcurs zilnic pentru fiecare autoturism din dotarea Consiliului;
m) întocmeşte fişa activitãţii zilnice pentru parcul auto;
n) întocmeşte situaţia privind consumul de carburanţi din cursul lunii pentru fiecare autoturism şi o depune la Serviciul salarizare şi buget la sfârşitul lunii;
o) verificã, în prima zi a lunii, stocul de carburanţi pentru fiecare autoturism, consemnând stocul existent într-un proces-verbal;
p) asigurã reparaţiile curente, întreţinerea, curãţenia şi administrarea sediului Consiliului;
q) întocmeşte lista bunurilor din patrimoniul Consiliului, propuse pentru casare;
r) întocmeşte şi prezintã spre aprobare referatele de necesitate privind materialele şi obiectele de inventar, pe baza solicitãrilor compartimentelor funcţionale;
s) verificã activitatea magazinerului cu privire la modul de gestionare a materialelor intrate şi ieşite din magazie şi la modul de depozitare a acestora;
t) întocmeşte planul pentru deszãpezire, combaterea fenomenelor meteorologice periculoase şi paza contra incendiilor şi se preocupã de aplicarea lor;
u) asigurã, împreunã cu trupele de jandarmi, securitatea şi paza sediului propriu;
v) asigurã decontarea la timp a tuturor cheltuielilor efectuate zilnic pe linie de administraţie şi aprovizionare;
w) asigurã însuşirea şi aplicarea normelor de protecţie a muncii de cãtre personalul Consiliului;
x) întocmeşte planul de evacuare a personalului şi bunurilor materiale din Consiliu în caz de calamitãţi şi catastrofe sau pe timp de rãzboi;
y) face anual propuneri de buget pentru înzestrarea cu materialele necesare a formaţiunilor de apãrare civilã în timp de pace şi rãzboi;
z) participã, prin reprezentantul sãu, la pregãtirea şi convocãrile organizate de comandantul de apãrare civilã; executã, conform planului de evacuare, exerciţii de alarmare a personalului şi exercitã orice alte atribuţii privind apãrarea civilã, precum şi atribuţii specifice privind procedurile de achiziţii în cadrul programelor cu finanţare din partea Uniunii Europene, delegate de cãtre unitatea de implementare a programelor PHARE.
3. Direcţia legislaţie, documentare şi contencios
ART. 67
(1) Serviciul legislaţie şi documentare are, în materie de legislaţie, urmãtoarele atribuţii:
a) elaboreazã puncte de vedere privind avizarea proiectelor de acte normative;
b) întocmeşte sau participã, dupã caz, la elaborarea proiectelor de regulamente şi a altor reglementãri a cãror aprobare ori iniţiativã intrã în competenţa Consiliului;
c) întocmeşte studii referitoare la necesitatea elaborãrii sau modificãrii unor acte normative în domeniul justiţiei;
d) elaboreazã puncte de vedere privind avizarea proiectelor de regulamente şi ordine care se aprobã de ministrul justiţiei, în cazurile prevãzute de lege;
e) sesizeazã secretarul general al Consiliului cu privire la necesitatea iniţierii sau modificãrii unor acte normative în domeniul justiţiei;
f) formuleazã puncte de vedere pe probleme juridice, la solicitarea compartimentelor Consiliului, a Ministerului Justiţiei sau a instanţelor şi parchetelor;
g) avizeazã hotãrârile emise de Consiliu privind personalul de conducere încadrat în aparatul propriu;
h) avizeazã hotãrârile emise de Consiliu privind numirea şi revocarea din funcţie a directorului şi directorilor adjuncţi ai Institutului Naţional al Magistraturii şi a directorului şi directorilor adjuncţi ai Şcolii Naţionale de Grefieri;
i) avizeazã hotãrârile Consiliului de desemnare a judecãtorilor şi procurorilor care vor face parte din Consiliul ştiinţific al Institutului Naţional al Magistraturii, precum şi hotãrârile de desemnare a magistraţilor ca membri în Consiliul de conducere al Şcolii Naţionale de Grefieri;
j) avizeazã dispoziţiile secretarului general referitoare la numire, promovare, eliberarea din funcţie şi sancţionare disciplinarã pentru personalul de execuţie din aparatul propriu al Consiliului.
(2) Serviciul legislaţie şi documentare are, în materie de documentare, urmãtoarele atribuţii:
a) asigurã pãstrarea colecţiei Monitorul Oficial al României, Partea I, şi completarea acestei colecţii pe mãsura apariţiei de noi acte normative;
b) ia mãsuri pentru cunoaşterea şi procurarea, în limita fondurilor alocate sau prin schimburi, donaţii etc., a lucrãrilor şi revistelor de specialitate din ţarã şi din strãinãtate;
c) ia mãsurile necesare şi asigurã pãstrarea în bune condiţii a fondului de cãrţi şi reviste de specialitate din gestiunea bibliotecii Consiliului.
(3) Biroul contencios are urmãtoarele atribuţii:
a) avizeazã din punct de vedere al legalitãţii orice mãsurã de naturã sã angajeze rãspunderea patrimonialã a preşedintelui Consiliului în calitate de ordonator principal de credite;
b) avizeazã din punct de vedere al legalitãţii orice mãsurã care ar putea aduce atingere drepturilor Consiliului sau ale personalului sãu;
c) avizeazã contractele încheiate de Consiliu în calitate de ordonator principal de credite;
d) avizeazã, la solicitarea unitãţilor aflate în coordonarea Consiliului, contractele încheiate de cãtre acestea;
e) reprezintã Consiliul şi apãrã drepturile şi interesele acestuia în faţa instanţelor judecãtoreşti şi a altor organe de jurisdicţie;
f) duce la îndeplinire, împreunã cu Direcţia resurse umane şi organizare, mãsurile dispuse în legãturã cu executarea hotãrârilor privind aplicarea sancţiunilor disciplinare judecãtorilor, procurorilor şi magistraţilor-asistenţi.
4. Direcţia de integrare europeanã, relaţii internaţionale şi implementare a programelor PHARE
ART. 68
(1) Serviciul de integrare europeanã şi unitatea de implementare a programelor PHARE are urmãtoarele atribuţii:
a) asigurã relaţia cu instituţiile Uniunii Europene pe domeniile specifice de activitate ale Consiliului;
b) monitorizeazã îndeplinirea angajamentelor externe în procesul de aderare la Uniunea Europeanã, în domeniul sãu de competenţe;
c) centralizeazã datele statistice primite de la instanţe şi parchete, în vederea întocmirii unor rapoarte de progrese realizate în procesul de aderare;
d) identificã şi elaboreazã propuneri de proiecte de finanţare din fonduri PHARE, pe baza prioritãţilor prevãzute în Parteneriatul pentru aderare şi în documente programatice, în conformitate cu strategia de programare a asistenţei financiare nerambursabile stabilite de Ministerul Integrãrii Europene şi dupã consultarea conducerii instituţiei, precum şi a celorlalte direcţii/structuri de specialitate din instituţie, potenţiale beneficiare ale asistenţei;
e) întreprinde toate demersurile pe care le presupune exerciţiul de programare, în vederea asigurãrii eligibilitãţii proiectelor propuse (completarea sau modificarea fişei de proiect, redimensionarea bugetului solicitat); în acest scop conlucreazã cu direcţiile/structurile potenţial beneficiare şi cu direcţiile de specialitate din Ministerul Integrãrii Europene;
f) participã la întocmirea documentelor subsecvente aprobãrii fişei de proiect, pentru derularea efectivã a programului (termeni de referinţã, convenţii de înfrãţire), împreunã cu direcţiile de specialitate;
g) colaboreazã cu Oficiul de Plãţi şi Contractare PHARE şi cu Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti în organizarea licitaţiilor/selectãrilor şi a evaluãrii ofertelor pentru toate tipurile de asistenţã PHARE;
h) supravegheazã în permanenţã îndeplinirea de cãtre contractor a obligaţiilor asumate în conformitate cu termenii de referinţã;
i) supervizeazã facturile remise de contractori, în vederea efectuãrii plãţii de cãtre Oficiul de Plãţi şi Contractare PHARE, dupã atestarea realitãţii serviciilor menţionate în facturi de cãtre direcţiile/structurile beneficiare;
j) planificã şi rãspunde de organizarea în condiţii optime a activitãţilor aprobate prin program, rãspunderea derulãrii efective a programelor fiind în sarcina direcţiilor/structurilor beneficiare ale asistenţei;
k) coordoneazã şi monitorizeazã implementarea programelor; în acest scop pãstreazã evidenţa privind obiectivele, desfãşurarea şi rezultatele programelor derulate;
l) ţine evidenţa generalã a repartizãrii şi utilizãrii bunurilor achiziţionate din fondurile PHARE, conform destinaţiei şi scopului prevãzut în program;
m) întocmeşte documentele de raportare periodicã privind stadiul implementãrii programelor, rapoartele de monitorizare şi evaluare a proiectelor, conform procedurilor PHARE; în acest scop beneficiazã de sprijinul beneficiarilor direcţi;
n) asigurã schimbul de informaţii privind aspectele tehnice ale implementãrii programelor cu direcţiile implicate din cadrul Comisiei Europene, Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti, Ministerul Integrãrii Europene, Fondul Naţional şi cu Oficiul de Plãţi şi Contractare PHARE;
o) asigurã legãtura dintre Consiliu, ca autoritate de implementare, şi Ministerul Integrãrii Europene, pentru programele PHARE pe care le implementeazã;
p) asigurã legãtura cu celelalte instituţii beneficiare ale asistenţei şi participã la reuniunile interinstituţionale în probleme de interes comun pentru asistenţa PHARE;
q) participã la reuniunile internaţionale cu relevanţã pentru obiectul de activitate al unitãţii de implementare a programelor PHARE;
r) asigurã participarea la întâlnirile la nivelul conducerii Consiliului, legate de activitatea de asistenţã financiarã PHARE;
s) îndeplineşte orice alte atribuţii care pot rezulta din necesitatea derulãrii în bune condiţii a proiectelor şi pentru asigurarea absorbţiei fondurilor alocate.
(2) Serviciul relaţii internaţionale şi alte programe are urmãtoarele atribuţii:
a) dezvoltã relaţiile bilaterale ale Consiliului, ale Institutului Naţional al Magistraturii şi ale Şcolii Naţionale de Grefieri cu structuri similare din alte ţãri şi organizeazã schimburi de experienţã pentru judecãtori, procurori şi personalul tehnic;
b) organizeazã conferinţe şi seminarii pe probleme de reforma justiţiei, cu participare internaţionalã;
c) elaboreazã lucrãri (discursuri, alocuţiuni şi alte materiale) pentru pregãtirea participãrii preşedintelui, vicepreşedintelui, membrilor Consiliului, secretarului general, secretarului general adjunct şi personalului din aparatul propriu al Consiliului la reuniuni şi vizite internaţionale, precum şi pentru pregãtirea vizitelor şi reuniunilor internaţionale pe care preşedintele Consiliului le gãzduieşte;
d) elaboreazã materiale de promovare a imaginii Consiliului în alte state;
e) elaboreazã studii de drept comparat, având posibilitatea înfiinţãrii unei reviste de relaţii internaţionale, cu participarea unor experţi strãini, care sã asigure o mai bunã înţelegere a rolului Consiliului;
f) avizeazã propuneri de deplasãri în strãinãtate ale membrilor Consiliului, ale personalului din aparatul tehnic, precum şi ale judecãtorilor şi procurorilor;
g) deruleazã procedurile de programe finanţate prin Banca Mondialã şi alţi donatori internaţionali, ce au ca beneficiar Consiliul.
5. Serviciul sinteze şi pregãtirea lucrãrilor şedinţelor Consiliului Superior al Magistraturii
ART. 69
Serviciul de sinteze şi pregãtirea lucrãrilor şedinţelor Consiliului Superior al Magistraturii are urmãtoarele atribuţii:
a) asigurã pregãtirea şedinţelor Plenului şi ale secţiilor Consiliului;
b) asigurã redactarea şi publicarea pe pagina de Internet a Consiliului a proiectului ordinii de zi a şedinţelor Consiliului;
c) întocmeşte şi redacteazã referatele secţiilor Consiliului privind îndeplinirea condiţiilor legale pentru ocuparea de cãtre judecãtori şi procurori a funcţiilor de conducere;
d) asigurã redactarea şi publicarea hotãrârilor adoptate de Plen şi de secţii pe pagina de Internet a Consiliului, conform legii;
e) întocmeşte şi comunicã rãspunsurile la cererile şi plângerile adresate Consiliului, care au fost analizate în şedinţele Plenului sau ale secţiilor;
f) asigurã redactarea stenogramelor şi a proceselor-verbale de şedinţã;
g) înainteazã, în cel mult 20 de zile, Preşedintelui României hotãrârile privind propunerile de numire în funcţia de judecãtor sau procuror şi de eliberare din funcţia de judecãtor sau procuror, în vederea emiterii decretului de numire, respectiv de eliberare din funcţie;
h) înainteazã, în cel mult 30 de zile de la data validãrii examenului de capacitate, Preşedintelui României hotãrârea Consiliului privind propunerile de numire în funcţie a judecãtorilor şi procurorilor declaraţi reuşiţi la examenul de capacitate;
i) asigurã arhivarea evidenţei lucrãrilor Plenului şi ale secţiilor;
j) asigurã redactarea şi transmiterea hotãrârilor luate de Consiliu cu privire la punctele de vedere solicitate pe probleme juridice de cãtre autoritãţile şi instituţiile publice interesate, de judecãtori şi procurori, precum şi de compartimentele Consiliului;
k) transmite Regiei Autonome "Monitorul Oficial" hotãrârile Consiliului, în vederea publicãrii, potrivit legii;
l) întocmeşte statistici cu privire la activitatea Plenului şi a secţiilor;
m) elaboreazã raportul anual privind activitatea Consiliului;
n) pune la dispoziţie colegiului redacţional al Buletinului Oficial al Consiliului hotãrârile în vederea publicãrii;
o) colaboreazã cu Biroul de informaticã în vederea conceperii de programe care sã permitã exploatarea bazei de date privind activitatea Consiliului.
6. Serviciul de relaţii cu publicul, registraturã, secretariat şi protocol
ART. 70
Biroul relaţii cu publicul are urmãtoarele atribuţii:
a) primeşte, înregistreazã, soluţioneazã petiţiile şi expediazã rãspunsurile cãtre petiţionari;
b) întocmeşte raportul semestrial privind activitatea de soluţionare a petiţiilor;
c) ţine audienţe şi colaboreazã cu celelalte compartimente în vederea rezolvãrii problemelor ridicate de petenţi.
ART. 71
Biroul registraturã, secretariat şi protocol are urmãtoarele atribuţii:
a) primeşte, înregistreazã şi distribuie corespondenţa Consiliului;
b) asigurã secretariatul pentru preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului;
c) asigurã secretariatul pentru secretarul general şi secretarul general adjunct ai Consiliului;
d) urmãreşte şi asigurã realizarea în bune condiţii a deplasãrilor membrilor Consiliului în strãinãtate;
e) urmãreşte şi asigurã realizarea unor condiţii corespunzãtoare pentru delegaţiile strãine invitate de Consiliu;
f) organizeazã activitãţile cu caracter festiv;
g) sprijinã celelalte compartimente ale aparatului Consiliului în organizarea unor manifestãri internaţionale.
7. Biroul de informaticã
ART. 72
Biroul de informaticã are urmãtoarele atribuţii:
a) participã la punerea în practicã şi la actualizarea strategiei de informatizare a sistemului judiciar, în concordanţã cu dezvoltarea tehnologiei informaţiei şi cu sarcinile care revin Consiliului, potrivit legii;
b) colaboreazã cu compartimentele din cadrul Consiliului pentru îndeplinirea sarcinilor ce îi revin;
c) aplicã tehnici şi metode noi de exploatare, administrare şi întreţinere a produselor şi serviciilor informatice, în vederea dezvoltãrii unui sistem informatic juridic eficient;
d) elaboreazã norme, proceduri de utilizare, protecţie şi securitate şi coordoneazã administrarea şi exploatarea eficientã, sigurã şi securizatã a produselor şi serviciilor informatice;
e) proiecteazã şi elaboreazã specificaţiile tehnice şi propune spre achiziţionare aplicaţii informatice şi baze de date, implementeazã şi coordoneazã exploatarea acestora în sistemul informatic al Consiliului;
f) ţine evidenţa specificã a dotãrii cu produse şi servicii informatice în cadrul Consiliului (locaţie echipamente, utilizatori, licenţe, versiuni ale sistemelor de operare şi ale aplicaţiilor informatice etc.);
g) face propuneri în vederea stabilirii obiectivelor de investiţii privind produsele şi serviciile informatice, în conformitate cu strategia de informatizare a sistemului juridic;
h) participã la elaborarea specificaţiilor tehnice din cadrul documentaţiei de achiziţie şi la evaluarea tehnicã a ofertelor în procedurile de achiziţionare de produse şi servicii informatice pentru sistemul informatic al Consiliului;
i) participã la recepţionarea produselor şi serviciilor achiziţionate şi la derularea contractelor de achiziţie a produselor şi serviciilor informatice pentru sistemul informatic al Consiliului;
j) asigurã legãtura cu unitãţile de service şi reprezintã instituţia în relaţiile cu acestea, pentru menţinerea în stare de funcţionare a produselor şi serviciilor informatice din sistemul informatic al Consiliului;
k) asigurã asistenţã tehnicã de specialitate pentru eficientizarea exploatãrii produselor şi serviciilor informatice în cadrul Consiliului;
l) intervine operativ, împreunã cu unitãţile de service, şi ţine evidenţa intervenţiilor acestora pentru a asigura funcţionarea permanentã a produselor şi serviciilor informatice din cadrul Consiliului;
m) asigurã asistenţa tehnicã pentru publicarea pe pagina de Internet a Consiliului a informaţiilor şi a documentelor a cãror publicare este prevãzutã de lege sau de regulamente, elaborate de diverse compartimente ale Consiliului şi aprobate spre publicare de conducerea Consiliului;
n) exercitã atribuţii specifice corelate cu programele cu finanţare din partea Uniunii Europene, delegate de cãtre unitatea de implementare a programelor PHARE;
o) desfãşoarã activitãţi privind operaţionalizarea Sistemului informatic unic de management (SMIS) al fondurilor comunitare.
8. Biroul de audit public intern
ART. 73
(1) Biroul de audit public intern reprezintã compartimentul de specialitate care verificã legalitatea administrãrii veniturilor şi cheltuielilor publice ale Consiliului, ale Institutului Naţional al Magistraturii şi ale Şcolii Naţionale de Grefieri.
(2) Biroul de audit public intern este constituit potrivit legii.
(3) Biroul de audit public intern funcţioneazã în subordinea preşedintelui Consiliului.
(4) Sfera auditului public intern cuprinde:
a) activitãţile financiare sau cu implicaţii financiare desfãşurate de Consiliu din momentul constituirii angajamentelor pânã la utilizarea fondurilor de cãtre beneficiarii finali, inclusiv a fondurilor provenite din asistenţã externã;
b) constituirea veniturilor publice, respectiv autorizarea şi stabilirea titlurilor de creanţã, precum şi a facilitãţilor acordate la încasarea acestora;
c) administrarea patrimoniului public, precum şi vânzarea, gajarea, concesionarea sau închirierea de bunuri din domeniul privat/public al statului ori al unitãţilor administrativ-teritoriale;
d) sistemele de management financiar şi control, inclusiv contabilitatea şi sistemele informatice aferente.
ART. 74
Biroul de audit public intern exercitã, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) elaboreazã norme metodologice specifice Consiliului, cu avizul Unitãţii Centrale de Armonizare pentru Auditul Public Intern (U.C.A.A.P.I.);
b) elaboreazã proiectul planului anual de audit public intern;
c) efectueazã activitãţi de audit public intern pentru a evalua dacã sistemele de management financiar şi control ale Consiliului sunt transparente şi sunt conforme cu normele de legalitate, regularitate, economicitate şi eficienţã;
d) informeazã U.C.A.A.P.I. despre recomandãrile neînsuşite de cãtre conducerea Consiliului, precum şi despre consecinţele acestora;
e) raporteazã periodic preşedintelui Consiliului constatãrile, concluziile şi recomandãrile rezultate din activitãţile de audit;
f) elaboreazã raportul anual al activitãţii de audit public intern;
g) raporteazã preşedintelui Consiliului identificarea unor iregularitãţi sau a unor posibile prejudicii şi îndeplineşte mãsurile stabilite de acesta;
h) atribuţii specifice privind auditarea programelor cu finanţare din partea Uniunii Europene, delegate de cãtre unitatea de implementare a programelor PHARE.
ART. 75
Biroul de audit public intern auditeazã, cel puţin o datã la 3 ani, urmãtoarele:
a) angajamentele bugetare şi legale din care derivã direct sau indirect obligaţii de platã, inclusiv din fondurile comunitare;
b) plãţile asumate prin angajamente bugetare şi legale, inclusiv din fondurile comunitare;
c) vânzarea, gajarea, concesionarea sau închirierea de bunuri din domeniul privat al statului sau al unitãţilor administrativ-teritoriale;
d) concesionarea sau închirierea de bunuri din domeniul public al statului sau al unitãţilor administrativ-teritoriale;
e) constituirea veniturilor publice, respectiv modul de autorizare şi stabilire a titlurilor de creanţã, precum şi a facilitãţilor acordate la încasarea acestora;
f) alocarea creditelor bugetare;
g) sistemul contabil şi fiabilitatea acestuia;
h) sistemul de luare a deciziilor;
i) sistemele de conducere şi control, precum şi riscurile asociate unor astfel de sisteme;
j) sistemele informatice.
9. Biroul de informare publicã şi relaţii cu mass-media
ART. 76
Biroul de informare publicã şi relaţii cu mass-media are urmãtoarele atribuţii:
a) rãspunde la sesizãrile şi cererile formulate în baza <>Legii nr. 544/2001 , în legãturã cu propria activitate;
b) informeazã preşedintele Consiliului cu privire la aspectele semnificative ce vizeazã justiţia, difuzate prin mass-media, iar din însãrcinarea preşedintelui, comunicã presei puncte de vedere oficiale;
c) informeazã preşedintele Consiliului cu privire la posibilitãţile de rezolvare a problemelor ridicate de persoanele primite în audienţã, colaborând, dupã caz, cu celelalte compartimente;
d) colaboreazã cu birourile de informare şi relaţii publice de la instanţe şi parchete sau cu purtãtorii de cuvânt ai acestora în probleme de interes comun;
e) redacteazã comunicate de presã pe probleme de interes care sunt de competenţa Consiliului şi organizeazã conferinţe de presã ori de câte ori Plenul, secţiile, preşedintele sau vicepreşedintele Consiliului apreciazã cã este necesar;
f) efectueazã sau participã la elaborarea unor studii, evaluãri, lucrãri de sintezã privind reflectarea activitãţii Consiliului în mass-media;
g) elaboreazã prognoze privind aspectele din activitatea Consiliului ce urmeazã sã fie reflectate în mass-media.
ART. 77
Purtãtorul de cuvânt al Consiliului îşi desfãşoarã activitatea în cadrul Biroului de informare publicã şi relaţii cu mass-media şi are urmãtoarele atribuţii:
a) transmite operativ mesajul Consiliului sub formã de declaraţii, în scopul informãrii opiniei publice;
b) prezintã în conferinţele de presã poziţia Consiliului asupra unor probleme referitoare la activitatea acestuia, în vederea informãrii exacte a opiniei publice.

CAP. IX
Personalul din cadrul aparatului propriu al Consiliului

ART. 78
(1) În cadrul aparatului propriu al Consiliului îşi desfãşoarã activitatea urmãtoarele categorii de personal:
a) personal de specialitate juridicã, asimilat judecãtorilor şi procurorilor;
b) funcţionari publici;
c) personal contractual.
(2) Judecãtorii, procurorii, precum şi personalul auxiliar de specialitate de la instanţele judecãtoreşti şi de la parchetele de pe lângã acestea pot fi detaşaţi în cadrul aparatului propriu al Consiliului, în condiţiile legii.

SECŢIUNEA I
Personalul de specialitate juridicã

ART. 79
(1) Personalul de specialitate juridicã de conducere şi de execuţie din cadrul Consiliului, indiferent de vechime, este asimilat judecãtorilor şi procurorilor pe durata îndeplinirii funcţiei.
(2) Dispoziţiile privind drepturile şi îndatoririle prevãzute de lege pentru judecãtori şi procurori se aplicã în mod corespunzãtor şi personalului menţionat la alin. (1).
(3) Salarizarea şi celelalte drepturi ale personalului de specialitate juridicã de execuţie şi de conducere, asimilat judecãtorilor şi procurorilor, din cadrul Consiliului, sunt prevãzute de lege.
(4) Ocuparea posturilor de personal de specialitate juridicã din cadrul aparatului Consiliului, asimilat judecãtorilor şi procurorilor, se face prin concurs sau examen.
ART. 80
Poate ocupa un post de personal de specialitate juridicã de execuţie, asimilat judecãtorilor şi procurorilor, în aparatul propriu al Consiliului persoana care îndeplineşte condiţiile prevãzute la <>art. 13 alin. (2) lit. a)-e) din Legea nr. 303/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi a promovat concursul sau examenul organizat de Consiliu.
ART. 81
(1) Pentru înscrierea la concurs sau examen candidaţii vor prezenta:
a) cerere-tip;
b) copie de pe actul de identitate;
c) copie de pe certificatul de naştere şi certificatul de cãsãtorie;
d) copie de pe diploma de licenţã şi foaia matricolã a anilor de studii;
e) certificatul de cazier judiciar;
f) certificatul de cazier fiscal;
g) curriculum vitae;
h) copie de pe carnetul de muncã sau alte acte doveditoare ale vechimii în specialitate;
i) chitanţa de platã a taxei de înscriere;
j) douã fotografii tip buletin.
(2) Candidaţii vor depune şi o recomandare privind profilul profesional şi moral de la ultimul loc de muncã. Candidaţii care nu au fost angajaţi anterior vor depune o recomandare de la ultima instituţie de învãţãmânt absolvitã.
ART. 82
Examinarea candidaţilor se va face prin susţinerea unei probe scrise la o limbã strãinã la alegere, englezã sau francezã, a unei probe scrise de verificare a cunoştinţelor teoretice şi a unei probe orale.
ART. 83
Tematica pentru probele scrise de concurs sau examen este propusã de compartimentele în care se aflã posturile vacante şi se înaintezã Direcţiei resurse umane şi organizare, care o supune spre aprobare secretarului general al Consiliului.
ART. 84
(1) Data şi locul susţinerii concursului sau examenului, numãrul posturilor vacante, termenul pentru depunerea actelor de înscriere la concurs şi cuantumul taxei de înscriere se aduc la cunoştinţã celor interesaţi la sediul Consiliului, prin intermediul mass-media şi prin publicarea pe pagina de Internet a Consiliului cu cel puţin 30 de zile înainte de data concursului.
(2) Tematica şi bibliografia se aflã în permanenţã pe site-ul Consiliului începând cu data anunţãrii concursului şi pe toatã durata desfãşurãrii acestuia.
(3) Cererile pentru înscrierea la concurs sau examen se adreseazã secretarului general al Consiliului şi se depun, cu cel puţin 15 zile înainte de data concursului, la Direcţia resurse umane şi organizare.
(4) Cuantumul taxei de înscriere la concurs sau examen va fi stabilit prin hotãrâre a Consiliului.
ART. 85
(1) Pentru fiecare probã de concurs sau examen, în funcţie de numãrul candidaţilor, Plenul numeşte comisiile de examinare a lucrãrilor scrise la o limbã strãinã, de verificare a cunoştinţelor teoretice şi pentru proba oralã, precum şi comisiile de soluţionare a contestaţiilor.
(2) Fiecare comisie este alcãtuitã din 3 membri.
ART. 86
(1) Comisiile de examinare a lucrãrilor scrise la o limbã strãinã şi de verificare a cunoştinţelor teoretice întocmesc, cu o zi înainte de data desfãşurãrii concursului, 3 variante de subiecte pentru fiecare materie de concurs, care vor fi puse în plicuri separate şi sigilate.
(2) Cele 3 plicuri sigilate vor fi prezentate de un delegat al comisiei de examinare, în ziua concursului, în sala în care acesta se desfãşoarã.
(3) Un reprezentant al candidaţilor va proceda la tragerea la sorţi a plicului cu subiecte, care va fi desigilat şi prezentat comisiei de examinare. Delegatul comisiei de examinare comunicã subiectele, ora exactã de începere şi ora de încheiere a concursului.
ART. 87
Timpul destinat pentru elaborarea lucrãrii la limba strãinã este de douã ore din momentul comunicãrii subiectelor.
ART. 88
(1) Intrarea candidaţilor în sãlile de concurs sau examen se face pe baza listelor întocmite pentru fiecare salã şi a actului de identitate. Dupã verificarea identitãţii, fiecare candidat va pãstra la vedere actul de identitate, pânã la predarea lucrãrii scrise. Pe listã se va menţiona prezenţa fiecãrui candidat.
(2) Candidaţii care nu se aflã în salã în momentul deschiderii plicului cu subiecte pierd dreptul de a mai susţine proba.
(3) Înainte de a se dicta subiectele, candidaţii înscriu numele şi prenumele pe colţul foii ce urmeazã a fi lipit, dupã care se aplicã ştampila Consiliului.
(4) Pe toatã durata desfãşurãrii probei scrise la limba strãinã, în sãlile de concurs au acces numai membrii comisiei de examinare, persoanele care supravegheazã desfãşurarea probei şi persoanele desemnate cu aplicarea ştampilei pe colţul îndoit al colilor destinate probei scrise.
(5) În vederea elaborãrii lucrãrii scrise candidaţii vor primi coli de hârtie având ştampila Consiliului. Se va putea folosi numai cernealã de culoare albastrã sau pix cu pastã de culoare albastrã. La cerere, se pot pune la dispoziţie, în mod suplimentar, coli de hârtie, iar dacã este necesar, cernealã sau pixuri.
(6) La expirarea timpului prevãzut la art. 87 delegatul care a supravegheat desfãşurarea probei strânge toate lucrãrile în ordinea predãrii lor cãtre candidaţi, sub semnãturã, dupã care le predã comisiei de examinare, care le înscrie într-un borderou.
(7) Dacã examinarea se face în mai multe sãli, se va întocmi câte un borderou pentru lucrãrile din fiecare salã.
(8) Lucrarea se considerã predatã de candidat dupã verificarea stãrii acesteia de cãtre delegatul care a supravegheat desfãşurarea probei şi dupã semnarea borderoului de cãtre candidat.
(9) Pe toatã durata desfãşurãrii probei scrise este interzisã pãrãsirea sãlii de concurs de cãtre candidaţi. În cazuri excepţionale, pãrãsirea temporarã a sãlii de concurs se face numai cu însoţitor.
(10) Frauda doveditã se sancţioneazã cu eliminarea din concurs. În aceste cazuri delegaţii care supravegheazã lucrãrile sesizeazã de îndatã comisia de examinare, care întocmeşte un proces-verbal despre constatãrile fãcute şi mãsurile luate, iar lucrarea se anuleazã cu menţiunea "fraudã".
ART. 89
(1) Lucrarea scrisã la o limbã strãinã se noteazã cu note de la 1 la 10. Nota 1 se acordã atunci când punctajul obţinut este mai mic sau egal cu aceastã notã.
(2) Nota probei scrise la o limbã strãinã este media aritmeticã a notelor acordate de fiecare dintre membrii comisiei.
(3) Pentru a fi declaraţi admişi la proba scrisã la o limbã strãinã candidaţii trebuie sã obţinã cel puţin nota 7.
ART. 90
(1) Candidaţii nemulţumiţi de notele acordate la proba scrisã la o limbã strãinã pot depune contestaţie la Direcţia resurse umane şi organizare din cadrul Consiliului în termen de 48 de ore de la data afişãrii rezultatelor.
(2) În vederea soluţionãrii contestaţiilor, colţurile lucrãrii se vor lipi din nou.
(3) Contestaţiile se soluţioneazã de comisia de soluţionare a contestaţiilor în termen de 48 de ore de la înregistrare. Nota obţinutã la contestaţie este definitivã şi nu poate fi mai micã decât nota contestatã.
ART. 91
Candidaţii admişi la proba scrisã la o limbã strãinã vor susţine o lucrare scrisã de verificare a cunoştinţelor teoretice la urmãtoarele discipline: drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal, organizarea judiciarã, elemente de drept comparat şi jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.
ART. 92
Timpul destinat pentru elaborarea lucrãrii scrise este de 3 ore din momentul comunicãrii subiectelor.
ART. 93
Dispoziţiile art. 88 se aplicã în mod corespunzãtor.
ART. 94
(1) Corectarea lucrãrilor scrise de verificare a cunoştinţelor teoretice se face pe baza unui barem stabilit de membrii comisiei de examinare.
(2) Dispoziţiile art. 89 alin. (1) şi (2) se aplicã în mod corespunzãtor.
ART. 95
Pentru a fi declaraţi admişi la proba scrisã de verificare a cunoştinţelor teoretice candidaţii trebuie sã obţinã cel puţin media 7, dar nu mai puţin de nota 5 la fiecare materie de concurs.
ART. 96
(1) Candidaţii nemulţumiţi de notele acordate pot depune contestaţie la Direcţia resurse umane şi organizare din cadrul Consiliului în termen de 48 de ore de la data afişãrii rezultatelor.
(2) Dispoziţiile art. 90 alin. (2) şi (3) se aplicã în mod corespunzãtor.
ART. 97
Candidaţii care au fost declaraţi admişi la proba scrisã de verificare a cunoştinţelor teoretice vor susţine o probã oralã.
ART. 98
(1) Proba oralã se noteazã cu note de la 1 la 10 de cãtre fiecare membru al comisiei de examinare.
(2) Nota finalã la proba oralã este media aritmeticã a notelor acordate de cãtre fiecare membru al comisiei de examinare.
(3) Nu se admit contestaţii cu privire la notele obţinute la proba oralã.
ART. 99
(1) Media generalã de promovare a concursului este de cel puţin 7.
(2) Media generalã a concursului este media aritmeticã a notelor obţinute la proba scrisã la o limbã strãinã, proba scrisã de verificare a cunoştinţelor teoretice şi proba oralã.
ART. 100
În termen de cel mult 3 zile de la data finalizãrii concursului, comisia de examinare va preda întregul material de concurs Direcţiei resurse umane şi organizare din cadrul Consiliului, care va lua mãsuri pentru afişarea rezultatelor concursului la sediul acestuia.
ART. 101
Numirea candidaţilor declaraţi admişi la concurs se face de cãtre secretarul general al Consiliului în ordinea descrescãtoare a mediilor generale obţinute, în limita posturilor vacante pentru care s-a organizat concursul şi în funcţie de opţiunea candidaţilor.
ART. 102
Lucrãrile scrise şi procesele-verbale privind rezultatele concursului se anexeazã la dosarele profesionale ale candidaţilor declaraţi admişi.
ART. 103
Dosarele, lucrãrile scrise, procesele-verbale referitoare la ceilalţi candidaţi şi alte lucrãri privind concursul se arhiveazã şi se pãstreazã potrivit nomenclatoarelor arhivistice.
ART. 104
Taxa de înscriere se restituie candidaţilor care îşi anunţã retragerea cu cel puţin 15 zile înainte de prima probã de concurs.
ART. 105
(1) Funcţiile de specialitate juridicã din aparatul propriu al Consiliului pot fi ocupate de judecãtori şi procurori prin detaşare, în condiţiile legii.
(2) Pe perioada detaşãrii în cadrul Consiliului, judecãtorii şi procurorii îşi pãstreazã statutul de judecãtor sau de procuror.

SECŢIUNEA a II-a
Personalul contractual

ART. 106
Poate ocupa un post de personal contractual în aparatul propriu al Consiliului persoana care îndeplineşte urmãtoarele condiţii:
a) este cetãţean român cu domiciliul în România şi are capacitate deplinã de exerciţiu;
b) are studii ce corespund funcţiei;
c) nu are antecedente penale şi se bucurã de o bunã reputaţie;
d) este aptã din punct de vedere medical pentru exercitarea funcţiei;
e) a promovat concursul sau examenul organizat potrivit prezentului regulament.
ART. 107
(1) Pentru înscrierea la concurs candidaţii vor prezenta:
a) cerere-tip;
b) copie de pe actul de identitate;
c) copie de pe certificatul de naştere şi de pe certificatul de cãsãtorie;
d) copie de pe actul doveditor al studiilor urmate;
e) certificatul de cazier judiciar;
f) certificatul de cazier fiscal;
g) curriculum vitae;
h) copie de pe carnetul de muncã;
i) chitanţa de platã a taxei de înscriere;
j) douã fotografii tip buletin.
(2) Candidaţii vor depune şi o recomandare privind profilul profesional şi moral de la ultimul loc de muncã. Candidaţii care nu au mai fost angajaţi anterior vor depune o recomandare de la ultima instituţie de învãţãmânt absolvitã.
ART. 108
(1) Examinarea candidaţilor se face prin susţinerea unei probe scrise de verificare a cunoştinţelor teoretice sau a unei probe practice, precum şi a unei probe orale.
(2) Materiile de concurs sau examen, tematica şi bibliografia se propun de şefii compartimentelor în care se aflã postul vacant şi se aprobã de secretarul general.
(3) Dispoziţiile art. 83 şi 84 se aplicã în mod corespunzãtor.
ART. 109
(1) Pentru fiecare probã de concurs, în funcţie de numãrul candidaţilor, Plenul numeşte comisiile de verificare a cunoştinţelor teoretice, practice şi pentru proba oralã, precum şi comisiile de soluţionare a contestaţiilor.
(2) Fiecare comisie este alcãtuitã din 3 membri.
(3) Comisiile de examinare a lucrãrilor scrise întocmesc, cu o zi înainte de data desfãşurãrii concursului, 3 variante de subiecte pentru fiecare materie de concurs, care vor fi puse în plicuri separate şi sigilate.
(4) Cele 3 plicuri sigilate vor fi prezentate de un delegat al comisiei de examinare, în ziua concursului, în sala în care acesta se desfãşoarã.
(5) Un reprezentant al candidaţilor va proceda la tragerea la sorţi a plicului cu subiecte, care va fi desigilat şi prezentat de delegatul comisiei de examinare. Delegatul comisiei de examinare comunicã subiectele, ora de începere şi ora de încheiere a concursului.
(6) Dispoziţiile art. 87 şi 88 se aplicã în mod corespunzãtor.
ART. 110
(1) Corectarea lucrãrilor scrise de verificare a cunoştinţelor teoretice se face pe baza unui barem stabilit de membrii comisiei de examinare.
(2) Lucrarea scrisã la fiecare dintre materiile de concurs se noteazã cu note de la 1 la 10. Nota 1 se acordã atunci când punctajul obţinut este mai mic sau egal cu aceastã notã.
(3) Nota lucrãrii scrise de verificare a cunoştinţelor teoretice este media aritmeticã a notelor obţinute la fiecare dintre materiile de concurs.
ART. 111
Pentru a fi declaraţi admişi la proba scrisã de verificare a cunoştinţelor teoretice candidaţii trebuie sã obţinã cel puţin media 7.
ART. 112
(1) Candidaţii nemulţumiţi de notele acordate pot depune contestaţie la Direcţia resurse umane şi organizare din cadrul Consiliului, în termen de 48 de ore de la data afişãrii rezultatelor.
(2) Dispoziţiile art. 90 alin. (2) şi (3) se aplicã în mod corespunzãtor.
ART. 113
Pentru posturile ce presupun desfãşurarea unei activitãţi de secretariat, administrativã, de gospodãrire, de întreţinere-reparaţii şi de deservire, concursul va consta într-o probã practicã şi o probã oralã.
ART. 114
(1) În urma susţinerii probei practice candidatul va fi declarat admis sau respins.
(2) Criteriile de evaluare a candidaţilor la proba practicã se stabilesc de comisia de examinare, în funcţie de natura posturilor vacante scoase la concurs.
(3) Nu se admit contestaţii cu privire la rezultatele obţinute la proba practicã.
ART. 115
(1) Candidaţii care au fost declaraţi admişi la proba de verificare a cunoştinţelor teoretice sau, dupã caz, la proba practicã vor susţine o probã oralã.
(2) Proba oralã se noteazã cu note de la 1 la 10 de cãtre fiecare membru al comisiei de examinare.
(3) Nota finalã la proba oralã o reprezintã media aritmeticã a notelor acordate de cãtre fiecare membru al comisiei de examinare.
(4) Nu se admit contestaţii cu privire la notele obţinute la proba oralã.
ART. 116
(1) Media generalã de promovare a concursului este de cel puţin 7.
(2) Media generalã a concursului este media aritmeticã a notelor obţinute la proba scrisã de verificare a cunoştinţelor teoretice, respectiv la proba practicã şi la proba oralã.
(3) Dispoziţiile art. 100-104 se aplicã în mod corespunzãtor.

SECŢIUNEA a III-a
Funcţionarii publici

ART. 117
(1) Funcţionarii publici din cadrul Consiliului îşi desfãşoarã activitatea în temeiul <>Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Ocuparea posturilor pentru personalul prevãzut la alin. (1) se face prin concurs sau examen organizat în condiţiile legii.
ART. 118
Salarizarea funcţionarilor publici şi a personalului contractual este reglementatã potrivit dispoziţiilor legale aplicabile aceloraşi categorii de personal din aparatul Parlamentului României.

SECŢIUNEA a IV-a
Evaluarea personalului din aparatul propriu al Consiliului

ART. 119
Pentru verificarea îndeplinirii criteriilor de competenţã profesionalã şi de performanţã, personalul din aparatul propriu al Consiliului este supus, la fiecare 3 ani, unei evaluãri privind eficienţa, calitatea activitãţii şi integritatea, obligaţia de formare profesionalã continuã şi absolvirea unor cursuri de specializare. În cazul personalului numit în funcţii de conducere, evaluarea se face şi asupra modului de îndeplinire a atribuţiilor manageriale.
ART. 120
Indicatorii de evaluare, stabiliţi pe baza criteriilor menţionate la art. 119, pentru fiecare categorie de personal, se aprobã de Consiliu.
ART. 121
(1) Prima evaluare a personalului din aparatul propriu al Consiliului se face dupã primul an de la numirea în funcţie, iar urmãtoarele evaluãri se fac la fiecare 3 ani, de regulã în luna februarie.
(2) Evaluarea judecãtorilor şi procurorilor detaşaţi în cadrul aparatului propriu al Consiliului se face în raport de specificul activitãţii desfãşurate, pe baza criteriilor aprobate de Plen.
ART. 122
(1) Evaluarea personalului se face de comisii constituite prin hotãrâre a Consiliului, separat pentru personalul de specialitate juridicã asimilat judecãtorilor şi procurorilor, personalul contractual, funcţionarii publici sau, dupã caz, judecãtorii şi procurorii detaşaţi.
(2) Comisiile de evaluare sunt constituite din directori, şefi de serviciu şi, dupã caz, şefi de birouri.
(3) Evaluarea personalului cu funcţii de conducere se face de secretarul general şi de secretarul general adjunct.
(4) Prin raportul de evaluare a activitãţii profesionale se poate acorda unul dintre calificativele: "foarte bine", "bine", "satisfãcãtor" sau "nesatisfãcãtor".
(5) Dacã în perioada pentru care se face evaluarea personalul din cadrul aparatului propriu al Consiliului a fost sancţionat disciplinar prin hotãrâre irevocabilã, se acordã calificativul imediat inferior celui care rezultã din evaluare.
(6) Personalul de execuţie nemulţumit de calificativul acordat poate face contestaţie la secretarul general, iar personalul de conducere, la Plen, în termen de 30 de zile de la data comunicãrii. Contestaţia se soluţioneazã în termen de 30 de zile de la înregistrare.
(7) Calificativul acordat de secretarul general sau de Plen este definitiv.
ART. 123
Persoanele care în urma evaluãrii primesc calificativul "nesatisfãcãtor", cu excepţia judecãtorilor şi procurorilor detaşaţi, sunt eliberate din funcţie pentru incapacitate profesionalã.

SECŢIUNEA a V-a
Rãspunderea disciplinarã a personalului din aparatul propriu

ART. 124
(1) Personalul de specialitate juridicã asimilat judecãtorilor şi procurorilor şi personalul contractual rãspund disciplinar pentru abaterile de la îndatoririle de serviciu.
(2) Sunt abateri disciplinare:
a) absenţele nemotivate de la serviciu, precum şi încãlcarea dispoziţiilor referitoare la respectarea programului de lucru;
b) întârzierea sistematicã în efectuarea lucrãrilor;
c) refuzul nejustificat de a îndeplini îndatoririle prevãzute de lege, de regulamente sau cele stabilite de conducerea Consiliului;
d) nerespectarea confidenţialitãţii lucrãrilor care au acest caracter;
e) neglijenţã gravã sau neglijenţe repetate în rezolvarea lucrãrilor;
f) manifestãrile care aduc atingere demnitãţii sau probitãţii profesionale;
g) încãlcarea interdicţiilor şi incompatibilitãţilor prevãzute de lege;
h) intervenţiile pentru soluţionarea unor cereri, pretinderea sau acceptarea rezolvãrii intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal.
ART. 125
Sancţiunile disciplinare ce se pot aplica în raport cu gravitatea abaterilor sunt:
a) avertismentul scris;
b) diminuarea indemnizaţiei sau a salariului de încadrare cu pânã la 15% pe o perioadã de la una la 3 luni;
c) eliberarea din funcţie sau desfacerea disciplinarã a contractului de muncã.
ART. 126
(1) Sancţiunile disciplinare prevãzute la art. 125 se aplicã de Plen pentru persoanele cu funcţii de conducere şi de secretarul general pentru personalul cu funcţii de execuţie.
(2) În cazul în care existã indiciile sãvârşirii unei abateri disciplinare, preşedintele Consiliului sau, dupã caz, secretarul general dispune cercetarea prealabilã care se efectueazã de un inspector desemnat de inspectorul-şef al Inspecţiei judiciare.
(3) În vederea desfãşurãrii cercetãrii prealabile inspectorul desemnat convoacã persoana cercetatã pentru a fi audiatã, care are dreptul sã îşi formuleze şi sã îşi susţinã apãrãrile.
(4) Rezultatul cercetãrii prealabile se consemneazã într-un raport în care se propune, dupã caz, aplicarea sancţiunii disciplinare sau clasarea cauzei dacã abaterea nu se confirmã.
(5) Hotãrârea sau, dupã caz, dispoziţia prin care s-a aplicat sancţiunea disciplinarã se comunicã celui în cauzã în termen de 10 zile de la adoptare. Împotriva hotãrârii sau deciziei persoana sancţionatã se poate adresa instanţelor judecãtoreşti competente în termen de 30 de zile de la data comunicãrii.
ART. 127
Funcţionarii publici pot fi sancţionaţi în condiţiile <>Legii nr. 188/1999 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

SECŢIUNEA a VI-a
Dispoziţii finale

ART. 128
Dispoziţiile prezentului regulament privind evaluarea şi rãspunderea disciplinarã a personalului din aparatul propriu al Consiliului se aplicã în mod corespunzãtor şi personalului Institutului Naţional al Magistraturii, precum şi personalului Şcolii Naţionale de Grefieri.

---------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016