Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 323 din 24 august 2005  pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea si desfasurarea concursului de promovare a judecatorilor si procurorilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 323 din 24 august 2005 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea si desfasurarea concursului de promovare a judecatorilor si procurorilor

EMITENT: CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII - PLENUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 815 din 8 septembrie 2005
În temeiul dispoziţiilor art. 133 alin. (5) şi (7) din Constituţia României, republicatã, şi ale <>art. 24 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
având în vedere prevederile <>art. 106 lit. f) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotãrãşte:

ART. 1
Se aprobã Regulamentul privind organizarea şi desfãşurarea concursului de promovare a judecãtorilor şi procurorilor, cuprins în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, <>Hotãrârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 154/2004 pentru aprobarea Regulamentului privind concursul de promovare în funcţii de execuţie a magistraţilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 879 din 27 septembrie 2004, se abrogã.
ART. 3
Prezenta hotãrâre se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele
Consiliului Superior al Magistraturii,
judecãtor dr. Dan Lupaşcu

Bucureşti, 24 august 2005.
Nr. 323.

ANEXĂ

REGULAMENT
privind organizarea şi desfãşurarea concursului de
promovare a judecãtorilor şi procurorilor

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Promovarea judecãtorilor şi procurorilor în funcţii de execuţie, efectiv sau pe loc, la tribunale, tribunale specializate, curţi de apel, parchetele de pe lângã aceste instanţe, precum şi la Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se face numai pe bazã de concurs, organizat la nivel naţional, potrivit dispoziţiilor legale.
ART. 2
Concursul de promovare în funcţii de execuţie vacante sau pe loc se organizeazã pe baza unor criterii obiective de apreciere a performanţelor profesionale ale magistraţilor care au vocaţie la promovare.
ART. 3
Concursul de promovare prevãzut la art. 1 se organizeazã anual sau ori de câte ori este nevoie de Consiliul Superior al Magistraturii, prin Institutul Naţional al Magistraturii.
ART. 4
(1) Consiliul Superior al Magistraturii stabileşte pentru fiecare concurs de promovare numãrul de posturi pentru care acesta se organizeazã. Posturile vor fi stabilite, distinct, pentru promovare efectivã şi, respectiv, pentru promovare pe loc, pentru fiecare instanţã şi parchet.
(2) Promovarea efectivã şi promovarea pe loc se vor face în gradul imediat superior celui pe care îl deţine magistratul, pânã la nivelul curţii de apel, pentru judecãtori, şi pânã la nivelul Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru procurori.
(3) Judecãtorii şi procurorii pot candida pentru promovare efectivã la oricare dintre instanţele şi, respectiv, parchetele imediat superioare în grad pentru care s-au stabilit posturi vacante, indiferent de instanţa sau parchetul la care funcţioneazã.
(4) Nu pot fi înscrişi la concurs judecãtorii sau procurorii care au funcţionat mai puţin de un an la instanţele sau parchetele inferioare celor pentru care candideazã.

CAP. II
Condiţii pentru înscrierea la concurs

ART. 5
(1) Pot participa la concursul de promovare în funcţii de execuţie vacante sau pe loc judecãtorii şi procurorii care îndeplinesc condiţiile de vechime în magistraturã prevãzute la <>art. 44 alin. (1) lit. a), b) şi c) şi alin. (1^1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care la ultima evaluare au avut calificativul "foarte bine" şi nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani.
(2) Îndeplinirea condiţiilor prevãzute la alin. (1) se constatã prin raportul direcţiei de specialitate a Consiliului Superior al Magistraturii.
ART. 6
(1) Data şi locul organizãrii concursului, numãrul posturilor pentru promovare efectivã şi pentru promovare pe loc, tematica şi bibliografia se aprobã de cãtre Consiliul Superior al Magistraturii şi se comunicã, cu cel puţin 60 de zile înainte, tuturor curţilor de apel şi parchetelor de pe lângã acestea. Curţile de apel şi parchetele de pe lângã acestea vor comunica de îndatã instanţelor şi parchetelor din circumscripţia lor aceste date. Datele comunicate vor fi publicate pe paginile de Internet ale Consiliului Superior al Magistraturii, Institutului Naţional al Magistraturii, Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi în 3 cotidiene centrale.
(2) În termen de 10 zile de la comunicarea datei concursului, cei interesaţi pot depune cereri la preşedintele curţii de apel sau la procurorul general al parchetului de pe lângã aceasta ori, dupã caz, la procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în care se vor menţiona felul promovãrii, efectivã sau pe loc, şi instanţa ori parchetul la care se solicitã promovarea, precum şi specializarea pentru care opteazã.
ART. 7
Dupã expirarea perioadei de înscriere, preşedinţii curţilor de apel sau procurorii generali ai parchetelor de pe lângã acestea ori, dupã caz, procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie vor înainta de îndatã Consiliului Superior al Magistraturii cererile.

CAP. III
Organizarea şi desfãşurarea concursului

ART. 8
Concursul constã în susţinerea unei probe scrise cu caracter teoretic şi practic.
ART. 9
Proba scrisã cu caracter teoretic şi practic se susţine la una dintre urmãtoarele discipline, în funcţie de specializarea pentru care opteazã judecãtorul sau procurorul: drept civil, drept penal, drept comercial, drept administrativ, drept financiar şi fiscal, dreptul muncii, dreptul familiei, drept internaţional privat, drept procesual civil sau drept procesual penal, precum şi, indiferent de specializare, jurisprudenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale, jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Comunitãţilor Europene.
ART. 10
(1) Proba scrisã cuprinde:
a) un subiect teoretic din materia de specialitate şi rezolvarea unei speţe;
b) un subiect teoretic din dreptul procesual civil sau, dupã caz, dreptul procesual penal şi rezolvarea unei speţe;
c) un subiect din jurisprudenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale;
d) un subiect din jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Comunitãţilor Europene.
(2) La rezolvarea speţei este permisã consultarea legislaţiei, cu excepţia celei comentate şi adnotate.
ART. 11
(1) Numãrul comisiilor de examinare, pentru judecãtori şi procurori, va fi stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii pentru fiecare concurs, în funcţie de numãrul candidaţilor şi de materiile pentru care aceştia au optat.
(2) Componenţa comisiilor de examinare se aprobã prin hotãrâre de cãtre Consiliul Superior al Magistraturii dintr-o listã de propuneri întocmitã de Institutul Naţional al Magistraturii.
ART. 12
(1) Din comisia de examinare pentru judecãtori fac parte un judecãtor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, un judecãtor de la curţile de apel şi un formator judecãtor de la Institutul Naţional al Magistraturii, cel puţin egal în grad cu postul pentru care se organizeazã concursul.
(2) Din comisia de examinare pentru procurori fac parte un procuror de la Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, un procuror de la parchetele de pe lângã curţile de apel şi un formator procuror de la Institutul Naţional al Magistraturii, cel puţin egal în grad cu postul pentru care se organizeazã concursul.
(3) Comisia va stabili, cu 24 de ore înainte de examen, 3 variante de subiecte, care se pun într-un plic sigilat.
(4) La data stabilitã, dupã intrarea candidaţilor în sãlile de examen, comisiile de examinare vor extrage câte un subiect din fiecare plic. Subiectele extrase vor fi multiplicate şi distribuite în fiecare salã.
ART. 13
(1) Fiecare lucrare se apreciazã cu note de la 1 la 10, în funcţie de conţinutul ştiinţific, originalitate, aspectele practice semnalate şi pertinenţa opiniilor exprimate. Nota 1 se acordã atunci când punctajul obţinut este mai mic sau egal cu aceastã notã. Nota acordatã pentru fiecare lucrare este media aritmeticã a notelor acordate de membrii comisiei de examinare. Nota finalã este media aritmeticã a notelor acordate pentru fiecare lucrare.
(2) Rezultatele se publicã pe paginile de Internet ale Consiliului Superior al Magistraturii şi Institutului Naţional al Magistraturii.
ART. 14
(1) Candidatul poate face contestaţie împotriva notãrii, în termen de 3 zile de la publicarea rezultatelor.
(2) Contestaţiile se soluţioneazã de o comisie formatã din 2 judecãtori de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi unul de la curţile de apel, respectiv 2 procurori de la Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi unul de la parchetele de pe lângã curţile de apel.
(3) Componenţa comisiei de contestaţii este aprobatã de Consiliul Superior al Magistraturii, pe baza listei de propuneri întocmite de Institutul Naţional al Magistraturii.
(4) Cu prilejul soluţionãrii contestaţiei lucrarea va fi reanalizatã, candidatul neputând sã obţinã o notã inferioarã celei acordate iniţial de comisia de examinare.
(5) Notarea comisiei de contestaţii este definitivã.
ART. 15
Pentru a fi declarat admis la concurs candidatul trebuie sã obţinã cel puţin media generalã 7 şi nu mai puţin de 5,00 la fiecare materie.
ART. 16
(1) Tabelele de clasificare a candidaţilor se comunicã curţilor de apel sau, dupã caz, parchetelor de pe lângã acestea şi Parchetului de pe lângã Înalte Curte de Casaţie şi Justiţie şi se prezintã Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.
(2) În termen de cel mult 30 de zile de la comunicarea rezultatelor, Consiliul Superior al Magistraturii dispune, prin hotãrâre, promovarea judecãtorilor şi a procurorilor declaraţi admişi.
ART. 17
(1) Promovarea în funcţii de execuţie vacante sau pe loc a candidaţilor declaraţi admişi la concurs se face în ordinea mediilor obţinute, în limita numãrului de posturi aprobate.
(2) Promovarea efectivã se face în raport de opţiunea candidatului, cu respectarea dispoziţiilor alin. (1).
ART. 18
(1) La medii egale au prioritate, în urmãtoarea ordine: candidaţii care au titlul ştiinţific de doctor în drept, candidaţii care au vechime mai mare în funcţia de judecãtor sau de procuror, candidaţii care au absolvit cursuri de masterat, candidaţii care au absolvit cursuri postuniversitare ori candidaţii care au activitate publicisticã în specialitate.
(2) În circumscripţiile instanţelor şi parchetelor unde o minoritate naţionalã are o pondere de cel puţin 50% din numãrul locuitorilor, la medii egale au prioritate candidaţii cunoscãtori ai limbii acelei minoritãţi.
ART. 19
Dispoziţiile prezentului regulament se aplicã în mod corespunzãtor judecãtorilor şi procurorilor militari şi personalului de specialitate juridicã asimilat judecãtorilor şi procurorilor din Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public, Institutul Naţional al Magistraturii şi Şcoala Naţionalã de Grefieri.
-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016