Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 23 din 15 ianuarie 1975  privind infiintarea statiunilor didactice experimentale pentru instruirea studentilor in conditii de productie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 23 din 15 ianuarie 1975 privind infiintarea statiunilor didactice experimentale pentru instruirea studentilor in conditii de productie

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 14 din 21 ianuarie 1975
Consiliul de Miniştri al Republicii Socialiste România hotãrãşte:

ART. 1
Se înfiinţeazã, pe data de 1 ianuarie 1975, staţiunile didactice experimentale, avînd denumirea, sediul şi subordonarea fata de Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare şi Apelor - Departamentul agriculturii de stat - şi institutele de învãţãmînt superior agricol, conform anexei nr. 1.
Staţiunile didactice experimentale se organizeazã şi vor funcţiona pe principiul gestiunii economice, cu personalitate juridicã, potrivit prevederilor legale cu privire la organizarea şi funcţionarea întreprinderilor agricole de stat, avînd ca obiect de activitate producţia agricolã şi instruirea studenţilor în condiţii de producţie.
ART. 2
Staţiunile didactice experimentale prevãzute la art. 1 vor prelua fermele şi terenurile de la unitãţile prevãzute în anexa nr. 2, cu activul şi pasivul aferent, inclusiv mijloacele circulante necesare desfãşurãrii activitãţii, pe baza bilanţului contabil întocmit la data de 31 decembrie 1974 şi a protocoalelor încheiate între unitãţile care predau şi staţiunile didactice experimentale care preiau.
În protocoale se va stabili producţia neterminatã aferentã anului agricol 1974/1975, corespunzãtor cu protocoalele de preluare de cãtre institutele agronomice a suprafeţelor de teren, încheiate la 1 octombrie 1974.
ART. 3
În staţiunile didactice experimentale conducerea, administrarea, executarea lucrãrilor necesare pregãtirii studenţilor şi desfãşurarea procesului de producţie se vor efectua de cãtre studenţi şi cadrele didactice, conform structurii organizatorice stabilite pentru fiecare unitate, în care scop:
a) rectorul institutului agronomic va îndeplini şi funcţia de director, fiind ajutat de un director adjunct tehnic (inginer şef pentru staţiunile didactice experimentale de gradul II-IV), cu funcţie permanenta;
b) decanii, şefii de catedra şi profesorii vor îndeplini şi funcţia de şefi de sectoare de producţie, de ferme sau de sectoare de deservire, raspunzind de activitatea de producţie şi economicã;
c) studenţii vor avea în primire anumite suprafeţe sau efective de animale şi vor efectua toate lucrãrile, pentru realizarea producţiei, ca orice muncitor agricol. Notarea pentru pregãtirea studentului se va face şi în funcţie de rezultatele obţinute în producţie.
ART. 4
În staţiunile didactice experimentale se va putea încadra cîte un muncitor permanent la 10 norme studenţeşti.
Norma studenteasca se va determina prin aplicarea unui coeficient mediu de 0,4 la normele care sunt stabilite pentru muncitorii calificaţi din unitãţile agricole de producţie.
Pentru executarea lucrãrilor în perioadele de virf de munci agricole, care depãşesc posibilitãţile de acoperire cu studenţii, se va putea prevedea în planurile de producţie şi angajarea de lucrãtori sezonieri.
ART. 5
În desfãşurarea activitãţii de producţie şi economice a staţiunilor didactice experimentale, conducerea institutului şi cadrele didactice vor fi sprijinite de un numãr restrîns de personal TESA stabilit la maximum 11 posturi conform anexei nr. 3 din care 2 pot fi funcţii de conducere: director adjunct tehnic (inginer şef) şi contabil şef.
ART. 6
Indicatorii de plan, economici şi financiari, precum şi mijloacele materiale şi bãneşti ale staţiunilor didactice experimentale, se includ şi se asigura prin planul Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare şi Apelor - Departamentul agriculturii de stat, prezentind acestuia dãri de seama economice financiare şi contabile.
Suprafeţele şi efectivele de animale aferente acestor unitãţi rãmîn în evidenta şi sub controlul Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare şi Apelor - Departamentul agriculturii de stat, respectiv al trusturilor judeţene de întreprinderi agricole de stat.
Ministerul Educaţiei şi Învãţãmîntului împreunã cu Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare şi Apelor vor asigura desfãşurarea activitãţii de instruire a studenţilor din învãţãmîntul superior agricol, în condiţii de producţie, în cadrul staţiunilor didactice experimentnle prevãzute la art. 1.
ART. 7
Sistemul de planificare, finanţare, creditare, retribuire şi evidenta a producţiei şi a muncii în staţiunile didactice experimentale va fi similar cu cel aplicat în întreprinderile agricole de stat.
De asemenea, nivelul productiilor planificate pentru aceste unitãţi va fi cel din întreprinderile agricole de stat din zona. Intreaga producţie obţinutã în staţiunile didactice experimentale va fi livrata la fondul central al statului.
ART. 8
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare şi Apelor va dota staţiunile didactice experimentale cu tractoare, maşini şi utilaje agricole pentru executarea lucrãrilor agricole, dupã normativele din agricultura de stat, precum şi, suplimentar, cu utilajele necesare instruirii studenţilor în condiţii de producţie.
Tractoarele, maşinile şi utilajele agricole suplimentare se includ în mijloacele fixe din dotarea institutelor de învãţãmînt superior.
ART. 9
În preţul de cost al produselor obţinute de staţiunile didactice experimentale se va cuprinde contravaloarea manoperei în întregime.
Sumele aferente muncii prestate de studenţi şi cadre didactice vor fi evidentiate distinct şi vor putea fi utilizate ca resurse pentru autodotarea institutelor de învãţãmînt superior agronomic, potrivit prevederilor din planul naţional unic de dezvoltare economico-socialã.
ART. 10
Activitatea de cercetare ştiinţificã a cadrelor didactice se va desfasura conform reglementãrilor existente, în cadrul programelor coordonate de Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice.
Cheltuielile efectuate de staţiunile didactice experimentale pentru cercetãrile institutelor de învãţãmînt superior agronomic, în cadrul programelor, se suporta de cãtre institutele respective din cota de 70-75% prevãzutã de anexa nr. 3 la <>Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 77/1970 .
Cheltuielile efectuate cu cercetãrile fundamentale pentru institutele de învãţãmînt agronomic se restituie staţiunilor didactice experimentale din planurile de cheltuieli ale acestor institute.
ART. 11
Actualele staţiuni didactice experimentale care funcţioneazã pe lîngã institutele agronomice în baza Hotãrîrii Consiliului de Miniştri nr. 621/1954 se desfiinţeazã, incorporindu-se întreg activul şi pasivul în staţiunile didactice experimentale ce se înfiinţeazã prin prezenta hotãrâre.
ART. 12
Pe data de 1 ianuarie 1975, Întreprinderea agricolã de stat Belciugatele, cu sediul în comuna Belciugatele, judeţul Ilfov, îşi schimba denumirea în "Întreprinderea agricolã de stat Sarulesti" şi va avea sediul în comuna Sarulesti, judeţul Ilfov.
ART. 13
Se autoriza Comitetul de Stat al Planificarii şi Ministerul Finanţelor, la propunerea Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare şi Apelor, sa introducã modificãrile ce decurg din aplicarea prevederilor prezentei hotãrîri asupra indicatorilor de plan economici şi financiari ai acestui minister, precum şi în volumul şi structura bugetului de stat pe anul 1975.

Prim-ministru,
MANEA MANESCU

ANEXA 1

STAŢIUNILE DIDACTICE EXPERIMENTALE
ce se înfiinţeazã în subordonarea Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare şi Apelor şi unitãţilor de învãţãmînt superior



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. În subordonarea
crt. Denumirea unitãţii Sediul Ministerului Agriculturii,
Industriei Alimentare şi
Apelor şi unitãţilor de
învãţãmînt superior
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Staţiunea didactica comuna Belciugatele, Institutul agronomic
experimentala Belciugatele judeţul Ilfov "Nicolae Balcescu"
din Bucureşti
2. Staţiunea didactica municipiul Timişoara Institutul agronomic
experimentala Timişoara din Timişoara
3. Staţiunea didactica municipiul Iaşi Institutul agronomic
experimentala Iaşi "Ion Ionescu de la Brad"
din Iaşi
4. Staţiunea didactica municipiul Cluj- Institutul agronomic
experimentala Minastur Napoca "Dr. Petru Groza" din
din Cluj-Napoca
5. Staţiunea didactica municipiul Craiova Universitatea din Craiova
experimentala Craiova
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 2

LISTA
terenurilor ce se preiau în anul 1974 pentru înfiinţarea staţiunilor didactice experimentale



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Staţiunile didactice Suprafata terenurilor care se preiau Denumirea


preiau fermele şi total din care: de stat de
terenurile Agricol din care: la care se
arabil preiau
(ha) (ha) (ha) fermele şi
terenurile


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Staţiunea didactica 4.254 4.154 4.150 I.A.S.
experimentala Belciugatele
Belciugatele

2. Staţiunea didactica 1.509 1.352 1.322 I.A.S.
experimentala Becicherecu
Timişoara Mic

3. Staţiunea didactica 872 857 820 I.A.S.
experimentala Iaşi Miroslava

4. Staţiunea didactica 494,78 482,20 331,98 I.A.S.
experimentala Minastur Baciu

5. Staţiunea didactica 196,66 178,00 161,00 I.A.S.
experimentala Craiova Sadova
882,00 874,00 860,00 I.A.S.
Robanesti
147,09 146,00 140,09 I.A.S.
Craiova
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL GENERAL 8.355,53 8.043,20 7.785,07
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 3

STAŢIUNEA DIDACTICA EXPERIMENTALA


PERSONAL TESA *)

- director adjunct tehnic (inginer şef) 1
- contabil şef 1
- financiar, normare, salarizare, CFI 3
- magaziner 1
- A.D.T. 2
- inginer mecanic 1
- inginer (tehnician) constructor 1
- secretar dactilograf 1
------
TOTAL: 11

__________
*) Experimental în anul 1975.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016