Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 20 din 5 august 2010  pentru aprobarea Normei nr. 10/2010  privind obligatiile de raportare si transparenta in sistemul pensiilor administrate privat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 20 din 5 august 2010 pentru aprobarea Normei nr. 10/2010 privind obligatiile de raportare si transparenta in sistemul pensiilor administrate privat

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A SISTEMULUI DE PENSII PRIVATE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 605 din 26 august 2010

    În temeiul dispoziţiilor art. 16, 21, art. 23 lit. b), f) şi h) şi ale <>art. 24 lit. j) şi o) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 313/2005,
    în baza <>Hotãrârii Parlamentului României nr. 24/2006 privind numirea preşedintelui, a vicepreşedintelui şi a celorlalţi membri ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private şi a <>Hotãrârii Parlamentului României nr. 26/2010 privind numirea unui membru al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private,
    conform prevederilor art. 55 alin. (12) şi (14), art. 111-114 şi ale <>art. 128 lit. g) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
    având în vedere Nota de fundamentare nr. 525 din 28 iunie 2010 a Direcţiei reglementare şi autorizare,
    în baza hotãrârii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private adoptate în data de 5 august 2010,

    Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private emite urmãtoarea hotãrâre:

    ART. 1
    Se aprobã <>Norma nr. 10/2010 privind obligaţiile de raportare şi transparenţã în sistemul pensiilor administrate privat, prevãzutã în anexa*) care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
-----------
    *) Anexa se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 605 bis, care se poate achiziţiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul al Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Bucureşti, şos. Panduri nr. 1.

    ART. 2
    Prezenta hotãrâre şi norma menţionatã la art. 1 se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    ART. 3
    Direcţia secretariat şi directorul general asigurã ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotãrâri.

                     Preşedintele Comisiei de Supraveghere
                        a Sistemului de Pensii Private,
                                 Mircea Oancea

    ANEXĂ

                          <>NORMA nr. 10 din 5 august 2010
                 privind obligaţiile de raportare şi transparenţã în
                      sistemul pensiilor administrate privat


    În temeiul dispoziţiilor art. 16, art. 21, art. 23 lit. b), f) şi h), <>art. 24 lit. j) şi o) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 313/2005,
    având în vedere prevederile art. 55 alin. (12) şi (14), art. 111-114 şi ale <>art. 128 lit. g) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã, în continuare <>Legea nr. 411/2004,
    Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, denumitã în continuare Comisie, emite prezenta normã.

    CAP. I
    Dipoziţii generale

    ART. 1
    Prezenta normã reglementeazã obligaţiile de raportare şi transparenţã în sistemul pensiilor administrate privat.
    ART. 2
    Prezenta normã se aplicã urmãtoarelor categorii de entitãţi, denumite în continuare entitãţi raportoare:
    a) administratori de fonduri de pensii administrate privat, denumiţi în continuare administratori;
    b) depozitari ai fondurilor de pensii administrate privat, denumiţi în continuare depozitari;
    c) agenţi de marketing persoane juridice, denumiţi în continuare agenţi de marketing;
    ART. 3
    (1) Termenii şi expresiile utilizate în prezenta normã au semnificaţia prevãzutã la <>art. 2 din Legea nr. 411/2004.
    (2) De asemenea, în înţelesul prezentei norme, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarea semnificaţie:
    a) sistem informatic de raportãri - sistemul informatic prin care Comisia colecteazã indicatori primari de la entitãţile raportoare, denumit în continuare SIR.
    b) indicatori primari - date şi informaţii colectate de Comisie prin intermediul SIR;
    c) raport periodic - un set de indicatori primari solicitaţi de Comisie, care se regãsesc într-un formular de raportare şi au aceeaşi periodicitate de transmitere şi acelaşi termen de raportare;
    d) format de raportare - format standardizat folosit de SIR pentru transferul de date, respectiv, standardul formatului de raportare extensible Markup Language, denumit în continuare XML;
    e) instrucţiuni tehnice - reguli prin care se stabilesc cerinţele minime de raportare specifice fiecãrui raport periodic.

    CAP. II
    Obligaţiile entitãţilor raportoare

    SECŢIUNEA 1
    Dispoziţii generale privind rapoartele periodice

    ART. 4
    (1) Rapoartele periodice se completeazã conform documentelor justificative.
    (2) Rapoartele periodice transmise de cãtre entitãţile raportoare trebuie sã fie reale, corecte şi complete.
    (3) În cazul în care nu existã date, rapoartele sunt completate cu zero.
    (4) Rapoartele periodice se completeazã în limba românã.
    ART. 5
    (1) Administratorul comunicã Comisiei datele de identificare şi datele de contact ale persoanei(lor) responsabilã(le) cu activitatea pentru care se întocmesc raportãri, precum şi datele de identificare şi datele de contact ale persoanei(lor) responsabilã(le) cu transmiterea raportãrilor.
    (2) Depozitarul comunicã Comisiei datele de identificare şi datele de contact ale persoanei(lor) responsabilã(le) cu activitatea de depozitare şi custodie şi ale persoanei(lor) responsabilã(le) cu transmiterea raportãrilor periodice.
    (3) Agenţii de marketing persoane juridice comunicã Comisiei datele de identificare şi datele de contact ale persoanei(lor) responsabilã(le) cu activitatea de marketing şi ale persoanei(lor) responsabilã(le) cu transmiterea raportãrilor periodice.
    (4) Informaţiile solicitate la alin. (1) - (3) se transmit Comisie conform structurii prezentate în anexa nr. 15, în termen de 2 zile lucrãtoare de la intrarea în vigoare a actului normativ.
    (5) Orice decizie de modificare a informaţiilor prevãzute la alin. (1) - (3) se comunicã Comisiei prin completarea unui nou formular, imediat ce intervine modificarea.
    (6) Informaţiile prevãzute la alin. (1) - (5) se completeazã în baza regulamentului de organizare şi funcţionare, organigramei, a responsabilitãţilor corespunzãtoare fişei de post.
    ART. 6
    (1) Entitãţile raportoare transmit Comisiei toate rapoartele periodice, în format electronic, sub semnãturã electronicã extinsã a persoanelor responsabile cu activitatea raportatã, sau a persoanei/persoanelor responsabile pentru transmiterea rapoartelor, conform anexei 15, dupã caz, cu excepţia cazului în care se prevede altfel.
    (2) La solicitarea Comisiei, entitãţile raportoare transmit rapoartele periodice pe suport hârtie, cu ştampila şi sub semnãtura reprezentantului legal, respectiv a persoanei mandatate sã reprezinte depozitarul în relaţia cu Comisia, dupã caz.
    ART. 7
    (1) Rapoartele periodice semnate, cu semnãturã electronicã extinsã, sunt transmise electronic, în formatul standard de raportare XML, conform instrucţiunilor tehnice de raportare, cu excepţia cazului în care se prevede altfel.
    (2) Pentru transmiterea electronicã, entitãţile raportoare au obligaţia de a se înregistra ca utilizatori în aplicaţia SIR.
    ART. 8
    Entitãţile raportoare sunt obligate sã punã la dispoziţia Comisiei, la cerere, în forma şi în termenul stabilit de aceasta, informaţiile şi documentele care sã evidenţieze şi sã justifice operaţiunile privind activitatea desfãşuratã, sub toate aspectele sale.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Obligaţiile de raportare ale administratorilor pentru activitatea fondurilor de pensii administrate privat

    ART. 9
    Administratorii au obligaţia sã întocmeascã şi sã transmitã pentru activitatea fiecãrui fond de pensii private rapoartele periodice, în formatul standard de raportare XML, în structura şi la termenele stabilite de Comisie.
    ART. 10
    (1) Pentru activitatea fiecãrui fond de pensii, administratorul întocmeşte şi transmite Comisie situaţiile financiare anuale şi raportãrile contabile semestriale, conform reglementãrilor contabile în vigoare.
    (2) Semestrial, conducãtorul direcţiei de audit intern al administratorului are obligaţia de a întocmi un raport cuprinzând acţiunile de audit intern desfãşurate la nivelul fiecãrui fond de pensii, din care sã reiasã constatãrile şi recomandãrile acestuia, aşa cum este prevãzut în anexa nr. 16.
    (3) Raportul semestrial prevãzut la alin. (2) se transmite Comisiei, pânã în data de 25 a lunii urmãtoare semestrului pentru care se face raportare.
    ART. 11
    (1) Lunar, administratorul întocmeşte pentru activitatea fiecãrui fond de pensii urmãtoarele rapoarte periodice:
    a) situaţia detaliatã a investiţiilor, prevãzutã în anexa nr. 4;
    b) soldurile conturilor individuale ale participanţilor, prevãzutã în anexa nr. 1A;
    c) situaţia transferurilor de tip "in", prevãzutã în anexa nr. 1B;
    d) situaţia transferurilor de tip "out" şi utilizarea activului personal al participanţilor, prevãzutã în anexa nr. 1C;
    e) balanţa contabilã de verificare analiticã, prevãzutã în anexa nr. 10;
    f) structura numãrului de participanţi, prevãzutã în anexa nr. 1D;
    g) situaţia contului colector al fondului de pensii, prevãzutã în anexa nr. 1E.
    (2) Rapoartele lunare prevãzute la alin. (1) lit. a) şi f) se transmit Comisiei în termen de 2 zile lucrãtoare ale lunii urmãtoare celei pentru care se face raportarea.
    (3) Rapoartele lunare prevãzute la alin. (1) lit. b), c), d) şi g) se transmit Comisiei în termen de 7 zile lucrãtoare ale lunii urmãtoare celei pentru care se face raportarea.
    (4) Raportul lunar prevãzut la alin. (1) lit. e) se transmite Comisiei pânã în data de 25 a lunii urmãtoare celei pentru care se face raportarea.
    ART. 12
    (1) Sãptãmânal, administratorul întocmeşte pentru activitatea fiecãrui fond de pensii situaţia activelor investite şi a obligaţiilor fondului de pensii, conform structurii prezentate în anexa nr. 2.
    (2) Raportul sãptãmânal prevãzut la alin. (1) se transmite Comisiei în a doua zi lucrãtoare a sãptãmânii urmãtoare celei pentru care se face raportarea, pentru sãptãmâna anterioarã, detaliat pentru fiecare zi calendaristicã a sãptãmânii, inclusiv sâmbãtã şi duminicã.
    ART. 13
    (1) Zilnic, administratorul întocmeşte pentru activitatea fiecãrui fond de pensii situaţia valorii activului net, conform structurii prevãzutã în anexa nr. 3.
    (2) Informaţiile prevãzute la alin. (1) se transmit Comisie în ziua lucrãtoare urmãtoare celei pentru care se face raportarea.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Obligaţiile de raportare ale administratorilor fondurilor de pensii administrate privat

    ART. 14
    Administratorii au obligaţia sã întocmeascã şi sã transmitã pentru activitatea proprie rapoartele periodice, în formatul standard de raportare XML, în structura şi la termenele stabilite de Comisie.
    ART. 15
    (1) Administratorul întocmeşte şi transmite Comisiei pentru activitatea proprie situaţiile financiare anuale şi raportãrile contabile semestriale, conform reglementãrilor contabile în vigoare.
    (2) Anual, administratorii au obligaţia de a transmite pânã la data de 31 ianuarie a fiecãrui an raportul actuarial anual prevãzut în anexa nr. 13.
    (3) Calculul provizionului tehnic cuprins în anexa nr. 13 se efectueazã în baza datelor necesare existente în ultima zi lucrãtoare a anului precedent.
    (4) Anual, administratorul are obligaţia de a transmite Comisiei, raportul prevãzut la art. 25.
    ART. 16
    (1) Lunar, administratorul întocmeşte pentru activitatea proprie urmãtoarele rapoarte periodice:
    a) declaraţia privind taxa de funcţionare, prevãzutã în anexa nr. 5;
    b) balanţa contabilã de verificare analiticã, prevãzutã în anexa nr. 10;
    c) situaţia privind comisionul datorat de cãtre administrator agenţilor de marketing persoane juridice, prevãzutã în anexa nr. 8;
    d) situaţia privind comisionul datorat de cãtre administrator depozitarului, prevãzutã în anexa nr. 9.
    (2) Rapoartele lunare prevãzute la alin. (1) se transmit Comisiei pânã în data de 25 a lunii urmãtoare celei pentru care se face raportare.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Obligaţiile de raportare ale depozitarilor fondurilor de pensii administrate privat

    ART. 17
    Depozitarii au obligaţia sã întocmeascã şi sã transmitã rapoartele periodice, în formatul standard de raportare XML, în structura şi la termenele stabilite de Comisie.
    ART. 18
    (1) Lunar, depozitarul întocmeşte urmãtoarele rapoarte periodice:
    a) situaţia activelor care acoperã provizionul tehnic, prevãzutã în anexa nr. 11;
    b) declaraţia privind taxa de funcţionare, prevãzutã în anexa nr. 6.
    (2) Raportul lunar prevãzut la alin. (1) lit. a) se transmite Comisiei în prima zi lucrãtoare a fiecãrei luni, pentru ultima zi lucrãtoare a lunii precedente.
    (3) Raportul lunar prevãzut la alin (1) lit. b) se transmite Comisiei pânã în data de 25 a lunii urmãtoare celei pentru care se face raportare.
    ART. 19
    (1) Zilnic, depozitarul întocmeşte pentru activitatea fiecãrui fond de pensii situaţia valorii activului net, conform structurii prezentate în anexa nr. 3.
    (2) Raportul zilnic prevãzut la alin. (1) se transmite Comisiei, în fiecare zi lucrãtoare, urmãtoare celei pentru care se face raportarea.

    SECŢIUNEA a 5-a
    Obligaţiile de raportare ale agenţilor de marketing

    ART. 20
    Agenţii de marketing persoane juridice au obligaţia sã întocmeascã şi sã transmitã rapoartele periodice, în formatul standard de raportare XML, în structura şi la termenele stabilite de Comisie.
    ART. 21
    Brokerii de pensii întocmesc şi transmit Comisiei situaţiile financiare anuale şi raportãrile contabile semestriale, conform reglementãrilor contabile în vigoare.
    ART. 22
    (1) Lunar, agenţii de marketing întocmesc pentru activitatea proprie declaraţia privind taxa de funcţionare, conform structurii prezentate în anexa nr. 7.
    (2) Raportul lunar prevãzut la alin. (1) se transmite Comisiei pânã în data de 25 a lunii urmãtoare celei pentru care se face raportare.

    CAP. III
    Obligaţii de informare şi transparenţã

    ART. 23
    (1) În aplicarea prevederilor <>art. 111 alin. (1) din Legea nr. 411/2004, administratorul publicã pe pagina proprie de web cel mai târziu la data de 31 mai a fiecãrui an un raport anual de informare a participanţilor cu informaţii corecte şi complete despre activitatea desfãşuratã în anul calendaristic precedent.
    (2) Conţinutul minim al raportului anual cu privire la administrator şi la fondul de pensii administrat privat, prevãzut la alin. (1), cuprinde:
    a) denumirea şi sediul administratorului, componenţa consiliului de administraţie/consiliului de supraveghere şi a comitetului de direcţie/directoratului, dupã caz;
    b) numele acţionarilor care deţin mai mult de 5% din totalul acţiunilor şi procentul deţinut de aceştia din totalul acţiunilor;
    c) denumirea şi sediul depozitarului şi auditorului fondului de pensii privat pe care îl administreazã;
    d) evoluţia numãrului de participanţi;
    e) evoluţia activelor fondului de pensii administrat privat şi a valorii unitare a activului net.
    ART. 24
    (1) În aplicarea prevederilor <>art. 113 alin. (1) din Legea nr. 411/2004, administratorul transmite în scris, gratuit, fiecãrui participant, la ultima adresã de corespondenţã comunicatã, pânã la data de 15 mai a fiecãrui an, o scrisoare de informare cu date despre situaţia activul personal al participantului la data de 31 decembrie a anului precedent.
    (2) Scrisoarea de informare prevãzutã la alin. (1) trebuie sã conţinã minimum de informaţii prevãzute în anexa nr. 12.
    (3) Administratorul este obligat sã ia toate mãsurile necesare astfel încât sã se respecte confidenţialitatea informaţiilor referitoare la datele personale ale participanţilor la fondurile de pensii administrate privat potrivit legislaţiei referitoare la protecţia datelor cu caracter personal.
    ART. 25
    (1) În aplicarea prevederilor <>art. 114 din Legea nr. 411/2004, administratorul întocmeşte şi transmite Comisiei, un raport anual care oferã o imagine realã, corectã şi completã asupra activitãţii de administrare a fondului de pensii administrat privat.
    (2) Conţinutul minim al raportului anual prevãzut la alin. (1) cuprinde:
    a) date privind identificarea administratorului, conducerea, organizarea şi funcţionarea acestuia, organigrama entitãţii, cu specificarea numãrului de persoane alocate fiecãrui departament;
    b) date privind identificarea fondului de pensii administrate privat, depozitarul şi auditorul acestuia;
    c) informaţii privind evoluţia numãrului de participanţi la fondul de pensii administrat privat;
    d) analiza respectãrii regulilor de investire conţinute în declaraţia privind politica de investiţii, modificãrile survenite în timpul anului şi motivele care au determinat eventualele modificãri;
    e) activitatea privind marketingul în domeniul pensiilor private;
    f) strategiile privind marketingul în domeniul pensiilor private;
    g) managementul riscului investiţional şi metodele de evaluare a riscului;
    h) managementul riscului operaţional;
    i) conformitatea cu legislaţia şi reglementãrile interne ale societãţii în efectuarea operaţiunilor societãţii.
    (3) Raportul anual asupra activitãţii de administrare a fondului de pensii administrat privat prevãzut la alin. (1) include şi:
    a) situaţiile financiare anuale ale fondului de pensii administrate privat, întocmite şi aprobate conform legislaţiei în vigoare;
    b) situaţiile financiare anuale ale administratorului care administreazã fondul de pensii administrate privat întocmite şi aprobate conform legislaţiei în vigoare.
    (4) Auditorul financiar emite o opinie cu privire la raportul prevãzut la alin. (1), cu respectarea prevederilor <>art. 114 alin. (2) din Legea nr. 411/2004.
    (5) Raportul prevãzut la alin. (1) însoţit de raportul auditorului financiar, aşa cum este prevãzut la alin. (4) se transmit de cãtre administrator Comisiei pe suport de hârtie, pânã la data de 15 aprilie a fiecãrui an.
    ART. 26
    (1) Anual, administratorul are obligaţia de a publica pe pagina proprie de web, în termen de 5 zile lucrãtoare de la transmiterea lor la Comisie:
    a) situaţiile financiare anuale ale fondului de pensii administrat privat, conform reglementarilor contabile în vigoare;
    b) situaţiile financiare anuale ale administratorului care administreazã fondul de pensii administrate privat, conform reglementarilor contabile în vigoare.
    (2) Administratorul are obligaţia de a publica pe pagina proprie de web, în termen de 5 zile lucrãtoare de la transmiterea lor la Comisie:
    a) raportãrile contabile semestriale ale fondului de pensii administrat privat, conform reglementarilor contabile în vigoare;
    b) raportãrile contabile semestriale ale administratorului care administreazã fondul de pensii administrate privat, conform reglementãrilor contabile în vigoare.
    (3) Lunar, pentru activitatea fiecãrui fond de pensii, administratorul are obligaţia de a publica pe pagina proprie de web, în termen de 10 zile lucrãtoare de la expirarea lunii anterioare, urmãtoarele informaţii:
    a) numãrul total de participanţi ai fondului de pensii şi structura acestora pe grupe de sex şi vârste, respectiv: pânã la 19 ani, între 20-24 ani, între 25 - 29 ani, între 30-34 ani, între 35-39 ani, între 40-44 ani, între 45-49 ani, între 50 - 54 ani, între 55 - 59 ani, 60 - 64 ani şi peste 65 ani;
    b) structura portofoliului de investiţii, conform anexei nr. 14.
    (4) Sãptãmânal, administratorul are obligaţia de a publica pe pagina proprie de web, în fiecare zi de marţi, pentru ziua de vineri a precedentei sãptãmâni, urmãtoarele informaţii:
    a) valoarea activului total al fondului de pensii administrat privat;
    b) valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat;
    c) numãrul total de unitãţi de fond total al fondului de pensii administrat privat;
    d) valoarea unitarã a activului net.
    (5) Informaţiile şi datele publicate pe pagina proprie de web sunt salvate în format arhivat şi rãmân publicate pe o perioadã de 5 ani din momentul postãrii pe pagina de web.
    (6) Informaţiile şi datele publicate prevãzute la alin. (5) trebuie sã fie structurate, vizibile şi uşor accesibile pe pagina de web a administratorului.
    (7) Pe pagina de start a site-ului administratorului trebuie sã existe link intern cãtre pagina de web prevãzutã la alin. (4), (5) şi (6).

    CAP. IV
    Dispoziţii tranzitorii şi finale

    ART. 27
    Administratorul asigurã reprezentanţilor Comisiei accesul nelimitat la sistemul informatic de gestiune al operaţiunilor fondului de pensii la sediul administratorului, precum şi la toate sistemele informatice utilizate în vederea ducerii la îndeplinire a obiectului de activitate.
    ART. 28
    Entitãţile raportoare sunt rãspunzãtoare pentru prejudiciile create prin neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzãtoare a obligaţiilor de raportare şi transparenţã.
    ART. 29
    Transmiterea raportãrilor cãtre Comisie se efectueazã pânã la ora 15,30 a zilei de raportare.
    ART. 30
    Termenele prevãzute de prezenta normã care expirã într-o zi de sãrbãtoare legalã sau într-o zi nelucrãtoare se vor prelungi pânã la ora 15,30 a urmãtoarei zile lucrãtoare.
    ART. 31
    (1) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, dacã nu sunt sãvârşite în astfel de condiţii încât sã fie considerate infracţiuni:
    a) neraportarea, raportarea cu întârziere sau raportarea de date sau informaţii eronate cãtre Comisie;
    b) nerespectarea prevederilor referitoare la informarea participanţilor;
    c) nerespectarea prevederilor referitoare la cerinţele de publicare a informaţiilor pe pagina proprie de web a informaţiilor;
    d) nerespectarea celorlalte obligaţii prevãzute de prezenta normã.
    (2) Sãvârşirea de cãtre entitatea raportoare a vreuneia din faptele prevãzute la alin. (1) se sancţioneazã conform prevederilor art. 81 alin. (1) lit. c), art. 127 alin. (1) lit. g), art. 140 alin. (1), art. 141 alin. (2) - (11), <>art. 142 şi 143 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    ART. 32
    Anexele nr. 1A, 1B, 1C, 1D, 1E, 2 - 16 fac parte integrantã din prezenta normã.
    ART. 33
    Prezenta normã intrã în vigoare la data de 01 ianuarie 2011.
    ART. 34
    La data intrãrii în vigoare a prezentei norme se abrogã <>Norma nr. 4/2008 privind obligaţiile de raportare şi transparenţã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 139 din 22 februarie 2008, aprobatã prin <>Hotãrârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 10/2008, <>art. 14 din Norma nr. 1/2008 privind calcul actuarial al provizionului tehnic pentru fondurile de pensii administrate privat, publicatã în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 38 din 17 ianuarie 2008, aprobatã prin <>Hotãrârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 1/2008 şi orice alte dispoziţii contrare.


     ANEXA 1A
    la normã

    Administrator de fond .....................
    Fond de pensii ...................


              Soldurile conturilor individuale ale participanţilor
                        în data de ....................



┌──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬───────┬───────┬───────┬───────┬────────┬───────┐
│Codul │Codul │Codul │Codul │CNP │Numele│Pre- │ │Data │Contri-│Data │Numãrul │Numãrul│
│de co-│de │admi- │fon- │parti-│parti-│numele│Contri-│virãrii│buţia │conver-│de │total │
│mandã │opera-│nis- │dului │cipant│cipan-│parti-│buţia │contri-│netã │tirii │unitãţi │de │
│ │ţiune │trato-│ │ │tului │cipan-│brutã │buţiei │ │contri-│de fond │unitãţi│
│ │ │rului │ │ │ │tului │ │brute │ │buţiei │aferente│de fond│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │nete în│contri- │(sold │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │unitãţi│buţiei │final) │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │de fond│nete │ │
├──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────┼───────┤
│Col. 1│Col. 2│Col. 3│Col. 4│Col. 5│Col. 6│Col. 7│Col. 8 │Col. 9 │Col. 10│Col. 11│Col. 12 │Col. 13│
├──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴───────┴───────┴───────┴───────┴────────┴───────┘



    Instrucţiuni de completare a Anexei nr. 1A

    (1) Anexa 1A se completeazã de cãtre administratorii de fonduri de pensii.
    (2) Instrucţiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare:
    a) pentru soldurile conturilor individuale pentru fiecare participant al unui fond de pensii şi
    b) pentru situaţia convertirilor de contribuţii nete în unitãţi de fond, pentru fiecare participant al fondului.
    (3) Câmpurile anexei 1A se completeazã, dupã cum urmeazã:




┌────┬──────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Denumire câmp │ Descriere câmp │
│crt.│ │ │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │Codul de comandã │Codul comenzii va avea una din urmãtoarele valori: │
│ │ │1 = raportare iniţialã; 5 = raportare rectificativã │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2 │Codul de │Codul operaţiunii se completeazã cu: │
│ │operaţiune │101 - operaţiunea este o încasare de contribuţie; │
│ │ │102 - operaţiunea este o ajustare sau corecţie; │
│ │ │199 - alte operaţiuni; │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3 │Codul │Codul administratorului aşa cum este înregistrat în Registrul Comisiei. │
│ │administratorului │ │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4 │Codul fondului │Codul fondului de pensii, aşa cum este înregistrat în Registrul Comisiei. │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 5 │CNP participant │Codul numeric personal al participantului (CNP). Se raporteazã toţi │
│ │ │participanţii care au cont individual la fondul de pensii (indiferent de │
│ │ │modalitatea prin care au aderat în fond, inclusiv participantii decedati şi │
│ │ │invalizi aflaţi în termenul de 12 luni specificat în art. 6 alin. (2) şi │
│ │ │<>art. 7 alin. (2) din Norma CSSPP nr. 22/2009, cu modificãrile şi completãrile │
│ │ │ulterioare). │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 6 │Numele │Numele participantului conform documentelor legale │
│ │participantului │ │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 7 │Prenumele │Prenumele participantului conform documentelor legale │
│ │participantului │ │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 8 │Contribuţia brutã │Valoarea în lei a contribuţiei brute a participantului în numele şi în contul │
│ │ │lui, conform extrasului de cont şi conform listei de viramente de la CNPAS. Se│
│ │ │utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca separator se foloseşte punctul. Suma │
│ │ │contribuţiilor brute aferente tuturor participanţilor trebuie sã fie egalã cu │
│ │ │suma totalã înscrisã în lista de viramente a CNPAS. │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 9 │Data virãrii │Data la care contribuţia brutã a participantului a fost viratã în contul │
│ │contribuţiei brute│bancar colector, conform extrasului de cont şi a listei de viramente emisã de │
│ │ │CNPAS. │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 10 │Contribuţia netã │Valoarea contribuţiei nete a participantului convertitã în unitãţi de fond. Se│
│ │ │utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca separator se foloseşte punctul. │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 11 │Data convertirii │Data la care contribuţia netã a participantului a fost convertitã în unitãţi │
│ │contribuţiei nete │de fond. │
│ │în unitãţi de fond│ │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 12 │Numãrul de unitãţi│Numãrul de unitãţi de fond rezultat în urma operaţiunii de convertire a │
│ │de fond aferente │contribuţiei nete. Se utilizeazã 6 poziţii zecimale, iar ca separator se │
│ │contribuţiei nete │foloseşte punctul. │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 13 │Numãrul total de │Numãrul de unitãţi de fond total, existent în contul individual al │
│ │unitãţi de fond │participantului, în ultima zi lucrãtoare a lunii pentru care se întocmeşte │
│ │(sold final) │raportul. Se utilizeazã 6 poziţii zecimale, iar ca separator se foloseşte │
│ │ │punctul. │
└────┴──────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




    Raportare iniţialã (cod 1)
    (4) - Metodologia de transmitere electronicã a anexei 1A.
    a) Fişierul obţinut este denumit dupã urmãtoarea sintaxã:
    YYYYMMDD_anx1A_1_FFF_EEE.xml.p7s
    unde:
    YYYYMMDD reprezintã data ultimei zile lucrãtoare a lunii pentru care se întocmeşte raportul;
    FFF reprezintã codul fondului de pensii înregistrat în Registrul Comisiei;
    EEE reprezintã codul entitãţii raportoare înregistrat în Registrul Comisiei.
    b) Fişierul definit conform punctului 4(a) se semneazã electronic, cu semnãturã electronicã extinsã a persoanei responsabile nominalizatã prin anexa 15.
    c) Fişierul definit conform punctului 4(a), semnat electronic, se încarcã în SIR, în folderul dedicat "anx1A".
    (5) Anexa nr. 1A se întocmeşte lunar şi se transmite Comisiei conform art. 11 din prezenta normã. Perioada pentru care se face raportarea este o lunã calendaristicã anterioarã.
    (6) SIR proceseazã automat datele prevãzute în anexa nr. 1A.
    (7) SIR transmite automat mesaje persoanelor responsabile cu activitatea de raportare, acestea având obligaţia de a analiza aceste mesaje în scopul soluţionãrii eventualelor erori sau avertismente.
    Raportare rectificativã (cod 5)
    (8) Orice modificare a unei raportãri iniţiale sau orice raport transmis dupã termenul stabilit de depunere, se considerã raportare rectificativã.
    (9) Raportarea rectificativã pentru anexa 1A conţine, în mod obligatoriu, douã fişiere semnate electronic cu semnãturã electronicã extinsã a persoanei responsabile nominalizatã prin anexa 15, astfel:
    a) un fişier în format XML cu valorile corecte (rectificate), denumit conform sintaxei:
    YYYYMMDD_anx1A_5_FFF_EEE.xml.p7s
    b) un fişier în format RTF care conţine o notã explicativã detaliatã cu privire la valorile corectate şi motivele care au generat raportarea eronatã, respectiv motivele care au generat transmiterea raportului dupã expirarea termenului limitã pentru depunere, denumit conform sintaxei:
    YYYYMMDD_anx1A_5_FFF_EEE.rtf.p7s
    (10) Lipsa oricãrui fişier menţionat la punctul (9) determinã respingerea raportãrii rectificative.
    (11) Raportarea rectificativã pentru anexa 1A se încarcã în SIR, în folderul dedicat "anx1A".


     ANEXA 1B
    la normã

    Administrator de fond .....................
    Fond de pensii ....................

                      Situaţia transferurilor de tip "in"
                        pentru luna ...... anul .......




┌──────┬──────┬──────┬──────┬────────┬────────┬───────┬───────┬───────┬───────┬───────┬───────────┐
│Codul │Codul │Codul │CNP │Codul │Valoarea│Data │Data │Numãrul│VUAN │Data │Totalul │
│de co-│de │admi- │parti-│fondului│acti- │înca- │conver-│de uni-│conver-│VUAN │numãrului │
│mandã │opera-│nis- │cipant│de unde │vului │sãrii │tirii │tãţi de│tire │conver-│de unitãţi │
│ │ţiune │trato-│ │s-a │personal│dispo- │dispo- │fond │(TI) │tire │de fond ale│
│ │ │rului │ │transfe-│transfe-│nibili-│nibili-│alocate│ │(TI) │fondului la│
│ │ │ │ │rat par-│rat (TI)│tãţilor│tãţilor│(TI) │ │ │data la │
│ │ │ │ │ticipan-│ │(TI) │(TI) │ │ │ │care a avut│
│ │ │ │ │tul (TI)│ │ │ │ │ │ │loc conver-│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │tirea (TI) │
├──────┼──────┼──────┼──────┼────────┼────────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────────┤
│Col. 1│Col. 2│Col. 3│Col. 4│ Col. 5 │ Col. 6 │ Col. 7│ Col. 8│ Col. 9│Col. 10│Col. 11│ Col. 12 │
├──────┼──────┼──────┼──────┼────────┼────────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────┴──────┴──────┴──────┴────────┴────────┴───────┴───────┴───────┴───────┴───────┴───────────┘



    Instrucţiuni de completare a Anexei nr. 1B

    (1) Anexa 1B se completeazã de cãtre administratorii de fonduri de pensii.
    (2) Instrucţiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a transferurilor de tip "in".
    (3) Câmpurile anexei 1B se completeazã, dupã cum urmeazã:




┌───┬───────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr.│ Denumire câmp │ Descriere câmp │
│crt│ │ │
├───┼───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1│Codul de comandã │Codul comenzii va avea una din urmãtoarele valori: │
│ │ │1 = raportare iniţialã; 5 = raportare rectificativã │
├───┼───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2│Codul de operaţiune│Codul operaţiunii se completeazã cu: │
│ │ │200 - operaţiune de transfer a participantului de la un alt fond de pensii │
│ │ │(transfer clasic); │
│ │ │201 - operaţiune de transfer a beneficiilor de la un alt fond de pensii │
│ │ │(beneficiar al unui decedat participant la un alt fond); │
│ │ │202 - operaţiune de transfer a beneficiilor în cadrul aceluiaşi fond; │
│ │ │(beneficiar al unui decedat participant la acelaşi fond); │
│ │ │203 - operaţiune de corecţie de CNP-uri (comasãri de CNP-uri între fonduri │
│ │ │diferite); │
│ │ │204 - operaţiune de corecţie a CNP-ului unui participant, în cadrul aceluiaşi │
│ │ │fond (comasãri de CNP-uri în cadrul aceluiaşi fond) │
│ │ │299 - alte operaţiuni decât cele prevãzute mai sus (alte transferuri in). │
├───┼───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3│Codul │Codul administratorului aşa cum este înregistrat în Registrul Comisiei. │
│ │administratorului │ │
├───┼───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4│Codul numeric │Codul numeric personal al participantului se completeazã pentru toate │
│ │personal al │operaţiunile. │
│ │participantului │ │
│ │(CNP) │ │
├───┼───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 5│Codul fondului de │Codul fondului de unde s-a transferat participantul (vechiul fond de pensii al│
│ │unde s-a transferat│participantului), aşa cum este înregistrat în Registrul Comisiei. │
│ │participantul (TI) │ │
├───┼───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 6│Valoarea activului │Valoarea activului personal transferat al unui participant, conform extrasului│
│ │personal transferat│de cont bancar. │
│ │(TI) │Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca separator se foloseşte punctul. │
├───┼───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 7│Data încasãrii │Data extrasului de cont aferent încasãrii disponibilitãţilor ce reprezintã │
│ │disponibilitãţilor │activul personal net transferat. │
│ │(TI) │ │
├───┼───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 8│Data convertirii │Data la care activul personal al participantului a fost convertit în unitãţi │
│ │disponibilitãţilor │de fond; │
│ │intrate prin │ │
│ │transfer (TI) │ │
├───┼───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 9│Numãrul de unitãţi │Numãr de unitãţi de fond alocate ca urmare a convertirii activului personal │
│ │de fond alocate │net al participantului. │
│ │(TI) │Se utilizeazã 6 poziţii zecimale. │
├───┼───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 10│VUAN convertire │Valoarea VUAN utilizat pentru convertirea activului personal al │
│ │(TI) │participantului. Se utilizeazã 6 poziţii zecimale. │
├───┼───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 11│Data VUAN (TI) │Data VUAN utilizat pentru convertirea activului personal net al │
│ │ │participantului. │
├───┼───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 12│Totalul numãrului │Totalul numãrului de unitãţi de fond ale fondului la data la care a avut loc │
│ │de unitãţi de fond │convertirea sumelor transferate (dupã ce s-a realizat convertirea). Se │
│ │ale fondului la │utilizeazã 6 poziţii zecimale │
│ │data la care a avut│ │
│ │loc convertirea │ │
│ │(TI) │ │
└───┴───────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    Raportare iniţialã (cod 1)
    (4) - Metodologia de transmitere electronicã a anexei 1B.
    a) Fişierul obţinut este denumit dupã urmãtoarea sintaxã:
    YYYYMM_anx1B__1_FFF_EEE.xml.p7s
    unde:
    YYYYMM reprezintã anul, respectiv luna pentru care a fost întocmit raportul;
    FFF reprezintã codul fondului de pensii înregistrat în Registrul Comisiei;
    EEE reprezintã codul entitãţii raportoare înregistrat în Registrul Comisiei.
    b) Fişierul definit conform punctului 4(a) se semneazã electronic, cu semnãturã electronicã extinsã a persoanei responsabile nominalizatã prin anexa 15.
    c) Fişierul definit conform punctului 4(a) semnat electronic, se încarcã în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat "anx1B".
    (5) Anexa nr. 1B se întocmeşte lunar şi se transmite Comisiei conform art. 11 din prezenta normã. Perioada pentru care se face raportarea este o lunã calendaristicã anterioarã.
    (6) SIR proceseazã automat datele prevãzute în anexa nr. 1B.
    (7) SIR transmite automat mesaje persoanelor responsabile cu activitatea de raportare, acestea având obligaţia de a analiza aceste mesaje în scopul soluţionãrii eventualelor erori sau avertismente.
    Raportare rectificativã (cod 5)
    (8) Orice modificare a unei raportãri iniţiale sau orice raport transmis dupã termenul stabilit de depunere, se considerã raportare rectificativã.
    (9) Raportarea rectificativã pentru anexa nr. 1B conţine, în mod obligatoriu, douã fişiere semnate electronic cu semnãturã electronicã extinsã a persoanei responsabile nominalizatã prin anexa 15, astfel:
    a) un fişier în format XML cu valorile corecte (rectificate), denumit conform sintaxei:
    YYYYMM_anx1B_5_FFF_EEE.xml.p7s
    b) un fişier în format RTF care conţine o notã explicativã detaliatã cu privire la valorile corectate şi motivele care au generat raportarea eronatã, respectiv motivele care au generat transmiterea raportului dupã expirarea termenului limitã pentru depunere, denumit conform sintaxei:
    YYYYMM_anx1B_5_FFF_EEE.rtf.p7s
    (10) Lipsa oricãrui fişier menţionat la punctul (9) determinã respingerea raportãrii rectificative.
    (11) Raportarea rectificativã pentru anexa 1B se încarcã în SIR, în folderul dedicat "anx1B".


     ANEXA 1C
    la normã

    Administrator de fond .....................
    Fond de pensii ....................


                                    Situaţia
          transferurilor de tip "out" şi utilizarea activului personal
               al participanţilor pentru luna ..... anul ........




┌──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬─────┬───────┬───────┬───────┬───────┬───────┬───────┬───────┐
│Codul │Codul │Codul │CNP │Numã- │VUAN │Data │Penali-│Valoa- │Valoa- │Valoa- │Valoa- │Valoa- │Codul │
│de co-│de │admi- │parti-│rul de│con- │VUAN │tatea │rea │rea │rea │rea │rea │noului │
│mandã │opera-│nis- │cipant│uni- │ver- │con- │de │taxe- │minimã │totalã │plãtitã│plãtitã│fond la│
│ │ţiune │trato-│ │tãţi │tire │ver- │trans- │lor, │garan- │plãtitã│din │din │care │
│ │ │rului │ │de │(TO) │tire │fer │impozi-│tatã │parti- │fond │provi- │s-a │
│ │ │ │ │fond │ │(TO) │reţinu-│telor │(TO) │cipan- │(TO) │zion │trans- │
│ │ │ │ │anula-│ │ │tã │şi co- │ │tului │ │(TO) │ferat │
│ │ │ │ │te │ │ │parti- │misioa-│ │din │ │ │parti- │
│ │ │ │ │(TO) │ │ │cipan- │nelor │ │care │ │ │cipan- │
│ │ │ │ │ │ │ │tului │bancare│ │(TO) │ │ │tul │
│ │ │ │ │ │ │ │(TO) │supor- │ │ │ │ │(TO) │
│ │ │ │ │ │ │ │ │tate de│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │parti- │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │cipant │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │(TO) │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│Col. 1│Col. 2│Col. 3│Col. 4│Col. 5│Col. 6│Col.7│Col. 8 │Col. 9 │Col. 10│Col. 11│Col. 12│Col. 13│Col. 14│
└──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴─────┴───────┴───────┴───────┴───────┴───────┴───────┴───────┘



    Instrucţiuni de completare a Anexei nr. 1C

    (1) Anexa nr. 1C se completeazã de cãtre administratorii de fonduri de pensii.
    (2) Instrucţiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a transferurilor de tip "out" şi utilizarea activului personal al participanţilor.
    (3) Câmpurile anexei nr. 1C se completeazã, dupã cum urmeazã:




┌───┬───────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr.│ Denumire câmp │ Descriere câmp │
│crt│ │ │
├───┼───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1│Codul de comandã │Codul comenzii va avea una din urmãtoarele valori: │
│ │ │1 = raportare iniţialã; 5 = raportare rectificativã │
├───┼───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2│Codul de operaţiune│Codul operaţiunii se completeazã cu: │
│ │ │301 - operaţiune de transfer a participantului la un alt fond de pensii │
│ │ │(transfer clasic); │
│ │ │302 - operaţiune de transfer a beneficiilor la un alt fond de pensii │
│ │ │(beneficiar al unui decedat participant la un alt fond); │
│ │ │303 - operaţiune de transfer a beneficiilor în cadrul aceluiaşi fond │
│ │ │(beneficiar al unui decedat participant la acelaşi fond); │
│ │ │304 - operaţiune de corecţie de CNP-uri (comasãri de CNP-uri, fonduri │
│ │ │diferite) │
│ │ │305 - operaţiune de corecţie a CNP-ului unui participant, în cadrul aceluiaşi │
│ │ │fond (comasãri de CNP-uri) │
│ │ │306 - operaţiune de ieşire de active de tip "out" de active din fond, ca │
│ │ │urmare a deschiderii dreptului la pensie; │
│ │ │307 - operaţiune de ieşire de active de tip "out", ca urmare a invaliditãţii │
│ │ │participantului; │
│ │ │308 - operaţiune de ieşire de active de tip "out", ca urmare a decesului │
│ │ │participantului; │
│ │ │309 - operaţiune de ieşire de active de tip "out", ca urmare a unei hotãrâri │
│ │ │judecãtoreşti; │
│ │ │399 - operaţiune de ieşire de active de tip "out", pentru "alte transferuri". │
├───┼───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3│Codul │Codul administratorului aşa cum este înregistrat în Registrul Comisiei. │
│ │administratorului │ │
├───┼───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4│Codul numeric │Codul numeric personal al participantului se completeazã pentru toate │
│ │personal al │operaţiunile; │
│ │participantului │ │
│ │(CNP) │ │
├───┼───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 5│Numãrul de unitãţi │Numãrul de unitãţi de fond anulate (TO). Se utilizeazã 6 poziţii zecimale; │
│ │de fond anulate │ │
│ │(TO) │ │
├───┼───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 6│VUAN convertire │Valoarea VUAN utilizat pentru calculul activului personal al participantului. │
│ │(TO) │Se utilizeazã 6 poziţii zecimale; │
├───┼───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 7│Data VUAN (TO) │Data VUAN utilizat pentru calculul activului personal al participantului; │
├───┼───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 8│Penalitatea de │Valoarea în lei a penalitãţii de transfer. Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, │
│ │transfer reţinutã │iar ca separator se foloseşte punctul. │
│ │(TO) │ │
├───┼───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 9│Valoarea taxelor, │Valoarea în lei a taxelor, impozitelor şi comisioanelor bancare suportate de │
│ │impozitelor şi │participant, în cazul transferului, în cazul deschiderii dreptului la pensie, │
│ │comisioanelor │decesului participantului sau invaliditãţii participantului. Se utilizeazã 2 │
│ │bancare suportate │poziţii zecimale, iar ca separator se foloseşte punctul. │
│ │de participant │ │
├───┼───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 10│Valoarea minimã │Valoarea minimã garantatã. Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca separator │
│ │garantatã (TO) │se foloseşte punctul. │
├───┼───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 11│Valoarea totalã │Valoarea în lei a sumei transferate. Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca │
│ │plãtitã │separator se foloseşte punctul. │
│ │participantului, │ │
│ │din care: (TO) │ │
├───┼───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 12│Valoarea plãtitã │Valoarea în lei a sumei plãtitã din contul fondului de pensii, conform │
│ │din fond (TO) │extrasului de cont. Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca separator se │
│ │ │foloseşte punctul. │
├───┼───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 13│Valoarea plãtitã │Valoarea în lei a sumei transferate - din provizionul tehnic constituit de │
│ │din provizion (TO) │administrator - din contul bancar al administratorului fondului de pensii │
│ │ │actual în contul bancar de transfer al noului fond de pensii, conform │
│ │ │extrasului de cont. Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca separator se │
│ │ │foloseşte punctul. │
├───┼───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 14│Codul noului fond │Codul noului fond de pensii la care s-a transferat participantul, aşa cum este│
│ │la care s-a │înscris în Registrul Comisiei; │
│ │transferat │ │
│ │participantul (TO) │ │
└───┴───────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    Raportare iniţialã (cod 1)
    (4) - Metodologia de transmitere electronicã a anexei 1C.
    a) Fişierul obţinut este denumit dupã urmãtoarea sintaxã:
    YYYYMM_anx1C_1_FFF_EEE.xml.p7s
    unde:
    YYYYMM reprezintã anul, respectiv luna pentru care a fost întocmit raportul;
    FFF reprezintã codul fondului de pensii înregistrat în Registrul Comisiei;
    EEE reprezintã codul entitãţii raportoare înregistrat în Registrul Comisiei.


    b) Fişierul definit conform punctului 4(a) se semneazã electronic, cu semnãturã electronicã extinsã a persoanei responsabile nominalizatã prin anexa 15.
    c) Fişierul definit conform punctului 4(a) semnat electronic, se încarcã în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat "anx1C".
    (5) Anexa nr. 1C se întocmeşte lunar şi se transmite Comisiei conform art. 11 din prezenta normã. Perioada pentru care se face raportarea este o lunã calendaristicã anterioarã.
    (6) SIR proceseazã automat datele prevãzute în anexa nr. 1C.
    (7) SIR transmite automat mesaje persoanelor responsabile cu activitatea de raportare, acestea având obligaţia de a analiza aceste mesaje în scopul soluţionãrii eventualelor erori sau avertismente.
    Raportare rectificativã (cod 5)
    (8) Orice modificare a unei raportãri iniţiale sau orice raport transmis dupã termenul stabilit de depunere, se considerã raportare rectificativã.
    (9) Raportarea rectificativã pentru anexa nr. 1C conţine, în mod obligatoriu, douã fişiere semnate electronic cu semnãturã electronicã extinsã a persoanei responsabile nominalizatã prin anexa 15, astfel:
    a) un fişier în format XML cu valorile corecte (rectificate), denumit conform sintaxei:
    YYYYMM_anx1C_5_FFF_EEE.xml.p7s
    b) un fişier în format RTF care conţine o notã explicativã detaliatã cu privire la valorile corectate şi motivele care au generat raportarea eronatã, respectiv motivele care au generat transmiterea raportului dupã expirarea termenului limitã pentru depunere, denumit conform sintaxei:
    YYYYMM_anx1C_5_FFF_EEE.rtf.p7s
    (10) Lipsa oricãrui fişier menţionat la punctul (9) determinã respingerea raportãrii rectificative.
    (11) Raportarea rectificativã pentru anexa 1C se încarcã în SIR, în folderul dedicat "anx1C".


     ANEXA 1D
    la normã


    Administrator de fond .....................
    Fond de pensii ....................
    Cod comandã ...................

                      Structura numãrului de participanţi
                        pentru luna ...... anul .......



┌──────┬──────┬─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────┬──────┬─────────────┐
│ │ │Persoane care au dobândit│ Persoane pentru care calitatea de │Sold │ Din care, │
│ │ │calitatea de participant │ participant a încetat în cursul lunii │final │ │
│ │ │în cursul lunii │ │de │ │
│ │ ├─────┬──────┬──────┬─────┼──────┬──────┬───────┬──────┬──────┬──────┤parti-├──────┬──────┤
│ │ │Act │Repar-│Trans-│Alte │Platã │Deces,│Pensio-│Trans-│Hotã- │Alte │ci- │ │ │
│Denu- │ Nr. │de │tizat │fer în│situ-│de │con- │nare de│fer de│râre │situ- │panţi │ │ │
│mirea │ Rnd. │ade- │alea- │ca- │aţii │activ │form │invali-│la un │jude- │aţii │în ul-│ │ │
│câm- │ │rare │toriu │drul │ │ca │art. 7│ditate,│fond │cãto- │ │tima │Bãr- │Femei │
│pului │ │va- │ │fondu-│ │urmare│alin. │conform│la │reascã│ │zi ca-│baţi │ │
│ │ │lidat│ │lui de│ │a des-│(4) │art. 6 │altul │ │ │len- │ │ │
│ │ │de │ │la un │ │chi- │din │alin. │ │ │ │daris-│ │ │
│ │ │CNPAS│ │alt │ │derii │Norma │(4) din│ │ │ │ticã a│ │ │
│ │ │ │ │fond │ │drep- │nr.22/│Norma │ │ │ │lunii │ │ │
│ │ │ │ │de │ │tului │2009 │nr. │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │pensii│ │la │ │22/2009│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │pensie│ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│Col. 1│Col. 2│Col.3│Col. 4│Col. 5│Col.6│Col. 7│Col. 8│Col. 9 │Col.10│Col.11│Col.12│Col.13│Col.14│Col.15│
├──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│Numãr │ 1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│parti-│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ci- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│panţi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│Din │ 2 │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ │ │
│care: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│Pânã │ 3 │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ │ │
│la 19 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de ani│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│Între │ 4 │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ │ │
│20-24 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de ani│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│Între │ 5 │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ │ │
│25-29 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de ani│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│Între │ 6 │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ │ │
│30-34 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de ani│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│Între │ 7 │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ │ │
│35-39 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de ani│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│Între │ 8 │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ │ │
│40-44 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de ani│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│Între │ 9 │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ │ │
│45-49 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de ani│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│Între │ 10 │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ │ │
│50-54 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de ani│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│Între │ 11 │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ │ │
│55-59 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de ani│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│Între │ 12 │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ │ │
│60-64 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de ani│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│Peste │ 13 │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ │ │
│65 de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ani │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────┴──────┴─────┴──────┴──────┴─────┴──────┴──────┴───────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┘



    Instrucţiuni de completare a Anexei nr. 1D

    (1) Anexa nr. 1D se completeazã de cãtre administratorii de fonduri de pensii.
    (2) Instrucţiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a structurii numãrului de participanţi, în funcţie de dobândirea şi încetarea calitãţii de participant, precum şi împãrţirea acestuia în funcţie de gen.
    (3) Câmpurile anexei nr. 1D se completeazã, dupã cum urmeazã:



┌───┬──────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr.│ Denumire câmp │ Descriere câmp │
│crt│ │ │
├───┼──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1│Cod comandã │Codul comenzii va avea una din urmãtoarele valori: │
│ │ │1 = raportare iniţialã; 5 = raportare rectificativã │
├───┼──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2│Persoane care au dobândit calitatea de│Persoane care au dobândit calitatea de participant în │
│ │participant în cursul lunii - Act de │cursul lunii, ca urmare a semnãrii unui act de aderare │
│ │aderare validat de CNPAS │individual de aderare la un fond de pensii private, validat│
│ │ │de CNPAS; │
├───┼──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3│Persoane care au dobândit calitatea de│Persoane care au dobândit calitatea de participant în │
│ │participant în cursul lunii - │cursul lunii, ca urmare a procesului de repartizare │
│ │Repartizat aleatoriu │aleatorie, validat de CNPAS; │
├───┼──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4│Persoane care au dobândit calitatea de│Persoane care au dobândit calitatea de participant în │
│ │participant în cursul lunii - Transfer│cursul lunii, ca urmare a solicitãrii transferului în │
│ │în cadrul fondului de la un alt fond │cadrul fondului de pensii, de la un alt de fond de pensii. │
│ │de pensii │Se iau în considerare persoanele ale cãror cereri de │
│ │ │transfer au fost validate de CNPAS în cursul lunii de │
│ │ │raportare; │
├───┼──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 5│Persoane care au dobândit calitatea de│Persoane care au dobândit calitatea de participant în │
│ │participant în cursul lunii - Alte │cursul lunii, prin alte situaţii excepţionale ce nu sunt │
│ │situaţii │prevãzute anterior; │
├───┼──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 6│Persoane pentru care calitatea de │Persoane pentru care calitatea de participant a încetat în │
│ │participant a încetat în cursul lunii │cursul lunii - Platã de activ ca urmare a deschiderii │
│ │- Platã de activ ca urmare a │dreptului la pensie, conform <>art. 4 din norma nr. 22/2009 │
│ │deschiderii dreptului la pensie │cu modificãrile şi completãrile ulterioare; │
├───┼──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 7│Persoane pentru care calitatea de │Persoane pentru care calitatea de participant a încetat în │
│ │participant a încetat în cursul lunii │cursul lunii - Deces, conform art. 4 şi art. 7 alin. (4) │
│ │- Deces, conform <>art. 7 alin. (4) din │din Norma nr. 22/2009 cu modificãrile şi completãrile │
│ │<>Norma nr. 22/2009 │ulterioare; │
├───┼──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 8│Persoane pentru care calitatea de │Persoane pentru care calitatea de participant a încetat în │
│ │participant a încetat în cursul lunii │cursul lunii - Pensionare de invaliditate, conform art. 4 │
│ │- Pensionare de invaliditate, conform │şi <>art. 6 alin. (4) din Norma nr. 22/2009 cu modificãrile │
│ │<>art. 6 alin. (4) din Norma nr. 22/2009│şi completãrile ulterioare; │
├───┼──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 9│Persoane pentru care calitatea de │Persoane pentru care calitatea de participant a încetat în │
│ │participant a încetat în cursul lunii │cursul lunii, ca urmare a transferului la un alt fond de │
│ │- Transfer de la un fond la altul │pensii. Se iau în considerare persoanele ale cãror cereri │
│ │ │de transfer au fost validate de CNPAS în cursul lunii de │
│ │ │raportare; │
├───┼──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 10│Persoane pentru care calitatea de │Persoane pentru care calitatea de participant a încetat în │
│ │participant a încetat în cursul lunii │cursul lunii, ca urmare a unei hotãrâri judecãtoreşti; │
│ │- Hotãrâre judecãtoreascã │ │
├───┼──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 11│Persoane pentru care calitatea de │Persoane pentru care calitatea de participant a încetat în │
│ │participant a încetat în cursul lunii │cursul lunii, prin alte situaţii excepţionale ce nu sunt │
│ │- Alte situaţii │prevãzute anterior; │
├───┼──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 12│Sold final de participanţi în ultima │Sold final de participanţi în ultima zi calendaristicã a │
│ │zi calendaristicã a lunii │lunii │
├───┼──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 13│Bãrbaţi │Numãr de persoane de sex masculin care intrã în │
│ │ │compoziţia soldului final de participanţi în ultima zi │
│ │ │calendaristicã a lunii; │
├───┼──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 14│Femei │Numãr de persoane de sex feminin care intrã în compoziţia │
│ │ │soldului final de participanţi în ultima zi calendaristicã │
│ │ │a lunii; │
└───┴──────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────┘



    Raportare iniţialã (cod 1)
    (4) Metodologia de transmitere electronicã a anexei 1D.
    a) Fişierul obţinut este denumit dupã urmãtoarea sintaxã:
    YYYYMM_anx1D_1_FFF_EEE.xml.p7s
    unde:
    YYYYMM reprezintã anul, respectiv luna pentru care a fost întocmit raportul;
    FFF reprezintã codul fondului de pensii înregistrat în Registrul Comisiei;
    EEE reprezintã codul entitãţii raportoare înregistrat în Registrul Comisiei.

    b) Fişierul definit conform punctului 4(a) se semneazã electronic, cu semnãturã electronicã extinsã a persoanei responsabile nominalizatã prin anexa 15.
    c) Fişierul definit conform punctului 4(a) semnat electronic, se încarcã în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat "anx1D".
    (5) Anexa nr. 1D se întocmeşte lunar şi se transmite Comisiei conform art. 11 din prezenta normã. Perioada pentru care se face raportarea este o lunã calendaristicã anterioarã.
    (6) SIR proceseazã automat datele prevãzute în anexa nr. 1D.
    (7) SIR transmite automat mesaje persoanelor responsabile cu activitatea de raportare, acestea având obligaţia de a analiza aceste mesaje în scopul soluţionãrii eventualelor erori sau avertismente.
    Raportare rectificativã (cod 5)
    (8) Orice modificare a unei raportãri iniţiale sau orice raport transmis dupã termenul stabilit de depunere, se considerã raportare rectificativã.
    (9) Raportarea rectificativã pentru anexa nr. 1D conţine, în mod obligatoriu, douã fişiere semnate electronic cu semnãturã electronicã extinsã a persoanei responsabile nominalizatã prin anexa 15, astfel:
    a) un fişier în format XML cu valorile corecte (rectificate), denumit conform sintaxei:
    YYYYMM_anx1D_5_FFF_EEE.xml.p7s
    b) un fişier în format RTF care conţine o notã explicativã detaliatã cu privire la valorile corectate şi motivele care au generat raportarea eronatã, respectiv motivele care au generat transmiterea raportului dupã expirarea termenului limitã pentru depunere, denumit conform sintaxei:
    YYYYMM_anx1D_5_FFF_EEE.rtf.p7s
    (10) Lipsa oricãrui fişier menţionat la punctul (9) determinã respingerea raportãrii rectificative.
    (11) Raportarea rectificativã pentru anexa 1D se încarcã în SIR, în folderul dedicat "anx1D".


     ANEXA 1E
    la normã

    Administrator de fond .....................
    Fond de pensii ....................


                                    Situaţia
                    contului colector al fondului de pensii
                         pentru luna ..... anul .......




┌────────┬───────┬────────┬─────────┬─────────┬─────────┬────────────┬─────────────────────────────┐
│Codul de│Sold │Valoarea│Valoarea │Valoarea │Valoarea │ Sold final │ Din care │
│comandã │iniţial│disponi-│disponi- │comisioa-│disponi- │la sfârşitul├──────────────┬──────────────┤
│ │la │bilului │bilului │nelor │bilului │ perioadei │ │ Sume cu │
│ │înce- │încasat │conver- │reţinute │necon- │ │Sume aflate în│ vechime mai │
│ │putul │în luna │tit în │din con- │vertit şi│ │termenul legal│mare de 2 zile│
│ │peri- │de │unitãţi │tribu- │restituit│ │de convertire │ de la data │
│ │oadei │rapor- │de fond │ţiile │ │ │ │încasãrii lor │
│ │ │tare │în luna │brute ale│ │ │ │ │
│ │ │ │de │partici- │ │ │ │ │
│ │ │ │raportare│panţilor │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼───────┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ Col. 1 │Col. 2 │ Col. 3 │ Col. 4 │ Col. 5 │ Col. 6 │Col. │ Col. 8 │ Col. 9 │
│ │ │ │ │ │ │7=2+3-4-5-6 │ │ │
├────────┼───────┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼───────┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────────┴───────┴────────┴─────────┴─────────┴─────────┴────────────┴──────────────┴──────────────┘



    Instrucţiuni de completare a Anexei nr. 1E

    (1) Anexa 1E se completeazã de cãtre administratorii de fonduri de pensii.
    (2) Instrucţiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare al contului colector.
    (3) Câmpurile anexei 1E se completeazã, dupã cum urmeazã:



┌────┬────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Denumire câmp │ Descriere câmp │
│crt.│ │ │
├────┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │Codul de comandã │Codul comenzii va avea una din urmãtoarele valori: │
│ │ │1 = raportare iniţialã; 5 = raportare rectificativã │
├────┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2 │Sold iniţial la │Soldul iniţial al contului colector, la începutul perioadei, conform │
│ │începutul perioadei │documentelor justificative. Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca │
│ │ │separator se foloseşte punctul. │
├────┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3 │Valoarea │Valoarea disponibilului încasat în luna de raportare, conform documentelor │
│ │disponibilului │justificative. Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca separator se │
│ │încasat în luna de │foloseşte punctul. │
│ │raportare │ │
├────┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4 │Valoarea │Valoarea disponibilului convertit în unitãţi de fond în luna de raportare, │
│ │disponibilului │conform documentelor justificative. Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca │
│ │convertit în unitãţi│separator se foloseşte punctul. │
│ │de fond în luna de │ │
│ │raportare │ │
├────┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 5 │Valoarea │Valoarea comisioanelor reţinute din contribuţiile brute ale participanţilor, │
│ │comisioanelor │conform documentelor justificative. Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca │
│ │reţinute din │separator se foloseşte punctul. │
│ │contribuţiile brute │ │
│ │ale participanţilor │ │
├────┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 6 │Valoarea │Valoarea disponibilului virat eronat şi necuvenit fondului de pensii, conform│
│ │disponibilului │documentelor justificative. Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca │
│ │neconvertit şi │separator se foloseşte punctul. │
│ │restituit │ │
├────┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 7 │Sold final la │Sold final al contului colector, la sfârşitul perioadei, conform documentelor│
│ │sfârşitul perioadei │justificative. Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca separator se │
│ │ │foloseşte punctul. │
├────┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 8 │Sume aflate în │Sume aflate în termenul legal de convertire. Conform art. 49 din Legea │
│ │termenul legal de │nr. 411/2004, contribuţiile şi transferul de lichiditãţi bãneşti la un fond │
│ │convertire │de pensii se convertesc în unitãţi de fond în maximum douã zile lucrãtoare de│
│ │ │la data încasãrii acestora. Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca │
│ │ │separator se foloseşte punctul. │
├────┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 9 │Sume cu vechime mai │Sume cu vechime mai mare de douã zile de la data încasãrii lor, conform │
│ │mare de 2 zile de la│documentelor justificative. Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca │
│ │data încasãrii lor │separator se foloseşte punctul. │
│ │ │În cazul în care existã sume rãmase de convertit, cu vechime mai mare de douã│
│ │ │zile de la data încasãrii lor, administratorul este obligat sã întocmeascã şi│
│ │ │sã transmitã Comisiei o notã explicativã care sã detalieze cel puţin │
│ │ │informaţii cu privire la: │
│ │ │a) vechimea acestor sume, │
│ │ │b) demersurile realizate de administrator cu privire la identificarea │
│ │ │plãtitorului/plãtitorilor şi │
│ │ │c) motivele care au determinat nerestituirea sumelor. │
│ │ │Nota explicativã se transmite electronic, în format pdf, semnatã cu semnãturã│
│ │ │electronicã extinsã. │
└────┴────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    Raportare iniţialã (cod 1)
    (4) - Metodologia de transmitere electronicã a anexei 1E.
    a) Fişierul obţinut este denumit dupã urmãtoarea sintaxã:
    YYYYMM_anx1E_1_FFF_EEE.xml.p7s
    unde:
    YYYYMM reprezintã anul, respectiv luna pentru care a fost întocmit raportul
    FFF reprezintã codul fondului de pensii înregistrat în Registrul Comisiei;
    EEE reprezintã codul entitãţii raportoare înregistrat în Registrul Comisiei.

    b) Fişierul definit conform punctului 4(a) se semneazã electronic, cu semnãturã electronicã extinsã a persoanei responsabile nominalizatã prin anexa 15.
    c) Fişierul definit conform punctului 4(a) semnat electronic, se încarcã în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat "anx1E".
    (5) Anexa nr. 1E se întocmeşte lunar şi se transmite Comisiei conform art. 11 din prezenta normã. Perioada pentru care se face raportarea este o lunã calendaristicã anterioarã.
    (6) SIR proceseazã automat datele prevãzute în anexa nr. 1E.
    (7) SIR transmite automat mesaje persoanelor responsabile cu activitatea de raportare, acestea având obligaţia de a analiza aceste mesaje în scopul soluţionãrii eventualelor erori sau avertismente.
    Raportare rectificativã (cod 5)
    (8) Orice modificare a unei raportãri iniţiale sau orice raport transmis dupã termenul stabilit de depunere, se considerã raportare rectificativã.
    (9) Raportarea rectificativã pentru anexa nr. 1E conţine, în mod obligatoriu, douã fişiere semnate electronic cu semnãturã electronicã extinsã a persoanei responsabile nominalizatã prin anexa 15, astfel:
    a) un fişier în format XML cu valorile corecte (rectificate), denumit conform sintaxei:
    YYYYMM_anx1E_5_FFF_EEE.xml.p7s
    b) un fişier în format RTF care conţine o notã explicativã detaliatã cu privire la valorile corectate şi motivele care au generat raportarea eronatã, respectiv motivele care au generat transmiterea raportului dupã expirarea termenului limitã pentru depunere, denumit conform sintaxei:
    YYYYMM_anx1E_5_FFF_EEE.rtf.p7s
    (10) Lipsa oricãrui fişier menţionat la punctul (9) determinã respingerea raportãrii rectificative.
    (11) Raportarea rectificativã pentru anexa 1E se încarcã în SIR, în folderul dedicat "anx1E".


    ANEXA 2
    la normã

    Administratorul fondului de pensii ............
    Fondul de pensii ....................................
    Codul de comandã ...............

                                    Situaţia
            activelor investite şi a obligaţiilor fondului de pensii
                             la data ../../.......



┌────────┬──────────────────────────────────────────────────────┬────────┬────────┬────────┐
│ │ │Valoare │Valoarea│Suma │
│ │ │de achi-│actuali-│în curs │
│Codul │ │ziţie │zatã │de de- │
│elemen- │ Denumirea elementului │(pentru │(pentru │contare,│
│tului │ │elemen- │elemen- │net │
│ │ │tele cu │tele cu │(+/-) │
│ │ │indica- │indica- │(pentru │
│ │ │tivul A)│tivul A)│elemen- │
│ │ │/ Suma │/Suma │tele cu │
│ │ │plãtitã │datoratã│indica- │
│ │ │(pentru │(pentru │tivul A)│
│ │ │elemen- │elemen- │ │
│ │ │tele cu │tele cu │ │
│ │ │indica- │indica- │ │
│ │ │tivul B)│tivul B)│ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ Col. 1 │ Col. 2 │ Col. 3 │ Col. 4 │ Col. 5 │
├────────┴──────────────────────────────────────────────────────┴────────┴────────┴────────┤
│A. ACTIVE INVESTITE │
├────────┬──────────────────────────────────────────────────────┬────────┬─────────┬───────┤
│AC000000│TOTAL ACTIVE, din care: │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AC100000│ROMÂNIA, din care: (RO) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AC110000│Instrumente ale pieţei monetare, din care: (RO) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP111000│Conturi curente (RO) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP112000│Depozite în lei şi valutã convertibilã (RO) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP113000│Titluri de stat cu scadenţa mai micã de 1 an (RO) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AC120000│Valori mobiliare tranzacţionate, din care: (RO) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP121000│Titluri de stat cu scadenţa mai mare de 1 an (RO) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP122000│Obligaţiuni emise de administraţia publicã localã (RO)│ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AC123000│Obligaţiuni corporative tranzacţionate, din care: (RO)│ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP123100│Obligatiuni corporative tranzacţionate, cu garanţia │ │ │ │
│ │integralã a statului (RO) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP123200│Obligatiuni corporative tranzacţionate, fãrã garanţia │ │ │ │
│ │integralã a statului (RO) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AC124000│Acţiuni, din care: (RO) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP124100│Acţiuni tranzacţionate (RO) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP124200│Acţiunile prevãzute la art. 4 şi art. 5 din Norma │ │ │ │
│ │nr. 3/2009 (RO) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP125000│Alte obligaţiuni emise de organisme strãine │ │ │ │
│ │neguvernamentale (investment grade) (RO) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP130000│OPCVM (RO) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AC160000│Instrumente de acoperire a riscului, din care: (RO) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP161000│Futures (RO) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP162000│Options (RO) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP163000│Swaps (RO) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP164000│Forward (RO) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP170000│Private equity (RO) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP190000│Alte instrumente financiare (RO) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AC200000│UE si SPAŢIUL ECONOMIC EUROPEAN, din care: │ │ │ │
│ │(UE) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AC210000│Instrumente ale pieţei monetare, din care: (UE) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP211000│Conturi curente (UE) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP212000│Depozite în lei şi valutã convertibilã (UE) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP213000│Titluri de stat cu scadenţa mai micã de 1 an (UE) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AC220000│Valori mobiliare tranzacţionate, din care: (UE) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP221000│Titluri de stat cu scadenţa mai mare de 1 an (UE) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP222000│Obligaţiuni emise de administraţia publicã localã (UE)│ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AC223000│Obligaţiuni corporative tranzacţionate, din care: (UE)│ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP223100│Obligaţiuni corporative tranzacţionate, cu garanţia │ │ │ │
│ │integralã a statului (UE) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP223200│Obligaţiuni corporative tranzactionate, fãrã garanţia │ │ │ │
│ │integralã a statului (UE) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AC224000│Acţiuni, din care: (UE) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP224100│Acţiuni tranzacţionate (UE) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP224200│Acţiunile prevãzute la art. 4 şi art. 5 din Norma │ │ │ │
│ │nr. 3/2009 (UE) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP225000│Alte obligaţiuni emise de organisme strãine │ │ │ │
│ │neguvernamentale (investment grade) (UE) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP230000│OPCVM (UE) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AC260000│Instrumente de acoperire a riscului, din care: (UE) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP261000│Futures (UE) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP262000│Options (UE) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP263000│Swaps (UE) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP264000│Forward (UE) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP265000│Derivate pe mãrfuri (UE) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP270000│Private equity (UE) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP280000│Mãrfuri (UE) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP290000│Alte instrumente financiare (UE) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AC300000│STATE TERŢE ("Investment grade"), din care: (IG) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AC320000│Valori mobiliare tranzacţionate, din care: (IG) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AC321000│Titluri de stat, din care: (IG) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP321300│Titluri de stat din SUA, Canada, Japonia (IG) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP321400│Titluri de stat din alte state terţe (IG) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AC322000│Obligaţiuni emise de administraţia publicã localã, din│ │ │ │
│ │care: (IG) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP322300│Obligaţiuni emise de administraţia publicã localã din │ │ │ │
│ │SUA, Canada, Japonia (IG) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP322400│Obligaţiuni emise de administraţia publicã localã din │ │ │ │
│ │alte state terţe (IG) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP325000│Alte obligaţiuni emise de organisme strãine │ │ │ │
│ │neguvernamentale (IG) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP330000│OPCVM (IG) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AC360000│Instrumente de acoperire a riscului, din care: (IG) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP361000│Futures (IG) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP362000│Options (IG) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP363000│Swaps (IG) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP364000│Forward (IG) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP365000│Derivate pe mãrfuri (IG) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP380000│Mãrfuri (SUA) (IG) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP390000│Alte instrumente financiare (IG) │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP400000│Obligaţiuni BERD, BEI, BM │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AC500000│Alte active, din care: │ X │ │ X │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AC510000│Sume în tranzit, din care: │ X │ │ X │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP511000│Sume în tranzit la bãnci │ X │ │ X │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP512000│Sume în tranzit la intermediari │ X │ │ X │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP520000│Sume în curs de rezolvare │ X │ │ X │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│AP530000│Sume în curs de decontare │ X │ │ X │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┴────────┴─────────┴───────┤
│B. OBLIGAŢIILE FONDULUI │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┬────────┬─────────┬───────┤
│BC500000│TOTAL OBLIGAŢII, din care: │ │ │ X │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│BC510000│Comisioane, din care: │ │ │ X │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│BP511000│Comision de administrare din activ net │ │ │ X │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│BC520000│Taxe, din care: │ │ │ X │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│BP521000│Taxa de auditare │ │ │ X │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│BC530000│Obligaţii din decontãri cu participantii, din care: │ │ │ X │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│BP531000│Transferuri │ │ │ X │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│BP532000│Decese │ │ │ X │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│BP533000│Invaliditate │ │ │ X │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│BP534000│Plata activ personal net ca urmare a deschiderii │ │ │ │
│ │dreptului la pensie │ │ │ X │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│BP539000│Alte obligaţii de decontare cu participanţii │ │ │ X │
├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────┤
│BP590000│Alte obligaţii │ │ │ X │
└────────┴──────────────────────────────────────────────────────┴────────┴─────────┴───────┘




    Instrucţiuni de completare a Anexei nr. 2


    (1) Anexa nr. 2 se completeazã de cãtre administratorii de fonduri de pensii.
    (2) Instrucţiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a activelor investite şi a obligaţiilor fondului de pensii.
    (3) Câmpurile anexei nr. 2 se completeazã, dupã cum urmeazã:




┌────┬─────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Denumire câmp │ Descriere câmp │
│crt.│ │ │
├────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │Codul de comandã │Codul comenzii va avea una din urmãtoarele valori: │
│ │ │1 = raportare iniţialã; 5 = raportare rectificativã │
├────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2 │Codul elementului │Codurile elementelor de activ şi de obligaţii, aşa cum este stabilit│
│ │ │de cãtre Comisie. │
├────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3 │Denumirea elementului │Denumirea elementului de activ/obligaţie. │
├────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4 │Valoare de achiziţie (pentru │Pentru elementele cu indicativul A se completeazã "valoare de │
│ │elementele cu indicativul A) │achiziţie". Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca separator se │
│ │ │foloseşte punctul. Pentru instrumentele financiare exprimate în │
│ │ │valutã, se utilizeazã cursul euro de la data achiziţiei acestora. │
│ │ │a) Pentru instrumentele cu venit fix, valoarea de achiziţie │
│ │ │reprezintã preţul brut de achiţie al acestora, preţ care include │
│ │ │dobânda aferentã perioadei cuprinsã între ultima încasare a │
│ │ │cuponului şi data achiziţiei, conform documentelor de achiziţie. │
│ │ │Aceastã valoare exprimatã în lei, nu se va modifica pe durata │
│ │ │existenţei în portofoliu a instrumentului cu venit fix, chiar dacã │
│ │ │în perioadã se vor încasa cupoane pentru instrumentul respectiv. │
│ │ │b) Pentru depozitele bancare, valoarea de achiziţie reprezintã │
│ │ │valoarea de constituire a acestora, conform contractelor de depozit.│
│ │ │Aceastã valoare este exprimatã în lei. │
├────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 5 │Suma plãtitã (pentru │Pentru elementele cu indicativul B se completeazã "suma plãtitã". Se│
│ │elementele cu indicativul B) │utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca separator se foloseşte punctul│
├────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 6 │Valoarea actualizatã (pentru │Pentru elementele cu indicativul A se completeazã "valoare │
│ │elementele cu indicativul A)/│actualizatã" iar pentru elementele cu indicativul B se completeazã │
│ │Suma datoratã (pentru │"suma datoratã". Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca separator │
│ │elementele cu indicativul B) │se foloseşte punctul. │
├────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 7 │Suma în curs de decontare, │Valoarea activelor din portofoliul fondului, aflate în curs de │
│ │net (+/-) (pentru elementele │decontare (cumpãrare/vânzare), în valoare netã, (sume de încasat - │
│ │cu indicativul A) │sume de platã), cu plus sau cu minus. Se completeazã pentru toate │
│ │ │elementele de activ (cele care încep cu codul A, cu excepţia │
│ │ │celulelor marcate cu X. Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca │
│ │ │separator se foloseşte punctul. │
└────┴─────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    Raportare iniţialã (cod 1)
    (4) Metodologia de transmitere electronicã a anexei 2.
    a) Fişierul obţinut este denumit dupã urmãtoarea sintaxã:
    YYYYMMDD_anx2_1_FFF_EEE.xml.p7s
    unde:
    YYYYMMDD reprezintã data evaluãrii elementelor de active, respectiv obligaţii, dupã caz.
    FFF reprezintã codul fondului de pensii înregistrat în Registrul Comisiei;
    EEE reprezintã codul entitãţii raportoare înregistrat în Registrul Comisiei.

    b) Fişierul definit conform punctului 4(a) se semneazã electronic, cu semnãturã electronicã extinsã a persoanei responsabile nominalizatã prin anexa 15.
    c) Fişierul definit conform punctului 4(a) semnat electronic, se încarcã în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat "anx2".
    (5) Anexa nr. 2 se întocmeşte sãptãmânal şi se transmite Comisiei conform art. 12 din prezenta normã. Pentru fiecare zi calendaristicã se întocmeşte un fişier.
    (6) SIR proceseazã automat datele prevãzute în anexa nr. 2.
    (7) SIR transmite automat mesaje persoanelor responsabile cu activitatea de raportare, acestea având obligaţia de a analiza aceste mesaje în scopul soluţionãrii eventualelor erori sau avertismente.
    Raportare rectificativã (cod 5)
    (8) Orice modificare a unei raportãri iniţiale sau orice raport transmis dupã termenul stabilit de depunere, se considerã raportare rectificativã.
    (9) Raportarea rectificativã pentru anexa nr. 2 conţine, în mod obligatoriu, douã fişiere semnate electronic cu semnãturã electronicã extinsã a persoanei responsabile nominalizatã prin anexa 15, astfel:
    a) un fişier în format XML cu valorile corecte (rectificate), denumit conform sintaxei:
    YYYYMMDD_anx2_5_FFF_EEE.xml.p7s
    b) un fişier în format RTF care conţine o notã explicativã detaliatã cu privire la valorile corectate şi motivele care au generat raportarea eronatã, respectiv motivele care au generat transmiterea raportului dupã expirarea termenului limitã pentru depunere, denumit conform sintaxei:
    YYYYMMDD_anx2_5_FFF_EEE.rtf.p7s
    (10) Lipsa oricãrui fişier menţionat la punctul (9) determinã respingerea raportãrii rectificative.
    (11) Raportarea rectificativã pentru anexa 2 se încarcã în SIR, în folderul dedicat "anx2".
    COM


    ANEXA 3
    la normã


    Administrator de fond .....................
    Cod administrator .....................
    Fond de pensii .....................
    Cod fond .....................
    Cod depozitar .....................
    Data de raportare .....................
    Cod comandã .....................


                         Situaţia valorii activului net
                           la data de ..../..../....


┌─────────────────────────────────┬──────────────┬───────────────┬─────────────┐
│ │ │ │ Diferenţe │
│ Denumirea elementului │ Data curentã │Data precedentã├──────┬──────┤
│ │ │ │ % │ lei │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼───────────────┼──────┼──────┤
│ Col. 1 │ Col. 2 │ Col. 3 │Col. 4│Col. 5│
├─────────────────────────────────┼──────────────┼───────────────┼──────┼──────┤
│Valoare activ total │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼───────────────┼──────┼──────┤
│Valoare activ net │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼───────────────┼──────┼──────┤
│Valoarea unitarã a activului net │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────┼──────────────┼───────────────┼──────┼──────┤
│Numãr de unitãţi de fond │ │ │ │ │
└─────────────────────────────────┴──────────────┴───────────────┴──────┴──────┘




    Instrucţiuni de completare a Anexei nr. 3


    (1) Anexa nr. 3 se completeazã de cãtre administratorii de fonduri de pensii, pentru activitatea fiecãrui fond de pensii şi de cãtre depozitarii fondurilor de pensii, în fiecare zi lucrãtoare, folosind informaţiile aferente zilei lucrãtoare anterioarã efectuãrii calculului.
    (2) Instrucţiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a valorii activului net al fondului, respectiv al valorii unitare a activului net.
    (3) Câmpurile Anexei nr. 3 se completeazã, dupã cum urmeazã:



┌────┬───────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Denumire câmp │ Descriere câmp │
│crt.│ │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │Cod comandã │Codul comenzii va avea una din urmãtoarele valori: │
│ │ │1 = raportare iniţialã; 5 = raportare rectificativã │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2 │Valoare activ total│Valoare activ total al fondului. Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca │
│ │ │separator se foloseşte punctul. │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3 │Valoare activ net │Valoare activ net al fondului. Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca │
│ │ │separator se foloseşte punctul. │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4 │Valoarea unitarã a │Valoarea unitarã a activului net. Se utilizeazã 6 poziţii zecimale, iar ca │
│ │activului net │separator se foloseşte punctul. │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 5 │Numãr de unitãţi │Numãr de unitãţi de fond. Se utilizeazã 6 poziţii zecimale, iar ca separator │
│ │de fond │se foloseşte punctul. │
└────┴───────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    Raportare iniţialã (cod 1)
    (4) - a. Fişierul este denumit dupã urmãtoarea sintaxã:
    YYYYMMDD_anx3_1_FFF_EEE.xml.p7s, unde:
    unde:
    YYYYMMDD reprezintã data transmiterii raportului;
    FFF reprezintã codul fondului de pensii înregistrat în Registrul Comisiei;
    EEE reprezintã codul entitãţii raportoare înregistrat în Registrul Comisiei.

    b) Fişierul definit conform punctului 4(a) se semneazã electronic, cu semnãturã electronicã extinsã a persoanei responsabile nominalizatã prin anexa 15.
    c) Fişierul definit conform punctului 4(a) semnat electronic, se încarcã în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat, în folderul dedicat "anx3".
    (5) Anexa nr. 3 se întocmeşte zilnic şi se transmite Comisiei conform art. 13 din prezenta normã.
    (6) SIR proceseazã automat datele prevãzute în anexa nr. 3.
    (7) SIR transmite automat mesaje persoanelor responsabile cu activitatea de raportare, acestea având obligaţia de a analiza aceste mesaje în scopul soluţionãrii eventualelor erori sau avertismente.
    Raportare rectificativã (cod 5)
    (8) Orice raport transmis dupã termenul stabilit de depunere, se considerã raportare rectificativã.
    (9) Raportarea rectificativã pentru anexa nr. 3 conţine, în mod obligatoriu, douã fişiere semnate electronic cu semnãturã electronicã extinsã a persoanei responsabile nominalizatã prin anexa 15, astfel:
    a) un fişier în format XML cu valorile corecte (rectificate), denumit conform sintaxei:
    YYYYMMDD_anx3_5_FFF_EEE.xml.p7s
    b) un fişier în format RTF care conţine o notã explicativã detaliatã cu privire la valorile corectate şi motivele care au generat raportarea eronatã, respectiv motivele care au generat transmiterea raportului dupã expirarea termenului limitã pentru depunere, denumit conform sintaxei:
    YYYYMMDD_anx3_5_FFF_EEE.rtf.p7s
    (10) Lipsa oricãrui fişier menţionat la punctul (9) determinã respingerea raportãrii rectificative.
    (11) Raportarea rectificativã pentru anexa 3 se încarcã în SIR, în folderul dedicat "anx3", pânã la ora 17.00 a zilei de raportare.


    ANEXA 4
    la normã

    Cod administrator .....................
    Cod fond .....................


                       Situaţia detaliatã a investiţiilor
                       la data de ....../....../........



┌──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬───────────────┬──────┬──────┬──────┬───────┬───────┬───────┬───────┐
│Codul │Codul │Denu- │Sim- │ │Simbolul pieţei│CUI │Denu- │Codul │Codul │Valoa- │Valoa- │Canti- │
│de co-│acti- │mirea │bolul │ ISIN │pentru activele│emi- │mirea │ţãrii │mone- │rea la │rea la │tatea │
│mandã │vului │acti- │acti- │ │tranzacţionate │ten- │emi- │emi- │dei în │zi (în │zi (în │ │
│ │ │vului │vului │ │ (ISO - MCI) │tului │ten- │ten- │care │valutã)│lei) │ │
│ │ │ │ │ │ │ │tului │tului │este │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │emis │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │acti- │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │vul │ │ │ │
├──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────────────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│Col. 1│Col. 2│Col. 3│Col. 4│Col. 5│ Col. 6 │Col. 7│Col. 8│Col. 9│Col. 10│Col. 11│Col. 12│Col. 13│
└──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴───────────────┴──────┴──────┴──────┴───────┴───────┴───────┴───────┘
┌───────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬───────┬──────┬───────┬───────┬───────┬───────┐
│Preţul │Valoa-│ │Marja/│Dobân-│Rata │Data │Data │Data │Data │Activul│Multi- │Tipul │Profi- │
│de eva-│rea de│ PMP/ │Valoa-│da cu-│dobân-│emi- │de în-│de │de │suport │plica- │con- │tul/ │
│luare │achi- │Costul│rea │rentã │zii │siunii│ceput │sfârşit│matu- │(sim- │torul │tract │Pierde-│
│la data│ziţie │unitar│nomi- │în lei│ (%) │ │a cu- │a cupo-│ritate│bolul) │ │(C/V) │rea │
│rapor- │(în │ │nalã │ │ │ │ponu- │nului │ │ │ │ │ │
│tãrii │valu- │ │curen-│ │ │ │lui │ │ │ │ │ │ │
│ │tã) │ │tã/ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │Prin- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │cipa- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │lul │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│Col. 14│Col.15│Col.16│Col.17│Col.18│Col.19│Col.20│Col.21│Col. 22│Col.23│Col. 24│Col. 25│Col. 26│Col. 27│
└───────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴───────┴──────┴───────┴───────┴───────┴───────┘
┌────────────┬─────────────────┬────────────────────┬─────────┬─────────┐
│Discount-ul/│ Ponderea în │ Ponderea în total │ Data de │ Data de │
│ Prima │capital social al│activ al fondului de│achiziţie│decontare│
│ │entitãţii emitent│ pensii │ │ │
├────────────┼─────────────────┼────────────────────┼─────────┼─────────┤
│ Col. 28 │ Col. 29 │ Col. 30 │ Col. 31 │ Col. 32 │
└────────────┴─────────────────┴────────────────────┴─────────┴─────────┘



    Instrucţiuni de completare a Anexei nr. 4

    (1) Anexa nr. 4 se completeazã de cãtre administratorii de fonduri de pensii, pentru activitatea de investire a activelor fiecãrui fond de pensii, pentru toate codurile din Anexa nr. 2 care au valori de raportare.
    (2) Instrucţiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a activelor deţinute de fiecare fond de pensii.
    (3) Câmpurile Anexei nr. 4 se completeazã, dupã cum urmeazã:




┌────┬──────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Denumire câmp │ Descriere câmp │
│crt.│ │ │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │Codul de comandã │Codul comenzii va avea una din urmãtoarele valori: │
│ │ │1 = raportare iniţialã; 5 = raportare rectificativã │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2 │Codul activului │Codul instrumentului conform Anexei nr. 2. Se completeazã pentru toate │
│ │ │activele. │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3 │Denumirea │Denumirea elementului de activ al fondului de pensii. Se completeazã pentru │
│ │activului │toate activele. │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4 │Simbolul activului│Simbolul utilizat de fond pentru identificarea activului este simbolul de pe │
│ │ │piaţa de pe care a fost achiziţionat instrumentul financiar. Se completeazã │
│ │ │pentru toate activele. │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 5 │ISIN │Codul ISIN de identificare al activului. Se completeazã pentru pentru toate │
│ │ │activele care au alocat un cod ISIN (acţiuni, obligaţiuni, drepturi de │
│ │ │preferinţã etc.) │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 6 │Simbolul pieţei │Simbolul pieţei pentru activele tranzacţionate de la care se foloseşte preţul │
│ │pentru activele │pentru evaluarea activelor. │
│ │tranzacţionate │Simbolul MIC, conform Standard ISO 10383 al pieţei reglementate pe care este │
│ │(ISO - MIC) │tranzacţionat activul fondului. Pentru activele achiziţionate de pe piaţa │
│ │ │secundarã a titlurilor de stat administratã de BNR sau de pe alte pieţe se │
│ │ │completeazã cu specificaţia OTC. Se completeazã pentru toate activele │
│ │ │tranzacţionate. │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 7 │CUI emitentului │Codul unic de identificare al emitentului. Se completeazã pentru toate │
│ │ │activele, dupã caz. │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 8 │Denumirea │Denumirea emitentului. Se completeazã pentru toate activele, dupã caz. │
│ │emitentului │ │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 9 │Codul ţãrii │Codul ISO al tarii în care e localizat sediul social al emitentului, conform │
│ │emitentului │Alpha-2, Standardul ISO 3166-1. Se completeazã pentru toate activele, dupã caz│
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 10 │Codul monedei în │Codul monedei în care este emis activul, conform standardul ISO 4217. Se │
│ │care este emis │completeazã pentru toate activele. │
│ │activul │ │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 11 │Valoarea la zi │Valoarea la zi a activului deţinut, exprimat în valutã (moneda activului). Se │
│ │(în valutã) │completeazã pentru toate activele. Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca │
│ │ │separator se foloseşte punctul. │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 12 │Valoarea la zi │Valoarea la zi a activului deţinut, exprimat în lei. │
│ │(în lei) │Se completeazã pentru toate activele. Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca│
│ │ │separator se foloseşte punctul. │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 13 │Cantitatea │Numãrul de unitãţi deţinut din respectivul activ. In cazul depozitelor şi │
│ │ │contului curent se completeazã cu valoarea 1. Se completeazã pentru toate │
│ │ │activele. │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 14 │Preţul de evaluare│Preţul de evaluare la data raportãrii a unei unitãţi din activul deţinut, │
│ │la data raportãrii│exprimat în moneda activului. Pentru depozite şi contul curent va reprezenta │
│ │ │valoarea la zi. Se completeazã pentru toate activele. Se utilizeazã 2 poziţii │
│ │ │zecimale, iar ca separator se foloseşte punctul. │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 15 │Valoarea de │Valoarea de achiziţie a unitãţilor deţinute din respectivul activ, exprimata │
│ │achiziţie (în │în moneda activului (moneda de achiziţie). Pentru depozite se completeazã cu │
│ │valutã) │valoarea de constituire. Se completeazã pentru toate activele, cu excepţia │
│ │ │contului curent. Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca separator se │
│ │ │foloseşte punctul. │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 16 │PMP/Costul unitar │Costul unei unitãţi din activul deţinut, exprimat în moneda activului. Pentru │
│ │ │depozite reprezintã valoarea de constituire. Se completeazã pentru toate │
│ │ │activele, cu excepţia contului curent. │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 17 │Marja/Valoarea │Se completeazã pentru acţiuni, obligaţiuni, instrumente financiare derivate, │
│ │nominalã curentã/ │dupã caz. │
│ │Principalul curent│Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca separator se foloseşte punctul. │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 18 │Dobânda curentã în│Dobânda acumulata pentru cuponul curent. Se completeazã pentru obligaţiuni, │
│ │lei │depozite. Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca separator se foloseşte │
│ │ │punctul. │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 19 │Rata dobânzii (%) │Rata dobânzii în procente/randament (dobândã conform prospect/contract). Se │
│ │ │completeazã pentru depozite, obligaţiuni, titluri cu dobânda conform contract │
│ │ │sau randamentul pentru titluri. │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 20 │Data emisiunii │Data la care s-au emis instrumentele cu venit fix, respectiv data la care s-a │
│ │ │constituit depozitul. Se completeazã pentru obligaţiuni, depozite. │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 21 │Data de început a │Se completeazã pentru instrumentele cu venit fix. │
│ │cuponului │ │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 22 │Data de sfârşit a │Se completeazã pentru instrumentele cu venit fix. │
│ │cuponului │ │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 23 │Data de maturitate│Reprezintã data scadentei, respectiv, data la care instrumentul cu venit fix │
│ │ │va fi rãscumpãrat, data scadenţei pentru depozite, data scadenţei pentru │
│ │ │instrumentele financiare derivate etc. Se completeazã pentru obligaţiuni, │
│ │ │certificate de trezorerie, depozite, instrumente financiare derivate etc. │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 24 │Activul suport │Simbolul activului suport in cazul instrumentelor financiare derivate. Se │
│ │(simbolul) │completeazã pentru instrumentele financiare derivate. │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 25 │Multiplicatorul │Numãrul de unitãţi de activ asociate unui instrument financiar derivat. Se │
│ │ │completeazã pentru instrumentele financiare derivate. │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 26 │Tipul contract │Tipul contractului futures. C-cumpãrare, V-vânzare. Se completeazã pentru │
│ │(C/V) │instrumentele financiare derivate. │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 27 │Profitul/Pierderea│Profitul sau pierderea aferenta contractelor pentru instrumentele financiare │
│ │ │deţinute. Se completeazã pentru instrumentele financiare derivate, cu 2 │
│ │ │zecimale. │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 28 │Discountul/Prima │Se completeazã discount sau primã şi se reprezintã ca sumã totalã pe │
│ │ │tranzacţie. Se completeazã pentru instrumentele cu venit fix, cu valoarea │
│ │ │totalã a discontului/primei obţinut la data încheierii tranzacţiei, conform │
│ │ │documentelor de achiziţie. Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca separator │
│ │ │se foloseşte punctul. │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 29 │Ponderea în │Ponderea în capitalul social al entitãţii emitent. Se completeazã pentru toate│
│ │capital social al │activele, cu excepţia instrumentelor derivate, obligaţiunilor, titlurilor de │
│ │entitãţii emitent │stat, titlurilor emise organisme strãine neguvernamentale. Reprezintã valoarea│
│ │ │absolutã, exprimatã cu 16 poziţii zecimale. │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 30 │Ponderea în total │Ponderea în total activ fond de pensii. Se completeazã pentru toate activele. │
│ │activ al fondului │Reprezintã valoarea absolutã, exprimatã cu 16 poziţii zecimale. │
│ │de pensii │ │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 31 │Data de achiziţie │Data de achiziţie a activului. Se completeazã pentru instrumentele cu venit │
│ │ │fix │
├────┼──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 32 │Data de decontare │Data de decontare a activului. Se completeazã pentru instrumentele cu venit │
│ │ │fix. │
└────┴──────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    Raportare iniţialã (cod 1)
    (4) - a. Fişierul este denumit dupã urmãtoarea sintaxã:
    YYYYMMDD_anx4_1_FFF_EEE.xml.p7s, unde:
    unde:
    YYYYMMDD reprezintã data la care au fost evaluate activele raportate (ultima zi calendaristicã a lunii pentru care a fost întocmit raportul);
    FFF reprezintã codul fondului de pensii înregistrat în Registrul Comisiei;
    EEE reprezintã codul entitãţii raportoare înregistrat în Registrul Comisiei.


    b) Fişierul definit conform punctului 4(a) se semneazã electronic, cu semnãturã electronicã extinsã a persoanei responsabile nominalizatã prin anexa 15.
    c) Fişierul definit conform punctului 4(a) semnat electronic, se încarcã în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat, respectiv în folder-ul dedicat "anx4".
    (5) Anexa nr. 4 se întocmeşte lunar şi se transmite Comisiei conform art. 11 din prezenta normã. Data pentru care se face raportarea este ultima zi calendaristicã a lunii anterioare.
    (6) SIR proceseazã automat datele prevãzute în anexa nr. 4.
    (7) SIR transmite automat mesaje persoanelor responsabile cu activitatea de raportare, acestea având obligaţia de a analiza aceste mesaje în scopul soluţionãrii eventualelor erori sau avertismente.
    Raportare rectificativã (cod 5)
    (8) Orice modificare a unei raportãri iniţiale sau orice raport transmis dupã termenul stabilit de depunere, se considerã raportare rectificativã.
    (9) Raportarea rectificativã pentru anexa nr. 4 conţine, în mod obligatoriu, douã fişiere semnate electronic cu semnãturã electronicã extinsã a persoanei responsabile nominalizatã prin anexa 15, astfel:
    a) un fişier în format XML cu valorile corecte (rectificate), denumit conform sintaxei:
    YYYYMMDD_anx4_5_FFF_EEE.xml.p7s
    b) un fişier în format RTF care conţine o notã explicativã detaliatã cu privire la valorile corectate şi motivele care au generat raportarea eronatã, respectiv motivele care au generat transmiterea raportului dupã expirarea termenului limitã pentru depunere, denumit conform sintaxei:
    YYYYMMDD_anx4_5_FFF_EEE.rtf.p7s
    (10) Lipsa oricãrui fişier menţionat la punctul (9) determinã respingerea raportãrii rectificative.
    (11) Raportarea rectificativã pentru anexa 4 se încarcã în SIR, în folderul dedicat "anx4".


    ANEXA 5
    la normã

    Administrator de fond .....................


           Declaraţia privind taxa de funcţionare a administratorilor
                       pentru luna ...... anul .........



┌──────┬──────┬──────┬───────┬────────┬────────┬────────┬───────┬───────┬──────────┬────────────────────┐
│Codul │Codul │Codul │Valoa- │Valoarea│Comi- │Comision│Taxa de│Taxa de│ Taxã de │Document │
│de co-│admi- │fon- │rea │activu- │sion de │de admi-│func- │func- │ func- │justificativ pentru │
│mandã │nis- │dului │contri-│lui net │admi- │nistrare│ţionare│ţionare│ ţionare │plata taxei de │
│ │trato-│de │buţii- │al fon- │nistrare│încasat │lunarã │lunarã │ lunarã │funcţionare (ordinul│
│ │rului │pensii│lor │dului de│încasat │de admi-│din co-│din │ (total) │de platã) │
│ │ │ │brute │pensii │de admi-│nistra- │ntri- │activ │ ├──────┬──────┬──────┤
│ │ │ │încasa-│din │nistra- │tor din │buţii │net al │ │Numãr │Data │Valoa-│
│ │ │ │te de │ultima │tor din │activul │brute │fondu- │ │ │ │re │
│ │ │ │fondul │zi lu- │contri- │net │ │lui de │ │ │ │ │
│ │ │ │de │crãtoare│buţiile │ │ │pensii │ │ │ │ │
│ │ │ │pensii │a lunii │brute │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │în │prece- │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │luna de│dente │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │rapor- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │tare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────┼───────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┼──────────┼──────┼──────┼──────┤
│Col. 1│Col. 2│Col. 3│Col. 4 │ Col. 5 │ Col. 6 │ Col. 7 │Col. 8 │Col. 9 │Col.10=8+9│Col.11│Col.12│Col.13│
├──────┼──────┼──────┼───────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┼──────────┼──────┼──────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────┼───────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┼──────────┼──────┼──────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────┴──────┴──────┴───────┴────────┴────────┴────────┴───────┴───────┴──────────┴──────┴──────┴──────┘



    Instrucţiuni de completare a Anexei nr. 5

    (1) Anexa nr. 5 se completeazã de cãtre administratorii de fonduri de pensii.
    (2) Instrucţiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a taxei de funcţionare a administratorilor.
    (3) Câmpurile Anexei nr. 5 se completeazã, dupã cum urmeazã:




┌────┬────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Denumire câmp │ Descriere câmp │
│crt.│ │ │
├────┼────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │Codul de comandã │Codul comenzii va avea una din urmãtoarele valori: │
│ │ │1 = raportare iniţialã; 5 = raportare rectificativã │
├────┼────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2 │Codul administratorului │Codul administratorului aşa cum este înregistrat în Registrul Comisiei. │
├────┼────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3 │Codul fondului de pensii│Codul fondului de pensii aşa cum este înregistrat în Registrul Comisiei. │
├────┼────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4 │Valoarea contribuţiilor │Valoarea contribuţiilor brute încasate în contul colector al fondului de │
│ │brute încasate de fondul│pensii, conform listei de viramente emisã de CNPAS, în luna pentru │
│ │de pensii în luna de │care se face raportarea. Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca │
│ │raportare │separator se foloseşte punctul. │
│ │ │Exemplu: În declaraţia întocmitã pentru luna aprilie 2010, în col. 4 se │
│ │ │înscrie valoarea contribuţiilor încasate în luna aprilie 2010, conform │
│ │ │documentelor justificative. │
├────┼────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 5 │Valoarea activului net │Valoarea activului net al fondului de pensii din ultima zi lucrãtoare a │
│ │al fondului de pensii │lunii precedente. Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca separator se │
│ │din ultima zi lucrãtoare│foloseşte punctul. │
│ │a lunii precedente │Exemplu: În declaraţia întocmitã pentru luna aprilie 2010, în col. 5 se │
│ │ │înscrie valoarea activului net al fondului de pensii din ultima zi │
│ │ │lucrãtoare a lunii aprilie 2010, respectiv 30 aprilie 2010. │
├────┼────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 6 │Comision de administrate│Comision de administrate încasat de administrator din contribuţiile │
│ │încasat de administrator│brute, pentru luna pentru care se face raportarea. Se utilizeazã 2 │
│ │din contribuţiile brute │poziţii zecimale, iar ca separator se foloseşte punctul. │
├────┼────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 7 │Comision de administrate│Comision de administrate încasat de administrator din activul net, │
│ │încasat de administrator│pentru luna pentru care se face raportarea. Se utilizeazã 2 poziţii │
│ │din activul net │zecimale, iar ca separator se foloseşte punctul, prin trunchiere. │
├────┼────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 8 │Taxa de funcţionare │Taxa de funcţionare lunarã din contribuţii brute datoratã Comisiei │
│ │lunarã din contribuţii │pentru luna pentru care se face raportarea. Se utilizeazã 2 poziţii │
│ │brute │zecimale, iar ca separator se foloseşte punctul. │
├────┼────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 9 │Taxa de funcţionare │Taxa de funcţionare lunarã din activ net datoratã Comisiei pentru luna │
│ │lunarã din activ net al │pentru care se face raportarea. Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca │
│ │fondului de pensii │separator se foloseşte punctul. │
├────┼────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 10 │Taxã de funcţionare │Total taxã de funcţionare = Taxa de funcţionare din contribuţii brute + │
│ │lunarã (total) │Taxa de funcţionare din activ net. Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar │
│ │ │ca separator se foloseşte punctul. │
├────┼────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 11 │Documentul justificativ │Documentul justificativ pentru plata taxei de funcţionare, respectiv │
│ │pentru plata taxei de │ordinul de platã: numãr, datã, valoarea în lei. │
│ │funcţionare │ │
└────┴────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    (4) - Raportare iniţialã (cod 1)
    a) Fişierul este denumit dupã urmãtoarea sintaxã:
    YYYYMM_anx5_1_EEE.xml.p7s,
    unde:
    YYYYMM reprezintã anul, respectiv luna pentru care a fost întocmit raportul;
    EEE reprezintã codul entitãţii raportoare înregistrat în Registrul Comisiei.

    b) Fişierul definit conform punctului 4(a) se semneazã electronic, cu semnãturã electronicã extinsã a persoanei responsabile nominalizatã prin anexa 15.
    c) Fişierul definit conform punctului 4(a) semnat electronic, se încarcã în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat "anx5".
    (5) Anexa nr. 5 se întocmeşte lunar şi se transmite în termen de 25 zile calendaristice de la expirarea perioadei pentru care se face raportarea.
    Perioada pentru care se face raportarea este o lunã calendaristicã anterioarã.
    (6) SIR proceseazã automat datele prevãzute în anexa nr. 5.
    (7) SIR transmite automat mesaje persoanelor responsabile cu activitatea de raportare, acestea având obligaţia de a analiza aceste mesaje în scopul soluţionãrii eventualelor erori sau avertismente.
    Raportare rectificativã (cod 5)
    (8) Orice modificare a unei raportãri iniţiale sau orice raport transmis dupã termenul stabilit de depunere, se considerã raportare rectificativã.
    (9) Raportarea rectificativã pentru anexa nr. 5 conţine, în mod obligatoriu, douã fişiere semnate electronic cu semnãturã electronicã extinsã a persoanei responsabile nominalizatã prin anexa 15, astfel:
    a) un fişier în format XML cu valorile corecte (rectificate), denumit conform sintaxei:
    YYYYMM_anx5_5_EEE.xml.p7s
    b) un fişier în format RTF care conţine o notã explicativã detaliatã cu privire la valorile corectate şi motivele care au generat raportarea eronatã, respectiv motivele care au generat transmiterea raportului dupã expirarea termenului limitã pentru depunere, denumit conform sintaxei:
    YYYYMM_anx5_5_EEE.rtf.p7s,
    (10) Lipsa oricãrui fişier menţionat la punctul (9) determinã respingerea raportãrii rectificative.
    (11) Raportarea rectificativã pentru anexa 5 se încarcã în SIR, în folderul dedicat "anx5".


    ANEXA 6
    la normã

    Depozitar .....................


             Declaraţia privind taxa de funcţionare a depozitarului
                         pentru luna ...... anul ......



┌───────┬───────┬────────┬──────┬────────────┬──────────────────────────┬───────────────────────────────┐
│Codul │Codul │Codul │Codul │Veniturile │Taxã de funcţionare lunarã│ Documentul justificativ pentru│
│de │depozi-│adminis-│fon- │înregistrate│perceputã din veniturile │plata taxei de funcţionare │
│comandã│tarului│trato- │dului │din toate │înregistrate din toate │(ordinul de platã) │
│ │ │rului │de │activitãţile│activitãţile prestate ├─────────┬──────────┬──────────┤
│ │ │ │pensii│prestate │pentru un fond de pensii │ Numãr │ Data │ Valoare │
│ │ │ │ │pentru un │private │ │ │ │
│ │ │ │ │fond de │ │ │ │ │
│ │ │ │ │pensii │ │ │ │ │
│ │ │ │ │private │ │ │ │ │
├───────┼───────┼────────┼──────┼────────────┼──────────────────────────┼─────────┼──────────┼──────────┤
│Col. 1 │Col. 2 │ Col. 3 │Col. 4│ Col. 5 │ Col. 6 │ Col. 7 │ Col. 8 │ Col. 9 │
├───────┼───────┼────────┼──────┼────────────┼──────────────────────────┼─────────┼──────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───────┴───────┴────────┴──────┴────────────┴──────────────────────────┴─────────┴──────────┴──────────┘



    Instrucţiuni de completare a Anexei nr. 6

    (1) Anexa nr. 6 se completeazã de cãtre depozitarii fondurilor de pensii.
    (2) Instrucţiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a taxei de funcţionare a depozitarilor.
    (3) Câmpurile Anexei nr. 6 se completeazã, dupã cum urmeazã:



┌───┬────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr.│ Denumire câmp │ Descriere câmp │
│crt│ │ │
├───┼────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │Codul de comandã │Codul comenzii va avea una din urmãtoarele valori: │
│ │ │1 = raportare iniţialã; 5 = raportare rectificativã │
├───┼────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2 │Codul depozitarului │Codul depozitarului aşa cum este înregistrat în Registrul Comisiei. │
├───┼────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3 │Codul administratorului │Codul administratorului aşa cum este înregistrat în Registrul Comisiei. │
├───┼────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4 │Codul fondului de pensii│Codul fondului de pensii aşa cum este înregistrat în Registrul Comisiei. │
├───┼────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 5 │Veniturile înregistrate │Veniturile înregistrate în contabilitate din toate activitãţile prestate │
│ │din toate activitãţile │pentru un fond de pensii private, în luna pentru care se face raportarea. │
│ │prestate pentru un fond │Aceste informaţii trebuie sã fie în concordanţã cu datele înregistrate în │
│ │de pensii private │contabilitate, în baza documentelor justificative. Se utilizeazã 2 poziţii│
│ │ │zecimale, iar ca separator se foloseşte punctul. │
├───┼────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 6 │Taxã de funcţionare │Taxa de funcţionare lunarã perceputã din veniturile înregistrate în │
│ │lunarã perceputã din │contabilitate din toate activitãţile prestate pentru un fond de pensii │
│ │veniturile înregistrate │private, pentru luna pentru care se face raportarea. Se utilizeazã 2 │
│ │din toate activitãţile │poziţii zecimale, iar ca separator se foloseşte punctul. │
│ │prestate pentru un fond │ │
│ │de pensii private │ │
├───┼────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 7 │Documentul justificativ │Documentul justificativ pentru plata taxei de funcţionare, respectiv │
│ │pentru plata taxei de │ordinul de platã: numãr, datã, valoarea în lei. │
│ │funcţionare │ │
└───┴────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    Raportare iniţialã (cod 1)
    (4) - Metodologia de transmitere electronicã a anexei nr. 6
    a) Fişierul este denumit dupã urmãtoarea sintaxã:
    YYYYMM_anx6_1_EEE.xml.p7s,
    unde:
    YYYYMM reprezintã anul, respectiv luna pentru care a fost întocmit raportul;
    EEE reprezintã codul entitãţii raportoare înregistrat în Registrul Comisiei.

    b) Fişierul definit conform punctului 4(a) se semneazã electronic, cu semnãturã electronicã extinsã a persoanei responsabile nominalizatã prin anexa 15.
    c) Fişierul definit conform punctului 4(a) semnat electronic, se încarcã în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat "anx6".
    (5) Anexa nr. 6 se întocmeşte lunar şi se transmite în termen de 25 zile calendaristice de la expirarea perioadei pentru care se face raportarea.
    Perioada pentru care se face raportarea este o lunã calendaristicã anterioarã.
    (6) SIR proceseazã automat datele prevãzute în anexa nr. 6.
    (7) SIR transmite automat mesaje persoanelor responsabile cu activitatea de raportare, acestea având obligaţia de a analiza aceste mesaje în scopul soluţionãrii eventualelor erori sau avertismente.
    Raportare rectificativã (cod 5)
    (8) Orice modificare a unei raportãri iniţiale sau orice raport transmis dupã termenul stabilit de depunere, se considerã raportare rectificativã.
    (9) Raportarea rectificativã pentru anexa nr. 6 conţine, în mod obligatoriu, douã fişiere semnate electronic cu semnãturã electronicã extinsã a persoanei responsabile nominalizatã prin anexa 15, astfel:
    a) un fişier în format XML cu valorile corecte (rectificate), denumit conform sintaxei:
    YYYYMM_anx6_5_EEE.xml.p7s,
    b) un fişier în format RTF care conţine o notã explicativã detaliatã cu privire la valorile corectate şi motivele care au generat raportarea eronatã, respectiv motivele care au generat transmiterea raportului dupã expirarea termenului limitã pentru depunere, denumit conform sintaxei:
    YYYYMM_anx6_5_EEE.rtf.p7s,
    (10) Lipsa oricãrui fişier menţionat la punctul (9) determinã respingerea raportãrii rectificative.
    (11) Raportarea rectificativã pentru anexa nr. 6 se încarcã în SIR, în folderul dedicat "anx6".


    ANEXA 7
    la normã

    Agent de marketing, persoanã juridicã .....................
    Cod agent de marketing, persoanã juridicã .....................



        Declaraţia privind taxa de funcţionare a agentului de marketing
                         pentru luna ..... anul ......



┌──────┬───────┬──────┬──────┬─────────────────┬───────┬───────────────────────┬───────────────────────┐
│Codul │Codul │Codul │Codul │ Veniturile din │Taxã de│Documentul justificativ│Documentul justificativ│
│de co-│agentu-│admi- │fon- │ exploatare │func- │ pentru evidenţierea │pentru plata taxei de │
│mandã │lui de │nis- │dului │ înregistrate │ţionare│ venitului din │ funcţionare (ordinul │
│ │marke- │tra- │de │ din activitatea │lunarã │ exploatare (factura │ de platã) │
│ │ting, │toru- │pensii│ de marketing a │ │ emisã de agentul de │ │
│ │persoa-│lui │ │ fondului de │ │ marketing) │ │
│ │nã ju- │ │ │ pensii │ ├───────┬──────┬────────┼───────┬───────┬───────┤
│ │ridicã │ │ │ │ │ Numãr │ Data │ Valoare│ Numãr │ Data │Valoare│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼───────┼──────┼──────┼─────────────────┼───────┼───────┼──────┼────────┼───────┼───────┼───────┤
│Col. 1│Col. 2 │Col. 3│Col. 4│ Col. 5 │Col. 6 │Col. 7 │Col. 8│ Col. 9 │Col. 10│Col. 11│Col. 12│
├──────┼───────┼──────┼──────┼─────────────────┼───────┼───────┼──────┼────────┼───────┼───────┼───────┤
└──────┴───────┴──────┴──────┴─────────────────┴───────┴───────┴──────┴────────┴───────┴───────┴───────┘



    Instrucţiuni de completare a Anexei nr. 7

    (1) Anexa nr. 7 se completeazã de cãtre agenţii de marketing, persoane juridice, pentru taxa de funcţionare.
    (2) Instrucţiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a taxei de funcţionare a agenţilor de marketing.
    (3) Câmpurile Anexei nr. 7 se completeazã, dupã cum urmeazã:



┌───┬─────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr.│ Denumire câmp │ Descriere câmp │
│crt│ │ │
├───┼─────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │Codul de comandã │Codul comenzii va avea una din urmãtoarele valori: │
│ │ │1 = raportare iniţialã; 5 = raportare rectificativã │
├───┼─────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2 │Codul agentului de marketing,│Codul agentului de marketing, persoanã juridicã atribuit de Comisie │
│ │persoanã juridicã │ │
├───┼─────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3 │Codul administratorului │Codul administratorului, aşa cum este înregistrat în Registrul │
│ │ │Comisiei │
├───┼─────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4 │Codul fondului de pensii │Codul fondului de pensii, aşa cum este înregistrat în Registrul │
│ │ │Comisiei │
├───┼─────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 5 │Veniturile din exploatare │Veniturile din exploatare din activitatea de marketing a fondului de │
│ │înregistrate realizate din │pensii, înregistrate în contabilitate, în luna pentru care se face │
│ │activitatea de marketing a │raportarea, conform documentelor justificative. Se utilizeazã 2 │
│ │fondului de pensii │poziţii zecimale, iar ca separator se foloseşte punctul. │
├───┼─────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 6 │Taxã de funcţionare lunarã │Taxa de funcţionare datoratã Comisiei pentru luna pentru care se face│
│ │datoratã raportarea. │Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca separator se foloseşte │
│ │ │punctul. │
├───┼─────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 7 │Documentul justificativ │Documentul justificativ pentru evidenţierea venitului din exploatare │
│ │pentru evidenţierea venitului│(factura emisã de agentul de marketing): numãr, datã şi valoare │
│ │din exploatare (factura emisã│document. │
│ │de agentul de marketing) │ │
├───┼─────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 8 │Documentul justificativ │Documentul justificativ pentru plata taxei de funcţionare, respectiv │
│ │pentru plata taxei de │ordinul de platã: numãr, datã, valoarea în lei. │
│ │funcţionare │ │
└───┴─────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    Raportare iniţialã (cod 1)
    (4) - Metodologia de transmitere electronicã a anexei 7.
    a) Fişierul este denumit dupã urmãtoarea sintaxã:
    YYYYMM_anx7_1_EEE.xml.p7s,
    unde:
    YYYYMM reprezintã anul, respectiv luna pentru care a fost întocmit raportul;
    EEE reprezintã codul entitãţii raportoare înregistrat în Registrul Comisiei.

    b) Fişierul definit conform punctului 4(a) se semneazã electronic, cu semnãturã electronicã extinsã a persoanei responsabile nominalizatã prin anexa 15.
    c) Fişierul definit conform punctului 4(a) semnat electronic, se încarcã în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat "anx7t".
    (5) Anexa nr. 7 se întocmeşte lunar şi se transmite în termen de 25 zile calendaristice de la expirarea perioadei pentru care se face raportarea.
    Perioada pentru care se face raportarea este o lunã calendaristicã anterioarã.
    (6) SIR proceseazã automat datele prevãzute în anexa nr. 7.
    (7) SIR transmite automat mesaje persoanelor responsabile cu activitatea de raportare, acestea având obligaţia de a analiza aceste mesaje în scopul soluţionãrii eventualelor erori sau avertismente.
    Raportare rectificativã (cod 5)
    (8) Orice modificare a unei raportãri iniţiale sau orice raport transmis dupã termenul stabilit de depunere, se considerã raportare rectificativã.
    (9) Raportarea rectificativã pentru anexa nr. 7 conţine, în mod obligatoriu, douã fişiere semnate electronic cu semnãturã electronicã extinsã a persoanei responsabile nominalizatã prin anexa 15, astfel:
    a) un fişier în format XML cu valorile corecte (rectificate), denumit conform sintaxei:
    YYYYMM_anx7_5_EEE.xml.p7s
    b) un fişier în format RTF care conţine o notã explicativã detaliatã cu privire la valorile corectate şi motivele care au generat raportarea eronatã, respectiv motivele care au generat transmiterea raportului dupã expirarea termenului limitã pentru depunere, denumit conform sintaxei:
    YYYYMM_anx7_5_EEE.rtf.p7s
    (10) Lipsa oricãrui fişier menţionat la punctul (9) determinã respingerea raportãrii rectificative.
    (11) Raportarea rectificativã pentru anexa 7 se încarcã în SIR, în folderul dedicat "anx7".


    ANEXA 8
    la normã

    Administrator de fond .....................
    Cod administrator .....................


           Situaţia privind comisionul datorat de cãtre administrator
                    agenţilor de marketing persoane juridice
                         pentru luna ..... anul ......



┌──────┬──────┬──────┬──────────────────┬───────┬───────────┬──────────────────────┬────────────────────┐
│Codul │Codul │Codul │Comisionul datorat│TVA │Comision │ Documentul │ Documentul de platã│
│de co-│fon- │agen- │ agentului de │aferent│datorat de │ justificativ pentru │al comisionului │
│mandã │dului │tului │marketing în luna │comisi-│cãtre admi-│ evidenţierea │plãtit agenţilor de │
│ │ │de │de raportare, fãrã│onului │nistrator │ comisionului datorat │marketing persoane │
│ │ │marke-│ TVA │ │agenţilor │agenţilor de marketing│juridice (ordinul │
│ │ │ting │ │ │de │ persoane juridice │ de platã) │
│ │ │per- │ │ │marketing, │ (factura) │ │
│ │ │soanã │ │ │inclusiv ├───────┬──────┬───────┼──────┬──────┬──────┤
│ │ │juri- │ │ │TVA │ Numãr │ Datã │Valoare│Numãr │ Datã │Valoa-│
│ │ │dicã │ │ │ │ │ │ │ │ │re │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼──────┼──────┼──────────────────┼───────┼───────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┤
│Col. 1│Col. 2│Col. 3│ Col. 4 │Col. 5 │ Col. 6 │Col. 7 │Col. 8│Col. 9 │Col.10│Col.11│Col.12│
├──────┼──────┼──────┼──────────────────┼───────┼───────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────┴──────┴──────┴──────────────────┴───────┴───────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴──────┴──────┘




    Instrucţiuni de completare a Anexei nr. 8

    (1) Anexa nr. 8 se completeazã de cãtre administratorii de fonduri de pensii.
    (2) Instrucţiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a comisionului plãtit agenţilor de marketing persoane juridice.
    (3) Câmpurile Anexei nr. 8 se completeazã, dupã cum urmeazã:




┌────┬────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Denumire câmp │ Descriere câmp │
│crt.│ │ │
├────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │Codul de comandã │Codul comenzii va avea una din urmãtoarele valori: │
│ │ │1 = raportare iniţialã; 5 = raportare rectificativã │
├────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2 │Codul fondului │Codul fondului de pensii, aşa cum este înscris în registrul Comisiei │
├────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3 │Codul agentului de marketing│Codul agentului de marketing persoanã juridicã, aşa cum este │
│ │persoanã juridicã │înscris în registrul Comisiei │
├────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4 │Comisionul datorat agentului│Comisionul datorat agentului de marketing în luna de raportare, în │
│ │de marketing în luna de │luna de raportare, conform documentelor justificative. Se │
│ │raportare, fãrã TVA │utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca separator se foloseşte punctul.│
├────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 5 │TVA aferent comisionului │TVA aferent comisionului în luna de raportare, conform │
│ │ │documentelor justificative. Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca │
│ │ │separator se foloseşte punctul. Aceastã coloanã se completeazã │
│ │ │numai dacã societatea este înregistratã în scop de TVA, în │
│ │ │conformitate cu prevederile legislaţiei fiscale. │
├────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 6 │Comision datorat de cãtre │Comision datorat de cãtre administrator agenţilor de marketing, │
│ │administrator agenţilor de │inclusiv TVA, în luna de raportare, conform documentelor │
│ │marketing, inclusiv TVA │justificative. Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca separator se │
│ │ │foloseşte punctul. │
├────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 7 │Documentul justificativ │Documentul justificativ pentru evidenţierea comisionului datorat │
│ │pentru evidenţierea │agenţilor de marketing persoane juridice, respectiv facturã: numãr, │
│ │comisionului datorat │datã, valoare. │
│ │agenţilor de marketing │ │
│ │persoane juridice (factura) │ │
├────┼────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 8 │Documentul de platã al │Documentul de platã al comisionului plãtit agenţilor de marketing │
│ │comisionului plãtit │persoane juridice, respectiv ordin de platã: numãr, datã, valoarea │
│ │agenţilor de marketing │în lei. │
│ │persoane juridice (ordinul │ │
│ │de platã) │ │
└────┴────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    Raportare iniţialã (cod 1)
    (4) - Metodologia de transmitere electronicã a anexei 8
    a) Fişierul este denumit dupã urmãtoarea sintaxã:
    YYYYMM_anx8_1_EEE.xml.p7s,
    unde:
    YYYYMM reprezintã anul, respectiv luna pentru care a fost întocmit raportul;
    EEE reprezintã codul entitãţii raportoare înregistrat în Registrul Comisiei.

    b) Fişierul definit conform punctului 4(a) se semneazã electronic, cu semnãturã electronicã extinsã a persoanei responsabile nominalizatã prin anexa 15.
    c) Fişierul definit conform punctului 4(a) semnat electronic, se încarcã în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat "anx8".
    (5) Anexa nr. 8 se întocmeşte lunar, şi se transmite în termen de 25 de zile calendaristice de la expirarea perioadei pentru care se face raportarea. Perioada pentru care se face raportarea este o lunã calendaristicã anterioarã.
    (6) SIR proceseazã automat datele prevãzute în anexa nr. 8.
    (7) SIR transmite automat mesaje persoanelor responsabile cu activitatea de raportare, acestea având obligaţia de a analiza aceste mesaje în scopul soluţionãrii eventualelor erori sau avertismente.
    Raportare rectificativã (cod 5)
    (8) Orice modificare a unei raportãri iniţiale sau orice raport transmis dupã termenul stabilit de depunere, se considerã raportare rectificativã.
    (9) Raportarea rectificativã pentru anexa nr. 8 conţine, în mod obligatoriu, douã fişiere semnate electronic cu semnãturã electronicã extinsã a persoanei responsabile nominalizatã prin anexa 15, astfel:
    a) un fişier în format XML cu valorile corecte (rectificate), denumit conform sintaxei:
    YYYYMM_anx8_5_EEE.xml.p7s
    b) un fişier în format RTF care conţine o notã explicativã detaliatã cu privire la valorile corectate şi motivele care au generat raportarea eronatã, respectiv motivele care au generat transmiterea raportului dupã expirarea termenului limitã pentru depunere, denumit conform sintaxei:
    YYYYMM_anx8_5_EEE.rtf.p7s
    (10) Lipsa oricãrui fişier menţionat la punctul (9) determinã respingerea raportãrii rectificative.
    (11) Raportarea rectificativã pentru anexa nr. 8 se încarcã în SIR, în folderul dedicat "anx8".


    ANEXA 9
    la normã

    Administrator de fond .....................
    Cod administrator .....................


    Situaţia privind comisionul datorat de cãtre administrator depozitarului
                          pentru luna .... anul ......



┌────────┬──────┬───────┬────────┬───────┬────────┬──────────────────────────┬─────────────────────────┐
│Codul de│Codul │Codul │Comision│TVA │Comision│ Documentul justificativ │ Documentul de platã al │
│comandã │fon- │depozi-│datorat │aferent│datorat │ pentru evidenţierea │ comisionului plãtit │
│ │dului │tarului│depozi- │comisi-│depozi- │ comisionului datorat │ depozitarului │
│ │de │ │tarului,│onului │tarului,│ depozitarului (factura) │ (ordinul de platã) │
│ │pensii│ │fãrã TVA│ │inclusiv├────────┬────────┬────────┼────────┬───────┬────────┤
│ │ │ │ │ │TVA │ Numãr │ Data │ Valoare│ Numãr │ Data │Valoare │
├────────┼──────┼───────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼────────┤
│ Col. 1 │Col. 2│Col. 3 │ Col. 4 │Col. 5 │ Col. 6 │ Col. 7 │ Col. 8 │ Col. 9 │Col. 10 │Col. 11│Col. 12 │
├────────┼──────┼───────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────────┴──────┴───────┴────────┴───────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴───────┴────────┘



    Instrucţiuni de completare a Anexei nr. 9

    (1) Anexa nr. 9 se completeazã de cãtre administratorii de fonduri de pensii.
    (2) Instrucţiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a comisionului plãtit depozitarului.
    (3) Câmpurile Anexei nr. 9 se completeazã, dupã cum urmeazã:



┌───┬────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr.│ Denumire câmp │ Descriere câmp │
│crt│ │ │
├───┼────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │Codul de comandã │Codul comenzii va avea una din urmãtoarele valori: │
│ │ │1 = raportare iniţialã; 5 = raportare rectificativã │
├───┼────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2 │Codul fondului de pensii│Codul fondului de pensii aşa cum este înregistrat în Registrul Comisiei. │
├───┼────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3 │Codul depozitarului │Codul depozitarului aşa cum este înregistrat în Registrul Comisiei. │
├───┼────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4 │Comision datorat │Comision datorat depozitarului în luna de raportare, conform │
│ │depozitarului, fãrã TVA │documentelor justificative, exclusiv taxa pe valoare adãugatã (fãrã │
│ │ │TVA); Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca separator se foloseşte │
│ │ │punctul. │
├───┼────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 5 │TVA aferent comisionului│TVA aferent comisionului, dacã este cazul. Se utilizeazã 2 poziţii │
│ │ │zecimale, iar ca separator se foloseşte punctul. Aceastã coloanã se │
│ │ │completeazã numai dacã societatea este înregistratã în scop de TVA, în │
│ │ │conformitate cu prevederile legislaţiei fiscale. │
├───┼────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 6 │Comision datorat │Comision datorat depozitarului, inclusiv TVA. Se utilizeazã 2 poziţii │
│ │depozitarului, inclusiv │zecimale, iar ca separator se foloseşte punctul. │
│ │TVA. │ │
├───┼────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 7 │Documentul justificativ │Documentul justificativ pentru evidenţierea comisionului datorat │
│ │pentru evidenţierea │depozitarului, respectiv factura: numãr, datã, valoare în lei. │
│ │comisionului datorat │ │
│ │depozitarului (factura) │ │
├───┼────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 8 │Documentul de platã al │Documentul de platã al comisionului plãtit depozitarului, respectiv │
│ │comisionului plãtit │ordin de platã: numãr, datã, valoarea în lei. │
│ │depozitarului (ordinul │ │
│ │de platã) │ │
└───┴────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




    Raportare iniţialã (cod 1)
    (4) - Metodologia de transmitere electronicã a anexei nr. 9
    a) Fişierul obţinut este denumit dupã urmãtoarea sintaxã:
    YYYYMM_anx9_1_EEE.xml.p7s,
    unde:
    YYYYMM reprezintã anul, respectiv luna pentru care a fost întocmit raportul;
    EEE reprezintã codul entitãţii raportoare înregistrat în Registrul Comisiei

    b) Fişierul definit conform punctului 4(a) se semneazã electronic, cu semnãturã electronicã extinsã a persoanei responsabile nominalizatã prin anexa 15.
    c) Fişierul definit conform punctului 4(a) semnat electronic, se încarcã în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat "anx9".
    (5) Anexa nr. 9 se întocmeşte lunar şi se transmite, în 25 zile calendaristice de la expirarea perioadei de raportare. Perioada pentru care se face raportarea este o lunã calendaristicã anterioarã..
    (6) SIR proceseazã automat datele prevãzute în anexa nr. 9.
    (7) SIR transmite automat mesaje persoanelor responsabile cu activitatea de raportare, acestea având obligaţia de a analiza aceste mesaje în scopul soluţionãrii eventualelor erori sau avertismente.
    Raportare rectificativã (cod 5)
    (8) Orice modificare a unei raportãri iniţiale sau orice raport transmis dupã termenul stabilit de depunere, se considerã raportare rectificativã.
    (9) Raportarea rectificativã pentru anexa nr. 9 conţine, în mod obligatoriu, douã fişiere semnate electronic cu semnãturã electronicã extinsã a persoanei responsabile nominalizatã prin anexa 15, astfel:
    a) un fişier în format XML cu valorile corecte (rectificate), denumit conform sintaxei:
    YYYYMM_anx9_5_EEE.xml.p7s
    b) un fişier în format RTF care conţine o notã explicativã detaliatã cu privire la valorile corectate şi motivele care au generat raportarea eronatã, respectiv motivele care au generat transmiterea raportului dupã expirarea termenului limitã pentru depunere, denumit conform sintaxei:
    YYYYMMDD_anx9_5.rtf.p7s
    (10) Lipsa oricãrui fişier menţionat la punctul (9) determinã respingerea raportãrii rectificative.
    (11) Raportarea rectificativã pentru anexa 9 se încarcã în SIR, în folderul dedicat "anx9".


    ANEXA 10
    la normã

    Administrator de fond .....................
    Cod administrator .....................
    Fond de pensii .....................
    Cod fond .....................


                        Balanţa de verificare analiticã
                         La data ...../...../.........



┌───────┬────────┬─────────┬───────────────┬─────────────┬─────────────┬───────────────┬────────────────┐
│Codul │ │ │ Soldurile │ Totalul │ Rulajele │Totalul sumelor│Soldurile finale│
│de │Simbolul│Denumirea│ iniţiale │ sumelor │lunii curente│ │ │
│comandã│contului│contului │ │ precedente │ │ │ │
│ │ │ ├───────┬───────┼──────┬──────┼──────┬──────┼───────┬───────┼───────┬────────┤
│ │ │ │ D │ C │ D │ C │ D │ C │ D │ C │ D │ C │
├───────┼────────┼─────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼────────┤
│Col. 1 │ Col. 2 │ Col. 3 │Col. 4 │Col. 5 │Col. 6│Col. 7│Col. 8│Col. 9│Col. 10│Col. 11│Col. 12│Col. 13 │
├───────┼────────┼─────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼────────┼─────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───────┴────────┴─────────┴───────┴───────┴──────┴──────┴──────┴──────┴───────┴───────┴───────┴────────┘



    Instrucţiuni de completare a Anexei nr. 10

    (1) Anexa nr. 10 se completeazã de cãtre administratorii fondurilor de pensii, pentru propria activitate şi pentru activitatea fiecãrui fond de pensii.
    (2) Instrucţiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a balanţei de verificare a conturilor contabile.
    (3) Câmpurile Anexei nr. 10 se completeazã, dupã cum urmeazã:




┌────┬──────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Denumire câmp │ Descriere câmp │
│crt.│ │ │
├────┼──────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │Codul de comandã │Codul comenzii va avea una din urmãtoarele valori: │
│ │ │1 = raportare iniţialã; 5 = raportare rectificativã │
├────┼──────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2 │Simbolul contului │Simbolul contului conform planului de conturi prevãzut de reglementãrile │
│ │ │contabile din sistemul de pensii │
├────┼──────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3 │Denumirea contului │Denumirea contului contabil, conform reglementãrilor contabile în vigoare. │
├────┼──────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4 │Soldurile iniţiale │Valoarea soldului iniţial debitor/creditor la 01 ianuarie anul N, unde n │
│ │ │reprezintã anul de raportare. Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca separator│
│ │ │se foloseşte punctul. │
├────┼──────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 5 │Totalul sumelor precedente│Valoarea total sume precedente debitor/creditor, inclusiv soldurile iniţiale. │
│ │ │Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca separator se foloseşte punctul. │
├────┼──────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 6 │Rulajele lunii curente │Valoarea rulajului curent debitor/creditor. Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, │
│ │ │iar ca separator se foloseşte punctul. │
├────┼──────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 7 │Totalul sumelor │Valoarea total sume debitor/creditor. Totalul sumelor include şi soldurile │
│ │ │iniţiale. Totalul sumelor = Totalul sumelor precedente + Rulajele lunii │
│ │ │curente. Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca separator se foloseşte │
│ │ │punctul. │
├────┼──────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 8 │Soldurile finale │Valoarea soldului final al contului debitor/creditor. Se utilizeazã 2 poziţii │
│ │ │zecimale, iar ca separator se foloseşte punctul. │
└────┴──────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




    (4) Raportare iniţialã (cod 1)
    a) Fişierul obţinut este denumit dupã urmãtoarea sintaxã:
    a1. pentru activitatea proprie a administratorilor: YYYYMMDD_anx10admin_1_EEE.xml.p7s, unde:
    a2. pentru activitatea fondurilor de pensii private: YYYYMMDD_anx10fond_1_EEE_FFF.xml.p7s

    unde:
    YYYYMMDD reprezintã ultima zi calendaristicã a lunii pentru care se întocmeşte raportul;
    FFF reprezintã codul fondului de pensii înregistrat în Registrul Comisiei;
    EEE reprezintã codul entitãţii raportoare înregistrat în Registrul Comisiei.

    b. Fişiere menţionate la (4a) se semneazã electronic, cu semnãturã electronicã extinsã a persoanei responsabile nominalizatã prin anexa 15.
    c. Încãrcarea în sistem se face astfel:
    c1. Fişierul YYYYMMDD_anx10admin_1_EEE.xml.p7s,, semnat electronic, se încarcã în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat "anx10admin".
    c2. Fişierul YYYYMMDD_anx10fond_1_EEE_FFF.xml.p7s, semnat electronic, se încarcã în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat "anx10fond".
    (5) Anexa nr. 10 se întocmeşte lunar şi se transmite astfel:
    a. pentru activitatea proprie a administratorilor, în termen de 25 zile calendaristice de la expirarea perioadei pentru care se face raportarea.
    Perioada pentru care se face raportarea este o lunã calendaristicã anterioarã.
    b. pentru activitatea fondurilor de pensii private, în termen de 25 zile calendaristice de la expirarea perioadei pentru care se face raportarea,.
    Perioada pentru care se face raportarea este o lunã calendaristicã anterioarã.
    (6) SIR proceseazã automat datele prevãzute în anexa nr. 10.
    (7) SIR transmite automat mesaje persoanelor responsabile cu activitatea de raportare, acestea având obligaţia de a analiza aceste mesaje în scopul soluţionãrii eventualelor erori sau avertismente.
    Pentru a putea fi procesate, este obligatorie respectarea planului de conturi aplicabil (existenţa conturilor în planul de conturi) şi respectarea funcţiei conturilor din planul de conturi aplicabil. Nerespectarea acestor principii de bazã, conduce la imposibilitatea procesãrii informaţiilor transmise prin Anexa nr. 10.
    Raportare rectificativã (cod 5)
    (8) Orice modificare a unei raportãri iniţiale sau orice raport transmis dupã termenul stabilit de depunere, se considerã raportare rectificativã.
    (9) Raportarea rectificativã pentru anexa nr. 10 conţine, în mod obligatoriu, douã fişiere semnate electronic cu semnãturã electronicã extinsã a persoanei responsabile nominalizatã prin anexa 15, astfel:
    a) un fişier în format XML cu valorile corecte (rectificate), denumit conform sintaxei:
    a1. pentru activitatea proprie a administratorilor: YYYYMMDD_anx10admin_5_EEE.xml.p7s, unde:
    a2. pentru activitatea fondurilor de pensii private: YYYYMMDD_anx10fond_5_EEE_FFF.xml.p7s
    b) un fişier în format RTF care conţine o notã explicativã detaliatã cu privire la valorile corectate şi motivele care au generat raportarea eronatã, inclusiv înregistrãrile contabile de corecţie care s-au efectuat, denumit conform sintaxei:
    b1. pentru activitatea proprie a administratorilor
    YYYYMMDD_anx10admin_5_EEE.rtf.p7s
    b2. pentru activitatea fondurilor de pensii private:
    YYYYMMDD_anx10fond_5_EEE_FFF.rtf.p7s
    (10) Lipsa oricãrui fişier menţionat la punctul (9) determinã respingerea raportãrii rectificative.
    (11) Raportarea rectificativã pentru anexa 10 se încarcã în SIR, în folderul dedicat "anx10admin", respectiv "anx10fond".


    ANEXA 11
    la normã

    Depozitar .....................
    Cod depozitar .....................


               Situaţia activelor care acoperã provizionul tehnic
                         la data de ...../...../.......



┌────────┬─────────┬───────────┬────────┬──────────────────┬─────────────────────┬──────────────────────┐
│ │ Codul │ Denumirea │Codul │ Denumirea │Valoarea de achiziţie│Valoarea actualizatã a│
│Codul de│ fondului│fondului de│adminis-│ elementelor de │ a activului care │activului care acoperã│
│comandã │de pensii│ pensii │tratoru-│activ care acoperã│ acoperã provizionul │ provizionul tehnic │
│ │ │ │lui │provizionul tehnic│ tehnic │ │
├────────┼─────────┼───────────┼────────┼──────────────────┼─────────────────────┼──────────────────────┤
│ Col. 1 │ Col. 2 │ Col. 3 │ Col. 4 │ Col. 5 │ Col. 6 │ Col. 7 │
├────────┼─────────┼───────────┼────────┼──────────────────┼─────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
└────────┴─────────┴───────────┴────────┴──────────────────┴─────────────────────┴──────────────────────┘



    Instrucţiuni de completare a Anexei nr. 11

    (1) Anexa nr. 11 se completeazã de cãtre depozitarii fondurilor de pensii.
    (2) Instrucţiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare electronicã a activitãţii de custodie şi evidenţã a activelor care acoperã provizionul tehnic.
    (3) Câmpurile Anexei nr. 11 se completeazã, dupã cum urmeazã:




┌───┬─────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr.│ Denumire câmp │ Descriere câmp │
│crt│ │ │
├───┼─────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │Codul de comandã │Codul comenzii va avea una din urmãtoarele valori: │
│ │ │1 = raportare iniţialã; 5 = raportare rectificativã │
├───┼─────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2 │Codul fondului de │Codul fondului de pensii aşa cum este înregistrat în Registrul Comisiei. │
│ │pensii │ │
├───┼─────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3 │Denumirea fondului de│Denumirea fondului de pensii, aşa cum este înregistrat în Registrul │
│ │ pensii │Comisiei. │
├───┼─────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4 │Codul │Codul administratorului aşa cum este înregistrat în Registrul Comisiei. │
│ │administratorului │ │
├───┼─────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 5 │Denumirea elementelor│Denumirea elementelor de activ care acoperã provizionul tehnic (textul în │
│ │de activ care acoperã│clar al fiecãrui activ). Se vor trece separate fiecare element de activ. (ex:│
│ │provizionul tehnic │cont curent, depozit, titluri de stat pe termen lung etc.) │
├───┼─────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 6 │Valoarea de achiziţie│Valoarea activului care acoperã provizionul tehnic, cost istoric. Se trece │
│ │a activului care │separat, valoarea pentru fiecare element de activ care acoperã provizionul │
│ │acoperã provizionul │tehnic, astfel încât însumarea acestora sã reprezinte cel puţin valoarea │
│ │tehnic │provizionului tehnic calculat. │
│ │ │Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca separator se foloseşte punctul. │
├───┼─────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 7 │Valoarea actualizatã │Valoarea actualizatã pentru fiecare element de activ care acoperã │
│ │a activului care │provizionul tehnic. │
│ │acoperã provizionul │Se utilizeazã 2 poziţii zecimale, iar ca separator se foloseşte punctul. │
│ │tehnic │ │
└───┴─────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    (4) - Raportare iniţialã (cod 1)
    a) Fişierul obţinut este denumit dupã urmãtoarea sintaxã
    YYYYMMDD_anx11_1_DDD.xml.p7s, unde:
    unde:
    YYYYMMDD reprezintã ultima zi calendaristicã a lunii pentru care se întocmeşte raportul, aceeaşi cu data evaluãrii activelor;
    DDD reprezintã codul depozitarului înregistrat în Registrul Comisiei;

    b) Fişierul definit conform punctului 4(a) se semneazã electronic, cu semnãturã electronicã extinsã a persoanei responsabile nominalizatã prin anexa 15.
    c) Fişierul definit conform punctului 4(a) semnat electronic, se încarcã în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat "anx11".
    (5) Anexa nr. 14 se întocmeşte lunar şi se transmite, în prima zi lucrãtoare a fiecãrei luni ce precede perioada de calcul.
    (6) SIR proceseazã automat datele prevãzute în anexa nr. 11.
    (7) SIR transmite automat mesaje persoanelor responsabile cu activitatea de raportare, acestea având obligaţia de a analiza aceste mesaje în scopul soluţionãrii eventualelor erori sau avertismente.
    Raportare rectificativã (cod 5)
    (8) Orice modificare a unei raportãri iniţiale sau orice raport transmis dupã termenul stabilit de depunere, se considerã raportare rectificativã.
    (9) Raportarea rectificativã pentru anexa nr. 11 conţine, în mod obligatoriu, douã fişiere semnate electronic cu semnãturã electronicã extinsã a persoanei responsabile nominalizatã prin anexa 15. astfel:
    a) un fişier în format XML cu valorile corecte (rectificate), denumit conform sintaxei:
    YYYYMMDD_anx11_5_DDD.xml.p7s
    b) un fişier în format RTF care conţine o notã explicativã detaliatã cu privire la valorile corectate şi motivele care au generat raportarea eronatã, respectiv motivele care au generat transmiterea raportului dupã expirarea termenului limitã pentru depunere, denumit conform sintaxei:
    YYYYMMDD_anx11_5_DDD.rtf.p7s
    (10) Lipsa oricãrui fişier menţionat la punctul (9) determinã respingerea raportãrii rectificative.
    (11) Raportarea rectificativã pentru anexa 11 se încarcã în folderul dedicat "anx11".


    ANEXA 12
    la normã


    Informarea anualã a participantului la data de 31 decembrie N

    Nr. de înregistrare ..............
    I. Datele de identificare ale participantului
    Numele şi prenumele .............. CNP ........... BI/CI Seria .... Numãrul ..................
    Adresa de domiciliu .................. Adresa de corespondenţã ......................................
    Numele fondului de pensii ..........
    Seria şi numãrul actului individual de aderare ........... Data actului individual de aderare ......
    II. Informaţii generale cu privire la activul personal al participantului la 31 decembrie N
    (a) numãr de unitãţi de fond acumulate în contul individual ..............
    (b) valoarea unitarã a activului net .......................................
    (c) valoarea activului personal al participantului (a) x (b) ......................
    III. Informaţii detaliate cu privire la activul personal al participantului


┌──────────────┬───────────┬───────────┬──────────┬────────────┐
│ Luna │Contribuţia│Contribuţia│Numãrul de│ Numãrul de │
│ │ plãtitã │netã │unitãţi │unitãţi fond│
│ │ │convertitã │fond │cumulat, la │
│ │ │în unitãţi │alocate │ sfârşitul │
│ │ │de fond │/lunã │ lunii │
├──────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼────────────┤
│ Col. 1 │ Col. 2 │ Col. 3 │ Col. 4 │ Col. 5 │
├──────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼────────────┤
│Sold precedent│ x │ x │ x │ │
│la 31.12. N-1 │ │ │ │ │
├──────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼────────────┤
│Ianuarie │ │ │ │ │
├──────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼────────────┤
│Februarie │ │ │ │ │
├──────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼────────────┤
│Martie │ │ │ │ │
├──────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼────────────┤
│Aprilie │ │ │ │ │
├──────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼────────────┤
│Mai │ │ │ │ │
├──────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼────────────┤
│Iunie │ │ │ │ │
├──────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼────────────┤
│Iulie │ │ │ │ │
├──────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼────────────┤
│August │ │ │ │ │
├──────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼────────────┤
│Septembrie │ │ │ │ │
├──────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼────────────┤
│Octombrie │ │ │ │ │
├──────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼────────────┤
│Noiembrie │ │ │ │ │
├──────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼────────────┤
│Decembrie │ │ │ │ │
├──────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼────────────┤
│Sold final la │ │ │ x │ │
│31.12. N │ │ │ │ │
└──────────────┴───────────┴───────────┴──────────┴────────────┘



    IV. Informaţii cu privire la administratorul fondului de pensii
    (a) Fondul de pensii .......... este administrat de .........., al cãrui capital social este în valoare de ............ . Activele fondului de pensii sunt depozitate de cãtre ............ Auditorul fondului de pensii este .......... .
    (b) Numele şi prenumele/denumirea acţionarilor care deţin mai mult de 5% din totalul acţiunilor administratorului şi procentul deţinut de aceştia.
    (c) Numele şi prenumele administratorilor, directorilor, respectiv ale membrilor consiliului de supraveghere sau ai directoratului
    (d) Date de contact ale administratorului (telefon, fax, email etc.): ..................................
    (e) Alte informaţii suplimentare puteţi obţine accesând site-ul ..............


Data ...../....../........ Numele şi prenumele ...........
                                           Funcţia .......................
                                           Semnãtura .....................






          Instrucţiuni de completare şi de transmitere a Anexei nr. 12



┌─────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Denumire câmp│ Descriere câmp │
├─────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nr. de │Numãrul de înregistrare emis de administrator în conformitate cu art. 6 din Norma │
│înregistrare │nr. 2/2008 privind organizarea activitãţii de arhivã la administratorii fondurilor de │
│ │pensii │
├─────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Datele de │- Datele de identificare ale participantului care a aderat la un fond de pensii, conform │
│identificare │documentelor de identitate: numele şi prenumele, adresa de domiciliu, adresa de │
│ale partici- │corespondenţã, CNP, seria şi numãrul BI/CI; │
│pantului │- Numele fondului de pensii la care este participant; │
│ │- Seria şi numãrul actului individual de aderare, │
│ │- Data actului individual de aderare - reprezintã data înscrierii participantului în │
│ │"Registrul participanţilor" de cãtre CNPAS. │
├─────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Informaţii │- numãrul total de unitãţi de fond acumulate în contul individual la data de 31 decembrie│
│generale cu │anul N; este exprimatã în unitãţi de fond, cu 6 zecimale. │
│privire la │- valoarea unitarã a activului net la 31 decembrie N (vuan); este exprimatã în unitãţi de│
│activul │fond, cu 6 zecimale; │
│personal al │- valoarea activului personal al participantului la 31 decembrie N = numãrul total de │
│participan- │unitãţi de fond acumulate în contul individual la data de 31 decembrie N x valoarea │
│tului la 31 │unitarã a activului net la 31 decembrie N; este exprimatã în lei, cu 2 zecimale. │
│decembrie N │ │
├─────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Informaţii │- contribuţia plãtitã în contul fondului de pensii aferentã participantului, conform │
│detaliate cu │documentelor justificative; este exprimatã în lei, cu 2 zecimale; │
│privire la │- contribuţia netã convertitã în unitãţi de fond reprezintã suma de bani netã convertitã │
│activul │în unitãţi de fond; este exprimatã în lei, cu 2 zecimale; │
│personal al │- numãrul de unitãţi fond alocate/lunã rezultat dupã operaţiunea de convertire a │
│participan- │contribuţiei nete care au fost emise în contul individual al participantului; este │
│tului │exprimatã în unitãţi de fond, cu 6 zecimale; │
│ │- numãrul de unitãţi fond cumulat, la sfârşitul lunii, existent în contul individual al │
│ │participantului; este exprimatã în unitãţi de fond, cu 6 zecimale; │
│ │- N reprezintã anul; │
│ │- celulele marcate cu "x" nu se completeazã. │
├─────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Informaţii cu│(a) Fondul de pensii __(denumirea fondului de pensii)__ este administrat de __(denumirea │
│privire la │administratorului), al cãrui capital social este în valoare de __(suma capitalului social│
│administrato-│la data 31 de cembrie N). Activele fondului de pensii sunt depozitate de cãtre __(denumi-│
│rul fondului │rea depozitarului la data 31 de cembrie N)__. Auditorul fondului de pensii este __(denu- │
│de pensii │mirea auditorului care a auditat fondul de pensii la data 31 de cembrie N)___. │
│ │(b) Numele şi prenumele/denumirea acţionarilor care deţin mai mult de 5% din totalul │
│ │acţiunilor administratorului şi procentul deţinut de aceştia. │
│ │(c) Numele şi prenumele administratorilor, directorilor, respectiv ale membrilor consi- │
│ │liului de supraveghere sau ai directoratului. │
│ │(d) Date de contact ale administratorului: Adresa de e-mail, telefon, fax unde partici- │
│ │pantul poate adresa întrebãri, clarificãri cu privire la situaţia contului sãu. │
│ │e) Informaţii suplimentare __(site-ul administratorului)__ │
├─────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Instrucţiuni │1. Acest document se transmite tuturor participanţilor atât celor care au cel puţin o │
│de │contribuţie viratã în fond, cât şi celor care nu au nici o contribuţiei viratã în fondul │
│transmitere │de pensii, dar au semnat un act de aderare individual, respectiv şi celor care au fost │
│ │repartizaţi de CNPAS prin procedura de repartizare aleatorie. │
│ │Pentru ambele cazuri, actele individuale de aderare sunt validate de CNPAS. │
│ │2. Responsabilitatea legalã referitoare la informarea participanţilor, precum şi la │
│ │conţinutul informãrii revine administratorului. Obligaţia de informare anualã a │
│ │participanţilor se realizeazã prin elaborarea scrisorilor de informare şi transmiterea │
│ │acestora cãtre participanţi. │
│ │3. Administratorul are obligaţia de a realiza, verifica şi autoriza conţinutul informãri-│
│ │lor anuale cãtre participanţi în vederea tipãririi acestora. │
│ │4. Transmiterea efectivã a informãrilor anuale cãtre participanţi (introducerea în pli- │
│ │curi, timbrarea, individualizarea scrisorilor pentru fiecare participant în parte, precum│
│ │şi alte activitãţi conexe) poate fi realizatã şi prin transmiterea unei scrisori simple │
│ │prin intermediul unor furnizori autorizaţi de servicii poştale. │
│ │5. Administratorul are obligaţia de a indica într-un proces verbal încheiat cu persoana │
│ │juridicã ce presteazã servicii poştale care sã conţinã cel puţin urmãtoarele informaţii: │
│ │a) judeţul şi localitatea; │
│ │b) numãrul de plicuri; │
│ │c) numele complet al fiecãrui participant/destinatar în parte. │
│ │6. Comunicarea informãrii anuale se face la adresa de corespondenţã a participantului, în│
│ │termenul prevãzut de prezenta normã. │
│ │7. Este interzis ca informarea anualã sã fie însoţitã de materiale publicitare. │
│ │8. În situaţia scrisorilor returnate ca urmare a adreselor incomplete sau necorespunzã- │
│ │toare, administratorul are obligaţia de a le arhiva pânã la urmãtoarea informare a parti-│
│ │cipanţilor, constituind mijloc de probã în cazul controalelor efectuate de Comisie. │
└─────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




    ANEXA 13
    la normã


    Administrator de fond .....................
    Cod administrator .....................
    Fond de pensii .....................
    Cod fond .....................


    Raport actuarial anual


    1. Certificat actuarial, care va cuprinde:
    (a) valoarea calculatã a provizionului tehnic;
    (b) opinia actuarului cu privire la adecvarea valorii calculate a provizionului tehnic;
    (c) opinia actuarului cu privire la respectarea prevederilor legale, în vigoare, în calculul provizionului tehnic;
    2. Prezentarea datelor statistice utilizate în calcul, şi a surselor emitente, care va cuprinde:
    (a) Tabelele biometrice:
    i. Mortalitate;
    ii. Invaliditate;
    (b) Alte date statistice utilizate în calcul.
    3. Descrierea succintã a garanţiilor schemei de pensii private pentru care s-a efectuat calculul.
    4. Prezentarea activelor care constituie provizionului tehnic, care va cuprinde:
    (a) Descrierea succintã a metodei de evaluare;
    (b) Structura ţintã a portofoliului urmaritã de administrator, pe tip de instrument şi piaţã (RO, SEE, state terţe);
    (c) Ponderea valorii activelor denominate în altã monedã decât cea naţionalã, în totalul valorii portofoliului:
    i. pe fiecare monedã în parte
    ii. total monedã strãinã.


    Întocmit ..............


                   Instrucţiuni de completare a Anexei nr. 13

    (1) Anexa nr. 13 se întocmeşte de cãtre administratorii de fonduri de pensii.
    (2) Instrucţiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a activitãţii de actuariat.
    (3) Anexa nr. 13 se întocmeşte conform regulilor de calcul actuarial aplicabile.
    (4) Fişierul se denumeşte dupã urmãtoarea sintaxã:
    YYYYMMDD_anx13_FFF..p7s.
    unde:
    YYYYMMDD reprezintã data transmiterii raportului;
    FFF reprezintã codul fondului de pensii înregistrat în Registrul Comisiei;

    (5) Fişierul denumit YYYYMMDD_anx13_FFF.pdf.p7s se semneazã electronic, cu semnãturã electronicã extinsã a persoanei responsabile nominalizatã prin anexa 15.
    (6) Fişierul YYYYMMDD_anx13_FFF.pdf.p7s, semnat electronic, se încarcã în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat "anx13".
    (7) Anexa 6 se întocmeşte anual şi se transmite pânã la data de 31 ianuarie a anului urmãtor celui pentru care se face raportarea.


    ANEXA 14
    la normã

    Administrator de fond .....................
    Cod administrator .....................
    Fond de pensii .....................
    Cod fond .....................
    Depozitar .....................
    Cod depozitar .....................


                     Structura portofoliului de investiţii
                           la data de ..../..../....



┌─────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────┐
│ Portofoliul de instrumente financiare │Valoarea actualizatã│
│ │ (în lei) │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│ Col. 1 │ Col. 2 │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│1. Instrumente ale pieţei monetare, din care: │ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│a. Conturi curente │ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│b. Depozite în lei şi valutã convertibilã │ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│c. Titluri de stat cu scadenţa mai micã de 1 an │ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│2. Valori mobiliare tranzacţionate, din care: │ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│a. Titluri de stat cu scadenţa mai mare de 1 an │ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│b. Obligaţiuni emise de administraţia publicã localã │ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│c. Obligaţiuni corporative tranzacţionate │ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│d. Acţiuni │ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│e. Obligaţiuni BERD, BEI, BM │ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│f. Alte obligaţiuni emise de organisme strãine │ │
│neguvernamentale (investment grade) │ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│3. OPCVM │ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│4. Instrumente de acoperire a riscului, din care: │ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│a. Futures │ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│b. Options │ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│c. Swaps │ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│d. Forward │ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│5. Private equity │ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│6. Alte instrumente financiare │ │
└─────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────┘




    ANEXA 15
    la normã

    Entitate raportoare ......................


             Formular de nominalizare pentru persoanele responsabile
                             la data .............




┌─────┬─────┬─────┬─────┬──────┬─────┬─────┬─────┬─────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┐
│Codul│Cod │Cod │Cod │Cod │ │Nume-│Pre- │Func-│Email │Email │Numã- │ │Numã- │ Data │ Data │
│de │enti-│fond │anexã│opera-│ CNP │le │nume-│ţia │ │ CC │rul de│Faxul │rul de│start │ stop │
│co- │tate │de │ra- │ţiune │ │ │le │ │ │ │tele- │ │tele- │ │ │
│mandã│ra- │pen- │por- │de no-│ │ │ │ │ │ │fon │ │fon │ │ │
│ │por- │sii │tatã │mina- │ │ │ │ │ │ │ │ │mobil │ │ │
│ │toare│ │ │lizare│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│Col.1│Col.2│Col.3│Col.4│Col. 5│Col.6│Col.7│Col.8│Col.9│Col.10│Col.11│Col.12│Col.13│Col.14│Col.15│Col.16│
├─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────┴─────┴─────┴─────┴──────┴─────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┘



    Instrucţiuni de completare a Anexei nr. 15

    (1) Anexa nr. 15 se completeazã de cãtre:
    1. administratorii de fonduri de pensii;
    2. depozitarii fondurilor de pensii;
    3. agenţii de marketing persoane juridice;
    (2) Instrucţiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de nominalizare a persoanelor responsabile cu activitatea pentru care se întocmesc raportãri şi respectiv, a persoanelor responsabile cu transmiterea raportãrilor cãtre Comisie.
    (3) Câmpurile Anexei nr. 15 se completeazã, dupã cum urmeazã:




┌───┬──────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr.│ Denumire câmp│ Descriere câmp │
│crt│ │ │
├───┼──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1│Codul de │Codul comenzii va avea una din urmãtoarele valori: │
│ │comandã │1 = raportare iniţialã │
├───┼──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2│Cod entitate │Codul entitãţii aşa cum este înregistrat în Registrul Comisiei. │
│ │raportoare │ │
├───┼──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3│Codul fondului│Codul fondului de pensii aşa cum este înregistrat în Registrul Comisiei. │
│ │de pensii │Se completeazã numai de cãtre administrator şi/sau depozitar, dupã caz. │
├───┼──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4│Cod anexã │Codul anexei coincide cu numãrul sãu. De ex: 1A, 1B, 1C, 1D, 1E, 2, 3, 4 etc. │
│ │raportatã │ │
├───┼──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 5│Cod operaţiune│Se completeazã, dupã caz, cu urmãtorul cod: │
│ │de │901 - nominalizare persoanã responsabilã cu activitatea pentru care se întocmeşte │
│ │nominalizare │raportarea cãtre Comisie; │
│ │ │902 - nominalizare înlocuitor pentru persoanã responsabilã cu activitatea pentru │
│ │ │care se întocmeşte raportarea cãtre Comisie; │
│ │ │903 - nominalizare persoanã responsabilã cu transmiterea raportãrilor cãtre Comisie;│
│ │ │904 - nominalizare înlocuitor pentru persoanã responsabilã cu transmiterea │
│ │ │raportãrilor cãtre Comisie; │
│ │ │909 - definire cont de email centralizator (la acest cont vor fi transmise toate │
│ │ │mesajele); │
│ │ │931 - Încetare mandat aferent persoanei nominalizate prin codul 901; │
│ │ │932 - Încetare mandat aferent persoanei nominalizate prin codul 902; │
│ │ │933 - Încetare mandat aferent persoanei nominalizate prin codul 903; │
│ │ │934 - Încetare mandat aferent persoanei nominalizate prin codul 904; │
│ │ │999 - alte nominalizãri. │
├───┼──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 6│CNP │Cod numeric personal sau cod unic de identificare în registrul naţional de evidenţã.│
├───┼──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 7│Numele │Nume persoanã │
├───┼──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 8│Prenumele │Prenume persoanã │
├───┼──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 9│Funcţia │Funcţia deţinutã │
├───┼──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 10│Email │Email care va fi folosit pentru notificarea persoanei de contact/persoanelor de │
│ │ │contact. Se pot utiliza una sau mai multe adrese de email, separate prin virgulã. │
├───┼──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 11│Email CC │Email CC. Poate fi o adresã de email sau o listã de adrese de email, separate prin │
│ │ │virgulã. │
├───┼──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 12│Numãrul de │Numãr de telefon principal care va fi folosit pentru notificarea persoanei de │
│ │telefon │contact. Poate fi o listã de numere de telefon, separate prin virgulã. │
├───┼──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 13│Fax-ul │Numãr de fax. │
├───┼──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 14│Numãrul de │Numãr de telefon mobil. │
│ │telefon mobil │ │
├───┼──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 15│Data start │Data start de nominalizare. (mandatul este valabil cu începere din "Data start", │
│ │ │inclusiv) │
├───┼──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 16│Datã stop │Datã stop de nominalizare. (mandatul este valabil pânã la "Data stop", inclusiv) │
└───┴──────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    (4) - Raportare iniţialã (cod 1)
    Metodologia de transmitere electronicã a anexei 15.
    a) Fişierul obţinut este denumit dupã urmãtoarea sintaxã:
    YYYYMMDD_anx15_1_EEE.xml.p7s,
    unde:
    EEE reprezintã codul entitãţii raportoare înregistrat în Registrul Comisiei.

    b) Fişierul definit conform punctului 4(a) se semneazã electronic, cu semnãturã electronicã extinsã a reprezentantului legal.
    c) Fişierul definit conform punctului 4(a) semnat electronic, se încarcã în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat "anx15".
    (5) Prima raportare a anexei 15 se transmite în termen de 2 zile lucrãtoare de la intrarea în vigoare a actului normativ. Orice decizie de modificare a informaţiilor cuprinse în anexa 15 se comunicã Comisiei prin completarea unui nou formular, cu informaţii complete şi actualizate, imediat ce intervine modificarea.
    (6) SIR proceseazã automat datele prevãzute în anexa nr. 15.
    (7) SIR transmite automat mesaje persoanelor responsabile cu activitatea de raportare, acestea având obligaţia de a analiza aceste mesaje în scopul soluţionãrii eventualelor erori sau avertismente.

    ANEXA 16
    la normã

    Administrator de fond .....................
    Raport de audit intern pentru semestrul ...... anul ......
    I. Fondul de pensii private .......................
    II. Misiunea de audit intern .......................
    III. Aspecte introductive (ex. Echipa de auditare, perioada auditatã, scopul acţiunii de auditare, tehnici de audit intern utilizate, documente examinate etc.)
    IV. Constatãri şi recomandãri ale direcţiei de audit intern.
    Întocmit ..............


                   Instrucţiuni de completare a Anexei nr. 16

    (1) Anexa nr. 16 se întocmeşte de cãtre conducãtorul direcţiei de audit intern al administratorului fondului de pensii.
    (2) Instrucţiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a activitãţii de audit intern.
    (3) Semestrial, conducãtorul direcţiei de audit intern are obligaţia de a întocmi un raport privind acţiunile de audit intern desfãşurate la nivelul fiecãrui fond de pensii, din care sã reiasã constatãrile şi recomandãrile acestuia.
    (4) Fişierul se denumeşte dupã urmãtoarea sintaxã:
    YYYYMMDD_anx16_FFF_EEE.pdf.p7s.
    unde:
    YYYYMMDD reprezintã data transmiterii raportului;

    (5) Fişierul denumit YYYYMMDD_anx16_FFF_EEEpdf.p7s se semneazã electronic, cu semnãturã electronicã extinsã a persoanei responsabile nominalizatã prin anexa 15.
    (6) Fişierul YYYYMMDD_anx16_FFF_EEE.pdf.p7s, semnat electronic, se încarcã în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat "anx16".
    (7) Anexa 16 se întocmeşte semestrial şi se transmite Comisiei conform art. 10 alin. (2) şi (3) din prezenta normã

                                     -----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016