Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 2.485 din 7 noiembrie 1968  pentru modificarea unor articole ale   Hotaririi Consiliului de Ministri nr. 2006/1967 *)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 2.485 din 7 noiembrie 1968 pentru modificarea unor articole ale Hotaririi Consiliului de Ministri nr. 2006/1967 *)

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 142 din 7 noiembrie 1968
-------------
*) <>H.C.M. nr. 2006/1967 pentru aplicarea <>Decretului nr. 141/1967 a fost republicatã cu toate modificãrile ulterioare, dîndu-se o noua numerotare a articolelor, în Buletinul Oficial nr. 17-18 din 1 februarie 1969.
Menţionãm ca <>Decretul nr. 141/1967 , modificat prin <>Decretul nr. 971 din 23 octombrie 1968 a fost republicat cu toate modificãrile, dîndu-se şi o noua numerotare a articolelor, în Buletinul Oficial nr. 17-18 din 1 februarie 1969.

Consiliul de Miniştri al Republicii Socialiste România hotãrãşte:

ART. 1
Articolele 1, 3, 9, 17, 22, 29, 31, 41, 56, 59, 60, 65, 73 şi 80 din <>Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 2006/1967 pentru aplicarea <>Decretului nr. 141/1967 privind pensiile militare de stat şi pensia suplimentarã se modifica dupã cum urmeazã:

1. Articolul 1 alineatul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Procentul suplimentar de 0,5 la suta prevãzut la art. 8 alin. 3 din decret se aplica la solda lunarã folositã ca baza de calcul a pensiei, iar suma rezultatã se adauga la cuantumul minim pentru transa de solda lunarã în situaţia prevãzutã la alin. 2, sau la pensia rezultatã din calcul în situaţia prevãzutã la alin. 3 sau 4, dupã caz".

2. Dupã alineatul 2 al articolului 3 se introduce un nou alineat, numerotat 3, cu urmãtorul cuprins:
"(3) Prevederile alin. 2 se aplica şi în cazul cînd se stabileşte pensia în condiţiile art. 10 alin. 2 din decret".

3. Articolul 9 alineatul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Pentru fiecare an pînã la vechimea în serviciu de 25 ani se acorda un procent suplimentar de 1 la suta din solda lunarã; pentru fiecare an care depãşeşte aceasta vechime se acorda un procent suplimentar de 0,5 la suta din solda lunarã. Suma rezultatã se adauga la cuantumul minim al pensiei pentru transa de solda lunarã în situaţia prevãzutã la alin. 2, sau la pensia rezultatã din calcul în situaţia prevãzutã la alin. 3, dupã caz".

4. Articolul 17 litera e va avea urmãtorul cuprins:
"e) a fost deţinut, dacã ulterior a intervenit încetarea procesului penal, anularea sau încetarea urmãririi, fãrã a se constata o vina în sarcina militarului, ori s-a pronunţat achitarea. În acest caz, indiferent de motivul iesirii din cadrele permanente, se considera vechime în cadrele permanente timpul de deţinere cuprins între data iesirii din cadrele permanente şi data încetãrii procesului penal, anulãrii sau încetãrii urmãririi ori a achitãrii".

5. Articolul 17 se completeazã cu literele f şi g cu urmãtorul cuprins:
"f) a fost privat de libertate în locuri de deţinere pe baza unui act administrativ. În acest caz, indiferent de motivul iesirii din cadrele permanente, se considera vechime în cadrele permanente timpul cuprins între data iesirii din cadrele permanente şi data eliberãrii".
"g) a executat o pedeapsa privativã de libertate în baza unei hotãrîri penale strãine care nu a fost recunoscuta de instanţele judecãtoreşti romane".

6. Articolul 22 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22
(1) Stabilirea activitãţilor sau locurilor de munca care dau dreptul la sporuri de vechime în serviciu, potrivit art. 6 alin. 1 din decret, se face pe baza urmãtoarelor criterii:
a) pentru cele care dau dreptul la un spor de vechime egal cu timpul servit în asemenea situaţii:
- existenta unor condiţii de munca care implica o suprasolicitare fizica şi neuropsihica extrem de mare în îndeplinirea misiunilor de serviciu, ca urmare a unor riscuri deosebite;
b) pentru cele care dau dreptul la un spor de vechime egal cu jumãtate din timpul servit în asemenea situaţii:
- prezenta la locul de munca a unor substanţe foarte vãtãmãtoare care pot provoca boli profesionale sau de alta natura, foarte grave, ce pot determina o incapacitate de munca permanenta şi totalã;
- existenta unor condiţii ce implica o suprasolicitare nervoasa ca urmare a existenţei la locul de munca a unui risc deosebit de explozie, de iradiere sau de infectare;
- existenta unor condiţii ce implica un efort fizic şi neuropsihic foarte mare în procesul pregãtirii de lupta a trupelor, în asigurarea pazei şi apãrãrii frontierei de stat, pentru apãrarea securitãţii statului, asigurarea ordinii publice, apãrarea proprietãţii socialiste şi personale, a drepturilor şi intereselor legale ale persoanelor, în prevenirea şi descoperirea infracţiunilor;
- activitatea desfasurata la unitãţi şi subunitati ce se gãsesc permanent în dispozitiv sau în locuri izolate;
c) pentru cele care dau dreptul la un spor de vechime egal cu un sfert din timpul servit în asemenea situaţii:
- prezenta la locul de munca a unor substanţe vãtãmãtoare care pot provoca boli profesionale sau de alta natura, grave, ce pot determina o incapacitate de munca permanenta şi parţialã;
- existenta unor condiţii ce implica un efort fizic mai mare sau solicitare nervoasa deosebita în special în activitãţile sau locurile de munca cu temperaturi ridicate, zgomot intens, concentrare intensa, vibratii sau alte nocivitati;
- existenta unor condiţii ce implica o solicitare nervoasa marita, ca urmare a existenţei la locurile de munca a unui risc de explozie, de iradiere sau de infectare;
- existenta unor condiţii ce implica un mare efort fizic şi neuropsihic în procesul de pregãtire de lupta a trupelor, sau pentru apãrarea securitãţii statului, asigurarea ordinii publice, apãrarea proprietãţii socialiste şi personale, a drepturilor şi intereselor legale ale persoanelor, în prevenirea şi descoperirea infracţiunilor;
- existenta unor condiţii impuse de îndeplinirea atribuţiilor permanente de serviciu ce implica deplasarea în afarã garnizoanei la unitãţi şi subunitati în scopul desfãşurãrii activitãţii de instruire, pregãtire, exploatarea tehnicii de lupta, îndrumare şi control.
(2) Sporurile de vechime în serviciu pentru activitãţile sau locurile de munca stabilite de cãtre organele prevãzute la art. 6 alin. 2 din decret se acorda militarilor iesiti din cadrele permanente dupã data de 1 ianuarie 1969 şi numai pentru perioadele lucrate dupã aceasta data în asemenea activitãţi sau locuri de munca. Aceştia vor beneficia, pentru timpul servit înainte de 1 ianuarie 1969, de sporurile de vechime în serviciu prevãzute de Decretul nr. 293/1959, de regulamentul sau de aplicare, precum şi de Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 399/1961 , numai dacã pentru asemenea activitãţi sau locuri de munca se acorda sporuri de vechime în serviciu şi dupã 1 ianuarie 1969.
(3) Militarii iesiti din cadrele permanente între 1 ianuarie 1967-1 ianuarie 1969 beneficiazã pentru timpul servit ca militar de sporurile de vechime în serviciu prevãzute de Decretul nr. 293/1959, de regulamentul sau de aplicare, precum şi de Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 399/1961 ".

7. Articolul 29 alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În solda lunarã care se ia ca baza de calcul la stabilirea pensiei se cuprind şi sporurile, indemnizaţiile şi primele prevãzute în anexa".

8. Articolul 31 alineatul 1, literele a, b şi d, vor avea urmãtorul cuprins:
"a) solda de grad corespunzãtoare ultimului grad de subofiţer, maistru militar sau ofiţer, pe care militarul l-a avut la data iesirii din cadrele permanente, potrivit salarizarii în vigoare la acea data";
"b) media soldelor de funcţie din 5 ani de serviciu consecutivi în cadrele permanente, pe care militarul i-a ales din ultimii 15 ani, respectiv 20 ani, premergatori iesirii din cadrele permanente;"
"d) media sumelor primite în perioada aleasã, conform prevederilor art. 31 alin. 5 din decret."

9. Articolul 41 alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Drepturile stabilite ca urmare a revizuirii deciziei de pensie curg:
a) de la data stabilirii iniţiale a dreptului, în cazul în care datoritã erorii sãvîrşite s-au plãtit sume mai mici decît cele cuvenite; sumele cuvenite se vor plati pe cel mult 3 ani în urma, socotiţi de la data înregistrãrii sesizãrii la organul de pensii;
b) de la întîi a lunii urmãtoare înregistrãrii sesizãrii la organul de pensii, în toate celelalte cazuri."

10. La articolul 41, dupã alineatul 2 se introduce un nou alineat, numerotat 3, cu urmãtorul cuprins:
"(3) Sumele plãtite în plus ca urmare a unor erori de calcul se vor recupera pe o perioada de cel mult un an, socotitã de la data înregistrãrii sesizãrii la organul de pensii; cele ce sînt urmarea unor infracţiuni se vor recupera în întregime."

11. Alineatul 3 al articolului 41 devine alineatul 4.

12. Articolul 56 alineatele 2 şi 3 vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) În situaţiile prevãzute de art. 45 alin. 1 lit. c şi d şi alin. 2 din decret, suspendarea plãţii pensiei se face începînd cu prima zi a lunii urmãtoare aceleia în care a intervenit cauza ce determina suspendarea."
"(3) Prevederile art. 45 alin. 4 din decret se aplica din ziua în care militarul este alocat la drepturile de solda."

13. Articolul 59 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 59
(1) Pensionãrii militari mentinuti sau reincadrati în munca sînt obligaţi sa comunice unitãţii la care lucreazã calitatea de pensionar şi organul de pensii care le plãteşte pensia.
(2) De asemenea, pensionãrii militari au obligaţia ca în termen de 15 zile de la angajare sa comunice organului de pensii la care sînt în plata unitatea unde sînt angajaţi şi data de la care lucreazã. Pensionãrii care exercita o profesie sau o meserie pe cont propriu vor comunica aceasta situaţie organului de pensii respectiv în termen de 15 zile de la data obţinerii autorizaţiei de funcţionare.
(3) Prevederile alin. 1 şi 2 se aplica şi pensionarilor urmaşi care sînt încadraţi în munca.
(4) Unitãţile sînt obligate sa ceara celor pe care îi angajeazã, sa menţioneze în cerere dacã sînt sau nu pensionari militari.
(5) Pentru cei care au calitatea de pensionari militari unitãţile vor comunica data angajãrii şi salariul tarifar, în termen de cel mult 15 zile de la data angajãrii, organului de pensii de care aparţin cei în cauza. Pentru cei care au virsta de cel puţin 62 ani, unitãţile vor preciza dacã sînt sau nu încadraţi în funcţii admise la cumulul pensiei cu salariul. Tot în termen de 15 zile, unitãţile sînt obligate sa comunice organului de pensii respectiv orice schimbare intervenita în situaţia pensionarului angajat, care ar atrage şi modificãri cu privire la plata drepturilor de pensie.
(6) Obligaţiile prevãzute la alin. 4 şi 5 revin şi organelor care elibereazã autorizaţia de exercitare a unei profesii sau a unei meserii pe cont propriu, dacã titularul autorizaţiei este pensionar militar.
(7) Unitãţile care, prin nerespectarea dispoziţiilor legale privind cumulul pensiei cu salariul, determina plata unor drepturi de pensie necuvenite, sînt obligate la restituirea integrala a acestora cãtre organul de pensii respectiv".

14. Articolul 60 alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 60
(1) Reducerea sau modificarea reducerii cuantumului pensiei potrivit prevederilor art. 42 şi art. 44 alin. 1 şi 2 din decret se aplica cu începere din ziua în care a intervenit situaţia care determina aceste reduceri sau modificãri de reduceri în cuantumul pensiei."

15. Articolul 65 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 65
Prin solda actualizatã în sensul art. 44 alin. 1 şi 2 din decret se înţelege solda care a stat la baza calculului pensiei adusã la nivelul salarizarii în vigoare din luna pentru care se face plata pensiei."

16. Articolul 73 alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Pensionãrii militari de invaliditate de gradul III vor primi pe timpul cît sînt angajaţi, pe lîngã salariu, pensia militarã de stat în întregime şi pensia suplimentarã cuvenitã, fãrã ca acestea împreunã sa poatã depãşi nivelul soldei actualizate care a stat la baza calculului pensiei."

17. Articolul 80 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 80
La reducerea sau modificarea reducerii cuantumului pensiei ca urmare a aplicãrii prevederilor art. 42 şi 44 din decret, fracţiunile de leu se intregesc la un leu în favoarea pensionarului."

ART. 2
Articolele: 1 alineatul 6; 7 alineatul 5; 9 alineatul 6; 29 alineatele 3, 4 şi 5; 31 alineatul 3; 48 alineatul 4; 63; 66; 72; 74 alineatele 2, 3 şi 4 şi articolul 78 din <>Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 2006/1967 , precum şi punctul 7 din anexa la aceasta hotãrîre, se abroga.
ART. 3
În termen de 15 zile de la data publicãrii prezentei hotãrîri, pensionãrii militari sînt obligaţi sa comunice unitãţii la care sînt angajaţi calitatea de pensionar militar şi organul de pensii care le plãteşte pensia. Unitatea este obligatã ca în termen de 30 zile de la aceeaşi data sa trimitã organului de pensii respectiv un tabel nominal cu toţi angajaţii care au calitatea de pensionar militar, din care sa rezulte salariul tarifar şi felul angajãrii, iar pentru cei care au virsta de cel puţin 62 ani, dacã sînt sau nu încadraţi în funcţii admise la cumulul pensiei cu salariul. Pentru pensionãrii militari de invaliditate de gradul I şi II se va preciza în tabel dacã au sau nu recomandarea comisiei de expertiza medico-militarã pentru prestarea unei activitãţi cu caracter reconfortant.
ART. 4
Ofiţerii şi subofiterii din fosta Direcţie generalã a serviciului muncii, precum şi urmaşii acestora care nu au beneficiat de pensie în baza Decretului nr. 650/1967 , au drept la pensie militarã în condiţiile <>art. IV din Decretul nr. 971/1968 , cu începere din prima zi a lunii urmãtoare aceleia în care cererea cu actele necesare vor fi depuse la organul de pensii, dupã intrarea în vigoare a acestui decret. Cuantumul pensiei se va stabili potrivit prevederilor <>art. 68 din Decretul nr. 141/1967 .
ART. 5
(1) Prevederile articolelor 37 şi 38 din <>Legea nr. 27/1966 se aplica corespunzãtor şi ofiţerilor şi subofiţerilor care au fãcut parte din cadrele permanente, precum şi urmaşilor acestora.
(2) Stabilirea şi plata sumelor se vor face prin organele de pensii ale Ministerului Muncii.
ART. 6
Denumirile "ministrul afacerilor interne" şi "Ministerul Afacerilor Interne", folosite în cuprinsul <>Hotãrîrii Consiliului de Miniştri nr. 2006/1967 , se completeazã, dupã caz, cu acelea de "preşedintele Consiliului Securitãţii Statului", respectiv "Consiliul Securitãţii Statului".
ART. 7
Prezenta hotãrîre se aplica de la data intrãrii în vigoare a <>Decretului nr. 971/1968 .
ART. 8
<>Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 2006/1967 , astfel cum a fost modificatã prin prezenta hotãrîre, se va republica dîndu-se o noua numerotare articolelor.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016